menu denk mee beslis mee maak mee

Luistermobiel op volle toeren

Verzamelt geluiden en verhalen

Soundtrackcity
1 september 2018 tot 1 september 2020
e-culture, erfgoed, letteren, muziek
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Luistermobiel op volle toeren

Verzamelt geluiden en verhalen

afbeelding van Floortje Schouten

Ingediend door:

Floortje Schouten

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen wij de wisselwerking tussen de online (digitale geluidskaart) en offline (luistermobiel) activiteiten van het project nog beter stimuleren?

Wat ga je doen?: 

Vanaf september 2018 tourt Luistermobiel door Amsterdam Zuid. Luistermobiel is essentieel onderdeel van het Urban Sound Lab waarin Soundtrackcity 3 jaar lang samen met bewoners het geluid en de verhalen uit de buurt verkent en verzamelt. Hoe klinkt het voor je deur? Hoor je ronkende auto’s, een rinkelende tram, toeterende scooters? Ruisende populieren in de wind? Vliegtuigen, vogels of voetballende kinderen? En belangrijker: Wat betekenen al die stadsgeluiden voor de bewoners of toevallige passanten? Dat onderzoeken buurtbewoners zelfstandig en onder begeleiding van kunstenaars van Soundtrackcity in het Urban Sound Lab. 

Luistermobiel is een kleine Piaggio die rond tourt door de wijk. Dit speciaal ontworpen mobiel beschikt over opnameapparatuur en via de speakers in reusachtige oren kun je luisteren naar de verzamelde geluiden. Vanuit Luistermobiel worden er laagdrempelige luisteractiviteiten georganiseerd voor haar bewoners en/of toevallige passanten. Zo is de mobiel het vertrekpunt voor luisterwandelingen, krijgen bewoners opdrachten en luisteroefeningen mee en worden ze met geluidsapparatuur samen op pad gestuurd om hun meest sprekende geluid op te nemen en er een geluids-verhaal bij te vertellen. Iedere maand staat Luistermobiel op een andere plek in de buurt in samenwerking met lokale groepen en organisaties. Via hen sluiten wij aan bij bestaande netwerken in de buurt. 

Het Urban Sound Lab is een rondreizend laboratorium waarbij er via geluiden dwarsverbanden en verbindingen in de wijk tot stand worden gebracht; tussen locaties, organisaties en buurtbewoners. Door middel van geluid creëren we een gemeenschap in Amsterdam Zuid. De uitwisseling van geluiden en verhalen zorgt ervoor dat de buurt vanuit een ander perspectief wordt belicht en laat de deelnemers kennis maken met de leefwereld van de ander. Alle verzamelde geluiden worden op een digitale geluidskaart geplaatst. Zo ontstaat er een continue uitwisseling tussen zowel online als offline en stimuleren we kennismaking en uitwisseling. Luistermobiel zorgt als 'mascotte' van het Urban Sound Lab voor zichtbaarheid in de buurt en geeft het project een extra laag door aanwezig te zijn in de publieke ruimte en daarmee de toegankelijkheid tot deelname te stimuleren. 

Hoe ga je te werk?: 

Uitgangspunt
Luistermobiel is direct gekoppeld aan het Urban Sound Lab dat we de komende jaren gaan organiseren in de buurt. Het heeft twee belangrijke functies: 1. Buurtbewoners attent maken en interesseren voor onze workshops binnen Urban Sound Lab, en 2. Werken als een mobiele hub voor de activiteiten die we buiten in de buurt organiseren.
1: Luistermobiel maakt buurtbewoners attent op het Urban Sound Lab en nodigt hen hiervoor uit (als het mobiel door ons bemand’ is, benaderen we mensen aktief, als het niet ‘bemand’ is werkt het als fysiek visitekaartje of mascotte). De laagdrempelige opdrachten vanuit Luistermobiel moeten werken als een opstapje naar het Urban Sound Lab.
2: Dit is een meer integrale functie. Luistermobiel vormt het fysieke verzamelpunt voor de groepen die onze workshops gaan volgen. Onze workshops in het ‘veld’ vinden plaats vanuit Luistermobiel. Dat is praktisch omdat de workshops steeds op nieuwe locaties plaatsvinden. Zo zijn we mobiel en hebben we alles bij de hand. Alle materialen die we nodig hebben voor de workshops kunnen in de luistermobiel. Het mobiel beschikt over een PA system en over verschillende microfoons en geluidsopnameapparatuur.

Activiteiten
Urban Sound Lab is de naam die we hebben gekozen voor onze verzameling samenhangende activiteiten en evenementen: Luisterwandelingen buiten, luisteravonden in culturele hotspots in de buurt, een digitale online geluidskaart voor de buurt, die de komende tijd wordt ontwikkeld en waar iedereen aan mee kan werken, en workshops in verschillende culturele hotspots in de wijk waarbij we in iedere reeks werken met een andere doelgroep. 

Misschien leuk om alvast iets te vertellen over deze workshops. We hebben de workshops al een paar keer gedaan, dus we hebben inmiddels een goed idee wat werkt en wat niet werkt. Hoe gaan onze workshops er uit zien?
De workshops bestaan steeds uit een reeks van drie dagdelen. In de eerste workshop werken de deelnemers met geluidskunstenaars/musici. De deelnemers luisteren tijdens een wandeling door de buurt naar de aanwezige geluiden. Ze worden gesensibiliseerd voor de geluiden in hun directe leefomgeving. Het is altijd mooi om mee te maken hoe verbaasd de deelnemers zijn over ‘wat er allemaal te horen is’. Geluid is iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn. En vooral niet van de betekenis van de geluiden op hun leven. We gaan op zoek naar wat de verschillende geluiden betekenen voor de deelnemers.
Voor de tweede workshop worden deelnemers gevraagd om zelf geluiden op te nemen uit hun directe omgeving, huis of straat waar ze wonen. De krijgen van de geluidskunstenaars advies hoe ze goede opnames kunnen maken. En wat maar weinig mensen weten, met je mobieltje kun je uitstekende geluidsopnames maken. In de tweede workshop gaan we luisteren naar de opnames en aan elkaar vertellen wat de geluiden betekenen voor ons. Halverwege de tweede workshop neemt een schrijver het over van de geluidskunstenaars. Hij zal met de deelnemers werken aan persoonlijke teksten gebaseerd op de geluiden die de deelnemers hebben opgenomen. In de derde workshop worden de teksten verder uitgewerkt en aan elkaar gepresenteerd.

Luistermobiel moet bij  Amsterdam Zuid gaan horen net als bv. een IJscokar. Luistermobiel is regelmatig op verschillende locaties in de wijk aanwezig. Je kunt er je opgenomen geluid naartoe brengen of luisteren naar geluiden die andere bewoners hebben ingebracht. Je kunt luistermobiel ook inhuren voor een voor jou belangrijk geluid dat opgenomen dient te worden: een straatfeest, dodenherdenking, een 50e verjaardagsfeest, voetbalwedstrijd, ramadan, enz.


afbeelding van Rob van Doggenaar

Beste Floortje, ook ik heet je welkom bij Jij maakt het mee. Ik ben aan je gekoppeld als coach en ga je plan vanuit die rol volgen en je adviseren.

Ik vind het een interessant idee en het lijkt me vooral een uitdagende opdracht om mensen er actief bij te betrekken. Hoe gaan jullie dat doen? En hebben jullie een scherp beeld van de doelgroep die je wilt bereiken? En waarom zouden deze mensen mee doen aan Luistermobiel? Als je het antwoord op deze vragen toevoegt, wordt het plan er in mijn ogen sterker van. 

Goed dat je hebt toegevoegd hoe de workshops werken. Heel verhelderend. Passen jullie bij de Luistermobiel een vergelijkbare werkwijze toe? 

En om beter op je specifieke vraag te kunnen antwoorden: moet ik 'digitale geluidskaart' zien als een plattegrond met daarop locaties met geluidsfragmenten?

Ik hoor graag van jullie.
Hartelijke groet, Rob

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Floortje, welkom op Jij maakt het mee! Als adviseur van het Fonds denk ik de komende weken graag met je mee om de plannen verder aan te scherpen. Interessant uitganspunt om mensen middels geluid hun omgeving te laten exploreren. Een drukke stad als Amsterdam leent zich hier vast goed voor. Wel ben ik nog wat zoekende naar de werking van de Luistermobiel. Het leest nu alsof deze in de wijk wordt geplaatst met kant-en-klare opdrachten. Maar hoe ontstaat dan die actieve kunstbeoefening waar we bij JMHM naar zoeken? Dus dat het contact meer behelst dan een ontmoeting (of opdracht), en waarbij deelnemers zelf maken en een ontwikkeling kunnen doormaken. En hoe ziet zo’n traject er dan uit? Om de projectpagina verder in te vullen klik je bovenaan de pagina op het tabblad  ‘Bewerken’ en vervolgens op ‘Denk mee- meer projectinformatie’. Ik ben benieuwd naar jullie aanvullingen!

afbeelding van Floortje Schouten

Dag Anne, dank je wel voor je uitgebreide bericht. Intussen hebben wij wat extra informatie toegevoegd waarin we een uitgebreidere beschrijving hebben gegeven van de werking van Luistermobiel en de activiteiten die daaruit voortvloeien. Wij zijn druk aan het werk om de projectbeschrijving zo compleet mogelijk te maken. Groeten, Renate en Floortje