menu denk mee beslis mee maak mee

Film - De Kracht van Verbeelding.

Jongeren doen mee aan een professionele...

Stichting The Buddy Film Project
20 februari 2019 tot 1 maart 2020

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Film - De Kracht van Verbeelding.

Jongeren doen mee aan een professionele filmproductie!

afbeelding van Aqil Dahhan

Ingediend door:

Aqil Dahhan

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we door middel van het creatieve proces ‘van script naar film’, meer jongeren uit azc’s bij betrekken?

Wat ga je doen?: 

In “Film - De kracht van verbeelding” willen we een creatief participatieproces opzetten door een korte fictiefilm te maken en gaan we met jongeren uit 3 verschillende azc’s een reeks film- en storytelling workshops organiseren onder begeleiding van Nederlandse Filmprofessionals. Het wordt een diverse en inclusieve samenwerking. Uiteindelijk zullen we na de workshops samen met verschillende gevluchte jongeren een krachtige fictiefilm ontwikkelen rondom de thema’s migratie en identiteit. De jongeren uit de verschillende azc’s gaan samen met de filmprofessionals het hele creatieve proces beleven.

De film- en storytelling workshops bestaan dan ook uit verschillende fases. Van scriptontwikkeling tot storyboarding, verschillende acteermethodes worden besproken, cameravoering, productie, montage en postproductie. In elk azc gaan wij een aantal workshops organiseren samen met ervaren filmmakers waarin deze elementen aan bod komen.

De bedoeling is dat het project een langere looptijd heeft en ongeveer een jaar zal duren. We willen de jongeren uit de verschillende azc’s ook bij elkaar brengen door de uiteindelijke korte film die we gaan maken met hen. Door deze manier van werken ontstaat er ook een hechte band tussen de ‘young talents’ en de ervaren filmmakers. We willen werken vanuit de behoefte en de kracht van de nieuwe jonge makers. De professionals moeten ervoor zorgen dat hun verhalen op de juiste manier zullen worden vormgegeven en uiteindelijk zullen we dit proces transformeren tot een korte fictie film.

Wij zullen het script niet van te voren vastleggen maar juist gaandeweg met de input van de jongeren de verhalen ontwikkelen. Zo wordt de film ook echt van hen en worden zij een volwaardig onderdeel van het gehele proces. Tijdens dit proces zijn dus meerdere partijen betrokken om het plan succesvol te laten zijn.

Ons doel is om meer bewustzijn te creëren door ze overal bij te betrekken en door ze te laten participeren tijdens het hele proces van het maken van de film. Zo leren ze hun identiteit en bestaan in een onzekere omgeving om te zetten tot iets productiefs. Het werken aan een filmproductie zorgt op een speelse manier voor betrokkenheid en meer ambitie en sociale verandering.

We zullen de kracht van buitenaf gebruiken en ons netwerk inzetten om ze te stimuleren en het beste uit zichzelf te laten halen. Via hun talenten kunnen zij werken aan de ontwikkeling van hun eigen identiteit. Op die manier kunnen ze een positieve ervaring opdoen en zullen zij makkelijker hun verhalen delen met de buitenwereld. Buiten het feit dat deze nieuwe toekomstige filmmakers bewust worden van hun talenten, leren de professionals ook van deze nieuwe Nederlanders en hun achtergrond. Het mes snijdt dus aan twee kanten. En daar komt bij dat de films worden vertoond op allerlei filmfestivals, bij culturele instellingen, in verschillende azc’s en buurthuizen. Dus het bereik van de uiteindelijke filmprojecten is heel groot en de verhalen en ervaringen bereiken heel veel mensen.

Een nieuwe manier van werken!

Wat dit project uniek en vernieuwend maakt is de samenwerking tussen jongeren in de asielzoekercentra's en professionele Syrische en Iraanse filmmakers die zelf in azc's hebben gewoond, ofwel de ervaringsdeskundige. STICHTING THE BUDDY FILM PROJECT heeft een enorme database aan nieuwkomers. Zowel gevluchte filmprofessionals als Nederlandse acteurs, filmmakers en zelfs bekende Nederlanders. We laten de jongeren zelf actief aan het desbetreffende project werken. Wij begeleiden, kijken mee, bestuderen en observeren samen de workshops en uiteindelijk de film zodat hun verborgen talenten kunnen ontplooien. Dit doen we op een intensieve en professionele manier samen met de ervaringsdeskundigen die hun eigen taal en cultuur en vak verstaan.

Dit zorgt voor een unieke samenwerking tussen nieuwkomers, mediaprofessionals en jongeren in de azc's. Het zal voor de jongeren vertrouwd voelen om met ervaren filmmakers te werken die in dezelfde situatie hebben gezeten en tegelijkertijd leren ze hoe ze hier in de tokomst aan werk moeten komen. Daarnaast zijn uiteraard ook Nederlandse filmprofessionals betrokken bij dit project. Dit maakt dat het een diverse en inclusieve samenwerking wordt om een brug te slaan met de Nederlandse maatschappij. Het geeft dit project een uniek en creatief karakter waar interactie in kunst en cultuur en participatie centraal staan.

Met wie werk je samen?
Wij hebben gesprekken gehad met verschillende organisaties zoals VLUCHTELINGENWERK NEDERLAND, COA, STICHTING THEATRE HOTEL COURAGE en STICHTING DE VROLIJKHEID die staan klaar om ons te ondersteunen en te faciliteren.
Deze partijen willen in samenwerking met Stichting The Buddy Film Project de expertise en kennis delen (met de ambitieuze filmmakers van de toekomst) binnen de azc's.

Het project TEAM-UP van WARCHILD is actief in meer dan 30 azc’s in binnen- en buitenland en biedt gestructureerde sport-, spel-, en bewegingsactiviteiten voor kinderen van 6 tot 18 jaar. De eerste contacten zijn gelegd om onze ervaringen uit te wisselen en om hopelijk in de nabije toekomst samen te werken.


afbeelding van Dennis Overeem

Ik steun dit project uit de grond van mijn hart. Ik ken Aqil en Farhad al een paar jaar en hun tomeloze inzet om mooie projecten op te zetten voor o.a. kinderen in azc's en hun passie voor filmmaken en theater, zijn een enorme motivatie en inspiratie. 

Mijn naam is Dennis Overeem en ik ben een van de oprichters van The Buddy Film Project. Samen met producent In-Soo Radstake en actrice Dewi Reijs zetten wij ons netwerk in om onze gevluchte collega's  uit de film- en televisieindustrie aan werk te helpen en zodoende hun nieuwe Nederlandse netwerk op te bouwen. 

'Film - De Kracht van Verbeelding' is een prachtig initiatief en ik hoop dat het een groot succes wordt. Wij zullen er alles aan doen om dit project te laten slagen. 

afbeelding van Aqil Dahhan

Beste Alexander,

Bedankt voor je opmerkingen. Ik heb ze er net in verwerkt. Het plan gaat nog meer verwerkt worden.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Aqil,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Jij Maakt Het Mee ondersteunt vernieuwende projecten die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat.

Je wil een film maken met jongeren uit azc's, begeleid door professionals. Dat is op zich niet erg vernieuwend, dat gebeurt vaker. Gebruik de komende weken om te laten zien wat jullie project anders en vernieuwend maakt. Daarnaast ben ik benieuwd naar de partners met wie jullie gaan samenwerken. Daarmee bedoel ik geen personen, maar organisaties. De criteria 'samenwerking' en 'vernieuwing' zijn erg belangrijk bij Jij Maakt Het Mee. Succes!