menu denk mee beslis mee maak mee

Next Generation

Dreams in Action

Stichting New Rootz
1 maart 2019 tot 31 december 2019
dans, film, theater
jongeren
onze website / check facebook
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Nieuwe talenten bij Talent Night New Rootz

Door Janneke van Lier op vr 31 mei

Ontmoeting, ontroering, onwijs veel energie en dansplezier!  Tijdens onze Talent Night kregen nieuwe talenten in Nijmegen de kans om the shinen op...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Next Generation

Dreams in Action

afbeelding van Janneke van Lier

Ingediend door:

Janneke van Lier

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zoeken nog naar partners die meedenken over uitbreiding van het project op meerdere plekken in Nederland. We willen de combinatie van een jongerenproductie, formutheater, en de dialoog op meerdere plekken aanbieden. Wel te starten in Nijmegen.

Wat ga je doen?: 

 

In dit project gaan we bijzondere en niet-alledaagse culturele ontmoetingen aan. We bereiken een grote groep jonge vluchtelingen en jongeren met een migratie-achtergrond in Nijmegen. Zij komen nauwelijks in contact met de reguliere culturele instellingen en leeftijdgenoten. Met Next Generation brengen we diverse doelgroepen in het Nijmeegse cultuurlandschap dichter bij elkaar. Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

1.Talent Nights: Met de Talent Nights bieden we een platform voor diversiteit en jong talent.  Hierbij willen we nieuwe talenten, nieuwe kunstvormen verbinden en ontdekken. Ook brengen we de talenten van jonge vluchtelingen en Nederlandse jongeren samen en zorgen we voor een bijzondere culturele uitwisseling. We dagen een aantal getalenteerde jongeren in masterclassess uit om samen iets nieuws te maken voor de Talent Night: bijvoorbeeld een combinatie van Spoken word en dans te maken, of film te combineren met zang of dans. Ook boren we nieuwe stijlen aan zoals Dancehall, spoken word, poezie, fashion en muziek, De Talent Nights staan voor de Culturele ontmoetingen van kunstdisciplines en diverse jongerenculturen: hiphop, film, Syrische en Palestijnse dans (Dabke), Eritrese dans en zang, zangtalenten, theater, fashion. De Talent Nights zijn daarnaast een belangrijke inspiratiebron voor de vernieuwing van onze jongerenproducties en het aanboren van nieuw talent.

2. Next Generation 'on tour' : met een selecte crew, die we onder andere uit de Talent Nights werven gaan we  'on tour'  met een crossover jongerenproductie langs diverse doelgroepen: verzorgingshuizen, Cardo theater (voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking), wijkcentra, het gemeentehuis en als einddoel zouden we de crew graag zien spelen op een theaterfestival. Zo verbinden we jonge vluchtelingen met de kansen in Nederland en geven we Nederlandse doelgroepen een kans om jonge vluchtelingen te leren kennen. We gaan in de voorstelilng de dialoog aan met het publiek. Het thema is een jonge vluchteling die nieuw is in Nederland en allerlei keuzes moet maken die te maken hebben met vrijheid, liefde, familie, vriendschap. Film, technologie, theater, spoken word, hiphop en moderne dans worden in deze voorstelling gecombineerd. Na de voorstelling gaan we de dialoog aan met het publiek. Om de performance voor te bereiden volgen jongeren van maart tot december 2019 wekelijks repetities en extra lessen, bedenken ze crossovers tussen diverse discplines en spelen ze natuurlijk in de voorstelling.

Korte omschrijving van de jongerenproductie:

Een jongerenproductie met crossovers tussen film (+technologie), dans, theater, film, spoken word en hiphop

‘’Een wolk waarvan wij dachten dat hij regen droeg. Maar deze wolk droeg helaas de oorlog’’. 'Brainstorm' is een voorstelling over John, een jongen die net in Nederland is komen wonen. Herinneringen, gemis, nieuwe ontmoetingen en het maken van de juiste keuzes in een humoristische en meeslepende jongerenproductie. Gespeeld en gedanst door jongeren van New Rootz met onmiskenbaar talent. 
Tekst en regie: Marly Philips
Choreografie: Abdel Shahruhkhan
Filmfragmenten: Alinde Hendriks & Future Thingz

 

3. Filmproject Future Thingz: 

Future Thingz is het filmproject waar jongeren van start tot eind leren hoe je een (persoonlijk) verhaal omzet naar een film. De jongeren krijgen de vraag: What's your message to the world? Ze gaan hierover in gesprek onder begeleiding van filmcoach Alinde Hendriks. Ze krijgen daarnaast (gast)workshops over mediawijsheid, videografie, editing, storywriting, werken ze met professionele camera's, bezoeken filmfestivals zoals Movies that Matter, Go Short Festival,  IDFA, IFFR en ontwikkelen een kritische blik op film en vergroten het creatief denken en handelen. Ook wordt ondernemerschap bij deze groep gestimuleerd en worden ze verantwoordelijk gemaakt voor hun eigen filmproject. We nemen ze een stap hoger mee op de filmladder door ze in contact te brengen met platforms waar hun films vertoond kunnen worden. Om te starten presenteren ze hun films tijdens filmavonden die ze zelf organiseren. Daarna worden de films ingezonden bij filmfestival GoShort en Plural Youth film & video festival.  New Rootz werkt voor dit projectonderdeel samen met filmcoach Alinde Hendriks en Facemagic Productions. Future Thingz heeft een podium tijdens de talent nights en succesvolle producties worden een stap verder gebracht in aparte filmavonden of op filmfestivals. We werken hierin onder andere samen met filmtheater Lux in Nijmegen.

Waarom: jonge vluchtelingen en jongeren met een migratie-achtergrond komen in Nijmegen nauwelijks in aanraking met het reguliere culturele aanbod. New Rootz ziet veel talent onder deze jongeren en heeft meteen het eerste contact met de jongeren via de school waar zij op komen als ze net in Nederland zijn. Ze moeten hier in Nederland een nieuw leven opbouwen, hebben een enorme rugzak vol levenservaring en cultuur. Ze hebben een verhaal te vertellen en New Rootz wil hiervoor graag een platform bieden en een ontmoeting stimuleren. Daarnaast willen we Nederlandse jongeren die cultuurbeoefenen in contact  brengen met onze jongeren. Door gezamenlijke Talent Nights te organiseren werken we aan bijzondere ontmoetingen van ballet tot Afro-hiphop.

Onze werkwijze:

Jongeren zijn bij New Rootz zelf in the lead. Zij bedenken hun eigen teksten, filmideeen, componeren hun eigen multidiscplinaire performance voor de Talent Nights. Ook organiseren zij de Talent Nights en doen ze culturele ondernemersskills op.

 

Hoe ga je te werk?: 

Programma Next Generation

1.Talent Nights: Met de Talent Nights bieden we een platform voor diversiteit en jong talent.  Hierbij willen we nieuwe talenten, nieuwe kunstvormen verbinden en ontdekken. Ook brengen we de talenten van jonge vluchtelingen en Nederlandse jongeren samen en zorgen we voor een bijzondere culturele uitwisseling. We dagen een aantal getalenteerde jongeren in masterclassess uit om samen iets nieuws te maken voor de Talent Nigh en te werken aan een thema: bijvoorbeeld een combinatie van Spoken word en dans te maken, of film te combineren met zang of dans. Ook boren we nieuwe stijlen aan zoals Dancehall, spoken word, poezie, fashion en muziek, De Talent Nights staan voor de Culturele ontmoetingen van kunstdisciplines en diverse jongerenculturen: hiphop, film, Syrische en Palestijnse dans (Dabke), Eritrese dans en zang, zangtalenten, theater, fashion.

De Talent Nights zijn een belangrijke inspiratiebron voor de vernieuwing van onze jongerenproducties en het aanboren van nieuw talent.

2. Next Generation 'on tour' : met een selecte crew en een crossover van diverse kunstdiscplines die onder andere geselecteerd zijn in de Talent Nights gaan we  'on tour' langs diverse doelgroepen: verzorgingshuizen, Cardo theater (voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking), wijkcentra, het gemeentehuis en als einddoel zouden we de crew graag zien spelen op een theaterfestival. Zo verbinden we jonge vluchtelingen met de kansen in Nederland en geven we Nederlandse doelgroepen een kans om jonge vluchtelingen te leren kennen. We gaan in de voorstelilng de dialoog aan met het publiek. Het thema is een jonge vluchteling die nieuw is in Nederland en allerlei keuzes moet maken die te maken hebben met vrijheid, liefde, familie, vriendschap. Film, theater, spoken word, hiphop en moderne dans worden in deze voorstelling gecombineerd. Na de voorstelling gaan we de dialoog aan met het publiek. Om de performance voor te bereiden volgen jongeren van maart tot december 2019 wekelijks repetities en extra lessen, bedenken ze crossovers tussen diverse discplines en spelen ze natuurlijk in de voorstelling.

Korte omschrijving van de jongerenproductie:

Een jongerenproductie met dans, theater, film, spoken word en hiphop

‘’Een wolk waarvan wij dachten dat hij regen droeg. Maar deze wolk droeg helaas de oorlog’’. 'Brainstorm' is een voorstelling over John, een jongen die net in Nederland is komen wonen. Herinneringen, gemis, nieuwe ontmoetingen en het maken van de juiste keuzes in een humoristische en meeslepende jongerenproductie. Gespeeld en gedanst door jongeren van New Rootz met onmiskenbaar talent. 
Tekst en regie: Marly Philips
Choreografie: Abdel Shahruhkhan
Filmfragmenten: Alinde Hendriks & Future Thingz

3. Filmproject Future Thingz:

Future Thingz is het filmproject waar jongeren van start tot eind leren hoe je een (persoonlijk) verhaal omzet naar een film. De jongeren krijgen de vraag: What's your message to the world? Ze gaan hierover in gesprek onder begeleiding van filmcoach Alinde Hendriks. Ze krijgen daarnaast (gast)workshops over mediawijsheid, videografie, editing, storywriting, werken ze met professionele camera's, bezoeken filmfestivals zoals Movies that Matter, Go Short Festival,  IDFA, IFFR en ontwikkelen een kritische blik op film en vergroten het creatief denken en handelen. Ook wordt ondernemerschap bij deze groep gestimuleerd en worden ze verantwoordelijk gemaakt voor hun eigen filmproject. We nemen ze een stap hoger mee op de filmladder door ze in contact te brengen met platforms waar hun films vertoond kunnen worden. Om te starten presenteren ze hun films tijdens filmavonden die ze zelf organiseren. Daarna worden de films ingezonden bij filmfestival GoShort en Plural Youth film & video festival.  New Rootz werkt voor dit projectonderdeel samen met filmcoach Alinde Hendriks en Facemagic Productions. Future Thingz heeft een podium tijdens de talent nights en succesvolle producties worden een stap verder gebracht in aparte filmavonden of op filmfestivals. We werken hierin onder andere samen met filmtheater Lux in Nijmegen.

Waarom: jonge vluchtelingen en jongeren met een migratie-achtergrond komen in Nijmegen nauwelijks in aanraking met het reguliere culturele aanbod. New Rootz ziet veel talent onder deze jongeren en heeft meteen het eerste contact met de jongeren via de school waar zij op komen als ze net in Nederland zijn. Ze moeten hier in Nederland een nieuw leven opbouwen, hebben een enorme rugzak vol levenservaring en cultuur. Ze hebben een verhaal te vertellen en New Rootz wil hiervoor graag een platform bieden en een ontmoeting stimuleren. Daarnaast willen we Nederlandse jongeren die cultuurbeoefenen in contact  brengen met onze jongeren. Door gezamenlijke Talent Nights te organiseren werken we aan bijzondere ontmoetingen van ballet tot Afro-hiphop.

 Doelgroep en bereik

New Rootz besteedt in al haar projecten aandacht aan jongeren die niet bereikt worden met de standaard culturele activiteiten. De meeste jongeren in deze leeftijdsgroep die wij bereiken blijken een extra steun in de rug nodig te hebben, nauwelijks over geld te beschikken voor het volgen van lessen, of een extra stimulans nodig te hebben om mee te doen met culturele activiteiten. New Rootz heeft speciale expertise in het werken met jonge vluchtelingen en jongeren met een migratie achtergrond. We bereiken jaarlijks meer dan 500 jongeren met onze projecten (tevens schoolprojecten en kunstprojecten)

De doelgroep in het kort:

 • Jonge vluchtelingen en jongeren met een migratie-achtergrond in de leeftijd van 12-26 jaar.
 • Nederlandse jongeren

De doelgroep bestaat uit jonge vluchtelingen en nieuwkomers in de leeftijd van 12-26 jaar. De doelgroep van New Rootz is zeer divers: we bereiken jonge vluchtelingen en migranten van verschillende landen en culturele achtergronden, zoals: Syrië, Somalië, Kenia, Angola, Nigeria, Eritrea, Palestijnen, Yezidi’s, Koerden (uit Syrië, Irak), Irak, Marokko, Turkije, Rusland, Vietnam, Filipijnen, China, Polen, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Colombia, et cetera. Kortom: een rijke diverse wereld van jongeren met diverse opleidings- en culturele achtergronden. Voor deze groep is het opbouwen van een nieuwe toekomst en een nieuw netwerk een lastige opgave. Ze zijn vaak hun familie en vriendennetwerk kwijt, komen in een vreemd land waarin nieuwe dingen van ze verwacht worden. New Rootz ziet een grote kans voor deze jongeren omdat ze ondernemend zijn, creatief en beschikken ze over een enorm doorzettingsvermogen en levenskracht om iets te bereiken in het leven. Hun levenservaring maakt de kunst mooier en krachtig.

Bereik

 • 100 actieve deelnemers
 • 1000 bezoekers van Talent Nights en de ‘Meet the Next Generation tour’
 • 20 actieve vrijwilligers

Doelen Next Generation:

 • Het vergroten van de kansen voor deelname van jonge vluchtelingen en migranten aan cultuur;
 • Jonge vluchtelingen en migranten een kans bieden om hun creatieve talent verder te ontwikkelen en deel te nemen aan culturele activiteiten en producties;
 • Het creëren van ontmoetingen tussen verschillende culturele jongerenwerelden;
 • Het stimuleren van talentontwikkeling door een platform en uitdaging te bieden voor performance tijdens Talent Nights, filmavonden en filmfestivals voor jongeren en de theatertour.
 • Jongeren verder te helpen in de kunsten door ze de juiste contacten te bieden;
 • Jongeren begeleiden in het bedenken en organiseren van culturele projecten;
 • Een springplank bieden voor een selecte groep jongeren gericht op doorstroom naar een vervolgopleiding of creatief en cultureel ondernemerschap.
 • Samenwerking met cultureel ondernemers, instellingen, podia en zorginstellingen waardoor bijzondere ontmoetingen plaatsvinden.
 • Samenwerking met instellingen die op zoek zijn naar meer diversiteit in hun aanbod, doelgroep of organisatie.
 • Het stimuleren van ondernemerschap door jongeren zelf in the lead te laten zijn bij de projecten. Het filmproject en de organisatie van de Talent Nights zijn hier voorbeelden van. En door ze te verbinden met instellingen, culturele opleidingen en creatieve professionals.
 • Het aangaan van de dialoog met het publiek over de maatschappelijke onderwerpen die jongeren tot uiting brengen op het podium.

Experimenteel:

Jongeren zijn de bedenkers van nieuwe beelden, nieuwe interacties en nieuwe werelden. Voeg daar jongeeren aan toe die invloeden  meenemen van de diverse werelden waar zij vandaan komen, en er onstaat energie en nieuwe culturele uitingen.Dat zorgt voor innovatie en samensmelting en wederzijdse beinvloeding van diverse kunstdisciplines. Alle projectonderdelen zijn een experiment. De tour is eengroot experimemt omdat we voor doelgroepen gaan spelen die normaal misschien niet naar theater gaan en niet snel in contact komen met de leefwereld van jongeren van verschillende culturele achtergronden. In al onze producties maken we een mix en crossover van diverse kunstdisciplines. Het team, de jongeren en de regisseur krijgen de opdracht om met de input van de jongeren te werken en daarnaast met elkaar samen te werken naar 1 geheel. Dat zorgt voor een vernieuwing van disciplines. We gaan voor een crosscultureel resultaat.

De Talent Nights zijn bedoeld om jongeren te stimuleren om te experimenteren en ervaring op te doen met performance en culturele samenwerking. Ook biedt het nieuwe perspectieven voor ons werk waardoor we nieuwe kunstvormen kunnen gaan verkennen. Daar waar de interesses van jongeren liggen, zoek we dan de juiste professional om jongeren verder te begeleiden voor een volgende Talent Night.

De filmcrew experimenteert daarnaast met storytelling en film. Naast het zelf maken van films, leren de jongeren cameratechnieken, editing en leren ze meer over films door ze mee te nemen naar filmfestivals en discussies over films. Bijzonder aan de filmcrew is dat zij alle ruimte krijgen om hun eigen verhaal te maken en vorm te geven zoals zij dat zien. Ze hebben zelf de regie.

Met wie werk je samen?: 

Het New Rootz team bestaat uit de volgende personen:

 • Janneke van Lier: artistieke leiding en projectmanagement
 • Ricardo do Nascimento: jongerencoach en coordinatie creatieve activiteiten
 • K. Ngugi: jongerencoach en coordinator creatieve activiteiten, productielleiding

We werken samen met culturele instellingen in Nijmegen zoals Lux, de Stadsschouwburg, cultureel centrum de Lindenberg en een divers team van cultureel ondernemers. Zij hebben allemaal ruime ervaring in het maken van voorstellingen of producties en ruime ervaring in het werken met diverse doelgroepen.

Cultureel Centrum de Lindenberg

New Rootz werkt sinds 2017 samen met Cultureel centrum de Lindenberg in Nijmegen. Belangrijkste doel van deze samenwerking is het bij elkaar brengen van diverse culturele werelden en het stimuleren van diversiteit in de Lindenberg en haar aanbod. De samenwerking bestaat concrete uit uitwisseling tussen diverse culturele uitiningen in de Talent Nights. Daarnaast gaat New Rootz voor de voorstelling  ‘Meet the Next Generation’ ook Nederlandse jongeren van de Lindenberg betrekken om deel te nemen.

Artez, hogeschool voor de kunsten Arnhem: 

New Rootz werkt sinds 2016 samen met Artez, hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. We nemen jongeren mee naar open dagen van Artez en studenten voeren een multidisciplinaire stage uit bij New Rootz. Dit is een stage waarin studenten leren om meerdere kustvormen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld theater, dans en beeldend. Ook hebben we contact met de talentenscout van Artez en doen jongeren mee aan de talentendagen van Artez om doorstroom naar de opleiding te stimuleren. 

Wat is verder van belang om te weten?: 

We delen graag onze ideeen over cultuur en de samenleving ter aanvulling:

Eerlijke kansen

In Nederland krijgt niet iedere jongere een eerlijke kans. Een kans om een eigen identiteit te ontwikkelen, een kans om een nieuw netwerk op te bouwen en een goede toekomst. Jongeren die wortels in een ander land hebben en naar Nederland zijn gekomen, staan voor een grote opgave: zich aanpassen en op zoek gaan naar een nieuw bestaansrecht. Bij het ontvangen van jongeren denken wij vaak nog steeds in problemen. Wij zien niet de kansen voor een samenleving die juist groeit door diversiteit. Een samenleving waarin jongeren de wortels van de toekomst zijn.

Migratie en diversiteit zijn een gegeven in de wereld waar iedereen mee te maken krijgt. We weten nog steeds niet goed hoe we hier mee om moeten gaan. In het publieke debat wordt hierover op een polariserende toon gesproken. Dit heeft een negatief effect op de kansen voor jonge vluchtelingen en jongeren met een migratieachtergrond. New Rootz ondervindt dit bijvoorbeeld in de samenwerking met reguliere culturele instellingen in Nijmegen. Diversiteit en ervaring met diverse culturen en het maakproces is nauwelijks aanwezig. Het is tijd om aan de slag te gaan en het tegendeel te bewijzen. Cultuur en de culturele wereld kunnen hiervoor een belangrijk platform bieden.

Tijd voor actie

Stel je eens voor: een inclusieve samenleving waarin jongeren de vrijheid en veiligheid krijgen om zich te ontwikkelen tot de beste versie van hen zelf. Een samenleving waar verbinding, diversiteit en openheid centraal staan. Een samenleving waarin aandacht is voor andere culturen en waar wordt erkend dat juist samen met andere verhalen een land echt kan groeien. Stel je eens voor dat we onze jongeren kunnen zien groeien tot de wortels van zo'n samenleving. Dit is echter niet van de een op de andere dag gedaan. Het vergt tijd, aandacht en hard werk om dit bewustzijn te creëren. En het vraagt om een andere benaderingswijze.

Dreams in Action

New Rootz heeft deze andere benaderingswijze. Onze community bestaat vandaag de dag uit meer dan 100 jongeren en 25 docenten, cultureel ondernemers, coaches en vrijwilligers. Jongeren bedenken zelf de invulling van onze producties. Met onze culturele activiteiten en producties laten we zien dat het mogelijk is om een levendige community te creëren waarin jongeren zich op allerlei manieren kunnen ontwikkelen en waarin culturele werelden elkaar kunnen ontmoeten en beinvloeden

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
5 jongerenproducties on tour 30 1000
40x4=160 lessen en repetities, masterclassess  60  
talent Nights 50 500
film & dialoogavonden 12 120
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De jongeren zelf maken ieder project weer bijzonder. Hun levenservaring en kracht maakt dat we altijd in staat zijn om mooie producties, presentaties of verhelen te presenteren. Dat wat zij meenemen in hun rugzak, gebruiken ze en combineren ze met verschillende culturele invloeden en jongerenculturen. Bovendien zijn deze jongeren in staat om nieuwe culturele uitingen te creeren. Dat gebeurt omdat de groep zeer divers is.We zien de verschillen in culturele bagage die deze jongeren meenemen naar Nederland als een enorme verrijking van de culturele wereld. Zij brengen verandering, zij zijn de Next Generation. 

Diversiteit en culturele ontmoeting

Er is veel cultureel aanbod in Nijmegen, maar er is weinig diversiteit in het bereik van jongeren. New Rootz brengt naast een nieuwe doelgroep ook diversiteit met het team van cultureel ondernemers waarmee we werken. Door samen te werken met de Lindenberg bieden we de Lindenberg een kans om deze diversiteit 'Bottom Up' te ervaren door jongerenculturen direct met elkaar in contact te brengen. Bovendien is het bestaande aanbod niet gericht op het bij elkaar brengen van diverse culturele jongerenwerelden. We willen hiermee vernieuwing en inspiratie in het cultuurlandschap brengen.

Ervaring: een andere meerwaarde is dat New Rootz jarenlange ervaring heeft in het werken met jomge vluchtelingen en jongeren met een migratie-achtergrond. Onze docenten en cultureel ondernemers zijn gecoacht in het cultuursensitief werken.

Sociale en culturele onderneming: jongeren en cultureel ondernemers in the lead!

New Rootz is een sociale onderneming. We werken met een collectief van meer dan 15 cultureel ondernemers in Nijmegen. Zij hebben allemaal aangegeven iets te willen betekenen voor de doelgroep jonge vluchtelingen waar wij mee werken. Door hen te betrekken en te coachen versterken we de diversiteit in het cultureel ondernemerschap in Nijmegen. We verbreden de wereld waardoor er ruimte komt voor nieuwe doelgroepen. Daarnaast werken we aan ondernemerschap door jongeren zelf in the lead’ te laten zijn bij de projecten. Het filmproject en de organisatie van de Talent Nights zijn hier voorbeelden van. Ook verbinden jongeren met instellingen, culturele opleidingen en creatieve professionals.

Begroting: 

Zie gespeficieerde begroting in bijlage. Wij zouden deze graag handhaven zodat we voor alle fondsen dezelfde begroting hanteren. Is dat mogelijk?

 

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 100 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Daniëlle Koelemij

Proficiat met het behalen van de benodigde stemmen! Veel succes en plezier met de uitvoering van jullie Dreams in Action met de Next Generation. 

afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Net als Lidian kijk ik kritisch naar jullie aanvraag. Op het gebied van vernieuwing en experiment vind ik dat jullie wel een stap verder hadden mogen zetten en ook ik vind de brede insteek ten koste gaan van de focus. Toch ben ik voldoende positief over jullie plan, omdat ik overtuigd ben van de langdurige impact op de deelnemers. De insteek om de deelnemers in de lead te laten zijn en zo ondernemerschap te stimuleren, de gekozen samenwerkingspartners en de betrokken cultureel ondernemers bieden vertrouwen in het project. Dat de focus op de artistieke ontwikkeling van de deelnemers ligt, en hoe jullie die ontwikkeling begeleiden en faciliteren lees ik tussen de regels door, maar had ik wel wat specifieker willen zien. Of jullie een brug kunnen slaan tussen het bestaande aanbod en jullie doelgroep, zie ik graag terug in de blog, ik ben benieuwd!

afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Jullie aanvraag is breed opgezet, met bestaande samenwerkingspartners en mist daardoor enige focus en vernieuwing. Door het feit dat een deel van de activiteiten reeds eerder is uitgevoerd is en op jullie website staat vermeld lijkt het te gaan om jullie bestaande reguliere activiteiten. Ondanks de toelichting blijft het diffuus. Ik ben daardoor nog niet geheel overtuigd van de mate van experiment en vernieuwing. Enerzijds is het goed dat er in Nijmegen meer mogelijkheden komen voor jongeren met een migratie-achtergrond, dat is een mooie doelstelling. Anderzijds blijft het de vraag in hoeverre jullie ook een brug bouwen tussen jullie doelgroep en het bestaande aanbod. Op welke wijze hebben jullie je doorontwikkeld en delen jullie de werkwijze, zodat het bestaande aanbod beter kan aansluiten op hun behoeften. Ik zie in jullie omschrijving ook niet concreet terug waar die wensen of behoeften van de doelgroep liggen. Het aanbod is breed opgesteld en zal zich ongetwijfeld meer specificeren op basis van de voorkeuren van de deelnemers. Ik mis echter het inzicht in het proces van het werven van deelnemers, het maken van de keuzes in de artistieke inhoud en daarmee de mogelijke inhoudelijke ontwikkeling en begeleiding die jullie bieden. Kortom; goed dat jullie doen wat jullie doen, maar ik had graag een duidelijkere doorontwikkeling willen zien in jullie aanpak t.o.v. de werkwijze en activiteiten die jullie tot op heden hebben uitgevoerd. Dan heb je een concrete toolkit in handen waar je landelijk mee kan uitbreiden.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Janneke,

Je vraagt hoe het werkt in de Denk mee-fase. Vanuit Jij Maakt het mee is Daniëlle je coach, zij denkt met je mee, daagt je uit en geeft tips. Maak gebruik van al haar kennis, creativiteit en ervaring. Ikzelf kijk als adviseur van het fonds met een wat andere blik: ik beoordeel straks of je plan naar de Beslis mee-fase door mag als je daarvoor een verzoek hebt ingediend, en beoordeel samen met een tweede behandelaar van het fonds je aanvraag. 
Daarnaast is iedereen welkom om hier in deze chat zijn mening te geven, opmerkingen te plaatsen, tips te geven, etc. Dat is ook een beetje aan jullie zelf: hoe meer mensen je vraagt hier te reageren, hoe interactiever de chat wordt. Doe er je voordeel mee. 

Daarnaast reageer ik even op jouw antwoord op mijn vraag over wat er nieuw en vernieuwend is aan je plan. Je zegt dat jullie geen reguliere projecten hebben. Ik snap wat je zegt, maar ik zie dat een beetje anders. Een project is in onze ogen 'regulier' als het helemaal past in de lijn van de activiteiten die een organisatie ontplooit. En jullie hebben nu eenmaal eerder een voorstelling gemaakt met "Een mix van theater, dans, capoeira, rap, hiphop en film."

Daarna ga je in op wat er nu vernieuwend is. Je noemt dan een aantal doelstellingen: "We willen hiermee ons publiek verbreden en kunst verbinden met maatschappelijke vraagstukken. De tour langs diverse doelgroepen en scholen en de culturele dialoog aangaan zijn vernieuwend en ook voor ons een uitdaging."
Houd er daarbij rekening mee dat niet al die doelstellingen ook doelstellingen zijn van Jij Maakt Het Mee. 

Dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat er geen nieuwe en vernieuwende elementen in je plan zitten. Ik moet er alleen tussen de regels door naar zoeken. Kan je dat wat duidelijker naar voren brengen?
Je schrijft bijvoorbeeld dat het filmgedeelte voor jullie vernieuwend is. Dat is interessant, misschien kan je daar wat verder op in gaan. Sluit het bijvoorbeeld aan op de Talent nights en de Next Generation on tour? Tot slot ondersteunt Jij Maakt Het Mee geen activiteiten in schoolverband, dus houd dat in gedachten bij je gedeelte 'on tour'. Je zou ook kunnen overwegen om je aanvraag op één of twee elementen toe te spitsen. Succes!

afbeelding van Janneke van Lier

Beste Alexander,

Vandaag het plan aangepast naar aanleiding van jouw opmerkingen. Het bracht ons ook weer op nieuwe ideeen voor vernieuwing dus het heeft een psoitief effect gehad. De 3 projectonderdelen zijn meer met elkaar verweven: dat heb ik bij ieder projeconderdeel omschreven. De Talent Nights zijn de nieuwe inspiratiebronnen, nieuwe talenten, maar ook een uitdaging voor crossover tussen kunstdisciplines waarin we de deelnemers willen inspireren en coachen. Daarnaast wordt film en technologie gebruikt in de voorstelling. Dat is voor ons een experiment dat we graag aangaan. 

Zou je mij kunnen laten weten of de vernieuwing voor jou voldoende terugkomt in het aangepaste plan? En mochten er andere vragen zijn, dan horen we dat graag. 

Een laatste vraag:

Ik kreeg een standaard mail van Jij Maakt het Mee waarin stond dat ik zelf moet overschakelen naar de beslis-mee fase of zelf de denk-mee fase moet afsluiten. Is dat in overleg met jou?

Ik hoor graag hoe het werkt!

Hartelijke groeten,

Janneke

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Janneke,

Ik zal je aanvullingen gaan bekijken, ik kom daar later vandaag op terug. De mail die je hebt gekregen is een standaardmail, die buiten mij om gaat.

 

afbeelding van Alexander Klapwijk

Hai Janneke,

Ik denk dat we zo voldoende informatie hebben, vergeet vooral niet om op tijd het verzoek te doen om naar de Beslis mee-fase te gaan.

afbeelding van Janneke van Lier

Hoi Alexander,

Dank voor je bericht. Ik heb het verzoek gedaan om met het project naar de beslis-mee fase te gaan. We hebben nog een goede sessie gehad met ons creatieve team en de Talent Nights worden een leuke uitdaging waarin jongeren die echt een mooie culturele crossover hebben ook een plek kunnen verdienen in de jongerenproductie. 

Hartelijke groeten en veel dank voor al je adviezen. 

Janneke van Lier

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Het is maandagochtend en ik lees in je post van een kwartier geleden dat je een verzoek hebt gedaan om met je project naar de beslis-mee fase te gaan. Daarmee is de denk-mee fase afgesloten en stop ik met het geven van tips. Uiteraard wens ik je wel nog succes, zowel met het behalen van de benodigde sterren als met de uitvoering van Dreams in Action. Hartelijke groet, Daniëlle.

afbeelding van Janneke van Lier

Beste Alexander,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik reageer zo snel mogelijk na de Kerstvakantie en zal eea in het plan aanpassen.

Hartelijke groeten,

Janneke van Lier

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Janneke, om te beginnen heb ik de nieuwe filmpjes bekeken. De stijl van de projectpromo doet me aan Charlie Chaplin denken. De jonge acteurs doen het goed, maar als buitenstaander is het lachen van de filmende persoon wel wat storend. De video met aankondiging 20 december (dat is over drie dagen) ziet er gelikt uit.

Persoonlijk gebruik ik liever het woord nieuwkomers dan vluchtelingen en ik kan me voorstellen dat dat ook voor jullie deelnemers geldt. Je bent een keer gevlucht vanuit je geboorteland naar Nederland en dat is geen permanente staat van zijn. Nederland is nu je nieuwe thuisland en daar doe je mee aan een tof cultuurproject in Nijmegen.

Laat je ons volgende week weten hoe de 20e is verlopen?

Hartelijke groet, Daniëlle

afbeelding van Janneke van Lier

Hoi Danielle,

Oh jee!

Het eerste filmpje nog een keer bekeken. Dat is helemaal niet het juiste filmpje, dus ik zet er nu de juiste op. Nu begrijp ik jouw feedback,

Groeten,

 

Janneke

 

afbeelding van Janneke van Lier

Hoi Danielle!

Dank voor je bericht en je feedback. Er zijn meerdere filmpjes. Ik zal de eerste verwijderen en een andere uploaden. 

Ik heb een vraag: hoe werkt het precies in de denk-mee fase? Wie mogen er meedenken over het project? Is het de bedoeling dat wij hiervoor  ook mensen aandragen of juist niet?

Over de benaming van de doelgroep: herkenbaar en altijd een dilemma. Wij noemden de doelgroep waarmee we werkten ook jaren jonge nieuwkomers. We houden uberhaupt niet van het stigma en geven eigenlijk de voorkeur aan jongeren in het algemeen. Maar dat maakt onze expertise helaas niet duidelijk genoeg voor de fondsen en beleidsmakers. Ook voor andere partners bleek dat onduideiljk. Wij noemen de jongeren gewoon bij hun naam en zijn te divers en met zo veel diverse culturen en achtergronden dat het niet meer uitmaakt waar je vandaan komt of je gevlucht bent, geadopteerd, gemigreerd of gewoon hier geboren. Dat is het mooie van New Rootz en vooral de jongeren. We communiceren nu in de aanvragen wel dat we met jonge vluchtelingen of jongeren met een migratie-achtergrond werken omdat we daar al 15 jaar expertise in hebben, evenals een aantal docenten die we al langer coachen. De jongeren weten dat ze gewoon zichzelf kunnen zijn. 

Groetjes en dank!

Janneke

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Janneke,

Op jullie site zie ik dat jullie al een aantal jaar dit soort projecten organiseren. Dat betekent dat in elk geval een deel van jullie project voor ons onder de reguliere activiteiten van jullie organisatie valt. Jij Maakt Het Mee ondersteunt geen reguliere activiteiten. Kan je aangeven in hoeverre dit project nieuw, vernieuwend en experimenteel te noemen is ten opzichte van jullie voorgaande projecten?

afbeelding van Janneke van Lier

Hoi Alexander,

Dank voor je mail. Ieder jaar is voor ons een nieuw jaar en we hebben geen reguliere projecten. Next generation staat opde website omdat we deze projectnaam hanteren voor de jongeren. Onder Next Generation bedenken jongeren vaak hun eigen namen en projecten. Het enige min of meer reguliere project dat wij hebben is de opdracht voor een schoolproject voor het internationaal schakelonderwijs (maar ook dit project vragen we ieder jaar weer aan). Al onze andere projecten bedenken we en vragen we ieder jaar opnieuw aan.  We ontvangen geen reguliere subsidies. Dat daagt ons uit om ieder jaar ons werk te vernieuwen en beter te maken. Dat past bij ons als projectorganisatie en sociale onderneming. We maken ieder jaar nieuwe projecten en nieuwe keuzes en voor deze aanvraag willen we de uitdaging aangaan om een stap verder te zetten met de jongerenproducties en ze meer de community in te brengen en de dialoog aan te gaan. We willen hiermee ons publiek verbreden en kunst verbinden met maatschappelijke vraagstukken.  De tour langs diverse doelgroepen en scholen en de culturele dialoog aangaan zijn vernieuwend en ook voor ons een uitdaging. Ook is het filmproject vernieuwend. We willen de jonge filmmakers in dit project zo begeleiden dat ze hun producties op short film festivals kunnen gaan aanbieden. Hun perspectief is totaal vernieuwend. Dat is wat diversiteit en jonge mensen altijd brengen naar de culturele wereld. 

Hopelijk geeft mijn antwoord iets meer duidelijkheid?

Hartelijke groeten,

 

Janneke van Lier

Pagina's