menu denk mee beslis mee maak mee

Nazomer Nachtlicht 2016

Laat je verrassen door de verlichte wonderen...

Stichting Avonturijn Producties
20 september 2016 tot 22 september 2016
dans, muziek, muziektheater, theater
volwassenen, wijkbewoners
onze website / check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Nazomer Nachtlicht UITVERKOCHT!

Door Merijn de Steur op di 26 jul

WAUW WAUW WAUW! 

Nazomer Nachtlicht 2016 is binnen 1,5 dag volledig uitverkocht! Dit geeft ons heel veel vertrouwen in onze missie om het...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Nazomer Nachtlicht 2016

Laat je verrassen door de verlichte wonderen van het woud

afbeelding van Merijn de Steur

Ingediend door:

Merijn de Steur

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Ideeën om het evenement zo snel mogelijk onafhankelijk van subsidies te maken. Dit jaar zakt de afhankelijkheid van 50% naar 35%.

Wat ga je doen?: 

Het evenement beslaat een avondwandeling die bezoekers in kleine wandelgroepjes langs verschillende kunstvormen leidt. Zij lopen over een pad dat aan weerzijden is verlicht met lampions. Onderweg worden de wandelaars verrast door optredens als een mysterieuze acrobatische act in de bomen en een groot koor die opdoemt uit de duisternis en een lied ten gehore brengt. Dit alles zal zich afspelen in een van de mooiste bossen die Nederland rijk is: Landgoed Elswout. Ook de bomen, elvenbankjes, heuvels met mos en wateren zullen belicht worden. Persoonlijk, intiem, sprookjesachtig, mysterieus, lieflijk, duister en licht tegelijk.

De uitvoering en sfeer van het evenement kan het best worden omschreven als ‘sprookjesachtig’, in een volwassen vorm.

Dit is de basis van Nazomer Nachtlicht zoals het vorig jaar zijn eerste editie kende. Deze staat als een huis en slaat aan. Omdat het ons doel is de bezoekers te verassen zorgen we er voor dat de totale beleving vernieuwend en expirimenteel is. Op deze pagina zullen we vooral aandacht schenken aan de deze elementen. 

De aanvraag van vorig jaar kun je teruglezen op https://www.jijmaakthetmee.nl/aanvraag/nazomer-nachtlicht-0

Nazomer Nachtlicht 2015

Nazomer Nachtlicht - Official Aftermovie

Hoe ga je te werk?: 

Doel Project:

Mensen onderdompelen in een bijzondere ervaring en ze daarbij inspireren, bewegen en verwonderen. Tegenwoordig is iedereen gehaast, druk met zijn/haar telefoon of met het hoofd bij andere zaken dan het nu. Daardoor wordt aanwezige schoonheid en inspiratie genegeerd. Wij willen met Nazomer Nachtlicht de fantasie van mensen prikkelen, ze bewust maken van de schoonheid van de natuur en een laagdrempelige kennismaking met verschillende kunstvormen zijn.

Secundaire doelen:

- 
Kunstenaars en bezoekers in een gemeenschappelijke beleving brengen
- Vernieuwende interactieve beleving van bestaande kunstvormen.
- Een laagdrempelig multidisciplinair cultureel evenement organiseren
- Het publiek stimuleren om kunst en natuur meer aandacht te geven.
- De kunstenaars uit de regio een uniek podium bieden - laten zien wat een talent regio Haarlem rijk is en dit aan een groot publiek tonen.
- De kunstenaars uit te dagen binnen hun disciplines nieuwe vormen te creëren
- Kunstenaars prikkelen om verder te kijken zodat ze samen tot een vernieuwende presentatie komen
- Expirementele kunstvormen op een laagdrempelige manier tonen

Doelgroep Nazomer Nachtlicht:

- Wonend in regio Haarlem/Bloemendaal
- Leeftijd tussen de 25 en de 60 jaar
- Nieuwsgierig en op zoek naar iets “anders”
- Beslisser zijn voornamelijk vrouwen

Expirimentele & vernieuwende elementen:

- Overbrengen van informatie/emoties door naast oren en ogen, ook geur, smaak en gevoel te stimuleren
- Thema (7 chakra's/energielagen) sterker verweven door het geheel
- De nieuwe route belicht een nieuwe kant van de locatie
- Nieuw talent waaronder expirmentele kunst zoals LandArt, Dans Storytelling & Prisma Jongleren. Dit talent wordt gedurende het jaar gescout op festivals, internet, culturele broedplaatsen etc.
- Onderlinge samenwerking tussen artiesten en vrijwilligers

Met wie werk je samen?: 

Het project Nazomer Nachtlicht bestaat uit vele samenwerkingen. Zo wordt er samengewerkt op het gebied van organisatie, financiering, communicatie, uitvoering en aankleding.

Op het gebied van organisatie en uitvoering werken we nauw samen met Gemeente Bloemendaal, Staatsbosbeheer, Stichting STAD en Bedrijf en Samenleving. Deze organisaties kunnen ons helpen met o.a. vergunnings- en verzekeringszaken, vrijwilligers, faciliteiten als opslag & vervoer en de connectie met het bedrijfsleven.

De samenwerking tussen artiesten willen we dit jaar op een andere manier aanpakken. We gaan met een werkgroep werken die ruim voor aanvang van het evenement het thema bespreken. Het thema dit jaar is een 'ode aan het leven en is bedacht door de organisatie. Dit zal worden overgebracht door de 7 energielagen, ookwel chakra's genoemd. De artiesten/groepen krijgen een chakra toegewezen en worden voorzien van informatie en elementen die bij dat specifieke chakra horen. Dan begint het creatieve proces. Er zijn meerdere momenten waarop de (aanvoerders van de) groepen bij elkaar komen. Het is de bedoeling dat iedere groep zijn idee/concept eerst presenteert. Daarna volgt de eerste ronde van feedback. Hier gaan alle groepen mee aan de slag. De eerste repetitie staat ruim voor het evenement gepland. Dit is het moment dat het geheel vorm begint te krijgen. Hierna volgt een tweede feedback ronde. Dit is een soort vergadering waarbij iedereen gelijkwaardig zijn/haar feedback mag overbrengen. Het gaat hierbij om de individuele optredens maar ook vooral om het geheel. Zijn de overgangen goed, sluiten de optredens goed op elkaar aan etc. Het is de bedoeling dat uiteindelijk de groep beslist over verandering/verbeteringen. Mocht er verdeeldheid ontstaan zal Ronja de uiteindelijke beslissing voor haar rekening nemen. Zo willen we het groepsgevoel versterken en de verschillende optredens laten samensmelten tot een geheel.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Ronja Mooij is de concept ontwikkelaar van dit project. Haar persoonlijkheid en ontwikkeling als kunstenares spelen een belangrijke rol in het opzetten van dit project. Op de Kunstacademie heeft zij geleerd op welke manieren je kan ontdekken hoe kunst verhalen vertelt en boodschappen uitzendt. Het is bijzonder om dit allemaal te weten te komen; tegelijkertijd is het jammer dat deze manier van kijken vaak slechts bij een kleine groep bekend is, waardoor vele toeschouwers aan de boodschappen voorbij lopen. Zo is het haar doel als kunstenaar geworden om mensen een bijzondere ervaring mee te geven. Een ervaring waar men niet omheen kan en waar de toeschouwer echt even goed in ondergedompeld wordt. Een ervaring die bij voorkeur beschikbaar is voor een zo breed mogelijk publiek.

Met haar werk probeert zij een ervaring te creëren die speels is, ongedwongen, vrolijk, bescheiden en natuurlijk. Een herinnering aan de kindertijd en hoe je toen het leven zag: onbevooroordeeld en met open blik. Tijdens één van haar wandelingen door Landgoed Elswout ontstond het idee voor dit evenement. In haar kindertijd sprak Elswout al enorm tot Ronja’s verbeelding en dat doet het nu nog steeds. Voor haar was het woud een werkelijke elfjeswereld. Het bos gaf haar een gelukzalig gevoel. Het leek alsof je door een schilderij liep waarbij de symbolen, de huisjes, het mos, de heuvels en de grote gebouwen verhalen vertelden, die je door goed te kijken kon ontfutselen. 

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers   
3 Evenementdagen 50 300  
30.000 Facebook bereik      
1.000 Facebook likes      
1.000 Email adressen lijst      
750  flyers      
60  posters      
1 promotie optocht 10 Winkelend haarlem  

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Organisatie: Voor het projectteam is dit wederom een bijzondere uitdaging. De vorige editie was zeer snel uitverkocht en zorgde voor verbluffende reacties. Van e-mails, berichten op social media, lokale pers tot aan gememotioneerde bezoekers bij de uitgang. Deze reactie zorgt voor een grote motivatie om het dit jaar weer een niveautje hoger te tillen. Zowel op het gebied van organisatie en uitvoering als beleving.

Doelgroep: We proberen met dit evenement een gat op te vullen in de entertainment branche. De stap van "makkelijk" entertainment als bioscoop en reguliere voorstellingen naar minder bekende en populiare vormen is vaak groot. Dit willen we door middel van dit laagdrempilige evenement overbruggen. Daarnaast is de combinatie van prachtige natuur in de leefomgeving van de doelgroep met talent en andere/nieuwe kunstvormen van kunstenaar en artiesten uit de regio een unieke. Het doel is om de bezoeker ieder jaar te verassen met nieuwe en expirimentele kunstvormen.

Kunst beoefening in de vrijetijd: Door ieder jaar te verassen en te vernieuwen willen we de bezoekers kennis laten maken met veel verschillende (beeldende & uitvoerende) kunstvormen. Hiermee hopen we bezoekers te enthousiasmeren om zelf ook creatief aan de slag te gaan. Daarnaast is het samenspel tussen professionele artiesten en amateurs zeer belangrijk. Elke "aanvoerder" van een performence creëert zijn eigen "projectteam" aan amateurs om het creatieve proces aan te gaan en de beleving te creëren.

Begroting: 

De aangevraagde subsidie zal bijna de gehele kosten dekken voor de participerende artiesten. Het totale begrote budget voor artiesten staat op 5.450 euro. Het gaat om 7 groepen artiesten en de make-up/grime artiesten. In totaal zullen er 50-60 artiesten deelnemen aan Nazomer Nachtlicht. Deze ontvangen allemaal een minimale vergoeding voor het ontwikkelen en oefenen van een unieke performence, 3 bijeenkomsten en de 3 evenementdagen zelf.

Locatie(s): 
Landgoed Elswout in de gemeente Bloemendaal

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 102 gestemd
totaal80
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt het project a.d.h.v. de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. De combinatie cultuur & natuur en de verbeeldingskracht die dit teweeg brengt, bij deelnemers en publiek, blijft een grote kracht van dit project. Ik ben positief over de stap die de organisatie maakt, op basis van ervaringen van vorig jaar, door de succesvolle elementen te behouden en ruimte te bieden voor aanpassing/scherping van de aanpak alsook artistieke vernieuwing. Ik verwacht dat het werken in de kleine teams bijdraagt aan een kwalitatieve uitwisseling tussen en waardevol traject voor deelnemers en kunstenaars. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project adhv de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. De fraaie beelden en de sfeer van de eerste editie hebben indruk gemaakt. Gelukkig kiezen jullie ervoor het evenement niet te kopiëren maar de sterke kanten te behouden en de opzet verder te ontwikkelen. De keuze voor een thema, voor ongebruikelijke disciplines en voor een nieuwe organisatorische opzet bieden vertrouwen in de kwaliteit. Uit het feit dat landgoed Elswout weer tot jullie beschikking staat en de partners van vorig jaar ook nu weer meewerken, blijkt dat de samenwerking positief is verlopen. Een prachtkans om het publiek opnieuw te betoveren en te laten ervaren welk effect kunst teweeg kan brengen.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Graag nog een begroting toevoegen aan deze projectbeschrijving, anders voldoet dit plan niet aan de voorwaarden van de regeling.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Ha Merijn,

 

Kunnen jullie nog iets vertellen over de samenstelling van de groepen mensen die met een kunstenaar aan de slag gaan, hoe zij hierbij betrokken raken en eventueel geselecteerd worden, of het gaat om meer homogenen of heterogene samenstellingen en hoe intensief hun participatietraject is? Ik kan me bijv. voorstellen dat bij de ene performance meer mensen deelnemen dan bij de andere; ik ben benieuwd hoe jullie hiernaar kijken en dit proces inrichten. 

afbeelding van Merijn de Steur

Hoi Stefanie,

Je kunt het zien als een organogram waarbij wij de "aanvoerders" van de verschillende optredens kiezen. Dit zijn allemaal professionals. Zij krijgen de opdracht mee om een team om zich heen te verzamelen van amateurs. Als voorbeeld kunnen we bijvoorbeeld het Koor geven. Wij hebben de dirigent uitgezocht en hij verzameld dan een groep studenten als een soort projectteam. Zo gaat het ook bij de dans act. Een professionele danseres is de choreografe. Zij verzameld een team om zich heen om haar idee mee uit te voeren. Naar mijn idee zijn dit heterogene samenstellingen. We streven ernaar om iedereen zo intensief mogelijk te betrekken in het voorbereidingstraject. Dit komt voor een deel voor de rekening van de "aanvoerders" en voor een deel van de organisatie.

afbeelding van Merijn de Steur

Voor de meeste bijeenkomsten willen we iedereen uitnodigen en de ruimte geven om feedback te leveren of met ideeen te komen. Tijdens het evenement is er een speciale ruimte voor alle artiesten en betrokkenen. Vorige editie hebben we gezien dat dit een enorme waarde heeft en een groot en gezellig saamhorigheidsgevoel teweeg brengt. Op de generale repetitie lopen alle vrijwillegers de wandeling. Ook hun willen we betrekken in het creatieve proces. Hoe was de ervaring, wat ging er goed/minder goed, etc. Deze collectieve betrokkenheid is van groot belang voor het eindresultaat.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Fijn dat er een vervolg komt op de eerste Nazomer Nachtlicht! Het plan om via een thema de samenwerking tussen de deelnemers te versterken klinkt interessant. Graag meer informatie over de praktische uitwerking van dit voornemen. Wie neemt uiteindelijk de beslissing over de vorm en inhoud van de verschillende onderdelen? Is al bekend welke kunstenaars en groepen gaan deelnemen?

afbeelding van Merijn de Steur

Zoals in het plan aangegeven zijn er meerdere momenten waarop de (aanvoerders van de) groepen bij elkaar komen. Het is de bedoeling dat iedere groep zijn idee/concept eerst presenteert. Daarna volgt de eerste ronde van feedback. Hier gaan alle groepen mee aan de slag. De eerste repetitie staat ruim voor het evenement gepland. Dit is het moment dat het geheel vorm begint te krijgen. Hierna volgt een tweede feedback ronde. Dit is een soort vergadering waarbij iedereen gelijkwaardig mag vertellen wat hij/zij van de verschillende optredens vind, zowel positieve feedback als opbouwende kritiek is OK. Het gaat hierbij om de individuele optredens maar ook vooral om het geheel. Zijn de overgangen goed, sluiten de optredens goed op elkaar aan etc. etc. 

 

afbeelding van Merijn de Steur

Het is de bedoeling dat uiteindelijk de groep beslist over verandering/verbeteringen. Mocht er verdeeldheid ontstaan zal Ronja de uiteindelijke beslissing voor haar rekening nemen. Zo willen we het groepsgevoel versterken en de verschillende optredens laten samensmelten tot een geheel.

De inspiratie boost komt in deze dus van Ronja door middel van uitgebreide briefing omtrent de 7 energielagen. De kracht van de groep zorgt voor de uitvoering, met minimale sturing van Ronja.

5 van de 7 groepen zijn bevestigd. Slecht 1 groep is hetzelfde als vorige editie, al zullen zij met een onherkenbare performence komen. De andere 6 kunstvormen verschillen volledig van vorig jaar.

afbeelding van Diane Frenay

Mensen hebben allemaal fantasie, en die zien ze graag verbeeld door goede kunstenaars.  Kunstenaars worden zo geprikkeld te reageren op de inbreng en worden uitgedaagd de beelden of verhalen tot leven te brengen, een rol te laten spelen. Zo wordt het interactief en kun je ook nieuw publiek bereiken, namelijk de vrienden en families van de bijdragers. Dat zijn niet automatisch kunst en natuurliefhebbers.

 Ook lijkt dit me bij uitstek een kans om diverse brongroepen te betrekken, ( doelgroep is nogal zendend, brongroep vertelt dat de groep mensen bruikbare informatie in zich draagt) bij de ontwikkeling, de voorbereidingen en de uitvoering:

En zoek vrijwilligers voor allerlei klussen, van broodjes tot bouwen, zij komen en nemen publiek mee!

 

afbeelding van Merijn de Steur

Beste Diane, 

Nogmaals dank voor je goed tips. We gaan dit meenemen in de ontwikkeling. Wij hebben betrokkenheid zeer hoog in het vaandel staan en dat bleek vorig jaar een basis voor een fantastische sfeer tijdens productiedagen. We werken met ongever 30 vrijwillegers die het projectteam deze dagen in allerlei zaken bijstaat. Van entreetickets scannen tot kaarsen aansteken. Van decor opbouw tot vuilnis rapen.

afbeelding van Diane Frenay

Hallo Merijn,

Ik ben jullie coach op het platform. Goed om de filmpjes van vorig jaar te zien, zo krijg ik een goed beeld van jullie vorige editie en wat jullie nu willen. Er vallen me een paar dingen op, waar je misschien eens naar kunt kijken in het kader van participatie :  De omschrijving van het publiek, versus het doel. Je maakt de voorstelling voor mensen die al in natuur en kunst / cultuur geintresseerd zijn, en wil ze met de wandeling bewust maken, ze vragen meer aandacht te besteden hieraan. Maar dat zijn ze al. Het is interessant ze eens te vragen welke fantasieen, gedachten en ervaringen zij hebben in Elswout of in andere bossen/ landgoederen, en hen bij te laten dragen aan deze voorstelling met hun verhaal of met hun beeld van elfen en ander boswezens.

afbeelding van Merijn de Steur

Beste Diane, leuk je digitaal te ontmoeten. Bedankt voor je goede tip! Ik snap de verwarring bij het publiek versus doel. We kijken in eerste instantie naar mensen die al (minimaal) geintereseerd zijn in kunst en/of natuur omdat zij over het algemeen meer open staan voor voor ons vernieuwende concept. Zeker dit jaar, met de verdieping en intensivering van het thema, verwachten wij dat de boodschap bij dit publiek een sterker effect heeft. Daarnaast zijn deze mensen ook makkelijker te enthousiasmeren. Het bewustzijn en het vragen om aandacht te besteden aan kunst/cultuur slaat meer op de kernboodschap van het evenement; laat je verassen! Omdat dit evenement een unieke compositie is, wordt iedereen verrast - kunst/cultuur liefhebber of niet. Niemand weet wat hen te wachten staat.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Ha Nazomer Nachtlicht organisatoren, welkom terug op Jij maakt het mee.

 

Jullie kennen Jij maakt het mee al, als platform gericht op experimentele en vernieuwende initiatieven. Dit betekent ook dat reguliere of terugkerende activiteiten hier weinig kans maken. Jullie hebben dit evenement met deze opzet al vaker gedaan en als ik de vorige aanvraag even teruglees lees ik deels ook letterlijk dezelfde teksten. Toen paste het goed bij het platform maar ik ben benieuwd hoe anders het dit keer is dat het weer in aanmerking zou komen voor subsidie op Jij maakt het mee. Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

afbeelding van Merijn de Steur

Beste Stephanie, 

Het klopt dat een aantal elementen uit de aanvraag hetzelfde zijn. Het geraamte van het evenement staat en slaat aan. 
Dat wil echter niet zeggen dat het niet experimenteel of vernieuwend is. We gaan dit jaar het thema veel meer verweven door het geheel. Dit wordt sterk overgebracht door de focus te leggen op de combinatie van geur, geluid, beeld en gevoel (aanraking). De route is anders - er wordt een totaal niewe kant van de locatie belicht, de artiesten zijn anders - we zijn bewust op zoek gegaan naar talent dat buiten de mainstream kunstvormen werken, het thema is anders - van ode aan de natuur (vrij algemeen) naar een sterk verhaal willen communiceren door middel van energielagen van bezoekers aan te spreken, 

Pagina's