menu denk mee beslis mee maak mee

Je Gaat Zien Broer! Film-Soundtrack-Clip-Tournee

'Je Gaat Zien Broer' is een film over en...

Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland
7 mei 2018 tot 6 mei 2019
dans, e-culture, film, muziek
jongeren
onze website
€14.260

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Welkom bij Soul Salvation!

Door Mieke Franssen op vr 10 aug

Het zit er bijna op. Maar tot die tijd valt er nog een hoop te doen en te regelen. Gister was in mijn ogen een van de mooiste draaidagen. Veel...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Je Gaat Zien Broer! Film-Soundtrack-Clip-Tournee

'Je Gaat Zien Broer' is een film over en gemaakt door jongeren. Jongeren maken zelf de soundtrack bij deze film. Jongeren leren hun eigen teksten schrijven, beats maken, opnemen, afmixen, clip maken en optreden. Daarna volgt een tournee.

afbeelding van Mieke Franssen

Ingediend door:

Mieke Franssen

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zoeken nog mensen die kunnen meedenken of zelf iets aanbieden als mogelijke locaties voor de tournee buiten Utrecht

Wat ga je doen?: 

Jongeren barsten van het talent en inspiratie. Vaak bestaat er een eenzijdig beeld over hen gebaseerd op vooroordelen.

Met 'Je Gaat Zien Broer- Film-Soundtrack-Clip-Tournee' gaan Utrechtse jongeren hun eigen verhaal en ideeen omzetten in een speelfilm met bijbehorende muziek, een clip en een tournee. Zo ontwikkelen zij hun talenten, bouwen ze podiumervaring en bekendheid op en leren door het zelf te doen ze wat er komt kijken bij het maken van zo'n productie.

Hoe ga je te werk?: 

Wat we willen bereiken:

Jongeren vergroten hun vaardigheden zowel artistiek als technisch als productioneel.

>> Dat doen we door jongeren die deelnemen, voor- of achter de schermen, te koppelen aan jonge makers als een soort leerling-meester duo's. Zo leren jongeren al doende meer over regie, acteren, produceren, camera-werk, muziek produceren etc. Learning by doing dus!

Jongeren nieuwe vorm en platform bieden om zich te uiten en hun verhaal te delen.

>> Doordat in dit project zoveel vaardigheden en kunstdisciplines samenkomen ontstaat er een nieuwe vorm; kruisbestuiving waarin jongeren al hun creativiteit kwijt kunnen en kunnen worden geinspireerd nieuwe dingen te proberen. Jongeren die meedoen als acteur kunnen ook actief worden bij de totstandkoming van de soundtrack en andersom. Doordat er een concreet product uitkomt dat getoond kan worden aan een groot publiek bereiken de jongeren veel mensen met hun verhaal èn hun talent.

Wie willen we bereiken:

Jongeren: makers (actief als acteurs, muzikanten, dansers, filmers, fotograaf, producent etc) en publiek. Jongeren die het Jongeen Cultuurhuis Kanaleneiland bezoeken kwamen zelf met het idee voor een film van en door de jongeren uit de wijk. Ze zijn nu al betrokken bij de voorbereidingen en staan te springen om te beginnen!

Alle leeftijden: publiek

Het project is een nieuwe manier van werken en creeren doordat jongeren disciplines kunnen mengen (film, acteren, muziek, dans) en doordat zij ook actief zijn productioneel; ze leren dus wat er allemaal bij komt kijken achter de schermen door ook daar het zelf te doen. We zetten social media in bij de voorbereiding, tijdens het maakproces maar ook als presentatieplatform waar het resultaat te zien zal zijn.

>> April: Jongeren die zich aanmelden worden geselecteerd op basis van hun talent en motivatie.

>> April-Juni: Daarna gaan zij wekelijks aan de slag met acteer, film- en muzieksessies. Ze komen daarvoor elke woensdagmiddag van 16.00-18.00 uur bij elkaar in de spiegelzaal en oefenstudio bij Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland.Ook de jongeren die aan de slag gaan met filmen en monteren, productie komen bij elkaar en gaan onder begeleiding van hun coach oefenen en zich al doende klaar maken voor het echte werk. De preciese invulling van de sessies zal worden gepaald naar aanleiding van de leervragen en behoeftes van de deelnemende jongeren.

Acteercoach: Sarah Huygens; theatermaker en docent > https://www.linkedin.com/in/sarahhuygens/

Muziekcoach: Anthony Cortino: DJ en producer (DJ Antos) > http://www.goldsmithagency.nl/antos/

>> Juli: We gaan filmen en opnemen! Samen met filmprofressionals gaan jongeren aan de slag met het maken van de film; zowel voor als achter de camera. We zullen 10 tot 12 draaidagen nodig hebben. In de muziekstudio wordt de soundtrack opgenomen. Filmprofessionals met wie we in gesprek zijn over hun bijdrage zijn o.a. Madja Amin (regisseur van o.a. de videoclip 'Habiba' van Boef) en Adel Adelson (regisseur van o.a. de bioscoopfilm 'Heksen Bestaan Niet.')

>> Aug-Sept: monteren en afmixen; Jongeren werken samen met professionals aan het monteren van de film en het afmixen van de soundtrack.

>> Sept-Okt: Premiere tijdens het Nederlands Film Festival 2018 incl. live optreden.

>> Daarna; Tournee van filmvertoning met live-optredens

 

 

 

Met wie werk je samen?: 

De jongeren spelen zelf een grote rol in het maakproces, zowel voor- als achter de schermen; de aanpak van de samenwerking tussen de jongeren en de professionals is maatwerk; het start bij het instapniveau en de ervaring van de jongeren tot nu toe. Vanaf daar werken ze samen aan de skills en inzichten die nodig zijn voor het maken van deze film. Ook wordt er gegeken wat de volgende stap zou kunnen zijn hierna.

We werken samen met middelbare (VMBO)scholen tijdens werving en selectie maar ook tijdens de tournee;

(er zullen geen activiteiten plaatsvinden binnen het onderwijs; alleen samenwerking in de werving en als een van de vele plekken waar het resultaat getoond zal worden)

We werken samen met het jongerenwerk voor werving en selectie maar ook tijdens de tournee.

We werken samen met het Nederlands Film Festival in het leggen van contacten op het gebied van coachende professionals uit de Nederlandse filmwereld en met vertonen van de film tijdens het festival.

We werken samen met wijkpartijen om het filmen in de wijk mogelijk te maken en in goede banen te leiden zoals Stg Trendy, welzijnswerk en het wijkbureau.

We werken samen met jonge artiesten en filmmakers die een rol hebben in het coachen van de jonge makers (deelnemers). Een indruk van de doelgroep vindt je hier: https://www.youtube.com/watch?v=x_X_mmcf3cQ

https://www.youtube.com/watch?v=y4lBX7yLPuk&t=3s

Jongeren uit De Boks Community doen jaarlijks mee aan de Boks Awards. En jongeren uit De Boks Community zijn met het idee gekomen voor het maken van een film met soundtrack. In deze aftermovie van de laatste editie van De Boks Awards krijg je als kijker een indruk van de talenten in de community. Een deel van de jongeren in deze film zal ook een rol spelen in de film, soundtrack, voor, of achter de schermen bij met maken van de productie: Je Gaat Zien Broer.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Op basis van de gesprekken met deelnemende jongeren hebben we een script geschreven. Hierin komen de dromen, verlangens, angsten, inside jokes, dagelijks leven op straat en thuis, vooroordelen en persoonlijke struggles terug. Zie de synopsis hieronder. We beginnen met het definitief selecteren van jongeren voor de cast en crew, dan houden we wekelijkse acteerlessen/repetities voor jongeren, beginnen we ism jongeren aan de productionele voorbereidingen en gaan dan de draaidagen inplannen. Lees hieronder de synopsis:

JE GAAT ZIEN BROER

– synopsis –

 

‘Je gaat zien broer’ volgt een korte, maar betekenisvolle periode in het leven van een stel vrienden uit Kanaleneiland. Ze zijn jong, maar worden nu al met vragen geconfronteerd die hun verdere leven zullen bepalen.

Soufian, Malik, Greg, Marcellino en Yasin hebben de droom om van muziek hun leven te maken. Fame, fortune en alles wat daarbij hoort – ze zijn jong, zelfverzekerd en op weg naar de top. Gaandeweg moeten ze inzien dat het niet altijd makkelijk is om de top te bereiken. Er moeten keuzes gemaakt worden. Wie blijven ze trouw? Hun familie, hun muziek, of elkaar?

De jongens staan elk voor hun eigen keuzes. Wat doet Yasin als hij door een bekende rapper aan de kant geschoven wordt? Kiest hij voor het snelle geld door met zijn neef Omer en diens vriend Adem mee te gaan, al weet hij dat hij daar misschien zijn leven lang spijt van gaat krijgen?

Of Gregory, die door zijn vader en tevens boksleraar onder druk gezet wordt om het rappen te laten voor wat het is. Als hij zijn vader trots wil maken en het bokskampioenschap wil halen, is er dan wel ruimte voor muziek? Greg wil zijn familie niet teleurstellen, maar wat is zijn leven zonder muziek?

Dan is er nog Soufian, kan hij zijn zenuwen de baas of is hij niet sterk genoeg om mee te doen met de grote jongens? En kan “manager” Marcellino de rol die hij zichzelf heeft toebedeelt wel aan? Het wordt nog moeilijker als hij zijn nichtje introduceert in deze wereld waar niet iedereen altijd het beste met je voor heeft.

Malik wordt vooral geconfronteerd met zijn verlangen naar succes – in hoeverre laat hij dat ten koste gaan van zijn vriendschappen? De weg naar de top is eenzaam zeggen ze, maar hoewel hij het goed doet blijft het de vraag of hij die weg wel in zijn eentje wil afleggen. Met wie moet hij dan zijn succes vieren als hij is doorgebroken?

Voor hen allemaal draait het om een vraag: hoeveel geef je op om het te maken? Tijd om na te denken hebben ze niet, maar ze weten alle vijf dat niets doen geen optie is. Vroeger of later maakt het leven zelf wel een beslissing voor ze.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Filmproductie 110  
1 Soundstrack 10  
  Tournee    
6 Premiere met live optreden 10 100
6 Filmvertoningen met live optredens 10 180
  Online vertoning/verspreiding   100.000

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Film is een belangrijk medium voor cultuur onder jongeren.Hierin komen alle disciplines samen. Met 'Je Gaat Zien Broer' maken ze het hele proces van een productie zelf mee en kunnen ze hun eigen talenten aan een groot en breed publiek laten zien.

Begroting: 

Naast FCP draagt ook het BGLfonds bij aan dit traject en zetten de betrokken partnerorganisaties zich allemaal op hun eigen manier in om een rol te vervullen bij de tot stand koming van de film. De FCP bijdrage wordt ingezet ten behoeve van de materiaalkosten en coachende jonge professionals die samenwerken met de deelnemende jongeren aan het de filmproductie en soundtrack.

Locatie(s): 
Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland (maakproces)
Scholen (tournee)
Wijkgebouwen (tournee)
Bioscoop (premiere en tournee)

Uitslag Beslis mee

FCP31
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 110 gestemd
totaal81
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Het maken van een film biedt jongeren de kans om met diverse disciplines aan de slag te gaan, iets wat goed past bij deze doelgroep. Ze krijgen de mogelijkheid hun kwaliteiten, skills en talenten te ontdekken en door te ontwikkelen. De insteek om de jongeren te laten begeleiden door jonge makers zorgt naar verwachting voor een goede aansluiting van de activiteiten op de wensen en mogelijkheden van de deelnemers. Dat het idee voor de film voortkomt uit de doelgroep zelf, wekt bovendien de verwachting dat hun inzet en betrokkenheid groot zal zijn. Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland heeft veel ervaring met deze doelgroep in de wijk Kanaleneiland, wat vertrouwen geeft voor de uitvoering.  De premiere op een groot festival als het NFF geeft een extra motivatie en glans aan dit project en biedt de deelnemers een voorproefje van de professionele kant van filmmaken. Wie weet welk jong filmtalent hier zijn of haar debuut maakt en een glansrijke filmcarrière tegemoet gaat. Maar belangrijker nog versterkt dit project de jongeren in hun persoonlijke en creatieve ontwikkelproces. Dat volg ik graag!

afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Jongeren uit Kanaleneiland acteren niet alleen in deze productie, ze zijn ook medeverantwoordelijk voor het script, de regie, de productie, het camerawerk, en de muziek. De koppeling met professionals biedt vertrouwen in een mooi ontwikkeltraject voor de deelnemers.

Mede door de samenwerking met het Nederlands Filmfestival is de impact op de deelnemers, hun vrienden en familie en de wijk potentieel zeer groot.

De filmvertoningen met live optredens zijn een heel origineel idee, dat geeft het medium film een persoonlijker tintje en zorgt voor een groter bereik.

Het plan laat nog wel veel details, zoals de werkwijze van de acteer, film- en muzieksessies onderbelicht. Hopelijk komt er een sterk publiciteitsplan – met ruimte voor inbreng van de deelnemers - want het project heeft de potentie om naast Kanaleneiland zelfs het hele land te bereiken.

Ik kijk ernaar uit om de film zelf te zien!

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Mieke, je geeft aan dat jongeren in dit project leren om zelf een film plus soundtrack te maken en zo het gehele proces van een productie doorlopen. Dat proces zie ik echter nog niet terug in de aanvraag. Want hoe vaak komen jullie bij elkaar, wanneer passeert elk thema de revue en wie zijn de coaches die begeleiden? Die actieve cultuurparticipatie waarvoor JMHM bedoeld is ontbreekt nu juist nog. Ook is er wat verwarring over de startdatum. Je geeft namelijk aan dat het script al geschreven is. Ook ben ik benieuwd of je ook een meer inhoudelijke rol ziet voor je partners. Zij hebben wellicht interessante expertise voor dit project, of anders vindt je die misschien bij andere Utrechtse kunstinstellingen. Vergeet tot slot niet om een begroting toe te voegen!

afbeelding van Mieke Franssen

Hai Anne, Ik heb naar aanleiding van jouw vragen e.e.a. nog wat verder toegelicht. 

Het basisidee voor het verhaal is al geschreven op basis van de ideeen van jongeren. De vraag die bij hen ligt focust zich op het maken van de film door middel van acteren, film en het maken van de soundtrack, niet zo zeer in het schrijven. Het is al een ambitieus project waarin heel vel disciplines gecombineerd worden. We hebben er daarom voor gekozen om de actieve deelname van jongeren te focussen op het filmen, acteren, muziek maken en afmixen en het schrijven daar niet ook nog bij te doen. Op die manier kunnen jongeren zoch focussen op het verbeteren van hun eigen talent en hun passie achterna gaan in het samen maken van hun eigen film en soundstrack!

afbeelding van Diane Frenay

Ha Mieke, 

ik heb de aanvraag doorgelezen, en misschien helpen deze vragen je wat te concretiseren; je geeft aan dat jongeren zelf met het idee zijn gekomen, dan hebben ze ook vast ideeen over waar de film over moet gaan. Welke onderwerpen komen ter sprake? die onderwerpen kunnen ook helpen andere jongeren bereid te vinden of te enthousiasmeren mee te doen, hun verhaal te vertellen of tenminste te komen kijken. De jongeren die de film geopperd hebben zijn, samen met een helder onderwerp, de ambassadeurs voor hun eigen film. Zij weten als geen ander mensen te werven die ze er in willen hebben, onderwerpen die ze willen laten zien, en hoe ze dat willen, op welke lokaties en onder welke omstandigheden. Ik kan me voorstellen dat toekomstdromen of verwachtingen, maar ook dagelijkse rituelen, onderlinge gebaren en gewoonten, grappen en problemen onderdeel van de film kunnen zijn. Hoe je leeft, wat je daarvan vind, hoe je het anders wilt, waar je van droomt, wat je doet of laat. Jongeren die iets speciaals kunnen, jongeren die zich anders voelen en dat willen delen, de vooroordelen die er zijn, zoals je schrijft, en hoe ze daarmee omgaan. Kortom: laat de jongeren hier eens vertellen waar het over zal gaan?

afbeelding van Mieke Franssen

Hai Diane,

Dank voor je uitgebreide reactie. Op basis van de gesprekken met jongeren hebben we een script uitgewerkt; hierin komen de thema's die bij hen spelen naar voren, precies zoals jij ook mooi omschrijft; dromen, angsten, inside jokes, dagelijks leven op straat en thuis,  vooroordelen, etc. Ook de verschillende talenten van jongeren op muzikaal en dans-gebied komen terug in de film. Dit scenario gaan we samen met jongeren verfilmen. Hieronder de synopsis: 

JE GAAT ZIEN BROER

– synopsis –

‘Je gaat zien broer’ volgt een korte, maar betekenisvolle periode in het leven van een stel vrienden uit Kanaleneiland. Ze zijn jong, maar worden nu al met vragen geconfronteerd die hun verdere leven zullen bepalen.

Soufian, Malik, Greg, Marcellino en Yasin hebben de droom om van muziek hun leven te maken. Fame, fortune en alles wat daarbij hoort – ze zijn jong, zelfverzekerd en op weg naar de top. Gaandeweg moeten ze inzien dat het niet altijd makkelijk is om de top te bereiken. Er moeten keuzes gemaakt worden. Wie blijven ze trouw? Hun familie, hun muziek, of elkaar?

De jongens staan elk voor hun eigen keuzes. Wat doet Yasin als hij door een bekende rapper aan de kant geschoven wordt? Kiest hij voor het snelle geld door met zijn neef Omer en diens vriend Adem mee te gaan, al weet hij dat hij daar misschien zijn leven lang spijt van gaat krijgen?

Of Gregory, die door zijn vader en tevens boksleraar onder druk gezet wordt om het rappen te laten voor wat het is. Als hij zijn vader trots wil maken en het bokskampioenschap wil halen, is er dan wel ruimte voor muziek? Greg wil zijn familie niet teleurstellen, maar wat is zijn leven zonder muziek?

Dan is er nog Soufian, kan hij zijn zenuwen de baas of is hij niet sterk genoeg om mee te doen met de grote jongens? En kan “manager” Marcellino de rol die hij zichzelf heeft toebedeelt wel aan? Het wordt nog moeilijker als hij zijn nichtje introduceert in deze wereld waar niet iedereen altijd het beste met je voor heeft.

Malik wordt vooral geconfronteerd met zijn verlangen naar succes – in hoeverre laat hij dat ten koste gaan van zijn vriendschappen? De weg naar de top is eenzaam zeggen ze, maar hoewel hij het goed doet blijft het de vraag of hij die weg wel in zijn eentje wil afleggen. Met wie moet hij dan zijn succes vieren als hij is doorgebroken?

Voor hen allemaal draait het om een vraag: hoeveel geef je op om het te maken? Tijd om na te denken hebben ze niet, maar ze weten alle vijf dat niets doen geen optie is. Vroeger of later maakt het leven zelf wel een beslissing voor ze.

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Mieke, jullie hebben al een boel doelen geformuleerd maar hoe gaan jullie deze concreet bereiken? De te nemen stappen, en wat de jongeren daarbij leren, ontbreken nog. We horen ook graag of het traject aansluit bij de behoeften van de jongeren. Zijn ze enthousiast en hebben ze meegedacht? Houdt er tot slot rekening mee dat wij via JMHM geen activiteiten onder schooltijd kunnen ondersteunen.

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Mieke, om de plannen verder uit te breiden klik je bovenan de projectpagina op het tabblad 'Bewerken' en vervolgens op 'Denk mee - meer projectinformatie'.

afbeelding van Mieke Franssen

Hai Anne,

Dank voor je reactie! We werken in dit project samen met jongeren tussen de 14 en 24 jaar die op relatief grote afstand staan tot de reguliere culturele instellingen. Waarin dit project zich onderscheidt is dat we niet eerder in een productie zowel (speel)film als muziek inzetten als middel voor jongeren om hun eigen verhaal te vertellen en hun eigen stijl en vorm daarin te ontwikkelen. Ook werkten we niet eerder aan de talentontwikkeling zowel voor als achter de schermen van een productie.

 

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Mieke, welkom op Jij maakt het mee! Als adviseur van het fonds denk ik de komende weken met je mee om de plannen verder aan te scherpen. Met Je Gaat Zien zetten jullie in op een breed talentontwikkelingstraject. Ik ben benieuwd hoe jullie alle disciplines in het traject onder gaan brengen, en met wie daarvoor wordt samengewerkt. En welke jongeren zijn jullie doelgroep? Het Cultuurhuis biedt natuurlijk al allerlei workshops aan, dus laat vooral ook zien wat dit traject nou echt onderscheidt. Ik lees graag meer!