menu denk mee beslis mee maak mee

Eugen Onegin van Tsjaikovski

Grote operaproductie, 150 medewerkenden

Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG)
22 november 2014 tot 2 december 2014
muziek, muziektheater, theater
jongeren, ouderen, volwassenen
onze website
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Eugen Onegin van P.I. Tsjaikovski

Door Tineke Ouwendijk op ma 9 jun

we zijn druk met de voorbereidingen voor de grote operaproductie Eugen Onegin van de componist P.I. Tsjaikowsky.
Een geweldige opera,...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Eugen Onegin van Tsjaikovski

Grote operaproductie, 150 medewerkenden

afbeelding van Tineke Ouwendijk

Ingediend door:

Tineke Ouwendijk

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Goeie pakkende ondertitel

Wat ga je doen?: 

Ter gelegenheid van het 60 jarig jubileum in 2014 wil het GOOG het jubileum vieren door deze bijzondere opera Eugen Onegin uit te voeren. Voor de hoofdrollen zijn jonge, veelbelovende professionele zangtalenten gevonden, terwijl de overige rollen worden vertolkt door talentvolle solisten uit de eigen gelederen van het koor. Symfonieorkest Nijmegen verzorgt de muzikale begeleiding, de regie is in handen van Marc Krone. De gehele productie staat onder de artistieke leiding van de vaste dirigent van het GOOG, Hans Lamers. De keuze van de opera is een kroon op het rijke en gevarieerde operarepertoire dat door het GOOG in de loop der jaren is opgebouwd. Een verleden met een stijgende lijn als het gaat on artistieke en muzikale kwaliteit, professionaliteit en vernieuwing. Zoals gebruikelijk de laatste jaren is er bij deze uitvoering alle ruimte voor jong talent. Originaliteit in regie en aankleding wordt nog versterkt door het unieke gegeven dat de opera door solisten en koor volledig in het Russisch wordt uitgevoerd.In 2011 heeft het gezelschap met veel succes de opera Faust uitgevoerd in diverse theaters, dit trok enkele duizenden belangstellenden.

Hoe ga je te werk?: 

Met deze opera uitvoering van Eugen Onegin is het een soort kruisbestuiving tussen professionals, semi professionals en hele goeie amateurs. Integrale uitvoering van deze opera's als Eugen Onegin door Nederlandse amateurgezelschappen, komt slechts sporadisch voor. Zij hebben daarvoor helaas te weinig bezetting, de kwaliteit en /of de middelen. Het GOOG heeft een prachtig koor, met een uitstekende klank en spelnifeua. Daarom gaat het GOOG met vertrouwend de uitdaging voor e integrale uitvoering van de opera Eugen Onegin aan. Aan dit project werken in totaal 150 personen mee. Zo zijn er samenwerkingsverbanden met de Kunstfabriek te Arnhem (de leerlingen van de theateropleidingen hebben de mogelijkheid om aan deze operproductie mee te werken), ARTEZ, afdeling dans (dit project kan gebruikt worden als afstudeerproject voor de studenten), symfonieorkest Nijmegen, ook dit orkest bestaat voornamelijk uit amateurs en aangevuld met beroepskrachten. 2 jaar geleden is de opera Faust uitgevoerd en we ontdekten dat er vele jongeren in deze opera hebben bijgewoond. Ondanks dat deze opera geschikt is voor een breed publiek, willen we toch weer de jongeren animeren om naar deze productie te komen. Daarnaast hopen wij uiteraard dat wij nieuwe doelgroepen kunnen aanboren d.m. kennisgeving bij buurthuizen, wijkcentra etc. Wij proberen dit te bereiken door het neerleggen van flyers en een paar jonge leden hier iets over te laten vertellen.
Ook een presentatie van deze opera voor genodigden, vrienden etc. zal zeker meewerken om deze opera weer volle zalen te geven. De begroting is nog niet rond, maar momenteel zijn we bezig met crouwdfunding en hebben informatie voor toezending naar mogelijke kandidaat sponsoren.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Achtergrondinformatie aanvrager Tineke Ouwendijk.
Nieuwsgaring is een steeds terugkerende rode draad in het leven van Tineke Ouwendijk. Zij begon haar loopbaan bij de Verenigde Noordhollandse Dagbladen, bij het regionale blad de Helderse Courant. Hierna trad ze in dienst bij Uitgeversmaarschappij Arnhem in Arnhem, bij de Arnhemse Courant.
Tussendoor nog een paar jaar productie gedaan bij Radio en TV Oost en NOS.
Gelijkertijd is ze met succes haar eigen impresariaat opgericht. Dit werkt omvat het verstrekken van informatie over concer4ten, uitvoeringen en evenementen. Ook is bemiddeling tussen zangen en opdrachtgever een belangrijk onderdeel van het impresariaat. Daarbij worden er ook afspraken gemaakt voor audities voor de zangers bij de dirigenten, verenigingen en operahuizen. Dit impresariaat heeft inmiddels haar 30 jarig bestaan gevierd.
Toch week een aanbieding gehad van Wegener Courantenconcertnn om als media-adviseur in dienst te treden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo heeft ze tot haar VUT leeftijd weer 13 jaar bij Wegener gewerkt, waarmee ze nog goeie contacten onderhoudt. Inmiddels is Tineke 43 jaar lid van het GOOG en hiervan al 38 jaar als secretaris/marketing/projectleider/sponsoring, verkoop concerten, organisatie operaconcerten en operaproducties  etc. als vrijwilliger werkzaam bij deze vereniging. Ook de landelijke bond van Opera- en Operette Gezelschappen wisten haar te vinden, waarbij ze ook diverse jaren als vrijwilliger secretaris is geweest.
Dit geheel werd beloond met een Koninklijke Onderscheiding als lid in de orde van Oranje Nassau in verband met haar grote verdienste voor de amateurmuziek in Nederland. Maart 2015 hoopt ze haar 40 jarig jubileum te vieren en zal dan als secretaris afscheid nemen van het GOOG.

Gelders Opera- en Operette Gezelschap
Naast uitvoering van de producties heeft de vereniging kwaliteitsverbetering als doel. Die kwaliteitsverbetering omvat vele onderwerpen. Het gaat niet alleen om de zang- en theatervaardigheden van haar leden (zowel koor als ensemble), maar ook om het bereiken van een betere kwaliteit door het aantrekken van nieuwe leden en een duidelijke profilering van het gezelschap. De afgelopen jaren hebben educatie en educatieve projecten hierin een belangrijke rol gespeeld. Voor de komende jaren heeft de vereniging een ecudatieplan gericht op de volgende onderdelen: koorvorming - acteren - themarepetities - lezingen - workshops zingen en acteren in kleine groep of individueel - muziektheaterweekenden - ondersteuning van partijstudie.
Voor het ensemble en solisten is aanvullend nog een aantal projecten gepland.

Bereik: 
aantal investering/activiteit aantal deelnemers aantal bezoekers
1 Eugen Onegin/Arnhem 150 1000
1 Eugen Onegin 150 500
1 Eugen Onegin 150 1500
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De keuze voor de opera Eugen Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is een kroon op het rijke en gevarieerde operarepertoire dat door het GÖOG in de loop van de 60 jaar is opgebouwd. Een verleden met een stijgende lijn als het gaat om artistieke en muzikale kwaliteit, profesiionaliteit en vernieuwing. Zoals gebruikelijk in de laatste jaren van het GOOG is er ook bij deze uitvoering van Eugen Onegin alle ruimte voor jonge talenten om te laten horen wat zij presteren in deze bijzonder en kwalitatief hoogstaande opera. Een prachtig librettto op een prachtig verhaal van Pushkin. Hier liggen ook educatieve, folklore- en choreografische mogelijkheden. Het GOOG grijpt de kans om met een gerenommeerd regisseur als Marc Krone deze productie re realiseren met beiden handen aan. Het koor werkt sinds jaar en da actief aan het5 vergroten van de belangstelling voor opera en muziektehater onder een breed publiek. Het is een achterhaald idee dat opera vfoor joneren niet interessant is. Dat blijkt wel uit de huidige samenstelling van het huidige GOOGkoor en het Vocaal Ensemble GOOG, waarin de laatste jaren steeds meer jonge mensen hun plek vinden. Zowel professionele als amateur gezelschappen putten vaa uit een beperkte selectie van 'algemeen bekend' operarepertoire voor hun producties. Het GOOG streeft naar kwaliteit en wil juist ander, vernieuwend repertoire brengen. De grote koorscense bieden het koor bovendien meer acteer- en spelkansen, er is veel interactie tussen hen en de solisten.

De artistieke en muzikale kwaliteit van deze productie is verzekerd met de ervaring en goed enaam van regisseur Marc Krone en de bezielende leiding van dirigent Hans Lamers van het GOOG. Een semiprofessioneel orkest van rond de 40 personen begeleidt de productie.

Begroting: 

In deze opera worden 5 van de 8 rollen gezongen door eigen mensen, leden van het Vocaal Ensemble GOOG. Dit ensemble werkt in haar programmering permanent aan het kweken van eigen solisten voor het GOOG. Alleen zo kan het GOOG opera's casten zonder al te grote inbreng van dure professionals. Het Vocaal Ensemble heeft bovendien een sleutelrol in de diverse koorscenes; zij treden vaak op als een extra jonge dynamische groep binnen het totale koor. Voor de massascenes wordt samengewerkt met het studentenkoor Alphons Diepenbrock uit Nijmegen.

De subsidie zal zeker gebruikt worden voor begeleiding van de jonge solisten, zoals theaterregie en begeleiding instudering solozang.

De andere financiers zijn:

VSB Fonds
Gemeente Arnhem
Prins Bernhardfonds Arnhem en Utrecht
 

Uitslag Beslis mee

FCP25
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 120 gestemd
totaal75
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Femie Willems

Het FCP beoordeelt de subsidieaanvraag op de criteria kwaliteit, samenwerking en effect.
Met dit project zetten jullie een indrukwekkende operaproductie neer. Organisatorisch en artistiek wordt hiermee een knap stuk werk neer gezet. Op de website van GOOG zie ik dat jullie inovatieve samenwerking tot stand brengen zoals met ARTEZ, Kunstfabriek, Arnhem en Symfonieorkest Nijmegen. Jammer genoeg zie ik dat in dit project niet naar voren komen terwijl deze subsidieregeling daar juist voorbedoeld is. Als effect van dit project verwacht ik een fantastische voorstelling waarmee jullie een groot bereik gaan realiseren en inspirerende ontwikkeling voor de deelnemers. Ik ben wel benieuwd hoe jullie inspelen op de veranderde wensen van amateurkunstenaars. Veel succes.
 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

GOOG staat bekend als actief gezelschap, dat producties brengt van goede kwaliteit. De integrale uitvoering van de opera Eugen Onegin vormt een behoorlijke uitdaging. Het projectplan voorziet in deskundige begeleiding, een goede organisatie en een ruime voorbereidingstijd. Over de kwaliteit van het project ben ik om die reden positief. Het levert ongetwijfeld een waardevolle en succesvolle productie op.

Met deze regeling wil het Fonds vernieuwende projecten ondersteunen. Door de samenwerking te beperken tot al bekende en nogal voor de handliggende partners toont het gezelschap zich echter weinig innovatief, terwijl het project wel kansen biedt voor verrassende allianties. Meer ambitie op dit punt zou een hogere waardering hebben opgeleverd op het criterium samenwerking.

afbeelding van Tineke Ouwendijk

Heb je helemaal gelijk in. De mensen van ons gezelschap zijn zeer gemotiveerd. Verder geven ze per jaar een aantal concerten door het hele land. Wil je alles kunnen beheersen en een goed concert brengen dan ben je dit zeker verplicht aan je vereniging. Bij veel absentie tijdens repetitie moeten we helaas besluiten dat een lid niet mee kan doen, maar dit is ook heel begrijpelijk. Op de onderste foto kun je zien dat de bekende sopraan Carol Wilson een workshop geeft in Nederland. Ook hiervoor zijn een aantal mensen geschikt om hieraan mee te werken.

afbeelding van Tineke Ouwendijk

Heb je helemaal gelijk in. De mensen van ons gezelschap zijn zeer gemotiveerd. Verder geven ze per jaar een aantal concerten door het hele land. Wil je alles kunnen beheersen en een goed concert brengen dan ben je dit zeker verplicht aan je vereniging. Bij veel absentie tijdens repetitie moeten we helaas besluiten dat een lid niet mee kan doen, maar dit is ook heel begrijpelijk. Op de onderste foto kun je zien dat de bekende sopraan Carol Wilson een workshop geeft in Nederland. Ook hiervoor zijn een aantal mensen geschikt om hieraan mee te werken.

afbeelding van Femie Willems

Mooie foto's. Geeft een goede impressie van de gedrevenheid en het enthousiasme van jullie vereniging.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Beste Tineke,

Jong talent krijgt alle ruimte, lees ik in de projectbeschrijving. Zou je iets meer kunnen vertellen over de begeleiding van dit talent? Ik ben benieuwd hoe GOOG zicht houdt op de behoefte aan scholing en ontwikkeling van individuele zangers. Hoe stimuleert de vereniging dat de leden zich optimaal ontwikkelen?

Tip: een randprogramma voor het publiek biedt ook mogelijkheden voor nieuwe vormen van samenwerking. Wellicht een voordracht van Poesjkin-poëzie of een lezing van Poesjkin-vertaler Hans Bolland?

Succes met het verder uitwerken van het projectplan.

 

afbeelding van Femie Willems

Je kunt je plan verder uitwerken op via de tabbladen op je projectpagine. Zo kunnen we meer lezen over hoe de opzet van dit project er meer concreet uit komt te zien. Hoe ziet jullie begroting eruit?

afbeelding van Tineke Ouwendijk

Het GOOG stimuleert de innovatieve samenwerking tussen de organisaties onderling, t.w. ARTEZ, afd. dans, Kunstfabriek, Arnhem, Symfonieorkest Nijmegen en jong talent. Met het toevoegen van ballet via ARTEZ krijgen de leerlingen buhne ervaring, het meewerken van de Kunstfabriek, Arnhem is voor zangtalenten een enorme uitdaging, waarbij de begeleiding van het symfonieorkest Nijmegen de kers op de taart is. Ook krijgen organisatorische mensen de kans om aan dit (leer)project mee te werken. Het gehele traject zal een vorm krijgen waarbij onder deskundige leiding alle bovengenoemde organisaties hun kennis kunnen verrijken. Het is voor de samenwerkende medewerkers(150-180) om in teamverband deze weinig op de buhne gebrachte opera uit te voeren.

afbeelding van Femie Willems

Dank voor je uitleg. Wat je hierboven beschrijft is jullie werkwijze in het algemeen. Waar ik benieuwd naar ben is wat jullie specifiek gaan ondernemen in deze 60 jarige jubileumeditie.

afbeelding van Femie Willems

Jij maakt het mee is een subsidieregeling voor bijzondere kunstprojecten waarbij een innovatieve samenwerking vormgegeven wordt. Dit zijn 2 aspecten waar bij de beoordeling van de aanvragen naar gekeken wordt. Kun je hierover meer toelichting geven.

afbeelding van Tineke Ouwendijk

Inderdaad hebben wij iemand in het koor die een marketingbureau heeft, ook zullen we deze vraag bij hem neerleggen. Daarnaast om de jonge talenten te begeleidien heb je een goeie dirigent en regisseur nodig. De talenten geen dingen laten zingen of doen waar ze nog niet geschikt voor zijn. Voor de hoofdrollen zijn er inmiddels solisten voor geopteerd.

inzake een goeie pakkende ondertitel ben ik heel benieuwd of er verder nog reactie komt.

Inmiddels is wel besloten dat deze opera niet in het Russisch zal worden gedaan. De reden is tijdgebrek vanwege diverse concerten die we geven.

Tineke

afbeelding van Marijke van Velzen

Een van de mooiste opera's uitgevoerd door jonge talenten dat moet een prachtig project worden. Ik onderschrijf de vraag van Femie: Hoe komen jullie aan dat jonge talent en hoe ontwikkel hun capaciteiten binnen jullie werkwijze? Wat je vraag betreft voor een goede ondertitell: is dat misschien iets wat goed in de eventuele beslismeefase onder de aandacht gebracht kan worden?  Of een prijsvraagje daarvoor onder de koorleden uitzetten? Heeft een van de GOOGleden toevallig een marketingbureau? Het is wel belangrijk. In een zin de dynamiek, kwaliteit en belang, van het GOOG binnen deze opera, neerzetten. Succes!

afbeelding van Femie Willems

Wat een rijke traditie! Ik ben wel benieuwd hoejullie dat doen: ruimte geven aan jong talent. Hoe werkt dat concreet? Wie zijn deze jonge talenten en hoe  komen jullie daarmee in contact? verder zou ik het leuk vinden om beeld- (of geluids-) materiaal te zien (of te horen) van voorgaande producties.