menu denk mee beslis mee maak mee

'Een rondje om'

Een interactieve vertelvoorstelling die je iets...

Stichting KUUB (Kunst Uit Unieke Beleving)
15 juni 2018
animatie, beeldend 3D, dans, fotografie
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€10.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

'Een rondje om'

Een interactieve vertelvoorstelling die je iets nieuws laat ontdekken. Luisteren, genieten en meedoen!

afbeelding van Helen Groves

Ingediend door:

Helen Groves

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zoeken deelnemers die een openstaan voor een experiment. Samen een co-creatie ontwikkelen met professionele begeleiding. Met éen rondje om’ brengen wij de historische verhalen van 500 Jaar Grote Kerk weer tot leven.

Wat ga je doen?: 

Een kunstwerk kan een bestaande ruimte veranderen, soms subtiel en soms grondig. Een muzikant kan de bezoeker ontroeren maar ook verblijden. Een theatermaker kan ontregelen en bewuster maken. Een dichter raakt ons diep en een danser begeleidt ons naar de volgende act. Tijdens het verteltheater ‘Een rondje om’ nemen lokale makers en culturele organisaties ons mee in een fantastisch verhaal onder toeziend oog van de jarige Grote Kerk. De Grote Kerk vertelt/spreekt haar verhaal uit en neemt de bezoekers mee in een bijzonder ‘rondje om’. 500 jaar verhalen, wat heeft de kerk allemaal gezien? Wat maakt de kerk nu mee? Bij ieder knooppunt wordt je meegenomen in een nieuw en verrassend verhaal. 

'Een rondje om' is een plek waar culturele organisaties van groot tot klein bij elkaar komen, nieuwe ontdekkingen opdoen, de ruimte krijgen en samen experimenteren. Door verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden, en zichtbare knooppunten in de route te creëren willen wij cultuurbeoefenaars en -makers een unieke ervaring meegeven waarop zij verder kunnen bouwen en met andere ogen kijken naar hun eigen vakgebied en dat van de ander. Beeldend kunstenaars, singer-songwriter, theatergezelschap, musicalgroep, dichter, orkest en dansgroep... Minimaal twaalf cultuurbeoefenaars en -makers komen samen om een interdisciplinaire voorstelling te organiseren. Deelnemers krijgen de ruimte om hun eigen bijdrage aan de route te bedenken en uit te voeren. Zij ontmoeten tijdens de productie andere cultuurbeoefenaars en -makers en versterken elkaar en het concept door nieuwe, bijzondere samenwerkingen met elkaar aan te gaan. Het geheel wordt door middel van persoonlijke coaching en regie vormgegeven. De regisseur zet de deelnemers in hun kracht en koppelt ze waar mogelijk aan andere cultuurbeoefenaars en -makers.

Stel je voor ...Oud en jong, lokaal maar ook regionaal, als individu maar ook in een gezelschap, traditie tegenover vernieuwing. Kunstdisciplines direct naast elkaar, maar ook in nieuwe mengvormen. Amateurs die in verbinding komen te staan met professionele makers en culturele organisaties. Enerzijds: de historische binnenstad, een diversiteit aan bezoekers, een Grote Kerk die 500 jaar bestaat. Anderzijds/ tegelijkertijd: een plek met een diversiteit aan cultuurbeoefenaars en -makers, talentontwikkeling, een jonge generatie creatievelingen en ruimte voor co-creatie. Je kan als bezoeker op ieder knooppunt in de route instappen en wordt verrast door de verhalen van de Grote Kerk. 

'Een rondje om' is de plek waar de cultuursector in Alkmaar een breed maatschappelijk eigenaarschap kan ontwikkelen, en waar een verassende praktijk van co-producties plaats kan vinden. Daarnaast is het een plek waar een nieuw repertoire voor nieuwe culturele behoeften ontwikkeld kan worden en waar culturele organisaties en instellingen letterlijk ‘binnenstebuiten' optreden. Stichting KUUB wil graag met dit project bestaande en nieuwe cultuurbeoefenaars, -makers, -liefhebbers en bezoekers aanzetten tot co-creatie, samenwerking en talentontwikkeling. Tijdens 'het rondje om' gaan deelnemers en bezoekers elkaar begrijpen en zich meer met elkaar verbinden. Daarnaast komen inwoners van alle leeftijden door de laagdrempelige setting en interactieve opzet in aanraking met kunst en cultuur. 

Festival KUUB 2016 - In Alkmaar Kan Alles


afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! De komende weken denk ik graag met jullie mee om van dit idee een kansrijke aanvraag te maken. Deze introductie van Een rondje om maakt nieuwsgieirig naar de uitwerking. In deze eerste opzet gebruiken jullie allerlei begrippen - verteltheater, interactieve voorstelling, route, diversiteit, co-creatie - om een beeld te schetsen van wat jullie voor ogen staat. Hoe komen jullie van deze overvloed aan ideeën tot een concrete opzet, wie gaat wat doen en wanneer? Zijn er al deelnemers bekend?

afbeelding van Helen Groves

Wat leuk dat we door zijn naar de denkmee fase! We staan te trappelen om dit project verder vorm te geven:-)