menu denk mee beslis mee maak mee

Golden Girls on Tour!

Empowering older women

Stichting New European Cultural Collaborations
19 september 2017 tot 1 mei 2018
dans
ouderen
onze website
€13.500

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Update Golden Girls: een aantal maanden en optredens verder!

Door Anne Valk op do 14 dec

Dit jaar zijn we in samenwerking met Humanitas begonnen met Fusion Buikdanslessen voor oudere vrouwen (55+). Met ondersteuning van ‘Jijmaakthetmee...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Golden Girls on Tour!

Empowering older women

afbeelding van Anne Valk

Ingediend door:

Anne Valk

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wij zoeken contactpersonen van zorginstellingen in steden buiten Rotterdam als samenwerkingspartners en als mogelijke locaties om op te treden.

Wat ga je doen?: 

Achtergrond:
St. NECC is dit jaar i.s.m. de zorginstelling Humanitas gestart met een dansproject voor oudere vrouwen (55+) met als doel de vrouwen uit hun isolement te halen, hen meer te laten bewegen en hen meer sociale contacten en gezelligheid te bieden. Onze visie: je bent nooit te oud om te dansen. Dit zijn de Golden Girls!

Eens per week hebben de dames Fusion Buikdans les. Een vorm van dansen die door iedereen te beoefenen is, dus ook door oudere vrouwen. Door de lessen krijgen zij meer zelfvertrouwen, controle over hun lichaam en voelen ze zich zelfverzekerd en vrouwelijk! Daarbij leggen de dames nieuwe contacten met mede-danseressen en vergroten zij hun sociale kring. De danslessen worden door de senioren als heel leuk ervaren en we zien hen echt opbloeien!

Hoe ga je te werk?: 

Golden Girls op de buhne:
Deze aanvraag gaat over het mogelijk maken van een tournee voor een groep oudere vrouwen die les hebben in Fusion Buikdans. Er is een groep dames in Rotterdam die sinds april meedoen aan buikdansles bij de zorginstelling Humanitas. We hebben de lessen reeks opgezet omdat we vinden dat je nooit te oud bent om te dansen! Daarbij is het zo dat deze vorm van dans zeer geschikt is om op hogere leeftijd te beoefenen.

De dames zijn in eerste instantie op de danslessen 'Golden Girls' afgekomen om op een gezonde manier meer te bewegen. We hebben ze geworven met een prachtig flyer, waarop een oudere vrouw in prachtige kleding in een danspose staat. Na de techniek onder de knieen te hebben gekregen kwam de vraag vanuit de Golden Girls of er niet de mogelijkheid besaat hun danstalent voor een publiek te vertonen. Naar aanleiding van hun enthousiasme hebben wij een plan gemaakt om hen op te laten treden: Golden Girls on tour!

Om de dames voor te bereiden voor publieke optredens willen we ze verschillende workshops laten volgen die daar betrekking op hebben. Tegelijkertijd blijven we ook met de dames repeteren zodat zij hun vertrouwen behouden. Ze krijgen lessen in kostumering, stage presence, make-up en kapsels. Hiervoor hebben we gespecialiseerde docenten die als gast langs zullen komen. Het is immers belangrijk om er goed uit te zien op het podium en goed voorbereid het podium op te gaan. Dit project geeft de Golden Girls een podium door ze op verschillende locaties te laten optreden.

Als de dames de workshops in september hebben gevolgd en er klaar voor zijn gaan de Golden Girls in 2017 vijf optredens in Rotterdam op verschillende locaties geven en zullen zij in 2018 nog eens zes optredens door Nederland doen: Golden Girls on tour! De optredens in Rotterdam zullen plaatsvinden in zorginstellingen en wijktheaters met als hoogtepunt een optreden tijdens het Internationale Fusion Bellydance event het ‘Shimmy Shake Festival’. In 2018 gaan ze in Nijmegen, Zutphen, Eindhoven, Utrecht, Deventer en Amsterdam optreden. Als er belangstelling blijkt te zijn volgen er natuurlijk nog meer optredens!

Hoe ga je te werk?
In de eerste helft van 2017 hebben danslessen plaatsgevonden. Ons project Golden Girls on Tour zal in de tweede helft van het jaar tot stand komen met voorbereidende workshops gevolgd door optredens.

Dit project hebben we voorbereid in gesprek met Humanitas ouderenzorg Rotterdam, dit is een samenwerkingspartner geworden. Ook  hebben we advies gewonnen van de Belgische Aziza Gizeh die al jaren een eigen Fusion buikdansgroep voor ouderen heeft.

Workshops (vanaf september)
Wij gaan de Golden Girls gedurende september 2017 vier workshops aanbieden, elke week 1.

- Stage Performance
Om de Golden Girls te laten stralen op het podium krijgen zij een workshop stage performance over hoe je zeer aanwezig op de planken kan worden.
Docent: Esther van Nederpelt – Dans docent, ze is heel sterk in het karakter van de danser naar buiten halen.

- Kostumering
In de Fusion Bellydance is kostumering een belangrijk onderdeel van de performance. Naast de dans is het belangrijk om er bijzonder en mooi uit te zien. Dit is natuurlijk alleen maar leuk, zowel voor de dansers als voor het publiek! De meeste kostuums zijn door de drager zelf ontworpen en veel Fusion Bellydancers maken zelf hun kleding. Daarom bieden wij een workshop aan van een professionele kostumering ontwerper die met de dansers samen een geschikt leuk kostuum bedenken die vervolgens wordt gemaakt.
Docent: Maya Acid/Renate Bakker - kostuummaker, dans docent, choreograaf. Naast danseres ontwerpt ze kostuums en werkt ze samen met het theater collectief Fields of Wonder. Ze leidt een dansschool en maakt kostuums voor veel dansers.

- Make-up & Kapsel workshops
Tutten is van alle tijden dus ook als je 65+ bent. Met een professionele make-up specialist en kapster gaan de Golden Girls aan de slag met verschillende looks!
Docent make-up: Vleer Lothsdrow - make-up specialist, danseres. De laatste vier jaar is Vleer bezig als make-up expert en wordt ze ingehuurd door diverse filmmakers en modeontwerpers om de make-up te verzorgen.
Docent kapsels: Gonda Vrieling – kapsels en sieraden, eigen kledinglijn, entertainer, danser, choreograaf Gonda is heel artistiek en haar haarstijl creaties zijn heel geliefd in de Fusion danswereld.

Optredens:
De Golden Girls hebben van de danslessen zoveel plezier en zelfvertrouwen gekregen dat zij heel graag willen optreden voor een echt publiek. De vrouwen willen laten zien dat je nooit te oud bent om te dansen en dat je op latere leeftijd nieuwe dingen kan leren en hier gelukkig van wordt. Daarom willen wij in 2017 minstens vijf optredens voor hen regelen in zorginstellingen, wijktheaters en op een festival in Rotterdam. De Golden Girls willen een voorbeeld zijn voor andere vrouwen en hen aanmoedigen. Zij vinden het belangrijk iedereen te laten zien dat ook senioren dans kunnen beoefenen, dat bewegen leuk kan zijn en dat je nooit te oud bent om op te tutten en te dansen. We hopen dat meerdere dans organisaties de Golden Girls zien en hen willen boeken voor speciale gelegenheden of zelf i.s.m. ons een ‘Golden Girls’ traject willen opzetten.
Docent: Nargis Coors – dans docent, choreograaf, evenementen producer. Nargis is een professionele buikdanseres die workshops en prive lessen geeft en zowel solo als met haar dansgroep optreedt. Ze is gekwalificeerd docent en danseres in de Indiase dansvorm BharataNatyam.

Oktober: in oktober dansen de Golden Girls 2 try-outs in 2 vestigingen van Humanitas. Deze optredens zijn dan ook i.s.m. Humanitas.

November: in November is de officiële première van Golden Girls tijdens het Internationale festival Shimmy Shake. Dit festival staat in het teken van Fusion Bellydance en er is aandacht voor workshops, lezingen en dans shows. Tijdens dit festival treden internationaal bekende dansers op en ons lijkt niets leuker om de Golden Girls hier ook een podium te bieden. Tijdens dit optreden presenteren de Golden Girls zich voor het eerst aan een groot publiek en willen ze, weer, laten zien dat je nooit te oud bent om te dansen en te schitteren op het podium.

December: In december willen we i.s.m. wijktheaters en zorginstellingen 2 kerstshows geven. We willen hierbij aansluiten bij bestaande programmering van wijktheaters en zorginstellingen. We gaan hierbij de samenwerking aan met theaters Islemunda en ’t Kapelletje en zorginstellingen Humanitas en Laurens. Wij gaan een busje huren zodat iedereen die mee wil mee kan gaan. Uiteindelijk zal de dans act opgevoerd worden voor een zeer breed publiek als onderdeel van het Shimmy Shake Festival.

Januari t/m mei 2018
In deze periode dansen de Golden Girls nog 6 shows door heel Nederland, dit zijn optredens in theaters, wijkcentra en op Fusion Buikdans evenementen. Wij hebben al contacten gelegd met diverse locaties maar deze moeten nog worden uitgewerkt.

Met wie werk je samen?: 

Wij gaan dit project uitvoeren in samenwerking met Humanitas ouderenzorg Rotterdam en verschillende aan hun gelieerde stedelijke partners. We gaan gebruik maken van de expertise van de Sportregisseurs van de afdeling Sport en Recreatie van de Gemeente Rotterdam en de Cultuurscouts. Ook  vragen wij  advies van de Belgische Aziza Gizeh die al jaren een eigen Fusion buikdansgroep voor ouderen heeft.

Humanitas Rotterdam: Zij stellen de ruimte voor gereduceerd tarief beschikbaar voor optredens, sponsoren begeleiding vanuit Humanitas en zorgen voor koffie en thee voorafgaand aan de workshops en de optredens.

Wij werken in eerste instantie het nauwst samen met Humanitas. Wij verzorgen alle optredens, vervoer naar de optredens en de voorbereiding op de optredens. Humanitas stelt hun ruimte tegen gereduceerd tarief beschikbaar voor optredens, sponsort begeleiding vanuit Humanitas en zorgt voor koffie en thee voorafgaand aan de workshops en de optredens.

Wat is verder van belang om te weten?: 

We starten met Golden Girls in Rotterdam met als doel om in de toekomst het project uit te breiden naar meerdere steden in Nederland. We zien het project in Rotterdam als een pilot en willen in de toekomst kijken of een samenwerking met een organisatie als Humanitas ook in andere steden mogelijk is.

Het vooroordelen doorbrekende aspect van dit project wordt versterkt dankzij het bereik van onze PR- activiteiten. Om een breed publiek te bereiken zullen we actief de landelijke en lokale pers benaderen met persberichten zodat er aandacht aan Golden Girls wordt besteed in de geschreven pers, op tv/radio en online media. Het imago van oud worden is aan verandering toe. Wij leven lang en die tijd kan goed besteed worden. Het bijzondere aan dit project heeft al de aandacht getrokken van Omroep MAX omdat het perfect aansluit bij hun doelgroep: de nieuwe ouderen. Ze zijn geinteresseerd om in de herfst langs te komen om een van de danseressen te volgen, een mevrouw van 83 met 2 nieuwe heupen die nog hartstikke goed kan dansen. Omroep MAX wil haar volgen naar de optredens toe.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
4 workshop 10 0
2 optreden Humanitas 10 60
1 shimmy shake 10 100
1 Optreden in een show 10 100
1 Optreden tijdens Hafla 10 40
       
  Totaal 10 300

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De doelgroep en de activiteit maken dit project bijzonder. Bijzonder is dat je als oudere vrouw in de spotlights staat en kan laten zien dat je meetelt en een prachtige show kan neerzetten. De vrouwen die bij ons danslessen volgen willen graag optreden. Deze doelgroep is bijzonder omdat dit een doelgroep is die vaak wordt vergeten. De vrouwen willen laten zien dat zij ondanks hun leeftijd nog mooi zijn en kunnen dansen.

Begroting: 

Naast het bedrag dat wij hier aanvragen draagt het fonds RCOAK bij aan dit project, sponsort Humanitas een bedrag, leggen wij een eigen bijdrage in en dragen de dames € 3,- per les bij.

 

Uitslag Beslis mee

FCP28
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 103 gestemd
totaal78
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Rob Berends

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Mooi dat een groep senior vrouwen na hun eerste ervaringen in Fusion Buikdans door wil groeien tot een podiumact als Golden Girls. Jullie originele plan geeft een duidelijke vertaling van hun wensen in concrete groeistappen in hun ontwikkeling. Jullie samenwerkingspartners, zoals Humanitas, maken de uitvoering van het project mede mogelijk, wat de deelneemsters kansen biedt die ze anders niet zouden hebben. Jullie zijn overtuigend in de verwachte effecten van dit project voor de deelneemsters. Op wat het project teweeg zou kunnen brengen voor, met een groot woord, het cultureel klimaat in Rotterdam gaan jullie niet zo in. Maar de optredens in zorginstellingen geven in ieder geval al een nieuw perspectief, zeker qua publiek. Op naar de Golden Girls on Tour!

afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Oudere dames die gaan fusion bellydansen. Dat noem ik nou een uitdagend project!! Ik vind het positief dat jullie een ambitieus plan presenteren waarmee jullie tevens het land in willen gaan. Daarmee kun je de zichtbaarheid van het genre vergroten en een impuls geven aan de lokale infrastructuren in verschillende steden. De opzet om tot de voorstelling te komen is helder, maar over jullie ambities buiten Rotterdam ben je echter nog summier. Inmiddels vinden verspreid over het land in diverse zorgcentra dansactiviteiten plaats voor ouderen. Een bekend voorbeeld zijn de dames die wekelijks hiphoplessen krijgen in een Haags zorgcentrum. En in West-Friesland zijn Henk Smits en Saskia Vroom zeer actief. Wellicht kunnen jullie contact leggen met deze initiatieven en ook andere  bestaande projecten in het land. Zij hebben mogelijk makkelijk toegang tot de voor jullie relevante lokale netwerken. Juist in de werkwijze waarop je je blijvend kan verbinden met bestaande initiatieven zit volgens mij de echte innovatieve kracht om de cirkel rondom bellydansen voor ouderen in andere steden te vergroten. Mijn tip is om je hier de komende tijd nog verder in te verdiepen. Succes!

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Anne, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Heb je er al aan gedacht op Golden Girls optredens te verzorgen op plekken via het netwerk van de dansende dames? Ik kan me zo voorstellen dat een aantal van hen het zelf ook heel leuk vindt om ‘gigs’ te regelen.

afbeelding van Rob Berends

Goedemorgen Anne,

Je aanvraag ziet er nu behoorlijk compleet uit. Het kan zijn dat coach Daniëlle zich vandaag of morgen nog meldt met een reactie. Op je telefonische vraag of de aanvraag zo spoedig mogelijk door kan naar de beslisfase meld ik dat ik je daar vrijdag over bericht.

Vriendelijke groet,

Rob

afbeelding van Rob Berends

Beste Anne

Dank voor je antwoorden, die helpen zeker. Zet de kern vooral ook in de aanvraag zelf. Verder  verzoek ik je nog een modelbegroting in te vullen. Die vind je als volgt: Bewerken> Denk mee (meer projectinformatie) > begroting (niet publiek) > drukken op 'down.

Ik ga het weer lezen.

Vriendelijke groet,

Rob

afbeelding van Rob Berends

Beste Anne,

Welkom op dit platform! Ik denk de komende tijd graag met je mee om van je idee een kansrijke aanvraag te maken.

Wat leuk dat deelnemers aan jullie dansproject door willen en met een programma podia willen bespelen. Ik lees al veel activiteiten voor de dames in dit project. Kun je wat meer vertellen over wat de dames zelf willen, hun ambities?

Vriendelijke groet,

Rob 

afbeelding van Anne Valk

Beste Rob,

Hartelijk dank voor je reactie!

De dames die meedansen zijn in eerste instantie afgekomen op Golden Girls om op een gezonde manier meer te bewegen. De vrouwen zijn voornamelijk afgekomen op onze flyer, daarop staat een oudere vrouw in prachtige kleding in een danspose. Na een aantal lessen kwam de vraag vanuit de Golden Girls of de dans de ze oefenen een keer kan worden vertoont voor publiek. Wij vonden dit een heel leuk idee en willen dit graag mogelijk maken. Om de vrouwen klaar te stomen voor deze ervaring willen wij de workshops organiseren om vervolgens een aantal optredens met hen te doen.

De Golden Girls zien optreden als een kans die ze anders nooit zouden hebben gekregen. Over het algemeen zijn de dames vrij onzichtbaar en ze zien dit als een manier om te laten zien dat zij nog vollop in het leven staan en dat ze in staat zijn een mooie dans neer te zetten. Toen de dames begonnen met de danslessen kenden zij elkaar nog niet heel goed, intussen zijn ze een hechte groep geworden. Ze vinden het leuk om dit samen te gaan doen en willen een boegbeeld zijn voor andere vrouwen. Met hun optredens willen ze andere vrouwen aanmoedigen dat het kan en dat het mag.

De enkele dames die niet willen optreden zijn personen die de aandacht niet zo graag naar zich toetrekken. Het idee van optreden vinden ze leuk, maar zelf op het podium staan is te eng. Wel willen zij graag mee naar de optredens en dan in plaats van mee te dansen, helpen achter de schermen met o.a. de kostumering.

Beantwoord dit je vraag? En is het goed om dit te verwerken in de aanvraag?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Anne