menu denk mee beslis mee maak mee

Level Up!

Talentontwikkelingsproject voor R&B/Soul...

Theater Dakota
22 februari 2018 tot 27 mei 2018
muziek, theater
jongeren, wijkbewoners
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Update Level Up

Door marieke van oud... op di 5 jun

De deelnemers volgden wekelijks intensief zanglessen – workshops en een masterclass. Verschillende zangcoaches en – docenten werden ingezet om de...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Level Up!

Talentontwikkelingsproject voor R&B/Soul amateur zangers

afbeelding van marieke van oudheusden

Ingediend door:

marieke van oudheusden

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we het beste R&B/Soul talenten werven om mee te doen aan het talentontwikkelingsproject Level-UP? En met name jongens? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat deelnemers van het project na het traject nog meer spin-off krijgen?

Wat ga je doen?: 

Level up is een talentontwikkelingstraject voor R&B/Soul amateurzangers met als doel talenten kansen geven zich te ontwikkelen waardoor R&B/Soul meer op de kaart komt in Den Haag.

In 2016 kwam buurtbewoner Lionel Grauwde met een bijzonder goed plan naar theater Dakota. Hij had een missie: meer aandacht voor R&B en soul in Den Haag en een platform bieden voor jong talent dat meer handvatten nodig heeft om naar een ‘next level’ te komen. Een LEVEL UP! Voor Theater Dakota sloot dit idee naadloos aan bij waar we voor staan, namelijk de binding met de wijk nog meer intensiveren en talent uit de wijk begeleiden in hun ontwikkeling en een platform geven. 

Theater en Filmhuis Dakota is sinds november 2011 hét theater en filmhuis van stadsdeel Escamp en een van de acht cultuurankers in de stad. Dakota heeft als cultuuranker de taak om cultuur bij mensen te brengen in samenwerking met inwoners en organisaties. Om dit te realiseren speelt Dakota in op de eigenheid van de omgeving. We organiseren regelmatig activiteiten om talenten te ontmoeten, zoals Sterren van Escamp en ons Open Podium. Daarnaast organiseren we festivals waarin de wijk participeert in de programmaring, zoals de Ook van Jou-festvials. Deze activiteiten hebben een nieuw publiek naar Theater Dakota getrokken. Escamp, het grootste stadsdeel van Den Haag, heeft bijna 120.000 inwoners. De bevolkingssamenstelling kent een grote diversiteit wat betreft de culturele achtergrond van bewoners. Dakota speelt juist in op deze culturele diversiteit. 

In 2016 hebben we een succesvolle pilot van Level Up gedraaid in theater Dakota. Twaalf jonge zangers en zangeressen meldden zich aan en begonnen aan het traject van drie maanden: Masterclasses, zanglessen, mediatraining, improvisatie en zangtechniek. En als ‘grande finale’ de Urban Vocal Showdown. ‘The Voice’ maar dan op het podium. Geweldige battles, vocale hoogstandjes en publiek dat meebesliste welk talent de titel Urban Pro verdiende. De winnares, Angelina Moore, mocht een EP opnemen, kreeg een fotoshoot en nam een videoclip op. Een vliegende start in de muziekbusiness! Van groot talent naar (bijna) professional.

Het project LEVEL UP was al een succes; het traject erna nog mooier. LEVEL UP bleek een springplank voor de talenten om meer op te treden, om zelf nummers te schrijven en om muzikale partners te zoeken. Zo traden deelnemers Angelina en Aysia op Parkpop op, stond Angelina op het Escamp Festival, verzorgden Marissa en Anais voorprogramma’s in Dakota, presenteerde Minerva het UIT Festival en Escamp Festival.

Vanwege dit succes zullen Lionel Grauwde en theater Dakota voor de tweede keer de krachten bundelen en een tweede Level Up organiseren. Het gaat hier om een discipline die vrijwel onderbelicht is in de urban scene van Den Haag. Zangtalenten komen onvoldoende tot effectieve zangontwikkeling toe. De R&B talenten krijgen met Level UP een kans die er anders niet is. Door Level UP kan talent ontwikkeld kan worden. In de pilot zagen we ongekend talent. Ongepolijste diamanten die met de juiste begeleiding en lessen/tips & tricks tot grote hoogten kunnen komen. Er is veel muzikaal soul- en R&B-potentieel in Den Haag. Door nu dat talent te stimuleren, kunnen we de Nederlandse muziekscene alleen maar mooier maker!

 

Hoe ga je te werk?: 

We starten met werving van de deelnemers, vervolgens is er het traject, inclusief een optreden voor publiek, tenslotte wordt Level Up afgesloten met een eindpresentatie.
Het hele project loopt van eind februari tot half mei. 

Werving
De zangtalenten worden geworven via een social media-campagne, tijdens optredens van Level UP-talenten eerste editie (zoals het concert Urban Vocal Show: UP), flyers en posters (verspreiding tijdens soul/R&B-evenementen zoals in Het Paard), deelnemers Level UP eerste editie als ambassadeurs (promotie via hun netwerk) en werving via deelnemers talentenjachten / open podia Theater Dakota en talentenprogramma’s van Haagse partners. Na de werving zijn er twee auditierondes. De kandidaten melden zich aan via een filmpje waarin ze zich voorstellen en een nummer zingen. Op basis van die video worden de kandidaten uitgenodigd voor een live auditie. De auditant wordt beoordeeld op zangkwaliteit, potentie, motivatie en enthousiasme.

Om meer jongens te werven zullen we een mannelijke oud-deelnemer veel zichtbaarheid geven in onze marketinguitingen. We zullen met Roemillo, een oud-deelnemer, een after- Level UP interview, inclusief beeldmateriaal publiceren. Dit wordt een magazine-waardige post op facebook en op onze blogs 
Daarnaast zullen we specifiek jongens uit ons eigen netwerk benaderen voor deelname.

Zangtraject
Het traject start met een zanganalyse, die is gebaseerd is op vier zangtechnieken. Hier rolt een rapportage uit: op basis van de score wordt voor iedere deelnemer een zangtechnisch leerdoel vastgesteld. De deelnemers krijgen twee keer per week intensief zangles. De eerste paar weken ligt de nadruk op de basiszangtechnieken. Gedurende het proces worden aan de hand van themazanglessen complexere zangtechnieken geïntroduceerd, zoals een workshop belten (brullen). tijdens de zangconsulten is ruimte voor individuele vragen. Daarnaast volgen de deelnemers workshops presentatie en songwriting.

Optredens
In totaal zullen de deelnemers twee keer optreden: een pre-showcase  in maart en een Urban Vocal Showdown in mei. Tijdens de optredens worden ze beoordeeld door het publiek en een professionele jury.

Het project is geslaagd als alle deelnemers aan het traject een jaar na dato nog bezig zijn met muziek en zich meer hebben ontwikkeld door optredens, samenwerkingen en eigen werk.
Het project is tevens geslaagd als elke deelnemer aan het eind van het zangtraject, zichtbaar resultaat heeft geboekt en zijn of haar rapportage op basis van een professionele beoordeling een groei zal laten zien. 

 

Met wie werk je samen?: 

We werken samen met verschillende partijen die soms een inhoudelijk en de andere keer een organisatorische inbreng hebben. 

Groot Omroepkoor: levert de hoofd zangdocent binnen dit project, Uroš Petrač
Urban Daughter Bad Ass Music: Artiest en zangcoach Frankie McCoy geeft een masterclass.
Artiest en zangcoach Kimberley Janice verzorgt mastercalsses R&B zangtechnieken.
Deelnemers van de pilot Level Up, in het bijzonder Aicha Gill en Marchiano denken mee over het traject en zullen een rol hebben in het traject. 
Cultureel - / studentenbureau ACKU: bemiddelt bij externe kleine podia. 
Theater de Vaillant: stelt podium beschikbaar
Het Haags Popcentrum en Musicon adviseren en bemiddelen als het gaat om grote podia (voor na het zangtraject). 
ROCKIT Music Productions verzorgt muzikanten ten behoeve van live optredens  en biedt oefenruimtes. 
Paard Den Haag: verzorgt masterclasses en een backstagetour op locatie. 
Cultuurschakel: Via Cultuurschakel laten we ons informeren over welke zangtrajecten er nog meer zijn in Den Haag in dezelfde periode.

We zullen met de trajecten met raakvlakken met de onze een samenwerking aangaan. Dat wil zeggen: bij elkaar een kijkje nemen (als het ware een uitwisseling) gedurende workshops en lestraject en elkaar inspireren door bij de eindvoorstellingen te kijken. Andere projecten, zoals Studio S (Theater de Vaillant), bieden de mogelijkheid om te werken aan eigen songteksten en het opnemen van eigen materiaal. De deelnemers hebben op die manier de mogelijkheid om verder te werken hun artiesten portfolio. Met stichting UDbam presents bestaat tevens de mogelijkheid om een nazorgtraject vorm te geven, zoals bijvoorbeeld podiumpresentatie en / of artiest ontwikkeling.Met beide partijen zijn er gesprekken over een mogelijk vervolg, dit wordt op basis van de behoeftes van de deelnemers pas concreet vormgegeven.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het project is een initiatief van buurtbewoners Lionel Grauwde. Hij is met zijn idee naar Theater Dakota gekomen. In samenwerking hebben we de pilot georganiseerd en we willen hier met elkaar een vervolg aan geven. Lionel heeft de rol van producent en is vooral inhoudelijk bezig met het project. hij kent de ‘scene’ goed. Dakota is het podium en zorgt onder andere voor de marketing en techniek. Iin samenspraak met Lionel komen we tot de invulling van de projecten en de urban/R&B-avonden. 

Voor de talenten van Level UP zijn er legio mogelijkheden om na het traject op te treden en 'muzikale meters' te maken, zoals Escamp Festival, UIT Festival, Ook van Jou Festivals van Dakota, Nieuwjaarsconcert Residentie Orkest, Bevrijdingsfestival. Dakota maakt zich hard om de talenten bij zoveel mogelijk events in te zetten. Dat zijn uiteraard de events geïnitieerd door Dakota, maar ook evenementen via de andere Cultuurankers van Den Haag en podiuminstellingen uit het centrum. Dakota werpt zich op als bemiddelaar en promotor van de talenten teneinde de talenten te laten groeien en meer ervaring op te laten doen. 

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
13 weken workshop, zangconsulten en masterclasses

12 amateurzangers, 2 junior zangcoaches, 7 professionele zangdocenten

0
1

pre-showcase

12  amateurzangers, 4 juryleden

200
1 eindpresentatie

12  amateurzangers, 4 juryleden

200
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het traject Level UP is uniek op het gebied van zanginitiatieven, omdat Level UP zich specifiek richt op R&B, soul en urban; disciplines waarvoor in Den Haag (nog) weinig aandacht is. In Musicon is het project RapClass opgezet, waarbij ook voor een deel aandacht is voor R&B. Deelnemers van dit project nodigen we uit om deel te nemen aan Level UP (RapClass is eind 2017 afgerond).

Het gaat hier om een discipline die vrijwel onderbelicht is in de urban scene van Den Haag. Zangtalenten komen onvoldoende tot effectieve zangontwikkeling toe. De R&B talenten krijgen met Level UP een kans die er anders niet is. Door Level UP kan talent ontwikkeld kan worden. In de pilot zagen we ongekend talent. Ongepolijste diamanten die met de juiste begeleiding en lessen/tips & tricks tot grote hoogten kunnen komen. Er is veel muzikaal soul- en R&B-potentieel in Den Haag. Door nu dat talent te stimuleren, kunnen we de Nederlandse muziekscene alleen maar mooier maker!

 

Locatie(s): 
Theater Dakota, Den Haag

Uitslag Beslis mee

FCP27
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 113 gestemd
totaal77
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Mooi dat jullie eerdere pilotversie van Level Up zoveel belangstelling trok en zo succesvol was dat jullie een vervolg wenselijk achten. De opzet van deze nieuwe versie wijkt niet of nauwelijks af van vergelijkbare lokale trajecten, maar positief is dat de inhoud van de cursus nadrukkelijk wordt  afgestemd op het niveau en de mogelijkheden van de deelnemers. De samenwerking met relevante organisaties in de nabije omgeving maakt dit traject voor de deelnemers laagdrempelig; bovendien vergroot de kennismaking met deze instellingen hun kans om door te groeien naar andere cursussen of talentontwikkelingstrajecten. Wat ik een beetje mis in dit projectplan is de persoonlijke invalshoek die dit initiatief speciaal, anders of innovatief zou kunnen maken: wat is de bijzondere kwaliteit die Lionel Grauwde, als wijkbewoner en ervaringsdeskundige, aan dit traject weet toe te voegen? Wellicht zijn jullie er niet aan toegekomen dit aspect van het plan uit te werken; in dat geval hoop ik dat jullie er in de Maak mee-fase nog iets over kunnen vertellen of iets van kunnen laten zien. Veel succes in ieder geval!

afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Ik heb waardering voor het enthousiasme waarmee jullie op een eigentijdse wijze een uitdagend aanbod willen creëren voor R&B acts uit Den Haag. Het is duidelijk wat jullie willen betekenen voor de doelgroep en dat je constateert dat er voor deze groep maar beperkt activiteiten worden geïnitieerd in jullie omgeving, terwijl er wel een behoefte is. Op basis van ervaringen uit een eerdere pilot wil je met deze vervolgactiviteit een verdiepingsslag aanbrengen. Wat ik positief vind aan de aanvraag is dat jullie hiermee een concrete en nieuwe impuls willen geven aan de ontwikkeling van de R&B sector in Den Haag. Je bent hiervoor actief op zoek gegaan naar relevante partners en begeleiders, dit keer ook buiten de urban scène, zoals een tenor van het Groot Omroepkoor. En zowel voor de inhoud als mbt het natraject. Daarmee voeg je spannende elementen toe aan het concept. Ook waardeer ik het dat jullie een bescheiden bijdrage vragen die voldoende in verhouding staat tot de uit te voeren activiteiten. Waar ik nog wel kritisch over ben is dat jullie slechts beknopt ingaan op de rol van de deelnemers gedurende het creatieve proces. Welke uitdagende werkvormen gebruik je om de onderlinge uitwisseling tussen hen te stimuleren en hoe begeleid je hen daarbij? Ook hun betrokkenheid in het voorstadium en mbt de zichtbaarheid (promotie) van de activiteiten zou ten goede kunnen komen aan het succes van het project.
Mijn tip is daarom om de deelnemers meer te laten meedenken over de opzet van het creatieve proces en tot werkvormen te komen die concreter aansluiten bij hun specifieke behoeften. Hiermee kun je wellicht het duurzame effect van het project nog verder vergroten.

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Marieke, aangezien vandaag de Denk mee-fase eindigt, geef ik je graag nog wat laatste tips. Ik zou de wijk Escamp ook even noemen in je aanvraag (aan de linkerkant) en kort beschrijven. Heb je al ideeën over hoe je de omgeving van Dakota wil betrekken bij dit project? En is er nog met je meegedacht over hoe je meer jongens kan werven? 

Succes met de afronding! 

Groeten Thijs 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Hoe staat het met jullie project? Met het einde van de Denk mee-fase in zicht wordt het tijd voor de puntjes op de i. Hebben jullie nog vragen aan ons? Ik ben benieuwd hoe jullie initiatief zich verhoudt tot andere zanginitiatieven in Den Haag, hoe jullie hiermee gaan samenwerken of afstemmen en welke kansen jullie zien voor talenten om door te groeien. Wanneer is voor jullie dit project geslaagd?

afbeelding van marieke van oudheusden

Het traject Level UP is uniek op het gebied van zanginitiatieven, omdat Level UP zich specifiek richt op R&B, soul en urban; disciplines waarvoor in Den Haag (nog) weinig aandacht is. In Musicon is het project RapClass opgezet, waarbij ook voor een deel aandacht is voor R&B. Deelnemers van dit project nodigen we uit om deel te nemen aan Level UP (RapClass is eind 2017 afgerond). Via Cultuurschakel laten we ons informeren over welke zangtrajecten er nog meer zijn in Den Haag in dezelfde periode; we willen graag met de trajecten met raakvlakken met de onze een samenwerking aangaan. Dat wil zeggen: bij elkaar een kijkje nemen (als het ware een uitwisseling) gedurende workshops en lestraject en elkaar inspireren door bij de eindvoorstellingen te kijken. 

Andere projecten, zoals Studio S (Theater de Vaillant), bieden de mogelijkheid om te werken aan eigen songteksten en het opnemen van eigen materiaal. De deelnemers hebben op die manier de mogelijkheid om verder te werken hun artiesten portfolio. Met stichting UDbam presents bestaat tevens de mogelijkheid om een nazorgtraject vorm te geven, zoals bijvoorbeeld podiumpresentatie en / of artiest ontwikkeling.Met beide partijen zijn er gesprekken over een mogelijk vervolg, dit wordt op basis van de behoeftes van de deelnemers pas concreet vormgegeven.

Voor de talenten van Level UP zijn er legio mogelijkheden om na het traject op te treden en 'muzikale meters' te maken, zoals Escamp Festival, UIT Festival, Ook van Jou Festivals van Dakota, Nieuwjaarsconcert Residentie Orkest, Bevrijdingsfestival. Dakota maakt zich hard om de talenten bij zoveel mogelijk events in te zetten. Dat zijn uiteraard de events geïnitieerd door Dakota, maar ook evenementen via de andere Cultuurankers van Den Haag en podiuminstellingen uit het centrum. Dakota werpt zich op als bemiddelaar en promotor van de talenten teneinde de talenten te laten groeien en meer ervaring op te laten doen. 

Het project is geslaagd als alle deelnemers aan het traject een jaar na dato nog bezig zijn met muziek en zich meer hebben ontwikkeld door optredens, samenwerkingen en eigen werk.
Het project is tevens geslaagd als elke deelnemer aan het eind van het zangtraject, zichtbaar resultaat heeft geboekt en zijn of haar rapportage op basis van een professionele beoordeling een groei zal laten zien. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Tip: verwerk bovenstaande informatie ook aan de projectomschrijving aan de linkerkant van deze pagina, want dat is de aanvraag die we in de volgende fase gaan beoordelen. Voeg ook nog de modelbegroting toe, dan is de aanvraag compleet. Ik wacht even met de toelating tot de Beslis mee-fase tot jullie hebben gereageerd.

afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Willemijn,
We zitten te stoeien met het formulier van de modelbegroting. Het lukt ons niet om rijen toe te voegen in het document, weet jij hier een oplossing voor? 
Dan alvast en groet, Marieke

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Je kunt geen rijen toevoegen, maar zonodig wel posten combineren. Lukt het om de modelbegroting vandaag aan het project te koppelen?

afbeelding van marieke van oudheusden

Dank voor je hulp, we hebben de modelbegroting zojuist gekoppeld. 

afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Willemijn,

De invulling van het programma komt voornamelijk tot stand in samenwerking met Lionel en op basis van onze ervaringen. Meerdere deelnemers van de pilot denken actief met ons mee. 

Groeten, Marieke

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Vergeet niet om nieuwe informatie ook aan de linkerkant van deze pagina te verwerken, want dit wordt het projectplan dat wij uiteindelijk gaan beoordelen. Heb je gezien hoe je de projectomschrijving kunt uitbreiden? Klik hiervoor op het tabblad Bewerken bovenaan de pagina en vervolgens op het tabblad Denk mee (meer projectinformatie).

afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Anja,

Dank voor je reactie! We hebben inderdaad het idee om te gaan vloggen. En we geloven ook dat zien doet volgen, goed om dat ook van jou te horen, we gaan ermee aan de slag! 

Groeten, Marieke

afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Thijs,

Dank voor je reactie. We willen vooral verder gaan met de masterclasss en zangtechnieken in het talentontwikkelingsproject. Daarnaast willen we ook de focus leggen op podiumpresentatie.

Wat betreft onze samenwerking, Lionel heeft de rol van producent en is vooral inhoudelijk bezig met het project. hij kent de ‘scene’ goed. Dakota is het podium en zorgt onder andere voor de marketing en techniek. Iin samenspraak met Lionel komen we tot de invulling van de projecten en de urban/R&B-avonden. We werken op dit moment ook samen met Lionel, afgelopen vrijdag bijvoorbeeld hadden we in Dakota de Urban Vocal Show: Up. Deelnemers van de eerste editie van het zangtraject Level UP lieten in een geweldig concert zien wat ze - met behulp van het traject Level UP - hebben bereikt, welke stappen ze hebben gemaakt en hoe geweldig goed hun zangstemmen en muzikaliteit zijn.

Dakota is in de wijk Escamp in Den Haag. We organiseren regelmatig activiteiten om talenten te ontmoeten, zoals Sterren van Escamp en ons Open Podium.

Groeten, Marieke

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform. De komende weken denk ik als FCP-medewerker graag met jullie mee. Zou je iets kunnen vertellen over de manier waarop de invulling van het toekomstige programma tot stand komt? Praten de  deelnemers van de pilot hierover mee?

afbeelding van anja steffens-van bergen

Hi Marieke, wat een heerlijk project ... je vraag is hoe je talenten kunt werven. Ik werk zelf al jaren met kinderen in de kunst en ben nu voorzitter van een Kunst eductie centrum op Curacao. Mijn ervaring is dat zien doet volgen. Laat iets zien van wat het is om R&B/Soul te zingen. Korte filmpjes op FB/ Instagram en Twitter de ronde laten gaan. Jongeren uit de  pilot misschien erbij betrekken... Jongeren die kunnen vloggen of in ieder geval met multi media aan de slag weten te gaan. Spread the fun en spread the word. 

Veel succes met je mooie initiatief!

Hartelijke groet

anja steffens 

Pagina's