menu denk mee beslis mee maak mee

Pagina's Worden Cirkels

Jonge taalkunstenaars treden op tijdens Woordnacht

Tijdelijke aanvrager: Stiching Ram Horna, Evenement: Woordnacht
10 mei 2014
letteren
jongeren, volwassenen
onze website / check facebook
€4.050

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Pagina's Worden Cirkels op FunX landelijk!

Door Lennart Pieters op ma 28 apr

Vannacht waren te gast bij Funx: Derek Otte en ik, met live aan de telefoon Elten Kiene en Gino van Weenen. Het radioprogramma Spoken stond...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Pagina's Worden Cirkels

Jonge taalkunstenaars treden op tijdens Woordnacht

afbeelding van Lennart Pieters

Ingediend door:

Lennart Pieters

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe bevorderen we dat het publiek een goede mix wordt van leeftijden en interessegebieden en dat de achterban van de hier deelnemende initiatieven ook kennis gaan nemen van de andere literaire initiatieven?

Wat ga je doen?: 

10 mei gaat de eerste editie plaastvinden van een Rotterdams literair festival genaamd Woordnacht. Vrijwel alle literaire organisaties bundelen die dag hun krachten om op 30 locaties in de binnenstad te laten zien wat de stad te bieden heeft. Er is alleen een grote groep getalenteerde jonge Rotterdammers die niet publiceren maar wel een vorm van woordkunst beoefenen. De regio heeft een bloeiend klimaat waarin de voordracht van deze verhalen, proza, poëzie of spoken word op platforms met elk een eigen karakter en achterban gedeeld worden.

Het HipHopHuis zal tijdens Woordnacht een podium bieden aan drie van deze platforms om samen een avondvullend programma te verzorgen. Zo komen jonge Rotterdamse taalkunstenaars met verschillende disciplines, presentatievormen samen om zich te presenteren aan een breed publiek. De initiatieven 'Paginagroots', 'Woorden Worden Zinnen' en 'Poetry Circle 010'  verzorgen elk een uur aan programma. Verspreid over de avond zijn dat 25 optredens met muzikale omlijsting. Pagina's Worden Cirkels is de naam van de avond. Een samentrekking van de namen die tegelijk aangeeft dat wat op papier is geboren nu in grotere kringen wordt gedeeld.   

Hoe ga je te werk?: 

Pagina's Worden Cirkels toont de kwaliteit en diversiteit van jong Rotterdams talent in verschillende disciplines binnen de woordkunst.

In de aanloop naar het evenement worden de deelnemende initiatieven en hun talenten uitgedaagd om een creatieve samenwerking aan te gaan met kunstenaar binnen en buiten hun discipline zoals dansers, VJ's/animatoren en professionele bekende schrijvers. 

Dat dit gebeurt binnen het kader van het festival Woordnacht biedt verschillende kansen. Ten eerste om een breder cultureel geïnteresseerd publiek te bereiken. Ten tweede worden de initiatieven en hun achterban hechter betrokken bij de rest van het (gevestigde) literaire aanbod in de stad en wordt er zo op een avond een uniek aanbod gecreëerd van wat er op het gebied van taal te beleven valt. 

Daarnaast kan elke artiest en achterban van de deelnemende kunstenplatforms kennis maken met andere artiesten en verschillende presentatievormen en stijlen. Zo inspireren de deelnemers niet alleeen het publiek maar ook elkaar en vertrekken zij vast en zeker met meer creatieve energie dan waarmee ze binnenkwamen.

Dit ook een mogelijkheid voor de (jonge) organisatoren om hun bestaande concept te vertalen naar een festivalwaardig programma op een bijzondere locatie. Verschillende organisatoren met een gedeelde ambitie kunnen leren van elkaar en werken samen om een productie neer te zetten die recht doet aan de dynamiek van de kunstvorm en het stedelijke leven waaruit zij voortkomt.

Karakters van deelnemende initiatieven

Elk van de drie deelnemende initiatieven van Pagina's Worden Cirkels benaderen woordkunst op hun eigen wijze.  Elk hebben een eigen manier van het presenteren van talent en een eigen achterban. Woordnacht is een festival dat een breed publiek zal trekken en vormt daarmee dè beste gelegeheid om voor een avond deze krachten te bundelen en gezamenlijk naar buiten te treden. Dit zal een boost zijn voor de bekendheid van elk van de initiatieven en biedt het publiek een kans om kennis te nemen van een nieuwe generatie talenten. Woordnacht heeft de ambitie om een dwarsdoorsnede van de woordkunst te tonen. Pagina's Worden Cirkels wil daarom binnen het kader van dit festival een dwarsdoorsnede van een levendige, vruchtbare scene  tonen, waar de grenzen tussen verhaal, proza, poëzie en spoken word vervagen en de stem van een jonge stad spreekt. En stem zonder welke een ware 'nacht van het woord' niet compleet zou zijn. 

Paginagroots (opstap - geëngageerd - opinie - interactie met publiek)

is HET Rotterdamse podium voor jong taalent (geen spelfout). Het vindt plaats in een kleinere zaal van de Rotterdamse Schouwburg en is een plek waar veel talenten voor het eerst in de spotlights treden. Voordrachten, rap, spoken word en soms zang: door iedereen, voor iedereen. Van humor tot hiphop, van poëzie tot proza. gastheer is Derek Otte die samen met De SKVR Schrijversschool achter de organisatie zitten. Wat Pagingroots bijzonder maakt is dat de deelenemers worden gevraagd om over een bepaald onderwerp te schrijven. Voorbeelden hiervan zijn: optimisme, disciminatie, angst, liefde of trots. Na elk optreden gaat het publiek onder leiding van de gastheer het gesprek aan met het talent over de inhoud van de zojuist gedeelde (vaak geëngageerde) tekst. Het publiek is doorgaans bijzonder multicultureel en erg betrokken. Op Woordnacht presenteert Paginagroots een selectie uit de deelnemers van het afgelopen seizoen.

Voor Woordnacht zullen elk van de talenten van Paginagroots gekoppeld worden aan een auteur die later op de avond elders op het festival zal optreden. Zij krijgen de opdracht om samen te werken aan een co-creatie die samen zal worden voorgedragen. SKVR faciliteert ruimtes voor de creatieve sessies in de aanloop naar het event, maar er kan ook via skype worden overlegd.

Als suggestie voor het creatieve proces kan worden gekozen uit:

1. De schrijver begint met de helft van een kort verhaal, en het talent maakt het af (of andersom).

2. Schrijver en talent bepalen een verhaallijn met 2 hoofdpersonen en schrijven elk een deel van het verhaal vanuit de beleving van een van beiden perspectieven.

3. Schrijver en talent zijn vrij om zelf de samenwerkingsvorm en presentatie te bepalen, maar kunnen indien gewenst vragen om een thema dat als leidraad kan dienen.

Er zullen er door animatoren met behulp van een projector (VJ stijl) boven het podium gestileerde animaties worden vertoond die de voordrachten ondersteunen. Deze zullen worden voorbereid aan de hand van de teksten  

Woorden Worden Zinnen (multidisciplinair - vrije vorm - laagdrempelig - positief)

WWZ (zoals het vaak wordt aangeduid) is een laagdrempelig platform voor woordkunst dat een terugkerende editie heeft in Jazzpodium Bird. Het biedt podium aan woordkunstenaars met een positieve state of mind en laat de artiesten volledig vrij om zelf invulling te geven aan de vorm van hun performance. Naast poëzie, kort verhaal en proza is er op de reguliere edities ook plek voor stand up comedy en live muziek en het geheel wordt omkaderd door een DJ. Hierdoor worden de avonden zeer toegangkelijk en worden er publieksgroepen aangesproken die in eerste instantie niet of enkel en alleen voor taalkunst zouden komen. Tijdens Woordnacht zal Woorden Worden Zinnen een programma verzorgen waar de nadruk ligt op voordracht en spoken word, ook zullen zij de DJ van de avond verzorgen.

Tijdens WWZ zal er een danseres zijn op poezie een expressieve dans act heeft ingestudeerd en dit heeft gerepeteerd met de betreffende artiest. Coordinatie hier van ligt bij WWZ zelf, maar zij hebben de artiesten de vrije hand gegeven in het creatieve proces en enkel een maximale tijdsduur gegeven. 

Ook tijdens WWZ zal er geanimeerd worden. Maar per artiest enkel bij 1 gedicht, die ze van te voren zullen moeten sturen om de animatoren de kans te geven iets voor te bereiden. Bij de voordrachten met dans zal geen animatie zitten omdat we vrezen dat poetry plus dans plus visuals een beetje teveel van het goede is en de 'sensory overload' te veel zou afleiden van de kern: de woordkunstenaar en zijn of haar tekst.  

Poetry Circle 010 (voorstelling - intensieve begeleding/educatie - uitwisseling - opstap naar professioneel)

Poetry Circle 010 is de Rotterdamse tak van de Poetry Circle. Zij woont in het Hip Hop Huis en bestaat uit zeventien getalenteerde schrijvende performers. 10 hier van volgen op vaste basis een talententraject met workshops door nationale en internationale artiesten. Onder begeleiding maakt de groep een poëtische voorstelling waarin alle talenten een gelijkwaardig aandeel hebben. Zelfgeschreven teksten, gebaseerd op autobiografische ervaringen vormen de basis van de voorstellingen. Maar de dichters laten de talenten die ze hebben naast het schrijven, niet thuis liggen. In de voorstellingen mengen ze woordkunst volop met muziek, theater, dans, visuele kunst, etcetera. Dit maakt dat het publiek unieke cross-overs krijgt voorgeschoteld waar voor ieder iets wils in zit. En waarin verhalen zijn vormgegeven, ge-evalueerd van papier tot een echte voorstelling.

De cross-over die PC010 aangaat is die met dans. In hun thuisbasis het HIpHopHuis, dat tevens de locatie is van Pagina's Worden Cirkels wordt ook gerepeteerd door hophop dansgroep Pop'arazzi (bekend van o.a. Hollands got Talent). Zij hebben een danser naar voren geschoven die op dit moment al meedoet met de repetities voor de PC010 voorstelling.   

Met wie werk je samen?: 

Stichting Woordnacht (in oprichting) Heeft als ambities: "Rotterdam als letterenstad op de kaart zetten. Het zichtbaar maken van de literaire organisaties, programma’s en het algehele literaire klimaat in Rotterdam door het organiseren van het festival Woordnacht. Hierbij is het (sub)doel een brede publieksgroep van binnen en buiten Rotterdam te binden aan de verschillende instellingen en initiatieven. De artistieke doelstellingen zijn o.a. Het presenteren van een kwalitatief  hoogwaardig literair programma, dat  divers en actueel is. Een goede balans tussen aanstormend  talent en gevestigde namen en een podium bieden aan nieuwe en vernieuwende initiatieven  die op een andere wijze met taal en  literatuur omgaan, zoals online magazines en spoken word platforms."

Pagina's Worden Cirkels geeft invulling aan veel van de ambities die Woordnacht heeft gesteld op het gebied van aanstormend talent en vernieuwende initiatieven. Het draagt sterk bij aan de diversiteit van het aanbod.

HIpHopHuis "Diversiteit is vanzelfsprekend. Jongeren stimuleren elkaar door een positieve invulling te geven aan hun vrije tijd en zijn ambitieus. Een gezonde levensstijl hoort daarbij. Een ieder wordt gerespecteerd en gewaardeerd om z’n ‘skills’ en persoonlijkheid. Ook binnen het kunstenveld en het onderwijs speelt het HipHopHuis een verbindende rol. Het HipHopHuis is de schakel tussen de gevestigde instellingen en de underground hiphop scene. Het HipHopHuis slaagt erin jongeren te bedienen die normaal gesproken niet door culturele instellingen bereikt worden. De normen en waarden binnen het HipHopHuis zijn gestoeld op de originele waarden uit de jaren ’70 waar creativiteit gepaard gaat met eenheid en respect." Aruna Vermeulen — directeur stichting HipHopHuis Holland (Fragment Meerjaren Beleidsplan 2013-2016)

Het HipHopHuis en de filosofie van waaruit zij handelen sluit naadloos aan met de toegangkelijke sfeer waarnaar wij streven. Een setting waarin het tonen van 'skills' en persoonlijkheid centraal staat en gewaardeerd wordt. Daarnaast is de link tussen voordrachtskunst en Hip Hop snel gelegd. De ritmische vertelkunst 'spoken word' heeft diepe wortels in rap en het HipHopHuis heeft de ambitie om deze kunstvorm sterker te ondersteunen. Ook zien zij het samenwerkingsverband als een mogelijkheid om hun publieksbereik te vergroten.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Achtergrond aanvrager: 

Lennart Pieters (1986) Schrijft gedichten, columns en korte verhalen voor o.a. voor online magazine Vers Beton. Daarnaast verzorgt hij lessen in taal en poëzie voor SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), KCR (Kennis Centrum Cultuureducatie Rotterdam), Poetry International en als freelancer op middelbare en basisscholen. In Galerie Frank Taal programmeert hij sinds 2009 Speyksessies, een kunstenplatform voor taal en muziek dat naast de reguliere edities ook gastprogramma's heeft verzorgd voor o.a. de Kunsthal, Dunya Festival en het Lezersfeest. Tussen 2010 en 2012 was hij campusdichter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hier rondde hij in 2012 zijn master af in Cultural Economics & Entrepreneurship.  

Lennart deelt zijn schrijven het liefst door middel van voordracht. Hij heeft op tal van podia gestaan en schreef in opdracht van o.a. de Gemeente Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, NL010, de Doelen, herdenking bombardement 14 mei en deelt zijn teksten met de wereld op zijn blog http://www.lennartpieters.blogspot.nl/

Vanwege zijn betrokkenheid bij het Rotterdams letterenoverleg en kennis van de jonge kant van de sector is bij hem het verzoek gedaan om aan Woordnacht ondersteuning te bieden op het gebied van programma met betrekking tot jongeren en woordkunst.  

Achtergrond instelling: 

Stichting Ram Horna dient als voorlopig rechtspersoon. Stichting Woordnacht is in oprichting.

Woordnacht is een avondvullend literair festival waarmee de Rotterdamse letterensector gezamenlijk naar buiten treedt. Het concept Woordnacht ontstond medio 2013 als een gezamenlijk initiatief dat de kracht en diversiteit van het Rotterdamse literaire veld toont. Het zal plaatsvinden op 30 locaties op en rond Stationsplein, Mauritsweg, Westersingel, Eendrachtsweg en Eendrachtsplein. Dit gebied, dat zich uitstrekt van het Centraal Station tot aan de Westzeedijk, geldt als de Literaire As van Rotterdam. Een groot deel van de Rotterdamse letterensector is hier gesitueerd. 

Om het festivalaanbod te stroomlijnen en coördineren, is vanuit het Rotterdamse Letterenoverleg een programmaraad geïnstalleerd. De programmaraad overlegt met alle organisaties; bemiddelt waar nodig tussen instellingen, podia en deelnemers; bewaakt de voortgang van het festival en brengt regelmatig verslag uit aan het bestuur van de stichting in wording die specifiek voor de woordnacht wordt opgericht en tijdens bijeenkomsten van overkoepelende organisaties (Rotterdams Letterenoverleg en  Verzamelde Werken).

Bereik: 
aantal investering/activiteit aantal deelnemers aantal bezoekers
1 gecombineerd programma 25 250
       
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Poëzie, verhalen, proza en alle vormen daar tussenin zijn kunstdisciplines die doorgaans achter gesloten deuren worden beoefend. Fictie of niet, op slaapkamers, thuis, in een hoekje op de bank vinden de mooiste creaties een weg naar het papier. Soms als uitlaatklep en soms voor de lol. Bij sommigen doorwrongen van twijfel of onzekerheid en bij anderen weer blakend van zelfvetrouwen. Maar een verhaal dat niet gehoord wordt bestaat maar voor de helft, en jonge Rotterdammers hebben wat te vertellen. Als een verhaal er echt toe doet dan wordt dit niet gedeeld in een status update of een what's app bericht. Dan wordt er geschreven, gesproken en geluisterd. Dat delen vergt lef -wat (nog) niet iedereen heeft, maar goed voorbeeld doet goed volgen- en het vergt een intieme setting met een betrokken publiek. Een publiek dat open staat, niet zal veroordelen en dat houdt van oprechtheid en het durven tonen van karakter met alle imperfecties die daar bij horen. Of zoals zij het zelf zouden noemen: een open positieve mindset. 

Het is op zijn minst een positieve ontwikkeling te noemen dat in een stad als Rotterdam, waar de gemeente postercampagnes in de Metro voert tegen het gebruik van straattaal en het credo van oudsher 'niet lullen, maar poesten' is, de woordkunst in al haar verscheidenheid sinds een aantal jaren onder jongeren sterk aan polulariteit heeft gewonnen. Misschien dat juist in deze tijden de behoefte om je zorgen en overpeinzingen maar ook je geluk en verbazing te delen door middel van een hele directe en persoonlijke kunstvorm het grootst is. Wat de oorzaak ook is, de drie deelnemende Initiatieven van Pagina's Worden Cirkels hebben laten zien dat zij beide kanten -spreker en luisteraar- op juiste wijze samen weten te brengen en daarmee een ontzettend waardevolle toevoeging zijn voor de stad en het Woordnacht festival dat de taalkunst van de stad zichtbaar wil maken voor een breder publiek. 

Begroting: 

De grootste kostenpost is het gage voor de dichters en schrijvers, de muzikanten die tussen de blokken door optreden, de DJ, prestator en de reiskosten van hen allen. Daarnaast krijgen de organistoren van elk van de initiatieven een vergoeding voor de tijd die zij steken in het programmeren, het leiden van hun deel in de productie en natuurlijk de tijd die wordt besteed aan het promoten van het de avond. 

Omdat het HipHopHuis erg enthousiast is over het initiatief willen zij de zaalhuur en al het licht- en geluidsmateriaal sponsoren. Alle arbeidsuren die worden gemaakt door het technische personeel, de locatiemanager en eventueel personeel bij de deur komen wel voor onze rekening. 

Er mag niet worden geschonken op de locatie. Bezoekers zijn aangewezen op de nabijgelegen bar op de binnensplaats van Club Hollywood. Consumpties vormen dus geen bron van inkomsten. 

Omdat Pagina's Worden Cirkels opgenomen gaat worden in de promotie van Woordnacht kunnen wij wel rekenen op een bijdrage van hen. 

Locatie(s): 
HipHopHuis in Rotterdam

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 123 gestemd
totaal80
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

 

We beoordelen het project op de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Ik waardeer het dat jullie amateurdichters van diverse organisaties een podium bieden tijdens Woordnacht. De kwaliteit en opbrengst van het project zijn goed. Met dit experiment zullen jullie in staat zijn de zichtbaarheid vd diversiteit binnen de dichtkunst te vergroten. Ik zou jullie nog wel willen uitdagen om voor een vervolgeditie een themagericht voortraject voor de dichters concreter uit te werken. Daarmee zouden jullie de vernieuwende kracht vd samenwerking nog beter kunnen duiden. Ook zouden jullie hiermee een innovatiever en duurzamer concept kunnen ontwikkelen dat mogelijk ook voor de lokale middenstand en andere culturele instellingen interessant kan zijn. 
afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Dit project focust zich op niet publicerende woordkunstenaars; een groeiende scene in de Rotterdamse literaire wereld die een podium verdient op een evenement als Woordnacht. Een belangrijke vraag voor Jij maakt het mee is: Gaat Pagina’s Worden Cirkels verder dan het bieden van een podium? Een eerste stap is gezet door talenten uit te dagen om creatieve samenwerking aan te gaan met kunstenaars binnen en buiten de woordkunst. Er staan acts met dj’s, animatoren en dansers op de planning. Een interessant initiatief is om talenten van Paginagroots te koppelen aan andere festival-auteurs. De vernieuwende samenwerking die we zoeken is hier nog wel erg klein en pril. Tegelijkertijd is dit platform ook bedoeld om ruimte te scheppen voor  het experiment; aan de slag dus! 

afbeelding van Lennart Pieters

Ik heb onder alle omschrijvingen van de deelenemende initaiteven verder uitgewerkt hoe de artiesten met elkaar gaan samenwerken (zo compleet mogelijk, er is veel artistieke vrijheid gelaten voor eigen invulling). Ook heb ik de begroting aangepast zodat er budget is om de gevestigde schrijvers te vergoeden voor hun aandeel en heb ik ruimte gemaakt voor de animator.VJ en huur van een beamer. De last van deze kosten heb ik verdeeld over de bijdragen die ik vraag van Woordnacht en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het voelt compleet zo. Tijd om de aanvraag in te dienen! :-D

afbeelding van Lennart Pieters

...wijze betere ideeen komen dan ik nu 'for the sake of' de aanvraag zou kunnen opschrijven. Dus: eerst kijken of er straks inderdaad de chemistry is die ik verwacht. Dan evalueren en kijken of er draagvlak is onder iedereen voor langere samenwerking, en vervolgens op basis van onze ervaringen tijdens Woordnacht kijken of en hoe dit vorm gegeven zou kunnen worden.

Dit lijkt me een gepaste volgorde gezien het feit dat ik normaal niet direct betrokken ben bij een van de initiatieven. Maar als 'externe' programmamaker de kar trek.

  

afbeelding van Lennart Pieters

Hoi Giovanni, Dat hangt een beetje af van hoe dit event verloopt. Als initiatiefnemer heb ik mij in eerste instantie gericht op deze productie. Als het allemaal lukt en plaats heeft gevonden ben ik sowieso van plan om de betrokken organisatoren uit te nodigen om te evalueren. Dat lijkt me een goed moment om het te hebben over samenwerkingsverbanden in de toekomst. Zoals ik in de aanvraag al zei heeft elk initiatief een eigen karakter. Voor Woordnacht komen ze elk uit hun 'comfortzone' en steken de koppen bij elkaar, dat is een goede zaak. Nu werken we samen om hier een succes van te maken. Straks hebben we een beter idee van wat wel of niet werkt en hoe het in de toekomst beter kan. Die input verwacht ik tzt van de initatieven zelf en ik vermoed dat er dan op 'organische'...

afbeelding van Giovanni Campbell

Hoi Lennart, op de valreep nog een vraag over het project. Hebben jullie ideeën over hoe de samenwerking tussen de poezieorganisaties voortgezet kan worden na de Woordnacht, zodat de activiteit een meer duurzaam karakter kan krijgen? 

afbeelding van Daniëlle Koelemij

De combinatie van je projectomschrijving, de nieuwe website, facebookpagina, twitteraccount en jouw antwoorden op onze tips wekken bij mij de indruk dat jullie heel goed bezig zijn. Succes met het vinden van nieuwe animatoren voor de visuele ondersteuning en de op de juiste doelgroep gerichte publiciteit. Als ik een Rotterdammer zou zijn... zou ik op 10 mei in het HipHopHuis zijn.

afbeelding van Sarah Haaij

Goed om onderstaande cross-overs (dans -poëzie, jong talent - oude rotten) verder toe te lichten en in je plannen op te nemen. 

 

afbeelding van Lennart Pieters

De oorsprongkelijk benaderde animatoren die visuele ondersteuning zouden kunnen bieden tijdens de voordrachten zijn helaas verhinderd. Op dit moment zijn er besprekingen met verschillende partijen die dit zouden kunnen invullen. 

Zowel bij Paginagroots als bij WWZ zouden er dan live animaties via beamer boven het podium kunnen worden vertoond. Het is in die ruimte goed mogelijk (hoge witte muur), maar de beamer waarover het HipHopHuis beschikt is niet krachtig genoeg en hier voor zal afhankelijk van waar een eventuele animator zelf in kan voorzien, nog extra materiaal voor gehuurd moeten worden. 

afbeelding van Lennart Pieters

Deel 2: Daarbij worden voor Paginagroots de jonge talenten gekoppeld aan 1 van de gerenomeerde schrijvers die al geboekt waren om op een later moment elders tijdens Woordnacht op te treden. De koppels zijn welkom om in de aanloop bij SKVR te ontmoeten om samen te werken aan een tekst/voordracht. De gezamenlijke optredens maken het programma denk ik ook interessanter voor een oudere doelgroep.

Zowel bij Woorden Worden Zinnen als bij Poetry Circle 010 wordt er dans gecombineerd met voordracht. Bij WWZ is dit een danseres die op dit moment zelfstandig al aan het repeteren is en waarvoor wij verder geen vorm/inhoud gaan dicteren. PC010 is gaan samenwerken met het HipHopHuis en zullen gaan optreden met een danser van de groep Pop'arazzi.    

  

afbeelding van Lennart Pieters

Hoi Danielle en Sarah, 

Dank je wel voor jullie tips. Ik ken Kevin inderdaad. Ik ben bij Spoken geweest en hij heeft ook wel eens zelf opgetreden bij een van onze edities van Speyksessies op het Dunya Festival. ZIjn concept is vergelijkbaar met dat van Derek Otte / Paginagroots. Naar aanleiding van het voorgedragen werk is er interactie met het publiek geleid door de host. Dit is ook zeker Derek zijn insteek en werkt goed in zijn opzet. 

Het is mijn bedoeling om in de aanloop verschillende kunstenaars met elkaar samen te laten werken en niet nog meer clubs/evenementen te betrekken.  De focus zal liggen op visuele ondersteuninhg, de combinatie poetry en dans en jonge en oude artiesten koppelen voor co-creatie en een gezamenlijk optreden. 

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Een goed mix van leeftijd en interessegebieden bereik je door in het voortraject samen te werken met ongebruikelijke partners, naast de reeds meewerkende organisaties om. Heb je bijvoorbeeld al contact met het Bevrijdingsfestival Rotterdam, dat vijf dagen voor jullie festival plaatsvindt? De 5-mei debatten over vrijheid lenen zich uitstekend voor het gesproken woord.

Je kunt ook overwegen om de achterban op een ludieke wijze uit te dagen om een (on)bekende mee te nemen; daarmee verdubbel je de opkomst.

Ik ben zelf twee keer aanwezig geweest bij SPOKEN, een interactief poëzieconcert van bedenker en organisator Blaxtar. Het zal me niet verbazen als julie in elkaars netwerk zitten. Mijn tip is om gebruik te maken van zijn vijf jaar ervaringsdeskundigheid. Succes!

afbeelding van Sarah Haaij

 

Jullie zijn flink aan de slag gegaan met de suggesties van Giovanni. Het zijn natuurlijk denkrichtingen, kijk inderdaad goed wat wel/niet bij jullie past.

Op Jij maakt het mee staan projecten met een bijzondere samenwerking centraal. Ons gaat het er daarbij wel om dat die samenwerking ook een inhoudelijke meerwaarde heeft. Laat zien dat er straks meer gebeurt dan verschillende clubs bij elkaar brengen, ik ben erg benieuwd naar de interactie! 

Volgens mij zijn er mooie mogelijkheden te bedenken om die te realiseren. 

 

afbeelding van Lennart Pieters

Deel 4: Acties. 

Ik benader 4 schrijvers (die later al op Woordnacht zouden optreden) voor de begeleiding en gezamenlijk optreden vroeger op de avond. SKVR heeft hier al lesruimtes voor ter beschikking gesteld.

Ik benader HipHopHuis voor aanwezigheid beamers/schermen en bereidheid om dansers deel te laten nemen.

Animatoren zijn reeds benaderd. Als zij akkoord gaan moet ik met Derek en Elten een duidelijke opdracht formuleren en een tijdsplanning maken voor het aanleveren van tekst en de voorbereiding.

Eventuele extra techniekkosten en gage van animatoren en schrijvers opnemen in begroting en hier uploaden.

Poetry Circle 010 is niet besproken omdat zij een geheel eigen coaching traject hebben en een voostelling verzorgen.   

afbeelding van Lennart Pieters

Deel 3: Dans. Na overleg met WWZ zijn we hier erg enthousiast over. We zijn wel van mening dat dit door niet meer dan 2 mensen uitgevoerd moet worden. (ruimte gebrek, en anders te veel overwicht tov de dichter). Bij voorkeur 1 jongen en 1 meisje. Dit kunnen studenten zijn van Albeda Dans, maar wat misschien nog leuker is is om dansers van het HipHopHuis te vragen en ons podium op deze manier programmatisch te betrekken. 

Er moet echter wel met de deelnemende dichters worden overlegd of zij hier zelf voor open staan. De combinatie van subtiele (live)animaties op beamer en dans op de poezie kan erg krachtig worden. Maar de dichter moet er achter staan, en wij dit experiment niet opdringen voor een goede wisselwerking. Overleg dus! Meer vervolgstappen in deel 4.  

Pagina's