menu denk mee beslis mee maak mee

EMSOC 2018

 

Stichting EMSOC
19 juli 2018 tot 29 juli 2018
muziek
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€10.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

EMSOC 2018


afbeelding van Fleur Stoevelaar

Ingediend door:

Fleur Stoevelaar

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we (midden in de zomervakantie) het best publiek trekken voor onze concerten?

Wat ga je doen?: 

EMSOC 2018

In de zomer van 2018 komen ruim honderd medische studenten samen voor het European Medical Students’ Orchestra and Choir (EMSOC). In 10 dagen tijd studeren deze studenten een klassiek concertprogramma in en geven uitsluitend twee concerten. Dit jaar bestaat EMSOC 25 jaar en vindt het voor het eerst plaats in Nederland van 19-29 juli! We zullen in Den Haag repeteren en onze concerten vinden plaats op 27 juli in Rotterdam en op 28 juli in Leiden.

De 3 pijlers

EMSOC is een veelomvattend project. Allereerst is EMSOC een grote Europese familie, waar de deelnemers zich thuisvoelen om samen muziek te maken in de zomervakantie en daarvoor ook vaak terugkeren. Dit heeft alles te maken met het intensieve, driedelige programma van EMSOC waarin onze waarden terugkomen.

  1. In het muzikale programma wordt het concertrepertoire ingestudeerd onder leiding van getalenteerde directiestudenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Er is tevens gelegenheid voor kamermuziekensembles om buiten reguliere repetitietijden gecoacht te worden door professionals. Hierin wordt de nadruk niet alleen gelegd op het correct instuderen van de muziek, maar ook op luisteren en samenspel. Wij vinden het belangrijk dat de deelnemers zich tijdens het project verder kunnen ontwikkelen als musici. Tijdens de concerten wordt er ook muziek gespeeld van componisten uit het gastland. Wij zullen daarom twee prachtige werken spelen van Röntgen en Wagenaar.
  2. Het maatschappelijk programma is een vast onderdeel van EMSOC. We organiseren dit jaar kamermuziekconcerten om kwetsbare ouderen en zieke kinderen te betrekken. Hiervoor werken wij o.a. samen met de Leyden Academy. In Den Haag wordt een try-out georganiseerd voor de lokale bewoners rondom de repetitielocatie. Ook zien wij het als onze taak om concertbezoekers te informeren over het concertprogramma, zodat een inleiding voor het concert bij de lage concertprijs is inbegrepen. Hierbij zal er tevens de mogelijkheid zijn voor ouderen om naar de concerten gebracht te worden. Tijdens de concerten zal er gecollecteerd worden voor een goed doel: “Muziek als Medicijn”. Dit is een onderzoeksgroep vanuit het Erasmus MC waarin wordt onderzocht wat het effect van muziek is tijdens bijvoorbeeld operaties.
  3. De ontwikkeling van onze deelnemers stimuleren wij in het educatieve en culturele programma met lezingen van muzikale dokters over hun praktijk en onderzoek en met uitstapjes en activiteiten voor de deelnemers.

In het kort

EMSOC is de ideale mogelijkheid om het verbindende karakter van muziek te etaleren: medische studenten uit heel Europa worden bij elkaar gebracht om samen te werken aan een reeks concerten waarbij de componisten uit het gastland een bijzondere plek innemen. De studenten krijgen zo de mogelijkheid om zich muzikaal te ontwikkelen en hun medische netwerk uit te breiden. De bezoekers van de concerten krijgen de kans om de soms onbekende muziek te leren kennen op mooie locaties in Leiden en Rotterdam of in de eigen woonomgeving, waarbij het onderzoek ‘Muziek als medicijn’ wordt gesteund.

Locatie(s): 
Prinsekerk Rotterdam
Stadsgehoorzaal Leiden

afbeelding van Fleur Stoevelaar

Beste Alexander,

Bedankt voor de reactie. We gaan er naar kijken hoe we de genoemde punten kunnen verwerken. Zodra dit helemaal duidelijk is, zal ik dit hier verder verwoorden.

Groeten, Fleur

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Fleur,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Al geruime tijd organiseert EMSOC (en vroeger EMSO en EMSC) jaarlijks een muzikaal project, steeds in een ander Europees land. Daarbij staat, naast het samen muziek maken door Europese medische studenten, een maatschappelijk programma en de band tussen muziek en de medische praktijk centraal.
Dit jaar is Nederland het gastland. Er worden concerten georganiseerd in Rotterdam en Leiden en staat er ook muziek van Nederlandse componisten op het programma.

Jij Maakt Het Mee ondersteunt projecten die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat. Reguliere activiteiten zijn vanuit dit platform niet subsidiabel.
Wat onderscheidt dit project van de vorige projecten van EMSOC? En welke innovatieve samenwerkingen gaan jullie daarvoor aan? Richt je aanvraag op die elementen.