menu denk mee beslis mee maak mee

Maak als speler geschiedenis!

op zoek naar verborgen geschiedenissen van...

Stichting Op Roet
18 augustus 2014 tot 20 november 2014
dans, muziek, muziektheater, theater
jongeren, ouderen, wijkbewoners
onze website / check facebook
€2.500

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

een heel fijn project

Door Ingrid Docter op ma 1 dec

Op 21 en 22 november presenteerden 8 'nieuwe'makers hun verborgen geschiedenis. 25 spelers van Op-Roet maakten de droom van de nieuwe makers...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Maak als speler geschiedenis!

op zoek naar verborgen geschiedenissen van locaties

afbeelding van Ingrid Docter

Ingediend door:

Ingrid Docter

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
hoe maak je methodiek overdraagbaar

Wat ga je doen?: 

Stichting Op Roet ontwikkelt kunst & theaterprojecten waar erfgoed de inspiratiebron is. De stichting verbindt dat erfgoed aan het heden en de toekomst. De stichting werkt in dat proces samen met amateurs, professionals en culturele instellingen uit Hoorn (NH). Al werkend ontwikkelt en onderzoekt stichting Op Roet methodieken voor het ontsluiten en beleefbaar maken van immaterieel erfgoed.

De stichting wil kennis overdragen aan 25 amateurs over hoe je geschiedenis in het hier en nu betekenisvol kunt vormgeven. Zij worden uitgedaagd om in de rol van theatermaker te stappen. In 15 bijenkomsten onderzoeken de spelers op basis van de eigen fascinatie een verborgen geschiedenis van een locatie (bekend/onbekend). Ze gaan die verborgen geschiedenis in woord en beeld vormgeven en regisseren. Dat gebeurt op diverse locaties in de binnenstad van Hoorn, waar de 'nieuwe' makers leren gebruik maken van de kwaliteiten van de verhalen. Spelers leren nieuwe verbindigen aan te gaan: historische verenigingen, architectuurcentrum, winkeliers en andere bedrijven.

Ze worden daarbij gecoached door de professionele makers van Op Roet. Van reproduceren naar produceren, van speler naar maker.

Hoe ga je te werk?: 

Stichting Op Roet ontwikkelt kunst & theaterprojecten waar erfgoed de inspiratiebron is. De stichting verbindt dat erfgoed aan het heden en de toekomst en werkt in dat proces samen met amateurs, professionals en verschillende culturele instellingen uit Hoorn. Al werkend ontwikkelt en onderzoekt stichting Op Roet methodieken voor het ontsluiten en beleefbaar maken van immaterieel erfgoed.

Deze keer willen we spelers die eerder hebben samengewerkt met stichting Op Roet als danser, speler, muzikant etc uitdagen om in de rol van maker te stappen. We merken dat het werken met materieel en immaterieel erfgoed, dat nauw verbonden is met de localiteit en daarmee iets zegt over identiteit, heel inspirerend werkt voor amateurspelers. Door ze in de rol van maker te zetten, worden ze meer eigenaar over de inhoud. En kunnen ze op zoek naar hun eigen fascinatie.

Wat het expirimenteel maakt is dat je spelers uitdaagd andere disciplines zoals schrijven, vormgeven, regisseren, muziek te ontdekken. Die zoektocht past bij sociaal artistiek theater maken. De andere betrokenheid leidt tot co-creatie. Ze moeten onderzoek doen, erfgoed geschiedenis induiken, mensen interviewen, verbindingen leggen tussen verleden, heden en toekomst. En daarmee geven ze nieuwe betekenis aan locaties in de stad en haar bewoners.

Met wie werk je samen?: 

We werken samen met woningbouwcooperatie, winkeliers, historische vereniging Oud Hoorn, Westfries archief, toeristenplatform Hoorn, Sitchting evenementen platform Hoorn en culturle instellingen in de stad, zoals de muziekschool, kunstencentrum, westfries museum etc.

De meerwaarde van de samenwerking is dat verhalen en lcoaties op een andere manier voelbaar en beleefbaar worden, waarbij de samenwerkende organisaties verbindingen aangaan die anders zijn. Dus buiten de gebaande paden.

De culturele organisaties worden uitgedaagd buiten hun reguliere programma om nieuwe werkmethodes te ontwikkelen en dwarsverbanden te amken.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het projectteam van Stichting Op Roet bestaat uit gemotiveerde en professionele krachten. Het drietal bestaat uit; Lyda Tijsen (regisseur), Christine Ravenhorst (zakelijk leiding) en Ingrid Docter (artistiek leider). Zij zijn werkzaam op verschillende niveaus binnen de culturele sector en gezamenlijk beschikking zij over een breed landelijk netwerk en veel culture bagage. Aan de basis staat hun gemeenschappelijke fascinatie voor de verbinding tussen materieel- en immaterieel erfgoed en mens & samenleving. Die fascinatie speelt vooral daar waar sprake is van erfgoed dat een actuele betekenis genereert voor de directe leefomgeving. De stichting heeft als standplaats Hoorn en heeft brede aandacht voor alles wat in de gemeenschap aan de orde is.

 

Het bestuur van de stichting Op Roet wordt gevormd door Ad Geerdink, voorzitter en directeur Westfries Museum (erfgoed), Rob Weber, penningmeester en ex-directeur schouwburg Het Park (theater) Trudy de Valk, secretaris en ex-directrice Cultuurcompagnie Hoorn (cultuur educatie).

 

Bereik: 
aantal investering/activiteit aantal deelnemers aantal bezoekers
1 voortraject onderzoek 25  
2 maken proeve 25  
3 presentatie proeve 25 200
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het gaat om het ontwikkelen van een nieuwe werkmethode met amateurspelers. (kunstenaars). Een vorm van theatermaken waarbij de eigen localiteit een belangrijk uitgangspunt is. We verwachten een ander soort betrokkenheid van spelers en publiek op het project.

Begroting: 

De subsidie van het fcp wordt gebruikt voor het betalen van de professionele medewerkers, die zowel de begeleiding als het beschrijven van de methodiek voor hun rekening nemen. Andere financiers zijn de spelers zelf, die een bijdrage betalen om mee te doen. En de stichting Op Roet investeert vanuit haar eigen budget in het project omdat zij het van belang vindt om nieuwe werkmethode en betrokkenheid te creeeren.

Locatie(s): 
Hoorn

Uitslag Beslis mee

FCP45
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek42
max 50 / 83 gestemd
totaal87
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Femie Willems

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Een waardevol experimenteel project waarbij spelers begeleidt worden om in de rol van maker te stappen. Het is interessant om te overzoeken hoe je geschiedenis kan vertalen naar een hedendaagse context. Op Roet heeft de nodige expertise op dit terrein en zet hiermee een volgende stap om dit kennis over te dragen op amateurs. Ik volg graag dit proces en ben benieuwd naar de resultaten en vervolgstappen. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Een spannend plan! Door op onderzoek uit te gaan naar het verleden en de lokale geschiedenis te exploreren als inspiratiebron slaan de deelnemers van dit project nieuwe wegen in als maker en speler. Het team van Op Roet heeft al eerder laten zien dat de combinatie erfgoed en theater verrassende resultaten oplevert. Ik ben benieuwd welke organisaties of bedrijven als partner bij dit project aanhaken. Mogelijkheden genoeg. Mijn enige twijfel betreft de kleinschaligheid van dit plan. Vraagt deze werkwijze niet een veel uitvoeriger traject? Of is dit een bescheiden pilot met als effect een beproefde methodiek, een groep enthousiaste makers en allerlei plannen voor een grootschaliger vervolg? We volgen graag jullie ontdekkingen via het Maak mee-blog. Veel succes!

afbeelding van Ingrid Docter

He Willemijn,

 

Ik had je al gemaild, als ik klik op indienen dan geeft ie project is bijgewerkt. ik zie nergens dat beslis mee is geactiveerd.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Graag nog de begroting uploaden. Denk je eraan dat je zelf het verzoek moet doen om te worden toegelaten tot de Beslis mee fase?

afbeelding van Margreet Bouwman

De overdracht van de methodiek zit em ook voor een groot deel in de rol die de amateurs niet deze keer, maar de keer erna zullen krijgen. Als je weet hoe dat zal zijn, kan je ze daar deze editie beter voor klaarstomen. Het lijkt me goed daar nu al ideeen voor te ontwikkelen.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Een foto plaatsen doe je door bovenaan deze pagina te klikken op het tabblad bewerken en dan op de volgende pagina het tabblad Denk mee (meer projectinformatie) aan te klikken. Als je daar naar beneden scrolt, krijg je meer velden (en vragen) om de beschrijving aan te vullen.

Deel je project op je eigen Fb-pagina, twitter en mail en roep anderen op om naar de JMHM-site te gaan en te reageren. Stemmen kan pas in de Beslis mee-fase.

Wat zijn tot nu toe jullie ideeën met betrekking tot het presenteren en overdragen van de methodiek?

 

 

afbeelding van Ingrid Docter

Dank voor het prachtige citaat! Ik ga kijken naar de site.

 

We willen werken met ongeveer 25 spelers omdat we ze in clusters van 3 met elkaar willen laten samenwerken. Ze zijn dus en maker en speler. Per cluster van 3 kunnen ze besluiten om extra spelers of fanfare ;-) mee te laten doen.

Als je zegt tips dan tips over hoe openbaar te maken, hoe ik een foto  kan plaatsen en dagen wij zelf mensen uit om te stemmen?

afbeelding van Willemijn in 't Veld

'Herinnering is meer een smeltkroes van betekenis dan een vat vol waarheid. (...) De kunsten zijn in staat om met behulp van hun specifieke vaardigheden historische tijden te veranderen in collectieve herdenkingen.' Klinkt interessant, toch, met het oog op jullie project?

Het is een citaat uit een tekst van Michaël Defuster, directeur van de Amsterdamse organisatie Castrum Perigrini. Wel een tekst waar je rustig de tijd voor moet nemen. Wij hebben ons er deze week door laten inspireren, vandaar deze wat ongebruikelijke tip: kijk eens op http://castrumperegrini.org/time-case of http://castrumperegrini.org/our-memory-my-identity.

Verder horen we graag hoe het staat met de voorbereiding van dit project. Aan wat voor feedback of tips hebben jullie behoefte?

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Graag ook nog een toelichting op de keuze om met een groep van 25 amateurs te werken. Is dan niet heel veel, en dus heel intensief om te begeleiden? Of gaan niet alle deelnemers als maker en speler aan de slag?

afbeelding van Femie Willems

Via de tabbladen op je projectpagina kun je je projectplan verder uitwerken. 

afbeelding van Ingrid Docter

Hallo Margreet, dank voor je commentaar.

 

Het klopt inderdaad dat de amateurs die maker worden ook bij elkaar in de 'voorstellingen' spelen. We merken dat het werken met materieel en immaterieel erfgoed, dat nauw verbonden is met de localiteit en (daarmee iets zegt over identiteit), heel inspirerend werkt voor amateurspelers. Door ze in de rol van maker te zetten, worden ze meer eigenaar over de inhoud. En kunnen ze op zoek naar hun eigen fascinatie.

De proeves die ze gaan maken kunnen in maart 2015 een rol gaan spelen in het festival Op Roet. Dan gaan allerlei culturele instellingen van Hoorn zich ook buigen over verborgen geschiedenissen. En kunnen de makers van de proeve nieuwe verbindingen aangaan.

afbeelding van Femie Willems

Interessant, de verbinding die jullie leggen tussen erfgoed en theater. Ik ben vooral benieuwd hoe jullie de 25 amateurs gaan werven/selecteren. Voor amateurs een spannend om de stap van speler naar ook maker te zetten.
Wat betreft je vraag hoe je de methodiek overdraagbaar maakt, allereerst de vraag is er meer ervaring met deze methodiek? Ik ben benieuwd naar verdere tips hierover. Maar ik denk een zorgvuldige monitoring en evaluatie van deze editie kan een basis leggen voor een overdraagbare methodiek. 

afbeelding van Ingrid Docter

Hallo Femie, dank voor je reactie. De spelers zullen vooral geworven worden onder de amateur dansers/zanger/spelers die eerdere ervaring hebben met het spelen in een van de projecten van de Stichting Op Roet (festival Op Roet uit 2013/ Grutters 2013/ Scenes uit een huwelijk in de Gouden Eeuw 2014). De selectie zal een natuurlijk verloop hebben. Tijdens de auditie komen diverse werkvormen als schrijven, gebruik maken van locatie, reflecteren op geschiedenis aan bod komen. Iedereen die dan mee wil doen op basis van die ervaring mag inschuiven.

Ik weet niet of er al methodiek is bij andere organisaties. We hebben ondertussen zelf een soort van common sence over omtalen van verhalen (immaterieel erfgoed) naar spannend theater/dans/muziektheater.

afbeelding van Margreet Bouwman

Beste Ingrid,

Interessant project; educatie en voorstelling maken in één.

Begrijp ik goed dat de amateurs die in de rol van theatermaker stappen dezelfde mensen zijn als de spelers die je later noemt? (begin tweede alinea projectomschrijving)

Ik ben benieuwd wie deze amateurs zijn, waarom het voor hen interessant is om verhalen van erfgoed te leren vertalen naar theater. 

Zou je ook iets kunnen vertellen over wat jullie lange termijn visie is met dit project? Welke rol de nieuwe makers zullen spelen, wat ze kunnen aan het eind van de cursus etc.