menu denk mee beslis mee maak mee

Habitat

Rituelen in de stad

Tropenmuseum
1 januari 2018 tot 1 februari 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Habitat

Rituelen in de stad

afbeelding van Hassina Bahar

Ingediend door:

Hassina Bahar

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we buurtbewoners het beste informeren over dit project en de mogelijkheid voor hun om deel te nemen aan het project.

Wat ga je doen?: 

In het project Habitat. Rituelen in de Stad gaan we op zoek naar de hedendaagse rituelen van Amsterdam-Oost. Welke rituelen leven onder buurtbewoners in de stad? Waar halen ze hun rituelen vandaan? Hoe zijn de rituelen van de stad verbonden aan de collecties van het Tropenmuseum? Museum Zonder Muren en Tropenmuseum ontwikkelen in partnerschap zes programma’s waarin deze vragen centraal staan. In een proces van co-creatie en coproductie willen we samen met buurtbewoners, studenten, creatieve makers en erfgoedspecialisten identificeren welke waarden van het heden en verleden we mee willen nemen naar de toekomst. Participatie, kennisuitwisseling en het bevorderen van gedeeld eigenaarschap van cultureel erfgoed vormen de basis van dit project. Buurtbewoners zijn mede-eigenaar van dit project en worden uitgenodigd om als verhalendragers hun rituelen te delen met het museum. Op deze manier activeren we kennis en verhalen van de buurt en worden buurtbewoners lokale ambassadeurs van levend erfgoed in hun wijk. 

  1. Bring Your Own Ritual: rituelen als levend erfgoed

Met behulp van de innovatieve app Interlude van designer Tess Janse verzamelen we samen met buurtbewoners de rituele verhalen uit de buurt en rondom de Tropenmuseumcollectie. Dit vindt plaats in de Rituelenwinkel (zie programmaonderdeel 2). Deelnemers kunnen zowel foto’s en video’s als geluid en tekst uploaden in de app. Ook worden ze gestimuleerd om rituele objecten uit de Tropenmuseumcollectie te ontdekken en te verbinden aan de eigen, hedendaagse rituelen.  

2. De Rituelenwinkel is een winkel annex galerie vol rituele objecten, verhalen en beelden uit Amsterdam-Oost. De winkel bevindt zich zes maanden lang in het hart van de buurt, zodat bewoners geen drempel ervaren om binnen te stappen en bij te dragen. De rituelen van buurtbewoners worden in de Rituelenwinkel verzameld, tentoongesteld, geanalyseerd en gedeeld met de bezoekers. Samen met buurtbewoners en experts gaan we op zoek naar de wortels, geschiedenis en werelden van objecten uit de collectie en uit de buurt.

3. Radio HABITAT is een radioprogramma over de alledaagse verhalen en rituelen uit Amsterdam Oost. Het programma wordt maandelijks opgenomen in de buurt, in de Rituelenwinkel of in het Tropenmuseum, en is live te beluisteren via het lokaal radiostation AmsterdamFM en als podcast via de website van het Tropenmuseum.

4. Talking Rituals is een informeel spreekuur dat een keer per maand plaatsvindt in de Rituelenwinkel. Buurtbewoners kunnen langskomen in de winkel en met een expert in gesprek gaan over een ritueel of een ritueel voorwerp dat zij zelf hebben meegenomen. De experts hebben uiteenlopende achtergronden: het kan een conservator of wetenschapper zijn, een kunstenaar, filmmaker of religieus leider.

5.      Rondleidingen

Dit programma presenteert rondleidingen rondom rituelen in de collectie van het Tropenmuseum.

6.      Eindmanifestatie: HABITAT

De eindmanifestatie is een groot eindfeest annex tentoonstelling waarin de verzamelde rituele verhalen en objecten worden tentoongesteld, besproken en gevierd. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Tropenmuseum en brengt verschillende buurten in Oost die een rol hebben gespeeld in het creëren, faciliteren en realiseren van HABITAT samen. Dit programma verbindt verschillende buurten en mensen met het museum en met elkaar. De eindmanifestatie is een festival waarin het spreekuur, radioprogramma en verhalen uit de Rituelenwinkel worden afgewisseld met dieptegesprekken en performances van buurtbewoners, kunstenaars en musici uit Amsterdam-Oost. De eindmanifestatie wordt samengesteld met deelnemende buurtbewoners, kunstenaars en gasten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de programma's.


afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! De komende weken denk ik als FCP-medewerker graag met jullie mee om van dit plan een kansrijke aanvraag te maken.

Om te beginnen maar een tip: is er een winkeliersvereniging die jullie zouden kunnen vragen om dit initiatief te ondersteunen en te promoten? Winkeliers zouden als ambassadeur kunnen optreden; via hun winkels bereik je een groot publiek.