menu denk mee beslis mee maak mee

Japoezzziea

amateurpoëzie met jazz begeleiding

Stichting De Jazz van het bankroet
29 maart 2013
letteren, muziek
jongeren, ouderen, volwassenen, wijkbewoners
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

JAPOEZZZIEA BUNNIK NIEUWE DATUM

Door Frank Herrebout op vr 15 nov

Japoezzziea Bunnik is vanwege organisatorische redenen verplaatst naar 25 januari.

In december zal het Japoezzziea circus neerstrijken in...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Japoezzziea

amateurpoëzie met jazz begeleiding

afbeelding van Frank Herrebout

Ingediend door:

Frank Herrebout


Wat ga je doen?: 

Japoezzziea biedt dichters een vrijplaats om hun poëzie ten gehore te brengen waarbij ze begeleid en ondersteund worden door de Bankroet Jazz Band van Wouter van Bemmel.

Iedere dichter die zich aanmeldt zal de gelegenheid krijgen zijn zelf geschreven poëzie ten gehore te brengen, waarbij elke dicht-performance muzikaal ondersteund zal worden door de Bankroet Jazz Band.

De Bankroet Jazz Band staat onder leiding van Wouter van Bemmel, een veelzijdig componist en bandleider van onder meer filmmuziek, muziek-theater en cross-media verkenningen waarin literatuur en avontuur een belangrijke rol spelen.

Japoezzziea wordt een avondreeks op diverse Nederlandse podia. Avonden met zelfgeschreven amateur-poëzie waarin iedereen kan meedoen en zijn of haar woedende, tedere of humoristische woorden ten gehore kan brengen bij een poëzie- en jazz-minnend publiek.

Het staat de dichters vrij om te improviseren met taal, waarbij de samenwerking met de muziek des te interessanter is. Velen zullen nog nooit hun eigen poëzie op het podium hebben gebracht en waarschijnlijk is geen van de dichters ooit de interactie aangegaan met een jazzband.

Singer Naaimasjien - Paul van Ostaijen - Bankroet Jazz Band met kinderkoor Heerhugowaard

"Nachtvogel in Berlijn" : Wiegeliedje (live 2012)

Hoe ga je te werk?: 

Pilot-serie

In een eerste serie van 5 avonden wordt met financiële ondersteuning de opzet van de Poëzie & Jazz-avonden uitgetest, waarna het project vervolgens zelfstandig voortgezet zal worden door Stichting De jazz van het bankroet.

Met een speciale avond in jazzcafé Porgy en Bess start het Poëzie & Jazz project in een eerste serie van 5 avonden op literaire podia voor amateurdichters. is een pilotproject om te komen tot een tournee waarbij amateurdichters samen met de Bankroet Jazz Band performances verzorgen. De Bankroet Jazz band zal daarbij worden aangevuld met amateurmuzikanten.

Deelnemers:

100 deelnemende amateurdichters (5 x 20 per avond) + 25 amateur jazzmuzikanten (5 x 5 per avond).

Voorwaarden deelnemers:

De gedichten moeten zelf geschreven zijn en het voordragen ervan mag maximaal 3 minuten duren.

Begeleiding:

Zo weinig mogelijk! Om de avond te structureren treedt een plaatselijk dichter op als host van de avond. De Jazz Band zal tussen de voorgedragen gedichten stukken spelen van op muziek gezette modernistische dichtwerken.

Wat is verder van belang om te weten?: 

De Stichting De jazz van het bankroet stelt zich ten doel om multi mediale projecten te ondersteunen waarin professionals en amateurs uit verschillende kunstdisciplines samenwerkingsverbanden met elkaar aangaan. De Stichting De jazz van het bankroet heeft eerder met steun van het Fonds Cultuurparticipatie de Bankroet Jazz Live! Tournee 2011-2012 gerealiseerd, een project met sterk literaire inslag, rond het gelijknamige filmscenario van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen.

VPROJazzLive wil het evenement landelijk promoten via Radio 6. Van de avond wordt een filmverslag gemaakt en een audioregistratie bestemd voor uitzending door VPROJazzLive.

Partner voor dit project is verder De Stichting Porgy en Bess met ruime ervaring in het organiseren van jazz optredens en ook literair-muzikaal georiënteerde voorstellingen als Moedertaal van Jan Rot en de maandelijkse Prometheus lezingen. Jazz en literair café Porgy en Bess is als breed georiënteerd cultureel podium in Zeeuws-Vlaanderen een begrip. Porgy en Bess wordt o.a. ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds en het Fonds voor de Podiumkunsten. Stichting Prometheus (onder meer bekend van de Prometheus lezingen) is partner van Porgy en Bess als het gaat om de literaire activieiten.

Andere partners zijn podia die literaire activiteiten organiseren, verspreid door Nederland.

Bereik: 
aantalinvestering/activiteitaantal deelnemersaantal bezoekers
5jazz en poëzie avond5 x 20 dichters5 x 50 -100
  5 x 5 muzikanten 
    
    
    
    

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Ons project stelt zich ten doel om amateurdichters een podium te bieden waar ze in interactie met een improviserende jazzband hun poëzie kunnen uitdragen. Als extra uitdaging wordt de jazzformatie samengesteld uit zowel professionele leden van de Bankroet Jazzband aangevuld met lokale amateur jazzmusici.

Sedert de invoering van Gedichtendag is er een toename van aandacht en populariteit met betrekking tot poëzie. Ook internet biedt dichters een nieuw platform om hun werk naar buiten te brengen en er is veel van te vinden op internet. Deze open podium serie heeft geen thema, de inhoud is vrij, als het maar zelf geschreven poëzie is. De opzet is (voor Nederland) vernieuwend door de interactie met jazzmuziek.

Dankzij de interesse van Vpro Radio 6 is het mogelijk om er een breed verband van te maken. Stichting De jazz van het bankroet wil van dit concept een landelijk rondtoerend evenement maken.

Uitslag Beslis mee

FCP60
max 50 / 3 van 2 gestemd
publiek40
max 50 / 67 gestemd
totaal100
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Marjelle Over

Een interessant sprankelend concept! De interactie tussen muziek en poëzie spreekt mij erg aan. Ik hoop dat dit concept op meerdere plekken in Nederland een vervolg zal krijgen.

afbeelding van Femie Willems

Bijzondere concept om jazz  en poezie te combineren. Het is improvisatie maar er is wel goed nagedacht over hoe de deelnemers tot een goede uitvoering kunnen komen. Mooie samenwerking ook met VPROJazzLive. Een waardevol experiment en een mooie ambitie van de organisatie om dit in de toekomst zelfstandig voort te zetten. Veel succes!

afbeelding van Sarah Haaij

 

Poëzie en jazz; een gedurfd concept dat getuigt van lef en creativiteit maar vooral ook nieuwsgierig maakt naar de eerste show.

Of het amateurdichters en (amateur) jazzmuzikanten een kans geeft zichzelf en elkaar te ontwikkelen zal uit de eerste vijf sessie blijken. Daarmee is het een experiment dat wat mij betreft zeker uitgevoerd moet worden. Een goed voorbeeld van hoe met enthousiasme en input van het publiek een wild idee tot een mooi projectplan is verworden!

afbeelding van Frank Herrebout

Let op: onze opzet is na een evaluatie gewijzigd van een pilot op 1 podium naar een pilotserie op 5 podia.

afbeelding van Sarah Haaij

Dat is goed om te horen!

afbeelding van Femie Willems

Bijzonder samenwerking: combinatie poezie en jazz en professionals met amateurs. Goede samenwerkingspartners. Vraag: hoe doen jullie de werving en selectie van dichters? Spannende ervaring (maar ook uitdagend) voor de dichters om de interactie met een jazz orkest aan te gaan.

afbeelding van Frank Herrebout

Hallo Femie,

Ons idee is om iedereen die zich aanmeldt te laten deelnemen. Maar er zijn wel beperkingen in aantal gedichten, per dichter is er maximaal 5 minuten (en dat is al best lang hoor). Werving gaat tijdens de week van gedichtendag in de regio van Porgy en Bess (er worden daar diverse literaire evenementen georganiseerd) en landelijk via Vpro6jazz die ons project wil ondersteunen en de resultaten wil uitzenden om verder te kunnen gaan met dit soort poëzie-jazz interacties.

Het is natuurlijk experimenteel, dus sowieso spannend voor zowel de bandleden als de dichters. Vooraf is er wel overleg tussen beide om globale afspraken te maken; en de band krijgt de gedichten uiteraard wel ook vooaf te lezen en ze kunnen onderling ook dingen afspreken; maar de kern blijft improvisatie, zodat ook de dichter mee moet improviseren. Het mag best een beetje een Dada tintje krijgen.

Overigens willen we de avonden laten hosten door een dichter die tussen de amateurbijdrages door enige stuctuur in de avonden brengt.

 

afbeelding van Femie Willems

Helder verhaal. Ondanks dat het een experiment is, lijkt me het inderdaad handig om vooraf overleg te hebben. Je moet op e.e.a. manier wel afstemming hebben tussen de muziek en voordracht. Mee eens dat het improvisatie blijft. Heel spannend. Ik ben benieuwd of dichters dit durven. Wat goed trouwens dat jullie samenwerking met VPRO Jazz hebben.

afbeelding van Sarah Haaij

 

Een waar wild plan voor een bijzonder kunstproject! Laagdrempelig, interessant voor zowel amateurs als professionals en vernieuwend. Leuk ook dat iedereen die zich aanmeldt het toneel op mag. Hopelijk brengt de combinatie van jazz en poëzie met zich mee dat voor beide disciplines nieuwe doelgroepen worden bereikt, hebben jullie hier nog specifieke ideeën over?

Is het een eenmalige evenement en zo ja kunnen we dit dan zien als een proef voor meerdere edities? 

Beeld- of geluids(!) fragmenten zijn ook welkom om het plaatje compleet te krijgen. Onder toelichting project kan je bovendien meer informatie over de plannen kwijt. 

afbeelding van Frank Herrebout

Poezie en Jazz in Porgy en Bess is een pilot voor een tournee door leden van de Bankroet Band langs diverse podia op gebied van literatuur en geïmproviseerde (jazz)muziek.

De vervolgedities van deze pilot zullen in een steeds wisselende en kleinere bezetting uitgevoerd worden: daarbij wordt de groep Bankroet-muzikanten aangevuld met amateurmuzikanten uit de betreffende regio. De Bankroet Jazz band heeft hiermee ervaring opgebouwd met het filmproject De Bankroet Jazz Live! waarbij kinderkoren en musicerende jongeren mee konden doen aan de live muziekbegeleiding bij de film De Bankroet Jazz: zie www.bankroetjazz.nl/live - Voor deze pilot vinden we het verstandiger om eerst de interactie met de amateur-dichters aan te gaan, de samenwerking met amateur-muzikanten is voor het vervolg traject.

Inmiddels staat er ook een filmpje van de Bankroet Band die het gedicht "Wiegeliedje" van Paul van Ostaijen begeleidt. Het is niet de bedoeling dat het allemaal zulke muzikale dingen worden, het moet toch eerder aansluiten bij Slam Poetry.