menu denk mee beslis mee maak mee

Orfeo & Majnun - Rotterdamse stadsparade over Love, Loss & Longing

600 Rotterdammers maken samen muziektheater...

Stichting Operdagen Rotterdam
1 maart 2019 tot 18 mei 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Orfeo & Majnun - Rotterdamse stadsparade over Love, Loss & Longing

600 Rotterdammers maken samen muziektheater over liefde, verlies en verlangen door middel van theater, muziek, dans en spoken word.

afbeelding van Reinier Weers

Ingediend door:

Reinier Weers

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Het is de ambitie om de groepen die nu deelnemen over meerdere stadsprojecten en edities te betrekken. Hebben jullie hier ervaring mee? Hoe houd je de energie vast tussen afzonderlijke edities?

Wat ga je doen?: 

Voor het project Orfeo & Majnun participeert Operadagen Rotterdam in een Europees samenwerkingsproject. De Griekse liefdestragedie van Orpheus en Eurydice en het Arabische liefdesverhaal van Layla en Majnun kennen een gemeenschappelijke verhaallijn: beide verhalen gaan over de universele thema’s Love, Loss & Longing. Typisch menselijke passies, die iedereen herkent en die een vanzelfsprekend onderwerp zijn in een theaterzaal of een operahuis. Maar juist ook thema’s die aantonen hoeveel we gemeenschappelijk hebben, ongeacht of we ‘oude’ of ‘nieuwe’ Rotterdammers zijn.

Orfeo & Majnun is een inclusief muziektheaterproject voor én door de stad. In co-creatie met 600 Rotterdammers realiseren we een Muziektheaterroute in het centrum van de stad voor zo’n 7.000 bezoekers. Hier vertellen ze hun eigen verhaal over love, loss of longing doormiddel van theater, muziek, dans of spoken word. De route mondt uit in een grande finale op het Schouwburgplein. Hier worden onder andere highlights uit de Europese muziektheaterproductie gepresenteerd, gecombineerd met Rotterdamse upcoming acts.

Orfeo & Majnun is een project voor én door de stad. Hoe verhoud jij je tot liefde, tot verlies of verlangen? Liefde voor jezelf, een ander, de stad? Verlangen naar je geliefde, naar vroeger, je geboorteland? En Verlies van je liefde, verlies van je waardigheid. Of verlies door de dood? We roepen Rotterdamse verenigingen en stadsbewoners van diverse culturele achtergronden op om ‘hun’ eigen invulling te geven aan de verhalen van Orpheus en Majnun.

In het voorjaar organiseren we workshops met Rotterdammers in verschillende wijken. Creatieve makers fungeren als ‘storytellers’ die in de workshops Rotterdammers helpen hun verhaal te vertellen. Zij zijn benaderd via partners, wijkorganisaties en sleutelfiguren uit verschillende culturele gemeenschappen. Die zullen zeer divers zijn. Uiteenlopend van Bollywood-dansers tot de ouderen-muziekgroep Oudfit. Van jonge spoken-wordartiesten en human-beatboxers tot tai-chi-beoefenaars en verhalenvertellers uit de omgeving van de West-Kruiskade.

Op 18 mei 2019, de uitvoeringsdag, staat de Muziektheaterroute in het teken van eenheid in verscheidenheid; een dag geheel gewijd aan de culturele rijkdom van Rotterdam. We starten de dag met ‘inloopworkshops’ om de hele stad te betrekken. Het publiek kan hier sprookjesachtige witte dieren maken. Zo hopen we toevallige passanten te verleiden tot actieve participatie. Met deze stadsparade sluiten we aan bij de Rotterdamse Wederopbouwdag, waarmee jaarlijks de wederopbouw van Rotterdam, na het bombardement van 14 mei 1940 gevierd wordt. Plaats van handeling is het gebied vanaf het Stationsplein, Kruisplein, Wijkpark Oude Westen en West-Kruiskade. We bezoeken buiten- én binnenlocaties en maken kennis met de verbeelde verhalen van de verschillende community’s die ieder een eigen plek innemen.

Aan het einde van de middag is het tijd voor de grande finale: de Muziektheaterroute eindigt op het Schouwburgplein met enkele optredens uit de grote-zaalproductie Orfeo & Majnun die momenteel door Europa reist, Rotterdamse upcoming artiesten en uiteraard de witte dieren die met het publiek meereizen. Met naast de witte dieren de presentaties van de verhalen van de Rotterdammers.

Spoken word artiesten van het Rotterdamse Spraakuhloos zijn ‘tourguides’ die het publiek op sleeptouw nemen. Performers van Connecting the Culture verbinden de locaties door – samen met het Rotterdamse publiek- in een parade met de witte dieren langs de uitvoeringen van de deelnemers te trekken. Deze eindigt op het Schouwburgplein waar de apotheose van het project plaatsvindt met highlights uit de gelijknamige muziektheaterproductie door de hoofdrolspelers Layla, Majnun, Eurydice en Orfeo. Professionele cast: Judith Fa (FR) - Eurydice, Nai Barghouti (Palestina) - Layla, Loay Srouji (Palestina) - Majnun, Yoann Dubruque (FR) – Orfeo.

Alle deelnemers aan de performances komen hier naar toe en samen met het publiek wordt het slotlied uit de opera gezongen. Een waanzinnige afsluiter van een inclusief project.

 

Motivatie

Met dit project zet Operadagen Rotterdam een nieuwe koers in waarmee we inclusiviteit en diversiteit omarmen en zichtbaar maken in ons aanbod. We willen ons verbinden aan een meer divers publiek en hen handvatten geven om zichzelf te uiten over belangrijke thema’s van deze tijd en die te vertalen naar de kunstdisciplines waar mensen zich betrokken bij voelen. Doel is om de stadsprojecten en stadslijnen die zo vorm krijgen over meerdere jaren te blijven ontwikkelen om zo een duurzame impact te geven aan de cultuurparticipatie van Rotterdammers. 

 


afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Reinier,

Ook namens mij, welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen. Ik zal straks ook je aanvraag beoordelen.

Net als Joop ben ik benieuwd naar hoe je plan ingebed wordt in de plannen van de komende jaren. Verder heb ik vooral behoefte aan iets meer concreetheid. Wie zijn precies je samenwerkingspartners? wat is jullie planning, etc. Hiervoor kan je bij 'Bewerken' op het tabblad 'Denk mee (meer projectinformatie) klikken, daar vind je invulvelden die je op weg zullen helpen. Je kan daar ook een begroting uploaden.

afbeelding van Joop van van Liere

Dag Reinier,  

Welkom bij Jijmaakthetmee.

De komende weken mag ik als coach bij het fonds meedenken om je plan te helpen ontwikkelen van 'wild idee naar een concreet en subsidiabel plan'.

We moeten daarbij rekening houden met de absoluut noodzakelijke voorwaarden voor een succesvolle aanvraag zoals: experiment en bottom-up in te steken duurzame vernieuwing van cultuurbeoefening door amateurs in de vrije tijd.

Het fonds vindt projecten experimenteel als door samenwerking met andere partijen: nieuwe kunstvormen, werkwijzen of nieuwe disciplines ontstaan; bijzondere deelnemersgroepen worden bereikt; nieuwe media creatief worden ingezet.

Voor dit fonds is met name van belang dat en hoe precies je project bijdraagt aan duurzame vernieuwing van kunstbeleving door deelnemers en publiek, vooral ook na het project. Wat zal de vernieuwende, duurzame impact zijn voor alle betrokkenen? Wat gaan betrokkenen voortaan anders doen?

Interessant zou zijn meer te lezen over de vraag hoe deelnemers na afloop van het project de komende jaren  concreet, duurzame impact kunnen geven aan cultuurparticipatie. Je meedenkvraag richt zich daar ook op denk ik. Je mag de chat gebruiken als inputtool voor antwoorden op die vraag. Iedere betrokkene bij het project mag reageren en ideeën aandragen.

Het doorlezen van een aantal succesvolle aanvragen kan je helpen een goed idee te krijgen van wat het fonds positief waardeert en wat niet.