menu denk mee beslis mee maak mee

Knotsgekke Voertuigen Parade

Van Fantasie Raket tot Art Car

MakerDays
2 september 2017 tot 3 september 2017
beeldend 3D, crafts, e-culture, tekenen en schilderen
jongeren, ouderen, volwassenen, wijkbewoners
onze website / check facebook
€12.500

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Raket lancering geslaagd! #2

Door René Paré op wo 6 sep

Veel prachtige foto's van de Raket, de Knotsgekke Voertuigen Parade en nog veeeeel meer ... Genieten!

Foto's zaterdag...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Knotsgekke Voertuigen Parade

Van Fantasie Raket tot Art Car

afbeelding van René Paré

Ingediend door:

René Paré

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we er een uitdaging van maken waarbij zowel nieuwe als bestaande creatieve voertuigen mee gaan doen, en er een goede mix ontstaat van bedenkers en bouwers.

Wat ga je doen?: 

Een rijdende presentatie van alle zelfgemaakte Knotsgekke Voertuigen die beschikbaar zijn in de wijde omgeving doen mee aan de toer die begint en eindigt bij Klokgebouw Strijp-S. Dit is een project ter gelegenheid van de Eindhoven Maker Faire, 2 en 3 september 2017.

Aan de Knotsgekke Voertuigen Parade wordt deelgenomen door kunstenaars, architekten, vormgevers maar ook door buurten, hobbyisten en vriendengroepen. Er is een enorm enthousiasme voor het maken van creatieve uitingen door dit aansprekende concept.

Als speciaal interactief project wat het hoogtepunt is van de Knotsgekke Voertuigen Parade is een Fantasie Raket in Jules Verne / Steampunk stijl, die we gaan maken met actieve participatie van makers uit alle lagen van de bevolking.

Met restmaterialen van bedrijven en industrie (DAF, Philips, VDL) zorgen we voor een collectief gemaakt object. De artistieke leiding heeft Hugo Vrijdag van de Ontdekfabriek, wat naast een fantastisch concept een flinke dosis kennis en ervaring in het samen bouwen met diverse makers oplevert.

We werven oud Philips medewerkers, buurtbewoners, studenten, scholieren en iedereen die mee wil doen. Samen gaan we een maker beweging creeeren die vergelijkbaar is met de buurt- en club-teams die wagens bouwen voor bloemencorso's, carnavalswagens, Brabantsedag.

Dit collectief Raket bouwen en Knotsgekke Voertuigen Parade is een apart project wat een ‘eye catcher’ is op de Eindhoven Maker Faire, en aanstekelijk werkt op het activeren van nieuwe makers.

We geloven in de Maker City van de toekomst, waarin de locale economie een grotere rol speelt en zorgt voor een grotere mate van participatie, autonomie, duurzaamheid.

Hoe ga je te werk?: 

Hoogtepunt is de presentatie van de Fantasie Raket – inclusief een parade van Knotsgekke Voertuigen uit de wijde omgeving. Zij doen mee aan een toer die begint en eindigt bij Klokgebouw Strijp-S. Dit is een project ter gelegenheid van de Eindhoven Maker Faire, 2 en 3 september 2017, wat garantie is voor veel publiek en media aandacht.

Aan de Knotsgekke Voertuigen Parade wordt deelgenomen door kunstenaars, architekten, vormgevers maar ook door buurten, individuele bewoners, hobbyisten en vriendengroepen. Er is een enorm enthousiasme voor het maken van creatieve uitingen door dit aansprekende concept.

Speciaal project wat het hoogtepunt is van de Knotsgekke Voertuigen Parade is de Fantasie Raket in Jules Verne / Steampunk stijl, die we gaan maken met actieve participatie van makers uit alle lagen van de bevolking, via initiatieven in buurten. Dit collectief Raket bouwen en Knotsgekke Voertuigen Parade is een speciaal onderdeel wat een ‘eye catcher’ is op het Stationsplein, en op de Eindhoven Maker Faire, en wat aanstekelijk werkt op het activeren van nieuwe makers.

De Knotsgekke Voertuigen Parade is een showcase van bijzondere creaties uit de wijde omgeving, die soms speciaal voor deze gelegenheid zijn gemaakt of al eerder werden gemaakt. De uitwisseling van kennis en ervaring van deze makers is niet alleen met publiek maar ook met elkaar. Dit wordt mede gefaciliteerd door de Maker Faire, waar de voertuigen bouwers met nog meer makers en andere disciplines in aanraking komen! Wij presnteren de deelnemrs off line en online, waardoor en een samenwerking en communityvorming wordt gefaciliteerd.

Hoofdonderdeel van het project waarvoor de bijdrage van het Fonds Cultuurparticipatie voor gevraagd wordt is de realisatie van de Raket.

Deel één: Raket naar de Ruimte van Morgen

  • Draagvleugels van Verlangen Verliefdheid Vertrouwen Verdraagzaamheid
  • Stuwraketten van energie, licht en beweging
  • Geladen met beelden, dromen en ideeën van bewoners van deze planeet

Concept Raket
Er is behoefte om de verbondenheid van de nieuwe Makers beweging met Eindhoven en Brabant te benadrukken en uit te drukken in een concreet project. Hiertoe is het ontwerp en de productie van een spectaculaire creatieve installatie, alsmede een speciaal evenement ontwikkeld, die in samenhang met elkaar de Eindhoven Maker Faire een bijzondere lading en uitstraling geven.
Het concept is een Raket die als een transformer ontstaat door een beroep te doen op de Maker community van Eindhoven en omgeving. Het project voorziet in deelname van bewoners, speciale groepen en creatieve professionals.
De raket presentatie is ook hoogtepunt van de Crazy Car Parade – een reeks creatieve voertuigen – die de Maker Faire een bijzondere lading geeft. De parade bestaat uit extravagante fantasierijke en creatieve rijdende objecten, die gelijkenis vertonen met fietsen, karren, wackyboards, auto’s.. en een Raket!
Buurtbewoners, lokale Makers, recycle bedrijven, scrapheap kunstenaars gebruiken materialen die in de omgeving voorhanden zijn door de maakindustrie (DAF, VDL, Philips, ASML… ). Met industriële materialen ontstaat een Jules Verne / Steampunk stijl fantasie Raket.

De deelnemers leren en ervaren meer dan ze voor mogelijk achtten, en blijven betrokken door de follow up in de vorm van meetups en de planning van een volgend project.

Lading met betekenis
De lading van de Raket bestaat uit ideeën en dromen van kinderen, volwassenen en ouderen voor de toekomst van de samenleving. Met beelden, teksten, briefjes en tekeningen worden toekomstbeelden gecreëerd die hoop en verlangen uitdragen.

De Belading met de Berichten van Betekenis is een feestelijk ritueel.
De Raket gaat immers naar de Ruimte van Morgen!

Presentatie / Belading
Op de centrale lokatie Stationsplein wordt op zaterdag 2 september de Raket geassembleerd en gedecoreerd door de gezamenlijke bouwers.
Zichtbaar is er plezier bij het bouwen en samenstellen, wat wordt georkestreerd en gepresenteerd met feestelijke rituelen.
Theatrale choreografie en geluidseffecten geven extra buitenaardse emoties.
De Belading met de Berichten van Betekenis is een rituele handeling die gezamenlijk door de deelnemers wordt uitgevoerd.
Participatie van de buurten en bouwers wordt beloond met groepsfoto’s, miniatuur raketjes en T-shirts.
Logistiek is er opbouw en afbouw gedurende de zaterdag, zodat er ’s nachts geen security etc nodig is.
Op zondag zal de Crazy Car parade  Raket een tour naar Stationsplein / 18 Septemberplein maken voor foto shoots en Vlogs.

Lancering
De Raket rijdt vervolgens in demonstratieve tocht naar het Klokgebouw, waar de Crazy Car Parade klaarstaat voor een rondrit op Strijp-S. De Raket is het hoogtepunt van de stoet. Wanneer de parade weer aankomt bij het Klokgebouw worden de voertuigen gepositioneerd in de middenberm.
De Raket wordt dan als sluitstuk gelanceerd, met geluids-, licht- en rookeffecten omhoog gebracht tot verticale positie en als iconisch symbool voor de Makers van Eindhoven.
Hierbij worden video’s, foto’s en reportages gemaakt.


Deel twee van het project: Crazy Car Parade

Concept Crazy Car Parade

De populariteit van creative zelfbouw van apparaten en installaties komt nergens zo sterk naar voren als bij de vele vormen van rijdende objecten. De verbeelding van veel mensen komt op gang bij het denken over het modificeren van vervoermiddelen, auto's maar ook fietsen, bakfietsen, zeepkisten, RV cars, drones, maar ook Powertool Racing maaksels en rijdende robots! Een inspirerend voorbeeld zijn de Art Cars, wat in sommige landen een erg aanstekelijk succes is. Ook Steampunk voertuig bouwers zijn enthousiaste Makers, evenals LARP groepen en model makers.
De Crazy Car Parade bestaat uit deelnemende rijdende objecten die door de bouwers zelf worden gepresenteerd. Hierbij is het plezier van maken er duidelijk van af te lezen. Er zijn technische hoogstandjes te vinden qua besturing, voortbeweging of constructie, maar ook duurzame, artistieke, conceptuele en decoratieve ontwerpen en bedenksels.

Deelname
Deelname is op inschrijving en selectie.
Via aanmeldformulier op de Eindhoven Maker Faire website worden deelnemers aangemeld.
De restricties voor voertuigen zijn toelating voor de openbare weg, afmetingen, veiligheid, gevaarlijke stoffen, vuur en uitstekende delen.

Parade
Op de zaterdag en de zondag wordt door de voertuigen die kunnen en mogen rijden een parade gereden op Strijp-S, waarbij de stoet wordt aangevoerd door de Raket naar de Ruimte van Morgen. Start en eindpunt is het Klokgebouw, waar in de middenberm een ruimte is gereserveerd. Sommige voertuigen zijn in staat om de Raket op te halen op het Stationsplein voor een tour door de stad naar Klokgebouw. Op Zondag kan deze stadstour herhaald worden.

Met wie werk je samen?: 

Met restmaterialen van de industrie (DAF, Philips, VDL) zorgen we voor een collectief gemaakt object. De artistieke leiding neemt Hugo Vrijdag van de Ontdekfabriek, wat naast een fantastisch concept een flinke dosis kennis en ervaring in het samen bouwen met diverse makers oplevert. We werven oud Philips medewerkers, buurtbewoners, studenten, scholieren en iedereen die mee wil doen. Samen kunnen we een maker beweging creeeren die vergelijkbaar is met de buurt- en club-teams die wagens bouwen voor bloemencorso's, carnavalswagens, Brabantsedag. Er wordt aan meegewerkt door MAD emergent art center, wat een makerspace is die werkt met kunstenaars, ontwerpers, ingenieurs, studenten, vrijwilligers.

Participatie
Boeren Burgers en Buitenlui
Door een brede participatie te organiseren ontstaan nieuwe vormen van samenwerking, kennismaking en sociale activatie. Er wordt actief in buurten contact gemaakt om deelnemers te werven.

Kunstenaars, bouwers en helpers
Onder begeleiding van ontwerpers/kunstenaars worden Maak-sessies georganiseerd waarbij samenwerken en kennis delen weer de normaalste zaak van de wereld wordt.
Buurtbewoners dragen bij en worden lid van het team.

Er worden modules en elementen gemaakt die bij de assemblage van de totale Raket worden gemonteerd. Daarnaast wordt de raket aan de buitenkant gestyled en gedecoreerd.

Werkproces
Concept ontwerp
    professionele werkplaats
Romp constructie
Transportabel maken
    buurtwerkplaats
Modulaire elementen bouw en constructie
    Centrum / Station kwartier
Assemblage gehele Raket
Afwerking / Belading
Parade naar Klokgebouw
    Strijp-S / Klokgebouw
Parade bij Klokgebouw
Lancering

Werkplaats
Voor de basisconstructie is de Sectie C werkplaats nodig voor het volumineuze object en de metaal- en houtbewerking.

Bouwers
Buurtbewoners uit Eindhoven en omgeving
Vak & hobby verenigingen
Studenten TU/e; Fontys; Sint Lucas; Summa
Ontwerpers, kunstenaars, ingenieurs

Team
Projectleider            Anne-Marijn Burgers
Productie coordinator    vacature
Constructie Raket        Jelle Mastenbroek (Collaboration O Sectie C)
Artistiek concept        Hugo Vrijdag
Buurten coordinator        Yama Saraj

Partners
Eindhoven 365
Fonds Cultuurparticipatie
MAD emergent art center
Park Strijp beheer
Woonbedrijf (ov)

Wat is verder van belang om te weten?: 

We werken samen met bewoners, studenten, kunstenaars, vanuit het netwerk van MAD emergent art center, de Maker community in Eindhoven en omstreken, partners (Ontdekfabriek, Lumens, TU/e, Fontys, Summa college), Techfugees. Georganiseerde samenwerking met buurten vind plaats in samenspraak met Woonbedrijf dat hiervoor een groot netwerk ter beschikking heeft. Concreet wordt er samen met bestaande initiatieven gestart met de voorbereiding van de bewoners deelname: De Tempel en Vaartbroek, beide in Woensel. We willen met vier wijk groepen werken om deze een duidlijke plek te geven in het eindresultaat.

Het doel van dit project is mensen enthousiasmeren, activeren, participeren. Door een creatief en speels project als dit te lanceren willen we jongeren en buurtbewoners bereiken die zich aangetrokken voelen door de uitstraling van het project.

De verbeelding van veel mensen komt op gang bij het denken over het modificeren van vervoermiddelen: auto's maar ook fietsen, bakfietsen, zeepkisten, RV cars, drones, maar ook Powertool Racing maaksels en rijdende robots!
Een inspirerend voorbeeld zijn de Art Cars, wat in sommige landen een erg aanstekelijk succes is. Ook Steampunk voertuig bouwers zijn enthousiast geworden om mee te doen.

Ik heb door de vragen van Rob en de ontwikkeling van het project een aantal frisse inzichten en ideeen gekregen die uitmonden in deze finale samenkomst van alle mogelijkheden en dromen.
Ook zeker geïnspireerd door Oerol, het festival van nieuw theater en beleving. De mooie en intensieve emoties die in een dramaturgische setting worden gecomponeerd zijn een prikkeling van de geest die weldadig is als een sauna. De poriën van je brein gaan open en geven je energie, inspiratie en hoop.

Hierdoor is het duidelijk geworden dat de beleving, de storytelling, het drama, belangrijk is.
Het verhaal van de fantasieraket is dankzij de meedenk fase ontwikkeld tot:

De Raket naar de Wereld van Morgen

  • De Raket heeft Draagvleugels van Verlangen, Verliefdheid, Vertrouwen en Verdraagzaamheid
  • Stuwraketten van Energie, Licht en Beweging
  • Geladen met beelden, dromen en ideeen van bewoners van deze planeet

Hiermee is het concept ontwikkeld tot een project waarbij bewoners niet alleen fysiek, maar ook inhoudelijk betrokken zijn. Een kiem van een beweging waarbij een beroep wordt gedaan op samenwerken, en openstaan voor elkaars ideeen, op creativiteit, op autonome waardigheid en erkenning.

De Maker beweging / maker movement is een natuurlijke ontwikkeling, die mede voortkomt uit onvrede over de onmacht ten opzichte van commerciële produkten, corrupte systemen en een tekort aan vrijheid. Met het laagdrempelig beschikbaar komen van kennis, technologie en vaardigheden, komen steeds meer mensen gelukkig in een positie die hen niet alleen mondige wereldburgers maakt maar ook tech-savvy medewoners maakt.

Concreet willen we Maker Spaces maken in elke buurt, bewoners faciliteren in het creeren van hun eigen autonomie.
Op de Maker Faire Eindhoven komen Maker Space initiatieven uit de hele wereld. Bijzonder is de Maker space - de enige - uit Irak die met een fantastisch innovatief project naar de Eindhoven Maker Faire komen. Wat kunnen we leren van onze buren! Dat is de uitdaging. We moeten leren om te delen, te inspireren en te ontwikkelen om de mooie grote doelen die we hebben te bereken. Maar ook geweldige lokale initiatieven voor maakonderwijs, creatieve techniek voor kinderen.

We inspireren met dit project de maker communities die her en der ontstaan, mede gevoed door evenementen en festivals als de Maker Faire. Het platform dat we hebben opgezet om de maker initiatieven te verbinden en van elkaar te laten leren wordt met dit project meer bekend, en krijgt hiermee vleugels! We werken samen met het landelijke Platform Maker Education, en hebben voor Nord-Brabant een Makers Meetup platform opgericht, waarmee communities in diverse steden verbonden worden.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
2 parade 10 - 15 5000
1 raket bouw 25 - 40 2000
4 onderdelen bouw 25-40 80
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

We ontwikkelen hiermee een experimentele sociale innovatie en maker beweging die begint in de buurt.
Van het nieuwsgierig worden, kijken en vragen, komt meedoen en helpen met knutselen en maken, en van daar zelf een rol ontwikkelen als maker, of organisator of ondersteuner.
Begeleid door ontwerpers, technisch ervaren coaches en project coordinator komt er een tijdelijke werkplaats van de grond in het buurthuis, op het plein of een winkelruimte.
Met de bijzondere resultaten wordt een samenwerking en individuele prestatie geleverd die inspirerend werkt voor verdere ontwikkeling.

Het is een activiteit die erg zichtbaar en tastbaar is, en voor enige reuring zorgt door het licht anarchistische en artistieke karakter. Hierdoor krijgt het een lading die een beetje stout is, en daardoor voor een uitdaging en grotere mentale handelingsvrijheid zorgt.

De verbeelding van veel mensen komt op gang bij het denken over het modificeren van vervoermiddelen: auto's maar ook fietsen, bakfietsen, zeepkisten, RV cars, drones, maar ook Powertool Racing maaksels en rijdende robots!
Een inspirerend voorbeeld zijn de Art Cars, wat in sommige landen een erg aanstekelijk succes is. Ook Steampunk voertuig bouwers zijn enthousiast geworden om mee te doen.

De vrijheid van denken die mensen ervaren wanneer ze in een open en creatieve wijze samenwerken leidt tot een intensieve betrokkenheid die een langdurige relatie mogelijk maakt .

We willen  deze activiteiten een catalisator laten werken op de fantasie, creatieve activering en samenwerking op buurtniveau. De potentie van sociale creativiteit zichtbaar en voelbaar maken gebeurt door mensen het zelf te laten ervaren en hiervan met tekst, beeld en video verslag te doen. Goed voorbeeld doet volgen!

Begroting: 

We hebben de ambitie om een spannend en kwalitatief hoogstaand spektakel te presenteren. Daarvoor is een team nodig dat het project professioneel uitvoert, met een bottom-up benadering, met name intensieve samenwerking met bewoners, studenten en kunstenaars.

Het budget wordt aangewend om de diverse aspecten verantwoord en creatief uit te werken. Met nadruk geldt dit voor de communicatie naar deelnemers en publiek, de logistiek en techniek, de veiligheid tijdens bouw en uitvoering, de vormgeving en publiciteit.

Een deel van het budget is voor de bouw van de decoratie van de fantasie raket, met name materialen en begeleiding door professionele ontwerpers. Hier komt de amateur, scholier, student in aanraking met kennis en vaardigheden die aanstekelijk werken, en leiden tot eigen creatieve ontwikkeling.

In de model begroting worden een paar namen gegeven van medewerkers, maar er worden in de loop van de komende weken meer mensen toegevoegd aan het team dan hier vermeld kunnen worden. We werken met artistieke - , technische - en social design professionals, vrijwilligers, bewoners, studenten.

Het project wordt mede ondersteund door Eindhoven 365, die hiermee de creatieve makers en het samenwerken wil ondersteunen. Daarnaast besteed MAD emergent art center tijd en middelen als participerende partner.

Locatie(s): 
Klokgebouw Strijp-S Eindhoven
Stationsplein Eindhoven
Vaartbroek Eindhoven
De Tempel Eindhoven

Uitslag Beslis mee

FCP28
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 115 gestemd
totaal78
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Jullie presenteren een tot de verbeelding sprekend creatief idee, waarmee jullie het makersvirus wat al ruimschoots in Eindhoven rondwaart binnen een concreet kunstzinnig project vangen. Door de koppeling aan de Maker Faire en andere makerinitatieven in Eindhoven en door de betrokkenheid van inwoners uit de verschillende buurten, heb ik voldoende vertrouwen in de impact van dit project voor de makersbeweging in de buurt, stad en regio. Wel had ik graag nog meer gelezen over het creatieve proces tijdens de maaksessies en de begeleiding van de deelnemers hierbij. Een kritische noot plaats ik over het dekkingsplan, die zwaar leunt op twee financiers waaronder het Fonds en waarin bijdragen van organisatoren, partners, sponsoren en deelnemers ontbreken. Jullie parade doet me denken aan La Caravane d’Utrecht in het kader van de start van de Tour de France (fotoverslag), waar bewoners uit alle wijken van Utrecht aan deelnamen; met hun ervaring kunnen zij jullie in de organisatie wellicht nog verder helpen. Ik ga ervan uit dat jullie in samenwerking met de bewoners en initiatieven in de wijken de aandacht voor de creatieve kant van maken zullen vergroten en dat dit project een opstap kan zijn voor duurzame maker spaces in de Eindhovense wijken.

afbeelding van Rob Berends

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Mede ter verrijking van Eindhoven Maker Fair 2017 willen jullie een makerbeweging op gang brengen in Eindhoven. De eerste stappen daarvoor zetten jullie overtuigend in dit originele project: een laagdrempelige parade met knotsgekke voertuigen van deelnemers uit stad en land én de realisering van een raket voor deze parade. Professionals en amateurs in techniek, vormgeving en beeldende kunst werken hierin op verschillende manieren samen. Hoewel het vervolg van de makerbeweging na de parade nog niet duidelijk is, werken jullie er wel online en offline aan dat de deelnemers zoveel mogelijk van elkaar leren. En gelukkig houden jullie als organisatie in je rol van begeleider ook de veiligheid in de gaten. De gekozen samenwerkingspartners geven vertrouwen dat jullie erin zullen slagen zowel buurtbewoners te activeren voor deelname als amateurs en professionals in de gevarieerde sector van makers. Deze samenwerking is ook nieuw en er is grote kans dat deze meerwaarde voor de deelnemers oplevert in bijvoorbeeld meer kennis van en ervaring met materialen en technieken. Succes met de voorbereidingen!

afbeelding van René Paré

Het project is ingediend voor de Beslis Mee fase!
Iedereen on- en offline bedankt voor het meedenken!

We gaan er hard aan werken om hiervoor heel veel stemmen te krijgen!

afbeelding van René Paré

Bedankt voor de verhelderende vragen. Bij het indienen van de eerste versie waren we nog niet duidelijk over de activiteiten, met name de deelname van bewoners en bouwers.

In de beschrijving van het project is nu en wordt nog veel toegevoegd en verhelderd. Wij zijn bedreven in het pionieren met nieuwe formats, en zien dit als een geweldige uitdaging om in een interactief proces iets heel bijzonders te realiseren.
We blijven tot de laatste dag werken aan het projectvoorstel, zodat het optimaal de beslisfase in kan gaan.

afbeelding van Rob Berends

Beste René,

Ik kreeg een bericht dat je naar de beslisfase wilt, maar je aanvraag is nog niet klaar. Zo ontbreekt er een begroting. Het format van ons dat je moet invullen vind je onder Bewerken>Denk mee meer informatie>Begroting Klik op de woorden downloadbare modelbegroting in de tekst.

Verder nog enkele belangrijke vragen om uitgebreider te beantwoorden in de aanvraag links van deze chat.

Begrijp ik het goed dat jullie alle deelnemers, dus de mensen die zelf voertuigen bouwen, begeleiden zodat de voertuigen veilig over de weg kunnen? Of begeleiden jullie in meer aspecten?

Hoeveel deelnemers hebben zich al bij jullie gemeld?

Wat gaan jullie met al die voertuigen straks doen? Hoe wordt de informatie over de voertuigen gedeeld met het groter publiek maar ook onderling tussen deelnemers? Anders gezegd wat steken bijvoorbeeld de deelnemers van elkaar op?

En kunnen ze in de voorbereiding ook nog van elkaar leren? De ontwikkeling van de deelnemers is namelijk een belangrijk aspect van deze subsidieregeling. Het moet om meer dan een leuk evenement gaan.

Ik ben benieuwd naar je aanvullingen. Mijn advies is de aanvullingen niet te laten liggen tot vlak voor de deadline op 30 juni.

Vriendelijke groet,

Rob

afbeelding van René Paré

Ik heb door de vragen van Rob en de ontwikkeling van het project intussen een heleboel nieuwe inzichten en ideeen gekregen die nu uitmonden in een soort finale samenkomst van alle mogelijkheden en dromen.
Ook zeker geïnspireerd door Oerol, het festival van nieuw theater en beleving. De mooie en intensieve emoties die in een dramaturgische setting worden gecomponeerd zijn een prikkeling van de geest die weldadig is als een sauna. De poriën van je brein gaan open en geven je energie, inspiratie en hoop.

Hierdoor is het duidelijk geworden dat de beleving, de storytelling, het drama, belangrijk is. Het oorspronkelijke verhaal van de fantasieraket is inmiddels ontwikkeld tot:

De Raket naar de Wereld van Morgen

  • Deze Raket heeft Draagvleugels van Verlangen, Verliefdheid, Vertrouwen en Verdraagzaamheid.
  • Daarnaast is er sprake van Stuwraketten van Energie, Licht en Beweging.
  • Dit alles geladen met beelden, dromen en ideeen van bewoners van deze planeet.

Hiermee is het oorspronkelijke concept omgebogen tot een project waarbij bewoners niet alleen fysiek, maar ook inhoudelijk betrokken zijn. Een kiem van een beweging waarbij een beroep wordt gedaan op samenwerken, en openstaan voor elkaars ideeen, op creativiteit, op autonome waardigheid en erkenning.

De Maker beweging / maker movemant is een eigenlijk een natuurlijke ontwikkeling, die mede voortkomt uit onvrede over de onmacht ten opzichte van commerciële produkten, corrupte systemen en een tekort aan vrijheid.
Met het laagdrempelig beschikbaar komen van kennis, technologie en vaardigheden, komen steeds meer mensen in een positie die hen niet alleen mondige wereldburgers maakt maar ook tech-savvy medewoners maakt.

Concreet moeten we maker spaces maken in elke buurt, bewoners faciliteren in het creeren van hun eigen autonomie.
Op de Maker Faire Eindhoven komen Maker Space initiatieven uit de hele wereld. Bijzonder is de Maker space - de enige - uit Irak die met een fantastisch innovatief project naar de Eindhoven Maker Faire komen. Wat kunnen we leren van onze buren! Dat is de uitdaging. We moeten leren om te delen, te inspireren en te ontwikkelen om de mooie grote doelen die we hebben te bereken.

Deze achtergrond visie moet nu vertaald naar het Raket en Crazy Car project: zie hiernaast!

afbeelding van Rob Berends

Beste René,

Ik heb je aanvraag weer even goed gelezen. Allereerst even de volledigheid: ik mis nog een ingevulde modelbegroting. Die vind je onder de knop Bewerken, daarna de knop Denk mee meer projectinformatie. En dan naar 'begroting (niet publiek)' en dan drukken op de woorden in de tekst 'downloadbae modelbegroting'.

Dan nog jouw specifieke vraag naar een goede mix van bestaand en nieuw en bedenkers en bouwers. Kun je ook meeliften met de mailings van de Makers Fair? Die bereiken vast een grote doelgroep. En zijn er speciale communities op Internet waar de bedenkers en bouwers in zitten?  Je kent ongetwijfeld ook een aantal enthousiaste vroege aanmelders, die kunnen vast ook weer mensen enthousiast maken. Ik zie al interessante samenwerkingspartners hiervoor in je aanvraag staan. Is de makerbeweging al op gang aan het komen?  

Verder nog een belangrijke vraag: naast het speciale raketproject gaan mensen zelf aan de slag. Doen ze dat helemaal los van jou en je organisatie of bied je ze nog een platform waarin zij oproepen kunnen doen voor specifieke hulp waardoor hun voertuig spannender wordt en ze tevens meer hebben geleerd?

Zet de antwoorden vooral in de aanvraag zelf, links van deze chats.

Succes met het vervolg!

Vriendelijke groet,

Rob

afbeelding van Rob Berends

Beste René,

Op je vraag naar wie er verder meedenken: in ieder geval zijn Danielle en ik dat, maar soms kijken ook anderen mee. Dat zijn geen vaste mensen. Je kunt zelf ook mensen uitnodigen met je mee te denken. Het kost hun maar weinig tijd en ik denk dat veel mensen het wel leuk vinden even op dit voor hun nieuwe platform actief te zijn en jou te helpen. Ik lees je aanvraag zo nog even goed en meld me dan weer.

Vriendelijke groet,

Rob

 

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste René, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Ik ben bekend met de Ontdekfabriek en haar talrijke kinderactiviteiten in het Strijp-gebouw. Hoe zorg je er voor dat nu ook jongeren en volwassenen meedoen met het ontwerpen en bouwen van de creatieve voertuigen?

Zou toch fantastisch zijn als de parkeergarage tegenover het Blue Collar vol komt te staan met jullie knotsgekke creaties! Werken jullie voor dit project al samen met partners op Strijp? Zo ja, welke organisaties doen mee en wie ben je van plan om nog te benaderen?

afbeelding van René Paré

Beste Daniëlle,

Ik plaatste deze vraag ook bij Rob hieronder:

Hoe gaat het proces verder, zijn er meerdere mensen die in dit stadium meepraten, en kan dat in een live modus gebeuren of vind dat hier op deze manier plaats?

afbeelding van René Paré

Beste Daniëlle, Waar kan ik mij op dit project abonneren om een melding te krijgen als er op gereageerd is? Ik kan het niet vinden...

afbeelding van René Paré

O nu heb ik het net gevonden: Volg! Dank je.

afbeelding van René Paré

Beste Daniëlle,

Fijn dat je meedenkt en bekend bent met de situatie daar.

Inderdaad is het een uitdaging om jongeren en volwassenen mee te laten doen. Dat zijn we aan het ontwerpen qua strategie: er wordt een verhaal ontwikkeld dat zo leuk en uitdagend is dat mensen geprikkeld en enthousiast worden om mee te doen. Een mengsel van magie, fantasie en technische vernuftigheden worden een bijzonder concept.

Qua locatie is de parkeergarage een optie, maar ook de groenstrook voor het Klokgebouw. Hierover is overleg met Strijp-S wat mogelijk is.

We werken samen met Ontdekfabriek, Klokgebouw, Park Strijp Beheer, Eindhoven 365, en werken aan meer partners om mee te doen.

afbeelding van Rob Berends

Beste René,

Welkom op dit platform. Ik denk de komende tijd graag met je mee om van dit idee een kansrijke aanvraag te maken.

Als bijzonder evenement bij de Eindhoven Maker Fair organiseer je een parade met voertuigen die allerlei deelnemers maken en met 1 voertuig, de raket van Jules Verne, dat een groep o.l.v. Hugo Vrijdag maakt. Wat een creativiteit! Hoeveel mensen hebben al toegezegd mee te doen, ofwel met een eigen voertuig ofwel met het Verneproject? 

Ik lees dat je een bijdrage vraagt van het fonds van € 12.500. Betreft dat het Verneproject of de rest van de parade of beide? De keus daarvoor bepaalt ook waarover in deze aanvraag informatie nodig is.

Ik verneem je antwoorden wel weer.

vriendelijke groet, Rob

afbeelding van René Paré

Beste Rob,

Wij denken dat de combinatie van de twee het beste is want dan versterkt dat het concept, en is de raket de kern van de parade en de maakaktiviteiten. Het stimuleren van meedoen en het begeleiden daarvan is een organisatorische opgave die we nu aan het ontwerpen zijn.

De daadwerkelijke constructie is een spektakel dat ook live kan plaatsvinden ( de laatste loodjes) tijdens het festival. Dat moet natuurlijk wel al voorbereid zijn.

Ik hoor graag welke informatie nodig is voor de aanvraag.

 

Pagina's