menu denk mee beslis mee maak mee

LOEREN BIJ DE BOEREN

GENIETEN VAN OPTREDENS, EEN STREEKMARKT,...

Cultuur Aan de Slinger
5 juli 2015
beeldend 3D, crafts, dans, fotografie
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Programma rond van Loeren bij de Boeren

Door Bea Nederhoff op vr 5 jun

Op 5 juli organiseert Cultuur Aan de Slinger het festival Loeren bij de Boeren. Loeren bij de Boeren is een zomers festival met goede muziek,...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

LOEREN BIJ DE BOEREN

GENIETEN VAN OPTREDENS, EEN STREEKMARKT, EXPOSITIES EN VOORSTELLINGEN BIJ VERSCHILLENDE BOEREN EN LANDERIJEN MIDDEN IN DE KROMME RIJNSTREEK.

afbeelding van Bea Nederhoff

Ingediend door:

Bea Nederhoff

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe worden bezoekers van Loeren bij de Boeren écht onderdeel van het festival en niet alleen passieve bezoekers?

Wat ga je doen?: 

Op 5 juli 2015 vindt het culturele festival Loeren bij de Boeren plaats. Tijdens Loeren bij de Boeren genieten bezoekers van muziekoptredens, exposities, kinderactiviteiten en theatervoorstellingen bij de boer op het erf, in de stal of in de woonkamer van de boer.
Cultuur Aan de Slinger laat bezoekers van het festival op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst en cultuur, én met het gebied de Kromme Rijnstreek. De hoofdlocatie van Loeren bij de Boeren is op het erf en in de prachtige kersenboomgaard van boer Vernooij in ’t Goy, net buiten Houten. Hier vinden de muziekoptredens plaats. Op het hoofdpodium treedt een aantal bijzondere muzikale talenten uit Nederland op, talenten met nationale allure. Ook is het ‘Houtens talent’ podium op de hoofdlocatie te vinden. Naast de hoofdlocatie zijn er bijzondere locatietheatervoorstellingen op een historisch landgoed, een boerenerf en in een koeienstal. Op een creatieve wijze komen bezoekers meer te weten of het leven van de boer, komen verhalen van boeren en de streek naar voren. Bezoekers kunnen daarnaast een doorlopende expositie bezoeken, lokale producten bij de streekmarkt kopen en aan diverse activiteiten mee doen. 

Hoe ga je te werk?: 

Loeren bij de Boeren verbindt het buitengebied van Houten op een unieke manier met kunst en cultuur. Op drie manieren vindt participatie plaats:

Houtens talent
We betrekken verschillende amateurverenigingen uit de omgeving bij het festival. Zo zal Shine, de stichting voor en door jongeren van podiumkunsten een voorstelling maken op locatie, zal de amateurgroep het Schellinkje een voorstelling ontwikkelen in samenwerking met een professional, zal de Houtense kunstenaarsvereniging een expositie vormgeven. Het Houtens talent (waaronder BigBand Houten) krijgt een podium op de hoofdlocatie in de kersenboomgaard. De amateurtheaterverenigingen laten we zelf meedenken hoe de voorstelling of het aandeel voor het festival er precies uit komt te zien. De professionals zijn professionele theaterdocenten uit de omgeving Houten, die binnen de huidige repetities verder werken aan een locatietheaterstuk. De locatie wordt goed bekeken en aan de hand daarvan wordt een stuk verder uitgewerkt.

Interactieve randprogrammering
Middels diverse interactieve installaties en acts worden bezoekers van Loeren bij de Boeren écht onderdeel van het festival en de locatie waarin ze zich bevinden. 

Educatie
Vier scholen in de regio Houten hebben toegezegd te willen participeren in het educatieproject. Samen met lokale Houtense kunstenaars wordt met materiaal uit de omgeving grote 3D kunstwerken gemaakt. Er zijn eerst 3 lessen in de klassen zelf, vervolgens wordt de locatie bezocht, maken zij kennis met het boerenbedrijf of het landgoed, waarna ze verder werken aan hun kunstwerk (op locatie). 

De doelgroepen van Loeren bij de Boeren zijn families met kinderen, ouderen, hipsters, bezoekers die cultuurminded zijn of juist niet; kortom, iedereen is welkom bij Loeren bij de Boeren.

Met wie werk je samen?: 

Cultuur Aan de Slinger vindt het van groot belang om zo veel mogelijk partijen te betrekken. Een festival als Loeren bij de Boeren heeft alleen kans van slagen als er veel partners bij betrokken zijn en het festival breed wordt gedragen in de samenleving. De boeren hebben het festival vorig jaar als zeer prettig ervaren en omarmd als eigen festival. Dat zijn bijzondere ambassadeurs van het festival en brengen een niet alledaagse bezoeker met zich mee.

Houtens talent
We zien een grote meerwaarde in deze samenwerking met amateurverenigingen (Shine, het Schellinkje, Big Band Houten en de kunstenaarsvereniging), omdat wij deze groepen de kans geven om zich op een andere manier te presenteren, in een ongewone, maar toch ook vertrouwde omgeving.  Voor muzikaal Houtens talent wordt een podium geboden. De talenten bewandelen een route van het Open Podium in Houten, naar een optreden op Gluren bij de Buren en vervolgens naar Loeren bij de Boeren. Zo wordt gewerkt aan een doorlopende talentontwikkelingslijn in Houten.

Vier scholen in de regio
Voor het educatieproject vragen we drie professionele kunstenaars uit Houten om deze te begeleiden. De kinderen leren op een andere manier te kijken naar de omgeving. Er wordt gewerkt aan een groot 3D kunstwerk en wordt dat tentoongesteld tijdens Loeren bij de Boeren voor een groot publiek.

HKU en HU
Studenten van de HKU en HU krijgen de 300 meter lange oprijlaan van Landgoed Wickenburgh toegewezen om deze te vullen met interactieve kunstinstallaties, geïnspireerd op de omgeving. De studenten van CMV aan de HU onderzoeken hoe de beleving en participatie onder de bezoekers kan worden vergroot.

Andere partners zijn:
-Jonge kunstenaars en theatermakers, gemeente Houten, het Vonkt, AVS, theatervormgeefster Sanne Leufkens, Hi Gain Guitars, Landwinkel de Lindeboom, VVV, Brouwerij Hommeles, Local2Local.

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

De organisatie van Loeren bij de Boeren wordt uitgevoerd door Cultuur Aan de Slinger. Cultuur Aan de Slinger is onderdeel van Stichting Aan de Slinger. De organisatie bestaat uit een klein maar gedreven team van professionals, ondersteund door ruim 60 actieve vrijwilligers.

Cultuur Aan de Slinger bevordert kunst en cultuur in Houten en wil zoveel mogelijk inwoners van Houten en omgeving in aanraking laten komen met kunst en cultuur. Dit wordt bereikt door binnen het Houtense culturele veld te verbinden, initiëren, informeren en organiseren.  In de afgelopen jaren zijn er diverse projecten uitgevoerd. Wij organiseren festivals als Gluren bij de Buren, cultuurcafés, community arts projecten en nog veel meer. 

De cultuurmakelaar van Aan de Slinger (Cultuur Aan de Slinger) vervult voor Loeren bij de Boeren de functie van productieleider. Er wordt daarnaast een freelance projectleider ingehuurd. Educatie Aan de Slinger zorgt voor de coördinatie van het educatieproject. Daarnaast wordt een derdejaars stageplaats voor Loeren bij de Boeren aangeboden. Er worden 5 stageplaatsen aangeboden voor de maatschappelijke stagiaires van de middelbare scholen. Ook betrekken wij 50 vrijwilligers bij dit festival. Denk hierbij aan werkzaamheden als kassamedewerker, gastvrouw, publieksbegeleider, begeleiding bij de kinderactiviteiten, horeca en verkeersbegeleiding.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Festival Loeren bij de Boeren   2000
5 Boederijen/locaties 5 idem
75 artiesten/kunstenaars    
50 vrijwilligers    
1 streekmarkt    
90.000 potentieel bezoekers (Kromme Rijnstreek)    

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Doel van Loeren bij de Boeren is om de bezoeker een totaalbeleving te geven; het festival wil een synergie tot stand brengen tussen het festival en de gehele locatie. De boeren en de daarbij horende locaties geven een ‘ode aan het buitenleven’. Door de randprogrammering zo in te richten beklijft de beleving en worden bezoekers daadwerkelijk onderdeel van het festival. Middels het randprogramma beogen we dat het publiek geïnspireerd en gestimuleerd wordt om elders in de toekomst ook zelf bezig te gaan met (ambachts)kunstbeoefening in de eigen vrije tijd. En door samen dingen te maken, leer je elkaar (en jezelf!) op een ongedwongen manier kennen.

Voor dit project wordt bij het Fonds voor Cultuurparticipatie een financiële bijdrage van € 5.000,- gevraagd. Door de bijdrage wordt het mogelijk gemaakt het buitenleven en kunst en cultuur op een unieke wijze met elkaar te verbinden. Doordat we op drie niveaus zorgen dat bezoekers en deelnemers participeren, zal Loeren bij de Boeren voor een brede doelgroep een mooie ervaring worden. Kinderen van de basisschool krijgen een unieke kans om samen met een professionele kunstenaar een groot 3D kunstwerk te maken. Ook bieden we een podium voor Houtens talent, zijn amateurverenigingen in staat om zelf een bijdrage te leveren aan Loeren bij de Boeren en brengen we verhalen en achtergronden van het boerenleven op een kunstzinnige wijze tot leven.

 

 

 

Begroting: 

Om de beoogde kwaliteitsslag met speerpunten van waaronder de diverse participatieonderdelen waar te maken, zijn meer inkomsten noodzakelijk. Dat wil Cultuur Aan de Slinger bereiken door het genereren van meer publieksinkomsten, extra fondsenwerving en het inzetten van eigen financiële middelen.

Het streven is om 2000 bezoekers te trekken. Daar zullen naar schatting ongeveer 500 kinderen deel van uitmaken. In de begroting gaat Cultuur Aan de Slinger uit van 1500 betalende bezoekers. De eerste editie was in 2014 gratis, maar in 2015 is een entreebandje € 4,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen. Door het festival niet gratis te maken, maar entree te vragen, zien wij mogelijkheden om ieder jaar onze publieksinkomsten te vergroten.  Met een entreeprijs van € 4,50 houden we de drempel laag en maken wij het mogelijk voor inwoners met een kleine beurs te genieten van kunst en cultuur. 

De subsidie van het FCP zullen wij besteden aan de invulling aan de drie nieuwe participatieonderdelen van de randprogrammering van het festival. 

De programmakosten bestaan uit:
-De randprogrammering, waarbij de bezoekers zelf kunnen participeren. Het budget wordt besteedt aan de diverse interactieve (kunst)installaties en acts.
-Het educatieproject (financiering van professionele kunstenaars, materiaalkosten etc) 
-Het podium voor Houtens talent 

De productiekosten bestaan uit:
-Techniek (stroom, geluid en licht), podia, EHBO, toiletten etc. 

 

Locatie(s): 
Beusichemseweg 32, 't Goy

Uitslag Beslis mee

FCP40
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 138 gestemd
totaal90
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Loeren bij de Boeren biedt een kwalitatieve en toegankelijke mix van volkscultuur, amateurkunst en professionele kunst. Een ludiek concept dat met oog voor talentontwikkeling en lokale verbindingen wordt georganiseerd en een breed publiek zal aanspreken. Jullie hebben in de afgelopen weken de samenwerking tussen de amateurs en professionals goed verder uitgewerkt. Ik had wel graag gezien dat de interactieve randprogrammering voor het publiek al wat meer concreet zou zijn. En er wordt op dit moment in veel dorpsgemeenten gezocht naar de invulling van een breed gedragen lokaal festival. Mijn advies zou zijn om jullie opgedane kennis en ervaring dan ook met anderen te delen en zo de duurzame opbrengst te vergroten. Veel succes!

afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt het project op basis vd criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Ik heb waardering voor de energie vd initiatiefnemers om een festival te organiseren op het terrein van een boer. Deze activiteit in de vrije natuur belooft een bijzondere ervaring te worden voor de amateurs, de vrijwilligers, de partners en het publiek. De opzet geeft inspiratie over de wijze waarop het buitenleven als podium gebruikt kan worden ism een diversiteit aan partners. Jullie beschikken over voldoende expertise om uitdagende activiteiten te organiseren. Hiermee wekken jullie het vertrouwen dat het eindresultaat succesvol zal zijn. Hopelijk lukt het jullie om samen met de partners en deelnemers de waarde van het initiatief voor de regionale omgeving te tonen en verder uit te bouwen.

afbeelding van Jan Schroten

Geweldig, dat Loeren bij de Boeren. Vorig jaar erg van genoten. Zo veel zelfs, dat ik dacht, daar wil ik volgende keer aan meedoen. Zo leuk muziek, theater en dat allemaal buiten de bebouwde kom.

Een Big Band in de Boomgaard dat lijkt me echt te gek. En wanneer het publiek ook nog gaat dansen dan is het echt feest. Veel enthousiasme bij de overige leden van de band. De kersen hoeven ze dit jaar niet te plukken die komen 5 juli vanzelf naar beneden. 

 

afbeelding van Bea Nederhoff

Beste Jan,

Hartelijk dank voor je reactie! Wij kjiken er ook naar uit om jullie te zien spelen in de prachtige kersenboomgaard. 

afbeelding van Giovanni Campbell

Zo langzamerhand nadert de einddatum voor deze denkmeefase. Er is al veel toegelicht over het project. Jullie benoemen daarbij dat de amateurgroepen onder professionele begeleiding toewerken naar een locatievoorstelling. Zou je in je plan links kunnen uitwerken waar deze ondersteuning uit bestaat en hoe je dat in het voortraject hebt opgezet? Maw geef ons meer zicht op de begeleidingstrajecten van de drie verschillende onderdelen. Wie zijn de professionals, hoe vaak komen ze bij elkaar, wat gebeurt er in de workshops, etcetera.

En waar hebben de programma- en productiekosten betrekking op?

 

afbeelding van Anita Koolmees

Theatergroep Het Schellinkje deed mee aan de premiere van dit festival. Wat was het leuk en wat heeft dit een potentie! Wij zorgden voor bingo op de Kersentrein, die het publiek van A naar B bracht. Hilarisch! Daarnaast maakten en speelden we een speciaal geschreven 'flashmob' toneelstuk, met authentieke figuren uit de regio. Helaas vonden we de aandacht die het publiek aan het stuk gaf niet voldoende in relatie tot het werk dat we er aan hadden. Daarom willen we dit jaar nog meer het publiek betrekken.

We denken aan 2 workshops 'improvisatie theater'. Aan de workshops willen we een voorstelling koppelen. Hierivan zijn de grote lijnen uitgezet met een aantal  rollen van onze spelers. Een aantal rollen wordt ingevuld door het publiek. Spannend! Wij kijken er naar uit!

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Anita, leuk dat je reageert en dat jullie zelf meedenken over de actieve participatie op het festival! Dit kan niet alleen op jullie eigen bijdrage, maar ook op die van de andere partners van toepassing zijn. 

afbeelding van Bea Nederhoff

Beste mensen van het Schellinkje,

Wat leuk om te horen dat jullie uitkijken om mee te doen met Loeren bij de Boeren! 

Groet, Bea

afbeelding van Emiel Heijnen

Hoi,

Graag nog meer informatie/duidelijkheid over participatie/samenwerking met amateurs. Het projectplan is wat betreft het bovenstaande nog niet zo duidelijk omdat hier weinig concreets over instaat. Verder wijs ik erop dat er bij de inleiding wordt gesproken over drie onderdelen, terwijl er maar twee worden uitgewerkt. 'Platform Houtens talent' wordt besproken bij 'meerwaarde', terwijl de meerwaarde juist weer niet expliciet aan de orde komt. Kunnen jullie daar nog eens naar kijken?

afbeelding van Bea Nederhoff

Beste Emiel,

Hartelijk dank voor je reactie.  Loeren bij de Boeren is een breed project, waarbij diverse vormen van cultuurparicipatie aan bod komen. Zo ook diverse disciplines binnen het amateurveld van Hotuen. De amateurtheaterverenigingen laten we zelf meedenken hoe de voorstelling of het aandeel voor het festival er precies uit komt te zien. Een voorstelling maken op locatie is voor de meeste verenigngen als een heel nieuw item. De lijntjes met deze verenigingen zijn kort in Houten. Langzamerhand begint Loeren bij de Boeren alweer te leven in Houten!  
Ik heb het projectplan aangepast en iets logischer ingedeeld. Is het duidelijker zo?

afbeelding van Lidian Fleers

Goed dat jullie de plannen verder hebben uitgewerkt. Faciliteren jullie voor de amateurs onderlinge uitwisseling van ervaringen? En hoe maken jullie het project zichtbaar bij de doelgroepen? Tip: Op 5 juli vindt ook de tweede etappe van de Tour de France plaats in de regio, wellicht biedt dat aanknopingspunten?

afbeelding van Bea Nederhoff

Hoi Lidian,

Loeren bij de Boeren wordt afgesloten in de kersenboomgaard met een mooi diner met diverse streekproducten. Dat is een uitgelezen kans om voor de deelnemers de ervaringen van die dag uit te wisselen. Het project wordt zichtbaar bij de diverse doelgroepen, doordat we het programmaboekje huis aan huis verspreiden, langs gaan bij de scholen, maar met name persoonlijk in contact staan met alle doelgroepen. De deelnemende amateurs zijn al echte ambassadeurs en worden tevens ingezet voor promotie. De Grand Depart is zeker een aansluitingspunt. We denken aan de Houtense fietsersbond om met dit thema aan de slag te gaan (denk aan pimpen van fietsen en fietskunst etc). Houten is namelijk een fietssstad bij uitstek. 

afbeelding van Bea Nederhoff

Bedankt voor jullie reacties! Wij hebben jullie feedback verwerkt in de linker kolom van deze subsidieaanvraag. Het heeft voor ons ook goed gewerkt om het plan concreter uit te werken.

We willen de randprogrammering zo inrichten dat meedoen écht uitlonkt, zodat de beleving beklijft. We geven bij Loeren bij de Boeren amateurverenigingen de ruimte zich op een andere manier te presenteren. Daarnaast geven wij met het educatieproject de jongste bezoekers in de Kromme Rijnstreek de kans om met een professionele kunstenaar met materialen uit de omgeving mooie 3D kunstwerken te maken. Zo krijg je al jonge ambassadeurs van het festival. Tot slot krijgt Houtens talent de kans zich te presenteren voor een breed publiek, op een professioneel podium in een prachtige kersenboomgaard.

afbeelding van Giovanni Campbell

Conceptueel vind ik het een interessant project. In onderstaande reacties en in de toelichting hiernaast lees ik echter veel over studenten, basisscholieren en professionele kunstenaars. Hou er mbt dit platform rekening mee dat we ons juist niet op deze doelgroepen richten maar op vrijetijdsbeoefenaars (buitenschools). Uitdagende en concrete onderdelen voor deze laatste groep komen nog maar beperkt aan de orde. Hebben jullie ook contact met amateurverenigingen uit de omgeving die je bij de activiteiten kunt betrekken? Juist als je ook een leerlijn wil ontwikkelen zou het verenigingsleven niet vergeten mogen worden. Hoe kijken jullie hier tegen aan?

afbeelding van Bea Nederhoff

Beste Giovanni,
Hartelijk dank voor je reactie. Loeren bij de Boeren wil juist een mix laten zien tussen amateurs en professionals én de bezoekers actief betrekken bij het festival. Participatie is dus op twee fronten: bij de bezoekers zelf middels het meedoen aan de acitviteiten binnen de randprogrammering. We betrekken ook verschillende amateurverenigingen uit de omgeving bij het festival. Zo zal Shine, de stichting voor en door jongeren van podiumkunsten een voorstelling maken op locatie, zal de amateurgroep het Schellinkje een voorstelling ontwikkelen in samenwerking met een professional, zal de Houtense kunstenaarsvereniging een expositie vormgeven en workshops geven. Het Houtens talent (muziek) krijgt een podium op de hoofdlocatie in de kersenboomgaard. 

Pagina's