menu denk mee beslis mee maak mee

Roots & Waves, project Rootszoekers

Op zoek naar je roots met Roots!

Amsterdam Roots Festival
14 mei 2018 tot 30 november 2018
animatie, dans, e-culture, erfgoed
jongeren, ouderen, volwassenen, wijkbewoners
onze website / check facebook
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Het publieksprogramma komt eraan!

Door Erika Spreij op wo 20 jun

Na een paar drukke maanden voor gesprekken, voorbereidingen en regelwerk, komt eindelijk de eerste mijlpaal van het project eraan: de grooste...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Roots & Waves, project Rootszoekers

Op zoek naar je roots met Roots!

afbeelding van Erika Spreij

Ingediend door:

Erika Spreij

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe bereiken we mensen met een cultureel diverse achtergrond die hun roots willen uitzoeken en omvormen tot een verhaal?

Wat ga je doen?: 

Op zoek naar je roots met Roots!

In deze geglobaliseerde wereld is identiteit geen vaststaand gegeven meer: ze bestaat steeds vaker uit een bonte samenstelling van allerlei smaken, geuren en kleuren van over de hele wereld. Met de kruisbestuiving groeit vaak ook de behoefte aan verbondenheid, eigenheid en het gevoel ergens bij te horen. Veel kunstenaars en muzikanten zijn daarom hun vermengde roots aan het verkennen en verwerken in hun leven en werk. Hun vaak fascinerende, ontroerende en zelfs confronterende verhalen vormen het uitgangspunt van het vernieuwde Amsterdam Roots Festival dat het begrip roots breed trekt en vertaalt naar deze tijd.

Rootszoeken meets Storytelling

Kortom, er leeft een steeds grotere behoefte aan kennis over de eigen roots op te doen. Maar hoe pak je zoiets aan, dat rootszoeken? Wortels spreiden zich vaak uit over verschillende landen en zelfs continenten, met vaak verrassende genetische samenstellingen en soms flinke uitdagingen tot gevolg. Hoe duik je in de archieven, hier in Nederland en over de grens? Hoe kom je je familieverleden op het spoor? En last but not least - hoe spin je al deze informatie om tot een eigen en pakkend verhaal? 

Roots & Waves, het context programma van Amsterdam Roots Festival, presenteert daarom Rootszoekers, een platform voor iedereen die nieuwsgierig zijn naar hun vaak vermengde wortels en deze zoektocht willen vormgeven in bijvoorbeeld een podcast, een spoken word performance of een muziekstuk. Daarbij is in principe elk medium geoorloofd, want verhalen kunnen op allerlei manieren verteld worden. De zoektocht naar de eigen hybride wortels biedt vaak vruchtbaar materiaal waarmee aspirante storytellers direct aan de slag kunnen gaan.  

Waar bestaat het project Rootszoekers uit?

1.  Rootszoekers Masterclass 

Heb jij een mysterie in je cultureel vermengde familiegeschiedenis dat je wilt ontrafelen? En lijkt het je leuk om dit verhaal professioneel aan te pakken met een team van coaches? 

Eind mei lanceren we een open oproep waarin we potentiële rootszoeker uitnodigen zijn of haar familiemysterie in te zenden. De Rootszoekers Masterclass biedt vijf deelnemers een uitgebreid coachingstraject aan met professionals die ze van begin tot eind begeleiden. De DNA Ancestry test kan daarbij (maar hoeft niet) het startpunt zijn van een fascinerende reis langs verschillende tijdperken en continenten. Dit traject vindt na de zomer plaats, na de bekendmaking van de geselecteerden tijdens het Rootszoekers publieksprogramma.

De Rootszoekers redactie stelt elk jaar een verbindend historisch thema of gebeurtenis vast die de verschillende verhalen met elkaar verbindt. Het thema kan zich bijvoorbeeld concentreren op voorouders die in de jappenkampen zaten, mee hebben gevochten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog of zich in Suriname bevonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij. Op deze manier wordt één specifieke gebeurtenis belicht door de lens van de persoonlijke familiegeschiedenissen van de deelnemers, hetgeen bijdraagt aan een genuancueerde, kaleidoscopische blik op de geschiedenis. Deze complexe gelijktijdigheid van alle verhalen tezamen wordt ook wel "Sonder" genoemd in de wereld van de narratieve-journalistiek.

In samenwerking met een breed scala van coaches, afkomstig uit de media en het culturele veld: De Kostgangers, Mezrab Storytelling School, Scrollytelling, Poetry Circle Nowhere, etc.

> Over de Rootszoekers redactie:

Deze redactie, die met zorg wordt samengesteld door de artistieke leiding van Amsterdam Roots Festival en de project coordinator van Rootszoekers, bestaat uit vier personen met een culturele vermengde achtergrond en die deels afkomstig van onze vaste en nieuwe partnerschappen. Vaak hebben zij het rootszoeken eerder gedaan, of hebben ze affiniteit met het basisidee van dit project, en kunnen daarom als ambassadeurs optreden voor het project. Zij beschikken over een groot interdisciplinair netwerk dat zij in dienst stellen van de deelnemers van de masterclass. Behalve adviseren op het gebied van storytelling, stellen zij ook de historische motieven vast die de verschillende verhalen met elkaar verbinden. 

> Tijdsplanning:

 • eind mei tot eind juni open oproep
 • bekendmaking van de selectie tijdens de kick-off dag
 • coachingstraject in het najaar (september en oktober)
 • uitzending en publicatie op Rootszoekers website en ander medium (november)
 • herneming op het Rootszoekers publieksprogramma van 2018

2. Rootszoekers Academy

Tijdens de Amsterdam Roots festival week vindt de Rootszoekers Academy plaats in Pakhuis de Zwijger: een dag vol workshops, how-to sessies, lezingen en interactief theater waar elke potentiële rootszoeker welkom is kennis en inspiratie op te doen. Naast deze indoor sessie is er ook een outdoor sessie tijdens Amsterdam Roots Open Air in de Roots & Waves context tent. Daar kan de festivalbezoeker en passant kennis maken met het project en interessante roots-kennis meepikken. Op deze manier garanderen we niet alleen een zekere concentratie en diepgang tijdens de indoor sessies, maar maken we het project ook toegankelijk en kenbaar bij het grotere (festival)publiek. Ook willen we voorbij de festivalsgrenzen en -tijden bepaalde informatie langdurig beschikbaar maken door middel van blogposts, verslagen en streams op de speciaal hiervoor ontworpen Rootszoekers website (zie punt 4). 

In samenwerking met Pakhuis de Zwijger, CBG Centrum voor Familiegeschiedenis, Stichting voor de Verhalende Journalistiek en Theatergroep De Gasten.

> Zondag 1 juli (o.v.) van 11:00 tot 15:00 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

3. Kick-off: Het Rootszoekers Publieksprogramma

Op deze avond, die ook de kick-off is van de Amsterdam Roots Festival week, maken we de deelnemers bekend van de Rootszoekers Masterclass. Ter inspiratie presenteren we op deze avond een aantal verhalen van kunstenaars en muzikanten die hun hybride wortels hebben onderzocht en verwerkt in hun performances, muziek, poëzie... De presentaties zullen vergezeld worden met een diepgaand rond-de-tafel-gesprek over het gekozen geschiedkundig thema van dat jaar en de subthema's die in de verhalen aan het licht komen. Dit programma wordt samen met de redactie van Pakhuis De Zwijger samengesteld en geproduceerd.

> Maandag 2 Juli, van 20:00 - 22:00 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. 

4. Rootszoekers Online

Tijdens het Rootszoekers publieksprogramma lanceren we ook de Roots & Waves website, waarop alle onderdelen ook nog ver na het het festival na te bekijken en beluisteren zijn. Uiteraard zullen hier de aankondigingen en open calls gepubliceerd worden van Rootszoekers Aacedmy en Masterclass. We vragen een selecte groep deelnemers van Rootszoekers Academy en Masterclass bij te dragen aan de website, door bijvoorbeeld een recensie te schrijven van een workshop, een blog met tips & tricks en/of een verslag met ervaringen van het eigen zoekproces.

De Rootzoekers website zal de volgende elementen bevatten:

 • het gehele Rootszoekers programma van Academy en Masterclass en alle evenementen.
 • de inschrijvingspagina voor de Academy en de Masterclass.
 • een blog van deelnemers van Academy en Masterclass, met verslagen en recensies.
 • een forum waarop Rootszoekers elkaar kunnen helpen in de zoektocht en kennis rondom bepaalde historische knooppunten kunnen delen. Dit is het prikbord van het project.
 • een Academy Live kanaal, met fragmenten van de verschillende sessies in Pakhuis de Zwijger en Roots Open Air. (Alleen fragmenten, omdat we iedereen aansporen 'live' mee te komen doen)
 • een resources pagina, met allerlei links en verwijzingen naar bronnen, instituten en achieven die handzaam kunnen zijn voor rootszoekende storytellers.
 • een archief met een overzicht van alle verhalen die in het kader van Rootszoekers zijn gemaakt.

Het ontwerp van de website faciliteert zo veel mogelijk interactie en participatie van de deelnemers, die de website ook de rest van het jaar als een naslagwerk kunnen gebruiken. Daarnaast zal de website uiteraard doorlinken naar alle Roots communicatiekanalen (Facebook, Twitter, Instagram, Wechat) en topics waar deelnemers verschillende thema’s en historische knooppunten in hun verhalen bediscussieren. Door de jaren zal de Rootszoekers website steeds meer gevuld raken en een levend verslag worden van alle Rootszoekers edities samen.

 

Hoe ga je te werk?: 

 

Hoe zou het coachingstraject van de Rootszoekers Masterclass eruit kunnen zien?

 • Het traject begint met een eerste verkennende brainstorm met de Rootszoekers redactie die een groot interdisciplinair en intercultureel netwerk heeft. Samen met de deelnemer gaan de redactieleden op zoek naar de beste begeleiding voor zijn of haar verhaal. Gezamenlijk kijken we naar de vragen en het mysterie die het verhaal drijven en maken een eerste plan de campagne.
 • Daarna koppelen we de deelnemer aan een persoonlijke (storytelling) coach, die sparringspartner en mentor wordt voor het gehele traject. Hij of zij leert de deelnemer de fijne kneepjes van het vak waarin hij of zij zich graag wil ontwikkelen. We hebben een geweldige groep interessante professionele radio-makers, storytellers, spoken word performers, acteurs, etc. tot onze beschikking die hebben aangegeven mee te willen doen, maar de deelnemer is ook vrij zelf een coach aan te dragen. Het belangrijkste is dat er goede (storytelling) chemie is, want de reis kan een intense en zelfs emotionele rollercoaster worden! Storytelling vatten we hierbij breed op en de deelnemer is vrij het medium te kiezen wat het beste bij het verhaal past, zolang het maar gedeeld kan worden met een groter publiek. We moedigen daarbij de deelnemers aan bepaalde media op een verrassende manier in te zetten in dienst van hun verhaal.  Dit kan een eigentijds hoorspel zijn, een multimediale performance, een digitale rap, enzovoorts... Uiteraard is de deelnemer ten alle tijden 'in control' over wat deze wel en niet naar buiten brengt; hij of zij heeft het laatste woord.
 • Vervolgens koppelen we de deelnemer ook aan een coach van het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis. Deze zal gedurende enkele contacturen per week actief de groep begeleiden in het doorzoeken van de archieven, het natrekken van stambomen en het opsporen van familieverhalen. Het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis heeft ongelofelijk veel kennis over en toegang tot allerlei archieven. In het programma doet het CBG het hele stamboom-onderzoek; in dit project doet de deelnemer zo veel mogelijk zelf onder hun kundige begeleiding, wat hun eigen verhaal ten goede komt. 
 • Elke twee weken komt de deelnemer samen met de coach en de Rootzoekers redactie voor intervisie sessies waarin we kijken wat deze nog nodig heeft om het verhaal verder aan te scherpen. De redactie kan daarvoor bijvoorbeeld de deelnemer in contact brengen met interessante personen (bijvoorbeeld een historicus of een ervaringsdeskundige) die hem of haar verder kunnen helpen in het leggen van de roots-puzzel. 
 • Tegen het einde van de masterclass gaat het traject in een hogere versnelling. Samen met de coach en een eventuele producent werkt de deelnemer toe naar het eindproduct, dat gepresenteerd zal worden in verschillende media en in het Rootszoekers publieksprogramma in Pakhuis de Zwijger. We zullen ook gesprekken faciliteren tussen de deelnemer en verschillende media - variërend van Funx, VPRO tot Amsterdam FM - om hun verhaal gepubliceerd en/of uitgezonden te krijgen via hun platform in het najaar.

Hoe zou de Rootszoekers Academy dag eruit kunnen zien?

 • Familiegeschiedenis schrijven, presentatie door het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis. Loopt u al enige tijd rond met de gedachte méér te willen doen met uw onderzoeksmateriaal maar weet u niet waar te beginnen? Genealogie bedrijven is één ding, het resultaat vervolgens op een aantrekkelijke manier opschrijven iets heel anders. Hoe krijg je al die feiten logisch maar ook lezenswaardig op papier of luisterwaardig op een geluidsdrager, hoe bouw je het verhaal op, hoe zet je individuele levens in een historisch kader, welke invalshoek kies je, waar besteed je wel of geen aandacht aan, tot wie richt je je al schrijvend? Deze en andere kwesties komen aan de orde.
 • Introductie stamboomonderzoek, presentatie door het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis. Het CBG laat zien hoe je online én offline je weg vindt in historische bronnen en onderzoeksresultaten. Wat zijn de recente ontwikkelingen en welke mogelijkheden komen eraan op het gebied van stamboomonderzoek? Wat zijn de kansen, maar ook de valkuilen van een DNA Ancestry test in dit onderzoek?
 • Back to Back, een voorstelling, workshop en nagesprek met gezelschap De Gasten. "Stel. Een Syrische vluchteling stapt vandaag pas de Nederlandse geschiedenis in. Wie is hij in de vaderlandse geschiedenis? Is hij een immigrant, vluchteling, statushouder, nieuwe Nederlander, Nederlander, medelander of allochtoon? Als jouw vader een gastarbeider was, wanneer ben je dan een Nederlander? En wie ben jij als je als moslim opgroeit in een joods-christelijke traditie? De geschiedenisverhalen die thuis aan de keukentafel worden verteld, bepalen voor een deel jouw identiteit. Wanneer kun je het hebben over jouw geschiedenis?" In deze voorstelling en workshop vertellen de jonge acteurs welke ontdekkingen zij hebben gedaan over hun familiegeschiedenis aan de hand van een DNA Test. Vanuit hun persoonlijke verhaal gaan zij het gesprek aan met het publiek over de vooronderstellingen ('implicit bias') die iedereen bij zich draagt.
 • Workshop radiomaken en rootsonderzoek door Nicole Terborg (o.v.), journalist en programmamaker, die tevens een van de coaches is van de Rootszoekers Masterclass.

Hoe zouden we ons publiek bereiken?

Amsterdam Roots Festival heeft al meer dan dertig jaar inclusiviteit, openheid en toegankelijkheid hoog in het vaandel staan. Daarom staat het project Rootszoekers open voor alle leeftijden, afkomsten, geslachten, opleidingsniveaus en overtuigingen. Rootszoekers Academy (zie beneden) is beodeld als een zeer toegankelijk kennisplatform op het snijvlak van intercultureel stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. In het programma 'Verborgen Verleden' gaan met name bekende Nederlanders op zoek naar hun voorouderen. Met dit project willen een soortgelijke zoektocht mogelijk maken voor iedereen, dus ook voor 'onbekende' Nederlanders die wat hulp en ondersteuning hierin kunnen gebruiken. 

Voor de Rootszoekers Masterclass kiezen we voor een iets andere aanpak omdat dit onderdeel vooral gericht is op roots-nieuwsgierige jongeren met een cultureel vermengde achtergrond. Deze aanpak bestaat uit de volgende elementen:

 • Onze vaste partners, zoals Poetry Circle Nowhere, Musicians Without Borders, Moving Arts Projects, werken al veel met jongeren die vanuit een bepaalde discipline (resp. poezie, muziek en dans) bezig zijn hun identiteit en de Nederlandse geschiedenis te verkennen; we zullen via hun netwerk een specifieke oproep uitgeven, waarbij de partners ook potentiële deelnemers kunnen tippen en aandragen.
 • Ook willen we voor dit project nieuwe partners aantrekken zoals New Urban Collective en Imagine IC die verhalen- en mentorprojecten rondom culturele identiteit organiseren. We zijn zeer geïnteresseerd in partners die het rootszoeken toespitsen op cruciale hoofdstukken in de geschiedenis, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse slavernijverleden of de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
 • Bovendien zal onze doortastende community scout en manager op zoek gaan naar migrantenkinderen uit zowel de 'oudere' migrantenstromen - zoals de Chileense, de Iraanse of de Joegoslavische -  als de meer recente migrantengroepen, zoals de Eritreese, Syrische of Afghaanse, door bijvoorbeeld de oproep ook te verspreiden onder talenscholen zoals More Than Les en organisaties zoals Meneer de Leeuw.
 • Tot slot zijn er ook tal van zogenaamde 'streepjesmensen' in Nederland te vinden die hier terecht zijn gekomen bijvoorbeeld vanwege arbeidersmigratie, adoptie of omdat ze de vrucht zijn van grenzeloze liefde. Het CBG heeft bijvoorbeeld een programma lopen voor adoptie-kinderen in Nederland en heeft aageboden de oproepen ook in deze werkgroepen te verspreiden. Ook zijn universiteiten 
 • Tot slot zullen de Rootszoekers redactie-leden, die tevens de ambassadeurs zijn van het project, de oproep verspreiden in de verschillende netwerken en gemeenschappen waartoe zij behoren. 

Kortom, onze 'outreach' is gericht op het actief zoeken naar bijzondere levensverhalen in soms moeilijk toegankelijke gemeenschappen. Tegelijkertijd willen we ook ruimte maken voor spontaniteit en verrast worden door de kwaliteit van de inzendingen - vandaar de nadruk op een open oproep. De community manager en de Rootszoekers redactie zetten zich in om met het project een zo breed mogelijk scala van 'wortels' te bereiken.

Doelstellingen van project Rootszoekers:

- professionele ondersteuning van iedereen die zijn of haar roots wil onderzoeken.

- professionele begeleiding en talentontwikkeling op het gebied van storytelling in de meest brede zin van het woord.

- empowerment en viering van de vermengde culturele identiteit.

- bijdragen aan het gevoel van 'gehoord en gezien worden' van jongeren die zich wellicht wat buiten de maatschappij voelen staan vanwege hun achtergrond.

- versterking van het cultureel vermengde midden door middel van positieve, creatieve cocreatie trajecten.

- aanbrengen van context en nuancering aan beladen historische gebeurtenissen door de lens van het persoonlijke (familie)verhaal.

 

Met wie werk je samen?: 

Partnerende organisaties:

* Het Centrum voor Familiegeschiedenis (http://cbg.nl/diensten/stamboomcoach/) is een onmisbare partner in dit project: zij verzorgen kostenloos workshops tijdens de indoor en outdoor sessies van de Roots Academy en zullen ook coaches leveren voor de masterclass. Ook hun communicatie en PR kanalen zijn van groot belang om het project ruchtbaarheid te geven bij zowel de aloude stamboom-liefhebbers als bij een breed, nationaal publiek dat het CBG vooral kent via het televisieprogramma Verborgen Verleden. De kennis en expertise van dit centrum is van cruciaal belang voor het slagen van dit project.

* Pakhuis de Zwijger (https://dezwijger.nl) is een belangrijke inhoudelijke en logistieke partner voor zowel de Academy als het Publieksprogramma. Zij zetten hun expertise als programmamakers in voor de vormgeving van het publieksprogramma en de aansluiting bij belangrijke thematieken die in de stad Amsterdam leven. Ook bieden zij vrijwel kostenloos de zalen en de techniek aan voor het publieksprogramma en de academie.

* Voor de masterclass werken we samen met een zeer breed spectrum van coaches, afkomstig uit allerlei organisaties, bureau's, media en disciplines. We hebben onder andere contact gehad de makers van Scrollytelling, Oorzaken festival, Prospektor, Poetry Circle Nowhere, en sommige professionele Mezrab storytellers die hebben aangegeven open te staan voor dit coachingstraject. Graag zoeken we een coach "op maat" voor de deelnemers, waarbij deze ook vrij zijn een aan te dragen. De coaches bieden hun diensten aan voor een gereduceerd tarief. Dit geldt ook voor de workshop van theatergroep De Gasten, die qua thematiek zeer nauw verwant is aan project Rootszoekers.

* Komende maanden gaan we ook actief nieuwe partners werven die zich willen verbinden aan de doelstellingen van Rootszoekers. Deze spelen een belangrijke rol in het vormgeven van de verhalen rondom een belangrijk historisch thema, zoals in het geval van New urban Collective in Amsterdam, dat een mentorprogramma heeft ontwikkeld rondom empowerment en culturele identiteit. Ook organisaties als het Imagine IC en het NIOD kunnen afhankelijk van het thema en/of verhaal belangrijke gesprekspartners worden binnen het kader van het project. Zo is ook Stichting voor de Verhalende Journalistiek een inhoudelijke partner die de nodige know-how levert over hoe de verhalen tot transmediale producties om te vormen. De stichting biedt ondersteuning aan de redactie en stelt hun netwerk ter beschikking voor de coachingstrajecten. Het streven is om deze samenwerking komende jaren uit te bouwen (zie ook 'toekomstperspectief').

* Tot slot doen we ook een beroep op de vaste Amsterdam Roots partners en netwerk voor het bereiken van zowel het grotere publiek als de specifieke doelgroepen die hun thuis vinden op Roots festival.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Toekomstperspectief:

Dit jaar beschouwen we als een piloteditie van dit project, dat zich wil ontpoppen als hèt platform op het snijvlak van intercultureel stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. Hopelijk slaat het goed aan en kunnen we komende jaren het project verder uitwerken door ons contact met de gemeenschappen, onze partnerschappen en ook mediakanalen de bestendigen. Ook kunnen we op deze manier komende jaren meerdere historische thema's in de Nederlandse geschiedenis verkennen en toewerken naar een steeds kaleidscopische, meerkleurige blik op onze samenleving. 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
8 Rootszoekers Academy  300 (indoor+ outdoor) 500 (outdoor)
30 Rootszoekers Masterclass 5 n.v.t.
1 Rootszoekers Publieksprogramma   250
n.v.t. Rootszoekers Online   5000
       
       

 

Opmerking:

De bezoekers van de Rootszoekers Academy dag in Pakhuis de Zwijger beschouwen we allen als actieve deelnemers (ca. 150). Tijdens het Rootszoekers Academy programma in de context tent van Roots Open Air valt het publiek in twee delen: de actieve deelnemers aan de workshops en lezingen (ca. 100) en de mensen die langs de tent komen lopen en wat van de programma's meekrijgen (ca. 500). 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Wat Rootszoekers bijzonder maakt is dat het stamboom onderzoek toegankelijk en aantrekkelijk maakt voor een breed publiek, waarbij het speciaal ruimte maakt voor jongeren met een cultureel diverse achtergrond die graag hun verhaal willen vertellen. Bijzonder is ook de koppeling van het roots-vraagstuk aan storytelling, een medium dat van alle tijden en culturen is en daarom makkelijk aansluiting kan vinden bij veel gemeenschappen. Amsterdam Roots streeft ernaar een genereus en aantrekkelijk podium te zijn voor deze jonge en ook nieuwe "stemmen" in Amsterdam. De multidisciplinaire aanpak past heel goed bij de nieuwe visie en missie van het vernieuwde Amsterdam Roots festival, dat de viering van een gemengde culturele identiteit als uitgangspunt neemt. 

Begroting: 

De kosten van dit project zijn vooral gelegen in "mensenwerk", dus een proportioneel groot deel van de begroting zal gaan naar de coaching, begeleiding en productie van de verschillende onderdelen. Met elke partnerende organisatie werken we intensief samen door onze expertise en kennis te combineren en ook logistieke kosten te delen. Alle partnerende organisaties dragen bovendien substantiëel bij aan de communicatie, PR en community building van het project, waardoor wij een groot bereik en veel belangstelling verwachten voor Rootszoekers. Daarnaast derven we inkomsten met de kennis- en inspiratie dag van Rootszoekers Academy in Pakhuis de Zwijger; hoewel het Roots festival ernaar streeft gratis toegankelijk te zijn, is deze kleine financiële bijdrage nodig om de Academy mogelijk te maken. Door al deze verschillende strategieën tesamen weten we de kosten van het project beperkt te houden. Niettemin hebben wij een bijdrage van het fonds nodig om ervoor te zorgen dat de basiskosten van personen en middelen gedekt zijn.

 

 

Locatie(s): 
Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
Het Oosterpark in Amsterdam

Uitslag Beslis mee

FCP33
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 113 gestemd
totaal83
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

In Roots 7 Waves nemen jullie de deelnemers via masterclasses, een academy en een publieksprogramma mee op een zoektocht naar hun vermengde wortels, die ze verder vormgeven in bijvoorbeeld een podcast, een spoken word performance of een muziekstuk. Jullie hebben hier relevante partners en professionals bij betrokken die de kwaliteit van het project mede kunnen ondersteunen. Positief vind ik de wijze waarop je inhoudelijk toelicht wat de achtergrond is voor de keuze voor je opzet en dat je daarmee concreet aansluiting wil zoeken bij de behoeften van een groep waar nog maar beperkt aanbod voor is. Een mooie stap voor mensen, die net als ik, voorouders uit verschillende continenten en religies hebben en dit verder willen verkennen.
 
De uitdagende wijze waarop je dit thema oppikt en op zoek gaat naar nieuwe vormen en verhalen is inzichtelijk. Wel vind ik de aanpak om de deelnemers hiermee vertrouwd te maken summier toegelicht. De masterclass is het meest concreet uitgewerkt, maar de andere onderdelen zijn slechts op hoofdlijnen beschreven. De begeleiding geeft voor nu echter voldoende vertrouwen. 
De samenwerkende culturele en maatschappelijke organisaties zijn al in een vroegtijdig stadium aangehaakt en vormen na afloop een direct netwerk voor de deelnemers. Dit laat zien dat het project breed gedragen wordt. Daarbij belooft de benadering van het project als platform een interessante mogelijkheid tot voorzetting van de samenwerkingen na afloop. 

Succes met de uitvoering van jullie project. Op het blog lezen we graag meer over de uitvoering van het project. 

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Ook ik ben een rootszoeker - met Indonesische en Thaise wortels en bijbehorende familiemysteries - en dat ik niet de enige ben mag duidelijk zijn. Met dit project zetten jullie de waarde van inclusiviteit en het betrekken van nieuwe doelgroepen verder op de kaart. Door rootszoekers te koppelen aan coaches op het gebied van storytelling, in verschillende genres en disciplines, worden zij naar verwachting op een persoonlijke, op-maat wijze begeleid en uitgedaagd. De actieve kunstbeoefening blijft in jullie plan nog wel enigszins onderbelicht en is een aandachtspunt in het licht van deze regeling. De samenwerkings- en workshoppartners als ook de profielschets van de coaches geven echter wel voldoende vertrouwen dat hier aandacht voor is en zal (kunnen) groeien gedurende de uitvoering. Het te doorlopen proces voor de deelnemers is verder helder uiteengezet. Met dit pilotproject zetten jullie een spannende eerste stap in het ontwikkelen van een, zoals jullie het zelf noemen, platform op het snijvlak van intercultureel stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. We volgen jullie graag in de uitvoering en kijken uit naar wat dit oplevert.

afbeelding van Giovanni Campbell

Over ongeveer een week verloopt de denk mee fase. Als je door wilt naar de volgende fase zul je de aanvraag op nog een paar onderdelen moeten aanpassen. Zoals een toevoeging van je reactie in het projectplan. En vergeet ook niet een sluitende begroting toe te voegen. De modelbegroting vind je, als je bent ingelogd en gekozen hebt voor het tabblad 'bewerken', in het tweede tabblad van het projectplan.

Heb je hier nog vragen over?

Succes bij het aanscherpen en compleet maken van je aanvraag!

afbeelding van Erika Spreij

Ha Giovanni,

Ik kon helaas niet alle posten kwijt in de downloadbare modelbegroting. Ik heb dus met Excel zo goed mogelijk jullie modelbegroting proberen na te bootsen. Wil je asjeblieft kijken of deze begroting zo voldoet aan jullie standaard? Hartelijk dank!

 

afbeelding van Giovanni Campbell

de variant van de begroting in excel is prima hoor!

en hou er rekening mee dat je zelf het verzoek voor de beslisfase indient. daar hebben jullie al een aantal berichten over ontvangen.

afbeelding van Erika Spreij

Fijn!! Ik wacht nog even op een laatste akkoord en meld deze dan zsm aan voor de beslisfase!

afbeelding van Erika Spreij

Ha Giovanni,

Excuses voor onze stilte - we waren zoals gezegd even op vakantie..

Ik neem aan dat je met 'toevoeging van je reactie in het projectplan' dat ik mijn antwoord in het projectplan verwerk toch? Ik en mijn collega's ga er komende dagen mee aan de slag - je zult snel al veranderingen zien! Ik zal ook zo de sluitende begroting toevoegen. We houden contact!

 

afbeelding van Diane Frenay

Ha Erika, ik ben coach op dit platform. Een interessant concept, Er komen bij mij wel wat vragen op tijdens het lezen: je hebt het over jonge makers, die bezig zijn met het verkennen van hun roots: zijn zij ook je doelgroep of zijn dat anderen?  wie zijn dat precies, en hoe ga je ze bereiken? Een goede manier om rootszoekers te vinden is om nader te onderzoeken welke mensen precies behoefte hebben aan het ontdekken van hun roots en daar vorm aan te geven. De eerder genoemde makers kunnen een goede indicatie geven misschien door te kijken naar wat voor een personen zij zijn. Succes! Diane

afbeelding van Erika Spreij

Ha Diane,

Excuses voor onze trage reactie - we waren even op vakantie. We hebben een speciale community builder die hier specifiek aan de slag mee gaat. We gaan actief werven bij vaste partnerschappen van Amsterdam Roots Festival zoals Poetry Circle Nowhere, maar we zullen bijvoorbeeld ook een oproep plaatsen via het zeer uitgebreide netwerk van Centrum voor Familiegeschiedenis. We gaan deze vraag neerleggen bij onze community builder en komen hierop terug! (En zullen dit ook in ons plan verwerken!). Hartelijk dank voor je feedback!

 

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom bij JMHM. De komende weken denk ik met je mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Jullie presenteren een interessant plan met uitdagende aanknopingspunten. Ik vraag me nog wel af op welke manier je de deelnemers gedurende de sessies begeleid en hoe je een inhoudelijke uitwisseling tot stand brengt. Zou je daar meer over willen toelichten? Ook lees ik graag meer over de rol en meerwaarde van de partners en betrokken begeleiders. Samenwerking met andere partijen is namelijk een van de criteria waarop we het project uiteindelijk zullen beoordelen.

Trouwens, waarom beperken jullie je bij de uitingen alleen tot radiomaker en storyteller? Zouden ook uitingen in andere disciplines tot mooie resultaten kunnen leiden? Bijv. een rap, dansperformance of creatieve film?

Succes met het uitwerken van je plan!

afbeelding van Erika Spreij

Hi Giovanni, Ik heb de aanpassingen gedaan! Ben benieuwd wat je ervan denkt, groetjes, Erika

afbeelding van Erika Spreij

Ha Giovanni,

Dankjewel voor je waardevolle feedback! Tof dat je het plan ziet zitten :) We gaan er alles aan doen om het plan zo goed mogelijk te maken komende weken!

Als antwoord op je vragen:

- Doel je op de begeleiding van de masterclass of tijdens de inspiratiedag?  De begeleiding van de masterclass bestaat uit een mix van persoonlijke contacturen met de coach van het CBG centrum en persoonlijke contacturen met de storytelling coach. Daarnaast zullen er ook regelmatige meetings zijn met de redactie van Rootszoekers, die de voortgang van het verhaal ondersteunen met tips, inhoudelijke suggesties en netwerk. De actieve begeleiding zal dus ongeveer uit ongeveer vier uur per week bestaan, waarna de rest van de tijd de deelnemer zelf aan de slag gaat. Tegen het einde wordt de begeleiding intensiever. Dan zal de coach behalve inhoudelijke ook meer praktische begeleiding geven in bijvoorbeeld geluidscorrectie, montage, eindregie, etc. Het hele proces, van eerste stappen tot een volwaardig verhaal, duurt ongeveer zes weken. We vragen dan ook een substantiële tijsinvestering van de deelnemers, namelijk gemiddeld twee à drie dagen in de week (= begeleiding en zelfwerkzaamheid tesamen).

- Over de meerwaarde van de coaches en partners:  het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis heeft ongelofelijk veel kennis over en toegang tot de stamboom archieven. Ze kunnen goed uitleggen hoe deze te doorzoeken en hebben veel ervaring in het coachen van mensen in hun zoektocht. (Ze bieden deze diensten ook aan op hun website). Soms doet het CBG het hele stamboom-onderzoek, zoals in het televisieprogramma Verborgen Verleden, maar we denken dat het veel leuker is - en ook beter het verhaal - wanneer de deelnemers dit grotendeels zelf doen. De bedoeling is dat ze daarbij een "log" houden over hun gedachten, ontdekking, gevoelens, etc. die ze later kunnnen gebruiken voor het verhaal. Het CBG heeft aangegeven dat met gemiddeld zes contacturen een deelnemer goed op weg geholpen is, al kan dat natuulijk per verhaal zeer verschillend zijn.

- De belangrijkste begeleiding komt van de persoonlijke coach, want die helpt met het materiaal om te spinnen tot een verhaal. We hebben zelf al een groep van hele interessante coaches samengesteld (vooral op radio- en storytelling gebied) maar we staan zeker ook open voor de coach die de deelnemer zelf aandraagt! We geven deze 'vrije keuze' ook als optie in de open oproep. Het belangrijkste is dat er chemie is tussen de twee, want ze gaan tenslotte samen een intens gesprek en samenwerking tegemoet. Deze coach volgt de deelnemer van begin (eerste opzet en onderzoek) tot het eind (montage, eindregie, eindperformance, etc.). We hebben nu als mogelijke coaches: de mensen van Prospektor, Scrollytelling, De Kostgangers, Katinka Baehr, Nicole Terborg, Mezrab Storytelling School, etc. maar staan ook zeker open voor tips.

- De Rootszoeker redactie heeft vooral een ondersteunende functie in dit proces. De leden van de redactie hebben een groot intercultureel en mutlidisciplinair netwerk van mensen die de deelnemers kunnen helpen een stuk van de (historische) puzzel te leggen. De redactie komt eens in de twee weken samen met de deelnemer en coach. De redactie is ook verantwoordelijk voor de selectie van kandidaten.

- Een belangrijke partner waarmee we samenwerken is Stichting voor de Verhalende Journalistiek. We trekken voor veel onderdelen samen op omdat hun interesse in "ware verhalen" en narratieve journalistiek heel goed past bij het Rootszoeken. Zij vinden ons interessant als partij omdat we met Rootszoekers andere doelgroepen naar de conferentie en De Zwijger kunnen trekken; wij steunen op hun voor inhoudelijke feedback, know-how en connecties in de narratief-journalistieke wereld. 

- Over de beperking tot radio- en storytelling: we hebben hier lang over nagedacht, en dachten dat gezien de enorme hoeveel verhalen en disciplines, het project wel wat meer focus en eenheid kon gebruiken. Maar we staan zeker op voor andere vormen! Performance, live storytelling, spoken word, rap, etc. zijn zeker een goede manieren om het materiaal om te spinnen tot een 'gouden' verhaal, en passen heel goed bij het multidisciplinaire karakter van Roots. Film is misschien wat ambitieus voor een traject van in totaal zes weken, maar we zouden ook deze mogelijkheid kunnen onderzoeken. We zullen de deelnemers behoorlijk vrij in hoe zij hun verhaal willen presenteren in Pakhuis de Zwijger, en later ook op Roots Open Air. We zullen tijdens de selectie attent zijn op bepaalde talenten, en deze zo goed mogelijk proberen te ondersteunen. En wieweet, mocht er een verhaal eruit springen, dan zou dit het jaar daarop uitgebouwd kunnen worden tot een kleine co-productie, waarbij wij kunnen ondersteunen met productie en fondsenwerving.   

Het is een enorm antwoord geworden! Is het nu de bedoeling dat ik bovenstaand in de hooftekst verwerk? Ik ben een beetje nieuw met dit "ik maak het mee" format....

Dank, Erika

 

 

 

 

afbeelding van Giovanni Campbell

Bedankt voor je uitgebreide toelichting. Je maakt hiermee veel meer duidelijk. Je kunt het in de aanvraag (witte deel) verwerken. 

afbeelding van Serge Onnen

Tof dat nu iedereen zijn roots kan laten onderzoeken en niet alleen bekende mensen. Echter, het kan ook een doos van pandora of zelfs een beerput zijn, zo'n onderzoek...

afbeelding van Erika Spreij

Ha Serge, fijn dat je enthousiast bent! Het klopt dat het Rootszoeken soms dingen uit je familiegeschiedenis naar boven brengt die je niet fijn vind, en waar je je misschien zelfs voor schaamt. Natuurlijk zijn alle deelnemers altijd in controle over wat er wel en niet terecht komt in het uiteindelijke verhaal. Ook krijgen de Rootszoekers begeleiding door coaches en worden dit soort moeilijke punten in de gezamenlijke meetings besproken. Zo hopen we dat iedereen zich er senang bij het proces voelt. Dank voor je feedback!