menu denk mee beslis mee maak mee

Meetingpoint steenovens "de TURFSCHUUR"

De enige overgebleven open veldsteenovens aan...

Stichting Steenovens Klein Hitland
1 mei 2017 tot 1 mei 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Meetingpoint steenovens "de TURFSCHUUR"

De enige overgebleven open veldsteenovens aan de Hollandse Ijssel bij Nieuwerkerk aan den IJssel zijn in 2011 gerestaureerd en zijn een rijksmonument. De stichting wil de ovens, maar vooral de linker turfschuur omtoveren tot een meetingpoint.

afbeelding van T.H.E.O. de Vlaming

Ingediend door:

T.H.E.O. de Vlaming

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe maken wij een energieneutrale, duurzaam bezoekerscentrum annex bedrijfsruimte in de linker turfschuur?

Projectomschrijving: 

De stichting Steenovens Klein Hitland wil de linker turfschuur geschikt maken als meetingpoint en bezoekerscentrum langs de Hollandse Ijssel bij Nieuwerkerk aan den IJssel.

In de visie van de stichting biedt het steenovencomplex, met vier open veldsteenovens en twee turfschuren in de toekomst plaats aan de volgende activiteiten. Een bezoekerscentrum die aansluit bij de locatie, d.w.z. de historie van werken en recreeren langs de IJssel en het Recreatieschap Hitland.  In het complex, maar voorshands in de linker turfschuur wordt plaats geboden aan recratie, educatie, expositie en werkplaatsactiviteiten.

Hiervoor wil de stichting de linker turfschuur geschikt maken voor dagelijks gebruik. Energie- water, riool en gasaansluitingen zijn aanwezig.                             De turfschuur heeft  authentieke bakstenen muren met stookgaten, een constuctie van houten balken en metaalprofielen en een gerenoveerd dak.  De vloer bestaat uit ongelijke delen van ijsselstenen en leem en is zeer vochtig. De ruimte is niet geisoleerd en is momenteel niet te gebruiken voor dagelijkse activiteiten.

 


afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Theo, ik zie dat het projectplan in de linkerkolom nog niet verder is gegroeid. Wij beoordelen het plan uiteindelijk op de artistieke of inhoudelijke waarde, de samenwerking en de impact van het project. Ook vragen wij om een sluitende begroting. Houd er rekening mee dat de Denk mee-fase nog maar acht dagen duurt. In de huidige vorm komt je plan nog niet in aanmerking voor de volgende fase. Mocht je nog vragen hebben beantwoord ik die uiteraard graag!

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Theo, met innovatief bedoelen we dat – in dit geval – erfgoedvrijwilligers middels waardevolle partnerschappen op een nieuwe manier actief met hun erfgoed aan de slag gaan. Ik lees dat er al een boel gebeurt rondom de steenovens, maar het is mij nog niet duidelijk voor welke activiteit jullie een bijdrage willen vragen. Gaan jullie nu de turfschuur op authentieke wijze restaureren? Of willen jullie activerende publieksactiviteiten ontwikkelen? Ik raad je aan om het projectplan in de linkerkolom verder aan te vullen en de plannen zo goed mogelijk te concretiseren. Dus wat wil je bereiken, met wie en hoe? En past dit ook goed bij Jij Maakt Het Mee? Dan kunnen wij weer verder meedenken! Hiervoor klik je bovenaan de pagina op het tabblad ‘bewerken’ en daarna op het tabblad ‘denk mee – meer projectinformatie’.

afbeelding van T.H.E.O. de Vlaming

Dank voor jullie commentaar.

Misschien is dit wel geen project in het kader van een experimenteel project omdat het zo lastig is voor een   Gebruiksonvriendelijke open oven een functie te realiseren. Aan de andere kant is dat juist het experimentele en omdat we volgens mij energi neutraal de toekomst in willen moeten we ook innovatieve plannen ontwikkelen.

Voorlopig staan de Steenovens op een aantal manieren in de belangstelling.

1-door de enige huurder, een steenhouwer die workshops geeft, ook aan kinderen van het .p.o. in het kader van cultuurparticipatie

2- de stichting, als aanjager, verzorgt open dagen, rondleidingen en publiciteit. Op b.v de kunstmarkt in mei en op open monumenten dag.

Ook is de stichting bezig met een aantal techneuten om te kijken of we, beginnende bij de linker schuur, deze  duurzaam te ontwikkelen. Deze mensen gaan dus proberen met nieuwe ideeen, innovatief plan op te stellen.

3- er is een groep ondernemers met cultureel en maatschappelijk hart die een meetingpoint/ nieuw soort museum willen opzetten die een regionale functie moet krijgen rond de rivier de Hollandse IJssel. Hier moet ook werkgelegenheidheid komen voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Rob Stolk is hier de centrale figuur in. http://www.robstolkconcepts.nl/h-ij-m 

de gemeenteraad van de Zuidplas of de provincie gaan het cultuurhistorisch onderzoek betalen. Daarna kan het plan verder vorm worden gegeven. De Dienst Cultureel Erfgoed, Het Heemraadschap en de Gemeente werken dus al. Oor een stukje mee.

De stichting wil nu vanuit de linker turfschuur de activiteiten, plannen , etc, ontwikkelen. 

Tips, advies en fondswerving van eevaringsspecialisten is dus heel erg belangrijk ons.

Ik hoor graag van jullie.

groet,

THEO

afbeelding van Gábor Kozijn

Beste Theo, de komende tijd ben ik je coach van 'Jij maakt het mee'. Laat ik beginnen: de steenovens zijn prachtige industrieel erfgoederen die een interessant verhaal over de historische bedrijvigheid in uw regio vertellen. Zoals de naam al toont geeft het Fonds voor Cultuurparticipatie subsidies om cultuurparticipatie te bevorderen. Als ik uw korte projectomschrijving lees ben ik benieuwd welke vormen van cultuurparticipatie (actieve deelnemers) direct verbonden zijn aan het project. Wie gaan er actief meedoen? Gaat u het project samen met vrijwilligers uitvoeren? Of jongeren? En wat gaan deze actieve deelnemers concreet doen? Ook ben ik benieuwd hoe u het gevraagd geld precies gaat besteden. Ik lees graag meer over uw plannen. Ik ben erg benieuwd! Hartelijke groet, Gábor Kozijn

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Theo, welkom op dit platform. De komende weken denk ik met je mee om van dit idee een compleet plan te maken. Jij Maakt Het Mee is o.a. bedoeld voor experimentele projecten waarin erfgoedbeoefenaars actief aan de slag gaan met erfgoed en daarbij een innovatieve samenwerkingspartner betrekken. Wij dragen dus niet bij aan het laten verbouwen van een turfschuur, maar bijvoorbeeld wel aan het proces om dit zelf te leren en te gaan doen. Ik lees graag meer over je plannen, en voor wie daarin een rol is weggelegd!