menu denk mee beslis mee maak mee

Mindfuck

 

Stichting Oost Gelders Jeugdorkest
30 september 2018
dans, film, muziek, muziektheater
jongeren, volwassenen, wijkbewoners
onze website / check facebook
€1.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

‘Mindfuck’ door Oost Gelders Jeugdorkest groot succes

Door Marian Roerdink... op do 18 okt

Op zondag 30 september genoten bijna 300 bezoekers van het spektakel vol muziek en illusies genaamd ‘Mindfuck’ in Sporthal de Sonders in Beltrum....

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Mindfuck


afbeelding van Marian Roerdinkholder-Thuijs

Ingediend door:

Marian Roerdinkholder-Thuijs

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Iedere editie wordt uitgevoerd in een andere plaats. We trekken altijd achterban, ongeacht de plaats. Hoe kunnen wij nog meer bezoekers aan ons binden?

Wat ga je doen?: 

Stichting Oost Gelders Jeugdorkest (OGJO) geeft jonge musici in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar de kans om in een projectvorm een mooi showconcert te geven. Dit alles wordt gepland binnen een weekend. Het concert wordt gegeven door een kwalitatief goed samengesteld harmonieorkest met eigen band en een enthousiaste dirigent, met grote regelmaat aangevuld met vocalisten en andere podiumkunsten.

Het OGJO biedt het publiek een avondvullend programma door middel van een elke keer nieuw te kiezen thema. Op deze manier worden muzikanten en publiek meegenomen in een vernieuwde ervaring van blaasmuziek. Het OGJO wil jonge muzikanten de kans geven om op projectbasis mee te spelen met dit gemotiveerde orkest en daarom wordt bij elk project het orkest opnieuw samengesteld.

Na het grote succes van voorgaande edities, organiseren wij op zondag 30 september de elfde editie van OGJO getiteld ‘Mindfuck’ in Beltrum. Ons nieuwe project is multidisciplinair: onder begeleiding van professionele dansdocent Tim Aafjes nemen jonge dansers deel, laat een talentvolle illusionist Tom Krooshof zijn kunsten zien en laat gitaartalent Mart Hillen (onder andere bekend van 3FM) zien en horen hoe hij op wonderlijke wijze zijn instrument weet te bespelen. Dit alles onder de noemer ‘Mindfuck’: het publiek wordt door muziek, beelden en acts op originele en eigentijdse wijze verrast en verbluft.

Meer dan de helft van de nummers is speciaal voor het OGJO gearrangeerd. Zo worden er nog meer prachtige muziekwerken beschikbaar gesteld voor andere harmonieorkesten. De arrangementen worden gemaakt door de huis-arrangeurs van het OGJO. Dit zijn zowel ervaren krachten als talentvolle beginnende arrangeurs. Wederom wordt het speciaal voor het OGJO gecomponeerde openingsthema uitgevoerd.

Om ons 75-koppige orkest, bestaande uit vooral scholieren en studenten, financieel te ontlasten houden we de deelnemersbijdrage zo laag mogelijk. Echter willen wij onze financiële basis verder versterken, om grotere projecten te kunnen realiseren en zodoende meer mensen te laten genieten van blaasmuziek.

Hoe ga je te werk?: 

Deelnemers zijn minimaal 15 en maximaal 25 jaar oud. Ze bespelen een instrument dat voorkomt in een harmonieorkest en hebben minimaal het landelijk erkende C-niveau. De jonge, getalenteerde muzikanten vormen samen het Oost Gelders Jeugdorkest en gaan gedurende een weekend repeteren en een grootse productie ten gehore brengen. Deelnemers beleven een super gezellig weekend met als belangrijkste punt: het uitvoeren van hun muzikale hobby. Tegelijkertijd wordt het publiek een fantastisch concert geboden en zorgt OGJO ervoor dat iedereen kennis maakt met blaasmuziek. Het repertoire bestaat uit zo’n twintig stukken die samen het thema Mindfuck bevatten, maar wel allemaal gericht zijn op de lichte muziek.

Voor het concertweekend ontvangen deelnemers de muziek thuis en is het de bedoeling dat ze dit zelf instuderen. Er is een open repetitie (voor muzikanten die eerst aan OGJO willen proeven) een repetitie gepland enkele weken voor het weekend, maar daarna is de eerste repetitie weer de vrijdag van het concertweekend. Natuurlijk staat plezier voorop, maar dit staat en valt met de zelfstandigheid van de deelnemers. Als ieder thuis alles goed heeft voorbereid, dan vallen tijdens de eerste repetitie alle puzzelstukken in elkaar en kan er ontspannen gemusiceerd worden en is er zeker ruimte voor ontspanning.

De inbreng van de deelnemers is voor ons van groot belang. Na ieder project vullen deelnemers een uitgebreide enquete in en kunnen zij ideeën en nieuwe thema's aandragen. Binnen de organisatie gaan wij serieus aan de slag met de wensen en behoeften van de jongeren. Ook houden wij creatieve brainstormsessies met kleinere groepjes deelnemers in de voorbereiding naar een nieuw project zodat zij ook al in het voortraject actief betrokken worden bij het project. Dit geldt uiteraard ook voor de deelnemende artiesten. Zo zullen de dansers van Tim Aafjes een magische act verzorgen op de muziek van het orkest en laat gitaartalent Mart Hillen zijn magische vingers losgaan op zijn gitaar, waarbij hij wordt begeleid door het orkest. 

Met wie werk je samen?: 

De hoofddoelstelling van het OGJO is jonge musici uit de regio Achterhoek blijvend te enthousiasmeren en hierdoor tevens de blaasmuziek te promoten in de ruimste zin van het woord. Het OGJO is geen concurrent van de reguliere orkesten, maar wil haar deelnemers en toehoorders juist stimuleren blaasmuziek in de plaatselijke orkesten te beoefenen. Daarom bestaat het orkest alleen tijdens het project en heeft het geen vaste samenstelling. Voor de realisatie van ons project werken wij nauw samen met de muziekverenigingen in de regio. Hierbij gaat het om gebruik van repetitielocaties, uitleen stoelen, leeslampjes, slagwerk, podiumdelen etcetera. Ook werken wij nauw samen met bedrijven uit de regio zoals de HEMA die onze lunchpakketten sponsort, de copyshop die onze posters afdrukt en ga zo maar door.

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Aan het project Mindfuck nemen deelnemers mee van maar liefst 25 muziekverenigingen in de regio! Samen brengen we blaasmuziek onder de aandacht en laten we iedereen zien hoe divers, leuk en modern blaasmuziek is. 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
  Uitvoer project 80  
  Productie Mindfuck   circa 275
  Vrijwilligers die in de voorbereidingen en tijdens de productie ondersteuning bieden 20  
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Met Mindfuck wordt een uniek concert gebracht op een zeer innovatieve manier. Orkestmuziek, gebracht door jonge talentvolle musici, wordt gecombineerd met dans en magie. De concertlocatie wordt aangekleed als een black box. De bezoeker ervaart hierdoor de locatie niet meer als sporthal maar stapt in een totaal andere wereld binnen, een wereld vol magie, muziek en illusie. Wanneer de bezoeker naar zijn zitplaats gaat wordt hij al verrast door illusionisme en magie. Tijdens het concert komen spitsvondige magische vondsten voor in de muziek. Om een impressie te geven van wat de bezoeker te wachten staat: cyber conductor, optische illusies, sheppard tone, glitch. Maar niet alleen door de muziek wordt de bezoeker verrast. Dit gebeurt ook door de dansers (is het er 1 nu of 2?) en door de jonge illusionist Tom Krooshof. Hierbij hebben wij ons laten inspireren door het bekende televisieprogramma Mindfuck met Victor Mids.

Begroting: 

Wij willen jonge muzikanten blijvend enthousiasmeren voor blaasmuziek en verbinden door middel van projecten die voor zowel muzikanten als publiek onvergetelijk zijn en daarmee bewijzen hoe divers en modern blaasorkesten kunnen zijn. Stichting Oost Gelders Jeugdorkest is een ambassadeur voor de blaasmuziek, verbindt muzikanten in haar regio en loopt voorop met vernieuwende producties. 

Om ons orkest, bestaande uit vooral scholieren en studenten, financieel te ontlasten houden we de deelnemersbijdrage zo laag mogelijk. Om de beleving compleet te maken tijdens ons komende project Mindfuck willen wij de concertlocatie Sporthal De Sonders in Beltrum aankleden als een black box. Met behulp van trusten en zwarte doeken wordt een zogeheten zwarte doos gecreëert waardoor de bezoeker de ruimte niet meer als een sporthal ervaart. Hiervoor vragen wij graag jullie steun. 

.

Locatie(s): 
Sporthal De Sonders in Beltrum

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 101 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met een kleine bijdrage van Jij Maakt Het Mee gaan jullie een project organiseren in Oost Gelderland voor en door 80 jonge muzikanten, waarbij dans, muziek en illusionisme samenkomen. Vanwege de bescheiden bijdrage, het enthousiasme dat naar voren komt uit jullie aanvraag en de lokale contacten die jullie weten te enthousiasmeren, geef ik jullie project het voordeel van de twijfel. Ik mis in jullie plan wel het een en ander. Vernieuwing bijvoorbeeld. Niet dat het geen leuk en nieuw idee is om met een illusionist te gaan werken, maar wat dat teweeg gaat brengen bij de deelnemers is niet zo duidelijk: gaan ze er anders van spelen? Ook heb ik mijn vraagtekens bij de begeleiding van de muzikanten. Op de begroting is wel erg weinig gereserveerd voor de professionals, zoals de dansdocent en de dirigent. Ik waardeer het dat jullie de begroting zo laag mogelijk willen houden, maar de professionals moeten eigenlijk hun brood verdienen met dit soort projecten. Probeer daar in het vervolg rekening mee te houden. Ik waardeer jullie ondernemende instelling, jullie weten van alles gesponsord te krijgen, dus probeer financiële ruimte te vinden voor de vakmensen. Toch wens ik jullie een magisch project toe. Succes!

afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met deze enthousiaste aanvraag willen jullie een nieuwe richting op gaan met het Oost Gelders JeugdOrkest en de aandacht voor bladmuziek vergroten door de samenwerking met andere disciplines en sectoren aan te gaan.
Ik heb er waardering voor dat de deelnemers uit de Achterhoek al in een voortraject input mogen leveren over de thema's en dat je daarnaast stappen wilt ondernemen om duurzamere verbindingen te leggen met andere partijen in de directe omgeving. Jullie hebben hiervoor uitdagende partners buiten de culturele sector gevonden die de organisatorische kwaliteit mede kunnen waarborgen, zoals de HEMA. Op deze wijze creëer je een breed gedragen project. De begroting is redelijk en staat in verhouding tot de uit te voeren activiteiten. De gevraagde bijdrage bij het Fonds is bescheiden. 

Doordat jullie met projectmuzikanten werken kunnen zij het effect van de nieuwe ervaring die zij opdoen verder vergroten in hun eigen directe omgeving. Dit zal mede ten goede kunnen komen aan de uitstraling van jullie initiatief. 

Waar ik nog wel meer over had willen lezen is het creatieve proces, daar zijn jullie summier over. De stappen zijn helder, maar over de wijze waarop de professionele begeleiders worden ingezet zijn jullie beknopt. Ook is het maar beperkt inzichtelijk wat de vernieuwende waarde is van de inhoudelijke opzet en de samenwerking met de andere disciplines. Je geeft vrij summier aan op welke spannende wijze je bijvoorbeeld de zelfstandigheid van de deelnemers toetst en welke uitdagende werkvormen je gebruikt om de inhoudelijke uitwisseling tussen de disciplines te stimuleren. Dat zou voor de vervolgstappen nog een aandachtspunt zijn.

Rekening houdend met de gevraagde bijdrage denk ik dat jullie met deze bescheiden aanvraag een nieuwe impuls kunnen geven aan  de blaasmuziek in Oost-Gelderland.

afbeelding van Marian Roerdinkholder-Thuijs

Hartelijk dank voor de opmerkingen! Ik heb ze verwerkt in de aanvraag.

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Marian, ik zie nog geen aanvullingen in jullie plan. Kun je uit de voeten met onze vragen en opmerkingen? Willen jullie nog door met deze aanvraag? Je hebt namelijk nog krap een week voordat de Denk mee-fase eindigt. 

Groeten Thijs 

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Marian, ook namens mij van harte welkom bij JMHM. Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie.

Net als Giovanni ben ik benieuwd naar hoe je de deelnemers betrekt in het voortraject. Zijn er leden geïnteresseerd in illusionisme en hypnose? Wie is de talentvolle illusionist?

Je aanvraagt krijgt meer ‘body’ als je meer vertelt over hoe jullie bij het thema zijn gekomen en wat hier voor jullie vernieuwend aan is. Halen jullie ook inspiratie uit het gelijknamige televisieprogramma? Leeft illusionisme in Beltrum? Of kan dit dorp wel wat magie gebruiken?

Groeten Thijs

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom bij JMHM. De komende weken denk ik met jullie mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Op dit platform ondersteunen we uitdagende vormen die de actieve cultuurbeoefening van deelnemers in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier willen stimuleren. We stellen daarbij ook het creatieve proces en de wijze van samenwerking centraal. Je presenteert een plan voor multidisciplinaire voorstelling, wat een veelbelovend begin is voor een aanvraag bij JMHM. Hou er echter ook rekening mee dat we op dit platform activiteiten subsidiëren waar vrijetijdsbeoefenaars al actief in het voortraject zijn betrokken. Ik haal nog niet uit je voorstel dat daar al concreet sprake van is. Je gaat bijvoorbeeld nog weinig in op de aansluiting die je hiermee zoekt bij de inhoudelijke ontwikkelvraag van de verschillende deelnemersgroepen die je wilt betrekken. Ook over de inhoudelijke uitwisseling tussen de groepen ben je nog beperkt. Waar gaat de spanning zitten en hoe maak je samen met de deelnemers een eenheid van muziek, dans en illusie?
Zou je daar meer over willen beschrijven?

Heb je daarnaast ook al ideeën met welke partijen je tot een innovatieve samenwerking kan komen?  

Succes met het uitwerken van je plan!

Heb je hier nog vragen over?