menu denk mee beslis mee maak mee

Operatie IJssellinie

Niet zo maar een voorstelling, maar een...

Stichting Theatergroep De Jonge Honden
17 juni 2017 tot 27 september 2017
erfgoed, muziek, muziektheater, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Spelen!

Door J. Versteeg op zo 11 jun

Heel veel amateurs verzamelen elke vrijdagavond in het Holstohus in Olst. Zij maken zich onder onder begleiding van professionals voor op 12...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Operatie IJssellinie

Niet zo maar een voorstelling, maar een uitzonderlijk spektakelstuk in de openlucht. Waarbij publiek zich in legertrucks en oude bussen door het landschap verplaatst. ’s Avonds genietend in een prachtig landschap met haar verscholen bunkers. Langs de IJss

afbeelding van J. Versteeg

Ingediend door:

J. Versteeg

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
.

Wat ga je doen?: 

TG De Jonge Honden is het locatietheatergezelschap van Overijssel. Sinds 2007 maken wij met veel bezieling grote spektakelstukken in de buitenlucht. Altijd in verbinding met anderen.

In september'17 willen we op een prachtige locatie een bijzonder verhaal vertellen. Een plek die bekend staat als ‘de IJssellinie’. Een gebied met een goed bewaard geheim uit de jaren ’60. Bedoeld om de vijand te weren: de Russen. Een theaterspektakel waarin dit lang bewaarde geheim zal worden blootgelegd samen met verenigingen uit de regio. Zowel het landgoed als de voormalige bunkers en rivier de IJssel spelen een grote rol in deze voorstelling. Hoogtepunt? Een massale evacuatie van publiek (mmv vrijwilligers van het Rode Kruis). Een onvergetelijke ervaring met een verhaal uit ons gebied. Onvergetelijk vanwege de sfeer, de indrukwekkende entourage en het gevoel waarmee bezoekers naar huis gaan. Maar niet alleen voor het publiek is het een blijvende herinnering. Voor de amateurspelers in de voorstelling, voor studenten voor wie het een onderwijsproject was, voor het mannenkoor en de muziekkorpsen dat met Russische strijdliederen over de dijk paraderen.
Een project voor en door de gemeenschap!

Operatie IJssellinie

Hoe ga je te werk?: 

In september 2017 willen we op een prachtige locatie een bijzonder verhaal vertellen. Een locatie die bekend staat als ‘de IJssellinie’. Een gebied met een goed bewaard geheim uit de jaren ’60. Bedoeld om de vijand te weren: de Russen. Zowel landgoed De Haere, de voormalige bunkers en de IJssel spelen een grote rol in deze voorstelling, met als hoogtepunt een massale evacuatie van het publiek. Een onvergetelijke ervaring voor bezoekers met een verhaal uit hun gebied; vanwege de sfeer, de indrukwekkende entourage en het gevoel dat zij overhouden.

Verhouding professionals vs. amateurs
Amateurs spelen een cruciale rol in deze voorstelling. Zij doen mee o.b.v. hun eigen expertise en werken samen met professionals en andere amateurs. Bijv. lokale mannenkoren die met het fanfarekorps een gelegenheidskoor vormt. O.l.v. een dirigent en regisseur die hen leert hoe hun muzikale bijdrage de voorstelling draagt en sterker maakt.

Amateurspelers die een gezinslid spelen of Sovjets, krijgen een fysieke training van een professionele spelcoach om de rol geloofwaardig neer te zetten. We tillen hen naar een hoger level. Amateurgezelschappen uit de omliggende dorpen komen samen, ze leren van elkaars kwaliteiten en werken samen aan een repetitieschema. Een schema dat in het proces samenkomt met het repetitieschema van de professionals. Met elkaar als gemeenschap. Op gezette tijden komt de regisseur om te inspireren, te motiveren en het geheel in context te plaatsen;

 1. we nemen hen mee in het vehaal,
 2. delen het atistiek concept,
 3. zoomen in op hun bijdrage,
 4. geven huiswerk,
 5. geven feeedback
 6. en verfijnen samen.

Zo houden we alle partijen continue bij het maakproces om hen ook echt onderdeel te maken van het grotere geheel. Veel partijen hebben zich al gemeld en dat maakt het heel bijzonder; componist, koorleider, bandleider, toneelgroepen, muzikanten, vrijwillgers, 3Danimator, leerling-artiest, schrijver van het boek, lokale middenstand, etc. 

Met wie werk je samen?: 

Regionale amateurs (spelers en muzikanten) krijgen de kans te participeren in een professionele grootschalige theaterproductie, met landelijke uitstraling. De kracht van amateurkunst ligt wat ons betreft bij de amateurs zelf. We kijken naar waar zij goed in zijn en sluiten daar bij aan. We gaan altijd uit van die eigen kracht en proberen die te vergroten. In de productie koppelen we allerlei partijen aan elkaar, die niet vanzelfsprekend samenwerkn. Zoals een professionele dirigent aan een muziekkorps, muzikanten aan vrijwilligers Rode Kruis, Waterschap aan leerlingen, vrijwilligers Stichting Ijssellinie (beheer bunkers) aan amateurspelers, Defensie aan vrijwilligers Stichting IJssellandschap.

Verbinding & ontmoeting
Het project verbindt dorpen/steden langs de IJssel met elkaar. Het verbindt onderwijs (PO, MBO, HBO), lokaal bedrijfs- en verenigingsleven, amateurs en professionals. En dat allemaal ook onderling; meerdere keren ontmoeten we elkaar, om de betrokkenheid groot te houden. Zelden is er een groot project voor amateurs uit de dorpen die in hun eigen omgeving aan een professionele voorstelling kunnen meedoen. De behoefte van amateurs is om te ontwikkelen, om te groeien, nieuwe dingen te leren; werken in een professioneel artistiek team dat amateurs begeleid en hen bijv uitdaagt tot een nieuwe speelstijl.  

Jolmer Versteeg is bekend in het gebied vanwege een eerdere locatievoorstelling met de gemeenschap. Tevens is hij werkzaam als theaterdocent op een VO-school in de regio.

Het doel van de samenwerking met amateurs is om alle betrokkenen vanuit hun intrinsieke motivatie in hun vrije tijd te laten doorleren. Verschillende verenigingen en amateurs hebben zich inmiddels gemeld nav publicatie in regionale media; zij staan in de startblokken om mee te doen!

Lid mannenkoor: "Wanneer kunnen wij nou zingend over de dijk paraderen onder leiding van een professionele regisseur, daar moet je toch aan meedoen!?"  

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Theatergroep De Jonge Honden is hét locatietheatergezelschap van Overijssel.
Het gezelschap maakt sinds 2007 met veel bezieling grote spektakelstukken in de buitenlucht zoals de voorstellingen

 • Insect (2007)
 • Ether (2008) 
 • Peer Gynt (2010) (Zwolse stadsgrachten) 
 • Hertha  (2012) (Fabriekshal in Wijhe)
 • Else in 2015 (ROC Deltion College)

Onze missie: met weinig middelen verbeeldend theater maken. En altijd in verbinding met anderen.
De voorstellingen zijn beeldend en laagdrempelig. Door de energieke speelstijl, het gebruik van eenvoudige voorwerpen en herkenbare thema’s maken zij voorstellingen die het publiek verrassen en ontroeren. We vinden het belangrijk dat de voorstelling deel uit maakt van de omgeving waarin deze zich afspeelt. We verrassen het publiek graag met een vreemde of alledaagse locatie waarbij we het karakter van deze plek vergroten of juist tegen gaan. Jaarlijks ontwikkelen we een aantal voorstelling vanuit eigen initiatief. Daarnaast maakt De Jonge Honden voorstellingen in opdracht. 

Bereik: 
Aantal Activiteit Aantal deelnemers Aantal bezoekers
10 Voorstellingen 100 excl. professionals 4000
9 Repetities mannenkoor (Koorbazen - Zwolle, Mannenkoor Wijhe
, Nobiz-Olst
, Welsum-koor)  50  
10 Repetities fanfarekorps (Apollo Fanfare) 20  
10 Repetities harmonieorkest (Wijhese Harmonie) (Amasitia Boerhaar) 25  
15 Reptities amateurspelers (Toneelvereniging 
Herman Heijermans - Olst)    25  
15 Reptities amateurspelers (Toneelvereniging 
Tavenue - Wijhe) 25  
Gezamenlijke repetities  100  
4 Gezamenlijke workshops 100  
5 Ontmoetingen Vrijwilligers Stichting IJsellinie (Olst-Wijhe)  25  
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Wij vragen een bijdrage aan het FCP omdat amateurs in deze theaterproductie een cruciale, actieve rol spelen! Amateurs in de regio, verenigd of zelfstandig, met uiteenlopende expertises. Hen wordt gevraagd vanuit die eigen expertise input te leveren. Zij leveren een bijdrage die onmisbaar is om het verhaal te vertellen, een sfeer neer te zetten, een gevoel mee te geven. Neem drummers, stemmen, marcherende soldaten. Zij moeten een instrument bespelen en tegelijkertijd ook acteren. Daarnaast spelen zij een voor hun nieuw repetoire in een professionele theatersetting in een voor hun ongewone omgeving. Voor veel amateurs is het een totaal nieuw concept. Een voorstelling in de openlucht, groots van opzet en verniewend in vorm door het verplaatsen van het publiek over 3 locaties. Al deze nieuwe combinaties (acteren, nieuwe repetoire/speelstijl, in de natuur) krijgen aandacht in repetities en workshops van professionals. De voorstelling zal worden begeleid door een professioneel team op zowel artistiek als productioneel vlak.

Voor ons onderschrijft dit totale project ons DNA: zo willen we werken! Met elkaar als gemeenschap. Nog nooit eerder hebben we gewerkt met zoveel verschillende amateurs. We hopen amateurs voor altijd aan ons te binden, door hun later te mogen inzetten voor andere projecten, door individuen te scouten die willen doorgroeien naar professioneelniveau. En natuurlijk hopen we dat zij een vaste bezoeker worden van de vele voorstellingen die we nog gaan maken!

Begroting: 

We willen de amateurs een échte professionele omgeving bieden. 

Professionele faciliteiten  zoals decor, licht, geluid,  kostuums. Professionele begeleidig in regie, spelcoaching, kostuumontwerp, componist, decorbouwer, licht- en geluidstechnici, productieleider, schrijver. Wij vragen een bijdrage voor de begeleiding van de spelers, regisseur en spelcoach. De begeleider van de amateurs heeft als voornaamste rol om het aanspreekpunt te zijn tijdens de repetities en de uitvoeringen. 

 • Rianne de Reu is een ervaren coach en werkte eerder met ons samen (o.a. Else).
 • Silas Neuman is spelcoach voor de acteurs en zal hierin ook optreden bij de participerende amateurspelers. Hij leert ze een speelstijl aan, passend bij de voorstelling. Hij geeft hen trainingen en tools om hen naar een hoger niveau te tillen.
 • Jolmer Versteeg zal als regisseur het totaal concept ontwerpen en bewaken. Hij is eindverantwoordelijk voor het gehele concept en het artisiteke team en zal optreden als verbinder (zie ook de 6 stappen hiervoor beschreven).

 

Deze 3 werken nauw samen in dit proces en zorgen ervoor dat er een kruisbestuiving is tussen de professionals en de amateurs, zodat zij  uiteindelijk goed toegerust en zelfverzekerd aan de slag kunnen. 

Andere financiers: Provincie Overijssel (in behandeling), Gemeente Olst-Wijhe (toegekend), Kunst & Cultuur Olst-Wjihe (toegekend), Prins Bernard Cultuurfonds (toegekend), VSB-Fonds (in behandeling), St. IJsselbosch Foundation (in behandeling), VO Capellenborg (toegekend). 

Locatie(s): 
Olst-Wijhe

Uitslag Beslis mee

FCP29
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 128 gestemd
totaal79
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Operatie aan de IJssellinie biedt een bijzondere ontmoeting van landschap, kunst, educatie, defensie en geschiedenis. Het biedt jongeren een bijzondere beleving en amateurkunstenaars een bijzondere context om binnen te werken. Enerzijds gaat het om een eenmalige productie en blijft de artistiek-inhoudelijke uitwerking in de aanvraag onderbelicht, anderzijds ben ik ervan overtuigd dat er regionaal nieuwe interessante verbindingen worden gelegd, die weer een interessante impact kunnen hebben op zowel de ontwikkeling van de deelnemers als op het cultuuraanbod in de regio. Hopelijk brengen die verbindingen ook in de toekomst interessante plannen voort en blijft de Russische dreiging iets van het verleden. Ik zie uit naar jullie weblog-posts en een uitnodiging voor het resultaat. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Het samenspel en de verbinding tussen verschillende amateurverenigingen en de combinatie van kunst, regionaal erfgoed, geschiedenis en landschap maken deze productie tot een aansprekend evenement. Bovendien geven jullie ongebruikelijk organisaties, zoals het Rode Kruis en het Waterschap, een relevante rol. De organisatorische opzet, werkwijze en planning hadden wat sterker en concreter uitgewerkt mogen worden, maar de samenwerking en de impact op de deelnemers en het culturele leven is overduidelijk. Jullie ambitie om met elkaar verder te werken als gemeenschap, ook in de toekomst, creërt verwachtingen. Ik ben benieuwd hoe jullie de samenwerking gaan evalueren en in hoeverre de wensen en ideeën van de deelnemers een inspiratiebron gaan vormen voor volgende projecten. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Kunnen jullie al de namen noemen van de amateurverenigingen die aan dit project gaan deelnemen? Ik zou het interessant vinden als elk van deze partners zou kunnen verwoorden welke impact - een van de beoordelingscriteria van de regeling - deelname aan deze productie naar verwachting heeft op de amateurs en/of de ontwikkeling van de vereniging.

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Jolmer, jullie omschrijving van het participatieniveau is een stuk inzichtelijker.  Wanneer jullie willen kunnen jullie onder het kopje Bewerken in het tabblad 'Beslis mee' zelf de selectie maken "Dit project mag naar de Beslis mee fase". Wanneer alles daarbij is aangevinkt/ondertekend is het verzoek ingediend en controleren wij of het aan de voorwaarden voldoet en voldoende info bevat om het te kunnen beoordelen. Het is dus aan jullie wanneer je dat verzoek indient, zolang het maar voor 15 februari is.

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Jolmer,  jullie kunnen zelf het moment bepalen waarop jullie het verzoek indienen om naar de beslis mee fase te gaan, zolang het maar voor 15 februari is.

Alvorens je dat doet zou ik je nog wel willen adviseren om duidelijkheid te geven over twee dingen: 

1. Jij maakt het mee ondersteunt projecten in de vrije tijd, dus niet onder schooltijd. Het educatieprogramma is een interessante component voor de context, maar niet relevant voor deze aanvraag.

afbeelding van J. Versteeg

Beste Lidian,

Bedankt voor je feedback, we hebben dit verwerkt. Heel fijn. Kun je hier naar kijken? 
Er zijn twee opties voor indienen: 
1. Na goedkeuring FCP
2. aanvraag blijft in DENK MEE fase.

Als het goed is zitten we nu in het tweede punt. 

Ik hoor graag van je. 

 


 

afbeelding van Lidian Fleers

2. Hoe ligt de verhouding amateurs en professionals? Wat behelst het actief participeren van de amateurkunstenaars precies? Dat is nog niet concreet genoeg, maar zou voor deze aanvraag de focus moeten zijn. Spelen de amateurs een actieve rol in de productie en kunnen ze input leveren of zijn ze meerendeel figurant en kunnen ze zelfstandig aan de slag met de materialen? Geef in jullie activiteitenschema inzage in de repetities, workshops e.d. waar amateurs aan deelnemen. Laat zien wat een potentiële deelnemer kan verwachten. Hoe inspirerend jullie inhoudelijke verhaal ook is, doordat in de begroting met name kosten staan opgenomen voor het neerzetten van een voorstelling, zie ik nog niet duidelijk de actieve rol van en de meerwaarde voor amateurveld.
afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Jolmer,

Ik zie dat het plan inmiddels al behoorlijk gegroeid is. Willemijn en Lidian hebben nog een paar vragen, ik heb daar verder niets meer aan toe te voegen. Kan je hiermee uit de voeten? Heb je nog vragen?

Johanneke

afbeelding van J. Versteeg

Dank je.
Deze antwoorden hebben we inmiddels verwerkt. 
 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Interessant, dit voorstel voor samenwerking op het snijvlak van theater, cultuurhistorie en landschap. Graag nog concrete informatie over het werkproces, de voorbereiding van deze productie en de deelnemers: wie precies doen mee, wie doet wat, hoe is de begeleiding, wie maakt de artistieke keuzes en in hoeverre hebben de deelnemers hier invloed op?

 

Jullie hebben al veel ervaring me locatievoorstellingen, begrijp ik. Dat roept de vraag op in welk opzicht dit initiatief voor Operatie IJsselline voor jullie een experiment of een nieuwe stap is. Graag een toelichting hierop.

afbeelding van J. Versteeg

Dag Willemijn,

We hebben weer e.e.a veranderd en aangevuld op basis van jou vragen. Zou je dit eens opnieuw willen bekijken?

afbeelding van J. Versteeg

Benieuwd wanneer we naar de volgende fase kunnen!

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Jolmer, de nieuwe regeling komt zo snel mogelijk, maar dat zal jullie niet belemmeren. Een communicatieplan is goed, maar draagt niet bij aan de beoordeling van je aanvraag. De beoordeling gaat op basis van de tekst in de linkerkolom. Dit is juist bedoeld om de focus scherp te krijgen op de aspecten waar het binnen Jij maakt het mee om gaat; hoe ziet het creatieve proces eruit, dus wat gaan de mensen doen, in welke mate is dat vernieuwend voor het amateurveld, met wie werken ze samen en wat is het beoogde effect? Jullie zijn al een eind op streek. Kan je nog iets duidelijker aangeven in hoeverre jullie inspelen op een actuele vraag of behoefte vanuit de deelnemers en waarin jullie je onderscheiden t.o.v. andere locatievoorstellingen. 

afbeelding van J. Versteeg

Heb je een idee wanneer we naar de beslis mee fase kunnen?

 

afbeelding van J. Versteeg

Dag Lidian,

Op basis van je vragen hebben we e.e.a. verduidelijkt. Zou je hier eens naar willen kijken?
Wanneer zouden wij kunnen indienen? Heb je een idee van de start van de nieuwe regeling? 

Pagina's