menu denk mee beslis mee maak mee

Meetingpoint steenovens "de TURFSCHUUR"

De enige overgebleven open veldsteenovens aan...

Stichting Steenovens Klein Hitland
1 mei 2017 tot 1 mei 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Meetingpoint steenovens "de TURFSCHUUR"

De enige overgebleven open veldsteenovens aan de Hollandse Ijssel bij Nieuwerkerk aan den IJssel zijn in 2011 gerestaureerd en zijn een rijksmonument. De stichting wil de ovens, maar vooral de linker turfschuur omtoveren tot een meetingpoint.

afbeelding van T.H.E.O. de Vlaming

Ingediend door:

T.H.E.O. de Vlaming

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe maken wij een energieneutrale, duurzaam bezoekerscentrum annex bedrijfsruimte in de linker turfschuur?

Projectomschrijving: 

De stichting Steenovens Klein Hitland wil de linker turfschuur geschikt maken als meetingpoint en bezoekerscentrum langs de Hollandse Ijssel bij Nieuwerkerk aan den IJssel.

In de visie van de stichting biedt het steenovencomplex, met vier open veldsteenovens en twee turfschuren in de toekomst plaats aan de volgende activiteiten. Een bezoekerscentrum die aansluit bij de locatie, d.w.z. de historie van werken en recreeren langs de IJssel en het Recreatieschap Hitland.  In het complex, maar voorshands in de linker turfschuur wordt plaats geboden aan recratie, educatie, expositie en werkplaatsactiviteiten.

Hiervoor wil de stichting de linker turfschuur geschikt maken voor dagelijks gebruik. Energie- water, riool en gasaansluitingen zijn aanwezig.                             De turfschuur heeft  authentieke bakstenen muren met stookgaten, een constuctie van houten balken en metaalprofielen en een gerenoveerd dak.  De vloer bestaat uit ongelijke delen van ijsselstenen en leem en is zeer vochtig. De ruimte is niet geisoleerd en is momenteel niet te gebruiken voor dagelijkse activiteiten.

 


afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Theo, welkom op dit platform. De komende weken denk ik met je mee om van dit idee een compleet plan te maken. Jij Maakt Het Mee is o.a. bedoeld voor experimentele projecten waarin erfgoedbeoefenaars actief aan de slag gaan met erfgoed en daarbij een innovatieve samenwerkingspartner betrekken. Wij dragen dus niet bij aan het laten verbouwen van een turfschuur, maar bijvoorbeeld wel aan het proces om dit zelf te leren en te gaan doen. Ik lees graag meer over je plannen, en voor wie daarin een rol is weggelegd!