menu denk mee beslis mee maak mee

Roots & Waves, traject Rootszoekers

Heb je altijd een mysterie in je roots willen...

Amsterdam Roots Festival
19 april 2018 tot 2 juli 2018

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Roots & Waves, traject Rootszoekers

Heb je altijd een mysterie in je roots willen ontrafelen? Wil je je ontwikkelen als radiomaker en/of storyteller? Amsterdam Roots helpt je op weg met inspirerende workshops, luisteravonden en coaching!

afbeelding van Erika Spreij

Ingediend door:

Erika Spreij

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we rootszoekers bereiken? Spreekt het project aan? Wat zouden nog mooie aanvullingen zijn?

Wat ga je doen?: 

Steeds meer mensen zijn op zoek naar hun vaak vermengde roots. Maar hoe pak je zoiets aan? Rootszoeken is vaak een fascinerende reis langs allerlei verrassende familieverhalen en historische gebeurtenissen. Daarbij spreiden wortels zich vaak uit over verschillende landen en continenten, met vaak unieke genetische samenstellingen tot gevolg. Hoe duik je in de archieven? Hoe kan je je familiegeschiedenis omvormen tot een mooi verhaal?  

Traject Rootszoekers bestaat uit drie onderdelen: een inspiratiedag op 19 april in Pakhuis de Zwijger i.s.m. Stichting Voor de Verhalende Journalistiek, de Rootszoekers Masterclas, en op 2 Juli een publieksprogramma in Pakhuis de Zwijger waar alle resultaten van het Rootszoekers traject feestelijk worden gepresenteerd.

Rootszoekers is onderdeel van Roots & Waves, het contextprogramma van Amsterdam Roots Festival.

** Rootzoekers inspiratiedag @ Pakhuis De Zwijger (19 april 2018)** 

I.s.m. Conferentie Stichting voor de Verhalende Journalistiek en CBG Centrum voor Familiegeschiedenis

Stichting verhalende journalistiek organiseert op 19 en 20 april 2018 het True Stories Congress in Pakhuis de Zwijger. Op de eerste dag van  dit congres presenteren we de Rootszoekers inspiratiedag met veel workshops, lezingen en zelfs interactief theater. Deze sessies zijn open voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn of haar (cultureel diverse) roots en deze zoektocht vorm wil geven in een verhaal.

Concept programma:

  • Familiegeschiedenis schrijven, presentatie door het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis. Loopt u al enige tijd rond met de gedachte méér te willen doen met uw onderzoeksmateriaal maar weet u niet waar te beginnen? Genealogie bedrijven is één ding, het resultaat vervolgens op een aantrekkelijke manier opschrijven iets heel anders. Hoe krijg je al die feiten logisch maar ook lezenswaardig op papier of luisterwaardig op een geluidsdrager, hoe bouw je het verhaal op, hoe zet je individuele levens in een historisch kader, welke invalshoek kies je, waar besteed je wel of geen aandacht aan, tot wie richt je je al schrijvend? Deze en andere kwesties komen aan de orde.
  • Introductie stamboomonderzoek, presentatie door het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis. Het CBG laat zien hoe je online én offline je weg vindt in historische bronnen en onderzoeksresultaten. Wat zijn de recente ontwikkelingen en welke mogelijkheden komen eraan op het gebied van stamboomonderzoek?
  • Back to Back, een voorstelling, workshop en nagesprek met gezelschap De Gasten. In deze voorstelling en workshop vertellen de jonge acteurs welke ontdekkingen zij hebben gedaan over hun familiegeschiedenis, om vanuit deze persoonlijke verhalen het gesprek met de deelnemers (ca. 70 personen) aan te gaan.​​​​​​
  • How-to sessie: podcastmaken (t.b.c.)​
  • How-to-sessie: transmediale storytelling (t.b.c.)
  • How-to sessie: biografisch schrijven (t.b.c.)

** Masterclass Rootszoekers (Mei en Juni 2018) **

Na de inspiratiedag gaat de inschrijving op het voor het Masterclass Rootszoekers traject. Van alle inzendingen worden vijf verhalen uitgekozen die een mysterie in de familiegeschiedenis willen onderzoeken. We moedigen met name jongeren tussen 20 en 35 jaar met een cultureel diverse achtergrond aan te reageren. 

De 'winnaars' krijgen gedurende zes weken in een "pressure cooker" professionele begeleiding door twee coaches en de Rootszoekers redactie. Deze coaching krijg je van een stamboom expert van het Centrum van Familiegeschiedenis en een ervaren verhalenmaker die je ondersteunen bij het vorm geven van je verhaal. Vaak, maar niet altijd, is de DNA Ancestry test het startpunt van de reis naar de voorouders en alle verrassende ontdekkingen die daarbij gedaan kunnen worden.  

** Rootzoekers publieksprogramma @ Pakhuis de Zwijger (2 juli 2018) *

Op deze avond presenteren we de resultaten van alle podcasts, performances en transmediale verhalen die er in voorafgaande programmaonderdelen zijn ontstaan. De presentaties worden gevolgd door een diepgaand rond-de-tafel-gesprek waarin experts reflecteren op de geschiedkundige, sociologische en zelfs psychologische thema's die er in de verhalen naar boven zijn komen drijven. Het geheel zal worden opgeluisterd door performances, muziek, poëzie en spoken word die inhoudelijk reageren op de avond.

 


afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom bij JMHM. De komende weken denk ik met je mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Jullie presenteren een interessant plan met uitdagende aanknopingspunten. Ik vraag me nog wel af op welke manier je de deelnemers gedurende de sessies begeleid en hoe je een inhoudelijke uitwisseling tot stand brengt. Zou je daar meer over willen toelichten? Ook lees ik graag meer over de rol en meerwaarde van de partners en betrokken begeleiders. Samenwerking met andere partijen is namelijk een van de criteria waarop we het project uiteindelijk zullen beoordelen.

Trouwens, waarom beperken jullie je bij de uitingen alleen tot radiomaker en storyteller? Zouden ook uitingen in andere disciplines tot mooie resultaten kunnen leiden? Bijv. een rap, dansperformance of creatieve film?

Succes met het uitwerken van je plan!

afbeelding van Serge Onnen

Tof dat nu iedereen zijn roots kan laten onderzoeken en niet alleen bekende mensen. Echter, het kan ook een doos van pandora of zelfs een beerput zijn, zo'n onderzoek...

afbeelding van Erika Spreij

Ha Serge, fijn dat je enthousiast bent! Het klopt dat het Rootszoeken soms dingen uit je familiegeschiedenis naar boven brengt die je niet fijn vind, en waar je je misschien zelfs voor schaamt. Natuurlijk zijn alle deelnemers altijd in controle over wat er wel en niet terecht komt in het uiteindelijke verhaal. Ook krijgen de Rootszoekers begeleiding door coaches en worden dit soort moeilijke punten in de gezamenlijke meetings besproken. Zo hopen we dat iedereen zich er senang bij het proces voelt. Dank voor je feedback!