menu denk mee beslis mee maak mee

Picknick in het bos/Het woud der verwachting

 

Stichting Puckworks
8 mei 2015 tot 7 juni 2015
beeldend 3D, film, tekenen en schilderen
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

De laatste dagen van Picknick in het bos/Het woud der verwachting

Door Monique Broekman op vr 19 jun

Welkom op mijn blog om te lezen over de laatste dagen van project 'Picknick in het bos/Het woud der verwachting' Dankjullie allemaal voor de steun...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Picknick in het bos/Het woud der verwachting


afbeelding van Monique Broekman

Ingediend door:

Monique Broekman

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Een pakkende ondertitel..

Wat ga je doen?: 

Een groeiende multimediale installatie in de industriële ruimte van een voormalige sigarenfabriek -heden kunstencluster W2- in Den Bosch, waar verschillende performances, workshops en 4 themapicknicks zullen gaan plaatsvinden. Geïnspireerd door de hoofdstukken van boek In Tussentijd (door kunstenaar Monique Broekman i.s.m. kunsthistoricus Philip Peters) wordt de ruimte van de W2 opgevat als een Tussenruimte waarin de industriële pilaren bomen worden van een tijdloos bos. Er is een projectie van een bosfilm waarin heden en verleden door elkaar heen lopen. Woud W2 wordt geopend door anonieme duellerende schermers, die verfilmd terug komen in installatie.Uitgangspunt van Picknick in het bos is hoofdstuk 3 van boek In Tussentijd: Kunst als eerste levensbehoefte. Er worden diverse mensen uitgenodigd gebaseerd op (gefilmd/ later geprojecteerd in installatie) picknickthema’s. Overige picknickthema’s: De fabrieken van Den Bosch, De Macht(Kunst-)politiek anno 2015, Het blote bos (naturistenvereniging in installatie) Publiek kan picknicken in installatie, deelnemen aan workshops: modeltekenen, monotypes/botanisch tekenen, eten uit het bos, sprookjesfilms in het bos.

Hoe ga je te werk?: 

De W2 als tussenruimte.
De W2; in 1897 sigarenfabriek, gekraakt door kunstenaars, dan kunstenaarsinitiatief Artis, daarna CBK, nu kunstencluster  W2 waarin div. culturele instanties een plek hebben. In boek In Tussentijd is de tussenruimte een fictieve ruimte in woorden waarin de kunst kan ontstaan. De installatie in de tentoonstellingsruimte van de W2 maakt deze ruimte concreet/beleefbaar. Doel: Mensen vanuit verschillende maatschappelijke werelden elkaar laten ontmoeten in- en onderdeel maken van- een kunstwerk. Publiek actief laten participeren in 2,5 uur durende workshops modeltekenen in woud, koken, botanisch tekenen/monotypes, sprookjesfilms voor kinderen. Er wordt geworven (flyers/mail/facebook/twitter/mailing W2) bij kunstencentra in Den Bosch en omstreken, bieb, musea, kunstacademie, scholen, Verkadefabriek (theater/filmhuis) Docenten zijn Monique Broekman, docent van grafisch atelier gevestigd in W2, prof. kok via HAS of netwerk Monique Broekman. Het creëren van nieuwe gezamenlijkheid/context waardoor kunst als dagelijks eten wordt geserveerd/geconsumeerd en gesprekken plaats vinden die tot nieuwe inzichten leiden. In de ontmoeting tussen verschillende (kunst)disciplines/werelden in een ongewone setting ontstaat er ruimte voor vernieuwing. Er worden films gemaakt van de openings performance van schermers van Schermclub Den Bosch en  n.a.v. de themapicknicks die verslag doen van de gesprekken die hebben plaats gevonden, er wordt verslag gedaan op een blog gedurende het project, als blijvende inspiratiebronnen.Doelgroep: Geïnteresseerden in voedsel en kunst, schermersporters, geïnteresseerden in de ontwikkeling van industrie van ’s-Hertogenbosch, naturisten, workshopdeelnemers/kunstacademiestudenten/kinderen, jonge filmers, studenten van de HAS, cultuurliefhebbers in Den Bosch/Brabant/Nederland, (theater/bioscoop)publiek van de Verkadefabriek, voedselbank/cliënten.

Met wie werk je samen?: 

Samenwerking
-W2 kunstencluster.  i.s.m. intendant Ivonne van de Velden. (advies en evaluatie)
-Schermsportvereniging Den Bosch. Opening project door  performance Schermclub Den Bosch die anoniem duellerend door Woud Willem2 bewegen. Vervreemdend beeld door kunst context en sport -die terug gaat tot middeleeuwen- bij elkaar te brengen.
-Jonge filmers Hierin wordt samengewerkt met jonge filmers via het platform Nieuwe Filmers
-Verkadefabriek Er wordt contact gezocht met de Verkadefabriek (theater/bioscoop aan overzijde W2) waar bezoekers een gevulde picknickmand kunnen reserveren om zo op eigen gelegenheid in Woud Willem te gaan picknicken. Theaterpubliek betrekken bij project.
-HAS fooddesign. De picknicks gebaseerd op verschillende thema’s  willen we laten maken en ontwerpen door de foodafdeling van de HAS in ‘s-Hertogenbosch.
-Grafisch atelier ’s-Hertogenbosch (gevestigd in kunstencluster W2). Workshops monotypes.
-Genodigden picknicks:
1Kunst als eerste levensbehoefte.
Hertogboeren, fooddesigners, stadslandbouwers/ transfarmers. Over kunst als voedsel, voedsel als inkomstenbron over armoede en overvloed.
2 De fabrieken van Den Bosch.
Over de transformatie van plekken; mensen die werkzaam zijn (of waren) bij  de Gruyterfabriek, de Heus, Verkade, Melkfabriek, W2.
3 De Macht(Kunst-)politiek anno 2015.
Politiek Den Bosch; de nieuwe gemeenteraad; de nieuwe koers.
4Het blote bos
Naturistenvereniging  mag naakt te recreëren in de tentoonstelling en picknicken.Over Adam en Eva. Op zoek naar het aards paradijs, over kunst en natuurlijkheid.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Al vanaf de oprichting in 2007 richt Stichting Puckworks zich op interactieve kunst met mensen als actoren in kunstinstallaties, menselijk handelen als onderdeel van een kunstinstallatie. Focus op het ritueel van het alledaagse. Het alledaagse wordt door stichting Puckworks van iconische waarde voorzien.
Ook veel focus op: onderlinge relatie tussen een locatie, tijd en (individuele) geschiedenis.
Kracht om dat vervolgens visueel en in tekst zó te verbeelden dat hiermee een heel nieuw en grootser beeld bij de toeschouwer opgeroepen wordt; soms feitelijk, realistisch, soms associatief en verbeeldend.

Monique Broekman is artistiek en zakelijk leider van Stg Puckworks. Per project wordt door haar een projectteam samengesteld. Er is een traditioneel bestuursmodel met drie onafhankelijke bestuurders. Governance is uitgangspunt. Bestuur ziet toe op kwaliteit van organisatie en beheer, op het naleven van verplichtingen en het leveren van deugdelijke (jaar)verslagen. In het bestuur is financiële, artistieke en juridische kennis vertegenwoordigd.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
  opening/performance 15 200
  4 picknick 49 48
  4 workshops 75 75
  tentoonstelling   500
  Totaal   823
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Er wordt voortgebouwd op thema’s uit boek In Tussentijd in multi-disciplinaire installatie binnen nieuw kunstencluster, in voormalige fabriek die verschillende transformaties heeft gekend.
Participatie publiek: D.m.v. themapicknicks gaat genodigd publiek met elkaar in gesprek o.l.v. gespreksleider Monique Broekman. De picknicks worden gefilmd (van bovenaf), naderhand op picknickkleden geprojecteerd als onderdeel van de installatie. De gasten hebben het picknick thema  gemeenschappelijk maar vanuit totaal verschillende invalshoeken/werelden. Ze zijn de hoofdrolspelers van  de film en onderdeel van de installatie. Er wordt contact gelegd met Verkadefabriek aan de overzijde van de W2 om publiek op eigen gelegenheid te laten picknicken in installatie.Workshops:Er zullen verschillende workshops plaatsvinden om het publiek actief te laten participeren in de installatie.
-Modeltekenen in het bos-I.s.m. het grafisch atelier (dat gevestigd is in de W2 fabriek) monotypes planten en bomen in het bos, botanisch tekenen-Eten uit het bos lezing/kookworkshop -Sprookjesfilms kijken in het bos (voor kinderen).
De mengeling van workshops, themapicknicks, performance van schermers in een industriëel bos/installatie waarin filmprojecties worden toegevoegd zorgen voor een dynamisch en experimenteel karakter waar ruimte is voor veel verschillend publiek.

Begroting: 

De subsidie van het Fonds Cultuurparticipatie is bestemd voor het bekostigen van de workshops, themapicknicks, honorarium, materiaal/tentoonstellingskosten, filmkosten.
Bij de gemeente 's-Hertogenbosch, stichting Doen, Hermes, en het prins Bernhard Cultuurfonds is subsidie aangevraagd.

Locatie(s): 
Willem II Fabriek Boschveldweg 471 5211 VK ‘s-Hertogenbosch

Uitslag Beslis mee

FCP35
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 133 gestemd
totaal85
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Met een doordacht plan, aansprekende thema's en bijzondere activiteiten leg je vanuit de beeldende kunst verbindingen met andere werelden, tijden, sferen en disciplines. Dit project maakt nieuwsgierig! Mooi dat bezoekers actief kunnen deelnemen en vervolgens als projectie in de installatie worden opgenomen. Door samen te werken met allerlei organisaties uit de buurt bereik je een brede en gevarieerde doelgroep. Geen wonder dat de publieksstemmen in recordtijd binnen waren. Ik ben benieuwd  welke talenten en ideeën het woud onthult, ontsluiert of juist verborgen houdt. Veel succes!

afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

De samenwerkingspartners van Picknick in het Bos zijn ongekend experimenteel. Ik ben heel benieuwd wat hier zal ontstaan. Door in te zetten op een populair thema, ons voedsel en ‘terug naar de natuur’ is er een invalshoek gevonden voor een kunstwerk dat verder gaat dan een regulier cultuurproject. Als je zo met een picknick mensen ook actief kunt laten meedoen met kunst en cultuur heb je volgens mij het effect bereikt waar we hier op Jij maakt het mee naar zoeken. Enige twijfel bestaat er bij mij nog of het lukt om ook die laagdrempeligheid uit te stralen (minder jargon te gebruiken) zodat iedereen zich thuis voelt in het bos en ook echt langskomt. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Mooi hoe je het doel van dit project hebt verwoord. De opzet van de picknicks en de illustraties spreken tot de verbeelding. In aansluiting op wat Sarah je schreef, raad ik je aan om de workshops nog iets concreter uit te werken. Wie kan zich hiervoor aanmelden? Hoe ga je deelnemers werven? Wie zijn de docenten? Hoe lang duurt een workshop? Als je hiervoor ruimte tekort komt, zou je de tekst over W2 kunnen inkorten. Succes met de laatste aanvullingen!

afbeelding van Monique Broekman

Dag Willemijn,
De workshops heb ik wat concreter omschreven bij 'Onderbouwing van het project', en bij 'Motivatie bijdrage FCP' staan de workshops nog eens iets meer omschreven. Is het zo helder genoeg, of zijn er meer details nodig? (ik heb inderdaad de tekst over W2 iets ingekort om meer ruimte voor de workshops te maken..het is passen en meten:))Groet!

afbeelding van Sarah Haaij

Tip: werk de workshops die je nu noemt in één van je reacties nog wat verder uit in het projectplan zelf. Dan krijgen wij een beter beeld van het participatie-element! 

afbeelding van Monique Broekman

Dag Sarah,
Ik heb de workshops wat meer uitgewerkt onder 'Motivatie voor bijdrage FCP'. Is het zo helder genoeg?

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Allereerst complimenten voor je projecten en beeldende werk. Ik heb vandaag een hele poos naar schilderijen gekeken op je website. Laat ik mezelf introduceren: mijn naam is Daniëlle en ik ben je online coach. Ik zal met je meedenken, zodat jij jouw idee voor een groeiende multimediale installatie verder kunt uitwerken. Ter inspiratie: 

1. De artist impressions van de installatie waarin de picknick zal plaatsvinden doet me denken aan de installatie Habitat van beeldend kunstenaars Bouke Groen en Jerke Mulder: een groot vierkant systeemplafond dat midden in het bos hangt http://intothegreatwideopen.nl/programmaonderdeel/habitat

2. Ken je de installatie BOOM van het Zuidelijk Toneel? 

afbeelding van Monique Broekman

Dag coach  Daniëlle,
Dankjewel voor je complimenten! Dat geeft de burger moed.
Ik ben gaan kijken naar de installaties Habitat en Boom. Goed om te zien en om duidelijk te maken wat mijn project anders maakt. Bossen/bomen/natuur is een thema net als portret/stilleven door de eeuwen heen is gebruikt als inspiratiebronnen om tot een kunstwerk te komen. Daarbij is het vertellen van verhalen, het verzamelen ervan iets wat veel gebeurd de afgelopen tijd, als interactie met publiek. Maar in dit werk gaat het om het visualiseren van een 'tussentijd' door het vermengen van natuur en industrie/cultuur waarin aandachtige (thematische) gesprekken met publiek/genodigden visueel onderdeel worden van de totaal installatie.

afbeelding van Sarah Haaij

Wat een verrassende samenwerkingspartners, van schermers tot naturisten! Als ik het goed begrijp vormen de gesprekken die tot stand komen in het woud de kern van dit kunstwerk. Hoe breng je verschillende picknickende bezoekers uit verschillende werelden bij elkaar en aan de praat? 

afbeelding van Monique Broekman

Dag Sarah,
Dank voor je reactie.
Er zullen 4 themapicknicks georganiseerd worden:1.Kunst als eerste levensbehoefte,2.De fabrieken van Den Bosch,3.De Macht(Kunst-)politiek anno 2015,4. Het blote bos. Bij iedere themapicknick worden gasten uitgenodigd die te maken hebben met het onderwerp op totaal verschillende manieren. Zij leven als het ware in verschillende werelden maar hebben het thema (en de picknick) als een gemeenschappelijkheid.  B.v.: picknick 1 gaat over voedsel; er worden dan boeren uitgenodigd, mensen van voedselbank, mensen die leven in overvloed (grote beurs), versus mensen met schaarste.  Door vroegere projecten heb ik een groot netwerk waaruit ik kan putten. Ik zal de gespreksleider zijn.

afbeelding van Sarah Haaij

Ik vind de thema picknicks een heel goed idee. Zo zorg je ervoor dat er ook mensen uit verschillende werelden samenkomen in je installatie. Op dit platform zitten we sterk op de participatie. Nu vraag ik me af op welke manier de deelnemers ook bij je kunst-cultuur betrokken raken. Gaan ze naast het gesprek nog op andere manieren actief aan de slag? 

afbeelding van Monique Broekman

Behalve dat de picknickgasten met elkaar in gesprek gaan wordt deze bijeenkomst gefilmd (van bovenaf) en wordt deze film naderhand op het picknickkleed geprojecteerd als resultaat van de picknick. De gasten zijn als het ware de hoofdrolspelers van  de film en onderdeel van de installatie.
Er zullen verschillende workshops plaatsvinden om het publiek actief te laten participeren in de installatie.
-Modeltekenen in het bos
-I.s.m. het grafisch atelier (dat gevestigd is in de Willem 2 fabriek) monotypes planten en bomen in het bos, botanisch tekenen
-Eten uit het bos lezing/kookworkshop
-Sprookjesfilms kijken in het bos (voor kinderen op de woensdagmiddag)

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! We zijn benieuwd naar de verdere uitwerking van dit plan. Je kunt de beschrijving aanvullen en foto's toevoegen via het tabblad bewerken. Veel succes!

Tip: nodig vrienden en bekenden uit je netwerk uit om te reageren op deze website en mee te denken over je vraag.