menu denk mee beslis mee maak mee

Korenuitwisseling: Polen - Nederland

Een culturele uitwisseling tussen jonge,...

Studentenkoor Amsterdam (SKA)
5 juni 2014 tot 10 juni 2014
muziek
jongeren, volwassenen
onze website
€2.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Concert bij Dom Polski, het Poolse huis

Door Anne Rose Haverkamp op di 19 aug

Door studiedeadlines en vakantie, hierbij een vertraagd verslag van ons geslaagde concert bij Dom Polski, het Poolse huis in het centrum van...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Korenuitwisseling: Polen - Nederland

Een culturele uitwisseling tussen jonge, Europese amateurmusici

afbeelding van Anne Rose Haverkamp

Ingediend door:

Anne Rose Haverkamp

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Ik zou graag willen weten welke fondsen mijn project zouden kunnen/willen steunen.

Wat ga je doen?: 

Samen zingen is een goede manier om elkaars cultuur te leren kennen. Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) organiseert daarom in juni 2014 een concertreis naar Kraków in het kader van een uitwisseling met het Poolse studentenkoor Dominanta. Polen is in 2014 tien jaar lid van de EU, maar hoe goed kennen we elkaar nou eigenlijk? Het is hoog tijd om samen muziek te maken.

Deze reis vormt een unieke kans om jonge Europese amateurmusici samen te laten werken en een culturele uitwisseling te laten plaatsvinden.

In Kraków zal het SKA samen zingen met het Poolse studentenkoor Dominanta. De twee koren zullen hun gezamenlijke klank laten horen tijdens een aantal concerten in Kraków. Op deze manier wil het SKA haar leden de kans bieden op een nieuw, internationaal podium te zingen en hun liefde voor klassieke muziek met andere Europese amateurmusici te delen.

Na afloop van de reis geeft het SKA openbare concerten bij de Poolse gemeenschap in Nederland. Ons repertoire zal ook Poolse stukken bevatten die in Polen zijn geleerd van Dominanta. Zo brengt het SKA iets terug uit Polen voor haar publiek.

Requiem for Auschwitz, (complete concert registration of the world premiere in Amsterdam, 3rd) .mpg

Boom! One Minute Opera - 31 oktober 2013

Hoe ga je te werk?: 

Het doel van ons project is om een culturele uitwisseling te laten plaatsvinden tussen Nederlandse en Poolse jongeren, en om in Nederland groepen in de samenleving samen te brengen, die misschien niet vaak samenkomen. In Polen zingen we samen met het studentenkoor Dominanta, waarin een Nederlands meisje zingt. We hebben contact met de Nederlandse ambassade in Polen die onze concerten zal aankondigen op hun website en facebookpagina, waardoor we meer Nederlanders in Polen zullen bereiken.

We zullen in Amsterdam zingen in Dom Polski (Het Poolse huis), een stichting die allerlei activiteiten rondom de Poolse cultuur organiseert: lezingen, filmavonden, en dergelijke. We willen ons vertrouwde publiek (jongeren, familie en vrienden) in een nieuwe omgeving plaatsen (Dom Polski) zodat zij echt iets meekrijgen van de Poolse cultuur. Naast het wat meer cultureel geengageerde publiek van Dom Polski zullen we in samenwerking met theaterkoor Dario Fo zingen bij de Poolse gemeenschap in Westland, waar de mensen misschien uberhaupt niet snel in aanraking komen met klassieke muziek.

Met ons project bereiken we dus een nieuwe doelgroep (Polen in Nederland, Nederlanders in Polen) en brengen ook de vertrouwde doelgroep (ons eigen publiek) in aanraking met een nieuwe omgeving. Op deze manier zullen we een geslaagde culturele uitwisseling laten plaatsvinden met klassieke muziek als middel.

Programma

(half mei: nog in overleg: lezing Dom Polski ter voorbereiding van de reis)

5 juni: vertrek vanuit Nederland naar Kraków

6 juni: aankomst in Kraków, rondleiding door de stad en welkomstdiner met Dominanta

7 juni: gezamenlijke repetities en PR-acties

8 juni: (nog in voorbereiding: Nederlandse liederen zingen met Poolse studenten Nederlandse taal), 's avonds eerste concert

9 juni: bezoek aan Auschwitz, 's avonds tweede concert

10 juni: afscheidsbrunch met Dominanta, 's middags vertrek naar Amsterdam

half juni: concert bij Dom Polski

half juni: concert met Dario Fo

Met wie werk je samen?: 

In Nederland werken we samen met Dom Polski, de Stichting Pools-Nederlands Huis in Amsterdam. Daarnaast gaan we een samenwerking aan met Dario Fo, een bekend theaterkoor dat op dit moment de voorstelling 'Zo is het leven in Westland' uitvoert, over het leven van Poolse arbeiders in Westland. Op deze manier bereiken wij verschillende lagen van de Poolse gemeenschap in Nederland. Concreet zullen we half juni bij Dom Polski met ons koor een concert geven voorafgaand of volgend op één van hun programma's. Met Dario Fo zullen een concert geven in Westland waarbij we zoveel mogelijk de Poolse arbeiders daar willen bereiken. Beide projecten in Nederland hebben het doel om ook in Nederland de banden tussen jonge autochtonen en jonge Polen op duurzame wijze te versterken.

In Polen werken we samen met het Poolse studentenkoor Dominanta. Deze samenwerking is een unieke kans voor het Studentenkoor Amsterdam om Polen te leren kennen, wat Pools te leren (zingen), en onze eigen muzikale horizon te verbreden.

Innovatieve aspecten van ons project

Wat nieuw is voor ons als studentenkoor maar in het algemeen ook nieuw aan korenuitwisselingen is de nauwe samenwerking met de Poolse gemeenschap in Nederland. We willen niet alleen een cultureel geengageerd publiek aanspreken, maar ook mensen die waarschijnlijk niet vaak in aanraking komen met klassieke muziek. We brengen op deze manier verschillende doelgroepen samen: Nederlanders en Polen vanuit verschillende lagen in de maatschappij. Een echte culturele uitwisseling kan pas plaatsvinden als al deze partijen betrokken zijn en dat maakt ons project uniek.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het Studentenkoor Amsterdam (SKA) is een activiteit van Stichting CREA in Amsterdam en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Het bestaat uit bijna negentig enthousiaste en ambitieuze studenten, promovendi en pasafgestudeerden. Het SKA geeft zelf zo'n twee tot drie concerten per jaar, aangevuld door eventuele bijprojecten. Zo zingen we met Het Orkest op 7 januari het stuk Alexander Nevsky van Prokofjev in het Muziekgebouw aan 't IJ en op 14 december doen we mee met het project van de Nederlandse Opera 'BOOM! Amsterdam is een Opera'. 

Wat maakt het SKA geschikt voor dit project?

Het SKA is een koor met jonge zangers. Onze generatie heeft dankzij de Europese eenwording meer dan ooit de kans om contacten te leggen door heel Europa. Het actief organiseren van uitwisselingen kan een belangrijke bijdrage leveren aan wederzijds begrip en in de strijd tegen vooroordelen. Het SKA heeft in het verleden al laten zien graag deel te nemen aan projecten met maatschappelijke relevantie, zoals het Requiem voor Auschwitz (zie video), en het BOOM! project voor een duurzaam Amsterdam (zie video). Het SKA wil graag méér dan alleen muziek maken en hoopt met dit project een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan een goede verstandhouding tussen Nederlanders en Polen, in Nederland én in Polen.

 

Bereik: 
aantal investering/activiteit aantal deelnemers aantal bezoekers
2 Concerten in Krakau 100 300 per concert
1 Concert in Dom Polski 50 150
1 Concert met Dario Fo 150 300
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De reis naar Polen is van belang voor het SKA omdat dit een uitgelezen kans biedt om de muzikale en culturele horizon van het koor te verbeteren. Daarnaast zal een concertreis de ultieme kans zijn om de verbondenheid binnen het koor te versterken en zal het een extra impuls geven aan het enthousiasme, het niveau en de inzet van de zangers. Het projectgedeelte dat in Amsterdam zal plaatsvinden biedt het SKA de mogelijkheid om haar eigen omgeving beter te leren kennen. Er wonen tientallen duizenden Polen in Nederland, maar de wederzijdse vooroordelen zijn nog groot. Uit een enquete van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2011 blijkt dat de meeste Polen in Nederland vinden dat Nederlanders vervelend doen tegen allochtonen. Eenderde van de Polen zegt zelf te zijn gediscrimineerd. Vooral de Polen die langer dan vier jaar in Nederland wonen en (laagopgeleide) arbeidsmigranten zijn negatief over Nederland en de Nederlanders. Een zelfde geluid komt natuurlijk van de andere kant met wel als extreemse voorbeeld de PVV en het Polen Meldpunt. 

Het wordt tijd dat we echt met elkaar in aanraking komen en elkaar op een positieve manier benaderen. Wat is een betere manier dan met muziek?

Begroting: 

De meeste inkomsten voor deze reis zullen bij het koor zelf vandaankomen. We vragen alle studenten die meegaan om een bijdrage tussen de 150 en de 200 euro. Naast deze inkomsten zal CREA, de stichting waaraan het koor verbonden is, een bijdrage leveren. We zijn over het exacte bedrag nog in overleg. Tevens hebben we het Amsterdams Universiteitsfonds aangeschreven voor een bijdrage van 2000 euro, maar het is nog onbekend of we deze ook zullen ontvangen. We zijn daarnaast bezig met een subsidieaanvraag bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Als ons project in aanmerking komt voor subsidie van het FCP, zullen we dit geld gebruiken als bijdrage aan de kosten voor de overnachting in het hostel in krakau. Hiervoor is 13 euro per persoon per nacht begroot, dus in totaal komen we uit op 7800 euro aan overnachtingskosten voor de koorleden. Daarnaast moet er natuurlijk ook een hotel worden betaald voor de dirigent.

Locatie(s): 
Kraków (Polen)
Amsterdam

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek46
max 50 / 91 gestemd
totaal76
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

 

Het Fonds beoordeelt een project aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Met deze productie stellen jullie de maatschappelijke betekenis van de artistieke uitwisseling tussen Polen en Nederland centraal. De opzet en doelen van het plan zijn helder, maar niet bijzonder vernieuwend. We zien vooral de meerwaarde in de optredens in Nederland en in de contacten die je legt met Nederlandse partners en de Poolse gemeenschap in Nederland. Ik ga ervan uit dat jullie dit de komende weken verder vorm gaan geven, zodat de internationale uitwisseling een aantoonbare duurzame opbrengst zal hebben in Nederland.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. De opzet van deze reis is voldoende doordacht, maar over het uit te voeren repertoire had ik nog wel wat meer willen lezen. Als het lukt om een bijeenkomst te organiseren met Poolse studenten Nederlands kan dit voor beide partijen interessant zijn, bijvoorbeeld met het oog op verdere contacten in Nederland. Door samenwerking te zoeken met Dario Fo en de Poolse gemeenschap in Amsterdam en concerten te plannen bij Dom Polski en in het Westland hebben jullie een vrij reguliere concertreis weten te verdiepen tot een echte culturele uitwisseling. Dit vergroot de uitstraling van jullie project. Ik ben daarom positief, mits jullie de geplande optredens in Nederland daadwerkelijk realiseren.

afbeelding van Carmelita Serkei

Ik waardeer de aanvullingen in de projectbeschrijving. Hierdoor krijg ik een beter inzicht in wat jullie gaan doen. Vooral het verbreden van jullie publiek (zowel in NL als in Polen) spreekt me erg aan. Ook dat jullie daarbij intermediaire organisaties betrekken. Mooi is ook dat deze kennismaking en samenwerking met Dom Polski een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van onderlinge vooroordelen en de basis kan zijn voor een duurzame samenwerking. 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Tip: Ook een voortraject voorafgaand aan de reis naar Polen zou het effect van dit project in Nederland kunnen versterken. Hoe zouden jullie bijvoorbeeld de leden van de Poolse gemeenschap in Nederland bij jullie project kunnen betrekken?

Via het tabblad bewerken kun je de projectbeschrijving uitbreiden met nieuwe informatie.

afbeelding van Anne Rose Haverkamp

Beste Giovanni en Carmelita,

Bedankt voor jullie commentaar.  

@ Giovanni: Terug in Nederland is het uitwisselingsproject zeker nog niet afgelopen. We hebben inderdaad contact gezocht met de Poolse gemeenschap in Nederland (oa met de Poolskatholieke vereniging in Amsterdam) en we hebben contacten met het theaterkoor Dario Fo dat in 2014 een Poolse opera ten gehore zal brengen. Deze contacten willen we benutten om ook in Nederland een mooi Pools-Nederlands concert te geven, voor Nederlanders en voor de Polen in Nederland.

Een belangrijk onderdeel van de uitwisseling is ook het stukje Polen dat we weer mee terugbrengen naar Nederland. 

Hartelijke groeten,

Anne Rose

afbeelding van Giovanni Campbell

 

Bedankt voor je toelichting, maar ik ben nog wel benieuwd naar hoe je de samenwerking concreet voor ogen ziet. Ik krijg er nu nog geen goed beeld bij, terwijl ook het onderdeel na terugkomst in Nederland interessant is voor dit platform. Kun je een concretere toelichting geven over de stappen die je neemt om je opgedane kennis (zowel in het voor- als natraject) breder te gaan verspreiden? 
Let daarbij op dat we op zoek zijn naar innovatieve concepten waarin creatieve samenwerkingsverbanden centraal staan. Maak helder waar dat bij jullie in zit.
afbeelding van Giovanni Campbell

 

De uitwisseling tussen de koorzangers  zal ongetwijfeld tot nuttige ervaringen leiden. Ik vraag me nog wel af of het idee voldoende past bij de doelstellingen van Jij maakt het mee. We zijn op dit platform op zoek naar innovatieve  ideeën waarbij we de indieners willen uitdagen hun wilde gedachten tot leven te brengen.
 
Waarmee biedt jullie project dat uitdagende inzicht binnen het geheel aan internationale kooruitwisselingen die inmiddels al in het teken hebben gestaan van de samenwerking tussen landen?
 
Gaan jullie bijvoorbeeld ook de Poolse gemeenschap uit Nederland bij het project betrekken?
 
Wat zijn jullie ideeën hierover?
afbeelding van Anne Rose Haverkamp

Beste Giovanni,

Bedankt voor je reactie. Ik heb in een apart bericht gereageerd op de vragen.

Hartelijke groet,

Anne Rose

afbeelding van Carmelita Serkei

Het is waar dat samen muziek maken een goede manier is om elkaar te leren kennen. Ook het positief effect van het optreden op een nieuw, en bovendien internationaal podium, is wat mij betreft duidelijk. Kan je misschien een indruk geven wat de beide koren feitelijk met elkaar gaan doen om de culturele uitwisseling invulling te geven? Waar zit het experiment en waar zit de vernieuwing. Zo  gaat het voor mij en anderen meer leven, waarmee de kans op enthousiasme en betrokkenheid toeneemt. Ook fondsen werf je met passie. 

afbeelding van Anne Rose Haverkamp

Dank voor je reactie! Ons eigenlijke projectplan is een stuk uitgebreider dan de samenvatting op deze site, met meer details van ons dag-tot-dag-programma, het repertoire, ed. Daarin komt ook naar voren dat we naast het maken van muziek, ons ook willen verdiepen in de geschiedenis die wij Nederlanders met Polen delen. Een dieptepunt in deze geschiedenis is de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar geleden heeft het SKA onder begeleiding van een Roma orkest de première van Het Requiem voor Auschwitz uitgevoerd, een stuk speciaal gecomponeerd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het stuk heeft indruk op ons gemaakt en tijdens ons bezoek aan Polen willen we dan ook met het SKA Auschwitz bezoeken om inzicht te krijgen in het dieptepunt van onze gedeelde Europese historie.

afbeelding van Carmelita Serkei

Kan je misschien iets meer inhoud uit het projectplan toevoegen aan de samenvatting, zodat we een beter idee kunnen krijgen van de inhoud?