menu denk mee beslis mee maak mee

de Dodendraad leeft

landart voor geocachers

stichting Verhalis
1 augustus 2015 tot 31 maart 2016
beeldend 3D
kinderen, volwassenen
check facebook
€5.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

workshop Landart voor Geocachers een succes

Door Jeroen Neus op zo 3 apr

De workshop Landart voor geocachers was de afsluiting van het Landartproject 'de dodendraad leeft' editie Wuustwezel/Zundert. Na een korte...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

de Dodendraad leeft

landart voor geocachers

afbeelding van Jeroen Neus

Ingediend door:

Jeroen Neus

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we een component toevoegen van actieve kunstbeoefening?

Wat ga je doen?: 

In 2015 is het precies 100 jaar geleden dat de Dodendraad werd aangelegd. De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de eerste wereldoorlog die langs de hele Belgisch-Nederlandse grens werd gezet. De draad, die onder hoogspanning stond, heeft vele slachtoffers gemaakt.

“De dodendraad leeft” is een landkunstwerk en erfgoedproject dat de herinnering levend houdt aan deze draad. Het landkunstwerk bestaat uit een traject van 10 kilometer waarlangs 20.000 witte krokussen worden geplant, op de grens tussen Wuustwezel en Zundert.

Vernieuwend aan dit erfgoedproject is dat we een onverwachte doelgroep inschakelen: de Geocache gemeenschap. Geocache is een wereldwijd 'schatzoek spel' waarbij de deelnemers via internet coordinaten opkrijgen waar een cache (schat) verstopt is.

De deelnemers moeten de verstopte kist met bolletjes vinden en een aantal krokussen planten langs het voormalige traject van de dodendraad (via opgegeven coördinaten). Als beloning krijgen zij een foto uit de eerste wereldoorlog met daarop een persoonlijk verhaal over iemand die met de Dodendraad te maken had (slachtoffers, smokkelaars, vluchtelingen) Er komt ook een workshop 'landart voor geocachers"

Hoe ga je te werk?: 

De geocachegemeenschap bestaat in Nederland en België samen uit zo’n 45.000 actieve beoefenaren. Wereldwijd zijn dat er meer dan 6 miljoen.
Het zijn meestal natuurliefhebbers en mensen die van wandelen houden, maar niet per sé kunstliefhebbers. Deze nieuwe doelgroep willen we op een actieve manier betrekken bij het tot stand brengen van een Landschapskunstwerk en ze aanzetten tot het zelf maken van een landschapskunstwerk.
In de cache-omschrijving die alle deelnemers lezen, krijgen ze meer informatie over landschapskunst in het algemeen en over het landschapskunstwerk ‘de dodendraad leeft’ waar ze zelf aan mee werken. Door zo actief met een landschapskunstwerk bezig te zijn, hopen we ook de interesse in andere landschapskunstwerken te vergroten.
In het voorjaar van 2016, als de krokussen uitkomen en het kunstwerk zichtbaar wordt, organiseren we een geocache-evenement waarbij we alle deelnemers, maar ook buurtbewoners, uitnodigen om te komen kijken naar het krokuskunstwerk. Er zal dan een workshop 'landart voor geocachers' gegeven worden door een kunstenaar waarbij de deelnemers zelf een landschapskunstwerk maken. Ze worden aangemoedigd om ergens in het land een landschapskunstwerk te maken, dat te fotograferen en er gps coordinaten aan te verbinden, zodat ze er een officiële cache (vindplaats) van kunnen maken.

Met wie werk je samen?: 

We werken samen met de geocache gemeenschap (www.geocaching.nl). Dit is qua experiment onze belangrijkste partner. Verder werken we samen met de heemkundekring in Zundert (NL) en Wuustwezel (B).

Andere samenwerkingspartners zijn de VVV in beide plaatsen, gemeentebestuur, basisscholen en een aantal verenigingen. Op 30 april 2015 hebben we een informatiebijeenkomst georganiseerd met de gemeente Wuustwezel, waar allerlei verenigingen uitgenodigd worden.

Zo willen we zoveel mogelijk bewoners uit beide dorpen betrekken bij het project, waarbij nadrukkelijk de samenwerking tussen Nederland en Belgie voorop staat. Door dit project zijn de heemkunde kringen uit beide dorpen al aan het samenwerken om het traject van de Dodendraad te achterhalen.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Verhalis is een stichting die zich bezig houdt met innovatieve erfgoedprojecten. De basis wordt gevormd door filmprojecten, maar uitdrukkelijk wordt de samenwerking gezocht met andere disciplines. Betrokkenheid van het publiek is steeds een belangrijk element. In 2013 werd Verhalis genomineerd voor de Brabantse erfgoedprijs voor het project 'Geluk op 13' (ook gesteund door JMHM). De erfgoedgame 'De Leguanen' dingt mee naar de Heritage in motion Award 2015 (ook gesteund door FCP). Dit is een alternate reality game die wordt gespeeld op internet, maar ook op straat en in musea. Het gaat over de 80-jarige oorlog in Breda.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
6 bollenplanten met groepen 120  
1 bollenplanten door geocachers 200  
1 info bijeenkomst april 2015   40
follow up evenement 2016   60
1 workshop landart 30  
1 bezoekers krokuskunstwerk in natuur   1000

 

Locatie(s): 
Zundert
Wuustwezel

Uitslag Beslis mee

FCP40
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 115 gestemd
totaal90
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project adhv de criteria kwaliteit, samenwerking en effect. Als liefhebbers van experiment en avontuur waarderen we dat jullie met dit plan, dat jullie in de vorige fase sterk hebben uitgewerkt, de grenzen van JMHM verkennen en een beetje oprekken. Verbinding maken lijkt het centrale thema. Een mooi contrast met de oorspronkelijke Dodendraad, die juist als wrede scheidslijn fungeerde. Door het planten van krokussen op deze bijzondere locatie verbinden jullie eigentijdse actieve participatie met regionale geschiedenis, in Nederland en België. Door de inzet van geocachers en de workshop ontstaat een connectie tussen een populaire vrijetijdsbesteding en landart. Mooie promotie van actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd, dus ik hoop op veel publiciteit.

afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Geocachers, grensbewoners, basisschoolleerlingen en kunstenaars geven met een bloeiend kunstwerk samen nieuw leven aan een plek die aan de dood herinnert. De krokussen vormen een mooie metafoor en laagdrempelige manier om een nieuwe doelgroep te betrekken bij landart. Door te doen wat ze graag doen, schat zoeken, worden de geocachers uitgedaagd om samen een kunstwerk te maken. De workshop ‘Landart voor geocachers’ versterkt dit effect. De cross-overs zijn talrijk; erfgoed en moderne landkunst, geocache gemeenschap en de plaatselijke bewoners; Nederland België; de VVV en landkunstenaars. Wat mij nog prachtig lijkt is wanneer ook jongeren uit de omgeving om de één of andere manier getriggerd worden om in dit kunstwerk te participeren en in de verhalen te duiken. 

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Jeroen, wat een goed idee heb je toegevoegd: een workshop landart voor geocachers. Je kunt bij de informatiebijeenkomst op 30 april ook zeker de leden van de verenigingen uit Zundert en Wuustwezel uitnodigen als workshopdeelnemers.  De geocache gemeenschap zal immers voor een groot deel ver weg wonen en niet speciaal in het voorjaar 2016 terugkeren voor het kunstwerk en de cultuurparticipatie workshop. De bewoners uit de twee dorpen zijn wel altijd in de buurt en maken dan landschapskunst in hun eigen woonomgeving. Dat versterkt bovendien de band van de lokale bevolking met het erfgoed de Dodendraad.

 

afbeelding van Jeroen Neus

Daniëlle, ik ben ook erg blij met deze toevoeging. Goed idee om de buurtbewoners ook uit te nodigen voor de workshop. Ik was vergeten er bij te vertellen dat het evenement in het voorjaar, ook een geocache evenement is, met weer een aantal verstopte caches en puzzels rondom de dodendraad. Dat soort evenementen wordt wel vaker georganiseerd. Dat is dan ook een extra reden voor geocachers om terug te komen en elkaar te ontmoeten. En meteen de workshop mee te pikken. Ik geloof niet dat zo'n workshop al eens eerder is georganiseerd. Ik heb het plan weer een beetje aangepast.

afbeelding van Jeroen Neus

beste meedenkers,

Na jullie tips en inbreng zag ik meer mogelijkheden voor actieve kunstbeoefing in ons project. Met name door het organiseren van een workshop 'landart voor geocachers' op het moment dat de spelers samenkomen om in de lente het kunstwerk te komen bekijken. Ik heb het plan vorige week aangepast, hier aan de linkerkant. Ik zou het fijn vinden als jullie er nog eens naar kijken en willen reageren, voordat ik het naar de beslis-mee-fase breng.

afbeelding van Jeroen Neus

er is een update aan de linkerkant van deze pagina

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Hoe maak jij het mee bij jij maakt het mee? Gezocht: een creatieve culturele invulling van ‘de Dodendraad leeft!’ om actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd te bevorderen. Kan je iets bedenken met input van een beeldend kunstenaar die bekend is met de regio of een docent culturele en kunstzinnige vorming?

Naast het betrekken van de geocache gemeenschap kun je ook overwegen om een jongere doelgroep aan je te binden, die dergelijke opdrachten uitvoert via een spel op de mobiele telefoon. Het is gratis te downloaden als app en zowel populair als verslavend om te doen. Meer info: www.ingress.com

afbeelding van jensen dehaes

Ingress is leuk en leunt sterk aan bij wat Lumineus eerder deed met De Leguanen, de know-how is er dus. Er ligt dan meer klemtoon op storytelling en visuals, soms is dat aantrekkelijker dan het klassieke geocachen. Het zou geweldig zijn, maar er zullen een pak meer centen voor nodig zijn :)

Het klassieke geocachen blijf ik ook een optie vinden. Veel bestaande geocaches staan erg op zichzelf, maar door een hele reeks caches met elkaar te verbinden kan je er een verloop in brengen, een spanningsboog. En niets houdt je tegen om er bijvoorbeeld een competitief element in te stoppen, om het naar je hand te zetten. Marleen had het eerder al over het visuele. Misschien is het een idee om een brainstormsessie te houden over de combi geocachen met het visuele en verhalende?

afbeelding van Jeroen Neus

Kun je via Ingress ook mensen actief laten meewerken aan het landartproject? Wat ik begrijp is dat Ingress alleen plekken toelaat die bebouwd zijn en verbonden met cultuur, dus geen natuur of landbouw grond. Als die draad er nog gestaan had zou het wel gekund hebben waarschijnlijk. Ik ben niet zo thuis in Ingress, dus als jullie me hier meer over kunnen vertellen graag. Mag ook via info(at)verhalis.nl

afbeelding van Jeroen Neus

dankjewel Marleen, interessant!

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Fijn dat er zo veel reacties komen op dit initiatief (al kost het wat tijd om alle gesprekken te volgen). Maar ondertussen blijft het aan de linkerkant van deze pagina onheilspellend stil. Hoe staat het met de verdere uitwerking van dit plan? Zien jullie kans dit plan te koppelen aan een experiment op het gebied van de kunstbeoefening in de vrije tijd? Want dat is wat wij met JMHM willen stimuleren. Misschien biedt de fotografie mogelijkheden?

 

 

afbeelding van Jeroen Neus

"de dodendraad leeft" is een landartproject waar veel mensen aan mee doen. Juist mensen die niet vanzelfsprekend aan kunst werken. We betrekken boeren, wandelaars, geocachers, scholieren, natuurgroepen en kinderen van het speciaal onderwijs. Door ze zelf de lokatie van hun krokussen te laten zoeken wordt hun betrokkenheid bij het kunstwerk vergroot. In de lente organiseren we weer een evenement om de mensen die het mee gemaakt hebben te verzamelen rond het kunstwerk. Bij het planten van de krokussen worden ook plaatselijke verhalen verteld over de dodendraad. Dit vergroot het besef van de geschiedenis op die plek.

Intussen denken we ook nog na over aanvullende kunstbeoefening bij het project. We zoeken iets dat de eenvoud en helderheid van het project niet ontkracht.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Erfgoedproject, landartproject, geocaching, krokussen zoeken, verhalen vertellen... het klinkt inspirerend en het zijn mooie samenwerkingen, maar ik wijs er graag nogmaals op dat bij JMHM de kunstbeoefening centraal staat, dus probeer je projectplan - aan de linkerkant van deze pagina! - aan te vullen met een activiteit die hierop aansluit.

afbeelding van marleen hoftijzer

Ha Jeroen, een fantastisch project met nog vele mogelijkheden en mooie kansen. Ik ben het met Jensen eens dat reward erg belangrijk is. De planters moeten volgens mij goed zichtbaar worden. Ze kunnen natuurlijk zelf foto's maken als ze planten zijn, dat is een begin, maar daar kun je volgens mij nog meer mee. Op social media en facebook kun je je geo communitie visueel zichtbaar maken. Laat mensen zichzelf taggen, maak een hastag aan en maak een selfie met je beloning etc...

Kijk ook eens bij toffe crowdfundpagina's...en wellicht kun je inspiratie opdoen voor rewards..

Succes!

Pagina's