menu denk mee beslis mee maak mee

Korte Film Welcome to Earth

Worldbuilding met amateurs en professionals

Open Filmteam
1 oktober 2017 tot 1 augustus 2018
animatie, beeldend 3D, crafts, film
ouderen, volwassenen
onze website
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

De film in de schijnwerpers

Door Daan van 't Einde op wo 7 aug

De laatste fase van het project was het verspreiden van de film. De filmwereld en film waar de deelnemers zo hard aan werkten, werd onder de...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Korte Film Welcome to Earth

Worldbuilding met amateurs en professionals

afbeelding van Daan van 't Einde

Ingediend door:

Daan van 't Einde

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We koppelen onder andere verschillende professionals en de lokale amateurorganisatie aan dit project. Zijn er nog andere partijen die we kunnen koppelen om de impact van dit project nog verder te vergroten?

Wat ga je doen?: 

In het filmproject Welcome to Earth wordt een film gemaakt waarin amateurs, semi-professionals en professionals uit ver uiteenlopende disciplines samen bouwen aan een filmwereld. Naast amateurs met interesse in typische film-specialismes worden juist amateurs met speciale interesses zoals het bouwen van props, sets, kostuums en make-up en visagie in staat gesteld het productieproces van een korte film mee te maken. Samen wordt gebouwd aan een realistische filmwereld waarin het eindproduct (een korte film, gemaakt door het open filmteam) zich afspeelt.

We maakten al enkele keren een filmproject met een open filmteam. Die kwamen tot stand met minimale middelen d.m.v. sponsoring van producten, locaties, tijd van de betrokken professionals en een gesponsord productiebudget. We merkten daarbij een aantal grote beperkingen:

 • Beperkte productietijd: Doordat professionals kostenloos meewerken is hun beschikbare tijd sterk beperkt. Er is extra tijd nodig om amateurs tijdens het filmen, voorbereiden en nabewerken meer en beter te begeleiden in een traject van 6 maanden.
 • Zeer beperkt filmbudget: Er was bij voorgaande producties geen ruimte voor veel deelgebieden van filmmaken (bijv. kostuums, sets of props, full make-up speciale effecten, of uitgebreide productietaken). Juist deze interessegebieden komen ook niet of nauwelijks aan bod in ander amateurkunstaanbod en bieden grote leermogelijkheden voor deelnemers.
 • Beschikbare posities: Bij beide voorgaande producties moesten we veel amateurs afwijzen. Voor we aan promotie (in lokale en regionale media) konden doen, was het aantal aanmeldingen voor de crew (54) al te hoog: We konden slechts 21 amateurs plaatsen. Dit probleem was nog groter in de cast.

Filmmaken is een samenwerking, en juist (het samenwerken met) mensen die specialistische taken hebben biedt enorme leermogelijkheden voor deelnemers. In het project 'Welcome to Earth' leren mensen onder andere van elkaar. Dit word bereikt door veel verschillende soorten specialistische aspecten van het filmmaken mogelijk te maken en gebruik te maken van Worldbuilding. Bij Worldbuilding ligt de focus op het creeëren van een realistische setting waarin een verhaal zich afspeelt. De focus ligt daardoor op het maakproces. De eindfilm zal dan ook bij uitstek visueel zijn met sterk vertegenwoordigde worldbuildingaspecten zoals kostuums, sets, make-up en 3D-design. In een traject van 6 maanden werken amateurs samen met professionals en semi-professionals, die vaak net als zij op vrijwillige basis meewerken. Er is ruimte voor meer dan 96 deelnemers. Om de kwaliteit te waarborgen en leerervaring zo groot mogelijk te maken heeft de productie een driekoppig kernteam van professionals: Regisseur, Geluidsman en Cinematograaf.

Mensen met talent of interesse in vormgeving, motion graphics, productie, concept art, kostuumontwerp, propdesign, setbouw, special effects, marketing/communicatie en promotie, 3D, animatie, fotografie en documentairemaken kunnen allemaal terecht. De deelnemers creeëren samen de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Alles wat gemaakt wordt, van prop tot lichtplan en van geluidsmix en cameravoering tot kostuum, sluit aan op deze wereld en helpt deze vertalen naar de uiteindelijke film. Door de grote variatie aan specialiteiten en de sterke samenhang tussen alle onderdelen wordt de leerervaring versterkt en kunnen deelnemers van veel meer aspecten van het filmmaken iets meekrijgen en van aanzienlijk meer mensen leren. Bovendien leren ze hoe ze hun eigen specialisme in kunnen zetten om het verhaal te versterken en de gezamenlijk gecreeërde wereld beter uit te lichten.

Hoe ga je te werk?: 

In het filmproject Welcome to Earth wordt een film gemaakt waarin gebruik wordt gemaakt van Worldbuilding. Door de focus op het samen ontwikkelen van een filmwereld die erg visueel vastgelegd wordt is er veel ruimte voor deelnemers met interesse in meer specialistische onderdelen van het filmmaken zoals vormgeving, motion graphics, concept art, kostuumontwerp, propdesign, setbouw, special effects, 3D en animatie. Dit zijn aspecten die (in het huidige amateuraanbod) erg weinig aan bod komen. Door deze specialismes te combineren met de meer standaard onderdelen van het filmmaken wordt een volledige productie gedraaid. Door deze samenwerking en praktijkervaring wordt de leerervaring versterkt en kunnen deelnemers van elkaar en verschillende aspecten van het filmmaken leren. Het traject van 6 maanden wordt begeleid door professionals.

Het verhaal
In het verhaal volgen we een viertal buitenaardse wezens die aarde bezoeken en daar het museum van de uitgestorven mensheid vinden. Het script sluit nauw aan bij Worldbuilding. Het verhaal bevat bijvoorbeeld een drietal kleine sets, een tweetal uitdagende kostuumsoorten, een tweetal speciale make-up situaties, vijf tot tien special effect shots en en tot vijf benodigde speciale effecten. Het verhaal biedt daarmee veel ruimte voor amateurs met interesse in die gebieden, maar blijft binnen een beperkte hoeveelheid tijd haalbaar.

Een Worldbuilding-filmtraject van begin tot eind
Het filmtraject wordt van begin tot eind doorlopen. We bieden in dit project nadrukkelijk ruimte aan zowel amateurs, semi-professionals als professionals die vrijwillig mee willen werken. Uit eerdere filmprojecten is gebleken dat de kwaliteit van de producties zorgt dat al deze groepen zich aangetrokken voelen tot deelname. De beweegredenen van deelnemers in alle groepen zijn een gedeelde passie: ze vinden het leuk om samen een mooi en uniek filmproject te voltooien. Daarnaast herkennen we dat zowel amateurs als semi-professionals erg aangetrokken worden door het werken met professionals. Semi-professionals en professionals zien het bovendien als leerzame en leuke projecten, die toe te voegen zijn aan hun portfolio. Het is de combinatie tussen professionals, amateurs en semi-professionals die het open filmteam aantrekkelijk en uniek maakt en zorgt voor producties op een professioneel niveau. Worldbuilding voegt een nieuwe en unieke ervaring toe aan deelnemers in de meer standaard onderdelen van het filmmaken. Het maakt het daarnaast mogelijk voor een nieuwe groep amateurs, met specifieke interesses in specialistische onderdelen die normaal niet aan bod komen in amateurproducties, deel te nemen.

De werkwijze
De werkwijze van dit project is zo ingericht dat deelnemers zoveel mogelijk leren, van zowel de professionals, elkaar en het proces. Ze doen filmexpertise op, leren samenwerken binnen een multidisciplinaire productie en doen praktijkervaring op. Deelnemers doen filmexpertise op door verschillende workshops waarin ze bijvoorbeeld leren werken hoe ze met belichting het verhaal kunnen versterken en de wereld beter uit kunnen lichten. Daarnaast leren ze samenwerken in een multidisciplinair team: Ze werken met veel andere deelnemers met erg diverse achtergronden, waardoor ze in aanraking komen met en leren over zeer gespecialiseerde onderdelen van filmmaken. Ten slotte doen ze praktijk ervaring op: Ze nemen deel aan draaidagen en/of andere delen van het productieproces die zowel in de snelheid van filmen/werken, omvang en uitdagingen gelijk zijn aan die van professionele films. Het proces bestaat onder andere uit:

 • Begeleiding door professionals
  Elke (deel)groep wordt door één of meerdere professionals begeleidt. Waar mogelijk en relevant worden ook aangemeldde semi-professionals en professionals ingezet om deelnemers of deelgroepen te (helpen) begeleiden. Daardoor leren deelnemers meer over de standaarden van het filmmaken en de manier waarop Worldbuilding in hun specialisme ingezet kan worden voor een beter eindproduct.
 • Workshops

Elke (deel)groep neemt deel aan meerdere workshops die algemeen of specifiek voor hun deelgebied zijn. Dit zijn bijvoorbeeld workshops over cameravoering, propdesign en setbouw. De moeilijkheidsgraad en inhoud wordt afgestemd op de kennis/ het kennisniveau van de deelnemers. Ook bij de workshops zetten we (niet tot het kernteam behorende) (semi-)professionals waar mogelijk in. Omdat het afhankelijk is van de aanmeldingen op welke onderdelen de inzet van niet tot het kernteam behorende (semi-)professionals (het meest) relevant is, borgen we de inhoudelijke kwaliteit in ieder geval altijd met het kernteam. Op die manier vormt de expertise van (semi-)professionals die deelnemen altijd een (grote) aanvulling, maar nooit een vereiste om een goede inhoud van de workshops te garanderen.

 • Presentaties

Er zijn maandelijks presentaties waarbij de verschillende (deel)teams hun voortgang aan elkaar presenteren, waardoor ze meer leren van elkaars onderdeel en samen beter vorm kunnen geven aan de ontworpen wereld. Daarnaast overleggen relevante deelteams met elkaar over de beste invulling van onderdelen waarin hun teams samenwerken of overlappen. Hierdoor bouwen ze voort op elkaars ideeën.

 • Ruimte voor mensen met speciale interesses

Er is in de gebruikelijke filmamateurkunst weinig ruimte voor specialismes. We scheppen in dit project die ruimte nadrukkelijk zodat ook deze amateurs mee kunnen werken aan een filmproject. Door de samenwerking met deze groep leert de rest immers ook meer bij!

 • Samenwerking tussen amateurs, semi-professionals én professionals

De samenwerking tussen amateurs, semi-professionals én professionals is één van de belangrijkste aspecten van de productie. En die expertise beperkt zich niet tot het kernteam. In onze eerdere projecten merkten we dat ook professionals zich aanmelden om mee te werken. Amateurs en semi-professionals leren van hun ervaring en hun hang naar een professioneel eindproduct sneller en meer dan ze anders zouden leren.

Bij voorkeur zetten we semi-professionals en professionals zowel op hun eigen expertise als op voor hen nieuwe rollen in. Hen inzetten op hun eigen expertise (bij voorkeur in nauwe samenwerking met andere, minder of onervaren deelnemers die daardoor van hen leren) levert erg grote groei op bij andere deelnemers en wordt door zowel amateurs als semi-professionals hoog gewaardeerd. Het leidt bovendien regelmatig tot een samenwerking die ook na afloop van het project doorgaat. Ten slotte is de inzet op hun eigen expertise een belangrijke factor in hun overweging deel te nemen aan dit project. Het is voor hen belangrijk dat ze kunnen helpen het onderdeel van hun expertise op zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Zij leren binnen hun eigen expertise tijdens open filmteamprojecten vaak door de mogelijkheid nieuwe technieken of werkwijzes te testen en de (langere) samenwerking met een groep deelnemers met ver uiteenliggende specialisaties. 

Naast hun eigen rol blijkt het voor (semi-)professionals vaak mogelijk om tijdens het traject ook andere rollen te vervullen. Daarbij heeft het de voorkeur ze in te zetten in een rol die ze normaal niet vervullen, maar wel enig raakvlak heeft met hun expertise. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een setontwerper die meehelpt met de belichting van de gebouwde set: Zo'n rol levert zowel ervaring op in een nieuwe rol, als ervaring en kennis die binnen het eigen expertise benut kan worden. Zo bieden we ook hen ook wanneer ze een rol buiten hun eigen expertise vervullen een zo groot en relevant mogelijke leerervaring aan.

 • Persoonlijke leerervaring

We stimuleren en faciliteren nadrukkelijk het leren van (niet tot het kernteam behorende) (semi)professionals (zowel door amateurs als onderling). Dat begint al bij aanmelding: We bekijken alle inzendingen, gaan in gesprek met alle deelnemers en koppelen en verbinden hen zoveel mogelijk aan andere deelnemers waar ze door een verschil in kennis (in het geval van amateurs) of werkwijze (bij deelnemers met een redelijk vergelijkbaar kennisniveau) veel van kunnen leren. We overwegen daarbij onder andere ervaringsverschil (de één leert veel van de ander), vaardigheden die elkaar aanvullen (beiden leren van elkaar) en de mogelijkheid om te verbreden (de deelnemer leert meer over zijn eigen werk door mee te werken aan een andere specialisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cameraman die ook meewerkt aan de montage van de film, en daardoor leert welke beelden wel en niet bruikbaar zijn voor een editor.

We hebben bij voorgaande projecten gemerkt dat zo'n persoonlijke manier van verbinden enorm positieve resultaten oplevert. Hoewel de impact van dit soort werkwijzes nooit volledig meetbaar is hebben we er (mede dankzij evaluaties met deelnemers) toch een goed beeld van. Om een (beperkte) indruk te geven van de soorten effecten die dit maatwerk heeft is er, naast de begroting, een overzicht met wat voorbeelden van eerdere ervaringen geüpload. Door deze verbinding die we leggen tussen (semi-)professionals en amateurs ontstaat een natuurlijke manier van kennis-en-ervaringsoverdracht met betrekking tot het project. Naast dit soort koppelingen creëren we voldoende tijd en ruimte voor 'informele' momenten (zoals bijvoorbeeld een kennismakingsdag of de informele afsluiting van de draaidag). Dit soort momenten leidt vaak tot leerzame gesprekken en 'informele' kennisoverdracht die het projectniveau overstijgt.

 • Vijf draaidagen en postproductie

Tijdens vijf draaidagen en postproductie worden vaardigheden in de praktijk gebracht en doen deelnemers set-en-productie-ervaring op.

Eindpresentatie
Tijdens de eindpresentatie wordt teruggekeken op de productie. Het hele proces, en de leerpunten, worden nog een keer uitgelicht. De gecreeërde wereld wordt besproken.

Doelgroep en promotie
We doen verschillende dingen om (potentiële) deelnemers te bereiken en te betrekken bij dit project. Zo zetten we bijvoorbeeld onze maillijst in (met daarop meer dan 353 mensen die aan eerdere open filmteam projecten deelnamen, deel wilden nemen maar dat niet konden door bijvoorbeeld gebrek aan plekken om hen te plaatsen, of na ons laatste project aangaven in de toekomst mee te willen doen aan een project.). Naast deelnemers die zich aanmeldden voor plaatsen in de crew staan op deze lijst ook mensen die zich bij voorgaande projecten aanmeldden voor de cast. We weten uit ervaring dat hier regelmatig mensen bijzitten die ook interesse hebben om als crew bij een filmproject betrokken te zijn. Dit plan is onder andere ontstaan uit evaluaties van voorgaande projecten, waarin bleek dat deelnemers het erg leuk zouden vinden een langer, intensiever en meer omvattend traject te doorlopen. Doordat we daarnaast dit project natuurlijk doorgesproken met verschillende deelnemers uit vorige edities, weten we zeker dat het goed bij onze doelgroep aansluit. Dit geld zowel voor de amateurs, als betrokken semi-professionals en professionals.  

Naast ons eigen bestand, zullen we ook actief buiten ons eigen netwerk deelnemers aantrekken. We zullen gebruik maken van promotie in lokale en regionale media en informatie over het project verspreiden op verschillende specifieke websites en facebookgroepen om zoveel mogelijk deelnemers de kans te geven deel te nemen. We zetten lokale en regionale media in voor een breed bereik van meer dan 120.000 mensen. Daarnaast zoeken we aansluiting bij groepen die een directe interesse hebben in filmmaken door een selectie aan Facebookgroepen met meer dan 19200 leden en websites voor amateurs die interesse hebben in het filmmaken met een geschat bereik van 7000 mensen. Er is een belangrijke groep lokale amateurs, professionals en semi-professionals die niet aangesloten zijn bij de hiervoor genoemde platformen en weinig of geen traditionale media lezen. We bereik hen door middel van een campagne op Facebook en Instagram (bereik 9000 mensen), en de verspreiding van posters & flyers in gemeente Apeldoorn en de directe omgeving. Zo bereiken we niet alleen deelnemers die met plezier reizen om deel te nemen, maar ook de lokale doelgroep voor wie het project extra aantrekkelijk is omdat het vlakbij hun woonplaats plaatsvind.

Voor een prettige verhouding tussen de groepen willen we graag dat het aantal professionele deelnemers rond de 15% ligt.Verder hopen we op zo'n 50% amateurs en 35% semi-professionals. Het is daarbij goed te benoemen dat vooral die laatste groep erg breed is. Verschillende semi-professionele deelnemers gaan dusdanig professioneel te werk dat ze, net als de professionals, veel bijdragen aan de leerervaring van de overige deelnemers. Daardoor was eerder zo'n 25% van de deelnemers in een positie waarin anderen van hen leerden. Bij eerdere projecten kwam deze verdeling natuurlijk tot stand. We houden de verhouding tijdens de aanmeldingsfase in de gaten, en sturen zo nodig bij door ons promotiebudget meer te richten op de ondervertegenwoordigde groep. Dit doen we overigens ook als we merken dat sommige (deel)specialismes ondervertegenwoordigd zijn. Op die manier hebben we niet alleen een diverse groep qua ervaring maar ook qua interesse.

Met wie werk je samen?: 

De productie wordt aangestuurd en versterkt door een drietal leden van het kernteam. Zij zorgen voor een goede leerervaring in verschillende specialismes en helpen de kwaliteit van de productie waarborgen. Het kernteam bestaat uit:

1) Producent en regisseur Daan (Hij voerde als filmmaker meer dan 52 filmproject uit en schreef, regisseerde en produceerde verschillende filmprojecten zoals "Shortcut Through Nature". Voor het open filmteam regisseerde hij "The Cleaner" en "Black Pawn". Hij helpt vanuit regie vanuit het verhaal de wereld uit te bouwen en alles wat gemaakt wordt te aarden in het overkoepelende script.)

2) Director of Photography Joas: Tijdens zijn dertien jaar full time filmwerk als cameraman, cinematographer en editor werkte Joas onder andere voor omroepen als de EO, RTL en Discovery Channel, draaide hij commerciele projecten voor onder andere Shell en FrieslandCampina en werkte hij mee aan talloze korte films en series. Hij helpt als Director of Photography om de visuele stijl te bepalen.)

3) Geluidsman/soundeditor Frits (Na geluidsediting en sountrackmixes gemaakt te hebben voor één van Nederlands oudste geluidsstudio's verzorgde Frits als zelfstandig geluidman locatie geluid, geluidsmixes en soundediting voor commerciele projecten en films. Over de dertig jaar dat hij actief is werkte hij onder andere mee aan de speelfilm Vliegenpijn en deed hij ervaring op met interactieve projecten zoals Wij Willem, een tentoonstelling van Paleis het Loo bestaand uit projecties, video en interactieve spellen. Hoewel bijna onopgemerkt is geluid een van de belangrijkste onderdelen van video en filmcontent. Frits leidt het geluidteam en helpt de klanken en het geluid van de wereld te ontwerpen en ontwikkelen.)

Gigant, Markant in cultuur is het centrum voor kunsteducatie in apeldoorn en partner van het project. Zij beschikken over alle benodigde faciliteiten, zowel ruimtes voor bijeenkomsten, audities, het bouwen van filmsets en bioscoopzalen waarin de uiteindelijke film in premiére zal gaan. Outrider is het productiebedrijf van Daan, van waaruit verschillende productietaken uitgevoerd zullen worden. Samen met het productiebedrijf van Joas sponsort Outrider het gebruik van bij hen beschikbare professionele filmgear.

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het open filmteam is een bewezen concept. Het brengt mensen bij elkaar en biedt nieuwe en unieke uitdagingen aan deelnemers. Worldbuilding is een unieke toevoeging aan die werkwijze, die deelnemers op een nieuwe manier zal uitdagen. Er bestaan voor amateurs verschillende mogelijkheden om in aanraking te komen met filmmaken. Er zijn bijvoorbeeld cursussen scriptschrijven, acteercursussen, cursussen filmmaken en amateurfilmproducties. Bij filmmaken is echter het samenwerken met ver uiteenlopende disciplines essentieel. Geen enkel onderdeel van filmmaken staat ten slotte op zichzellf. Film is, bij uitstek, een medium waarvoor je samen moet werken. Door Worldbuilding in te zetten leren deelnemers niet alleen meer over hun eigen onderdeel en specialisme, maar zijn ze constant bezig met het verbindende element: Het verhaal en de wereld waarin deze zich afspeelt. Door het bouwen van deze wereld ligt de focus bij dit project op de samenwerking. We maken deelname van mensen met erg specifieke interesses mogelijk. Daarnaast zorgen we, door onze manier van werken, dat deelnemers veel van de professionals en elkaar leren.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Productie, draaidagen & postproductie 96  
9 Workshops 96 - 120  
1 Online verspreiding 16 4754
22 Promotie en festivals 22 2595
1 Premiére 26 300
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Door gebruik te maken van Worldbuilding ligt de focus bij het creatieproces van film. Deelnemers werken samen aan één gezamelijke visie, die steeds door elk van de deelnemers verder doorontwikkelt wordt. In plaats van zich te richten op hun eigen onderdeel en specialisme zijn ze constant bezig met het verbindende element: Het verhaal en de wereld waarin deze zich afspeelt. Door Worldbuilding is er veel ruimte voor deelnemers met interesse in specialismes van filmmaken die normaal in amateuraanbod nauwelijks of zeer beperkt aan bod komen, zoals bijvoorbeeld setbuilding, propbouw en kostuumontwerp. Door Worldbuilding ligt de focus niet op het filmproces maar op het samen ontwerpen van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Dit zorgt voor ervoor dat deelnemers veel en anders leren dan zij normaal doen, zowel door het samenwerken met elkaar en professionals als het verwerken van storytelling en Worldbuilding in hun eigen specialisme.

Begroting: 

Er zijn verschillende partners aangetrokken die zowel tijd, faciliteiten en filmgear sponsoren. Daarnaast wordt voor een deel van de kosten crowdfunding ingezet. We vragen subisidie bij verschillende fondsen om kosten in locatiehuur, huur van filmgear en faciliteiten en kosten die het project mogelijk maken verder te dekken.

Uitslag Beslis mee

FCP35
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek44
max 50 / 87 gestemd
totaal79
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Anne Arninkhof

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met Welcome to earth hebben jullie een, naar verwachting, aansprekend filmproject opgezet waarin zowel amateurs, semi-professionals als professionals participeren. Gelijkwaardige uitwisseling staat centraal zodat deelnemers niet alleen gezamenlijk creëren maar ook doorontwikkelen. Hierbij is  ook aandacht voor een effectieve verdeling en koppeling binnen de groep. De aanvullende coaching door het artistiek team geeft daarbij extra vertrouwen. Origineel is het uitgangspunt van worldbuilding. Deze combinatie van disciplines voorziet in een immersieve ervaring voor zowel het eindproduct als het proces. Hierdoor is tevens volop ruimte voor ontdekking. De samenwerking met Markant blijft nog wat beperkt, maar is adequaat gelet op het doel van het project. Ik heb dan ook voldoende vertrouwen in het effect van het project op de deelnemers en, gezien de breedte van de werving en jullie eigen netwerk, in een kennismaking of verdieping met worldbuilding in de regio Apeldoorn.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Welcome to Earth is een omvangrijk filmproject, waarin professionele, semi-professionele en niet-professionele filmmakers gedurende een langere periode intensief samenwerken en zich kunnen ontwikkelen. Gezamenlijk wordt er naar een eindresultaat toegewerkt, maar ook is in het plan veel aandacht voor het proces daar naartoe. Verschillende onderdelen van het filmmaken komen in dit project samen, waardoor het naar verwachting een bijzondere en diverse groep geïnteresseerde cultuurmakers aanspreekt en bij elkaar brengt. De aspecten van worldbuilding maken dit project wat mij betreft ook vernieuwend; het visuele karakter van deze filmwereld biedt ruimte voor verschillende creatieve specialismen, waaronder animatie, motion graphics, kostuum en visagie, special effects en 3D. Dat deelnemers ook kunnen proeven aan andere specialismen biedt ze ruimte voor ontwikkeling in de breedte en mogelijkheden om nieuwe/andere (kunst)vormen te ontdekken. Jullie plan is goed uitgewerkt en helder. Jullie teamsamenstelling en doordachte aanpak geven bovendien vertrouwen voor de artistieke en organisatorische kwaliteit en het bereik van jullie project. De impact die Welcome to Earth kan hebben op andere (culturele) organisaties in Apeldoorn en omstreken komt nog niet zo sterk naar voren, maar doordat jullie ook buiten het eigen netwerk deelnemers werven ontvouwt deze creatieve filmwereld zich hopelijk ook voor nieuwe doelgroepen.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Daan,

Wie zijn de niet-professionele deelnemers die jullie voor ogen hebben? Zijn zij al betrokken bij het idee of gaan jullie ze nog werven, en zoja hoe? Mocht je werken met verschillende leeftijdsgroepen, achtergronden etc., waar heb je dan rekening mee te houden qua wensen en mogelijkheden? 

afbeelding van Daan van 't Einde

Beste Stefanie,

Bedankt voor je vragen. Er zijn zowel (niet-professionele) deelnemers die al betrokken zijn (vanuit eerdere open filmteamprojecten) als deelnemers die (na het zien van onze eerdere projecten) aangaven graag deel te willen nemen bij een volgend project. Daarnaast zijn we van plan actief te werven, zodat we een zo groot en divers mogelijke groep creeëren. Ik heb onderaan wat ga je doen een extra kopje 'Doelgroep en promotie' geplaatst waarin je meer kunt lezen over de manier waarom we (eerdere en nieuwe) deelnemers betrekken/aantrekken.

We merkten bij eerdere projecten dat diversiteit in leeftijd, achtergrond etc. weinig impact had op de (positieve) ervaring van deelnemers. Dit heeft mogelijk te maken met de manier waarop we te werk gaan: We streven in het 'eindproduct' een hoge kwaliteit na (zeker voor meer professionele deelnemers erg belangrijk) en bekijken op individuele basis wat we kunnen doen om elke deelnemer de beste en leukste (leer)ervaring te bieden (lees hierover meer onder het bulletpoint 'Persoonlijke leerervaring'). Dit zorgt ervoor dat individuele wensen, beperkingen en mogelijkheden van deelnemers automatisch invloed hebben. Natuurlijk hebben we daarin wel enkele beperkingen. Dit project helpt ons daar beter op in te spelen dan we normaal kunnen.

Specifiek merkten we bijvoorbeeld dat amateurs graag zo'n langere productie mee willen maken. Daarnaar zien we onder andere dat we voor mensen met interesse in meer specialistische onderdelen rekening moeten houden met wat meer ruimte in het productiebudget dan we normaal hebben. Dit komt met name doordat benodigdheden voor deze onderdelen vaak verbruikt worden (denk aan materiaal voor make-up of het bouwen van sets). Dit in tegenstelling tot dingen als cameravoering, belichting of geluid, waarbij materiaal gebruikt (maar niet verbruikt) wordt. In dit project houden we hier rekening mee door deze onderdelen specifiek mogelijk te maken in de begroting. (Hierover lees je meer in het 'Wat ga je doen' gedeelte).

Beantwoorden mijn antwoord en de tekst links je vragen of zie je nog punten waarop ik de tekst nog verder aan kan scherpen/ kan verduidelijken? Ik hoor het natuurlijk graag!
 

afbeelding van Johanneke Minnema

Best Daan,

Ik vraag me nog wel af hoe de verhouding tussen amateurs, semi-professionals en professionals gaat zijn, of jullie daarin een bepaald streven hebben en hoe je gaat zorgen dat die verhouding gerealiseerd wordt. Kan je daar nog iets meer over zeggen?

Johanneke

afbeelding van Daan van 't Einde

Beste Johanneke,

Bedankt voor je vraag! Voor een prettige verhouding tussen de groepen willen we graag dat het aantal professionele deelnemers rond de 15% ligt.Verder hopen we op zo'n 50% amateurs en 35% semi-professionals. Het is daarbij goed te benoemen dat vooral die laatste groep erg breed is. Verschillende semi-professionele deelnemers gaan dusdanig professioneel te werk dat ze, net als de professionals, veel bijdragen aan de leerervaring van de overige deelnemers. Daardoor was eerder zo'n 25% van de deelnemers in een positie waarin anderen van hen leerden. Bij eerdere versies kwam deze verdeling vrij natuurlijk tot stand. We houden de verhouding tijdens de aanmeldingsfase in de gaten, en sturen zo nodig bij door ons promotiebudget meer te richten op de ondervertegenwoordigde groep. Dit doen we overigens ook als we merken dat sommige (deel)specialismes ondervertegenwoordigd zijn. Op die manier hebben we niet alleen een diverse groep qua ervaring maar ook qua interesse. (Ik heb dit stuk toegevoegd onderaan 'Hoe ga je te werk').

Daan

afbeelding van Johanneke Minnema

Beste Daan,

Bedankt voor jullie uitgebreide aanvullingen. Ik begrijp de integrale aanpak en de sterke nadruk op de leerervaring van de deelnemers. Wat ik me hierover nog afvraag is:

 1. Uit de laatste alinea van 'Wat ga je doen' maak ik op dat het kernteam de wereld creeert. Worden hier geen deelnemers bij betrokken?
 2. De nadruk ligt nu sterk op het leren door te doen en op het leren van het kernteam. Is er ook plek voor het leren van de kennis en ervaring die je in huis haalt met de (semi)professionas die mee doen aan het project? Hoe faciliteren jullie dat?
 3. Zetten jullie (semi)professionale deelnemers vooral in op hun eigen expertise of dagen jullie hen uit om binnen dit project juist een keer iets heel anders te doen?

Ik kijk uit naar je reactie en zie de antwoorden met een toelichting graag verwerkt in de tekst links,

Johanneke

afbeelding van Daan van 't Einde

Beste Johanneke,

Bedankt voor je reactie! Aan de hand hiervan heb ik stukken toegevoegd, aangescherpt en verduidelijkt. Hieronder vind je het beknopte antwoord op elke vraag. Voor jouw gemak heb ik achter elk onderdeel vermeld waar ik de (uitgebreidere) verduidelijking over die vraag in de tekst verwerkt heb.

 1. De laatste alinea wekte inderdaad (foutief) de indruk dat de wereld door het kernteam gecreëerd wordt. Deze wordt juist door en samen met de deelnemers gecreëerd en vormgegeven. Ik heb de alinea aangepast en wat verder toegelicht zodat dit duidelijk naar voren komt. (Lees meer in de laatste alinea van 'Wat ga je doen').
 2. De kennis en ervaring van de (niet tot het kernteam behorerende) (semi-)professionals heeft vaak een enorm positieve impact. Dit bereiken we o.a. door extra ruimte voor informele kennisuitwisseling en maatwerk: we verbinden elke deelnemer waar mogelijk aan andere (semi-)professionele deelnemers waar ze veel van en/of mee kunnen leren. Daarnaast zetten we (semi-)professionals waar mogelijk in bij het geven van de workshops. (Meer uitleg over deze twee onderdelen vind je in "Hoe ga je te werk" onder de nieuw toegevoegde bulletpoint "Persoonlijke leerervaring" en de bulletpoint "Workshops".)
 3. We zetten (semi-)professionals bij voorkeur zowel in op hun eigen expertise als in een rol die hen extra of op een andere manier uitdaagt. Inzet op hun eigen expertise levert veel voordeel op voor andere deelnemers en is voor de (semi-)professional zelf vaak een belangrijke factor in de keus deel te nemen. Ook bij een rol die ze gewoonlijk niet hebben proberen we hen de grootste en meest relevante leerervaring te bieden. Dit lukt vaak door een rol die enig raakvlak heeft met hun expertise. (Lees meer in "Hoe ga je te werk" onder de bulletpoint "Samenwerking tussen amateurs, semi-professionals én professionals").

Natuurlijk hoor ik het weer graag als je nog andere mogelijkheden voor verduidelijking ziet of tips hebt!

afbeelding van Johanneke Minnema

Beste Daan,

Hartelijk dank voor je verdere uitwerking!

Johanneke

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Daan,

Ook namens mij welkom bij Jij Maakt Het Mee! Ik ben jullie coach en denk de komende weken graag met jullie mee. Om dat te kunnen doen kijk ook ik uit naar een verdere uitwerking van jullie aanvraag.

Ik ben bijvoorbeeld ook benieuwd hoe jullie begroting is opgebouwd.

Succes met het verder uitwerken van de aanvraag!

Johanneke

afbeelding van Daan van 't Einde

Beste Johanneke,

Bedankt voor je welkom! Ik heb meer informatie ingevuld en ook de begroting toegevoegd. Daarbij heb ik ook onze eigen (verder gespecificeerde) begroting en het dekkingsplan bijgevoegd zodat je een wat gedetailleerder beeld hebt van de verschillende kostenposten en manieren waarop de begroting gedekt wordt. Natuurlijk ben ik benieuwd naar je reactie!

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Daan,

Welkom op Jij maakt het mee! De komende weken denk ik als adviseur van het Fonds graag met je mee over de richting en uitwerking van jullie plan. Hopelijk helpt mijn feedback je om de aanvraag zo goed mogelijk toe te lichten, passend bij de doelstelling van Jij maakt het mee.

Jullie projectomschrijving lezende moet ik meteen denken aan het project Hollywood in Holland, een eerder Jij maakt het mee project. In die zin wordt wel meteen helder dat er vaker filmprojecten met professionals en amayteurs plaatsvindt, dus het is goed om voor jullie eigen plan goed na te denken over een specifieke onderscheidende richting. Dit kan hem zitten in een bijzondere aanpak of samenwerking, de mix van disciplines, de betrokkenheid van bijzondere doelgroepen of een ander vernieuwend, experimenteel aspect. Ik kijk dan ook uit naar de verdere uitwerking van het plan. Dit kan via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie).

Succes de komende tijd! 

afbeelding van Daan van 't Einde

Beste Stefanie,

Bedankt voor je feedback! Ik heb de Denk Mee fase ingevuld en zowel in de projectomschrijving als in de verdere projectinformatie wat onderscheidende factoren van ons project beter uitgelicht. Ik ben natuurlijk weer benieuwd naar jouw visie op de nieuw toegevoegde informatie!