menu denk mee beslis mee maak mee

Floral Art Route

Forten de Ronde Venen

Stichting Gedenkplaatsen en nieuwe vormen van gedenken
6 september 2017 tot 10 september 2017
crafts, erfgoed
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
check facebook
€9.900

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Komend weekend 9&10 september

Door Marian van Weert op wo 6 sep

Komend weekend is het zover: de Floral Art Route! tijdens Open Monumentendag op 4 forten en 2 batterijen in gemeente De Ronde Venen

De...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Floral Art Route

Forten de Ronde Venen

afbeelding van Marian van Weert

Ingediend door:

Marian van Weert

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Maak jij Floral Art in de provincie Utrecht? mail ons!

Wat ga je doen?: 

Vier groepen gaan onder leiding van 4 professionals op 4 forten en 2 batterijen van de Stelling van Amsterdam in gemeente De Ronde Venen bloem- en plant- kunstwerken maken die groot, wild & eigenzinnig zijn. 

Het wilde aspect is het plantmateriaal dat rechtstreeks uit de natuur rondom en tussen de forten komt, ofwel het Linielandschap. Daarbij worden de bloemkunstwerken gebaseerd op een historische verhaal waardoor de forten en het landschap meer tot leven komen. We noemen dit Floral Art. 

Floral Art = Experimenten met groen in de groene omgeving van erfgoed. Het zijn kunstwerken van plant- boom- gras- en bloem-materiaal op het snijvlak van Land-Art, Plant-Design, Bloem - Kunst & Plant - Vakmanschap.

De groepen

De scouts van Abcoude zijn nog nooit op fort Nigtevecht geweest terwijl het fort 4 km van hun thuishaven ligt. Het fort was jarenlang gesloten en is sinds vorig jaar juni elk weekend open. Ze reageerden dan ook enthousiast op ons verzoek om mee te denken en te bouwen aan een Floral Art Kunstwerk op het fort. Daarbij spreekt het wilgen-vlechtwerk aan want van vlechter Piet Hein Spierings kunnen ze nieuwe technieken leren en toepassen bij de versterking van wallen in de wateren waar zij actief zijn. Floral Art is in deze samenwerking een praktisch inzetbare techniek met plantmateriaal. De bloemen worden in het artwork gestoken door vijf buurvrouwen en een buurman van het fort. Zij gaven vorig jaar bij de opening aan dat ze graag actief betrokken worden bij het fort, ook na dit event. Het is de start van “vrienden van Fort Nigtevecht”.

Drie mensen van de Fairtrade Stuurgroep Ronde Venen gaan Floral Art kunstenaar Pim van den Akker ondersteunen bij het bloemwerk op Fort Abcoude. Zij nemen elk een jongere mee met als doel om hem/haar op een leuke manier kennis te laten maken met de bloemensector en daarbij iets over de misstanden bij telers in o.a. Ethiopië en Kenia te vertellen. Fairtrade bloemen zijn minder bekend dan Fairtrade koffie en verdienen aandacht waarvoor de samenwerking met Pim een goed moment is. De jongeren houden vervolgens een spreekbeurt over Fairtrade en de bloemensector op school. De stuurgroep gebruikt de foto’s in hun communicatie over Fairtrade bloemen.

De mensen van de groengroep Abcoude kennen elkaar van de volkstuinen. Het groen zit in hun bloed. Denise Collignon heeft een andere kijk op groen, ze geeft er een twist aan en maakt grote groen objecten. De groengroep bezoekt vaker samen groene events zoals open tuinen en ze vinden het dan ook interessant om samen met Denise aan de slag te gaan. Het is voor hun een mooie manier om aandacht van inwoners te vragen voor hun groene omgeving. Samen gaan ze 7 Floral Art Landmarks maken langs de route en op historische plekken die niet opvallen zoals de batterijen langs ’t Gein. 

De Amsterdammers in Zuid Oost hebben met de Ronde Venen op steenworp afstand een prachtige uitwaaiplek om te wandelen, te fietsen en cultuur op te snuiven. Toch maakt Amsterdam Zuid Oost hier weinig gebruik van. Met Floral Art gaan we hier verandering in brengen. Deelnemers van de wandelgroep Zuid Oost gaan samen met Dick Lubbersen Land Art maken op Fort in de Botshol.  Ze nemen iets van textiel mee dat voor hen een verhaal vertelt. Dat wordt in het land art kunstwerk verwerkt. Hier wordt een filmpje van gemaakt en op youtube gezet waarmee anderen worden uitgenodigd om langs het kunstwerk te fietsen

 

Programma onderdelen

Floral Art Bloemstukken op Forten en in het Linielandschap 

Van de 4 forten en het tussenliggende linielandschap zijn historische verhalen verzameld. Aan elk fort of onderdeel in het landschap is een groep en professional gekoppeld. Samen beelden zij het historische verhaal uit met plantmateriaal uit de omgeving. Bijvoorbeeld bij Fort Nigtevecht wordt de relatie van het fort met water uitgebeeld . Scouting gaat samen met vlechter Piet Hein Spiering een golf bouwen met wilgentenen waarna buren bloemen tussen de wilgentenen steken. Dit verhaal komt in de folder, op facebook en bij het kunstwerk te staan.

Floral Art Route & Piet Mondriaan

Knotwilgen zijn karakteristiek voor het Linielandschap. Kunstenaar Piet Mondriaan schilderde een aantal keer knotwilgen langs  riviertje het Gein. 2017 staat in het teken van 100 jaar Piet Mondriaan en De Stijl en daarom geven we aandacht aan de wilgen van Mondriaan. Hiervoor worden foto's van schilderijen van Mondriaan bij de knotwilgen geplaatst door Cultuurhuis Abcoude.  Bejaarden maken bloemslingers voor in de wilgen.

Floral Art Fiets Parade

Inwonenden van gemeente De Ronde Venen worden uitgenodigd om met hun met bloemen versierde fiets te verschijnen bij de start van de Floral Art Fiets Parade die over de linieroute gaat van fort naar fort.

Floral Art Workshops

Rondom de bloemstukken worden florale workshops georganiseerd zoals: bloemschikken, bloemen gieten in beton, herbarium maken, bloemen fotograferen & planten en bloemen tekenen.

Floral Art (online) Wedstrijd

Via social media kunnen bezoekers meedoen aan: a. stemmen op het mooiste floral art bloemstuk - b. stemmen op de meest origineel versierde fiets

Floral Art Exposities

Exposities met schilderijen, foto’s en tekeningen van Floral Art bij Fort bij Nigtevecht en Fort bij Abcoude met o.a Diana Scheerer die met wortelstelsels van planten werkt en fotograaf Edith Gerritsma, zij laat bloemen in ijs zien.

Waarom?

De Stelling van Amsterdam is (nog steeds) het best bewaarde geheim van Nederland. Veel mensen weten niet van het bestaan van de 42 forten, sluizen en batterijen. De meeste Inwoners van Gemeente de Ronde Venen zijn nog nooit op een fort in hun gemeente geweest. Door groepen bij forten te betrekken middels een thema ontstaat een band met het fort en kennismaking met de Stelling van Amsterdam

Forten behoren tot de onrendabele top, door samenwerking staan ze sterker, wordt de beleving vergroot en ontstaat meer aandacht voor de wandel  & fietsroute tussen de forten die daardoor bekender wordt en actiever wordt gebruikt door omwonenden.

De forten zijn oases van groen. Met groen kan je experimenteren, meer dan mensen vaak weten. Met Floral Art laten we dat zien. De groepen krijgen door de professionals een andere kijk op groen en passen dat daarna toe in hun werk of vrije tijd.

 

 

Hoe ga je te werk?: 

Voorwerk

 • De coördinator van de Floral Art Route (FAR)l heeft groepen benadert
 • De coördinator stemt het idee en de aanpak af met professionals.
 • De betrokken professional levert een eerste schets aan als ‘firestarter'. 
 • De professionals regelen het basismateriaal.

Stap 1 ( 2,5 uur met de groep)

 • De groep komt bijelkaar en wordt aan een fort gekoppeld
 • Binnen de groep wordt een aanspreekpunt gekozen.
 • De groep krijgt info over het fort. Ze lezen het historische verhaal en hun opdracht: het realiseren van een groot bloemkunstwerk op basis van het historisch verhaal van het fort. 
 • De deelnemers maken hun eigen ontwerp op basis van de schets van de ontwerper en onder begeleiding van FAR 
 • Er wordt een selectie gemaakt van max. 3 tekeningen.

Stap 2 ( 2,5 uur met de groep)

 • De groep ontmoet de professional. Deze professional is geselecteerd door FAR maar de groep maakt de afspraken met de professional. 
 • De groep presenteert 3 tekeningen, onderbouwen hun ideeen en bespreken dit met de professional die feedback geeft
 • De professional krijgt de opdracht om het gezamenlijk ontwerp uit te werken met details, de bloemen en de prijzen. 
 • De professional maakt ter plekke het ontwerp en een kostenberekening.  De groep kijkt mee
 • De mediamensen van de groep maken een fotoverslag of filmpje van het proces en zetten dat online.

Stap 3:

 • FAR en de professional zetten het basismateriaal klaar
 • De professional bestelt de bloemen en het bindmateriaal

 

Stap 4 (8 uur met de groep)

 • Op vrijdag 8 sept maakt de groep het Floral Art Kunstwerk samen met de professional 

 

Stap 5

 • Officiële opening van de Floral Art Routel met een presentatie van het werk van de groepen tijdens Open Monumentendag zaterdag 9 september

 

Stap 6

 •  Online wedstrijd voor het mooiste floral art bloemstuk

 

De professionals

Bij Floral Artist Pim van den Akker zit het in het bloed om zijn kennis en kunde over te brengen op andere floristen en bloemliefhebbers. Dat spreekt uit zijn boek 'Floral Design Manual' waarin hij al zijn geheimen prijs geeft. Daarbij geeft hij tussen grote internationale opdrachten door workshops bloemschikken met verschillende noviteiten. Bloemenwinkel 'Boutique des Fleurs' in Abcoude volgde ook een workshop bij Pim en zij waren zeer enthousiast over zijn ‘drive’ om het zo goed mogelijk over te brengen. Met de branche gaat hij vaak in gesprek dat ze meer naar buiten moeten treden en dat verjonging nodig is. De Floral Art Route draagt volgens Pim bij aan zijn ideeën. Hij wil graag aan de slag met de deelnemers om hen kennis te laten maken met de vele ongekende mogelijkheden van Floral Art.

Flower designer Denise Collignon heeft een vernieuwende kijk op bloemschikken ofwel het werken met bloemen en planten want een biedemeier of handboeket zullen we van haar hand niet zien. Ze verweeft het landschap in haar werk, het is wild en verassend. Bloemen behouden bij haar hun natuurlijke karakter en ze kweekt ze met haar bedrijf VELD & VAAS (een samenwerking met bloemenkweker Mariette Kamphuis) zelf. Denise wil graag een floral movement creëren en de Floral Art Route is daarvoor een goed platform. Voor een movement zijn mensen nodig waarmee ze graag samenwerkt en mooie dingen rechtstreeks uit de natuur creëert.

Het vlechten van wilgentenen is van vroeger uit een activiteit om samen te doen en dat zet Piet Hein Spierings dan ook fervent in. Hij beheerst het vak en laat zich graag uitdagen. Dit ambacht heeft een revival gemaakt, het vlechten van wilgentenen is (groei) kunst geworden waarbij de natuur het van de kunstenaar overneemt. Met een groep een floral art kunstwerk maken van wilgentenen past in de lijn van het werk van ontwerper en vlechter Piet Hein, hij brengt zijn kennis en kunde graag over aan deelnemers tijdens het werken met wilgentenen.

Dick Lubbersen is land-art kunstenaar en past daarbij vaak community art toe om de samenwerking binnen een groep te stimuleren. Hij is graag aanjager, vertaler en inspirator en gebruikt daarbij de natuur. Met zijn grenzeloze creativiteit prikkelt hij deelnemers om anders te kijken en steeds verder te gaan met een creatie om op het juiste moment los te laten. De forten en het linielandschap is een decor dat hem aanspreekt, dat is de groene ruimte waarin hij meestal samenwerkt en creëert. 

De forten en het historisch verhaal

Fort Nigtevecht is gebouwd aan het Amsterdam Rijnkanaal (destijds Merwedekanaal) om de vaarweg en de inlaatsluizen te beschermen. Nu gebruikt Waternet het water uit het kanaal voor het op peil houden van het water in de sloten van omliggende weilanden. Dit water loopt door de destijds bewaakte sluizen in de fortgracht naar de inlaat van de gracht aan de westkant. Het fort heeft voor een deel zijn functie behouden en dat beeld de groep uit samen met wilgentenenvlechter Piet Hein Spierings

Fort Abcoude wordt als eerste fort van de stelling van Amsterdam gekoppeld aan de eerste koningin van Nederland. Zij was de stiefdochter van Napoleon en heet Hortence de Beauharnais, vernoemd naar de Hortensia. De groep brainstormt over deze overeenkomst samen met floral artist Pim van den Akker

Fort aan de Winkel was van 1963 tot 2015 een camping voor soldaten. Samen met bloem-stylist Denise Collignon maakt de groep grote tentstokken met bloemen en grassen die we  Floral Art Landmarks noemen.

Fort in de Botshol is alleen een aardewerk en nooit afgebouwd. Het is nu een rijk en beschermd natuurgebied. Vanaf een afstand zijn de contouren van  het aardwerk goed te zien. De groep en land art kunstenaar Dick Lubbersen spelen met dit gegeven. De kunstenaar zet de contouren van het kunstwerk neer waarna hij en de groep samen het kunstwerk afmaken met persoonlijke textiel objecten.

Kortom: 4 groepen, 4 forten, 4 verhalen, 4 professionals en 4 disciplines zijn samen de Floral Art Route.  Een gezamenlijk bloemenevent op erfgoed en in het linielandschap. 

 

Het publiek 

Inwoners en bezoekers worden uitgenodigd om de route tussen de forten te fietsen en mee te doen aan: 

    •    de met bloemen versierde fietsenparade. 

    •    de bloemslingers voor de knotwilgen in het landschap te maken

Zij worden uitgedaagd om online te stemmen op:

    •    het mooiste bloemstuk

    •    de mooist versierde fiets

Ook kunnen ze zelf aan de slag met Floral Art tijdens de workshops:

    •    bloemschikken

    •    bloemen tekenen 

    •    herbarium maken

    •    bloemen gieten in beton

 

Communicatie

Dit wordt gecommuniceerd in de plaatselijke kranten (Witte Weekblad, De Groene Venen & Het Parool)  en op de sites en facebookpagina's van: Open Monumentendag, Natuurmonumenten, Gemeente De Ronde Venen, Provincie Utrecht, www.forten.nl,  de professionals en de deelnemende forten.

De routekaartjes worden van te voren verspreid in Abcoude, alle omliggende dorpen en Amsterdam Zuid Oost. A3 posters hangen daarbij op opvallende plekken en bij de forten staan stoepborden met een poster van de Floral Art Route.

Langs de route en in dorpen staan 2 weken van te voren met bloemen versierde fietsen met een oproep om mee te doen aan de versierde fietsenparade.

Social Media is belangrijk. Van elke groep krijgen 2 tot 3 deelnemers een gratis training van 'Live Online Events' om zo goed mogelijk Facebook en Instagram te benutten. Zij laten met foto's en filmpjes het proces, de professionals, de deelnemers en het eindresultaat zien. Daarbij zorgt ' Live Online Events' dat het publiek op het mooiste bloemkunstwerk en de mooist versierde fiets kan stemmen.

Met wie werk je samen?: 

Stichting Linie Breed Ondernemen www.forten.nl, www.ifthenisnow.nl en Cultuurhuis Abcoude bieden kennis, ondersteuning en communicatie. De eerste sponsor is: Gerdie Schreuders van Live Online Events (LOLeoE) in Baambrugge. Zij geven deelnemers een training in Online Media zodat Floral Art breed wordt gecommuniceerd en wordt gedragen vanuit de gemeenschap. Voor de workshops werken we samen met o.a. illustrator Maartje van den Noort en ontwerper Ine Mulder 

De fietsenwinkel Luc&Ella Abcoude stelt fietsen beschikbaar. Een expositie in Fort Abcoude met o.a. kunstenaar Diana Scheerder (die veel met de wortels van planten experimenteert) wordt georganiseerd door Marjoca de Greef met wie we samenwerken.

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het idee voor de Floral Art Route is ontstaan op Fort Nigtevecht. Sinds 5 juni 2016 is dit fort een Gedenkplaats. Bij gedenken horen bloemen en we ontdekten dat kleine vaasjes met fragiele bloemen een verzachtend effect hebben op het ruige fort. Bezoekers deelden spontaan hun verwondering. Bloemen en grassen maken een groot fort tastbaar.

Voor Open Monumentendag 2017 organiseerde Gemeente Ronde Venen een bijeenkomst met de vraag: Hoe zetten we de forten en het Linielandschap dit jaar op de kaart?. We spraken over bloemen en dat de forten een fantastisch decor zijn voor grote wilde bloemstukken. Iedereen houdt van bloemen en Nederland heeft een rijke historie in de bloemsierkunst. Geprikkeld door dit idee kwamen we via Google op Pim van den Akker. Hij is een bekend Floral Art kunstenaar en wordt internationaal gevraagd. We benaderden hem en zijn team en ze waren gelijk enthousiast over het idee. Dit werkten we uit met een vertaalslag naar de inwoners, we vroegen ons af: wat kunnen zij doen met Floral Art? We kwamen in contact met groepen die gelijk enthousiast werden over het idee. Dankzij www.ifthenisnow.nl leerden we over de kracht van “oral history” waardoor het landschap bij deelnemers en bezoekers gaat leven. Omdat het land tussen de forten ook historisch erfgoed is organiseren we een fietsroute. De initiatiefnemers zijn Natuurmonumenten, Provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen en Gedenkplaats Fort Nigtevecht

 

 

 

 

Bereik: 
aantal

activiteit

aantal deelnemers

aantal bezoekers 

1

Fort aan de Winkel/ tenten van grassen en bloemen/scholieren

25  
1

Fort Nigtevecht / muur van wilgentenen en bloemen/scouts

20  
1

Fort Abcoude / live bloemkunst/  Pim van den Akker

120  
1

Fort in de Botshol / land art & afmaken / inwoners

10  
1

Floral Art Route / bloemslingers/bejaarden

30  
1

Floral Art Bike Tour / inwonenden

150  
1 Floral Art workshops 60  
1

Floral Art Food / horeca

6  
1

Floral Art (online) Wedstrijd

600  
1

Floral Art Side Kicks

200  
 

Vrijwilligers

15  
1

Zaterdag 9 sept

  1000
1

Zondag 10 sept

  1500
    1236 2500
       

 

 

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De Floral Art Route is bijzonder omdat het de forten van gemeente de Ronde Venen voor de eerste keer met elkaar verbindt door een thema. Met deze samenwerking wordt de kracht van de Stelling van Amsterdam verbeeld en de route daartussen bekender. Door groepen uit te nodigen om actief bij te dragen aan de Floral Art Route ontstaat een (langdurige ) band met het fort en de Stelling en dit draagt bij aan cultuurparticipatie.

Bij Floral Art denken mensen aan bloemstukjes. De professionals gaan deelnemers en bezoekers verrassen; er kan namelijk zoveel meer met groen en je kunt het zelf doen, samen met anderen. Experimenteren met groen is ons motto.

 

Begroting: 

Met de gelden huren we per fort een professional in die samen met de groep aan de slag gaat. De professional maakt van te voren een ontwerp die met de groep en online wordt gedeeld en besproken. Voor het ontwerp, de voorbereidingen, de communicatie en de uitvoering hebben we een honorarium op de begroting staan van €2500, per professional plus € 500,- voor materiaal.

Om alles goed te coordineren is Marian van Weert van Fort Nigtevecht door de partners (Gemeente De Ronde Venen, Provincie Utrecht en Natuurmonumenten) als coördinator aangewezen met daarbij een assistent. Dat zijn 45 dagen waarvan we 27,5 dagen zelf bijdragen aan het slagen van het event.  17,5 dagen zijn betaalde dagen.

De communicatie is belangrijk, Naast veel online berichten verspreiden we een routekaart en posters. De repro service van Natuurmonumenten print de posters. Voor veel online berichten krijgen de deelnemers een gratis training die gesponsord is. 

Voor de workshops vragen we €30 pp voor deelname. met 4 workshops op 2 dagen en max 10 deelnemers schatten we de inkomsten op €2400, Daarbij advertentie verkoop en sponsoring.

De totale begroting is € 37.230,-

De start van het project is gemaakt door Gemeente De Ronde Venen. Zij vinden het belangrijk dat de forten bijdragen aan de woonbeleving van mensen in de gemeente. Hun financiele bijdrage is; € 4.895,-

Provincie Utrecht  heeft een flinke ambitie tav de Stelling en de Waterlinies. Daarom steunen zij activiteiten die de verbinding tussen de forten laten zien zoals middels kunst-routes. Financiele bijdrage: € 4.995,- 

Ons verzoek voor een financiele bijdrage aan Jijmaakthetmee is: € 9.900,= 

Op een begroting van € 37.230,- is de aanvraag 26,6% van het totaal.

73,4% wordt gedragen door de partners & de omgeving.

 

 

 

 

 

 

Uitslag Beslis mee

FCP31
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 116 gestemd
totaal81
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Cultuur, erfgoed, ambachten, natuur en historie komen allemaal samen en maken dit project bijzonder en uniek. Forten Floral Art brengt de verschillende forten tot leven en betrekt omwonenden nauwer bij dit aansprekende stukje erfgoed en landschap. In bloemkunstprojecten worden kunstenaar en verschillende groepen deelnemers uitgedaagd om het experiment aan te gaan. Naast de groepen die met de professionals aan de slag gaan, kunnen ook andere bewoners op laagdrempelige creatieve manieren deelnemen, zoals in een online wedstrijd. Door de opening onderdeel te maken van Open Monumentendag zal ook het publiek naar verwachting volop van deze kunstwerken en de onderlinge verbinding van de forten kunnen genieten. Of het project ook de start zal zijn van een duurzamere aandacht voor bloemkunstbeoefening, al dan niet in combinatie met de forten, had nog verder aan bod mogen komen. Ik hoop het van harte!

afbeelding van Anne Arninkhof

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met Floral Art Route zetten jullie in op de grotere bekendheid van en betrokkenheid bij regionaal erfgoed de stelling van Amsterdam. Dit met een bijzonder middel; een versmelting van bloemsierkunst, erfgoed en land art. Bovendien betrekken jullie een diverse groep deelnemers die elk een band met de omgeving hebben. Hierbij een speciale vermelding voor de scouts die kennismaken met het ambacht van heggenvlechten. Een mooi voorbeeld van het levend houden van erfgoed via een jonge generatie. Wel blijft onduidelijk of de deelnemers ook na afloop van het project actief betrokken blijven bij het fort. Bijvoorbeeld als vrijwilliger. En in hoeverre zij met elkaar in contact treden tijdens het project. Dit had de impact van het project nog sterker gemaakt. Desalniettemin heb ik meer dan voldoende vertrouwen in de ontwikkeling die de deelnemers doormaken en de wijze waarop jullie de onderlinge banden in de regio verder aanhalen. De aanvullende samenwerking met provinciale partners, Natuurmonumenten en natuurlijk de open Monumentendag zijn hier sprekende voorbeelden van.

afbeelding van Marian van Weert

Beste Stefanie,

Dank voor je advies t.a.v. de verhouding van de bijdrages. Ik heb het uitgerekend en op een begroting van € 37.230,- is de aanvraag 26,6% van het totaal. 73,4% wordt gedragen door de partners & de omgeving. Dat lijkt me een goede verhouding? 

Daarbij is het een lokale bijdrage aan een groot landelijk event, namelijk Open Monumentendag 2017. De groepen worden betrokken bij forten die onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam, een 135 km verdedigingslinie rondom Amsterdam dat UNESCO Werelderfgoed is. Het is volgens ons dan ook niet een zeer lokaal georienteerd project.

De percentages heb ik verwerkt in het voorstel. Hoor graag of meer onderbouwing nodig is.

Hartelijke groet, Marian

afbeelding van Marian van Weert

Beste Stefanie

Dank voor je advies! 

We zijn in de tussentijd goed opgeschoten. De groepen zijn duidelijk geworden en zijn benieuwd naar de professionals die commited zijn. Er ontstaan nieuwe relaties met het fort als ontmoetingsplek en Floral Art als experiment. De Floral Art Route is nieuw maar spreekt bij veel mensen gelijk tot de verbeelding. Dit staat nu verwoord in het voorstel.

Hartelijke groet,

Marian 

 

 

afbeelding van Stefanie Weijsters

Dag Marian,

Het aangevraagde bedrag bij Jij maakt het mee is tweemaal groter dan de bijdrage van zowel provincie als gemeente, terwijl het juist een sterk lokaal georienteerd project is. Daardoor lijkt het aangevraagde bedrag bij een landelijk fonds en dus Jij maakt het mee op het eerste oog niet helemaal in verhouding te staan tot de bijdragen van lokale overheden. Uit de tekst kan ik niet goed halen hoe jullie deze keuze onderbouwen. Ik raad je aan daar nog even naar te kijken.

Hartelijke groet,

Stefanie

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Marian,

Excuus voor de stilte. Daar ben ik weer.

Ik heb gezien dat jullie een verzoek gedaan hebben tot de Beslis mee fase. Aangezien jullie nog enige ruimte hebben in de Denk mee fase, geef ik toch nog graag een laatste keer feedback mee. Het plan als geheel lezende komt de waarde van het project voor de forten het sterkste naar voren, maar de waarde die het project zal hebben voor de deelnemers aan de activiteiten en de impact ervan op de beoefening van floral art of de actieve erfgoedbeleving in de regio blijft toch nog onderbelicht. Jij maakt het mee is juist gericht op de actieve participatie en beoefening, in dit geval het maken van bloemkunst en beleving van erfgoed, maar over de motivatie van mensen om deel te nemen aan de activiteiten lees ik nog weinig. Een plan kan daardoor als vrij topdown bedacht overkomen. Ik adviseer je dan ook om dat de participatie en ontwikkeling van de deelnemers meer centraal te stellen in je plan, van het begin met de werving en het peilen van behoeften bij de doelgroepen tot het moment dat het afgelopen is en je hoopt dat het project een duurzame impact en indruk achtergelaten heeft. 

Nog een weekje de tijd, succes!

afbeelding van Marian van Weert

Hoi Stefanie, we willen graag door naar de beslis mee fase. Op 28 juni heb ik daarvoor de aanvraag gedaan . Moet ik nog iets anders doen om door te gaan naar de volgende fase?  

Hartelijke groet,

Marian

afbeelding van Marian van Weert

Beste Stefanie, opnieuw een titelwijziging want we zijn meer een route langs erfgoed dan een festival.

Met groet,Marian

afbeelding van Marian van Weert

Beste Stefanie

Dank voor je reactie. 

(Old) Fashioned met gevlochten plantmateriaal is een  inspirerende samenwerking met een mooi eindresultaat voor alle partijen. Dank voor de tip!

Er staat nu beschreven hoe de groepen aan de slag gaan met Floral Art op basis van het historisch verhaal en samen met de kunstenaar/ professional.

Met de genoemde professionals: Pim van den Akker, Denise Collignon, Dick Lubbersen  en Piet Hein Spierings zijn we momenteel in een orienterende fase.

Ik hoor graag of het duidelijk is of dat er aanvullende informatie nodig is

Hartelijke groet,

Marian

 

afbeelding van Marian van Weert

Beste Stefanie, zojuist de titel veranderd van Forten Floral Art naar:

Floral Art Festival - Forten Ronde Venen.

Dit vanwege onze wens dat het concept in de toekomst wordt overgenomen in andere steden/dorpen/landerijen of erfgoed onder dezelfde noemer: Floral Art Festival

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Marian,

Aangezien Jij maakt het mee gericht is op de actieve cultuur- of erfgoedparticipatie zou ik graag meer lezen over de activiteiten waaraan bezoekers/deelnemers kunnen meedoen; waarschijnlijk het handigst om dit per fort nader te beschrijven. Hoe worden deelnemers geworven, hoe worden ze begeleid door de kunstenaars, etcteera. Ook is het goed te beschrijven welke kunstenaars betrokken worden en waarom zij het interessant vinden om hieraan mee te werken en met bezoekers en omwonenden aan de slag te gaan.

Bij het lezen over de (oude) ambachten die jullie willen inzetten moest ik ook even denken aan een bijzonder project in Maastricht waarin verschillende makers en verschillende disciplines samengebracht werden: (OLD)Fashion(ed). Ter inspiratie een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=QHZMK3mwQO4. 

afbeelding van Marian van Weert

Hoi Stefanie en Davida, 

De 3 B’s (bereik, bijzonder & budget) staan er nu ook in

Groet,

Marian 

afbeelding van Marian van Weert

Hoi Stefanie en Davida, we maken de fietstour korter waardoor er focus komt op 4 forten ipv 6 forten. Ik heb de titel hierop aangepast.

afbeelding van Marian van Weert

Beste Stefanie en Davida,

Leuk en interessant dat we nu in de meedenkfase zitten. Dank voor jullie enthousiasme en de goede vragen. In de aanvraag vinden jullie mijn eerste aanvullingen. Morgen verder met de 3 B’s: bereik, bijzonder & budget.

Hoor graag of onze antwoorden op de vragen van Stefanie verhelderend zijn.

Hartelijke groet, 

Marian

afbeelding van Davida de Hond

Beste Marian,

Allereerst stel ook ik mij graag aan jullie voor. Ik ben Davida de Hond en als coach verbonden aan dit platform. Ik denk graag met jullie over het project en als ik ergens inspiratie tegenkom zal ik het delen met jullie. Stefanie heeft al een aantal vragen gesteld, dus daar wacht ik zelf nog even mee. Dan hebben jullie nu eerst de rust om dit verder uit te werken en onder andere te benoemen wie jullie partners zijn in deze.

Een tip voor je eigen gemak: voer je wijzigingen aan de linkerkant van de pagina in, dan gaat het mee in de aanvraag en ga met ons in gesprek via de chat aan de rechterkant. 

Ik zie uit naar de komende weken waarin dit project verder vorm kan krijgen hier. 

Pagina's