menu denk mee beslis mee maak mee

PianoFest 2018

Het pianofestival voor de amateur

Stichting PianoFest
22 december 2018 tot 23 december 2018

€12.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

PianoFest 2018

Het pianofestival voor de amateur

afbeelding van Lizzy Beekman

Ingediend door:

Lizzy Beekman

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe bereiken we een groter, jonger, meer cultureel divers publiek?

Wat ga je doen?: 

Het festival

Op 22 december 2018 organiseert Stichting PianoFest, in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam (CvA), de eerste editie van PianoFest 2018, het pianofestival voor de amateur. Dit festival biedt - als enige in Nederland - een nationaal podium aan alle gepassioneerde pianisten die geen professionele muziekopleiding volgen of hebben gevolgd. Het pianofestival is op een prikkelende en toegankelijke manier een verbindende factor tussen musici, het publiek en de kunst. Het maakt hiermee een innovatieve koppeling tussen amateurmuziekbeoefening, kunstencentra en conservatoria en probeert op deze manier pianomuziek voor een breder en meer divers publiek toegankelijk te maken.

Nationaal podium voor amateurpianisten

Pianisten, en in het bijzonder amateurpianisten, zijn doorgaans solisten en missen vaak een plek of het netwerk om collegapianisten te ontmoeten en samen te spelen. Dit festival biedt al deze musici een inspirerende ontmoetingsplek. Deelnemers kunnen in het concours 5 minuten optreden voor een vakjury (bestaat uit Yoram Ish-Hurwitz, Daria van den Bercken, Tilmar Junius, David Kuyken en Nino Gvetadze) in de Bernard Haitinkzaal van het CvA op een prachtige Steinway concertvleugel. Iedere deelnemer ontvangt hiervan na afloop een professionele geluidsopname en een juryrapport. Tijdens de finale van het concours speelt ook meesterpianist Hannes Minnaar een recital. Voor deelnemers voor wie jurering te hoog is gegrepen zijn er niet-gejureerde plekken op een kleiner podium. Deze ervaring geeft een verdieping in het maken van muziek en geeft een nieuwe dimensie aan de speelervaring. Het festival draagt bij aan het stimuleren tot het beoefenen van pianomuziek, aan het vergroten van de aanwas van nieuw talent en aan talentontwikkeling. Tegelijkertijd laat het mensen zien dat pianospelen niet alleen voor een elite is weggelegd. Deelname aan het festival is daarom laagdrempelig vergeleken met andere concoursen in Nederland. Innovatief is ook dat je op dit festival alle muziekstijlen mag spelen, inclusief crossovers tussen stijlen of zelfs eigen composities. Na afloop van het festival creëert Stichting PianoFest een online community die bestaat uit de deelnemers van het festival, zodat alle pianisten de interacties en samenwerking met elkaar kunnen voortzetten op regionaal niveau.

Breed publiek

Het festival probeert ook een nieuw en divers publiek aan te spreken. Naast het hoofdpodium is er daarom ook een uitgebreid en interactief randprogramma dat gratis toegankelijk is. Er zijn activiteiten voor jong en oud, voor de doorgewinterde als net beginnende pianist en voor mensen die niet actief een muziekinstrument bespelen. Je kunt o.a. experimenteren met beginnersmuziek, spelen op historische instrumenten, quatre-mains spelen met een concertpianiste, kamermuziek spelen samen met een strijkersensemble of improviseren met professionele musici. Er is een body & mind workshop om deelnemers voor te bereiden op hun optreden, er is muziektheater en je kunt experimenteren met geluiden bij het SoundLab. Het randprogramma draagt niet alleen bij aan talentontwikkeling, maar geeft ook invulling aan het uitnodigende en feestelijke karakter van het festival. Gedurende de hele dag vinden bovenstaande activiteiten plaats in de welkomsthal, de kelder en eerste verdieping van de festivallocatie.

Strategische partnerschappen en verwacht bereik

De Stichting verwacht een groot deel van de amateurmusici in Nederland te bereiken door het aangaan van strategische partnerschappen. Via partnerorganisaties zoals het CvA, de European Piano Teachers Association (EPTA) en Cultuur Connectie worden alle geregistreerde pianodocenten en muziekscholen in Nederland benaderd om via hen de doelgroep van amateurmusici te bereiken. Er wordt geadverteerd in de nieuwbrieven en vaktijdschriften van deze instanties. Ook organiseert Stichting PianoFest in september een pre-festival bijeenkomst gericht op een representatieve groep van docenten uit Nederland met als doel hen te informeren over de mogelijkheden die het festival biedt voor hun leerlingen en om van hen input te ontvangen voor inhoudelijke onderdelen van het randprogramma. Voor het bereiken van nieuw publiek richt de stichting zich - via de opleiding muziekdocent van het CvA – ook op middelbare scholen in Amsterdam en via cultuurhuizen en bibliotheken op de haarvaten van de steden. Het festival verwacht minimaal 540 bezoekers aan te trekken. Bij 140 deelnemers wordt specifiek geïnvesteerd in talentontwikkeling. Tenslotte verwacht de stichting minimaal 50.000 mensen te bereiken met advertenties, nieuwsbrieven, krantenartikelen en via sociale media.

De eerste editie van PianoFest 2018 duurt één dag en wordt jaarlijks georganiseerd.


afbeelding van Lizzy Beekman

Dank je wel Thijs! 

We zijn in eerste instantie gericht op het bereiken van alle amateurpianisten in Nederland. Dit doen we vooral via de overkoepelende organisaties zoals de EPTA en Cultuur Connectie en natuurlijk het netwerk van het Conservatorium. Daarbij hebben we ook de ambitie om muziekliefhebbers te bereiken die mogelijk geintereseerd zijn om te gaan pianospelen of gewoon willen komen luisteren. Dat willen we doen door onze communicatie (nieuwsbrieven en flyers) ook te richten op middelbare scholen (via de muziekdocentenopleiding van het Conservatorium), alle vestigingen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en ook de cultuurhuizen in de verschillende stadsdelen buiten het centrum. Er vinden daar verder (nog) geen activiteiten plaats. Op de dag zelf wordt wel in de centrale OBA, en buren van de festivallocatie, de mogelijkheid geboden ook op een vleugel te spelen in de centrale hal. Dit doen we om toevallige bezoekers op de dag zelf aan te trekken.

Leuke suggestie van de tour via CS! Zou het dan eerder met getalenteerde amateurpianisten doen. Misschien moeten we mensen de mogelijkheid bieden tot het inzenden van filmpjes die we dan posten op onze social media.

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Lizzy, welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal je voorzien van tips & inspiratie.

Mooie missie om een concours te organiseren dat minder elitair is. In het bereiken van een nieuw publiek zie ik vooral kansen in jullie samenwerking met de opleiding Docent muziek. Wat gaan de studenten doen in de cultuurhuizen en bibliotheken om nieuw publiek te vinden? En zouden op die plekken ook naar deelnemers gezocht kunnen worden?

In het kader van de werving van deelnemers moet ik ook denken aan de piano’s die bespeeld worden in stationshallen. Daar wordt soms prachtig op gespeeld. Wellicht een tour doen met studenten van het CvA langs deze piano’s?

Groeten Thijs

afbeelding van Lizzy Beekman

Hoi Thijs, 

Ik had op mijn pagina commentaar achtergelaten, maar heb daarna niets meer gehoord. Ook niet van andere leden. Nu zie ik ook onze huidige aanvraag niet in de lijst lopende projecten staan, alleen de oudere aanvraag (die werd niet geaccepteerd, want ik was te vroeg met aanvragen). Mensen zien dus niet dat dit project in de start het project fase is.

En hoe werkt het om andere mensen te bereiken? Uiteindelijk heb je 75 stemmen nodig, moet je zelf actief opzoek op dit platform? Ik krijg zelf ook geen meldingen als andere projecten in de beslis mee fase zitten. Kunnen je hier misschien wat uitleg over geven? Misschien handig om een keer te bellen?

Groetjes,

Lizzy

afbeelding van Thijs Hazeleger

Dag Lizzy, voor dit soort technische vragen kun je het beste contact opnemen met het Fonds via jijmaakthetmee@cultuurparticipatie.nl of 030 - 233 60 30

Ik reageer als coach 2 keer; aan het begin van het traject en tegen het einde. Een adviseur van het fonds zal ook nog met je meedenken. Je kunt ook mensen uit je eigen netwerk vragen om reacties en tips achter te laten. 

Groeten Thijs 

 

afbeelding van Lizzy Beekman

Ik zie dat mijn commentaar op jouw bericht, niet als beantwoorden is gezien, maar als een apart commentaar. Wellicht had je dus mijn reactie niet gezien :).