menu denk mee beslis mee maak mee

KUNSTstof

Samen bouwen, maken en experimenteren met...

CODA
8 juni 2018 tot 1 september 2018
beeldend 3D, crafts, erfgoed, muziektheater
jongeren, kinderen, volwassenen
onze website
€15.000

Dit project wil subsidie. Geef je stem! Denk mee Beslis mee Maak mee
FCP19
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek1
max 50 / 1 gestemd
totaal20
nog nodig55
De stemperiode is voorbij.
Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Ga direct naar de reacties

KUNSTstof

Samen bouwen, maken en experimenteren met plastic afval

afbeelding van Teun te Velthuis

Ingediend door:

Teun te Velthuis

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zijn altijd opzoek naar samenwerkingspartners en inspiratie over het werken met gerecyclede materialen.

Wat ga je doen?: 

KUNSTstof; een zomerprogramma over de kunst vanuit afval
KUNSTstof is een samenwerkingsproject en experiment om samen met deelnemers en (nieuwe) samenwerkingspartners zowel aan technische oplossingen en prototypes te werken (machines bouwen), als samen te werken binnen activiteiten aan de creatieve verwerking ervan (onder andere decor bouwen amateurvoorstelling). Het materiaal ‘kunststof’ zien we eigenlijk alleen maar in de grote fabriek waar op grote schaal producten worden gemaakt. Door de schaal van het productieproces te verkleinen naar ‘ambacht formaat’ maken we het proces inzichtelijk en kunnen deelnemers zelf met kunststof aan de slag. Door samen te werken aan duurzamere materialen en het plastic dat wij gebruiken een tweede leven te geven, werken wij aan bewustwording en wordt het een middel om mee te scheppen: KUNSTstof!

Wat gaan we doen?
Binnen CODA Museum, Bibliotheek en Archief staan naast onze collecties, ook het maken centraal. Zo doen wij dit bijvoorbeeld vanuit ons FabLab en VR Lab. Het samen maken en experimenteren is voor ons, als onderdeel van de 21ste eeuwse vaardigheden, mooi om steeds verder te verkennen in samenwerking met de partners die zich hier ook op richten (zoals het onderwijs, Cleantech Regio, IVN en de Afvalverwerkingsindustrie).

Zomerprogramma CODA
Samen bouwen aan de basis: tijdens maakdagen

 1. Precious Plastic machines
  Een Nederlandse kunstenaar en maker heeft een aantal machines ontworpen en deze open source beschikbaar gesteld. Om te dupliceren en de verdere mogelijkheden te verkennen. Wij (deelnemers en professionals) bouwen een aantal machines, die ieder een eigen rol binnen het recyclen hebben. Met deze machines kun je van plastic afval nieuwe producten maken. Zo kunnen we op kleine schaal circulair werken. Deze recyclingmachines vervullen binnen het zomerprogramma van CODA een centrale rol. Tijdens het bouwen van de machines worden deelnemers uitgedaagd om de machines te optimaliseren en verbeteren. Met de machines die hier worden doorontwikkeld kunnen vervolgens worden ingezet door deelnemers om plastic kunstobjecten te maken, waaronder sieraden. Dit doen wij wekelijks tijdens Kunststof snuffeldagen op de woensdagmiddag in juni, juli en augustus.  Er wordt gestart met het bouwen van vier machines die elk een andere techniek gebruikt om plastic te kunnen verwerken, te weten; shredden, extruderen, compressie en injectie. Allemaal experimenten om samen nieuwe werken te maken, die een plek krijgen in de expositie KUNSTstof in CODA Bibliotheek. Samen maken wij hier de collectie voor.
 1. Mobiele kunstwerkplek en performancemobiel: Om ook naar buiten te kunnen treden werken we aan een mobiele makersplaats. Daardoor kunnen wij workshops op locatie geven  in de wijken en festivals. In de wijken zijn wij in augustus op drie plekken aanwezig om een wijkportret te maken met plastic. Dit zal in de wijken Orden, De Maten en Dok Zuid in Apeldoorn plaatsvinden. Bezoekers kunnen plastic inleveren in het inzamelstation waar ze vervolgens zelf mee aan de slag kunnen. Onder begeleiding van een professional wordt met de geoptimaliseerde machines gewerkt aan een eindproduct. Aan de workshops kan een thema worden gekoppeld.
   
 2. Samen maken activiteiten: verwerking van het materiaal en maken nieuwe objecten.
  Binnen CODA: Wekelijkse activiteiten rondom plastic in Juli en augustus: Iedere woensdagmiddag zijn maakdagen waarop verschillende activiteiten rondom experimenteren met plastic en creatieve verwerkingen ervan. Aan de workshops wordt telkens een thema gekoppeld. Zo kan bijvoorbeeld het werk van een kunstenaar zoals John Chamberlain of Tony Cragg centraal staan, maar wordt ook gelinkt aan onze sieraden collectie.
  Samen met de leden van een project koor (amateurkunstenaars) werken we aan het decor van de muziektheatervoorstelling ‘Fabels’. Tijdens workshops op 6, 7 en 8 juni werken wij met koorleden, vrienden & kennissen van koorleden en andere belangstellenden aan een decor dat volledig is gemaakt van gerecycled plastic. We werken met een vrijwillige decorontwerper die zich richt op participatieve maakprocessen, een echte maker. En mensen werken samen aan de basis van de opvoering van dit participatieproject. De opvoeringen hebben plaats in CODA. . Voor de voorstellingen vindt er een workshop plaats voor publiek. Deze kunnen tijdens de workshop onderdeel worden van het decor.

  Buiten CODA: aanwezig zijn op festivals. Voor deze zomer hebben wij ons gericht op Lepeltje Lepeltje foodtruckfestival op 10 juni als aftrap, het drakenbootfestival op 22, 23 en 24 juni en Bloeiend in het Cultuurkwartier van Apeldoorn op zaterdag 26 augustus. De start van het nieuwe culturele seizoen. Tijdens deze festivals wordt er plastic(afval) ingezameld en kunnen bezoekers zelf dit materiaal gaan verwerken in onze Precious Plastic machines. Deze machines vermaken het gerecyclede plastic tot een nieuwe grondstof. KUNSTstof.  Een jonge muziektheatermaker maakt samen met bezoeker muziekinstrumenten uit dit nieuw ontstane grondstof. Hierna is de bezoeker van het muziektheaterstuk dat hiervoor speciaal wordt geschreven. Samen ontwerpen, bouwen en maken zorgt voor betrokkenheid. Onder leiding van een jonge theatermaker geeft dit meteen niveau, waardoor deze aanraking met samen scheppen op een positieve manier wordt gelegd.
  Naast dat het theaterstuk met de mobiele werkplaats mee reist is het tevens het startpunt van het project en zal de theatermaker een aantal workshops begeleiden binnen CODA.

  De Plastic Picknick sluit het zomerprogramma op 1 september af. Tijdens de plastic picknick kunnen deelnemers eigen bord, beker en bestek maken uit gerecycled plastic. Vervolgens kunnen ze deelnemen aan de gezellige picknick. Tijdens de picknick krijgen de bezoekers een lezing over duurzaamheid. Daarmee willen we de discussie tussen bezoekers op gang brengen. Het inzamelen is hierbij ook een element van samenwerken op zich. Wij leggen deze activiteit vast en gebruiken dit weer als input voor een volgens zomerprogramma, waarbij wij verder gaan met dit thema. Het stuk wat dan gemaakt wordt, gebruikt de verhalen van deze dag als bouwstenen.
Hoe ga je te werk?: 

Samen met de deelnemers werken wij aan zowel de verwerking van de ruwe materialen als ontwerpen voor het hergebruik en het maken van nieuwe objecten en vormen met het nieuw ontstane materiaal. Door actief te werken met het te verzamelen plastic, werken wij aan nieuw gebruik, maar ook aan bewustwording. Tegelijkertijd richten wij ons op de toekomst, door met zowel kinderen als volwassenen te kijken naar alternatieve verpakkingen, cleantech en het schoonhouden/schoonmaken van onze leefomgeving. Door op een nieuwe manier met materiaal om te gaan een frisse blik op de schoonheid van kunststof, kunnen we een grote groep bereiken die bewust met het materiaal (voorheen afval) omgaat en dat ook doorgeeft.

Wat gaan we maken?
We houden tijdens workshops 3 belangrijke creatieve lijnen aan waar we met de deelnemers aan gaan werken, samenwerken, problemen oplossen en experimenteren. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, voor jong en oud.

Snuffelmiddagen
Tijdens de wekelijkse snuffelmiddagen maken wij samen nieuwe werken en draagbare sculpturen met behulp van de lasersnijder en 3d printer, naast de plastic machines. Tijdens specifieke workshops in het weekend starten wij met een lijn waarbij de participanten voordat zij aan de slag gaan een korte introductie krijgen met voorbeelden van het gebruik van kunststoffen in kunst en design. Deelnemers maken met een 3d programma een design en kunnen vervolgens gaan experimenteren met verschillende kunststoffen en de plastic machines.

Mobiele werkplaats
Om workshops op locatie te kunnen geven moet de werkplaats mobiel worden gemaakt. Met deze mobiele werkplaats hebben we een groter bereik en kun we bijvoorbeeld bij buurtverenigingen, markten en beurzen en scholen op bezoek. De werkplaats bevat een inzamelstation waar mensen plastic kunnen inleveren. Vervolgens kan dat plastic worden verwerkt met de aanwezige plastic recycle machines. Een deel van de mobiele werkplaats is ingericht als ‘display’ waar gemaakte producten kunnen worden tentoongesteld en eventueel verkocht.

Festivals
Speciaal voor festivals gaan we een locatie theatervoorstelling ontwikkelen. Samen met de mobiele werkplaats krijgt het publiek naast een portie vermaak ook verdieping in het plastic afval probleem. Men wordt als het ware meegetrokken in de soep. Als onderdeel van de voorstelling, maken bezoekers/ deelnemers hun eigen instrument van gerecycled afval die ze vervolgens gebruiken om zelf onderdeel te worden van de voorstelling. Hierbij maken ze gebruik van het mobiele plastic recycle- en het inzamelingsstation. Tijdens de voorstelling wordt van oud plastic nieuwe voorwerpen gemaakt. Voor deze voorstelling gaan we samenwerken met jonge muziektheatermakers.

Met wie werk je samen?: 

We werken samen aan de voostelling Fabels met een jonge theatermaker en een projectkoor uit Apeldoorn. Samen met de koorleden, vrienden familie en andere belangstellenden wordt er gewerkt aan een decor dat volledig uit plastic is gebouwd. De deelnemers krijgen professionele ondersteuning bij het bouwen van het decor. Samen met een afvalverwerker kijken we naar welke materialen we kunnen gebruiken voor recycling en kunnen we bijvoorbeeld snuffelen tussen de afvalstroom om geschikte materialen te bemachtigen. Tijdens de workshops worden deelnemers gestimuleerd om samen te werken aan het decor. Samen met een kunstenaar worden de mogelijkheden verkend van het uiteindelijke 'eindproduct'. Het creatief proces staat hier centraal. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen bezoekers deelnemen aan een plastic workshop waar wordt gewerkt aan kostuums voor het publiek. Voor de festivals werken we samen met een muziektheatermaker maar bovenal is de samenwerking met de deelnemers het belangrijkste. Daarnaast hebben wij samenwerkingsverbanden opgezet met de verschillende festivals en de afvalverzamelplaats Circulus-Berkel in Apeldoorn.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Fabels 100 500
4 Workshop sieraden 48 48
4 Plastic workshops 48 48
3 Mobiele werkplaats op locatie 150 150
2 Festivals in de regio - 4000
1 CODA Plastic Picknick 50 50

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Klompenmaker, touwslager, kuiper allemaal ambachten die we tegenwoordig eigenlijk niet meer tegenkomen. Toch hechten we een waarde aan de producten die deze beroepsgroepen maakten. Een ambacht is het met de hand maken van producten en goederen. Anders dan bij industriële productie worden ambachtelijke producten elk per stuk gemaakt. Geen voorwerp is daardoor het zelfde. Hedendaagse ambachten zijn bijvoorbeeld: bakker, slager, timmerman, metselaar, smid. Bijna iedereen kent deze ambachten, de producten/materialen waarmee ze werken en we weten ook hoeveel werk ze moeten verrichten om tot een eindresultaat te komen. Voor het materiaal plastic weten we dit niet. Het materiaal plastic zien we veelal als goedkoop en de productie ervan gebeurd eigenlijk alleen op grote schaal en zien we dus niet. Aan producten die door industrie op grote schaal worden gemaakt hechten we vaak (onterecht) een veel lagere waarde. We willen een cirkel creëren waarin men bewust word van het gebruik van plastic, het recyclen daarvan en het verkennen van die nieuwe grondstof.

De bezoekers en  participanten gaan tijdens het gehele zomerprogramma op verschillende manieren en vanuit verschillende thema´s, actief aan de slag op het gebied van design, 3d ontwerpen en het maken van het uiteindelijk vernieuwende object. Door te werken op kleinere schaal is er ruimte voor creativiteit. Kleinere oplages, unieke sculpturen, design en objecten. Door samen te werken met elkaar en met/of onder begeleiding van professionals kunnen we met elkaar komen tot mooiere ontwerpen en betere oplossingen. KUNSTstof.

 

Locatie(s): 
omgeving Apeldoorn
Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Martine Rippen

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Het organiseren van een zomerprogramma omtrent het thema plastic en het doel om dit maakproces naar ambachtelijk formaat te brengen vind ik een interessant en aansprekend uitgangspunt. Bij het doel van deze regeling, gericht op vernieuwende en experimentele projecten die bijdragen aan de creatieve ontwikkeling van de deelnemers en de vernieuwing van het cultuurklimaat, sluit het realiseren van deze zomeractiviteiten helaas onvoldoende aan.

Mede door de reikwijdte van jullie plan, wat zich focust op meerdere activiteiten die zowel binnen als buiten CODA worden aangeboden, is er onvoldoende zicht op het artistieke proces dat de deelnemers doormaken; een belangrijk uitgangspunt van JHMH. Er is matig zicht op wie de deelnemers zijn, wat hun behoeften zijn en hoe de verschillende activiteiten bijdragen aan hun artistieke ontwikkeling, waardoor de score op dit onderdeel laag uitvalt. Opmerking hierbij is dat deze score ook in verband staat met de kortstondigheid van een aantal activiteiten en het ontbreken van een follow-up. De samenwerking die jullie zoeken met verschillende partijen en de mogelijkheden die dit biedt voor de ontwikkeling van deelnemers, blijven in de aanvraag eveneens onderbelicht. Door de veelheid aan activiteiten waardoor de aanvraag niet tot de kern lijkt te komen en het gemis van een zichtbaar artistiek proces bij de deelnemer, blijft het gissen naar de impact van deze activiteiten voor de deelnemers en het lokale cultuurklimaat. 

Om bovenstaande redenen scoort deze aanvraag in het licht van de subsidieregeling helaas te laag. Desalniettemin wens ik wens jullie een mooie zomer toe.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met KUNSTstof wil CODA Apeldoorn een zomerprogramma organiseren waarin het recyclen van plastic centraal staat. Daarvoor worden diverse activiteiten, experimenten en zelfs een voorstelling georganiseerd.

Hoewel de insteek origineel is en er potentie in dit project lijkt te zitten, komt dat er in deze aanvraag niet goed uit. De slotalinea schept veel verwachtingen, maar de rest van de aanvraag is te veel gericht op de maatschappelijke boodschap rondom plastic en te weinig op het artistieke maakproces. Wie zijn de deelnemers? Hoe gaan ze zich ontwikkelen? Wat gaat er precies gebeuren op de festivals? Wat is de rol van CODA nu precies bij het muziektheaterproject? En bovenal: waar zit het aspect waar Jij Maakt Het Mee naar op zoek is: het op een uitdagende en bestendige manier stimuleren van de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd?

Bewustwording creëren van het plasticprobleem en artistieke ontwikkeling kunnen hand in hand gaan, maar in dit geval lijkt de nadruk te liggen op leuke, korte experimenten, knutselen en plastic inzamelingsacties. Zo is evident dat het maken van borden, messen en vorken voor een picknick niet in aanmerking komt voor ondersteuning door Jij Maakt Het Mee. Maar of dat voor de andere initiatieven wel geldt, valt niet goed op te maken.

afbeelding van Diane Frenay

Ha Teun, ik ben verrast door de uitwerking van alle informatie, fijn om te lezen, zo schep je voor iedereen een goed beeld van de mogelijkheden. En wat een creatieve en verrassende benadering; plasticvormer als ambacht, goed naar voren. Prikkelend!

Tips die ik nog mee wil geven zijn; je werkt met meer partijen samen dan je nu benoemd; bijvoorbeeld de afvalverwerker die meehelpt bruikbaar plastic te vinden in de grotere berg, (en dus kennis deelt), en er zijn een aantal organisaties in Nederland te vinden die op verschillende manieren plastics vezamelen, orderen, scheiden , verwerken en er al dan nieuwe functionaliteiten aan verbinden; op het moment dat je met ze werkt in dit programma kun je kijken hoe je samenwerkt en hoe je elkaar versterkt daarin. Er zijn ook veel kunstenaars met plasticafval aan het werk, de een wat meer gericht op participatie, de ander meer op de boodschap; interessant om ze te bekijken iig. een lijstje kun je bij me opvragen.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Teun,

Ik zie dat je je plan hebt aangevuld. Vergeet je niet ook een sluitende begroting te uploaden?
Inhoudelijk zou ik wat minder focus willen zien op het milieu/eco/bewustwordingsgedeelte en wat meer op de onderdelen waarbij het gaat om het actief maken, het actief beoefenen van kunst/cultuur. Daar is Jij Maakt het Mee immers voor. Op verschillende plekken in de tekst stip je dat maakproces aan. Zo noem je een workshop Sieraden, de Precious Plastic machines, Mobiele werkplaats en performancemobiel. Het hoe, wat, waar, waarom en wie rond dat maakproces werk je verder niet uit in de tekst. Dat geldt ook voor het werken aan het decor voor Fabels. Dat is jammer, want dat doet me vermoeden dat er meer in je aanvraag zit dan er nu uitkomt. Het is nu nog te mager.

afbeelding van Teun te Velthuis

Hoi Alexander,

Dank dat je de potentie in het project ziet! Ik heb een aantal stappen in het concretiseren gezet, zie linkerkant van de projectpagina. Inmiddels heb ik ook een sluitende begroting toegevoegd.

Groet, Teun

afbeelding van Carolien Riem Vis

Beste Teun,

Jouw idee en de plannen die je ermee hebt vind ik leuk, actueel en inspireren mij. Ik kan mij ook vinden in de opmerkingen van je coach en ben benieuwd of je inmiddels al iets met haar tips hebt gedaan.

Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben is wat je met KUNST en de schoonheid van plastic gaat doen. Een decor, object of  boot maken en workshops geven waarin bezoekers zelf aan de slag kunnen met plastic afval, klinkt voor mij nog erg algemeen en ik krijg daar geen helder beeld bij. Ik mis inspiratiebronnen van bijvoorbeeld kunstenaars die met plastic werken. Ik denk aan de Gabagewall van Gordon Matta Clark(1971), de plastic sculpturen van Tony Gragg(1980-1984) of luzinterruptus' waste labyrinth. Genoeg voorbeelden te vinden waarmee je jouw project op een meer kunstzinnige manier kan onderbouwen en waardoor je ook potentiele deelnemers op een inspirerende manier kan aanspreken. Vervolgens zou een andere foto bij dit project beter passen. Iemand die -nieuw staal?- last vertelt mij niets over plastic afval en kunst.

Voor mij is dit de eerste keer dat ik op dit platform met een project meedenk en ik hoop dat je iets aan deze tip hebt. 

Succes!

afbeelding van Teun te Velthuis

Hallo Carolien,

Dankjewel voor het meedenken, ik ga er mee aan de slag!

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Teun,

Je hebt nog anderhalve week om aan de slag te gaan met de tips en vragen die Diane en ik hier hebben gepost. Ik raad je aan die tijd te gebruiken, je plan heeft aansprekende elementen, maar op dit moment is het plan nog niet voldoende uitgewerkt. Richt je bij het uitwerken op de doelstellingen van Jij Maakt Het Mee: het ondersteunen van projecten die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende manier duurzaam stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat. 

afbeelding van Diane Frenay

Dag Teun, ik ben de coach op dit platform, ik geef tips of stel vragen om je aanvraag wat te verscherpen. Het is een heel interessant programma, dat veel mensen kan bereiken. Het is nog wat te globaal in die zin, ik krijg nog niet het idee dat ik als bezoeker of aspirant-deelnemer weet wat ik kan maken of doen. Ontwerp ik mee aan de machines of mag ik aan handeltjes draaien, knoppen drukken om plastic te malen bijv?en kan ik dan maken wat ik wil van wat er uit komt?

 Daarom wat vragen om te helpen het iets te concretiseren: het wat wie wil je betrekken bij dze activiteiten en hoe benader/ vind en bereik je deze mensen? Wat kunnen mensen verwachten als ze komen, wat kunnen ze zelf doen? Is er ook een tentoonstelling in Coda over het recyclen tot kunst bijvoorbeeld?

afbeelding van Teun te Velthuis

Hallo Diane,

Bedankt voor je vragen, we gaan er mee aan de slag!

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Teun,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

CODA wil voor het project KUNSTstof bewustwording creëren van het plasticprobleem door maakdagen en doe-activiteiten met plastic afval als materiaal tijdens het zomerprogramma.

Fijn dat je de basisinformatie hebt ingevuld. Via het tabblad ‘bewerken’ --> ‘Denk mee (meer projectinformatie)’ kan je meer gedetailleerde informatie invullen, zoals een begroting en andere diepgaandere inhoudelijke zaken.

afbeelding van Teun te Velthuis

Beste Alexander,

Dankjewel voor je opmerking, we zijn op dit moment druk bezig om het kopje 'meer projectinformatie' aan te vullen, waarin we dieper in gaan op de inhoud van het project.