menu denk mee beslis mee maak mee

No Refugee 2.0

Een rockmusical over identiteit

De Droommakerij
1 oktober 2018 tot 1 juli 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

No Refugee 2.0

Een rockmusical over identiteit

afbeelding van Esther Dikkers

Ingediend door:

Esther Dikkers

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Ik zou het fijn vinden als mensen mee willen denken over workshops op scholen en hoe je het makkelijks contact legt op scholen m.b.t een project als het onze

Wat ga je doen?: 

Met de komst van de 3000 vluchtelingen naar Nijmegen begin 2016 en hun huisvesting, eerst in tentenkamp Heumensoord en later in de reguliere opvang, ontstond er een vraagstuk in Nijmegen. Een vraagstuk dat ging over ‘elkaar leren kennen’, ‘integreren’ en ‘ondersteuning bieden’.  Nijmegen was hierin exemplarisch voor wat er op dat moment in heel Nederland speelde en nog steeds speelt.De Droommakerij wilde vanuit haar talenten een bijdrage leveren aan dit vraagstuk. We hebben daarop met 70 mensen in de periode van december 2016 tot en met oktober 2017 gewerkt aan een rockmusical getiteld ‘No Refugee’. Hieraan werkten twintig voormalig vluchtelingen op diverse manieren mee.Het idee van de rockmusical kwam voort uit de gedachte dat samen muziek maken verbindt en de mogelijkheid biedt om thema’s als integreren en elkaar beter leren kennen invulling te geven. Daarnaast wilden wij nieuwkomers een menselijk gezicht geven en hen de mogelijkheid bieden hun talenten in te zetten.  Werken aan culturele diversiteit op een praktisch niveau!Deze rockmusical is medio oktober 2017 driemaal uitgevoerd in een zo goed als uitverkochte grote zaal van theater de Lindenberg in Nijmegen met een totaal bezoekersaantal van 850. Elke voorstelling sloot af met een staande ovatie. Het publiek bestond uit een mix van autochtone en allochtone Nederlanders, die na afloop in gesprek raakten met elkaar over de onderwerpen aangesneden in de voorstelling.Gezien het succes van zowel het maakproces, als van de voorstellingen willen wij een vervolg geven aan het project.We zetten eropin om volgend seizoen 6 voorstellingen te spelen in de middelgrote theaters (tot 350 stoelen), waarbij wij ten dele in de reguliere programmering willen worden opgenomen. Dit betekent echter dat we zowel artistiek als organisatorisch een professionaliseringsslag moeten maken. Om ook publiek dat geen directe banden heeft met Nijmegen of met de spelersgroep kennis te laten maken met de voorstelling en zo het gesprek over deze thematiek en problematiek te voeren en te faciliteren. Ons team bestaat uit een mix van professionals, begenadigde amateurs en nieuwkomers


afbeelding van Davida de Hond

Goedenavond Esther, 

Welkom op Jij maakt het Mee, Esther. Lees ik het goed dat jullie dezelfde voorstelling willen gaan spelen? Of maakt het maakproces onderdeel uit van het nieuwe traject? 

Alvast te starten met je meedenkvraag: wanneer ik helemaal helder heb wat jullie aan de leerlingen willen vragen (meedoen ik de vrije tijd aan activiteiten, meedoen aan de voorstelling) of aan de scholen willen vragen om als bezoekers langs te komen, kan ik de vragen helpen beantwoorden. Burgerschap, identiteit en cultuuronderwijs als drager zijn onderwerpen waarop je snel aansluiting kan vinden op scholen. Het zou mooi zijn als jullie op scholen mee kunnne draaien in een projectweek.

De wijze waarop het project verder vormkrijgt gaat er voor zorgen dat deze al dan niet in de regeling past. Wanneer je dit project binnen de regeling wilt indienen, denk dan aan die cultuurbeoefening in de vrije tijd en experimenteren.

Hartelijke groet, Davida 

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Esther,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen. Je wil met de bestaande Rockmusical ‘No Refugee’ die jullie in 2017 hebben uitgevoerd met een team dat o.a. bestond uit twintig voormalige vluchtelingen, de theaters in. Je richt je daarbij op opname in de reguliere programmering en daarvoor wil je een professionaliseringsslag maken.

Jij Maakt Het Mee ondersteunt projecten die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat. Het maken van een muziektheatervoorstelling met een team dat bestaat uit een mix van professionals, begenadigde amateurs en nieuwkomers is in het culturele veld niet erg vernieuwend. En welke innovatieve samenwerkingen gaan jullie voor dit project aan? Richt je aanvraag op die elementen, voor het maken van een voorstelling is de Jij Maakt Het Mee-regeling niet bedoeld.

Verder heb ik nog wel vragen over de genoemde professionalisering. Wat versta je onder artistieke professionalisering? Hoe wil je die bereiken? Ik ben benieuwd!