menu denk mee beslis mee maak mee

Hollywood in Holland

Een speelfilm van Chuck Borden

Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL)
1 september 2015 tot 1 februari 2016
film
jongeren, ouderen, volwassenen
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

update

Door Ross Walker op do 29 sep

Nu de opnames zijn afgerond en de film in de post-productie zit, kunnen we stellen dat het project voorspoedig is verlopen. De samenwerking tussen...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Hollywood in Holland

Een speelfilm van Chuck Borden

afbeelding van Ross Walker

Ingediend door:

Ross Walker

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen wij dit project nog beter onder de aandacht brengen en meer mensen (collega filmmakers, maar bijvoorbeeld ook met het oog op het crowdfunden) van buiten onze eigen organisatie en netwerk interesseren?

Wat ga je doen?: 

Het project is een initiatief van de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL), filmproducent Ross Walker en de Amerikaans-Nederlandse filmmaker Chuck Borden. Onder leiding van laatstgenoemden zullen de amateur-leden van de LVSL samenwerken met professionele filmmakers aan de productie van een speelfilm (90 minuten) op professioneel niveau.

Tijdens de productie zullen de amateurs begeleid worden en kennis opdoen van alle facetten van het filmmaken. Na afloop van de productie zullen er workshops georganiseerd worden om deze kennis nog verder aan te vullen. De nieuwe kennis en ervaring stelt de amateur filmmakers in staat om hun eigen producties naar een hoger niveau te tillen en om in de toekomst vaker mee te werken aan professionele producties als volwaardig crewlid. Hierdoor kan het filmklimaat in de regio Leiden/Den Haag zich ontwikkelen en kunnen er in de toekomst meer hoogwaardige producties plaatsvinden.

De film gaat over een depressieve man die wordt geconfronteerd met mensen die hem in het verleden kwaad hebben aangedaan. Door af te rekenen met zijn 'demonen' kan hij de man worden die hij eigenlijk had willen zijn. Een psychologische thriller over over onverwerkt verdriet.

Hoe ga je te werk?: 

De film zal worden gerealiseerd door een mix van professionele en amateur filmmakers. De professionals hebben de leiding over de departementen van een filmproductie. Op deze manier zullen zij de kwaliteit van de film waarborgen en hun kennis delen met de amateurs.

De betrokkenheid van Chuck Borden, een filmmaker met 30 jaar ervaring in Hollywood, betekent een unieke kans voor zowel de professionals als amateurs om te werken met en leren van iemand die zijn sporen in het vak ruimschoots heeft verdiend. Als regisseur is Chuck de belangrijkste schakel binnen de productie. Hij stuurt alle crewleden aan bij het uitvoeren van zijn creatieve visie. Door deze intensieve samenwerking zal de gehele crew veel nieuwe praktijkkennis opdoen.

De amateurs zullen ervaring opdoen in de pre-productie (de voorbereiding), productie (het opnemen van de film) en post-productie (de nabewerking) en hierdoor de totstandkoming van een professionele speelfilm van A tot Z kunnen meemaken. Zij zullen kennis meekrijgen over o.a. scenarioschrijven, cameravoering, belichting, geluidsopname en - nabewerking, montage en kleurcorrectie. Om een intensieve begeleiding mogelijk te maken, zullen er per dag 8-10 amateurs meedraaien op de set. Er zal worden gerouleerd, zodat er alle geïnteresseerden de kans krijgen om op de set te staan.

Naast de leden van de LVSL zal er ook getracht worden om amateurs van buitenaf aan te trekken, denk hierbij aan mediastudenten binnen de regio. Door nieuwe, jonge amateurs te laten samenwerken met de doorgaans oudere leden van de LVSL kan er een uitwisseling van ideeën ontstaan, alsmede een potentiële instroom van nieuwe leden binnen de LVSL.

Een dergelijke samenwerking tussen professionele en amateur filmmakers aan een professionele productie vindt niet vaak plaats. Wij hopen op deze manier deuren te openen voor talentvolle amateurs om door te groeien naar volwaardige crewposities op andere producties in de toekomst.

Met wie werk je samen?: 

Kennisontwikkeling van de LVSL-leden
Een professionele filmproductie kent zgn. “departementshoofden”, dit zijn professionals met vele jaren ervaring die de leiding voeren over de verschillende afdelingen binnen een productie, waaronder: Regie, Productie, Camera, Belichting, Geluid, Scenario, Montage, etc. Zij sturen de amateurs aan, om zodoende gezamenlijk een goed resultaat te behalen.

Naast het meedraaien op de set, zullen er workshops georganiseerd worden om de nieuwe kennis van de leden verder uit te breiden. Er wordt  uitgegaan van een zestal workshops/lezingen, te weten in de volgende disciplines:
1. Scenario: Conceptontwikkeling, format, opbouw van verhaalstructuur, spanningsbogen, karakterontwikkeling, etc.
2. Scenario (vervolg): Schrijfopdracht, bespreking, het herkennen en oplossen van knelpunten, herschrijven, etc.
3. Regie: Technische regie (camerahoeken, e.d.) en spelregie (het regisseren van acteurs), het vertalen van een scenario naar bewegend beeld, scène-indeling.
4. Productie: Hoe komt een filmproductie tot stand, verschillende taken en verantwoordelijkheden van de producent, persoonlijke beleving van het proces.
5. Montage en kleurbewerking: Voor- en nadelen van de verschillende softwareprogramma’s, technische instructie, artistieke onderbouwing van bepaalde montagetechnieken, het toepassen van kleurbewerking.
6. Filmanalyse: Eindbespreking van het filmproces en de opgedane ervaringen. Aan de hand van beelden uit de film zullen verschillende departementshoofden toelichten hoe bepaalde zaken zijn uitgevoerd en waarom. Gelegenheid tot het stellen van vragen, bespreking van verdere projecten en hoe de LVSL-leden de opgedane kennis zo effectief mogelijk kunnen toepassen in toekomstige producties.

De workshops zullen verzorgd worden door Chuck Borden, Ross Walker en andere vakspecialisten.

Wat is verder van belang om te weten?: 

De Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) is dé filmclub voor Leiden en omstreken. Iedereen, van amateur filmmaker tot cinefiel, kan er terecht om gezamenlijk op een gepassioneerde manier bezig te zijn met film. De LVSL is een actieve vereniging, en met ruim 100 gepassioneerde leden, de grootste amateur film- en videoclub van Nederland.

Chuck Borden is een Amerikaanse regisseur en stuntman die ruim 30 jaar ervaring in Hollywood en meer dan 400 filmcredits op zijn naam heeft staan. Hij ontmoette zijn Nederlandse vrouw Karin in de VS en in 2008 verruilde hij Californië voor Raalte, waar hij woont met zijn gezin en een stuntschool runt. Hij bleef echter nog werkzaam in film; hij reist nog regelmatig terug naar Hollywood voor grote producties en ook in Nederland is zijn kennis, ervaring en talent niet onopgemerkt gebleven. Hij werkte hier onder andere veelvuldig samen met Tygo Gernandt, Jennifer Hoffman en Anouk. In Amerika heeft hij gewerkt met namen als Dustin Hoffman, Arnold Schwarzenegger, Will Smith en Val Kilmer.

Ross Walker is een producent en scenarioschrijver uit Den Haag. Hij is werkzaam in de Nederlandse filmindustrie en heeft tot op heden twee Nederlandstalige speelfilms en verscheidene andere mediaprojecten geproduceerd, met meer in het verschiet.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
6 workshops 80 tot 100  
2 premieres 10 250
20 vertoningen   1500
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De LVSL is een zeer actieve club die wekelijks workshops en trainingen organiseert, echter onze leden hebben niet eerder de mogelijkheid gehad om deel te nemen aan een écht professionele filmproductie. Hierdoor kan de ontwikkeling van de leden niet ten volle doorgezet worden. Door een samenwerking aan te gaan met professionele filmmakers kunnen beide partijen van elkaar leren en wordt er een basis gelegd voor een verregaande samenwerking in de toekomst. Hiermee kan er ook een gezonder filmklimaat ontstaan in de regio Leiden/Den Haag, waar momenteel nog een gebrek aan kwalitatief hoogstaande filmproducties heerst.

Begroting: 

Het produceren van een speelfilm is een kostbare zaak. Doordat alle crewleden op vrijwillige basis meewerken hebben wij een groot deel van de kosten weten te drukken. Echter, zaken als het huren van professionele opname-apparatuur, de huur van locaties, het bouwen van sets, e.d. brengen de nodige kosten met zich mee. Om dit deels op te vangen zullen wij ons netwerk aanspreken door middel van crowdfunding. De gevraagde subsidie dient ter aanvulling hierop.

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 106 gestemd
totaal80
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project aan de hand van de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Dit plan was bij de start van de Denk mee-fase al behoorlijk uitgekristalliseerd. De ambities waren duidelijk, de samenwerking was al rond en de planning lag al min of meer klaar. Met andere woorden: een opzet die vertrouwen geeft. Met als keerzijde dat de verdere ontwikkeling van het project weinig verrassingen meer opleverde. Ik houd het erop dat het werken aan een film met een gemengde crew van amateurs en professionals op zich al voldoende experimenteel is. Het verhaal spreekt bovendien tot de verbeelding. Over de ontwikkeling van het script en de vormgeving had ik echter graag nog meer gehoord, omdat dit het experimentele karakter van dit project had kunnen versterken. Veel succes!

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Amateur filmmakers krijgen binnen dit project de kans om actief onderdeel te worden van het maakproces van een speelfilm en met vakspecialisten samen te werken. De wijze waarop de deelnemers ondersteund worden in hun artistieke ontwikkeling is voldoende doordacht en inzichtelijk. Goed om te lezen is dat - zo blijkt uit de reacties op dit platform - het project al leeft bij de doelgroep en aansluit bij hun wensen en behoeften. Ik ben benieuwd hoe jullie de komende tijd nieuwe jongere deelnemers weten te enthousiasmeren, zodat dit project ook buiten het eigen netwerk zal reiken en daarmee de impact ervan vergroot wordt. Hierbij kan het helpen de grenzen iets verder op te zoeken en rekken en crossovers met andere disciplines of media (bijvoorbeeld online) aan te gaan.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Vergeten jullie niet om het verzoek in te dienen om naar de Beslis mee-fase te gaan? De deadline verloopt nu bijna!

afbeelding van Chuck Borden

Thanks Ross, looking forward to putting this and many other projects together to be film in or around the Netherlands.

afbeelding van Gerard Bijkerk

Ik ben net LVSL lid  en sta verbaasd over de kennis welke ik al heb opgedaan bij de club. Een aantal cursussen  is er al gevolgd.

Het lijkt me   heel  leerzaam te worden wanneer ik de kans zou krijgen om op een filmset te mogen meelopen met nog een paar leuke workshops als toegift.

Met vriendelijke groet,

                                            Gerard Bijkerk

afbeelding van Pim Perquin

Ik treed vaak op als producent (regelaar) bij de diverse filmprojecten die worden uitgevoerd door - en met - de leden van de LVSL.  Maar hoe gaat dat nu bij de professionals? Leuk dat ik een kijkje in die keuken mag nemen. Veel van de leren denk ik. Pim Perquin, lid LVSL

 

afbeelding van Andre van der Tuijn

Regie voeren doe ik vaak bij het maken van speelfilms, samen met andere leden van de LVSL. Leuk en leerzaam om het nu ook eens mee te kunnen maken op het professionele vlak. Ik zal er zeker bij zijn. André van der Tuijn, voorzitter LVSL

afbeelding van Dick Brouwer

Ik maak zelf als amateur filmer instructie-en promotiefilmpjes voor andere clubs alsmede reis reportages en documentaires .Weliswaar leer ik enorm veel bij de LVSL maar het lijkt me fantastisch om een proffessionele aanpak van dichtbij te kunnen meemaken en een aantal kneepjes in het vak mij eigen te kunnen maken. Ben dan ook  blij dat het bestuur voor  medewerking aan dit film project heeft gekozen

Dick Brouwer

bestuurslid LVSL

afbeelding van Toon Verhoeven

Ik ben heel benieuwd hoe het op de set van een professionele filmproductie aan toe gaat. Het lijkt me zeer leerzaam.

afbeelding van Diane Frenay

Ha Ross, ik zie tot mijn schrik dat mijn reactie van vorige week niet op de site terecht is gekomen. Daarom alsnog even. Het project biedt hele mooie kansen aan de amateurs om zich te ontwikkelen en zich misschien ook te specialiseren.

Het zal niet voor iedere amateur doel zijn om als volwaardig crewlid mee te gaan draaien in de toekomst, er is bij dit project op zich al heel veel voor ze te halen denk ik. De vraag die ik nog heb is of en hoe zij invloed hebben op het verhaal of de verbeelding ervan, kun je daar nog een voorbeeld van geven?

En ik sluit bij aan bij Willemijn: leuk om van de deelnemers zelf te horen wat zij verwachten van dit project! Succes weer!

 

afbeelding van Ross Walker

Hoi Diane. Inderdaad, zeker niet ieder lid van de LVSL zal de ambitie hebben om in de toekomst aan verdere professionele producties te gaan werken. Voor veel is het vooral ook een mogelijkheid om eens 'een kijkje in de keuken' te nemen bij een andere manier van filmmaken dan zij gewend zijn en tegelijkertijd hun kennis uit te breiden. Ze krijgen een ander perspectief en kunnen deze ervaring meenemen naar hun eigen (amateur) projecten bij de LVSL. Voor degenen die evt. wel zouden willen doorstromen, is dit project een goede opstap.

 

afbeelding van Ross Walker

Betreft je vraag, de amateurs hebben in principe geen invloed op het verhaal zelf. Om de kwaliteit van de film te waarborgen zal er gewerkt worden met een door een professional geschreven scenario. Voor hun eigen ontwikkeling zullen ze wel de kans krijgen om het scenario later tijdens de workshops te analyseren. Op de verbeelding/uitwerking ervan hebben de amateurs net als alle uitvoerende crewleden wel enige invloed. Zaken als belichting en camerawerk - waar de amateurs ook een rol in krijgen - zijn uiteraard bepalend voor hoe de film er uiteindelijk uit gaat zien. Ze staan wel ten alle tijde onder leiding en toezicht van ervaren professionals. Op deze manier kunnen ze er ook het meeste van leren. Ik hoop dat hiermee je vraag beantwoord is!

afbeelding van Pim Perquin

Veel te leren bij het filmproject “Purgatorium” voor de leden van de LVSL.
Naast meekijken en -helpen op de set, krijgen we ook workshops aangeboden.
En juist naast alle cursussen en workshops, die worden gegeven door onze eigen leden, is een aanvulling van beroepsmensen een bijzondere meerwaarde.
Dat is ook de belangrijkste reden voor de LVSL om haar medewerkring aan dit project te geven. Wij verwachten er veel van te leren. Pim Perquin, bestuurslid LVSL.

afbeelding van Ross Walker

Hoi Willemijn, dank voor de terugkoppeling. Wij hebben op dit moment geen specifieke vragen, maar we staan altijd open voor tips. Wellicht komen we dan op ideeen waar we zelf nog niet aan gedacht hebben. Jouw tip om Psychologie magazine te benaderen is zeer interessant en zullen we zeker opvolgen. We hebben ons in de communicatie vooral gericht op onze eigen netwerken en doelgroepen die gerelateerd zijn aan film, met name professionele en amateur makers en filmliefhebbers. We hebben al contact met bijv. Schokkend Nieuws en Twitch (filmsites gericht op thrillers en arthouse films), een aantal filmhuizen in de regio en zijn bezig om dit uit te breiden met regionale netwerken en pers/omroepen.

afbeelding van Ross Walker

Ook worden wij gesteund door IFAN (Independent Film Artists Network), een netwerkorganisatie voor professionele en non-professionele filmmakers, die het project ook in hun kringen zal promoten. Ik zal ook een aantal leden van de LVSL vragen om een reactie te plaatsen over hoe zij naar het project kijken en wat ze verwachten eruit te halen.

Pagina's