menu denk mee beslis mee maak mee

70 jaar vrij

Jongeren herdenken 70 jaar bevrijding d.m.v. de...

International Gipsyfestival
2 maart 2015 tot 27 september 2015
animatie, beeldend 3D, circus, crafts
jongeren
onze website / check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Nog een keer!

Door albert siebelink op wo 20 mei

Het is gelukt: het herdenkingsconcert zal nog een keer worden uitgevoerd, en wel op het International Gipsy Festival op 30 mei in de...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

70 jaar vrij

Jongeren herdenken 70 jaar bevrijding d.m.v. de kunsten

afbeelding van albert siebelink

Ingediend door:

albert siebelink

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we samen met onze deelnemers andere disciplines op een verrassende manier combineren met ons orkest en zo de herdenking uniek en onvergetelijk maken?

Wat ga je doen?: 

Op 5 mei 2015 is het 70 jaar geleden dat WOII beëindigd is. Stichting Alfa, de organisatie achter het International Gipsyfestival, zal dit mede omdat 500.000 Roma en Sinti door de nazi’s zijn vermoord op een eigen manier herdenken. We willen jongeren op hun eigen manier de (gevolgen van) oorlog, discriminatie van en moord op minderheden laten herdenken en hen zich bewust laten worden van de mogelijke rol van de kunsten bij dergelijke conflicten. Een nieuwe manier van herdenken. Daarom heeft het Gipsyfestival het initiatief genomen om een orkest te formeren van jonge Brabantse muzikanten (14-21 jaar). Op 3 en 4 mei zullen zij als eerbetoon aan de slachtoffers zowel zigeuner- als jiddiese muziek ten gehore brengen - muzieksoorten die zij niet of nauwelijks gespeeld hebben. Omdat we in het verleden bij het Gipsyfestival vaker disciplines gecombineerd weten we dat daaruit de meest prachtige resultaten ontstaan. Daarom creëren we, om deze herdenking nog indrukwekkender te maken, samen met Tilburgse jongeren een herdenkingsconcert bestaande uit mix van muziek, beeldende kunst en spoken word. 

Hoe ga je te werk?: 

JONGEREN DENKEN MEE OVER VORM EN INHOUD >> De deelnemers aan dit project zijn 14 - 21 jaar oud en hebben talent en/of passie voor één of meerdere kunstvormen (een mix van getalenteerde scholieren, conservatoriumstudenten en R-newt-jongeren) . In januari gaan we met een aantal deelnemende jongeren om tafel om samen met hen na te denken over de precieze vorm en inhoud van dit project.
MUZIEK: ORKEST >> Joodse en Gipsymuziek staan bij deze unieke voorstelling centraal. Tijdens 8 repetitiesessies onder leiding van Maarten Jense zullen de jonge muzikanten geïnspireerd worden door diverse professionele Sinti/Roma/Jiddische muzikanten (waaronder Giani Linan) samen toewerken naar een generale repetitie en 2 uitvoeringen op 3 en 4 mei. Ook krijgen ze een workshop van Roger ‘Moreno’Rathgeb, de componist van het Requiem voor Auschwitz, over het verwerken van het thema ‘herdenken’ in muziek. Zo mixen we de kennis en kunde van de deelnemers, de docenten en Roger tot een nieuw muzikaal genre.
BEWUSTWORDING HEDEN EN VERLEDEN D.M.V. BEELDENDE KUNST & SPOKEN WORD>> Tijdens het concert presenteren we unieke kunstwerken die speciaal voor deze gelegenheid worden gemaakt. Ook zal een groep jongeren (met o.a.  2 Roma-rappers) aan de slag gaan met het schrijven en presenteren van pakkende, originele teksten die gecombineerd wordt met de beelden en de muziek. Het thema dat in hun werk centraal zal staan is ‘Herdenken: Heden en Verleden’. Daarom volgen de jongeren niet alleen diverse workshops (o.l.v. beeldend kunstenares en Sintessa Ayla Corstanje-Uncu), maar gaan zij ook in gesprek met vluchtelingen (heden: recente oorlogsslachtoffers van actuele conflicten) en met mensen die hen vertellen over het leven van jongeren die in Tilburg waren tijdens WO II (verleden + bewustwording van wat er in hun eigen woonplaats is gebeurd). Bij het maken van hun teksten en kunstwerken zullen ze onder andere gebruik maken van citaten uit deze gesprekken.

Met wie werk je samen?: 

De deelnemende jongeren zijn onze belangrijkste samenwerkingspartners in dit project; zij bepalen met ons de vorm en de inhoud. We vinden hen via R-Newt en ons netwerk van docenten: R-Newt is een broedplek van gemotiveerde jongeren tussen die 12 en 23 jaar die zicht in hun vrije tijd willen ontwikkelen en op zoek willen naar hun talent. Jongerenopbouwerkster Maria Melis brengt ons in contact met een groep talenvolle jongeren op het gebied van muziek, beeldende kunst en spoken word. Veel van deze jongeren zijn multi-talenten, wat onze voorstelling een extra dimensie zal geven (kijk dus niet raar op wanneer straks bij onze voorstelling een celliste opstaat uit ons orkest en begint te dansen). Daarnaast brengt Maria ons ook in contact met jonge vluchtelingen die in Tilburg wonen. In de afgelopen jaren hebben we een breed netwerk van scholen (v.o., maar ook kunstopleidingen) en docenten opgebouwd. Deze muziek en kunstdocenten brengen ons in contact met getalenteerde leerlingen die graag in hun vrije tijd mee willen denken – en vooral mee willen doen aan dit project.

Open Joodse Huizen - Tilburg: Jardena Gil zal ons in contact brengen met mensen die de jongeren meer kunnen vertellen over het leven van Tilburse leeftijdsgenoten tijdens WOII. Ook zullen de jongeren huizen bezoeken waarin deze jongeren tijdens de oorlog verbleven.

Stichting De Handwijzer (Raamsdonksveer) leerlngen van beeldende kunstklas van docent Arie Kerstens zullen deelnemen aan de workshops van Ayla. 

Daarnaast werken we met diverste professionele muzikanten / kunstenaars: Ayla Corstanje Uncu, Maarten Jense, Giani Lincan en Roger ‘Moreno’ Rathgeb werken als coach mee aan dit project. Zij zullen de jongeren inspireren en waar nodig ondersteunen door hun kennis en culturele achtergrond met hen te delen, en samen met hen toe te werken naar de voorstellingen op 3 en 4 mei. (Dit team zal nog worden aangevuld)

Wat is verder van belang om te weten?: 

Stichting Alfa is in 1994 in Tilburg opgericht met als belangrijkste doelstelling het realiseren van het International Gipsyfestival. Het festival is voor het eerst in 1997 georganiseerd en wordt sindsdien jaarlijks in Tilburg gehouden. Een evenement dat ontstaan is uit belangstelling én fascinatie voor zigeunercultuur in het algemeen (o.a. muziek, dans, beeldende kunst) én uit interesse voor de historie en maatschappelijke positie van Roma en Sinti in Nederland en elders.

Vanaf 2003 is het een meerdaags evenement waarbij in de weken daaraan voorafgaand o.a. concerten, tentoonstellingen/fotomanifestaties, lezingen en schoolvoorstellingen plaats vinden en dat in het laatste weekend van mei afgesloten wordt met het muziekfestival. Sinds enkele jaren wordt vanwege de overeenkomsten in cultuur en historie ook Joodse muziek in het festival geïntegreerd.

In 2012 en 2013 is door het International Gipsyfestival het Requiem voor Auschwitz georganiseerd dat in 5 Europese landen is opgevoerd en dat project heeft overal veel bewondering gekregen. Het stuk is destijds door de Nederlandse Sinto  Roger ‘Moreno’ Rathgeb gecomponeerd voor alle slachtoffers van de Holocaust. Het stuk is uitgevoerd door professionele Roma en Sinti muzikanten uit diverse Europese landen en gezongen door koren uit de betreffende landen (www.requiemforauschwitz.eu/nl/).

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
8 repetities orkest 15 0
3 gesprekken met vluchtelingen 20 0
3 gesprekken over Tilburgse jongeren tijdens WO II  20 0
3 workshops Beeldende Kunst 10 0
3 workshops Spoken Word 10 0
1 generale repetitie 35 0
2 voorstellingen op  en 4 mei 35 1000

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het Gipsyfestival wil de cultuur en muziek van de Sinti, Roma en Jiddische cultuur voor het voetlicht brengen. Mede omdat deze groepen mensen belangrijke slachtoffergroepen waren tijdens WO II vinden wij herdenken erg belangrijk en we achten het van groot belang om jongeren – de volgende generatie- hierbij te betrekken. Dit project valt daarmee precies binnen onze missie.

We richten ons op jongeren omdat we het erg belangrijk vinden dat zij leren op hun eigen manier oorlog te herdenken, opdat zij het in de toekomst zelf voortzetten. Volgens ons leer je dat niet uitsluitend uit een boek, maar vooral ook door in gesprek te gaan en samen iets moois te maken.  Zo creëren we bewustwording onder jongeren en leren we hen ondertussen meer over de kunstvorm waarbinnen ze zich het meest thuis voelen.

Wij zijn een festival: alles wat we doen ontstaat vanuit en rond kunst en muziek. Er zijn tal van herdenkingsdiensten, maar wij focussen juist op het creatieve aspect: herdenken door te doen, herdenken door je op een creatieve manier te uiten, op een manier die echt bij jou past. Hieruit ontstaat een nieuwe, creatieve, maar vooral ook persoonlijke manier van herdenken, waar een grote kracht vanuit gaat. Door mensen van verschillende (creatieve) achtergronden met elkaar te verbinden (Tilburgse jongeren, vluchtelingen, Sinti, Roma, Joods etc,) creëren we samen een nieuwe vorm van betekenisvolle kunstbeoefening in de vrije tijd.

Begroting: 

De subsidie van ‘jij maakt het mee’ zullen we besteden aan personele lasten (artistieke leiding, productiemedewerker, pr-medewerker) en materiële kosten . Andere financiële dekking halen we onder andere uit subsidies (Nationaal Comité 4 en 5 mei, Tivolifonds) , crowdfunding en (indien nodig) entrees.

Locatie(s): 
Tilburg

Uitslag Beslis mee

FCP35
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek49
max 50 / 59 gestemd
totaal84
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt het project op basis van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect.
Wat ik positief vind aan het project is dat jullie de zichtbaarheid vd Roma cultuur willen vergroten en verweven met andere kunstdisciplines. Hierdoor is er ruimte voor ontwikkeling en verdieping. Het effect en samenwerking van het project zijn daarom goed. De beschrijving vd creatieve doelen is inzichtelijk, maar de uitwerking van de uitwisseling hadden jullie wat mij betreft uitgebreider mogen toelichten. Ik ben daarom niet geheel overtuigd vd kwaliteit vh project. Desondanks verwacht ik dat het jullie lukt om de waarde van dit initiatief verder uit te bouwen en het experiment aan te gaan. Succes!
afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Het Gipsyfestival vindt al sinds 1997 plaats. Waardevol om te zien dat een gevestigd concept open staat voor vernieuwing. Ik vind het mooi dat jullie dit jaar jongeren door muziek en kunst kennis laten maken met een onderbelichte kant van WOII, de vervolging van Roma en Sinti. Daarbij worden jongeren zowel tijdens het maak- als het uitvoeringsproces betrokken; het gaat verder dan een louter artistieke uitdaging. Veel moet nog worden uitgewerkt in dit project; de vorm van het ontmoetingsproces en de koppeling naar hedendaagse vluchtelingenproblematiek bijvoorbeeld. Maar de motivatie om nieuwe cross-overs te realiseren met Roma-rappers, broedplaatskunstenaars, scholieren, traditionele Sinti vertellingen en orkest musici is wat mij betreft het experiment meer dan waard.

afbeelding van Suzanne Keurntjes

Update: de titel is aangepast, het project heet nu (mede dankzij een tip van Ayla) '70 jaar vrij'. De ondertitel 'jongeren herdenken 70 jaar bevrijding d.m.v. de kunsten' is hetzelfde gebleven. 

afbeelding van albert siebelink

Dag Margreet,

over jouw vragen t.a.v. de begroting:

- de workshopleiders en dirigenten vallen inderdaad onder het kopje artistieke leiding.

- er zijn inderdaad geen kosten opgenomen voor de huur van evt. repetitieruimtes omdat we er vanuit gaan dat we die om niet ter beschikking kunnen krijgen (zo werkt dat hier in Tilburg..). Je kunt  die kosten opnemen en dan aan de inkomstenkant weer terug laten komen in de vorm van bijv. sponsoring, maar dat hebben we in dit geval niet gedaan.

Hopelijk kun je hier mee verder, maar als je nog meer vragen hebt horen we dat graag.

Met hartelijke groet,

 

Albert Siebelink

 

afbeelding van Sarah Haaij

Als jullie je projectidee rond hebben en het plan af hebben dan kan je de aanvraag doorzetten naar de Beslis mee fase. 

afbeelding van Suzanne Keurntjes

Dankjewel, dat gaan we morgen doen!

afbeelding van Margreet Bouwman

Jullie projectbeschrijving vind ik duidelijk en volledig.

Ik heb nog wel een vraag over de begroting. Daarin is geen post opgenomen voor workshopleiders. Werken ze voor niets, of vallen alle workshopleiders, dirigenten etc. onder artistieke leiding?
Er is ook geen post opgenomen voor de kosten van repetities, huur van een ruimte bijvoorbeeld. Klopt dat?

afbeelding van ayla-art

Ik heb het jongerenproject voorgelegd aan de teken en schilderklas 13tot17 jarigen, van stichting De Handwijzer in Raamsdonksveer.

Er waren 5 jongeren aanwezig, enkele abcent, die heel enthousiast reageerden. 

Ook de docent van de klas, Adrie Kerstens, is erg enthousiast , en wil graag meewerken aan de begeleiding van de jongeren.   Na de kerstvakantie krijg ik de namen door van kinderen die ,na goedkeuring van de ouders , definitief gaan deelnemen aan het project. Enkele kinderen gaan vrienden op school vragen om ook deel te nemen aan het project, dus ik ben benieuwd.......

afbeelding van Suzanne Keurntjes

Dankjewel, Ayla! Het is inmiddels ook toegevoegd aan het projectplan. 

afbeelding van Kim Kokkelink

Ik heb het projectplan gelezen en het klinkt als een heel tof project.De vraag die me te binnen schiet. Zou het niet leuk zijn als de jongeren uiteindelijk op het Gypsyfestival workshops kunnen geven. Zodat ze de bezoekers kunnen betrekken bij kunst die ze hebben gemaakt? En in gesprek gaan met de bezoekers en praten over het onderwerp. Dat leren de leerlingen en de bezoekers van elkaar. 

En wat ik ook altijd goed vind werken is, optredens op verassende locaties.

afbeelding van Suzanne Keurntjes

Hoi Kim,

Bedankt voor je reactie! Ik vind het ook een mooi idee om het project door te trekken naar het Gipsyfestival. In januari hebben we een gesprek met de deelnemende jongeren, we zullen dit dan ook aan hen voorleggen.

groetjes,

Suzanne. 

afbeelding van Suzanne Keurntjes

Dag allemaal, wat fijn dat iedereen zo goed met ons meedenkt!

Wij hebben ook niet stilgezeten. Deze week hadden we hele fijne gesprekken met o.a. Maarten Jense (muziek) , Jardena Gil (Open Joodse Huizen) en Maria van R-newt (zie haar reactie hieronder). De resultaten van deze gesprekken hebben we verwerkt in ons plan.

Via-via bereiken we steeds meer jongeren, de eerste namen van deelnemers (zowel muzikale talenten als beeldend en spoken word) rollen over tafel. Begin januari organiseren we bij V39 (i.s.m. R-newt) een brainstorm-sessie om samen met hen te bespreken hoe we deze unieke voorstelling gaan vormgeven.

@FVCP: we hebben de meeste velden nu ingevuld, wat kunnen we nog meer doen om dit project te verbeteren?

afbeelding van ayla-art

Even een suggestie voor een sprankelender titel :

 

70 JAAR JONG EN VRIJ CREA-VIERING   ???

afbeelding van Suzanne Keurntjes

Hoi Ayla, dat klinkt mooi kort en bondig! Vooral de woordcombinatie ’70 jaar jong’ vind ik erg leuk. Ik gooi het hier in de groep! Groetjes, Suzanne.

Pagina's