menu denk mee beslis mee maak mee

Jouw 3D idee

Kinderen printen hun eigen uitvindingen in 3D

Stichting De Ontdekfabriek
8 januari 2017 tot 30 april 2017
beeldend 3D, film
kinderen, wijkbewoners
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Dankbare groepsleidsters!

Door Chris Voets op di 7 mrt

Hallo Colinde,

We hebben net met leerjaar 2 genoten van een leuke workshop rondom de 3Dpennen.
We willen jullie hiervoor ontzettend...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Jouw 3D idee

Kinderen printen hun eigen uitvindingen in 3D

afbeelding van Chris Voets

Ingediend door:

Chris Voets

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Welke 3D pennen zijn onderhoudsvriendelijk?

Wat ga je doen?: 

In De Ontdekfabriek kunnen kinderen hun affiniteit met ontwerpen en innovatie ontdekken. Tijdens een bezoek met het hele gezin of met een kinderfeestje worden ze gïnspireerd om zelf te ontwerpen, bouwen en presenteren. Laagdrempeligheid is daarbij van groot belang. We willen juist de kinderen bereiken die nog niet wisten dat ze creatief talent en affiniteit hebben! Naast de aantrekkelijke context en omgeving is het ook van belang dat kinderen relatief snel een mooi resultaat kunnen bereiken. Het gebruik van nieuwe technieken is daarbij een stimulerende factor.

Samen met Stichting De Uitvinders, Trudo Weekendschool en Woensel West kids willen we kinderen op basis van verhalen eigen ontwerpen laten bedenken en uitwerken in een 3D print. Dat doen ze met 3D printpennen. Die pennen hebben het voordeel dat je er relatief snel mee kunt werken. De werking van een 3D pen is vergelijkbaar met die van een echte 3D printer. Als ze aan de slag zijn met hun pen, print de 3D printer een inspirerend ontwerp en krijgen de kinderen uitleg van onze begeleiders. Kinderen mogen zeker trots zijn op hun ontwerpen en kunnen hun ontwerpen op een website presenteren en daarmee anderen inspireren.

Hoe ga je te werk?: 

Het doel van het project is om kinderen te laten ervaren dat de samenleving maakbaar is. Als je goede ideeën hebt kun je die heel snel omzetten in een tastbaar product. Nieuwe technieken als 3D printen kunnen je daarbij helpen. In ons project inspireren we de kinderen met een film waarin maatschappelijke problemen (zoals tekort aan water, zoektocht naar groene energie) centraal staan. We dagen hen uit om binnen de context van de film eigen uitvindingen en oplossingen te bedenken om die vervolgens met behulp van 3D pennen ook echt te bouwen. Ze gaan naar huis met hun eigen fysieke bouwwerk en kunnen trots hun ouders laten zien waartoe ze al in staat zijn.

Opbouw van de workshop:

Confronteren

Bekijk samen de film en bespreek na de film samen met de kinderen welk probleem zich voordoet. Let op: laat de probleemstelling vanuit de kinderen komen.

Verkennen
Laat de kinderen verschillende oplossingen/uitvindingen bedenken o. De oplossing die ze bedenken mogen ze uiteindelijk gaan maken met de 3D pen.

Ontwerpen
Binnen deze stap moeten de kinderen hun oplossing uitwerken in een ontwerpschets.

Realiseren
Hierna mogen de kinderen hun ontwerp gaan maken.

Testen en bijstellen
Binnen deze stap kunnen de kinderen hun eindproduct testen en beoordelen of het aan de eisen voldoet. Indien nodig kunnen ze het product bijstellen of kijken bij de andere om te zien hoe hun de technische inzichten hebben verwerkt binnen hun product.

Presenteren

Binnen deze stap moeten de kinderen hun product demonstreren en uitleggen wat ze hebben gemaakt. Hierbij vertellen ze waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt rondom bijvoorbeeld constructies en wat hun opwat hun oplossing voor de probleemstelling is geweest.

Verdiepen
Reflectie op het ontwerpproces en de ontwikkeling van vaardigheden en kennis. Verdieping en verbreding door de producten te vergelijken met uitvindingen uit uw omgeving.

Met wie werk je samen?: 

De doelgroep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar. In de projectperiode zullen de kinderen van Woensel West KIDS+ en de Trudo Weekendschool deelnemen aan het project. Juist deze kinderen kunnen extra inspiratie en ondersteuning gebruiken en komen normaliter nauwelijks in aanraking met kunst en design. Het is belangrijk om juist hen te betrekken, inspireren en te laten ervaren welke talenten zij bezitten.De maakbaarheid van de samenleving en het zelfvertrouwen dat zij met hun creativiteit daaraan iets goeds kunnen toevoegen en zelf kunnen maken is het doel van het project. Doordat ze hun ideeën op een website mogen presenteren zullen zij ook hun omgeving laten zien welk een talent zij bezitten. Ze mogen gerust trots zijn op hun werk!

Daarnaast worden de gereedschappen en de projectinhoud gebruikt voor alle jonge bezoekers van De Ontdekfabriek, die daar met hun ouders of school komen onderzoeken, ontwerpen en bouwen.

Het project is een succes als de deelnemende kinderen 'verrijkt' naar huis gaan. Zij moeten voelen dat ze zelf in staat zijn om iets te creëren. Daarnaast moeten ze de workshop als fijn en ontspannend hebben ervaren. Het goede van het project is tevens dat de verworven materialen, gereedschappen en kennis en ervaring na de projectperiode wordt meegenomen naar heel erg veel andere kinderen. Daarmee is dit een investering in een duurzaam project.

Wat is verder van belang om te weten?: 

In dit project werkt De Ontdekfabriek samen met Woensel West KIDS+ en de Trudo Weekendschool. Beide organisaties zijn gericht op kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Woensel West KIDS+ is in 2013 gestart als onderdeel van de wijkvernieuwing in Eindhoven Woensel West en is onderdeel van Buurtonderneming Woensel West. Het doel van KIDS+ is om kinderen in Woensel-West na schooltijd passende activiteiten aan te bieden. Dit doen ze door een dagelijkse huiskamermiddag aan te bieden waar kinderen kunnen kletsen of spelletjes kunnen spelen en door het aanbieden van plusactiviteiten; activiteiten waarbij kinderen kennis maken met activiteiten zoals koken, kunst of techniek. Deelname is voor kinderen gratis en vrijblijvend. Dit betekent dat de kinderen zelf gemotiveerd zijn om deel te nemen aan de activiteiten van KIDS+.

De Trudo Weekendschool is een ‘school’ voor nieuwsgierige, leergierige kinderen. Gedurende drie jaar maken ze op zondag kennis met kunst, cultuur, maatschappij en wetenschap. Ze duiken in een boeiende wereld, waarmee ze van huis uit waarschijnlijk niet zo gauw in aanraking komen. Journalisten en doktoren, advocaten en architecten, rechters en politici laten hen zien, horen en ervaren wat er allemaal bij hun vak komt kijken.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
3 3D workshop KIDS+ 8 24
3 3D workshop Weekendschool 30 90
12 3D workshop Scholen 30 360
20 3D workshops publiek 50 1000
       
       

Bij aantal deelnemers is het aantal deelnemers per activiteit ingevuld. Aantal bezoekers betreft aantal activiteiten vermenigvuldigd met aantal deelnemers per activiteit.

Wat maakt het project bijzonder?: 

Voor De Ontdekfabriek is 3D printen een welkome aanvulling op haar activiteiten: kinderen 'empoweren' en hen te laten ervaren hoe waardevol hun creativiteit en kunstzinnigheid is. 3D printen is de techniek van de toekomst. Kinderen daarmee in aanraking brengen is tegelijkertijd hen voorbereiden op die toekomst. Bovendien zijn de mogelijkheden van 3D printen erg inspirerend voor kinderen omdat ze in relatief korte tijd veel kunnen realiseren en zal hun enthousiasme voor beeldende vormgeving en kunst waarschijnlijk toenemen.

Daarnaast is het project door de samenwerking met Woensel West KIDS+ en Trudo Weekendschool biedt het project bovendien de kans om juist kinderen te binden en te inspireren die normaliter niet vaak met huin ouders De Ontdekfabriek bezoeken.

Begroting: 

Met behulp van de FCP subsidie kunnen de benodigde gereedschappen (met name 3D printer en -pennen) en verbruiksmaterialen (met name 3D filament) worden aangeschaft. Ook wordt een webpagina opgeleverd voor het project. De betrokken organisaties leveren eigen personeel om kinderen te begeleiden. De personeelkosten komen voor rekening van de organisaties zelf.

Locatie(s): 
EINDHOVEN

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek46
max 50 / 91 gestemd
totaal76
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project adhv de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Dit qua inhoud en opzet compacte initiatief is bedoeld voor een beperkte groep kinderen, werkt toe naar een duidelijk omschreven doel en heeft een doordachte aanpak, die aansluit bij het niveau van de deelnemers en bij de beschikbare tijd. Als pilot wekt het voldoende vertrouwen. Met deze partners lukt het zeker een flinke hoeveelheid kinderen te laten kennismaken met de wondere wereld van ontwerpen en 3D print. Om het effect van het project te duiden hadden jullie nog wat meer kunnen inzoomen op wat de uitvoering ervan kan betekenen voor de ontwikkeling en positionering van de Ontdekfabriek, maar dat is wellicht een vraag waarop je na afloop van de activiteiten antwoord kunt geven. Veel succes!

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project a.d.h.v. de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Jullie activiteiten weten het creatieve brein van kinderen te prikkelen en jullie aanpak oogt doordacht en kwalitatief. Met do-it-yourself activiteiten wordt laagdrempelig een brede, jonge doelgroep bereikt en geactiveerd. Jullie blijven nog wel in jullie eigen comfortzone en de creatieve en kunstzinnige kansen die het ontwerpen en uitwerken van 3D prints biedt zie ik niet volledig benut. Wie weet komt dat nog?! De samenwerking in het project is voor alle partijen van toegevoegde waarde; een volgende stap zou kunnen zijn om de medewerkers van KIDS+ en Trudo zelf nauwer te betrekken. Ondanks de kritische opmerkingen zie ik genoeg aanknopingspunten om jullie binnenboord te houden.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Je hebt het plan inmiddels heel veel beter uitgewerkt beste Chris. De doelgroep kinderen, de samenwerkingspartners en jullie werkwijze is mij nu helder. Nog een tip van mijn kant, aanvullend op de 2D-presentatie op een website: je project loopt nu van januari tot mei 2017, maar met een beetje mazzel kun je de tweede serie daarop laten aansluiten en dan ook de 3D-resultaten exposeren in de Ontdekfabriek tijdens de Dutch Design Week.

Afgelopen editie DDW was het al erg leuk om bij jullie binnen te zijn en de levendige sfeer te proeven. Dat wordt alleen maar leuker met het showen van het resultaat van de kinderen. Bovendien bereik je dan een heel groot publiek en kun je wellicht zelfs geld ophalen voor een derde ronde, via online crowdfunding en met de pet rondgaan. 

afbeelding van Chris Voets

Dankjewel Daniëlle, een goede suggestie inderdaad! 

Op basis van de resultaten in het voorjaar besluiten we of dit een dergelijk vervolg kan hebben in de Dutch Design Week 2017.

Veel groeten,

Chris

afbeelding van Willemijn in 't Veld

We hebben jullie verzoek om naar de Beslis mee-fase te gaan ontvangen, maar ik raad je aan om je plan op een paar punten verder aan te vullen. Concretere informatie over de opzet en invulling van de activiteiten (duur, opbouw, aard van de begeleiding, werkwijze) versterkt je plan. Daarnaast zou je kunnen toevoegen wanneer dit project voor jullie en voor de verschillende partners een succes is en wat je als toekomstperspectief ziet. Dat gaat vast lukken in de resterende twee weken Denk mee-tijd.

afbeelding van Chris Voets

Hoi Willemijn ik heb een korte omschrijving van de workshop toegevoegd (we hebben meer info maar het aantal tekens is beperkt). Bij het stuk over partnership heb ik meer beschreven over wanneer het een succes is en wat het toekomstperspectief is.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Hoe staat het met jullie ideeën voor dit project? Laat het ons weten als jullie inhoudelijke vragen hebben of vragen over het JMHM-proces.

afbeelding van Chris Voets

Hoi Willemijn, we zijn klaar om het definitieve plan/aanvraag in te sturen.

 

afbeelding van Tijmen Schep

Leuk, bij SETUP zijn we ook dol op de 3D print pen.

Praktische tip: koop versie 2 van de Myriwell pen. Die kan je op allerlei plekken kopen. De grote voordelen: goedkoop, gemakkelijk te repareren, en vooral: gebruik standaard 1,75mm plastic spoelen die ook in 3D printers gaan. Voor 30 euro kan je zo een week tekenen :-)

Laat je niet verleiden door de meer gestroomlijnde versie 3, die heeft meer plastic onderdelen, en gaan zeer snel kapot.

Dan inhoudelijk: bij SETUP maken we open source educatieve sjablonen. Misschien kunnen we daarin samenwerken?

Bekijk de video hier eens: https://www.setup.nl/events/2016/3d-domtoren-werkplaats

En ook:
https://www.setup.nl/nieuws/2016/01/educatie-experimenten-met-3d-tekenen

afbeelding van Chris Voets

Dankjewel voor de tips Tijmen! We gaan de Myriwell 2 proberen als het project doorgaat. En dan willen we ook graag kijken naar samenwerking op het gebied van sjablonen. Wordt hopelijk vervolgd.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Ook welkom namens mij! Leuk om jullie eerst live op de Mini Maker Faire in Eindhoven te zien en nu hier.

 

Kan je meer toelichten over jullie werkwijze met de kinderen? Welke creatieve competenties spreek je met jullie activiteiten aan, hoe komt een kind binnen en hoe gaat het weg, wat neemt een kind van jullie workshops mee op de langere termijn, dat soort vragen spelen door mijn hoofd. 

 

Je kan je projectplan verder uitwerken aan de linkerzijde. Via Bewerken - Meer projectinformatie. 

 

Succes!

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Chris, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor experimentele actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Ik ben bekend met jullie gave Ontdekfabriek en ook met diverse Eindhovense initiatieven om kinderen in aanraking te brengen met nieuwe sociale-, culturele- en educatieve belevenissen, waardoor ze hun talenten kunnen ontdekken.

Jullie bedienen nu al grote groepen kinderen met inspirerende activiteiten. Is het bij dit project de specifiek de bedoeling om kinderen uit arme gezinnen te bereiken? In Woensel West is Tante Netty actief in de buurt met cultuurparticipatie voor en door bewoners tantenetty.nl (1 van 2)

 

 

afbeelding van Chris Voets

Hallo Danielle,
Dank voor je tip en je complimenten voor onze organisatie! Wij kennen Tante Netty. En ja, het zou heel tof zijn als hun specifieke doelgroep komt kennismaken met deze 3D print workshop. Echter, ons aanbod is bedoeld voor ALLE kinderen. De vraag is in hoeverre we dan in onze aanvraag specifiek deze doelgroep moeten benoemen. Willen we best als het de kans op honorering verhoogt hoor. Maar de nieuwe workshop willen we daarnaast ook gebruiken voor andere kinderen....
Wat is jouw advies?
Het Fablab in Eindhoven heeft geen ervaring met 3D pennen. ASML wel maar hun pennen raken soms verstopt. Misschien weet een lezer van dit forum wel welke de beste zijn.

Veel groeten , Chris

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Mijn belangrijkste advies is dat je je idee zo uitwerkt, dat je er zelf 100% achter staat. Het heeft geen zin om je plan naar fondsvoorwaarden toe te schrijven, als je er niet van plan bent het daadwerkelijk te realiseren. Op korte termijn kan het in je voordeel zijn, maar op lange termijn snijd je jezelf in de vingers. Mijn vraag aan jou is wel hoe je andere groepen kinderen bereikt, dan de vele kinderen die de Ontdekfabriek nu al weten te vinden?

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Hun uitvalsbasis ligt aan het eind van de Edisonstraat, vlak bij Strijp S; dat maakt samenwerking aantrekkelijk. Stichting Eindhovenfonds kan misschien ook nog bijdragen met advies, lokaal netwerk en financiering eindhovenfonds.nl. Je meedenkvraag is welke 3D-pennen onderhoudsvriendelijk zijn. Daar heb ik geen kaas van gegeten, ook al ben ik een Alkmaarse kaaskop :-). Die technische vraag kun je vast beantwoord krijgen door het Fablab in Eindhoven fablabbrainport.nl (2 van 2)

 

Pagina's