menu denk mee beslis mee maak mee

Portrait Amsterdam

Verhalend verbinden

Stichting Portrait Amsterdam
1 mei 2018 tot 1 oktober 2018
erfgoed, fotografie
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Portrait Amsterdam

Verhalend verbinden

afbeelding van Emily Reekers

Ingediend door:

Emily Reekers

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Dilemma: In hoeverre kunnen we de echte verhalen (iets) fictief bewerken tot kwalitatief goede podcast? Is er een middenweg tussen alles fictionaliseren of het geheel aanhouden van de werkelijkheid? Is een keuze noodzakelijk?

Wat ga je doen?: 

Amsterdam, het grote geld neemt over. Toerisme en homogene commercie overspoelen de stad. Amsterdam verliest eigenheid en de verbondenheid tussen de bewoners neemt hierdoor af in plaats van toe.

Portrait staat voor het aanraken van de oorspronkelijke connectie tussen Amsterdammers - ter stimulatie van het (sociaal) cultureel erfgoed van onze stad. Zodra we onszelf weer gaan inleven in de ander, verdwijnt angst en ontstaat verbinding. Het zijn uiteindelijk de kleine interacties die mensen doen laten bloeien.

Ons project is een route door de stad bestaande uit podcast en portret. Ieder geportretteerd persoon vertegenwoordigt een andere laag van de samenleving. De verhalen zijn los te beluisteren, maar sluiten ook op elkaar aan. Zie het als het grote doorgeefverhaal van Amsterdam.

Laat Amsterdam niet enkel bekend staan om de Wallen en de wiet, maar om onze verhalen.

 

Hoe ga je te werk?: 

Portrait Amsterdam, een route door de stad bestaande uit podcast en portret. 

De eerste stap voor de realisering van Portrait was contact maken met de Gemeente Amsterdam. We (Sophie en Emily) spraken met de gebiedsmakelaar van postcodegebied 1011 en 1012 (centrum: Nieuwmarkt en Waterlooplein). Ze was enthousiast. We hebben toen besloten om Portrait in dit gebied op te zetten, en hopelijk later uit te breiden. Het is onze droom om niet alleen in het centrum Portrait punten te plaatsen, maar ook in andere stadsdelen. We willen redenen creeren voor mensen om buiten hun comfortzone te stappen, en de verhalen van schijnbaar totaal andere mensen te luisteren.

We zijn gaan orienteren op APP ontwikkelaars en geluidstudio's. Hiervoor hebben we inmiddels geschikten partijen gevonden.

En dan, de verhalen. Via de gemeente zullen we in contact worden gebracht met bewoners uit de destbetreffende buurt die iets te vertellen hebben. Maar ook zullen we researchen op verscheidene plekken. Denk aan de schoonmakers van de Wallen. Of aan die bruine kroeg waar elke dag hetzelfde clubje zit. Die persoon die al jaren vrijwilligerswerk doet. Of iemand die de stad elk jaar een beetje meer heeft zien veranderen. En wat denk je van de mensen die hun huis niet uit durven, en misschien eenzaam zijn. De mensen die jaren in hun buurt wonen maar zich nog steeds buitenstaander voelen. Mensen met geheimen, of een ander soort visie op de wereld. 

Verhalen worden vaak mond op mond verteld, dus zo zullen we ze ook moeten vinden. Deze mensen interviewen wij en op basis daarvan schrijven wij een kort verhaal. Deze korte verhalen kunnen een maatschappelijke kernwaarde hebben of zijn herkenbaar door een bijzonder moment of een emotie. Alle verhalen worden aan elkaar gelinkt zodat er een rode draad voelbaar is. Met andere woorden zoals de reeds aanwezige onzichtbare samenhang tussen de buurtbewoners. Iets wat de verhalen verbindt, en dus de mensen verbindt. Dit kan een letterlijk en fysiek moment zijn, maar ook een verband zoals thematische samenhang. 

De korte verhalen laten we lezen aan de mensen die hiervoor de inspiratiebron waren. Als deze buurtbewoner wil worden geidentificeerd met dit verhaal, wordt ook het portret van deze gene gemaakt. Zegt diegene liever anoniem te blijven, maken we het portret of beeld bij dit korte verhaal onherkenbaar, of zelfs abstract. 

We vragen een aantal kunstenaars voor het beeld. In eerste instantie wilden we alleen fotografen betrekken bij dit plan, maar gezien de afwisseling tussen portretten en abstracte beelden vragen we ook andere makers. Zo maken we een directe link tussen kunst en cultuur. Op deze manier maken we kunst toegankelijk(er) en wordt ook inleving in medemens gestimuleerd. 

De verhalen worden ingesproken in zowel Engels als Nederlands. We kiezen ook voor Engels om de internationale Amsterdammer deelnemer van Portrait te maken. 

Op dit punt hebben we alle ingredienten. De portretten worden geplaatst en de verhalen worden als podcast in de Portrait App gezet. Onze app ontwikkelaar zegt een systeem te willen toepassen dat als je langs een portretpunt loopt, het verhaal automatisch wordt ontgrendeld. Een bericht wordt naar je telefoon gestuurd waarin staat dat je je begeeft op een plek waar een verhaal te luisteren is. Terwijl je kijkt naar het beeld, luister je het verhaal. Op naar het volgende punt! 

Voor de mensen zonder smart phone willen we een inbelsysteem maken. Bij de VVV zal een boekje te halen zijn met daarin de Portrait Route weergegeven. Bij een portret belt de persoon een nummer, en krijgt na een keuzemenu het verhaal te horen. 

Ons doel is de bewoners van Amsterdam te verbinden op een speelse wijze. We willen met Portrait zowel cultuur als kunst toegankelijk maken. We willen een stem geven aan mensen die vrijwel ongehoord zijn. Een samenhangende verhalenroute door de stad om Amsterdam rijker te maken. Het gebruik van zowel nieuwe als oude media hierbij toont de transitiefase waarin wij nu zitten, in 2018. En ook dat dit allemaal makkelijk samen kan gaan. Oud en nieuw. Kunst en cultuur. Serieus en speels. Leerzaam en vermaak. 

Met wie werk je samen?: 

Sophie en Emily zijn de initiators van Portrait Amsterdam. Zowel de bedenker als projecteiders. De productionele rolverdeling loopt veel in elkaar over met uitzondering van tekst en beeld. Sophie zal de leiding hebben over alle vormgeving en Emily de verantwoordelijke zijn van het tekstuele. 

Stichting Portrait Amsterdam bestaat uit: Voorzitter Simone van den Ende, Penningmeester Ernst Kraaij, Secretaris Sophie Feith en Emily Reekers. Het bestuur ziet toe dat de projectleiders de verantwoordelijkheid nemen die ze op zich hebben genomen.

Daarnaast zal Portrait Amsterdam samenwerken met de Gemeente Amsterdam voor het plaatsen kunst in de openbare ruimte. Ook zijn we opzoek naar maatschappelijke organisaties om vriendschap mee te sluiten. We staan open voor alles en iedereen, graag zelfs. 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 route 12 10.000
       
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Portrait is ontstaan vanuit een liefde voor de mens en het verhaal. Dit in combinatie met kunst als iets toegankelijks, voor iedereen. Hoeveel mooier zou het onze stad maken? Een (korte) verhalen route om de verschillende zijdes van die dobbelsteen eens te belichten. 

Portrait is bedoeld om samen te vloeien met de stad. Stel je staat te wachten op de tram en de mogelijkheid is er om te luisteren naar een bijzonder moment van de visboer. Vervolgens loop je nooit meer hetzelfde langs die kraam op de markt.

De stad krijgt kleur. 

Begroting: 

Stichting Portrait Amsterdam

Begroting (ruw) project Portrait #1

 

Fase 1 (verhalen verzamelen)

Levensonderhoud Sophie en Emily 3000

Digitale route: APP 5000

Overig 500

 

Fase 2 (verhalen verwerken)

Levensonderhoud Sophie en Emily 3000

Constructie materialen 1000

Kosten kunstenaar + print 10.000

Sound studio (opname podcast) 5000

Stemacteurs 2500

 

Fase 3 (verhalen plaatsen)

Levensonderhoud Sophie en Emily 3000

Transport 1000

Monteur 1000

Media en communicatie 5000

 

Totaal 40.000 euro

Locatie(s): 
Waterlooplein en Nieuwmarkt, te Amsterdam

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Hoe staat het met dit plan? Gaan jullie nog verder met de concept-aanvraag? Het is nogal stil op deze pagina, maar misschien hebben jullie wel besloten om te stoppen. In dat geval zou je de aanvraag ook kunnen intrekken. Laat het ons weten als je dat wilt, dan zetten wij het project offline.

afbeelding van Alinde Hoeksma

Beste Emily, bedankt voor het uitwerken. Ik adviseer je om je om de richtlijnen van Jijmaakthetmee nog eens te lezen omdat het plan daar nu niet goed bij aansluit. Een paar voorbeelden:

- Jijmaakthetmee is gericht op cultuurbeoefening in de vrije tijd. Ik lees daar weinig over terug in dit plan. Het lijkt erop dat jullie de deelnemers enkel interviewen, en daar dan zelf verhalen van schrijven. Wat is het cocreatieve aspect van de deelnemers? Hoe worden hun talenten ingezet of ontwikkeld? Ook de beelden bij de podcast worden gemaakt door professionele kunstenaars lees ik. Op welke vlakken werken de deelnemers zelf mee aan het creatieve proces?

- Bijzondere samenwerkingen zijn een belangrijk onderdeel van Jijmaakthetmee. Die zijn in dit plan nog erg summier. Kun je contacten leggen met partijen waar je binnen dit project een uitwisseling mee zou kunnen hebben? Heb je bijv. al contact gehad met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, die niet alleen veel ervaring hebben met het portretteren van verhalen maar ook met het maken van podcasts? Je zou ook een samenwerking kunnen zoeken met een (community) theaterinstelling zoals het Amsterdamse ZID Theater, die goed weten hoe je aan een persoonlijk waargebeurd verhaal licht fictieve elementen kunt toevoegen om het theatraler te maken (daar zijn jullie naar op zoek begrijp ik uit je meedenk-vraag).

- Jijmaakthetmee richt zich op experimentele projecten, kun je uitleggen wat dit project volgens jullie innovatief maakt?

- Ik adviseer je tot slot om een meer gedetailleerde begroting te uploaden en daarbij aan te geven voor welke kostenposten je de bijdrage van het FCP zou willen gebruiken, en ook hoe jullie de overige inkomsten gaan winnen.

Succes en groet, Alinde

afbeelding van Emily Reekers

Genoeg stof om over na te denken! Ik ga onderzoeken of we het plan zoals het er nu ligt kunnen bewerken zodat het wel aansluit, of dat we met Portrait niet bij Jij Maakt Het Mee aan het juiste adres zijn. Hartelijk dank voor de goede adviezen, hier ga ik absoluut naar kijken. 

Emily

 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! Als FCP-medewerker denk ik de komende weken ook met jullie mee. Graag meer informatie over jullie organisatie en over dit project, zodat we beter kunnen inschattten in hoeverre dit plan aansluit bij de doelstelling van deze regeling. In hoeverre is in dit project sprake van cultuurbeoefening in de vrije tijd?

afbeelding van Emily Reekers

Dag Willemijn! 

Bedankt voor je bericht. Ik heb het project bijgewerkt en hoop op deze manier Portrait inzichtelijker te hebben gemaakt. 

In afwachting van je feedback! 

Mvg, Emily 

afbeelding van Alinde Hoeksma

Beste Emily, welkom op Jijmaakthetmee. In deze Denk Mee-fase zullen een FCP-adviseur en een FCP-coach (ik) via vragen en adviezen met je meedenken. Je kunt allereerst je plannen verder uitwerken op deze pagina. Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) ontvouwen zich meer tekstvakken die je kan invullen. Ook kun je een begroting toevoegen.

Ik ben benieuwd hoe dit project eruit gaat zien, wie de deelnemers zullen zijn en hoe de podcast samen met hen ontwikkeld wordt, wie de samenwerkingspartners worden, wat het project volgens jullie vernieuwend maakt etc. Succes met uitwerken!

Hartelijke groet, Alinde Hoeksma

afbeelding van Emily Reekers

Dag Alinde, 

Bedankt voor je bericht! Ik heb de projectinformatie bijgewerkt en hoop Portrait zo wat inzichtelijker te hebben gemaakt. 

Ik kijk uit naar je feedback! 

Mvg, Emily