menu denk mee beslis mee maak mee

Natuurkunstpark 2018 - Pasvorm

Een kunstroute in Natuurpark Lelystad

Kunstenaars Vereniging Flevoland
24 juni 2018 tot 31 oktober 2018
beeldend 3D, letteren
volwassenen
onze website
€5.500

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Natuurkunstpark 2018 - Pasvorm

Een kunstroute in Natuurpark Lelystad

afbeelding van Hein Walter

Ingediend door:

Hein Walter

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we bewoners in Lelystad het beste oproepen om mee te doen aan de Catwalk, de wearable arts!

Wat ga je doen?: 

In de zomermaanden van 2018 wil de KVF voor de veertiende keer Natuurkunstpark organiseren, een tijdelijk project in nauwe samenwerking met Stichting Het Flevo-landschap. Natuurkunstpark heeft al een aardige traditie, maar elk project staat op zichzelf. Voor dit project maken tien kunstenaars kunstwerken in Natuurpark Lelystad. De kunstwerken zullen gemaakt worden van natuurlijke materialen of materialen die onschadelijk zijn voor de natuur.
De kunstwerken passen bij het thema.

Tien kunstwerken
Er worden tien kunstwerken gemaakt in het park en die tien kunstwerken zijn de kern van de route. Ze worden gemaakt door leden van de Kunstenaars Vereniging Flevoland. De KVF is een vereniging van professioneel werkende beeldend kunstenaars die alleen na ballotage lid kunnen worden.
De KVF-leden sturen een ontwerp in en een commissie (bestaande uit kunstenaars en mensen het Flevo-landschap) selecteert de tien ontwerpen.

Drie community-projecten
Naast de tien ontwerpen krijgen drie kunstenaars de opdracht voor community-kunstwerken. De werken die daar worden gemaakt, worden getoond tijdens een door ons georganiseerd event in Natuurpark Lelystad: ‘Creative Catwalk’.
De drie community-projecten worden gegeven in het kader van Natuurkunstpark en op basis van het thema, maar het proces vindt plaats op een nog nader te bepalen locatie (bijvoorbeeld in een schuur ergens in de omgeving van Lelystad).
De deelnemers zijn inwoners van Lelystad. De deelnemers gaan o.l.v. de kunstenaars draagbare objecten/kunstwerken maken. Materialen die gebruikt kunnen worden, zijn kleren, dozen, hout, plastic, papier, stof, noem maar op. Voorwaarde is dat het object kan worden ‘gedragen’.
Er zullen zeven bijeenkomsten worden georganiseerd, bijeenkomsten die het karakter hebben van een workshop. Deelname is gratis. Er is ruimte voor vijftien deelnemers per groep.
Een van de drie serie workshops vindt plaats op een school (we hebben al contact met De Kubus over welke school daarvoor geschikt is). Daar werkt de kunstenaar samen met een klas.
Tijdens die workshops maken de deelnemers hun eigen draagbare object. Die objecten worden gedragen tijdens het event, de Creative Catwalk. Deze Catwalk, een soort optocht, vindt plaats in Natuurpark Lelystad en die vindt plaats begin juli, voordat de schoolvakanties beginnen.

Creative Catwalk
De deelnemers aan de workshops maken draagbare objecten, maar daarnaast is iedereen vrij om aan de Creative Catwalk deel te nemen. Mensen moeten zich van te voren opgegeven.

Tentoonstelling
Alle getoonde objecten worden vervolgens geëxposeerd. We denken aan een expositie in het Provinciehuis in Lelystad, of er als teveel werken zijn gemaakt en worden ingeleverd, een andere expositieruimte in Lelystad – of anders in Almere – daar hebben we twee geschikte locaties: De Muren van Archipel, een expositieruimte in Almere Literatuurwijk en de Kunst-Etalage Almere Buiten (over beide locaties voeren we zelf het beheer).

Begeleidende teksten
Hein Walter, de schrijver die bij de dertien voorgaande edities van Natuurkunstpark de begeleidende teksten heeft geschreven en waar zowel de kunstenaars als het publiek steeds waardering voor hebben, zal ook dit keer de teksten schrijven. Hij zal dat doen in de vorm van poëzie, waarin hij ingaat op de betekenis van de kunstwerken. De gedichten hebben ook allemaal een eigen vorm.

Kunstdag
Op een zondag in augustus (datum in overleg met het Flevo-landschap) zullen we een Kunstdag organiseren, waarbij bij alle tien kunstwerken activiteiten plaatsvinden. We hebben in 2017 voor het eerst een dergelijk event georganiseerd en dat was heel succesvol. Dat willen we ook dit keer doen.
We hebben toen een gevarieerd programma georganiseerd passend bij de verschillende kunstwerken: bij een kunstwerk werden gedichten voorgelezen, bij een ander werd er muziek gemaakt, er was een goochelaar die aan kinderen eenvoudige goocheltrucs uitlegde, er werd gebouwd, er was eten, en de kunstenaars waren er om te vertellen over hun werk.

Ansichtkaarten
We maken bij alle tien kunstwerken een ansichtkaart met daarop de afbeelding van het werk en het
begeleidende gedicht. Die ansichtkaarten (dubbel, vierzijdig) worden kosteloos aan de bezoekers gegeven – in het bezoekerscentrum hebben we een kaartenmolen geplaatst met alle kaarten.

 

Hoe ga je te werk?: 

We doen een oproep aan de leden van de KVF (ruim 60 professionele kunstenaars in Flevoland) om een ontwerp in te dienen voor Natuurkunstpark 2018 - Pasvorm. In de brief staan natuurlijk de voorwaarden en de gedachten achter het thema.
Met een commissie van 6 mensen (3 KVF en 3 van Het Flevolandschap) selecteren we 10 ontwerpen.
De tien geselecteerde kunstenaars gaan samen op zoek naar een goede loactie in Natuurpark en bedenken een goede route. Dat gaat in overleg met het Flevo-landschap. Dan maken ze het werk. Dichter/beeldend kunstenaar Hein Walter schrijft - als de werken bijna klaar zijn - poëtische teksten bij de kunstwerken. Die teksten geven op een vrije en soms kunstbeschouwelijke manier uitleg aan de kunstwerken, zodat het publiek een manier van kijken krijgt, het publiek krijgt als het ware een ingang.
We benaderen 3 kunstenaars om een project te doen waarbij de deelnemers kunstwerken maken die ze kunnen dragen. Een van die kunstenaar gaat samen met een school in Lelystad werken. Bij het benaderen van de school krijgen we hulp van De Kubus, de onderwijsinstelling in Lelystad.
Eind juni openen we de kunstroute. Met alle aanwezigen lopen we de kunstroute door het park langs de tien kunstwerken. Bij elk kunstwerk wordt de tekst voorgedragen en wordt er even over het kunstwerk gepraat. De kunstenaar vertelt en de aanwezigen kunnen vragen stellen en opmerkingen maken.
De kunstroute blijft tot eind oktober staan. Binnen die duur organiseren we een kunstdag. Dan zijn alle kunstenaars aanwezig bij hun kunstwerk en bij elk kunstwerk vindt er een kunstzinnige activiteit plaats: een schrijver die voordraagt, een musicus, een workshop, etc.
We hebben dan inmiddels ook van alle kunstwerken ansichtkaarten laten drukken (oplege 1000 stuks). Op die kaart staat een goede foto, de tekst bij het werk, de gegevens, website en de namen van de subsidienten. 
Op een ander moment organiseren een Catwalk. We hebben daarvoor een oproep gedaan aan kunstenaars en bewoners van Lelystad en ook alle andere steden van Flevoland, om mee te doen met de catwalk. Het wordt een optocht van draagbare kunstwerken. Dat kunnen grote objecten zijn die als kleidingsstuk kunnen worden aangetrokken, maar ook kleren die er meer als echte kleding uitziet. We zullen niet te streng zijn met de aanmeldingen. De drie workshops die door kunstenaars zijn gegeven, zorgen voor een basis aan interessante deelnemers.
De kunstwerken die getoond zijn bij de optocht, exposeren we daarna op een (aantal) locatie (s). Een en ander hangt nog af van de gemaakte en ingeleverde dingen. 

Er zijn verschillende doelen bij dit project. het is een zomerproject in Lelystad, in Natuurpark Lelystad. De bezoekers van het park en ook veel inwoners van Lelystad kijken uit naar het project, omdat het steeds weer bijzonder is wat je daar dan tegenkomt. De teksten zijn geliefd, omdat het publiek de kunstwerken en de kunstenaar beter begrijpt en zich daardoor betrokken voelt bij het kunstwerk.
De kunstroute heeft al een aardige traditie. Maar het is steeds toch weer nieuw omdat we steeds ene andere aanpak kiezen of iets extra's toevoegen.
Het doel is om het publiek aan het denken te zetten. De thema's die we kiezen hebben altijd een maatschappelijk perspectief.
We proberen altijd om het publiek te betrekken. 

Met wie werk je samen?: 

Het Flevo-landschap is onze belangrijkste partner. Het gebied is van hun! Voor het park is het heel goed dat wij jaarlijks de kunstroute realiseren, want het is een extra motivatie voor de bezoekers om te komen. Er komen jaarlijks zo'n 100.000 mensen naar het park en een groot deel van die bezoekers ziet de kunstwerken.
Het voorbereiden van de grond (struiken weghelen, maaien, dat soort dingen) is een van de taken die zij op zich nemen.
Ook voor het uitlenen van materieel, zoals ladders en graafmachines, kunnen we bij hen terecht.
Ze nemen ook een deel van de publiciteit op zich.

De KVF is voor het Flevolandschap een belantgrijke partner, maar ze stellen ook eisen. Eisen aan kwaliteit, een stem in de selectie, en een mogelijkheid om een ontwerp te verbieden als het niet past bij de aard van het park, en ook de mogelijkheid om extra publiciteit te genereren.

We werken samen met de KUBUS, bij het zoeken naar een geschikte basisschool voor de workshop.
 

Wat is verder van belang om te weten?: 

De KVF heeft een groot netwerk in Flevoland en daardoor een groot bereik.
Een oproep om deel te nemen aan de Catwalk zal snel breed verspreid worden en omdat we een goede naam hebben waar het o.a. gaat om projecten waar het publiek aan kan deelnemen, zal de bereidheid om deel te nemen voldoende zijn om een flinie optocht te maken.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Opening 10 kunstenaars 200
1 kunstdag 10 andere kunstenaars 250
Catwalk 50  500
  Kunstroute  10 kunstwerken 10.000
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Natuurkunstpark is een van de weinige projecten in Flevoland waarbij kunstenaars een betaalde opdracht kunnen krijgen vanuit hun beroep als beeldend kunstenaar. Natuurkunstpark is daarom een voorbeeld voor andere kunstprojecten.
Onze manier om het pubiek te betrekken, is natuurlijk op de eerste plaats prettig voor het publiek. Maar het is zeker van grote waarde voor de kunstenaars! Het publiek ziet de kunstwerken beter en beide groepen maken contact met elkaar. En voor de KVF als geheel is dat ook weer belangrijk, want als wij een goede band hebben met het publiek, dan weten we ze ook te vinden voor andere exposities en kunstzinnige uitingen. We bouwen voortdurend ons publiek op!
Met name de Catwalk is voor amateurs kunstbeoefening belangrijk. Zij krijgen toegang tot het grote podium en werken samen met prpfessionele kunstenaars.

Begroting: 

Voor de drie serie workshops nemen we 1000 euro per kunstenaar op in de begroting.
Voor de kunstdag hebben we 2000 euro berekend, waarvan we vergoedingen betalen voor musici, schrijvers, etc. 
We hebben 1200 euro als vergoeding voor elk kunstwerk begroot. Dat lijkt een heel groot bedrag, maar als we achteraf het aantal uur berekenen dat de kunstenaars aan hun kunstwerk hebben besteed en de materielen die ze hebben gekocht, dan is dat een aardige vergoeding, maar absoluut geen grote beloning.

We hebben bij de gemeente Lelystad subsidie aangevraagd. Zij hebben ons 17.000 euro toegekend.
We hebben ook een aanvraag gedaan bij het VSBFonds. Dara hebben we nog geen reactie van.

Ik probeerde de modelbegroting in te vullen, maar elke keer als ik het wilde opslaan, bleek ik een leeg formulier te hebben opgeslagen. Daarom heb ik maar een pdf gemaakt van een eigen formulier. Ik hoop dat dat oke is.

 

Locatie(s): 
Natuurpark Lelystad

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Hein, als adviseur denk ook ik graag met je mee over in hoeverre je aanvraag zou kunnen passen bij Jij maakt het me. Met sec een 14e editie maak je geen kans op deze subsidie. De aanvraag dient om kunstbeoefening in de vrije tijd te gaan, projecten onder schooltijd worden niet gehonoreerd. Mijn advies zou zijn; richt je op de Creative Catwalk, het actieve en buitenschoolse gedeelte ervan. Omschrijf in de linker kolom de urgentie en vernieuwende meerwaarde van dit project voor de kunstbeoefening. Focus hierbij op de concrete activiteiten waarmee de deelnemers aan de slag gaan, door wie ze worden begeleid, wat ze gaan doen en hoe vaak. Vervelend dat je problemen ondervind bij het uploaden van de modelbegroting, maar het is wel van belang dat wij deze opzet hebben ter beoordeling. Ik zal je een excel van het document mailen, hopelijk lukt het dan wel.

afbeelding van Lidian Fleers

Een paar inhoudelijke vragen die ik heb bij het lezen van de plannen: je geeft aan waarde te hechten aan het artistieke niveau van de activiteiten, maar jullie vragen aan de deelnemers geen bijdrage voor een project onder begeleiding van professionals. In hoeverre is de eigen artistieke bijdrage van de deelnemers een meerwaarde voor jullie project en is deze ook terug te zien in de kunstwerken? Of voeren ze enkel het creatieve idee van de professional uit? En waarom betrek je ook niet inwoners bij het schrijven van de teksten? Ik zie graag je reactie tegemoet.

 

afbeelding van Hein Walter

Ja, ik snap dat het voor het fonds lastig is om projecten die al zo vaak hebben plaatsgevonden te ondersteunen. 

We proberen elke keer een stap verder te gaan in het laten deelnemen van het publiek. We hebben bijvoorbeld communityprojecten gedaan, waarbij kunstenaars samenwerkten met een groep mensen.
Dit keer gaan we bij het organiseren van de Catwalk een stap verder. We proberen zoveel mogelijk niet-kunstenaars te laten deelnemen. We moeten als kunstenaars daarbij wel de route maken, van professionele kunstwerken, zodat de deelnemers aan de catwalk het gevoel hebben dat ze meedoen aan een professioneel project.

Als we ons zouden focussen op de catwalk en de twee van elkaar loskoppelen, dan verliest de catwalk aan kracht, dan verliest de catwalk de boden.

Het is juist het feit dat het al zo'n langlopend en bekend project is (en elk jaar toch ook met een eigen karakter) dat de basis geeft waarom mensen eraan zouden willen deelnemen. Dan sluiten ze aan bij iets dat naam heeft.

Kan ik jou hiermee overtuigen, Johanneke?
Zo ja, dan zal ik de aanvraag daarin veranderen.

afbeelding van Johanneke Minnema

Beste Hein,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee! Ik ben jullie coach en denk de komende weken graag mee om de aanvraag verder aan te scherpen. 

Je geeft aan dat jullie dit al voor de veertiende keer organiseren. Jij Maakt Het Mee is er echter voor experimentele projecten. Kan je aangeven waarin deze editie innovatief is ten opzichte van eerdere edities? Wat doen jullie dit jaar anders dan andere jaren? Ik raad je aan om de aanvraag daar op te focussen. 

Je kan de aanvraag verder bewerken via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie). Veel succes de komende tijd!

Johanneke