menu denk mee beslis mee maak mee

Kleine Sofie en Lange Wapper

Een muzikale kerst-familievoorstelling voor 8+

De Stokerij Schiedam
4 september 2017 tot 30 december 2018
muziek, muziektheater, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€10.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Premiereweek

Door Anne Rats op ma 18 dec

... En zo is het opeens al de premiereweek... Het repeteren en monteren van de voorstelling met zo'n enorme groep mensen (zie onder) heeft veel...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Kleine Sofie en Lange Wapper

Een muzikale kerst-familievoorstelling voor 8+

afbeelding van Anne Rats

Ingediend door:

Anne Rats

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
De Stokerij wil met haar voorstellingen graag meer mensen met een bi- of multiculturele achtergrond aantrekken. Door onze samenstelling is dit niet vanzelfsprekend. Hoe kunnen we hier stappen in zetten?

Wat ga je doen?: 

Kleine Sofie en Lange Wapper is een nieuwe grotezaal-voorstelling van De Stokerij Schiedam, in coproductie met Theater aan de Schie, naar het boek van Els Pelgrom. Het is een muzikale familievoorstelling voor 8+ over Kleine Sofie, die erg ziek is, maar enorm graag wil weten “Wat Er In Het Leven Te Koop Is”. Bij Kleine Sofie en Lange Wapper gaat De Stokerij wederom een samenwerking aan met amateurtoneelspelers, muzikanten en locale ondernemers en andere samenwerkingspartners, zoals zij ook deden bij hun stadsspektakel Hamlet (2016): professionals, amateurspelers en -muzikanten, basisschoolleerlingen staan samen op het toneel en maken samen de voorstelling.

De voorstelling speelt 5x  in Theater aan de Schie (reeds geboekt, kaartverkoop gestart) en 20 keer in een landelijke tournee van oktober 2018-dec 2018, waarbij de jeugd- en amateurspelers en -muzikanten bij tourbeurt meespelen. 

Doel is door onze inclusieve werkwijze (samenwerking met amateurkunstenaars, basisschoolleerlingen en andere lokale en regionale partijen) een groot nieuw, cultureel gevarieerd publiek voor de podiumkunsten bereiken en de stad betrekken bij het theater dat we maken. 

 

 

Hoe ga je te werk?: 

Kleine Sofie en Lange Wapper is een nieuwe theatervoorstelling van De Stokerij Schiedam, in coproductie met Theater aan de Schie, naar het boek van Els Pelgrom. Het is een muzikale familievoorstelling voor 8+ over Kleine Sofie, die erg ziek is, maar enorm graag wil weten Wat Er In Het Leven Te Koop Is. De voorstelling zal van 20 t/m 23 dec 2017 spelen in Theater aan de Schie en in het seizoen 2018-2019 een landelijke tournee maken (via Buro Bannink). Bij Kleine Sofie en Lange Wapper gaat De Stokerij wederom een samenwerking aan met amateurtoneelspelers, muzikanten, kinderen en lokale ondernemers en andere samenwerkingspartners, zoals zij ook deden bij hun stadsspektakel Hamlet (2016).  Doel van het project is een mooie, geïnspireerde, goedgemaakte voorstelling maken, die 5 keer speelt in Theater aan de Schie en 20 keer speelt in een landelijke tournee van oktober 2018-dec 2018, met een bereik van ongeveer 10.000 personen. Daarnaast bereiken we door onze inclusieve werkwijze (samenwerking met amateurkunstenaars, basisschoolleerlingen en andere lokale en regionale partijen, in totaal ongeveer 235 personen) een groot nieuw, cultureel gevarieerd publiek voor de podiumkunsten en betrekken we de stad bij het theater dat we maken.

De amateurspelers worden geworven via advertenties in papieren media en social media, via bestaande amateurtoneelverenigingen in Schiedam, maar ook de wijkcoaches, wijkondersteuningsteams en wijkprocesmanagers in Schiedam worden ingezet om in contact te komen met potentiele deelnemers. Deze uitgebreide zoekmethode levert veel meer nieuw talent op dan alleen de mensen die toch al naar theater gaan/toneelspelen: op het moment van schrijven hebben we 30 potentiele deelnemers met diverse culturele en sociaaleconomische achtergronden. Zij mogen auditie doen,  waarbij we alle potentiele spelers laten kennismaken met ons, met toneelspelen en het stuk. In september 2017 begint een workshopreeks van 15 lessen, die tevens de repetities voor het stuk zijn. Voor de lessen worden de amateurspelers opgedeeld in twee groepen van 15: we zijn van plan om de 30 potentiele deelnemers allen mee te laten doen aan in ieder geval één voorstelling. Na de 15 lessen volgt de montageweek en de 5 voorstellingen, waarbij er 10 amateurspelers per keer meedoen. Op de tournee gaan er per voorstelling 5 amateurspelers mee.  De Stokerij biedt de amateurspelers geen traditioneel toneelonderwijs; de aanpak onderscheidt zich op een aantal vlakken van het bestaande aanbod. Zo wordt er niet gewerkt met dramadocenten maar met verschillende beroepsacteurs die al enige naam hebben opgebouwd. 

De 50 Schiedamse basisschoolleerlingen die meedoen zijn via de scholen attent gemaakt op de auditie en ook zijn er kinderen naar ons doorverwezen door wijkcoaches of organisaties op het gebied van cultuureducatie (Stichting Mooi Werk, Wijkcultuurklassen). Deze auditie is afgerond en vanaf september krijgt deze groep 15 lessen die resulteren in de daadwerkelijke deelname aan de voorstelling. Zes kinderen spelen per voorstelling een grote rol (in het stuk zitten drie scenes waarin steeds twee andere kinderen de hoofdrol hebben), deze willen we iedere voorstelling aan zes andere kinderen geven en de overgebleven kinderen spelen in het ensemble, de samenstelling zal dus iedere voorstelling verschillen. Voor de lessen worden de leerlingen opgedeeld in vier groepen van 12. Na de 15 lessen volgt de montageweek en de 5 voorstellingen.. Op de tournee gaan er per voorstelling twee kinderen mee.  De grote lijn in de lessen is de verantwoordelijkheid van regisseur Koen Wouterse. Daarnaast zullen er lessen worden gegeven door gastdocenten (verschillende beroepsacteurs)

Met wie werk je samen?: 

Theater aan de Schie is onze coproducent. Zij staan ons bij op het gebied van verkoop, productie, marketing/communicatie, decor en stellen de grote zaal van het theater ter beschikking voor het afmonteren van de voorstelling. Ook zijn ze artistiek sparringpartner en leiden zij de actie "Knuffel je mee?". Daarnaast wordt samengewerkt met SDAM op het vlak van marketing en communicatie. MILC ontwerpt het voorstellingsbeeld en de campagne, tekstschrijfburo Sophieke Thurmer voert de campagne uit. De Bibliotheek Schiedam, Stichting Mooi Werk en De Kleine Ambassade ondersteunen ons in de randprogrammering en de educatie/workshops voor de Jonge Stokerij en amateurspelers. Voor de landelijke tournee worden we op marketing verder ondersteund door de theaters die ons programmeren.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het project is geslaagd wanneer een substantieel deel van de kwantitatieve doelstellingen op het gebied van publieksbereik is gerealiseerd. Ook de mate waarin bewoners en amateurpodiumkunstenaars aan het project zijn verbonden is bepalend voor de succesmeting, evenals de geografische spreiding van de landelijke tour en het aantal gespeelde voorstellingen in deze tour.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
5 voorstellingen S'dam 235 2000
20 voorstellingen land 30 8000
15 workshops 50 kinderen 0
15 workshops 30 amateurspelers 0
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Kleine Sofie en Lange Wapper is een familievoorstelling voor 8+ met een filosofische basis: het gaat over de dood en het vieren van het leven. Fantasie, vriendschap en liefde zullen de dood altijd overwinnen. Door deze inslag spreekt de voorstelling zowel volwassenen als kinderen aan op hun eigen niveau.

De Stokerij heeft gezien dat de samenwerking tussen amateur en professional bij onze voorstelling "Hamlet" (2016) en het bevorderen van kunstparticipatie een stad optilt en veel nieuw publiek kan enthousiasmeren voor theater als kunstvorm.

De Stokerij is landelijk een van de weinige gelegenheden waarin amateurspelers werkelijk het toneel delen met professionals: amateurspelers komen wel binnen bij professionele gezelschappen, voor een workshop, een educatief programma of in het beste geval een "schaduwproductie" van de voorstelling die het gezelschap op dat moment repeteert, maar een werkelijke samenwerking zoals in Schiedam is zeldzaam in Nederland. Deze samenwerking bestrijkt zowel de voorstellingen als de repetities: tijdens de repetities werken de amateurspelers en basisschoolleerlingen samen met professionele acteurs ipv met dramadocenten.  

De Stokerij gaat voor Kleine Sofie en Lange Wapper verder in de samenwerking met de Schiedamse en regionale inwoners. Niet alleen krijgen amateurspelers en jonge spelers kleine rollen te spelen náást de professionele acteurs, ook wordt de samenwerking gezocht met lokale amateurbands en -koren voor de muzikale omlijsting voorafgaand aan de voorstelling en na afloop.

De Stokerij Schiedam heeft een vaste vrijwilligerspoule van zeven vrijwilligers die op vaste basis met raad en daad terzijde staan. Daarnaast zijn er 140 "Stokers", mensen die hebben aangegeven op projectbasis 'iets' te willen doen voor onze voorstellingen. Zij kunnen ingezet worden wanneer en waar nodig. De foyer van Theater aan de Schie wordt prachtig aangekleed door regionale ondernemers en de voorstelling heeft een naprogramma met kinderactiviteiten: een springkussen in de vorm van een beer, een ijskraam, popcornverkopers, merchandise, waarvoor ook weer de samenwerking wordt gezocht met ondernemers uit de regio. De kerstvoorstelling van De Stokerij/Theater aan de Schie wordt een kerstspektakel voor de hele stad, mét de hele stad, één die hopelijk vele jaren navolg zal vinden in Schiedam.

Begroting: 

Het realiseren van de voorstelling, het bijbehorende participatietraject en de uiteindelijke tournee zal € 231.064,00 exclusief btw kosten. Graag zou De Stokerij het FCP vragen zich voor €10.000,00 ex btw aan de voorstelling te verbinden, voor het participatietraject, de samenwerkingen met de stad en het realiseren van de voorstellingen. De Gemeente Schiedam, coproducent Theater aan de Schie en sponsor Rob Zuidema hebben zich al financieel aan de voorstelling verbonden. Verder staan aanvragen uit bij Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds Podiumkunsten, Janivo Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en het Deltaport Donatiefonds.

Uitslag Beslis mee

FCP28
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 117 gestemd
totaal78
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Jullie presenteren een grote uitdaging voor jonge amateurs die in een professionele voorstelling mogen meespelen. De ervaring die zij kunnen opdoen zal daarom bijzonder zijn. Door expliciet te werven onder mensen die zich nog niet in de voor de hand liggende netwerken bevinden hoop je op een brede diversiteit. Ik vind het positief dat jullie hiervoor op zoek zijn gegaan naar relevante partners en daar ook al resultaat mee hebben geboekt. Wat me nog wel opvalt is dat jullie wat summier ingaan op het creatieve werkproces dat de deelnemers gedurende het proces gaan doormaken, terwijl de concrete wijze waarop je hen en de professionals met elkaar verbindt juist het spannende element is. Dat had je wat mij betreft uitgebreider mogen toelichten. Dit geldt ook voor de wijze waarop je aansluiting vindt met de andere amateurverenigingen. Het is voor de zichtbaarheid mooi dat koren en orkesten omvoor en na de voorstelling optreden, maar waarom zou er voor hen geen rol weggelegd zijn tijdens de voorstelling?

Desondanks denk ik dat jullie een prikkelende activiteit organiseren voor een nieuwe groep deelnemers. Veel succes met jullie experiment! We worden graag op de hoogte gehouden via het blog.

afbeelding van Rob Berends

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

De Stokerij gaat van het boek Kleine Sofie en Lange Wapper een aansprekende grotezaal-voorstelling maken voor een tournee door Nederland, zo laat jullie degelijk plan zien. Jullie brede werving van de amateurdeelnemers, die, ook in aantal, een belangrijke rol vervullen in de voorstelling, blijkt goed te werken, want er zijn nu al 30 deelnemers met een gevarieerde achtergrond. Jullie goed gekozen samenwerkingspartijen binnen bijvoorbeeld Schiedamse wijken dragen daaraan positief bij. Hoewel over de verwachte ontwikkeling van de deelnemers weinig wordt gezegd, is er een grote kans dat het project met zoveel diverse deelnemers en inbreng van ervaren professionals wel het cultuurklimaat in Schiedam verder versterkt. De strategische samenwerking met Theater aan de Schie geeft het project bovendien de vleugels die het ook voor de amateurdeelnemers extra bijzonder maken.

afbeelding van Thijs Hazeleger

Dag Anne,

Nu het einde van de Denk mee fase in zicht komt, geef ik je ook graag nog wat laatste tips.

Ik was benieuwd of het nog gelukt is om in contact te komen met het Sophia Kinderziekenhuis?

Net als Giovanni raad ik je aan je tekst kernachtiger te maken en ook onnodige herhalingen eruit te halen. In je plan lees ik weinig meer terug over jullie multiculturele ambities, is dat plan nog actueel?

En misschien is het nog goed om te formuleren welke experimenten op het gebied van participatie jullie willen doen na Hamlet?

Succes met de afronding!

Groeten Thijs

afbeelding van Anne Rats

Ha Thijs,

Dank voor je bericht, ik ben nog met de stofkam erdoorheen gegaan. Contact met Sophia is gaande, nog geen uitsluitsel, maar we zijn in dialoog, het zou fantastisch zijn om een samenwerking aan te gaan. Ook heb ik nog gekeken naar de formulering van het experiment op het gebied van participatie. Ik hoop dat dat nu helderder beschreven staat, in het kopje over waarom deze voorstelling bijzonder is!

Hartelijke groet,

Anne Rats

afbeelding van Giovanni Campbell

Bedankt voor alle aanvullingen. En zo vlak voor het eind van de denkmee fase wil ik jullie nog adviseren om de uitgebreide toelichting op de voorstelling flink in te korten en dieper in te gaan op het creatieve proces met de amateurs. Daar is de aansluiting met ons platform het meest helder. Wellicht creëer je dan ook ruimte om meer in te gaan op de multiculturele groepen die je wilt werven en laten deelnemen. Met andere woorden: Wat is de werkwijze t.a.v. de amateurs?
Werk je daarnaast ook samen met lokale sociale partners die je toegang kunnen verschaffen tot de doelgroepen?

afbeelding van Anne Rats

Ha Giovanni!

Graag vraag ik je aandacht voor het kopje "hoe ga je te werk", hier heb ik nu aangegeven hoe het creatieve traject er voor de amateurspelers zal uit zien en iets over de lokale sociale partners die ons toegang hebben verschaft tot nieuwe doelgroepen. Ik ben er erg trots op dat we in deze processen echt een slag hebben geslagen wat betreft de zoektocht naar deelnemers met verschillende culturele en sociaaleconomische achtergronden. 

Hartelijke groet,

Anne

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom op het JMHM platform. De komende weken denk ik met jullie mee over het project om het aan te scherpen voor een aanvraag die kan voldoen aan de doelstellingen van JMHM.

Jullie willen met dit project meer mensen met een bi- of multiculturele achtergrond aantrekken. Door jullie samenstelling is dit echter niet vanzelfsprekend. 
Om jullie vraag te kunnen beantwoorden heb ik echter nog wat meer informatie nodig, want uit welke noodzaak is jullie vraag geboren? En wat willen jullie hierin betekenen?
Je zou bijv in gesprek kunnen gaan met zelforganisaties in je directe omgeving of je kunt culturele organisaties benaderen die al heel concreet met verschillende culturele groepen werken. Wat zijn jullie eigen ideeën?  

afbeelding van Anne Rats

Ha Giovanni!

Dank voor je vragen! 

Zoals ik Thijs al antwoordde: De Stokerij wil theater maken dat aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedere burger in Nederland. Op dit moment geeft 35% van de Nederlandse bevolking aan behoefte te hebben aan ‘herkenbare verhalen’ en wij nemen die signalering heel serieus en we willen dit aanbod leveren, voor alle groepen in de samenleving. 

Ikzelf en mijn twee mede-artistiek-leiders zijn 'wit' en ook in de rest van onze organisatie vallen nog stappen te zetten wat betreft culturele diversiteit, to put it mildly. En dat is gewoon ontzettend zonde. Sterker nog: onze blik op de wereld zou veel breder zijn als onze organisatie cultureel ook breder zou zijn. Mijn idee zou zijn (maar misschien is dat naief en ik formuleer ook maar terwijl ik aan t denken wordt gezet door je vraag): terwijl we groeien (want we zijn een klein, jong gezelschap) moeten we bij iedere persoon die we aannemen blijven nadenken over de culturele achtergrond. De verandering en ontwikkeling moet van binnenuit komen. En niet alleen in de organisatie van De Stokerij moeten we daar over na blijven denken, maar ook in bijv. de casting van onze gastacteurs.

Goed idee om hier ook over te sparren met culturele organisaties die hierin al stappen hebben gezet. Dat netwerk hebben we en we kunnen daarvan leren. Dank! 

Heb ik zo je vragen een beetje beantwoord? ;-) 

Anne

afbeelding van Thijs Hazeleger

Dag Anne, 

Welkom bij JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. 

Mooi streven om een cultureel gevarieerd publiek te bereiken. Waarom willen jullie dat zo graag? En wat is er 'mono-cultureel' aan jullie eigen samenstelling? 

Bij de thematiek van de voorstelling kreeg ik het kinderziekenhuis als associatie. Misschien interessant om daarmee contact te zoeken? Want ziek worden kan ieder kind overkomen, welke culturele achtergrond je ook hebt. 

Groeten Thijs

afbeelding van Anne Rats

Dag Thijs!

Leuk je te ontmoeten! De Stokerij wil theater maken dat aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedere burger in Nederland. Op dit moment geeft 35% van de Nederlandse bevolking aan behoefte te hebben aan ‘herkenbare verhalen’ en wij nemen die signalering heel serieus en we willen dit aanbod leveren, voor alle groepen in de samenleving. De drie artistiek leiders van De Stokerij zijn 'wit' en ook de rest van de organisatie is wat ons betreft nog niet divers genoeg, geen werkelijke afspiegeling van de samenleving, waar we wel naar streven. Willen wij een relevant aanbod voor de hele samenleving maken, dan zijn daarin echt stappen te zetten. 

Wat wel geweldig is, is dat we met De Stokerij een jeugdtak hebben: de Jonge Stokerij. Een zeer gemeleerd gezelschap basisschoolleerlingen vanaf 9 die mee zullen werken aan de voorstelling. Daar verheugen we ons erg op.  

Dank voor je tip rondom de thematiek! We gaan idd in contact treden met o.a. het Sophia Kinderziekenhuis, wie weet krijgen we wel een live stream van de voorstelling voor elkaar! Dat zou fantastisch zijn. Mocht je tips hebben hoe we dat voor elkaar krijgen...? ;-) 

Groet!

Anne