menu denk mee beslis mee maak mee

Open Your Mind

De Dans Lama's

Stichting Sample Culture
28 november 2015 tot 29 november 2015
dans, theater
jongeren, volwassenen
onze website
€4.920

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

It was a blast!

Door Iselle Claassens op wo 9 dec

Zo, we zijn bijna bijgekomen van Open Your Mind, maar nog volop aan het genieten!

Creatieve en innovatieve dansers

...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Open Your Mind

De Dans Lama's

afbeelding van Iselle Claassens

Ingediend door:

Iselle Claassens

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe vind je commerciële partners, zodat je op den duur steeds minder afhankelijk wordt van subsidies?

Wat ga je doen?: 

Open Your Mind (hierna OYM) is een evenement waarbij elementen uit de battle uit de straatcultuur van de hiphop worden gemengd met elementen uit de improvisatiespellen uit de podiumkunsten. In het kort kan het omschreven worden als “ De Dans Lama’s”. Voorafgaand aan OYM zal André Grekhov acht professionele dansers selecteren.Op de dag van het evenement wordt een selectieronde gehouden, waaruit nogmaals acht dansers worden gekozen door een driekoppige jury van professionele dansers. Inschrijving voor de selectierondes is toegankelijk voor iedereen: voor zowel amateurdansers als professionals. De zestien dansers doen mee aan het evenement, dat de vorm heeft een van een interactieve battle. De dansers strijden in verschillende rondes tegen elkaar, totdat er één winnaar overblijft. De winnaar van elke battle wordt gekozen door de jury. De battlerondes bestaan uit improvisatiespellen, wat uniek is voor een battle. Gekoppeld aan het evenement worden drie workshops gegeven door twee van de juryleden en een professionele danser. Aan deze workshops kunnen zowel amateurs, als dansstudenten, als professionals deelnemen. 

Open your mind 3 teaser

Hoe ga je te werk?: 

Wij hebben verschillende doelen die we met OYM willen bereiken:

-Ontwikkeling dansers: Hier wordt niet alleen tijdens de workshops aan gewerkt, maar ook tijdens de battle. De improvisatiespellen hebben als doel de dansers uit hun comfortzone te halen en zichzelf uit te dagen. Door een hoge mate van interactie met het publiek, wordt de theatrale performance van de dansers gestimuleerd. Door amateurdansers zowel tijdens de workshops als de battle in contact te brengen met professionele dansers, wordt gezorgd dat amateurdansers zich kunnen ontwikkelen, doordat zij nieuwe technieken en stijlen leren kennen. 
Amateurdansers doen door deelname ook ervaring op met optreden in een professionele theatrale omgeving. OYM is een leerzame tussenstap van de straat naar het theaterpodium en helpt amateurdansers om een stap richting professionaliteit te zetten.
Het werkt ook andersom: dansers die een professionele dansopleiding volgen, of hebben gevolgd, maar nog geen ervaring hebben in battles, kunnen daar via OYM ervaring mee opdoen.

-Regulier theaterpubliek kennis laten maken met een nieuwe dansvorm
Vaak worden battles vooral bijgewoond door andere dansers, waardoor het underground blijft. Door OYM in een theatrale setting te plaatsen, maakt een groter en ander publiek kennis met de dansvorm. Hierdoor kan het draagvlak voor urban dans in het theater groeien

– Een ontmoetingsplek zijn voor experimentele dansers
OYM is een ontmoetingsplek, waar niet alleen (amateur- en professionele) dansers uit de urban scene elkaar ontmoeten, maar ook dansers vanuit andere stijlen (b.v. contemporrary, ballet), studenten van de Fontys Dansacademie en professionals uit het werkveld van de dans.
Door deze uitwisseling van stijlen wordt de urban dans als kunstvorm verder geholpen. Pre- en post-production spelen hier een belangrijke rol in, omdat door het verspreiden van videotrailers een veel grotere groep dansers< 

Met wie werk je samen?: 

Naast Sample Culture werken aan OYM mee:

Parktheater Eindhoven:
Door met het Parktheater samen te werken kan OYM in een professionele theateromgeving plaatsvinden. Daarbij krijgen we ondersteuning van het theater op het gebied van technische begeleiding en faciliteiten, kaartverkoop, publiciteit en financiën. Hierdoor kunnen we OYM een professionele uitstraling geven en een theaterpubliek bereiken wat we met Sample Culture zelf nog lastig kunnen bereiken.

Dynamo: een creatief platform voor jong talent in Eindhoven.Dynamo verzorgt danslessen, organiseert evenementen en leidt jongeren op tot taken voor en achter de schermen van evenementen. Dynamo ondersteunt OYM door de productie van OYM op zich te nemen, waarbij zij hun productie stagiaires inzetten. Ook ondersteunen zij in publiciteit, financiën en ruimte voor workshops. Hierdoor kunnen de kosten van OYM lager worden gehouden dan wanneer we die ondersteuning niet hadden. Bovendien heeft Dynamo een groot netwerk van amateurdansers, wat we kunnen aanspreken voor deelname.

Experimental Community: een online  en offline platform voor experimentele urban dans. Het platform werd opgericht door Andrew 2x5 en André Grekhov. Zij ontwikkelden samen het concept van OYM.
De EC heeft een internationaal netwerk van amateurdansers, wat we kunnen aanspreken voor deelname. Ook zorgen zij voor artistieke input.

Fontys Hogeschool voor de Kunsten: Binnen de opleiding Theaterdans Uitvoerend wordt een projectmodule besteed aan OYM. Dit houdt o.a. in dat de studenten de workshops volgen en deelnemen aan de selectieronde voor de voorstelling. Via de Fontys kunnen we ook weer een groot netwerk van dansers aanspreken.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Stichting Sample Culture houdt zich bezig met de integratie en ontwikkeling van urban dansvormen in het hedendaagse theater. Het voornaamste doel is om theater van hoge kwaliteit te maken, vanuit een samensmelting van diverse genres van urban en hedendaagse dans. We brengen het theater zowel op het toneel als daarbuiten, waarbij het talent van jonge dansers in Nederland wordt geprikkeld en al bestaand talent van topniveau wordt benut.

Artistiek leiders van Sample Culture zijn Johnny Lloyd en André Grekhov.

Johnny Lloyd maakte al meer dan tien jaar cross-over danstheater tussen urban en contemporary dans in coproductie met Hamburger Kulturbehörde en Kampnagel. Hij is danser en assistent-choreograaf van Sidi Larbi Cherkaoui/Eastman en schreef de methodiek voor het profiel ‘Contemporary Urban’ van de Dansacademie van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Lloyd is ook een wereldberoemd docent in en spreker over vernacular jazz, lindyhop en urban.

André Grekhov is winnaar in de categorie ‘Experimenteel’ in 2012 van Juste Debout, heeft gedanst voor Don’t Hit Mama, Johnny Lloyd en heeft van 2012 t/m 2015 eigen producties gemaakt binnen het thinX traject van Parktheater Eindhoven. André is veelgevraagd docent en geeft o.a. les bij Dynamo en de HKU. In seizoen 2013-2014 won hij de dansprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.Hij is één van de pioniers op het gebied van experimentele en cross-over dans

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Open Your Mind 100 225
3 Workshops 45 0
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

OYM is het eerste podium voor experimentele dansers. Het is een evenement waarbij zowel amateur- als professionele dansers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Dansers van alle niveaus kunnen zich ontwikkelen door deelname aan OYM, omdat zij door middel van de improvisatiespellen worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen. Voorbeelden zijn een ronde waarin publiek een wie,wat en waar geeft die in een dans moeten worden verwerkt, een ronde waarin de danser interactie aangaat met een live muzikant en een ronde met voorwerpen uit het publiek. Door een hoge mate van interactie met het publiek, wordt de theatrale performance van de dansers gestimuleerd. OYM is een leerzame tussenstap van de straat naar het theaterpodium en helpt amateurdansers om een stap richting professionaliteit te zetten.
Voor studenten van dansopleidingen en professionele dansers uit andere genres, die nog geen ervaring hebben met battles, is OYM een mogelijkheid om zich hierin te ontwikkelen. Ook door de workshops van grote dansers uit de internationale scene, die lesgeven in hun stijl, maar ook werken aan improvisatie en performance. Namen zijn: David Colas (Marseille), Anna Deltsova (Moskou) en Johhny LLoyd (Utrecht).
Door OYM in een theatrale setting te plaatsen, maakt een groter en ander publiek kennis met de dansvorm. Hierdoor kan het draagvlak voor urban dans in het theater groeien. Met OYM kan de jonge stichting Sample Culture een netwerk en publiek opbouwen. 

Begroting: 

De subsidie van FCP willen besteden we aan de organisatie van OYM en de personele, facilitaire en publicitaire lasten die daarbij komen kijken, zoals: een fee en reis- en verblijf voor de professionele cast en jury, inhuur van faciliteiten die niet in het theater aanwezig zijn en drukwerk van flyers en affiches. 

We worden hierbij al door verschillende partijen ondersteund. Onze partners Parktheater Eindhoven en Dynamo ondersteunen voornamelijk in natura: door inzet van hun ruimtes, faciliteiten en personeel. Financieel wordt OYM ondersteund door de Gemeente Eindhoven en het Kunstbalie Fonds voor Amateurkunst.

We willen de subsidie van het FCP en de andere fondsen inzetten om OYM op een zo professioneel mogelijke manier te organiseren, een artistieke cast en jury van hoog niveau aan te trekken om daarmee OYM een inspirerende en leerzame ervaring te maken voor de amateurdansers en een indrukwekkende kennismaking met of verdieping op urban dans voor de bezoekers.

Locatie(s): 
Parktheater Eindhoven
Dynamo Eindhoven

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek46
max 50 / 91 gestemd
totaal76
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Leo Dijsselbloem

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Jullie project heeft een prikkelend uitgangspunt: battles van de hiphop worden gemengd met theaterimprovisatiespel. De kwaliteit van het project blijkt uit de eenvoudige maar doeltreffende opzet. Professionals en amateurs inspireren elkaar daarbij wederzijds. Er is nagedacht over de ontwikkeling die de amateurdansers kunnen doormaken. Wel is het jammer dat er maar een beperkt aantal amateurs aan de battles kunnen meedoen. Daar staat tegenover dat zij met de workshops meer bereikt kunnen worden. Gerenommeerde coaches zijn erbij betrokken. Bij de begroting is het me opgevallen dat deze niet helemaal kloppend is. Jullie hebben goede samenwerkingspartners, wat mogelijkheden geeft voor de toekomst. De setting in het Parktheater biedt de kans om een ander en groter publiek te bereiken.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Ik ben gecharmeerd van jullie plan om via improvisatiespellen de hiphop battles en de deelnemers een nieuwe impuls en prikkel te geven en hierin professionele en amateurdansers samen te brengen. Ook wordt er met de workshops een extra verdiepingsmogelijkheid voor de deelnemers gecreëerd. Door de samenwerking met het theater krijgen de dansers de mogelijkheid om ervaring op te doen in een theatrale setting en maakt het theater en haar publiek kennis met dit evenement en de kwaliteiten van de hiphop dansers. Ook de samenwerking met Fontys biedt kansen voor een duurzame impact. Ik hoop dat dit project alle partijen de inspiratie biedt om elkaar in de toekomst vaker op te zoeken.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Terugkomend op jullie vraag om over mee te denken:
- jullie event en doelgroep bieden grote en kleine merken de kans zichzelf nog beter in de markt te zetten, dus het is de kunst jullie "product" en bereik goed inzichtelijk te maken voor sponsoren (jullie netwerk heeft hier vast en zeker al de nodige kennis en ervaring in opgebouwd)
- je kan naast commerciële partners ook inzetten op langdurige samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld Parktheater en Fontys, die je kunnen helpen je activiteiten verder en duurzamer te ontwikkelen en in te bedden (in ruil voor jullie expertise en netwerk)
afbeelding van Stefanie Weijsters

Als laatste tip voordat jullie het verzoek indienen om naar de Beslis mee fase te gaan, kan je de improvisatiespellen die de battles zo uniek maken en de workshops door de twee juryleden en de danser (wie zijn dit, wat gaan ze doen en waarom) nog iets nader toelichten aan de linkerzijde. 

afbeelding van Iselle Claassens

Hoi Stefanie,

Ik heb nu voorbeelden opgenomen onder het kopje 'motivatie voor bijdrage FCP'.
Ik had helaas geen tekens meer over om het uitgebreider toe te lichten. Is het zo al wat duidelijker, denk je?

 

groet,

Iselle

afbeelding van Margreet Bouwman

Mooi om te zien hoe moderne dans en urban stijlen in de teaser bij elkaar komen!

afbeelding van Iselle Claassens

Hallo Leo en Margreet,

Andre had nog niet al je vragen beantwoord:

Aandeel van amateur dansers (inclusief studenten) in workshops is ongeveer 90%.

De danser die een workshop zal geven is David Colas (Marseille). De juryleden die workshops geven zijn waarschijnnlijk Anna Deltsova (Moskou) en Johnny Lloyd (Utrecht).

Workshops worden de dag na de battle gegeven, zodat we een heel OYM weekend hebben en de docenten en dansers energie voor de battle.

De amateurs worden grotendeels bereikt via social media. De danswereld is goed met elkaar verbonden en veel dansers die oym interessant vinden functioneren als onze ambassadeurs. Daarnaast is Dynamo met haar achterban van jonge dansers een springplank naar OYM.

afbeelding van Iselle Claassens

Hoi Margreet, Stefanie en Leo,

Ik heb net de uitgebreide info geupload.

Ik heb echter een eigen begroting bijgevoegd, in plaats van de modelbegroting, omdat ik meer rijen nodig had op het formulier en ik niet wist hoe ik die toe kon voegen. Ik hoop dat dit ok is.

Ook kon ik bij video en locatie geen extra item invoegen.

Over Facebook: we hebben geen eigen pagina, maar gebruiken bestaande pagina's van onze partners in onze communicatie.

groet,

Iselle

afbeelding van Margreet Bouwman

Bedankt voor jullie aanvullingen!

afbeelding van Andre Grekhov

...ik bedoelde linke rijtje...

afbeelding van Andre Grekhov

Wij gaan zo snel mogelijk de rechter kolom bij werken. Maar hieronder een paar beknoopte antwoorden. @Leo - ja de workshops zijn bedacht juist om deze nieuwe "strijdvorm" te begrijpen. Onze winnaars vinden namelijk steeds vaker de weg naar de grote projecten. En dat is niet toevallig natuurlijk.  De inhoudelijke programma zal in augustus gereed zijn!
@Margreet ik zal met Iselle de inhoudelijke info zsm updaten. Voorheen hebben wij 2 of 3 workshops gegeven uit het "geheimen pakket" van de dansers. In april hebben wij voor het eerst geexperimenteerd met 6 workshops met thema's, instant improvisatie, verschillende vloer technieken, experimenten etc. De docenten waren uit zowel straat als theater wereld en wij willen ook in Nederland doorgaan met deze lijn
 

afbeelding van Margreet Bouwman

Dag Iselle en Andre,

Het is duidelijk dat jullie een heel stevig internationaal netwerk en stevige onderbouwing van jullie concept hebben. Ook de actualiteit in de hedendaagse (urban) danswereld is duidelijk. Ik ben nu, net als Leo,  vooral benieuwd naar hoe het project concreet georganiseerd gaat worden. Wat ga je doen in de workshops bijvoorbeeld. 

Interesse van NTR en Fontys is heel interessant, zeker ook voor het minder afhankelijk worden van subsidies. Maar hoe zorg je tegelijkertijd dat je investeert in het bereiken van je doelgroep, de amateurs die nog geen toegang hebben tot de (semi)professionele danswereld?

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Iselle en Andre,

Dank voor jullie eerdere reacties. Het is nu de kunst om jullie conceptplan verder en concreter uit te werken aan de linkerzijde.

Jullie kunnen nieuwe informatie toevoegen bij het tabblad Bewerken - Meer projectinformatie. Er zijn meerdere blokken die gevuld kunnen worden: Onderbouwing van het project, Meerwaarde van de samenwerking, Achtergrondinformatie over de aanvrager en/of de instelling, Bereik, Motivatie voor bijdrage FCP en Begroting.

afbeelding van Leo Dijsselbloem

Dag,
Ik zie dat er al een behoorlijk uitgewerkt en inspirerend idee ligt. Maar ik ben wel benieuwd of, en zo ja wat, workshops en battles met elkaar te maken hebben. Worden de workshops vooraf aan de battles gegeven, zodat deelnemers een grotere kans hebben om voor die battles geselecteerd te worden? En heb je enig idee hoe groot het aandeel van amateurdansers aan de workshops zal zijn? Zijn er al namen bekend van de dansers die naast de juryleden de workshops gaan verzorgen? Ben benieuwd!

Pagina's