menu denk mee beslis mee maak mee

Gala van de Stichtse Vecht

Gala-avond en platform van alle muziekverenigingen

Stichting Kindersymfonie
1 augustus 2016 tot 31 december 2016
muziek
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
€3.500

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Swingend repetitieweekend in Loenen

Door Menno van Woerkom op za 15 okt

Op 1 en 2 oktober kwamen ruim honderd muzikanten uit heel Stichtse Vecht bij elkaar voor de voorbereidingen van een uniek concert: het Gala van de...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Gala van de Stichtse Vecht

Gala-avond en platform van alle muziekverenigingen

afbeelding van Menno van Woerkom

Ingediend door:

Menno van Woerkom

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kan je in de beperkte tijd de interactie tussen de muzikanten bevorderen?

Wat ga je doen?: 

Voor onze jeugdorkesten zochten we contact met de zeven collega-muziekverenigingen in de gemeente Stichtse Vecht. Iedereen heeft het moeilijk, moet vernieuwen en samenwerken. Snel ontstond er een plan.
1. We gaan samen een jaarlijks gala-avond organiseren, met glamour en het mixen van stijlen.
2. We vormen een platform om contacten te leggen, ideeën uit te wisselen en elkaar te helpen.
3. Zo brengen we muzikanten met elkaar in contact. Op termijn ook met andere disciplines, zoals dans en musical.
4. Doel is nieuwe muzikanten te trekken en beter aan te sluiten bij de jeugd.
5. Voorwaarde is behoud van de eigenheid van de verenigingen.

Activiteiten projectperiode
• Het platform komt drie keer samen voor ideeën en om  praktische problemen op te lossen.
• Kindersymfonie en VSSO vormen nu het hart voor dit project. Volgende keer een andere vereniging.
• We zoeken een bekende artiest. Het repertoire loopt van klassiek tot filmmuziek en popmuziek. Arrangement door plaatselijke arrangeur.
• Voorbereiding in eigen repetitietijd. Gezamenlijk studieweekend op 1 en 2 oktober 2016 in Loenen a/d Vecht.
• Drie concerten in het weekend van 12 en 13 november 2016.

Hoe ga je te werk?: 

1. We gaan samen een jaarlijks gala-avond organiseren, met glamour en het mixen van stijlen.
2. We vormen een platform om contacten te leggen, ideeën uit te wisselen en elkaar te helpen.
3. Zo brengen we muzikanten met elkaar in contact. Op termijn ook met andere disciplines, zoals dans en musical.
4. Doel is nieuwe muzikanten te trekken en beter aan te sluiten bij de jeugd.
5. Voorwaarde is behoud van de eigenheid van de verenigingen.

Aanpak
Ieder jaar is een andere muziekvereniging gastorganisatie. Het evenement (werknaam het Gala van de Stichtse Vecht) kent een spectaculair karakter en is grootser van opzet dan een individuele vereniging kan realiseren. Hierdoor trekt het muzikanten die (nog) niet bij een vereniging zijn aangesloten èn een nieuwe publiek bovenop het bestaande publiek van de muziekverenigingen afzonderlijk.
De basis van het Gala is het regionaal orkest bestaande uit leden van de deelnemende verenigingen. De muziekkeuze is een mix van stijlen, waardoor liefhebbers van klassiek, hafabra, pop etc. allemaal aan hun trekken komen. Regionale arrangeurs werken mee om alle deelnemers een uitdagende, maar haalbare partij te bieden. Professionele musici uit Stichtse Vecht schuiven aan. Er is nationaal bekende artiest die de 'ster' van het gala is. Jaarlijks wordt een regionale vertegenwoordiger van een andere kunstdiscipline dan muziek betrokken bij het Gala, bijv. dans, film of musical. 

Organisatie
Het najaarsblok van de muziekverenigingen staat (deels) in het teken van het Gala. De voorbereiding vindt binnen de eigen setting plaats en op weg naar de grote dag zijn er steeds meer repetities samen. De muzikale leiding, de praktische voorbereiding, de locatie en de algehele organisatie van het Gala staan onder verantwoordelijkheid van de gastorganisatie. Met elke vereniging maakt de gastorganisatie schriftelijke afspraken over aantal en aard van de in te brengen deelnemers, over de publiciteit en het deel van de kosten.

Met wie werk je samen?: 

Samenwerking tussen muziekverenigingen biedt inspiratie, nieuwe artistieke mogelijkheden en praktische voordelen. Verenigingen willen onafhankelijk blijven, maar de schotten kunnen een heel stuk lager. Verdeling van verantwoordelijkheden binnen een gezamenlijk organisatorisch kader leidt tot een uitdagend en duurzaam concept. Instroom van jeugd kan worden gewaarborgd door goede afstemming met leerorkesten op de basisscholen en jeugdorkesten.

Samenwerkingsverband
De algehele coördinatie gebeurt door een op te richten Muziekplatform Stichtse Vecht. Hierin werken de besturen van de deelnemende muziekorganisaties samen. De volgende muziekverenigingen doen mee:
• Stichting Kindersymfonie, Loenen a/d Vecht
• Vereniging VechtsStreeks Symfonie Orkest (VSSO), Maarssen
• Orkest SDG Tienhoven
• Fanfare 'Oud Over', Loenen a/d Vecht
• Muziekvereniging 'De Vecht' Vreeland
• Brassband Breukelen
• Maarssens Blaasorkest
• Kockengens blazersensemble

Wat is verder van belang om te weten?: 

Op zoek naar een nieuwe spannende uitdaging voor onze jeugdorkesten, m.n. de pubers van de Grote Kindersymfonie, zochten we contact met de collega-muziekverenigingen in de gemeente Stichtse Vecht. Het samenwerkingsproject KinderMetropole Orkest met de verzamelde jeugd van de regionale orkesten van enkele jaren geleden was een groot succes en de relaties met het VechtsStreeks SymfonieOrkest lagen er al. 

De stichting Kindersymfonie staat erom bekend dat ze ver gaat om de kinderen bij muziek te houden. In de vijf jaar van haar bestaan is het uitgegroeid tot een platform voor jeugdmuziek met drie orkesten en een succesvol kamermuziekprogramma. In 2014 won de Grote Kindersymfonie een tweede prijs op het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt, België. 

De Kindersymfonie heeft als spin-off het Leeorkest Stichtse Vecht opgericht. Jeugdorkestleider  Liesbeth Meylemans en voorzitter Menno van Woerkom vormen daarvan de directie. Vanaf komend jaar zijn er 11 Leerorkesten in de gemeente.  Leerorkest, Kindersymfonie en dit muziekplatform zijn naar hun mening belangrijke bouwstenen om hun ambitie van Stichtse Vechtse een Muziekgemeente te maken te realiseren. 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
3 platform ca. 20 idem
1 repetitieweekend 120 0
3 concerten 120 500
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Er zijn acht muziekverenigingen in de gemeente Stichtse Vecht. Net als veel andere muziekverenigingen in Nederland kampen zij met teruglopende ledentallen en een beperkte (netto) instroom van jeugdleden. Het werk, maar ook de financiële last, komt op steeds minder schouders terecht en als het tij niet wordt gekeerd zullen er in Stichtse Vecht onherroepelijk verenigingen omvallen.

Enkele verenigingen kijken verder en gaan samenwerkingen aan. Goed voorbeelden zijn SDG Tienhoven die een muziekeducatieproject voor basisschoolleerlingen heeft opgezet (KOMM) en samen met de fanfare 'Oud Over' een Promsconcert geeft en de stichting Kindersymfonie die samen met een aantal muziekverenigingen hun jeugdstrijkorkest uitbouwde tot een Kinder Metropole Orkest. De grotere blaasorkesten voeren voorzichtig gesprekken over verdergaande samenwerking. 

Afgezien van deze goede voorbeelden blijven de meeste muziekverenigingen toch op hun eigen eiland. Dat komt omdat ze de mogelijkheden niet zien, de mankracht niet hebben of vrezen voor hun autonomie of vertrek van leden naar andere verenigingen. We hebben dit zetje van de FCP nodig om dit concert en de bijbehorende samenwerking tot een succes te maken. Naast enthousiasme is er ook scepsis over wéér een activiteit en ziet niet iedereen de meerwaarde van samenwerking. 

Begroting: 

Begroting
Uitgaven

 • Dirigent 1750
 • Locatie  1500
 • Arrangementen  500
 • Publiciteit 500
 • Licht en geluid 500
 • Sterartiest  1000
 • Bladmuziek 1000
 • Totaal 6750

Inkomsten

 • Kaartverkoop 2500
 • Advertentie programmaboekje  350
 • Fondsen 3900
 • Totaal 6750
Locatie(s): 
Loenen a/d Vecht
Breukelen
Maarssen

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 127 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project adhv de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Samen sta je sterker, geloven wij, en jullie krijgen van mij het voordeel van de twijfel om in de praktijk te laten zien dat dit echt zo is. De stroom publieksstemmen die deze week op gang kwam, heeft mij ervan overtuigd dat dit initiatief wel degelijk wordt gedragen door alle verenigingen. Eerder had ik daar nog twijfels over omdat de deelnemers zich niet lieten horen op deze JMHM-pagina en ook op veel websites van de partners weinig te vinden is over dit project en de geplande concerten. Jullie idee is goed en ik heb er vertrouwen in dat jullie dit plan gaan uitwerken tot een aansprekend gala. Tip voor toekomstige activiteiten: laat de musici in een vroeg stadium meedenken en ideeën aandragen.

afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Dit project is een enthousiaste samenwerking, waarin nieuw publiek wordt gegenereerd. Ik mis die energie alleen nog in jullie uitvoering. De plannen bevinden zich nog in de ontwikkelfase, het gezamenlijke doel is o.a. nog niet geheel duidelijk geformuleerd. Daardoor zijn de invalshoeken zoals de wensen en ideeën van de individuele musici, het samenspel van de verschillende verenigingen en de combinatie met andere disciplines nog wat onderbelicht. Dat is jammer, want die aspecten kunnen met de juiste aandacht en organisatie bijdragen aan een spannend en uniek, creatief proces met aanstekelijke jamsessies. Nu lijkt het project nog teveel een voorgeprogrammeerd en samengesteld optreden met reguliere repetities. En volgens mij is dat niet jullie bedoeling. Iets om aan te werken.

afbeelding van Menno van Woerkom

Vanochtend hebben we het plan gelanceerd bij wethouder Pieter de Groene van Stichtse Vecht. Hij staat er zeer achter en bracht ons in contact met het cultuurplatform Levende kunsten van de gemeente. Daar praten we binnenkort mee. 

Afgelopen weekend was het gezamenlijke concert van de blaasorkesten uit Tienhoven en Vreeland. Het gaf weer eens aan dat je samen sterker staat en dat maakte het enthousiasme voor ons idee ook weer groter. Wij willen in die zin verder gaan dat ook de kloof tussen blaasmuziek en symfonische muziek wordt geslecht.

We zijn gecharmeerd van het eerste idee van Willemijn om iets gezamenlijks te organiseren, en we hebben besloten dat in het kader van het studieweekend te gaan doen. Dan hebben we iedereen bij elkaar en slaan we onze slag!

afbeelding van Menno van Woerkom

Ha Willemijn en Debora,

Ik had niet in de gaten dat jullie al gereageerd hadden. Ik kreeg wel mailtjes, maar niet dat er reacties waren. Stom, had ik maar op de site moeten kijken. 

We hebben intussen een goede eerste bijeenkomst gehad waar flink wat enthousiasme voor het plan was. Vooral dat iedereen mee mocht doen vond men leuk. Er zijn in de regio wel wat samenwerkingen tussen de 'groten', maar de kleintjes (orkesten met soms maar 15 p., hebben kennelijk te weinig te bieden om ze uit te nodigen. Dit concept, waarbij er één organisator is en de rest mag aanschuiven maakt geen onderscheid tussen klein en groot. 

Door de goede reacties en aanmeldingen kunnen we het gewoon gaan doen. De kinderen zijn iig druk aan het oefenen!

afbeelding van Debora van Stenis

Hoi!

Ik ben ook benieuwd hoe het gaat met de ontwikkelingen! Kunnen jullie mij/ons een update geven?


Groet!

Debora

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Hoe staat het met de ontwikkeling van jullie project? Ik ben benieuwd hoe jullie het Gala willen aangrijpen om ook door het jaar heen meer gezamenlijke activiteiten voor musici te organiseren in jullie regio. Met andere woorden: wat zou het effect van dit gala kunnen zijn op het muziekleven in Stichtste Vecht?

 

Tip: Jullie hebben nog krap twee weken om het projectplan verder uit te werken. We zien uit naar jullie reacties!

afbeelding van Debora van Stenis

Hoi Menno,

Ik ben jullie JMHM coach en zal de komende weken zo goed mogelijk meedenken met vragen en tips!

Wat goed dat jullie de samenwerking zoeken! Ik kan me voorstellen dat je door deze samenwerking en door zo'n bijzonder evenement kan zorgen voor veel positieve aandacht en hopelijk ook meer leden.

Waar ik benieuwd naar ben is hoe jullie ervoor gaan zorgen dat je de juiste doelgroep binnen krijgt: de pubers/jongeren die mogelijk geinteresseerd zijn in lid worden van een vereniging. Ik kan me voorstellen dat een dergelijk gala een enorm leuk jaarlijks evenement is/wordt voor bestaande leden - maar zij zijn al 'binnen'..

Groet!
Debora

 

 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! Zes weken lang denk ik graag met jullie mee om van dit initiatief een succesvolle aanvraag te maken. Hoe goed kennen de leden van de orkesten elkaar al? Waarin verschillen zij van elkaar en wat bindt de muzikanten?

 

Tip: Plan een feestelijke, bijzondere bijeenkomst, bijvoorbeeld een picknick, ter markering van deze gezamenlijke start. Zoiets kan het enthousiasme bij de deelnemers vergroten en de betrokkenheid bij jullie plan versterken. Vergeet ook niet te zorgen voor een leuke foto in de regionale krant!


Tip 2: Bedenk een aansprekend motto voor dit platform en  nodig de leden van de verschillende orkesten uit om ideeën aan te leveren voor gezamenlijke activiteiten en presentaties.