menu denk mee beslis mee maak mee

Poems & Paintings

dansend inkt en verf

Jeugd Dans Opleiding Fryslan & Dansgroep Duende
12 februari 2016 tot 12 februari 2017
dans, letteren, tekenen en schilderen
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Laatste keer te zien in Theater Sneek!!

Door Lily Lanser op zo 12 mrt

De voorstelling Poems & Paintings is op zaterdag 15 april 2017 voor het laatst te zien in Theater Sneek. We sluiten een succesvolle tournee...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Poems & Paintings

dansend inkt en verf

afbeelding van Lily Lanser

Ingediend door:

Lily Lanser

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Welke samenwerkingspartners op het gebied van schilderkunst en poëzie kunnen we betrekken in dit project? En welke bijzondere podia lenen zich goed voor een dergelijke voorstelling?

Wat ga je doen?: 

De moderne dansvoorstelling 'Poems & Paintings' is een initiatief van Jeugd Dans Opleiding Fryslân, de opleiding voor jong danstalent in de leeftijd van 12 en 18 jaar en de professionele moderne Dansgroep Duende uit Friesland. Wij onderzoeken binnen dit project hoe we moderne dans kunnen versmelten met poëzie en schilderkunst. Deze disciplines zijn maar zelden samen te vinden op het podium van een theater.

De choreografen Grietine Molenbuur (artistiek leider JDOF & Dansgroep Duende), Karin Lambrechtse (ex-danseres Introdans), Thom Stuart (choreograaf bij DDDDD) en Rutkay Ozpinar (choreograaf bij Korzo) laten zich inspireren door het werk van wereldberoemde dichters en schilders uit de negentiende en twintigste eeuw. Inkt en verf van meesterwerken van Brecht, Holst, Margritte, Escher, Pyke Koch worden omgesmolten tot bewegingsfrasen, decors en visuals ontrafelen het verhaal achter het meesterwerk. Ook maken we een choreografie op een schilderij van Alma Tadema, waar op het moment van de première een grote tentoonstelling van te zien is in het Fries Museum. In totaal brengen we zes choreografieën die verschillende sferen, decors en muziek met zich meebrengen.

Hoe ga je te werk?: 

Doel van het project:
Doel 1: Een gevarieerde cross-over moderne dansvoorstelling produceren voor een breed publiek
Doel 2: Het ontwikkelen van competenties bij amateur dansers en professionele dansers
Doel 3:Ontwerpen en aanbieden van een randprogramma voor algemeen publiek in samenwerking met het Fries Museum.
Doel 4: Het promoten van Fries danstalent binnen en buiten de provinciale grenzen door het geven van voorstellingen bij schouwburgen in Friesland, bij dansacademies Artez (Arnhem) en Codarts (Rotterdam) en op meer dan één festival buiten de provincie.
Doel 5: Het bereiken van nieuw publiek en het verbeteren van het online en offline communicatiebeleid.

Doelgroep
deelnemers:Deze productie biedt vier professionele dansers van Dansgroep Duende uit Friesland en twaalf talentvolle amateur danseressen van de Jeugd Dans Opleiding Fryslân (JDOF) in de leeftijd van 16-30 jaar de kans om nieuwe competenties te ontwikkelen en op te treden zowel binnen als  buiten de grenzen van de provincie Friesland. Bij de start van het project worden er audities gehouden voor de dansers van Duende.

publiek: Duende en de JDOF hebben in de afgelopen 30 jaar vast publiek opgebouwd. De poezie en schiderkunst opent ook weer nieuwe deuren dat leidt tot nieuwe samenwerkingen zoals met het Fres Museum, waar we ook nieuw publiek mee bereiken. 

Verbinding
In de kunstwereld worden allerlei verbindingen aangegaan. Deze trend is al een tijd gaande. Verschillende disciplines gaan kruisbestuivingen met elkaar aan met als doel elkaar te versterken en te komen tot vernieuwing. Wij onderzoeken binnen dit project hoe we moderne dans kunnen versmelten met poëzie en schilderkunst. Deze disciplines zijn maar zelden samen te vinden op het podium van een theater.
 

 

Met wie werk je samen?: 

Om te beginnen zien we een meerwaarde in de samenwerking tussen Dansgroep Duende en JDOF
De meerwaarde van deze samenwerking is dat Grietine Molenbuur met haar Dansgroep Duende, in tegenstelling tot de JDOF die binnen Friesland opereert, ook buiten de provincie een groot netwerk heeft kunnen opbouwen bij festivals, podia en dansacademies. Een dansproductie op tournee biedt de flexibiliteit dit netwerk te kunnen aanspreken en biedt de jonge talentvolle danseressen de spannende en leerzame ervaring op onbekende plekken te performen. Ook biedt het danseressen van Duende (20-30 jaar) waaronder afgestudeerden van het MBO de kans op zowel Friese podia als daarbuiten op te treden. De synergie tussen profs en amateurs biedt een vruchtbare leeromgeving. Jong talent trekt zich op aan de gevorderde dansers die meer concentratie, inlevingsvermogen en lef op het podium durven tonen. De jonge danseressen zijn onbevangen en hebben een aanstekelijke energie. 

Een nieuwe samenwerkingspartij in dit project is het Fries Museum. Op het moment van onze premiere oktober 2016 is er een grootste tentoonstelling van Alma-Tadema te zien. Geinspireerd op een van zijn meesterwerken wordt een choreografie gemaakt. Het Fries Museum vind het een spannende vraag vanuit onze organisatie, want niet eerder is dans in het randprogramma van een tentoonstelling opgenomen.
De choreografie zal namelijk ook te zien zijn in het Fries Museum. Daarnaast verzorgen wij voor het eerste een inleiding voor onze voorstellig omdat we vinden dat het thema daarom vraagt. Weet je als publiek meer van de achtergronden van het gedicht en de schilderijen en de inspiratie van de choreograaf en dansers dan vergroot dit de beleving. De educatieve afdeling adviseert ons in het vormgeven van dit programma door het aanreiken van kijkinstrumenten.

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Sinds 2002 biedt de JDOF talentvolle danseressen (12-17 jaar) uit heel Friesland de kans een ambitieus 4-jarig dansprogramma te volgen van twee keer drie uur in de week, bestaande uit Jazzdans, Klassiek Ballet, Moderne dans en afwisselende blokken Hip Hop, dansexpressie, Zumba, Afrikaanse dans etc. Naast het opleiden van jong talent krijgen zowel beginnende als ervaren professionele dansdocenten en choreografen van de MBO-opleiding Artiest Dans van D’Drive van het Friesland College, HBO-dansacademies zoals dansacademie Artez in Arnhem en Codarts in Rotterdam, de kans les te geven en choreografieën te maken voor Fries danstalent. Jaarlijks maakt de JDOF een voorstelling met al haar 60 danstalenten. De meest recente voorstelling ‘Stap Woord Stap’ was in juni te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Zie www.jdof.nl voor een filmpje van deze voorstelling.

Dansgroep Duende staat onder artistiek leider en choreograaf Grietine Molenbuur. Dit enige moderne dansgezelschap in Friesland is gespecialiseerd in locatieprojecten in binnen- en buitenland. De meest recente voorstelling van Duende is de productie ‘Oogsten en Zaaien’, speciaal gemaakt voor de laatste editie van 2015festival in IJlst. Zie www.2015festival.nl. Een interview met Grietine Molenbuur en beelden van de choreografie zijn te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=jzI3IpvtmZY.

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
5 schouwburg optredens   900
3 optreden festivals   700
3 optreden bijzondere gelegenheid   700
40 trainingen door choreografen 16  
12 inleidingen voor voorstellingen   600
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Kijkende naar het danslandschap van Friesland zien we veel dansverenigingen die overwegend lokaal opereren. De voorstellingen die worden gemaakt door amateurverenigingen leggen doorgaansgeen verbinding met cultuurhistorische thema's zoals schilderkunst en poezie. Ook weten zij voorstellingen niet verder te brengen dan het eigen dorp of de stad. Daarnaast beschikken dansdocenten over het algemeen niet over de kwaliteit om met amateurdansers een voorstelling te maken die van dusdanige kwaliteit is dat programmeurs van meerdere schouwburgen en festivals de voorstelling boeken.Poems & Paintings is nu al in optie genomen bij schouwburgen en festivals binnen en buiten Friesland. De choreografen gaan een experiment aan en onderzoeken hoe je met de taal van de moderne dans, poezie en schilderkunstkunst omsmelt tot een choreografie. Vragen die centraal staan: Hoe vorm ik het ritme in het gedicht om tot bewegingsfrasen? Hoe vertaal ik objecten in een schilderij naar een decor? Welke emotie roept het schilderij op en welke muziek past hierbij? Welke emoties wil ik losmaken bij het publiek? De Artistieke denkkracht in dit project wordt gegarandeerd door de zeer ervaren choreografen die de dansers geen trucjes aanleren, maar ze laat verbinden met zichzelf, nieuwe kwaliteiten in zichzelf ontdekken en met de groep kunstwerken ontleden en zelfs gaat bezoeken zoals de trap van Escher in Arnhem en de tentoonstelling van Alma-Tadema in het Friesmuseum.  

 

Begroting: 

De gelden binnen het project worden besteed aan het inhuren van de choreografen, kostuums, visuals, communicatiemiddelen (film/fotografie, ontwerp) en tourorganisatie.

Andere financiers die worden aangeschreven zijn:

Gemeente Leeuwarden
Provincie Fryslan
Prins Bernhard Cultuurfonds
Stiching Albino
P.W. Janssens Friesche Stichting
Het Nieuwe Stads Wees Huis

Locatie(s): 
Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden, Theater Sense Dokkum, Schouwburg De Lawei, Festival Havenwerk, Fries Museum, Artez Dansacademie

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 160 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Dichters, schilders en dansers, de interactie tussen deze disciplines inspireerde kunstenaars vroeger al en roept ook nu weer enthousiasme op. De opzet wekt vertrouwen: met deze medewerkers en met deze partners is de kwaliteit gegarandeerd. Wat mist is zicht op de wensen van de dansers, hun invloed op het artistieke proces en op het uiteindelijke resultaat. Dit programma heet niet voor niets Jij maakt het mee. Het Fonds wil kunstbeoefenaars graag de kans geven zelf als maker op te treden. In dit project bepalen de professionals vooraf welke dichters en schilders als inspiratiebron dienen. De inbreng van de deelnemers blijft hierdoor beperkt. Positief zijn de samenwerking met het museum en de tournee. De combinatie van deze factoren levert jullie toch net een positieve score op.

afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Het inhoudelijke uitgangspunt van jullie project spreekt tot de verbeelding. Daarnaast sluiten de doelstellingen aan bij het stimuleren en profileren van de kunstbeoefening De kwaliteit van de professionals die het project begeleiden en de samenwerking van de dansers het museum is zowel voor de deelnemers als voor het publiek interessant. In het plan ontbreekt echter de inhoudeiljke betrokkenheid van de amateurdansers aan het proces. Het benutten van hun kwaliteiten en inzichten ten opzichte van de professionals had de samenwerking op een interessante wijze kunnen versterken. Ten slotte is niet duidelijk in hoeverre jullie aanpak beter aansluit op de wensen van de deelnemers of wat het effect van de aanpak is op de lange termijn.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Met het einde van de Denk mee-fase in zicht, raad ik jullie aan de tekst van jullie plan aan te scherpen en op onderdelen aan te vullen. Hoe gaan jullie om met poëzie als inspiratiebron? Ik kan me voorstellen dat niet alleen de inhoud van gedichten wordt benut, maar ook de klank. Op die manier zouden jullie ook een mooie verbinding kunnen leggen met eigentijdse (Friese) spoken word artists. Misschien biedt ook VPRO's Dode Dichters Almanak inspiratie? Andere vragen: in hoeverre wijkt het werkproces van choreografen en dansers af van wat gebruikelijk is? De opzet oogt nog tamelijk traditioneel.  Wanneer zijn de audities? Het zou mooi zijn als op dit platform ook enkele dansers van zich laten horen.

afbeelding van Lily Lanser

Dank je Willemijn. We gaan de laatste puntje op de i zetten.

 

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Lily, nu jullie de laatste week van de denk mee fase in gaan wil ik je adviseren om de samenwerking met de schildersacademie ook in jullie projectomschrijving toe te voegen. Jullie aanvraag zal uiteindelijk op basis van de projectomschrijving worden beoordeeld. De criteria die we daarbij hanteren zijn: kwaliteit, samenwerking en effect. Misschien dat je n.a.v. de vraag van Hanneke nog iets kan vermelden over het duurzame effect van jullie project. Succes met de laatste loodjes!
afbeelding van Hanneke Wiersma

Wat een mooi aanbod van de schildersacademie! Dat geeft het project meteen meer dimensie. Kunnen jullie trouwens iets blijvends realiseren van deze samenwerking in het Fries Museum, bijvoorbeeld door het tonen van een film over de samenwerking? Dat lijkt me voor het publiek dat niet naar de dansvoorstelling in het Fries Museum komt, heel interessant. 

 

afbeelding van Lily Lanser

Beste Hanneke,

Een film zou mooi zijn, maar dit heeft budgetaire consequenties die binnen de max. van €30.000,- die 'Jij maakt het mee' stelt niet haalbaar is.
En wat betreft het Fries Museum zijn er in de toekomst ook nog hele mooie aanknopingspunten. In 2018, wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad is, opent Fries Museum een grote tentoonstelling van Esscher. In onze voorstelling Poems & Painting gaat Karin Lambrechtse (ex-danseres Introdans) een choreografe maken geinspireerd op het schilderij De Trap van Esscher. Ze gaat met de danseres de trappen in Arnhem bezoeken en op locatie filmen en dit gebruiken in de voorstelling. Als dit slaagt is het een mooi project om op voor te borduren in 2018!

 

afbeelding van Hanneke Wiersma

Beste Lily, ook ik coach je de komende weken graag bij jullie project. Een project dat begint met een samenwerking tussen amateurs en professionals, maar ook artistiek een nieuwe samenwerking zoekt, namelijk met (oude) schilderkunst. Twee mooie samenwerkingen die passen binnen JMHM. Maar ook ik was benieuwd hoe jullie die twee samenwerkingen opzoeken. Kun je ons wat concreets vertellen over hoe ver jullie in het samenwerkingsproces zijn? Hebben de amateurdansers van JDOF bijvoorbeeld al kennisgemaakt met de door jou genoemde choreografen? Hebben jullie je al verdiept in het werk van Lourens Alma-Tadema? En wat vind je van Willemijn's suggesties? 

afbeelding van Lily Lanser

Beste Hanneke, De fondsaanvragen lopen nu, dus een go voor het project is er nog niet, de dansers hebben dan ook nog niet 'officieel' kennisgemaakt met de choreografen. Wel is het zo dat Thom Stuart en Karin Lambrechtse al vaker een choreografie hebben gemaakt voor de JDOF en in het geval van Karin Lambrechtse ook mee heeft gedanst. Sommige dansers zijn al bekend met hen. De educatieve afdeling van het Fries Museum adviseert ons in het vormgeven van een inleiding voor de voorstellingen, waar Grietine Molenbuur kijkeninstrumenten aanreikt en vertelt over het werkproces en inspiratie van de dansers en choreografen. Ook zijn we uitvoerig geinformeerd over het werk van Alma-Tadema. De afgeschilderde taferelen lenen zich bij uitstek voor het maken van een choreografie. 

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Lily, een inspirerend initiatief! De dans en schilderkunst hebben een bijzondere synergie, zoals onlangs nog in een choreografie van Virgilio Sieni in Bozar. Mooi wanneer jullie de inspiratie ook kunnen overbrengen op de deelnemers. Zou je wat meer informatie kunnen geven over het proces? We lezen graag terug op welke manier jullie met de deelnemers hierin samenwerken en hoe het project zich onderscheidt van het reguliere instuderen van een nieuwe choreografie.

afbeelding van Lily Lanser

De sfeer die we neerzetten op de dansvloer in de studio is dat dans geen trucje is en geen wedstrijd. Het gaat er niet om wie de beste danser van de groep is, zoals het tegenwoordig op tv wordt neergezet.  Moderne dans is een kunstvorm waarin de danser een verhaal vertelt d.m.v. zij/haar lichaam, dans is emotie, is echt en puur, wat wordt onderbouwd door een zuivere techniek. Om dit zo goed mogelijk te doen, werken we aan uitstraling, dansidioom én techniek. Het is de bedoeling dat ze geloven in wat ze doen. Want als zij het niet geloven, dan gelooft het publiek het ook niet. Juist dit laatste is cruciaal in dit project waar je je waagt aan de grote meesters uit de geschiedenis. Exploreren, meningvormen, lezen, kijken, overleggen, zo wordt elk kunstwerk ontleed met de groep.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! De komende weken denk ik graag met jullie mee om van dit plan een succesvolle aanvraag te maken. Ik ben benieuwd of de inspiratiebronnen al vast staan. Kunnen de dansers nog meedenken en lievelingsgedichten of schilderijen suggereren?

Aan mogelijke samenwerkingspartners geen gebrek, toch? Naast het Fries Museum zouden Museum Belvedere en Dichters in de Prinsentuin partner kunnen zijn, maar ook  Plint, Tresoar, boekwinkels, ateliers en galeries (Galerie Hoogenbosch?), kunstacademies, organisaties die kunst promoten, open atelier routes, de lijst lijkt me eindeloos.

Tip: Hoe zouden de choreografieën op hun beurt weer inspiratie kunnen bieden aan schilders en dichters?

 

afbeelding van Lily Lanser

Beste Willemijn,

Dank je voor de samenwerkings suggesties. Het thema schilderkunst en poezie is voor onze organisatie een verrijking. Zo kregen we vorige week al een verzoek dat mooi aansluit op jou laatste vraag. Eén van de cursisten van een particuliere schilderacademie in Noord Friesland ving via via ons project op en kwam met de vraag of zij met een groep mochten komen schetsen in de repetities. Een prachtig idee. Deze schetsen gaan we vervolgens verwerken in de vormgeving van ons drukwerk. De selectie van kunstwerken hebben we overgelaten aan de choreografen die we hebben uitgenodigd. Hiermee creeeren we een artistiek uitgangspunt waarbinnen de dansers alle ruimte krijgen samen te fantaseren, te intrepreteren en te improviseren.