menu denk mee beslis mee maak mee

Impression of the Passion

Culturele samenwerking in de polder!

Con Forza
18 april 2014
muziek, muziektheater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Impression of the Passion

Door Danny Floren op zo 16 mrt

Hierbij onze tweede update.

Het draaiboek is nu helemaal gereed. We hebben ook een calamiteitenplan geschreven. Dit was nodig voor het...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Impression of the Passion

Culturele samenwerking in de polder!

afbeelding van Danny Floren

Ingediend door:

Danny Floren

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen bereiken voor dit evenement. Hoe krijgen we voldoende financiële dekking om dit plan mogelijk te maken.

Wat ga je doen?: 

Wij zijn een popkoor uit Hank. We zingen populaire popmuziek zowel Nederlands- als Engelstalig. Op Goede Vrijdag 2014 willen we de Impression of the Passion uitvoeren. Dat is het lijdensverhaal van Christus vertaald naar het heden.Dat doen we niet alleen, alles wat cultuur ademt in het dorp doet mee zoals alle vier de koren, de harmonie, de toneelvereniging en de slagwerkgroep. Daarnaast hebben we ook de basisscholen en de scouting bereid gevonden om mee te werken.Het wordt een groots opgezette productie in de buitenlucht. We richten ons op het gehele Land van heusden en Altena en verwachten tussen de 2.000 en 5.000 bezoekers.Het wordt daarmee het grootste culturele evenement uit de geschiedenis van Hank! Nagenoeg alle deelnemerswerken mee op amateurbasis maar er worden veel kosten gemaakt op het gebied van geluid, licht, toneel, verzekeringen, enz. Daar zoeken wij nog financiële ondersteuning voor. Het doel van dit evenement is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van al het culturele moois uit ons dorp om ze zo te verleiden om in de toekomst nog meer van cultuur te genieten, of nog beter, zelf aan cultuur te doen door lid te worden van een vereniging.

Hoe ga je te werk?: 

Wij zijn een popkoor uit Hank. We voeren op Goede Vrijdag 2014 The Impression of the Passion op in Hank. Dat is gebaseerd op The Passion zoals we die van TV kennen maar dan geven we er een regionale betekenis aan.

We organiseren dit niet alleen. Alles wat cultuur ademt in Hank doet mee zoals alle vier de koren, de harmonie, de slagwerkgroep, de toneelvereniging, enz. Ook hebben we de scouting en de beide basisscholen erbij betrokken.

Het wordt niet alleen een samenwerking tussen verschilleden muziekgroepen en stromingen, maar er wordt een spektakel van gemaakt door een passende aanvulling van licht, geluid en beelden.


We richten ons met de uitvoering op het gehele Land van Heusden en Altena. We verwachten dan ook (afhankelijk van het weer) tussen de 2000 en 5000 bezoekers. Het is de bedoeling om de bezoekers te laten zien en horen wat we allemaal in huis hebben, hoe mooi cultuur eigenlijk is, of nog beter door ze te verleiden om in de toekomst zelf ook aan cultuur te doen.

Het wordt geen katholiek feestje: vandaar de keuze voor een regionale invulling (verhaal) en niet het traditionele lijdensverhaal. Iedereen moet er zich thuis kunnen voelen, onafhankelijk van geloof of afkomst.

 

Met wie werk je samen?: 

Het doel van de samenwerking is om elkaar en publiek te laten zien en horen wat we kunnen, maar ook om er van te leren. We hebben de hulp ingeschakeld van twee professionals (dirigent en choreograaf) die tegen een amateur tarief hun medewerking hebben toegezegd. Zo proberen we onszelf, maar ook elkaar naar een hoger niveau te tillen.

Naast de samenwerking met andere muziekverenigingen werken we samen met de scouting. Zij zorgen voor de begeleiding en hand en spandiensten tijdens de uitvoering.

We hebben een samenwerking gevonden met beide basisscholen. Zij zullen in de weken voorafgaand aan Pasen aandacht besteden aan The Passion en tijdens de uitvoering met alle kinderen van de bovenbouw (circa 300) meelopen. Wij verzorgen ledlampionnen e.d.

Door het samenwerken met deze maatschappelijke partners worden de banden versterkt en kunnen we elkaar in het vervolg beter en sneller vinden.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Wij zijn een popkoor uit Hank. we zijn met circa 35 dames en heren en we zingen populaire pop- en rocknummers vier stemmig. Dat zijn zowel Nederlands- als Engelstalige nummers. U moet dank denken aan nummers van Queen, Toto, Coldplay, Boudewijn de Groot, e.d. Ons cirteria is dat de nummers in de Top2000 a gogo gestaan moeten hebben. Bij optredens worden we ondersteund door een combo met drumstel, piano/keyboard, elektrische gitaar en basgitaar.

Het koor bestaat al lang, ooit begonnen als kinderkoor in de kerk maar dat zijn we al lang ontgroeid. We vieren over drie jaar ons 50 jarig bestaan.

Bereik: 
aantal investering/activiteit aantal deelnemers aantal bezoekers
1 Impression of te Passion circa 200 2000 - 5000
       
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Een dergelijk project is belangrijk omdat op deze wijze alle mensen die met cultuur bezig zijn moeten samenwerking. Iedereen leert van elkaar en grenzen worden verlegd, ogen worden geopend.

Daarnaast is het van belang dat ook mensen die ons niet kennen of zelfs niets van cultuur weten er op een leuke en mooie manier mee in aanraking komen zodat ze worden verleid om in de toekomst meer van cultuur te genieten, of beter nog, zelf actief aan cultuur te doen.

Begroting: 

Het organiseren van een dergelijk evenement brengt nogal wat kosten met zich mee. Alle deelnemers nemen deel op amateurbasis, maar er zijn nogal wat kosten voor podium, licht, geluid, verzekeringen, toiletvoorzieningen, enz. Doordat het evenement in de openlucht wordt georganiseerd is er niets aanwezig en moeten we alles opbouwen.

Er zijn al partijen die geld hebben toegezegd zoals de gemeente Werkendam en de Rabobank. Ook onze leden en plaatselijke ondernemers doen een flinke bijdrage maar dat is nog niet genoeg om de begroting helemaal sluitend te krijgen.

Wij zouden het fantastisch vinden als we door de FCP subsidie het grootste culturele evenement uit de geschiedenis van Hank mogelijk kunnen maken.

Locatie(s): 
Hank Warmondplein

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 105 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

 

Het project beoordelen we op de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. De activiteit belooft een mooie ervaring te worden voor zowel de deelnemers, de organisatie als de directe omgeving. Jullie beschikken over voldoende inhoudelijke en organisatorische ambities en expertise om deze waardevolle productie tot stand te brengen. Hopelijk kan de samenwerking met de genoemde instellingen ook voor toekomstige activiteiten worden bestendigd, zodat de effecten van deze activiteit langer kunnen doorwerken.
Ik wens jullie succes bij het realiseren van het grootste culturele evenement van Hank.
afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met Impression of the Passion willen jullie zoveel mogelijk mensen laten genieten van het culturele aanbod van het Land van Heusden en Altena. Door de samenwerking met lokale partijen, verenigingen en ensembles zal het een groots spektakel worden waardoor ook een nieuw publiek haar weg naar de show kan vinden. Tegelijkertijd is de samenwerking niet opvallend innovatief. Daarmee kan het moeilijk worden om echt aan te sluiten bij de veranderende wensen van mensen die in hun vrije tijd kunst maken. De vraag is of er naast nieuw publiek, ook meer mensen aan het maken zullen gaan. Een volgende editie kan daar wellicht sterker op in zetten.

afbeelding van Sarah Haaij

Ik sluit me aan bij Giovanni.

Ben wel benieuwd naar die samenwerkingen. De scouting bijvoorbeeld; worden die ook 'cultureel' ingezet? Dat zou een leuke manier zijn om versachillende verenigingen uit de omgeving aan het maken te krijgen. 

afbeelding van Danny Floren

Hallo Sarah,

De samenwerkingen krijgen steeds meer vorm door het schrijven van het verhaal. Wij zitten naast de Biesbosch waar een vrij grote scouting aanwezig is. Ons verhaal gaat ook over de Biesboschmens. we willen namelijk geen kopie van een kopie maken. De scouting speelt zeker in het begin een grote rol, we willen dan ook met boten op aanhangers deze club bij het verhaal betrekken. De muziek wordt door verschillende verenigingen verzorgt met en door elkaar.

Daarnaast hebben we nog de basisscholen. In de verschillende acten lopen zijn met verschillende kleuren lampen met het kruis rond om diverse sfeerbeelden te versterken.

 

afbeelding van Giovanni Campbell

Het is zeker een goed begin dat jullie gaan samenwerken met koren, harmonie, toneelgroep, slagwerkgroep en scouting. En als je het grootste evenement wilt zijn dan willen jullie natuurlijk ook indruk maken op je publiek en jezelf uitdagen om mooie ervaringen te presenteren. Interessant dat jullie van het eeuwenoude verhaal rondom de lijdensweg van Christus een voorstelling gaan maken met moderne muziek. Jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt! Kun je me meer vertellen over het repertoire en de samenwerking tussen alle betrokken groepen? Gaan jullie bijvoorbeeld mash-ups maken om het geheel meer 'schwung' te geven?
afbeelding van Danny Floren

Hallo Giovanni,leuk dat je ons project interessant vind. We zij momenteel hard bezig met het schrijven van het verhaal en het inpassen van de nummers van alle deelnemers. Uiteraard passen we ook een aantal mash-ups toe. Daar hebben we zelf veel ervaring mee. Zo hebben wij begin dit jaar een nieuwjaarsconcert gegeven met een harmonie uit Giessen waarbij we gezamenlijk een aantal nummers hebben gebracht. Dat was een mooie ervaring al valt het niet mee om boven 30 blazers uit te komen! middels dit forum houden we iedereen op de hoogte van de vorderingen. Mocht je meer over ons koor willen weten en het repertoir wat wij brengen dan kan je grasduinen op onze vernieuwde site: www.con-forza.eu.

afbeelding van Carmelita Serkei

Ben benieuwd hoe ver jullie nu zijn met het verhaal en de selectie van nummers. Kijk ook naar mijn eerdere opmerkingen over draagvlak en het creëren van enthousiasme om ook andere (financiële) middelen binnen te krijgen. 

afbeelding van Danny Floren

Hoi Carmelia, We zijn hard aan het werk aan het draagvlak en het binnenhalen van voldoende financiële middelen, nog bedankt voor je tips!

Het verhaal verdert gestaag, we willen geen kopie van een kopie maken en het verhaal aan laten sluiten bij onze regio, namelijk de Biesbosch. Het gaat om de Biesboschmens. In de eerste acte laten we zien dat hij een visser is in de Biesbosch, hard werken maar veel onderlinge royaliteit. In de tweede acte wordt besloten om de Biesbosch in te dammen in het kader van de Deltawerken waardoor eb en vloed verdwijnt alsmede de visserij om plaats te maken voor boeren. er komen voor- en tegenstanders, verraad en verzet. In acte drie wordt de Biesboschmens veroordeeld en berecht. In acte vier blijkt hij achteraf een verzetsheld en wordt aanbeden.

afbeelding van Carmelita Serkei

Mooi dat jullie het verhaal zo oorspronkelijk willen maken. Ik vind het vooral leuk en interessant dat het geïnspireerd wordt op jullie regio. Geeft het een extra touch en motivatie voor de deelnemers.

afbeelding van Giovanni Campbell

 

Hou er voor dit platform rekening mee dat we op zoek zijn naar vernieuwende concepten. Jullie frisse ideeën over de inhoud van het stuk zijn een goed begin. Maar het innovatieve aspect aan jullie opzet zou je nog wel meer mogen duiden in je toelichting, zoals de samenwerking tussen de verschillende amateurgroepen, disciplines en andere partners. Daar ben je nog weinig concreet over. Welk origineel perspectief wil je ons daarover meegeven?
afbeelding van Danny Floren

Hallo Giovanni, Wat wij innovatief vinden is dat er samenwerking plaatsvind tussen partijen die elkaar niet zo snel vinden. Wij als muziekverenigingen doen wel vaker dingen samen, maar de samenwerking met een paar professionals is voor ons nieuw. Hun kijk op muziek en samenwerking is iets waar we veel van kunnen leren. Wat daarnaast een aparte samenwerking is, is die met de basisscholen. We betrekkende  scholen intensief bij het project, op school wordt in de weken voor Pasen aandacht besteedt aan het lijdensverhaal en The Passion. Daarnaast hebben zij veel invloed op de verschillende sferen die we de verschillende acten mee willen geven daar diverse kleuren T-shirts en lichtjes. De scouting speelt in acte 1 de hoofdrol en worden actief onderdeel van de uitvoering.

afbeelding van Carmelita Serkei

Mooi voorbeeld van de verbindende kracht van cultuur! Wat betreft jullie vraag: denk ook in partnerschappen buiten het culturele veld. Denk na hoe je de verbindende kracht van het project uit kan breiden met andere organisaties, bedrijven en personen. Zij kunnen ook en bijdrage in natura leveren waardoor je minder baar geld nodig hebt. Degenen die zich verbonden voelen en geen bijdrage in natura kunnen leveren, willen dan toch meedoen via een financiële bijdrage. Daarnaast heeft hun betrokkenheid vaak tot effect dat je een breder publiek trekt. Zij nemen namelijk ook hun eigen publiek mee.

Jullie kunnen ook aan crowdfunding via alle betrokken amateurs denken. Van sponsorlopen, kleine bijdragen tot een loterij. Ook dat genereert draagvlak.