menu denk mee beslis mee maak mee

Circus Rotjeknor nodigt uit!

Kabaal! Uitwisseling tussen jeugdcircussen uit...

Circus Rotjeknor
4 mei 2018 tot 6 mei 2018
circus
jongeren
€9.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Kabaal!

Door Femke Monteny op ma 4 jun

“Niet te missen: Circusjongeren bij elkaar brengen, diverse workshops van jeugdcircusdocenten en een beroemd gezelschap, samen eten, de plein-...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Circus Rotjeknor nodigt uit!

Kabaal! Uitwisseling tussen jeugdcircussen uit Nederland

afbeelding van Femke Monteny

Ingediend door:

Femke Monteny

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we jongeren (en in het bijzonder jongens) langer bij circus betrokken houden?

Wat ga je doen?: 

Dit culturele seizoen (2017-2018) bestaat jeugdcircus Rotjeknor 25 jaar! Een goede reden om iets bijzonders te organiseren waarmee we het circus breed onder de aandacht brengen. Dit doen we door een bijzonder uitwisselingsproject tussen vier jeugdcircussen te organiseren. Naast eigen organisatie, Circus Rotjeknor, hebben we Circus Amersfoort, CircusTheaterschool de Klim (Deventer) én de Vooropleiding van Codarts Circus Arts uitgenodigd om deel te nemen aan het uitwisselingsproject.

Het moderne circus (of het circustheater) is in Nederland enorm in ontwikkeling. Er zijn twee HBO Circusopleidingen, twee internationale circusfestivals en steeds meer theaters programmeren ‘nieuw’ circus. We merken dat het niveau van de jeugdcircussen niet zomaar mee ontwikkelt. Met deze uitwisseling willen we de vier jongerengroepen een enorme impuls geven. Op circustechnisch en artistiek gebied, maar vooral op het gebied van motivatie: door de input van één van de meest energieke, toffe, swingende en motiverende circusgroep ter wereld: Circolombia uit Colombia, die ook hun nieuwe voorstelling op het festival zal spelen.

De uitwisseling vind plaats vlák voor Circusstad Festival, het festival voor hedendaags circus in het centrum van Rotterdam. In vier dagen werken de jeugdcircussen toe naar een knallende presentatie, onder leiding van elkaars docenten én met workshops van zes leden van Circolombia. De presentatie wordt de openingsact van Circusstad Festival 2018, gespeeld op het Schouwburgplein.

 

Hoe ga je te werk?: 

Van 3 t/m 6 mei nodigen we de optreedgroepen van de drie andere circusgroepen uit voor de uitwisseling in Rotterdam: Kabaal!
Om de toon te zetten tussen de groepen zullen de jongeren uit Amersfoort en Deventer slapen bij de Rotterdamse artiesten.  

Het programma

Dag 1: Aankomst jeugdcircussen in Rotterdam en eerste kennismaking.
Kennismaking en workshops: Onder leiding van elkaars docenten worden workshops gegeven in de circusdiscipline waarin elk jeugdcircus uitblinkt: workshops bascule / luchtwerk / vloeracrobatiek / club passing.

Dag 2: Workshops van Circolombia
De jongeren zijn gewend aan elkaar en gaan nu de uitdaging aan: ze krijgen workshops van Circolombia in de circustechniek waar je behalve je eigen lichaam helemaal niets voor nodig hebt: banquine.
In de avond is er een workshop “hoe organiseer je je eigen circusfestival?”, voor de oudste deelnemers. Hier komen Anne, Renee, Soesja en Iris (oud jeugdcircusdeelnemers die diverse grote én kleine festivals hebben georganiseerd) vertellen hoe dat hebben aangepakt.

Dag 3: Workshops van Circolombia en werken aan de eindpresentatie.

Dag 4: Eindpresentatie op Circusstad Festival en bezoek aan een voorstelling. Er wordt toegewerkt naar een presentatie ter afsluiting van het Circusstad Festival 2018 op het Schouwburgplein. Deze show omvat een individuele presentatie van elk van de jeugdcircussen en een gezamenlijke afsluiter; alles onder regie van de docenten van de drie jeugdcircussen.

Verschillen in niveau en motivatie daaruit halen

Bij Rotjeknor, en dat geldt ook voor veel andere jeugdcircussen in Nederland, zitten jongeren op les met erg uiteenlopende kwaliteiten. Sommigen zijn fysiek zeer talentvol, anderen hebben het moeilijk met hun lichaam. Bij circus is het zo dat we allemaal gewend zijn aan verschillende niveaus. Dat je goed bent in jongleren betekent namelijk zeker niet dat je ook goed bent met acrobatiek of met creëren.

Het geeft een enorme kick om iemand te vinden die je nog niet kende, met wie je goed kan oefenen. Dat kan op alle / tussen alle niveaus zijn. Wat daarin de belangrijkste factor is, is dat de wens hetzelfde is: alle jongeren die meedoen aan de uitwisseling willen circus oefenen, oefenen en oefenen. Ze willen nieuwe uitdagingen aangaan, ze willen optreden, en ze willen ideeën uitwisselen. Juist het niveauverschil laat zien dat iedereen die zich inzet mee kan doen, ongeacht je fysieke talent.

De docenten van de jeugdcircussen zijn gewend om om te gaan met niveauverschil. In de uitwisseling zullen de docenten organiseren dat iedereen op zijn eigen niveau bezig kan zijn. In sommige workshoprondes betekent dat beginnen met basistechnieken en optioneel verder naar moeilijkere trucs. Ook is het opsplitsen in niveau of grootte (bijv. een stevige onderman en een lichte bovenvrouw) een optie, of het tegelijkertijd aanbieden van verschillende disciplines zodat ieder zijn ‘eigen ding’ kan doen.

Voorbereiding

We zijn bezig met het bespreken van de opzet van de dagen en de workshops. In de komende weken wordt er besproken hoe de regie precies gevoerd zal worden, wat voor acts de deelnemers meenemen en welke workshops en lessen zullen worden gegeven.

Met Circolombia wordt vooraf besproken welk niveau er bij de jongeren is wat betreft acrobatische disciplines (vormspanning / dynamische acro / partneracro / trampoline). Dit vormt namelijk de basis voor de techniek Banquine.
Circolombia zal in verschillende groepen werken en met 6 artiesten/docenten komen. Circolombia heeft ervaring aan lesgeven aan beginners maar natuurlijk ook aan gevorderden. Het docententeam van de jeugdcircussen is aanwezig om te assisteren. Zo hebben we heel veel mogelijkheden om flexibel om te gaan met de groep en hun fysieke mogelijkheden; om groepen op te delen of om in meerdere groepen te werken.

Presentatie: Kabaal!

De presentatie zal in relatief korte tijd gemaakt worden. Daarom hebben we ervoor gekozen om alle groepen te vragen hun eigen act mee te nemen waarmee ze kunnen ‘shinen’ op hun best. Daarnaast wordt gewerkt aan een gezamenlijke act én aan de overgangen. Hiervoor gebruiken we de inspiratie van de workshops en aanwezigheid van Circolombia: energiek, explosief en swingend circus. Door deze (voor Nederland) nieuwe input willen we de deelnemers een heel nieuwe ervaring en werkwijze bieden.

Met wie werk je samen?: 

De jeugdcircussen brengen allemaal een docent mee die naast het begeleiden van de eigen groep ook een workshop tijdens de uitwisseling kan geven. Circus Rotjeknor faciliteert de uitwisseling. Circusstad Festival organiseert het programma en faciliteert de workshops en het bezoek aan de voorstellingen. 
Alle jeugdcircussen hebben hun eigen expertise. Het is heel interessant voor zowel de docenten als de deelnemers om van elkaar te leren. De ‘optreedgroepen’ van Circus Rotjeknor, Circus Amersfoort en CircusTheaterschool doen mee. Zij zijn de meest enthousiaste, meestal oudste deelnemers en vaak een voorbeeld voor de (jongere) kinderen die ook op circus zitten. De uitwisseling is een aanvulling op hun eigen wekelijkse lessen. Alle drie de groepen werken al aan hun eigen acts, die ze als basis mee zullen nemen naar de uitwisseling.

Circus Amersfoort – club passing
Circus Amersfoort is het (jeugd)circus uit Amersfoort. Bij Circus Amersfoort is er veel expertise in Club Passing. Dat is jongleren met kegels en daar verschillende patronen in verzinnen met elkaar.

Circus Rotjeknor – acrobatiek & luchtwerk.
De optreedgroep van Circus Rotjeknor heeft zich het afgelopen jaar voornamelijk gericht op Extreme Circus: technieken waarbij vooral acrobatiek centraal staat zoals bascule en luchtwerk.

De jongeren van Circus Amersfoort en die van Circus Rotjeknor hebben een doel gemeen: het oefenen met andere jongeren van verschillende niveaus en het les krijgen van waanzinnig goede circusartiesten zal hun een boost geven om nóg meer te willen leren. Beide circusgroepen merken dat een groot deel van de jongeren (en jongens in het bijzonder) sneller afhaken als ze geen extreme, toegankelijke, superknappe voorbeelden hebben. Door deelname aan de uitwisseling doelen we erop om een enorm enthousiasme om komende jaren circus te blijven oefenen – en de nieuwe voorbeelden te worden voor de jongere generatie.

CircusTheaterSchool de Klim – theater in circus.
In Deventer richt de circusschool zich naast circus op het theatrale aspect: hoe maak je een voorstelling met circustechnieken? De regisseur van De Klim zal een grote rol spelen in de regie van Kabaal! CircusTheaterSchool de Klim zit vrij ver weg van alle circusopleidingen in Nederland. Zij komen niet snel in aanraking met professionele artiesten of voorstellingen. Het voornaamste doel voor hun is om nieuwe circustechnieken te leren en om vier dagen lang ondergedompeld te zijn tussen allemaal circusmensen. Daarnaast is de groep erg fanatiek wil zien hoe het beroepsperspectief van een circusartiest is. De uitwisseling met o.a. de docent en jongeren van de Vooropleiding Codarts is dan ook interessant voor hun.

 

Vooropleiding Codarts Circus Arts
Voor jongeren die dromen van een carrière als circuskunstenaar, biedt Codarts de vooropleiding Circus. Het lesprogramma is heel divers, met als uitgangspunt dat de leerlingen hun talenten volop kunnen ontdekken en ontplooien. Acrobatiek en dans vormen de hoofdingrediënten. Het doel van de Vooropleiding is om te werken aan een presentatie. De jongeren trainen het hele jaar door op zaterdagen, maar treden vrijwel nooit op. Het festival is – naast het ontmoeten van andere circusjongeren en het leskrijgen in nieuwe circustechnieken – vooral een podium voor hun op optreedervaring op te doen. De jongeren van de Vooropleiding bestaan ook uit leerlingen van jeugdcircussen, zij hebben dezelfde rol als de andere drie jeugdcircussen. Hoewel zij vaker met circus bezig zijn, zijn zij niet per definitie óveral beter in. Ze zullen dus prima in de uitwisseling passen.

Circolombia
Circolombia begon ooit als de eerste circusschool in Colombia voor (straat) jongeren en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal befaamd circus dat innovatieve producties voortbrengt. In 2018 is dit 15-koppige urban circus uit Cali terug in Nederland met een nieuwe, buitengewone voorstelling. Voor de workshops zullen 7 acrobaten eerder naar Rotterdam komen. Hun stijl is explosief en energiek: precies datgene wat de jeugdcircussen in Nederland goed kunnen gebruiken!

Rotterdam Circusstad/Circusstad Festival
Stichting Rotterdam Circusstad is een samenwerking tussen Codarts Circus Arts, Circus Rotjeknor, de Rotterdamse Schouwburg en het Luxor Theater. De partners werken er keihard aan om Rotterdam én de rest van Nederland te laten zien hoe mooi, leuk, spectaculair en bijzonder het circustheater is!

Hoogtepunt is het autonome Circusstad Festival, waar de Nederlandse ontwikkelingen in internationale context worden gestimuleerd en getoond. Met een uitdagend programma in tenten, theaters en op straat worden de harten van een groeiende schare fans (en beoefenaars) veroverd; hierbij staat beleven, zelf doen en verdieping centraal.

Als onderdeel van Circusstad Festival organiseerde Rotterdam Circusstad participatieprojecten waarin amateurs uit verschillende steden met elkaar samenwerken onder leiding van professionals en zich presenteerden op het festival. De activiteiten laten een interessante ontwikkeling zien in omvang, diepgang en uitstraling.
 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Evaluatie en voortgang

Het doel van de uitwisseling is dat de deelnemers en docenten hierna weer verder met circus gaan met nóg meer motivatie. De docenten zullen met hun eigen groep evalueren en de docenten zullen samen met de projectleider van de uitwisseling evalueren en vervolgstappen zetten.
De wens is om het enthousiasme dat uit deze uitwisseling voortkomt op te pakken en daar verder mee te gaan. We zien daarin drie mogelijkheden:  

  • Na het festival dienen zich waarschijnlijk nieuwe optreedmogelijkheden aan: het acrobatiekfestival, Deventer op Stelten, Spoffin … Opnieuw optreden en ook elkaars steden en circus-ruimtes leren kennen en verder met elkaar werken aan het optreden.
  • Voorafgaand aan het festival wordt een groep op social media gemaakt (facebook of instagram) waarop de deelnemers met elkaar kunnen communiceren. Na het festival wordt deze groep ook toegankelijk voor andere jeugdcircusleden. Hiermee creeren we op een organische manier een platform voor uitwisseling tussen de leden van jeugdcircussen en vergemakkelijken we de directe communicatie tussen de artiesten. Er is een idee om voorafgaand aan de uitwisseling een workshop ‘vloggen’ te organiseren in samenwerking met Digital Playground. Zij zijn gespecialiseerd in workshops aan jongeren.
  • Tijdens de uitwisseling geven we een workshop: “hoe organiseer je een eigen circusfestival?” We willen de jongeren meegeven dat je echt niet hoeft te wachten totdat iemand anders iets voor je organiseert. Dat je zelf ook iets op kan zetten en dat er genoeg mensen zijn die je daarbij kunnen ondersteunen. Dat doen we door voorbeelden van eigen helden (oud-deelnemers van jeugdcircussen) die grote én kleine festivals hebben georganiseerd.
     

Daarnaast zal besproken worden of een uitwisseling tijdens Circusstad een jaarlijks karakter kan krijgen en wat daarin dan de beste vorm is.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
9 workshops 45  
2 presentaties 45 500
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De uitwisseling, in de prachtige circusloods van Circus Rotjeknor,  met andere jongeren die ook circus als hobby hebben is al geweldig.  Dat Circolombia workshops komt geven en de presentatie op Circusstad Festival plaatsvindt tussen de (inter)nationale circustop maakt deze uitwisseling tot een wel heel bijzondere! 

 

Begroting: 

De FCP subsidie zal worden besteed aan catering, honoraria voor de circusdocenten en de regisseur, props en kostuums, honoraria en verblijf voor de circusartiesten van Circolombia, de organisatie van de hele uitwisseling én aan kaartjes voor een voorstellingsbezoek op het festival zelf. 

Circus Rotjeknor en Circusstad Festival dragen bij in de kosten. Aan de jongeren wordt ook een kleine bijdrage gevraagd. 

Locatie(s): 
Circus Rotjeknor
Circusstad Festival in Rotterdam

Uitslag Beslis mee

FCP28
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 134 gestemd
totaal78
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Circus Rotjeknor neemt het initiatief om een aantal Nederlandse jeugdcircussen en leerlingen van de Vooropleiding Codarts Circus Arts bij elkaar te brengen om vier dagen lang samen lessen te krijgen en een gezamenlijke uitvoering te maken. De lessen van een gerenommeerd circus uit Colombia en een uitvoering op het Rotterdamse Schouwburgplein zijn hoogtepunten van de uitwisseling. Voor de 45 deelnemers zal de impact groot zijn: ze leren nieuwe circusliefhebbers kennen, komen in contact met nieuwe disciplines en krijgen lessen van hun helden. Dat jullie nadenken over de langetermijneffecten van de samenwerking, o.a. door de workshop “hoe organiseer je een eigen circusfestival?” en het creëren van een online platform voor uitwisseling tussen de leden van jeugdcircussen is te prijzen. Hopelijk komt dat ook echt van de grond en lukt het jullie om zo niet alleen de huidige deelnemers te inspireren, maar ook andere jeugdcircussen en hun leerlingen.

Een puntje van kritiek is de begroting: voor dit project leunen jullie wel erg zwaar op Jij Maakt Het Mee.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Internationale samenwerking en uitwisseling vormen de kern van dit initiatief, waarmee jullie de kwaliteit van het jeugdcircus een impuls willen geven. In eerste instantie profiteren daar vooral de drie deelnemende jeugdcircussen van en de studenten van de vooropleiding, maar door de resultaten van deze uitwisseling breder te delen inspireert het project mogelijk ook andere circusorganisaties. De inhoudelijke opzet van het programma is inspirerend en organisatorisch zit het programma degelijk in elkaar. De samenwerking is gericht op het versterken van de verbindingen binnen de circussector. Dat is niet echt innovatief, maar versterkt het netwerk en biedt de deelnemers nieuwe kansen. De impact op de leerlingen en studenten is evident: meedoen met zo'n bijzonder programma is een bijzondere ervaring waarvan het effect nog jarenlang van invloed kan zijn op hun verdere ontwikkeling. Het hangt van de jeugdcircussen af of zo'n uitwisseling ook effect heeft op de ontwikkeling van de eigen organisatie.

afbeelding van Femke Monteny

Dag Willemijn en Diane, 

Dank voor jullie tips en het meedenken. Zeker het recycle-circus met bijv.autobanden lijkt mij heel tof voor een volgend project. Voor nu houden we het bij de energieke input van Circolombia - daar hebben we allemaal enorm veel zin in. We hebben met z'n allen nog nagedacht over de duurzaamheid van het project, dat is ook verwerkt in de aanvraag. De modelbegroting heb ik nu gebruikt. 

Van ons mag de aanvraag naar de Beslis Mee fase, we zijn benieuwd! 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Klopt het dat de modelbegroting nog niet is bijgevoegd? Ik zie alleen jullie eigen formulier. Het kan nog, dus ik wacht even met het overzetten naar de volgende fase.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Hoe staat het met jullie plan? Hebben jullie nog vragen aan ons?

Tip: Vul de modelbegroting in, zodat de aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de regeling. Je eigen begroting kan daarnaast blijven staan.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Goed om te lezen dat jullie aandacht hebben voor de evaluatie en gaan nadenken over eventuele vervolgstappen. Misschien kunnen jullie dit aspect - het duurzame effect - nog iets verder uitwerken? Doen jullie verslag via de social media van deze uitwisseling en zijn er bijvoorbeeld plannen om de evaluatie breder te delen met de overige jeugdcircussen?

Tip: Vul de modelbegroting in en voeg deze toe, zodat jullie aanvraag straks ook aan de formele voorwaarden van de regeling voldoet.

afbeelding van Diane Frenay

Ha Femke,  wat een leuk en goed initiatief. Misschien kan er samenwerking of uitwisseling in de toekomst door tot stand komen. Ik ben heel benieuwd welke onderscheidende specialiteit elke circusschool heeft, (die is er vast, of niet?) en wat er door de docent dan aan de andere scholen in de workshops wordt gegeven. En wat jullie als leerlingen aan elkaar laten zien. Dat is ook leuk voor Circolombia; zo leren zij ook nieuwe dingen die ze misschien niet kennen.

Ik denk dat je zelf al een belangrijk antwoord op je bovenstaande vraag hebt gegeven; (bekende)helden als voorbeeld. En door innovatie; nieuwe dingen bedenken en uit proberen; een eigen signatuur ontwikkelen en daar als jongere aan mee mogen werken en ontwikkelen.goede ideen mogen opperen en daar ruimte voor krijgen. uitdagingen misschien; hier heb je 5 autobanden, doe er iets nieuws mee? aanhaken bij de veranderingen in onas leven; milieu, natuur, technologie. 

De onderste vraag: hoe zorg je voor een optimale afstemming op wensen en mogelijkheden is voor ons niet zo goed te beantwoorden denk ik, wel door goed overleg vantevoren tussen de verschillende scholen. lengte, gewincht, leeftijd (of juist niet)en niveau zijn voor de hand liggend; belangstelling voor specifieke technieken ook wellicht.

succes!

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Mooie uitbreiding van jullie plan. Misschien kun je nog iets toevoegen over het beoogde resultaat van deze uitwisseling, per deelnemend circus. Welk doel stelt elk van de drie jeugdcircussen zich en hoe denken zij dit doel te bereiken? Hoe past deze uitwisseling in hun programma en bij hun leerlingen. Op een andere manier gesteld: hoe zorgen jullie ervoor dat het programma optimaal is afgestemd op de wensen en de mogelijkheden van de deelnemers? Houden jullie vooraf gesprekken over de invulling van het traject? In hoeverre is Circolombia voorbereid op de wensen van de verschillende circussen? Heb je al ideeën over de evaluatie ervan? En wat is de rol van de studenten van de Vooropleiding? Succes met de verdere voorbereiding.

afbeelding van Femke Monteny

Dag Willemijn, 

Ik heb je vragen zo helder mogelijk proberen te beantwoorden, zie het document helemaal onderaan. 

We hebben er zin in! 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! Circusstad Festival is een mooi moment voor een uitwisseling tussen jeugdcircussen. Ik lees binnenkort graag meer over het doel en de inhoudelijke invulling van dit initiatief. Stel ons je vragen en leg ons je dilemma's voor, dan maak je optimaal gebruik van de zes weken Denk mee-fase.