menu denk mee beslis mee maak mee

If music be the food of love

Shakespeare en zang

Vocaal Ensemble Sotto Voce
3 februari 2019

€1.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

If music be the food of love

Shakespeare en zang

afbeelding van Ineke Bourguignon

Ingediend door:

Ineke Bourguignon

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we het project bij zoveel mogeiijk mensen onder de aandacht brengen.

Wat ga je doen?: 

Wie aan William Shakespeare (1564-1616) denkt zal niet direct aan muziek denken maar eerder aan klassiek toneel. Shakespeare is immers dé grote Engelse dichter en toneelschrijver van klassiekers als Macbeth, Othello en Romeo and Juliet, die tegenwoordig nog steeds met enige regelmaat worden opgevoerd.

Toch zijn Shakespeare en muziek altijd met elkaar verbonden geweest, zowel tijdens zijn leven als in de periode daarna. In de meeste drama's die tijdens Shakespeare's leven in productie gingen, was er ruimte voor muziek om het verhaal op uiteenlopende wijzen te ondersteunen.

Helaas is er nagenoeg geen vocale muziek bewaard gebleven uit deze periode; uit onderzoek is gebleken dat de liederen varieerden van populaire volksdeuntjes die a capella werden gezongen tot kunstliederen met begeleiding van één of meerdere instrumenten.

Na Shakepeare's dood bleken zijn sonnetten, gedichten een onuitputtelijke bron van inspiratie voor componisten door de eeuwen heen.

We hebben dan ook een schat aan koorrepertoire kunnen vinden, zeer gevarieerd en aantrekkelijk voor het publiek. Van bekende componisten als Vaughan Williams en Henry Purcell maar ook van wat onbekendere eigentijdse componisten als Paul Mealor, en Nils Lindberg.

Waar bij Shakespeare de muziek het verhaal ondersteunde, ondersteund in ons programma het spel onze liederen. We hebben daarvoor een aantal korte monologen en dialogen uit zijn stukken gekozen.

De toneelspelers zullen stukken spelen die aansluiten bij de liederen.

Ze zijn de geliefden die in “When Daffodils begin to peer” liggen rollebollen in het hooi. Hij spreekt over Sylvia, zo mooi als een zomerdag, ...maar is ze ook lief? En zij is Ophelia aan het graf van haar vader, maar ook het elfje dat Falstaff knijpt en kietelt...

Kortom het wordt een Shakespeariaans spektakel.

 


afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Ineke, 

Kom je eruit? Je hebt nog vijf dagen om je aanvraag aan te passen. Als je vragen hebt kan je die hier stellen.

afbeelding van Joop van van Liere

Dag Ineke,

Naast adviseur Alexander, die uiteindelijk ook beoordeelt of je project aan de criteria voor een succesvolle aanvraag op dit platform voldoet, mag ik als coach bij het fonds meedenken in de ontwikkeling van je project.

De komende 6 weken kun je links in het scherm - naast de chatruimte die voor alle betrokkenen bij je project open staat om mee te denken - je project vormgeven.

Kijk goed naar de criteria op deze site en lees een paar succesvol verlopen aanvragen door om te bepalen of je project aan de voorwaarden kan voldoen of dat je je project alsnog  een onvermoed experimentele, vernieuwende en duurzame impact ontlokkende inhoud kunt geven.

Als dat lukt, lees ik dat graag in de chat zodat ik als coach kan aanhaken.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Ineke,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Jij Maakt Het Mee ondersteunt vernieuwende projecten die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat. Reguliere activiteiten komen niet in aanmerking voor ondersteuning door Jij Maakt Het Mee.

Je wil een voorstelling maken met amateurzangers en -acteurs, met Shakespeare als uitgangspunt. Dat is niet vernieuwend. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning door Jij Maakt Het Mee is het daarom van belang dat je in je plan meer nadruk legt op de vernieuwende elementen, ook omdat het organiseren van concerten in jullie geval tot de reguliere activiteiten behoort. Daarnaast mis ik een samenwerkingspartner in je plan. Je kunt je plan de komende weken aanvullen, ik lees daarover graag meer.