menu denk mee beslis mee maak mee

Nieuwe Gevelstenen

Gevelstenen redden die niet hebben bestaan;...

De Werkelijkheid
1 oktober 2018 tot 31 mei 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Nieuwe Gevelstenen

Gevelstenen redden die niet hebben bestaan; over Migratie en Ondernemerschap

afbeelding van Wilma Simons

Ingediend door:

Wilma Simons

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hebben jullie tips over hoe we het publieksbereik voor het maken van de gevelstenen (wat bij families thuis of in de winkel van de ondernemers gebeurt) kunnen vergroten?

Wat ga je doen?: 

Wij willen in dit project de traditie van gevelstenen gebruiken om het thema 'Migratie en ondernemerschap' te belichten. Kunstenaar Nosrat Mansouri, uit Iran en sinds jaren negentig in Nederland, heeft een fascinatie voor gevelstenen en bedacht dit concept. Vroeger waren gevelstenen als uithangborden voor bedrijven en ambachtslieden, een indicatie wie daar gevestigd was. Ook nu willen we de gevelstenen op deze manier inzetten en de bijdrage van migrantenondernemers aan de samenleving tonen. We leggen de aanwezigheid van migranten in de Nederlandse samenleving in steen vast: als een visuele bevestiging van hun aanwezigheid en om de initiële tijdelijkheid die in de jaren '60 en '70 aan arbeidsmigratie werd verbonden teniet doen. De gevelstenen worden gemaakt in samenwerking met ondernemers in de wijk en hun familie of vrienden en ze verenigen het verleden (hun droom, reis of vlucht, inspanning, afscheid) en het heden (hun werk, ideeën voor de toekomst, leven in Nederland). Een mooie bijkomstigheid is dat de gevelstenen het vaak wat grijze straatbeeld opfleuren en een andere beeldtaal laten zien dan het Nederlandse.

Nosrat: In de muur van de Sint Luciensteeg in Amsterdam zijn tientallen gevelstenen gemetseld. Deze gevelstenen zijn gered na verbouwingen van de afgelopen 200 jaar in Amsterdam. Zonder de redding van deze gevelstenen was dit project niet ontstaan.

Ik vind dat de migratie zelf altijd vooruit loopt op wat wij allemaal rondom migratie bedenken. Dit project loopt ook dus een paar stappen achter de migratie aan. Dat is in ieder geval zeer geruststellend. Het komt erop neer dat wij gevelstenen gaan redden die nooit hebben bestaan.

Nosrat maakt deel uit van De Werkelijkheid, een divers netwerk van ondernemende kunstenaars van over de hele wereld en van alle kunstdisciplines. Wij putten inspiratie en kracht uit onze achtergrond en willen onze talenten delen met de samenleving waar wij deel van uitmaken. Dit doen we onder andere door middel van community-art projecten, workshops en exposities.

De uitvoerende kunstenaars (die samen met de wijkbewoners werken) vormen een zeer diverse groep, zowel qua achtergrond als qua discipline. Veelal nieuwkomer (gevlucht of migrant), krijgen de kunstenaars door het project een mooie werkopdracht en de kans om hun netwerk uit te breiden, iets wat juist bij kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond vaak versterking nodig heeft.

Ondanks dat de leidende discipline beeldende kunst is, betrekken we ook theatermakers, muzikanten en fotografen uit ons netwerk. We verzamelen namelijk de verhalen die verteld worden tijdens het creatieproces en presenteren deze samen met een foto-expositie van portretten van ondernemers en hun omgeving tijdens een eindevenement en onthulling. In deze ontmoetingen door kunst verbinden de voor iedereen herkenbare verhalen en beelden alle bewoners in de wijk, oud en nieuw.


afbeelding van Franjola van Hellemond

Beste Wilma, 

Ik ben Franjola en aangewezen door FCP als jullie coach om mee te denken in de komende periode. 

Allereerst sluit ik me aan bij Anne's woorden: "het zelf doen en maken van jullie niet-professionele deelnemers moet centraal blijven staan in de plannen om bij JMHM te passen. Anders gaat het toch echt om een project van een professionele kunstenaar waarin ook een rol voor de omgeving is weggelegd. Dus kijk goed welk van de twee sporen jullie (willen) bewandelen."

Je vraag is om tips te krijgen over hoe het publieksbereik te vergroten voor het maken van de gevelstenen. Hoe maken jullie dat op dit moment al bekend? Heeft er iets in het lokale sufferdje gestaan? Zijn jullie aanwezig op sociale media, is er een website? 

Jullie willen expliciet de gemeenschap betrekken bij het maken van de gevelstenen. Is er op de mogelijke plaatsen waar deze gevelstenen gaan komen al iets qua communicatie te zien rondom dit project? Kun je iets doen met zelfgemaakte posters met een oproep op de (winkel)ramen? 

Succes en graag hoor ik meer!

Franjola

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Wilma, dat is een goede vraag! Het is logisch dat jullie bij een project waarbij een nieuwe vaardigheid vereist is een professional betrekken die kan helpen bij de ontwikkeling daarvan (en dat die een vergoeding ontvangt). Maar houdt rekening mee dat het zelf doen en maken van jullie niet-professionele deelnemers centraal moet blijven staan in de plannen om bij JMHM te passen. Anders gaat het toch echt om een project van een professionele kunstenaar waarin ook een rol voor de omgeving is weggelegd. Dus kijk goed welk van de twee sporen jullie (willen) bewandelen.

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Wilma, welkom op Jij maakt het mee! Als adviseur van het Fonds denk ik de komende weken graag mee om de plannen verder aan te scherpen. Een prikkelend idee om met elkaar het maken van gevelstenen een nieuw leven in te blazen. JMHM is bedoeld voor kunstbeoefening in de vrije tijd; oftewel voor het zelf doen en maken waarbij een ontwikkeling wordt doorgemaakt. Dus laat vooral dit proces in de plannen zien. Ook ben ik benieuwd wie jullie naast kunstenaar Nosrat Mansouri gaan betrekken. Het samenwerken met (en dus niet inhuren van) andere partijen is namelijk één van de voorwaarden bij deze regeling. Denken jullie bijvoorbeeld aan lokale instellingen, ambachtslieden of (amateur)historici om onderzoek te doen? Om de plannen uit te breiden klik je bovenaan de pagina op het tabblad ‘Bewerken’ en vervolgens op ‘Denk mee – meer projectinformatie’. Veel succes!

afbeelding van Wilma Simons

Beste Anne,

dank je wel voor je reactie en toelichting. Je vragen helpen ons meteen goed op weg, daar gaan we mee aan de slag. Samenwerkingspartners zijn we mee bezig, dus dat nemen we op. 

Eén vraag van onze kant: de gevelstenen gaan gemaakt worden door/met migrantenondernemers en hun familie maar wel echt samen met en onder begeleiding van een paar kunstenaars, uit ons netwerk en de wijk. Deze kunstenaars willen we hiervoor betalen. Is het dan nog voldoende 'kunstbeoefening in vije tijd' ?  

groet, Wilma