menu denk mee beslis mee maak mee

De jongens

'zingen dat het gallem geeft'

De Toneelmakerij
9 januari 2018 tot 19 mei 2018

€7.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

De jongens

'zingen dat het gallem geeft'

afbeelding van Neeltje van Balkom

Ingediend door:

Neeltje van Balkom

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zijn op zoek naar een non die het leuk vindt mee te doen aan het project. Liefst heeft zij zich (in het verleden) met pleegzorg bezig gehouden (in Amsterdam).

Wat ga je doen?: 

'De jongens' is een theater- en researchproject van de Toneelmakerij in samenwerking met Spirit. Jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij maakt theater voor kinderen en jongeren. Het gezelschap is gevestigd aan de Lauriergracht in Amsterdam, aan een prachtig hof in de Jordaan. Al jarenlang werken wij op een plek waar tussen 1600 en 1960 jongens zonder hun ouders opgroeiden in het Rooms Catholiek Jongens Weeshuis (RCJW). Spirit is in Amsterdam en omgeving de grootste organisatie die opvang biedt aan uit huis geplaatste kinderen. De organisatie is uit (o.a.) het RCJW voortgekomen.

In De jongens, zingen dat het gallem geeft (werktitel) wordt onze eigen, historische locatie in het hart van de stad Amsterdam het startpunt van een onderzoek en de locatie voor een voorstelling die we maken over opgroeien zonder ouders. Deelnemers aan het project zijn uit huis geplaatste jongeren, jongeren die thuis opgroeien én met mensen die verbonden zijn (geweest) met het RCJW van vroeger. In mei 2018 is de Toneelmakerij het decor van een voorstelling die zij zelf maken en spelen. Deelnemers die geen ambities hebben om zelf te spelen maken een geluidswandeling die door het oude weeshuis loopt.

Met TM Amsterdam zet de Toneelmakerij in op het bereiken van en werken met jongeren die normaal gesproken niet vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan een dergelijk project. Om de deelnemersbijdrage voor de jongeren en de toegangsprijzen voor bezoekers van de voorstelling laagdrempelig te houden zijn we op zoek naar externe financiering.

Werkwijze & planning
De historische locatie van het RCJW is het startpunt van het project. De jongens komt voort uit een onderzoek met de wezen van vroeger, de jongeren uit instellingen nu en jongeren die thuis wonen. Er is mooi archiefmateriaal (dagboekfragmenten, foto’s, verslagen, etc.) over het gebouw van de Toneelmakerij aanwezig.
Voor aanvang van de repetitieperiode volgen de jongeren workshops waarin ze kennismaken met interviewtechnieken, schrijven en spelen. Hierna volgen ongeveer dertig avond-en-dag repetities waarin we de voorstelling en een geluidswandeling door het voormalige RCJW maken. Alles werkt toe naar de week van 15 mei, waar publiek kan genieten van voorstelling en / of geluidswandeling.

Deelnemers
Spelers
3 voormalige weesjongens uit het RCJW
7 ‘Spirit-kinderen’ in de leeftijd van 12 tot 21 jaar
1 non
1 huidige instellingsmedewerker

Researchers
6 deelnemers in de leeftijd van 14 tot 21 jaar.

Professionele makers
Regie: Eva Knibbe
Tekst: Vera Ketelaars
Researchbegeleiding en geluidswandeling: Martien Langman & n.n.b.


afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom op het JMHM-platform. De komende weken denk ik ook met jullie mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Op dit platform ondersteunen we aanvragen die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende manier willen stimuleren. We stellen daarbij ook het creatieve proces en wijze van samenwerking centraal. Ik ben daarom benieuwd naar jullie uitwerking op basis van de vragen van Alinde.

Hebben jullie daarnaast al contact met Fonds RCOAK (Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor) dat in A'dam is gevestigd? Wellicht hebben zij tips voor jullie. 
https://rcoak.nl/

afbeelding van Alinde Hoeksma

Beste Neeltje, welkom op Jijmaakthetmee. Op dit platform zal een FCP-adviseur je vanuit de regeling adviseren, en denk ik als FCP-coach in meer algemene zin met je mee. Zo kunnen jullie het idee in deze Denk Mee-fase verder uitdiepen.

Ik adviseer je om je plannen verder uit te werken op deze pagina. Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) ontvouwen zich meer tekstvakken die je kan invullen. Ook kun je een begroting toevoegen.

Alvast een paar concrete vragen: De bereikcijfers zijn me nog niet helemaal duidelijk, doen er naast de 3 weesjongens en 7 spirit-kinderen nog meer kinderen mee, en in welke leeftijdscategorie? Hoe bevordert het voor hen de culturele vrijetijdsbeoefening, en werkt dat ook nog door na het project? Kun je omschrijven wat dit project volgens jullie innovatief of experimenteel maakt, en op welke manier de samenwerking met Spirit bijzonder is? Je schrijft ook over TM Amsterdam, wat is dat voor organisatie en hoe werken jullie samen? Kun je bovendien vertellen waar de aanleiding of motivatie van dit project ligt?

Veel succes en ik lees graag de verdere ideeën!

Groet, Alinde Hoeksma