menu denk mee beslis mee maak mee

Recipes for Life

Ik ben een prutser! En jij?

Stichting Muzelinck, centrum voor de kunsten in Oss
1 oktober 2018 tot 1 februari 2019

€5.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Recipes for Life

Ik ben een prutser! En jij?

afbeelding van Vera van Rooij

Ingediend door:

Vera van Rooij

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Mensen leven in subgroepen, die zonder aanleiding niet zo gauw met elkaar in contact komen. De wervingsact is gericht op het aanspreken van mensen uit verschillende groepen. Maar tips zijn heel welkom!!

Wat ga je doen?: 

Dé nederlander bestaat niet’ (Koningin Maxima) 
‘Nederland polariseert’ (Media) 

Een community-art theaterproject in de gemeente Oss, waarin de recepten voor de keuken een metafoor worden voor  
de ingrediënten en de keuzes voor het leven. Over en met Nederlanders uit alle windrichtingen: Ouderen/jongeren, allochtonen/autochtonen, arm/rijk, hooggeschoold/laaggeschoold, homo/hetero, protestant/katholiek, islamitisch/boeddhistisch, materialistisch/spiritualistisch, werkzaam/werkeloos, pessimistisch/optimistisch.
In dit project onderzoeken we de denkbeelden en (voor)oordelen over en weer. Dat doen we door samen te koken en samen te praten over het recept voor het leven.  
Zijn we nou écht zo verschillend? 


Theatermaakster Letizia Rompelberg: “Als ik zin heb om lekker te eten, blader ik door een kookboek, kies een recept uit, bekijk de ingrediënten, bereidingstijd, bereidingswijze en weet me gesterkt in de gedachte dat iemand anders dit al een keertje heeft gekookt. Et voila; een maaltijd waarbij de liefde weer door de maag kan gaan. 
Maar hoe moet ik mijn leven aanpakken?  Ik ben namelijk een prutser. Door mijn menselijk onvermogen maak ik fouten, kwets ik degene die ik liefheb, laat ik de kans op geluk per ongeluk uit mijn handen glippen en blijk ik steeds maar weer onvolmaakt te zijn.  
Hoe moet ik omgaan met mijn vrienden, met mijn partner, met mijn angsten, verlangens, emoties, ambities? Welke keuzes zijn nu de juiste? Welke dingen moet ik zeker niet doen? Welke zeker wel? Waarom is daar geen kookboek voor??! 
In het theaterproject RECIPES FOR LIFE ga ik aan de deelnemers vragen hoe zij hun heerlijke maaltijden bereiden. Welke keuzes maken zij, en waarom? Wat zijn hun fouten en hun successen? Wat zijn hun angsten en hun verlangens? Hoe pakken zij het aan? Wat is hun recept voor een gelukkig leven?” 

Van de verhalen wordt een theatervoorstelling gemaakt, die op verschillende locaties in het centrum van  Oss wordt uitgevoerd door de deelnemers en professionele acteurs. Daarnaast worden theatrale kookfilmpjes gemaakt en een ansichtkaarten boek met de recepten voor de keuken en het leven.

Met dit project willen we onderlinge verbinding tot stand te brengen: onbekend maakt onbemind. Het is expliciet de bedoeling om mensen niet OVER elkaar praten maar juist MET elkaar te laten praten…. Én koken.
We willen de vooraannames die er bestaan over de subgroepen over en weer te onderzoeken en richting een breed publiek te nuanceren.
Door dit project versterken we mensen en groepen; het verbinden van een brede groep deelnemers via cultuur door hen actief te betrekken bij een cultureel project in Oss.

 


afbeelding van Vera van Rooij

Beste Giovanni,

Nog een vraag. Het moment dat we over gaan van denk mee naar beslis mee fase valt precies in de zomervakantie hier in het zuiden. Is het mogelijk dat we bijvoorbeeld 27 augustus naar de volgende fase gaan? Dus wat later?

Alvast bedankt voor je reactie.

afbeelding van Vera van Rooij

Beste Giovanni,

Bedankt voor je reactie! Fijn om een coach te hebben. Je vraag om specifieke aanvulling is duidelijk over het mee nemen van de deelnemers in het creatieve proces, als ook je tip over het opzetten van een denktank. Zou je je laatste vraag over de wijze waarop samenwerking gezocht wordt kunnen specificeren. Bedoel je hoe we samenwerken of hoe we contacten leggen met samenwerkingspartners?

Daarnaast heb ik nog twee vragen:

1. het opzetten van een denktank, is dat hier online? Hoe werkt dat?

2. en wil je de antwoorden hier online of doe ik dat in de aanvraag "bewerken"?

Alvast bedankt voor je reactie.

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom bij JMHM. De komende weken denk ik met je mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Op dit platform ondersteunen we uitdagende vormen die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier willen stimuleren. We stellen daarbij ook de ruimte die de deelnemers in het creatieve proces krijgen centraal. Je presenteert een enthousiast plan waarin je samen met deelnemers uit verschillende subgroepen een theatervoorstelling wilt maken. De maatschappelijke uitersten die je als inspiratiebron zoekt zijn helder. Waar ik echter nog meer over zou willen lezen is de rol van de deelnemers en welke rol zij hebben, ook bij de keuze van de thema's. In de beschreven opzet staat vooral de maker centraal terwijl wij op dit platform juist de gezamenlijkheid gedurende het gehele creatieve proces willen ondersteunen.
Heb je al contact met potentiële deelnemers of organisaties die hen vertegenwoordigen? Je zou hen kunnen vragen om nu al deel te nemen in een denktank. Je kunt dan je ideeen aan hen spiegelen en zij zouden input kunnen geven. Dit kan onderwerpen betreffen als de werving van deelnemers, de inrichting van het repetitieproces, de zichtbaarheid van de voorstelling bij publiek, de (digitale) vorm van het kookboek, etc.

Ook lees ik graag meer over de wijze waarop je samenwerking zoekt met andere partijen die het project organisatorische en inhoudelijk mede kunnen ondersteunen.

Veel succes met de verdere uitwerking van het plan.

Heb je hier nog vragen over?