menu denk mee beslis mee maak mee

Sketchtival

Heel even groots beleven!

Stichting Curtains-Up
6 oktober 2018 tot 7 oktober 2018
circus, dans, letteren, muziek
jongeren, ouderen, volwassenen, wijkbewoners
€10.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Sketchtival

Heel even groots beleven!

afbeelding van Karsten de Gier

Ingediend door:

Karsten de Gier

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe vinden we ons publiek en onze makers? En hoe maken we het aantrekkelijk voor sponsoren om zich te verbinden aan het festival?

Wat ga je doen?: 

Theater is vaak hoogdrempelijk en nog steeds een elite-aangelegenheid. Bovendien weet het publiek vaak niet wat er allemaal voor nodig is om een voorstelling te maken. We willen het publiek de kans geven om kort kennis te maken met verschillende podiumkunsten.

Daarnaast is het voor jonge makers steeds moeilijker om een voorstelling te maken. NIet alleen financieel, maar ook om (nieuw) publiek te bereiken. Hen willen we de kans geven om in een paar minuten te laten zien wat ze kunnen.

We willen hiervoor een festival organiseren waar zoveel mogelijk sketches van een paar minuten te zien zijn voor het publiek. Elke sketch wordt op een dag meerdere keren getoond. De bedoeling is dat zo veel mogelijk groepen mee gaan doen met een korte sketch, dit kan een mooie scene zijn, of een mooi liedje, of een monoloog, of ... Makers van allerlei podiumkunst-disciplines mogen meedoen (theatergroep / koor / oneman-act / comedian / circusact / verhalenverteller / schrijver / muzikant). Dit kunnen amateurs zijn of professionals, wel zoeken we naar een minimale kwaliteit makers die elkaar willen ontmoeten in het artistieke veld.

Naast de sketsches en optredens organiseren we voor de makers workshops, gegeven door professionals.

We zijn op zoek naar een locatie waar we een knusse festivalsfeer kunnen creeeren met tentjes en meerdere podia in een kermisachtige sfeer. Ook is er natuurlijk de gelegenheid om iets te eten en drinken.

Het festival wordt vrij toegankelijk (geen entree). Wel mogen makers de toeschouwers vragen om een vrijwillige bijdrage. Op deze manier zorgen de makers voor hun eigen inkomsten.

Financiering zoeken we bij culturele fondsen, maar we willen ook nadenken over hoe we (commerciele) sponsoren kunnen betrekken bij het festival.

Hoe ga je te werk?: 

We gaan beginnen met het zoeken van zoveel mogelijk makers / groepen / potentiele deelnemers voor het Sketchtival. Daarvoor spreken we in beginsel ons eigen netwerk aan. We benaderen voor ons bekende makers waarvan wij denken dat ze het leuk vinden elkaar te ontmoeten en mee te doen aan een dergelijke opzet. We vragen hen om op hun beurt hun netwerk aan te spreken.

We zoeken nog naar een manier om buiten ons eigen netwerk nog andere makers te benaderen.

We zijn al bezig met het benaderen van verschillende locaties waar we de juiste festivalsfeer kunnen neerzetten.

We zoeken naar financiering vanuit culturele fondsen, maar denken ook na over het benaderen van (commerciele) sponsoren.

Met wie werk je samen?: 

We zoeken samenwerking met makers vanuit verschillende disciplines. Enerzijds om het podium te vullen, anderszijds om workshops e.d. te geven.

De organisatie van het festival ligt bij Stichting Curtains Up. De makers zorgen voor de artistieke invulling van het festival.

Daarnaast zoeken we samenwerking met vrijwilligers om de dag in goede banen te leiden.

Wat is verder van belang om te weten?: 

We hopen 20 verschillende sketches neer te zetten op 3 tot 5 verschillende podia, afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie. Elke sketch wordt meerdere keren gespeeld. Een bezoeker kan op een dag natuurlijk meerdere sketches bezoeken.

Workshops zijn in den beginne voor de makers, maar kunnen afhankelijk van de inhoud ook toegankelijk zijn voor publiek. Mogelijk in de vorm van een masterclass.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
100 sketches per dag 1 tot 20 per sketch 35 per sketch (geen unieke bezoekers)
5 workshops per dag 10 tot 15 per workshops n.v.t.
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Laagdrempelig door gratis entree en omdat de sketches zo kort zijn kan de bezoeker zelf bepalen hoe lang hij wil blijven. Als je nieuwsgierig bent en even 20 minuten langs wil komen wordt je net zo goed geinspireerd als wanneer je de hele dag blijft (geen tijd, geen spijt).

Er bestaat in Nederland bestaat nog geen festival met korte sketches. Mensen kunnen op de meest laagdrempelige manier kennis maken met verschillende kunstdisciplines.

Begroting: 

De financiering wordt grotendeels ingezet voor de locatie en de techniek. De laagdrempeligheid betekent niet dat we inleveren op professionaliteit.

Zo geven we alle deelnemers de kans om in professionele setting hun absolute hoogtepunt neer te zetten.


afbeelding van Joop van van Liere

Dag Karsten,

Ik dacht inderdaad aan 'beleving brengen vooraf'. Op straten, pleinen, waar je doelgroep al is of in de pauze bij bedrijven die je als sponsor wilt benaderen. Ik denk aan een guerilla-marketingachtige aanpak met verrassende korte sketches - een beetje geheimzinnig misschien, met iets te raden - als uitnodiging voor het festival straks, ondersteund met een online trailer inderdaad. Een trailer waar je in de uitnodigende acts weer naar kunt verwijzen. 'Alsof het sketchival al een beetje begonnen is'. Verleidelijk volksvermaak dat op verschillende plekken opduikt. Hebben jullie ook specifieke thema's op het oog?

De aandacht van je doelgroep krijgen en effect bereiken in samenwerking met anderen d.m.v. een kunstzinnig experiment in de vrije tijd. Dat zijn de criteria voor succes op dit platform. Kan dit een inspirerend kader zijn voor je planontwikkeling? 

Die ontwikkeling mag vorm krijgen links in beeld op dit platform. Een speelse en interactieve (via de chat rechts in beeld) kans om een projectplan vorm te geven en rendabel te maken. Succes!

afbeelding van Karsten de Gier

Hoi Joop,

dank je voor je reactie. We hebben (nog) geen specifiek thema, ik ga dat in de groep gooien. Ik voel veel voor je voorstel voor een guerilla achtige aanpak en voorbeelden / teasers -- kortom experimenten. Dank je wel, we komen ongetwijfeld snel weer met vragen om tips!

groet,

Karsten

afbeelding van Joop van van Liere

Dag Karsten,

Als coach bij JIJMAAKTJHETMEE mag ik je in een paar chats begeleiden naar een evt. volgende ronde.  
Martine gaf meteen al enkele, heldere op succes gerichte adviezen. Ik voeg daar graag een aantal vragen aan toe. Je antwoord daarop of nieuwe inzichten zijn welkom in je projectaanvraag links in het scherm, daar vul je je aanvraag aan tot een compleet project.

Klopt het dat je doelstelling tweeledig is? 1.) kort kennis maken met podiumkunsten in de vorm van een soort 'tapas, smorgasbrod ...' -aanpak? En 2.) Jonge makers helpen? Hoe experimenteel is het laatste doel in jouw/jullie visie?

Ten aanzien van je meedenkvraag: als je in de huid van je publiek kruipt en in die je sponsors, wat zou jij jezelf dan als advies geven? Is er dan een voor de hand liggende suggestie misschien? Een vernieuwende manier van benaderen? Zou je hier iets aan het element 'experiment' kunnen hebben? Verlaging van de drempel die je noemt? Een vooruitneming op het festival? Zijn deelnemers misschien bereid een voorproefje te geven in een wervingstraject? Live en/of digitaal? Gebruik makend van (locale) actuele thema's?

Zou het misschien nuttig zijn je publiek en deelnemers op dit platform te wijzen? Een koppeling te maken met je social media? Meechatten, mee vormgeven aan het project via de chat mag! Graag zelfs. Zo creëer je 'voorpret' en heb je  - als je project naar de volgende ronde mag - ook alvast wat volgers/stemmers want die heb je echt wel nodig om - binnen de gestelde tijd - voldoende stemmen te halen in een evt. stemfase. Goed dat je theatermaken en-beleven opnieuw de kaart wilt zetten! 

Ik benieuwd naar je reactie en... of ik in de goeie richting zit wat meedenken betreft.

Veel plezier bij de verdere ontwikkleing van dit bijzondere project! 

afbeelding van Karsten de Gier

Hoi Joop,

dank je wel voor je antwoord! En nog weer even de opmerking, excuus voor de late reactie. Ik ging er geheel ten onrechte vanuit dat ik een mailtje zou krijgen als er een update, vraag of opmerking zou zijn. Ik ga vanaf nu iedere dag even inloggen.

Het klopt dat ons project tweeledig is, echter onze nadruk ligt wel op het willen bieden van een laagdrempelige kennismaking met toneel (iets breder, podium kunsten). Het helpen van jonge makers is iets wat voortkomt uit onze eigen toneelgroep, we weten hoe lastig het is om publiek te vinden. Maar de nadruk ligt wel op de bezoeker, ooit is theater volksvermaak geweest, niet alleen voor mensen die het kunnen betalen. En dat is wel wat we terug willen brengen, mooie kunst die voor iedereen toegankelijk is.

Ik vind de optie om ons publiek uit te gaan nodigen voor dit platform en mee te chatten een tof idee! We gaan dat doen via onze social media.

Daarnaast zullen we zeker na gaan denken over vernieuwende ideeën over benaderen, maar dit is wel iets waar we, als jullie hier ideeën over hebben, heel erg voor open staan. We hebben vaker goede ideeën gehad en vaker adviezen gehad zoals "sponsoring .. dat is een goed idee" .. maar hier vinden wij het wel heel moeilijk om te zoeken naar waar te starten.

Doel je met voorproefjes overigens op bijvoorbeeld een mooie trailer oid die we online kunnen zetten? Daar zijn we wel goed in, dat is een goed idee (maar als je iets anders bedoelt).

groet,

Karsten

afbeelding van Martine Rippen

Hoi Karsten, welkom op het platform. Ik ben Martine en als adviseur van het Fonds denk ik graag met je mee zodat je de aanvraag verder kan aanscherpen, met als doel om tot een kansrijke JMHM aanvraag te komen.

Ik lees dat jullie een festival willen organiseren waar zoveel mogelijk sketches van een paar minuten de revue passeren. Bij JMHM zijn we op zoek naar experimentele projecten die een bijdragen leveren aan de vernieuwing van de cultuurbeoefening in de vrije tijd. Een project is in onze ogen onder andere experimenteel als je samenwerkt met een (verrassende) partner en hierdoor tot een bijzonder eindresultaat komt. De partners en de omschrijving hiervan zoals nu in de aanvraag staat zijn nog niet toereikend. Ik ben benieuwd of je nog op zoek bent naar andere partners of hier een nadere toelichting op kan geven.

Daarnaast, JMHM is van de bottum-up benadering waarbij deelnemer en zijn/haar artistieke ontwikkeling centraal staat. Mede omdat jullie festival van korte duur is (is het 1 dag?) rijst bij mij de vraag wat de impact zal zijn voor het artistieke proces van de deelnemers. Je geeft aan dat er workshops gegeven worden en ik zou je aanraden om dit verder toe te lichten, zodat duidelijk is wat er gaat gebeuren. Focussen jullie je vooral op de jonge makers of het publiek?

Succes met het verwerken en ik wil je aanmoedigen om je vragen en opmerkingen hier te delen; daar is dit platform natuurlijk voor!

afbeelding van Karsten de Gier

Hoi Martine, 

dank je wel voor je reactie. Excuus voor mijn late reactie (ik ging er geheel ten onrechte vanuit dat we een mailtje zouden krijgen als er updates zouden zijn ;), ik ga vanaf nu iedere dag even inloggen).

Het klopt dat wij nog druk bezig zijn om partners en groepen te benaderen die mee willen werken. Een van de organisaties die mee wil werken kan ik al wel noemen, daar hebben wij vandaag een afspraak gehad. De lokatie wordt waarschijnlijk fort Maarsseveen. Zij waren heel enthousiast over onze plannen en willen graag meewerken. Daarnaast hebben in ieder geval al een andere toneel groep gevonden die zeker mee wil werken en hebben we een flink aantal andere groepen, koren en bandjes benaderd.

Onze primare focus is op het publiek niet op de makers. Wij weten echter uit ervaring hoe lastig het is, met name voor jonge makers (hoewel dat niet de naduk moet krijgen, het mogen ook oudere makers zijn ;)) om publiek te vinden. Mede daarom denken wij dat het specifiek voor deze makers (groepen) interessant kan zijn om mee te doen aan ons festival.

groet en ik hoor graag of je iets kunt met mijn antwoord.

met vriendelijke groet,

Karsten