menu denk mee beslis mee maak mee

LIEK ACHTER DE BADDE

Film in Nedersaksische streektalen om de jeugd...

Stichting Grunneger Film
1 mei 2018 tot 1 oktober 2018

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

LIEK ACHTER DE BADDE

Film in Nedersaksische streektalen om de jeugd te bereiken

afbeelding van Harry Töben

Ingediend door:

Harry Töben

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We hebben een geweldig idee. Er was/is zelfs belangstelling vanuit Duitsland. Het ontbreekt ons aan geld.

Wat ga je doen?: 

We gaan een film maken met amateur acteurs en actrices uit de hele provincie. In die film spreken de acteurs hun eigen streektaal en ze verstaan elkaar. Met deze film gaan we "de boer"op. Waarom? Taal is niet alleen een communicatiemiddel maar ook een belangrijke cultuur drager. Vroeger sprak iedereen in dezelfde streek dezelfde streektaal. Daardoor was er saamhorigheid en solidariteit en een bloeiend verenigingsleven. In de jaren 60/70 van de vorige eeuw leerden ouders hun kindeen niet meer de eigen taal maar Nederlands omdat, zo redeneerden de ouders, met Nederlands kom je verder als met de streektaal. De gevolgen voor de samenleving in de streken en dorpen zijn rampzalig. Weg vweewniginsleven, weg solidariteit, weg saamhorigheid, weg cultuur. Sommige streektalen als het Westerwolds en Stad-Gronings zijn bijna uitgestorven. We willen dat de jeugd, naat het Nederlands, ook weer gebruik maakt van de taal die hun ouders hun niet geleerd heeft. Je bereikt de jeugd niet met boeken. We proberen het met film en daarna via alle mogelijkheden van internet. De cast wordt vervuld door amateur toneelspelers die kennis maken met de wereld van de film. De crew bestaat uit leerlingen van mbo en hbo die leren hoe men met camera's en geluidapperatuur moet werken. Dit is een uniek project dat door de provincies Groningen en drenthe wordt gesteund. Ook een aantal gemeenten in groningen en Drenthe subsidieren ons project omdat ze achter onze doelstellingen staan. We hebbern grote moeite om de begroting dekkned te krijgen. Help ons a.u.b.   


afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom bij JMHM. De komende weken denk ik met je mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen. Ik sluit me aan bij de reactie van Danielle en voeg er aan toe dat we op dit platform uitdagende vormen ondersteunen die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier willen stimuleren. We stellen daarbij ook het creatieve proces en wijze van samenwerking centraal. 

Je wil met amateurtoneelspelers een film maken in de streektaal, waarmee je interessant aanknopingspunt biedt. De volgende stap zou zijn om meer uit te werken op welke behoefte van de deelnemers je inspeelt en hoe je het creatieve proces samen met hen inricht.
Kortom, hoe sluit het project aan op de ontwikkelvraag van de deelnemers en welke rol hebben de betrokken partners daarbij?
Ik lees er graag meer over.

Succes met het uitwerken van je plan!

Heb je nog vragen?

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Harry, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Op je website lees ik in jouw Over Ons blog heel veel over de geschiedenis van de totstandkoming van je idee voor een Nederduitse streektalenfilm, waaronder een gedetailleerd verslag van financiële toekenningen en afwijzingen, mislukte crowdfunding en benefietacties. Ik lees je al twintig subsidiënten hebt, waaronder de provincies Groningen en Drenthe, veel gemeentes en de Rabobank. Toch richt jouw meedenkvraag zich puur op het ontbreken van geld.

Mijn algemene tip is dat je je boodschap positief formuleert. Het loont de moeite om een stevige tekst opfrisbeurt te geven aan www.grunnegerfilm.nl en je op Jij maakt het mee te focussen op het actief meedoen van amateuracteurs. Wie hebben er nu serieuze belangstelling om met jullie de film te maken?