menu denk mee beslis mee maak mee

Circus meets sports

 

Stichting Rotterdam Circusstad
2 mei 2018 tot 6 mei 2018
circus
jongeren, kinderen, volwassenen
onze website / check facebook
€9.500

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Komt dat zien!

Door Dirk Evers op wo 2 mei

Vandaag om 12:00 uur is Circusstad Festival officieel begonnen; in het hart van Rotterdam is de komende vijf dagen lang het beste van het (...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Circus meets sports


afbeelding van Dirk Evers

Ingediend door:

Dirk Evers

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we gebruikmaken van de bestaande infrastructuur van circus en sport beoefening om beide velden te verrijken en meer (diverse) groepen stimuleren tot actieve participatie?

Wat ga je doen?: 

Sinds enkele jaren is circus zich aan het ontwikkelen tot een nieuwe kunstvorm. In dit nieuwe circus worden aloude circustechnieken als acrobatiek, jongleren en balanceren vervlochten met theatrale disciplines als toneel, dans en urban arts. Circustheater is ontwapenend en herkenbaar, maar ook magisch en uitdagend.

Circustheater versterkt de creatieve vaardigheden en stimuleert de motoriek. Het is een fysieke kunstvorm en zelf doen is dan ook onderdeel van de beleving. In het kader van Circusstad Festival organiseren we een participatieproject waarin we amateurs én publiek aanzetten tot actieve cultuurbeoefening. Doelstelling daarbij is het vergroten van het deelnemersveld voor circus.

Dit doen we via drie onderdelen die elk inspelen op een andere fase in de keten van talentonwikkeling:
(1. Kennismaken, 2. Ontwikkelen en 3. Bekwamen)

 1. Het leggen van nieuw contact met het brede publiek: CircusGames
  Om het brede publiek van Circusstad Festival en toevallige voorbijgangers kennis te laten maken met en te enthousiasmeren voor circus en actieve cultuurdeelname te stimuleren organiseren we de CircusGames. We dagen het publiek uit om deel te nemen aan korte spellen in het kader van circus. Denk aan het zo lang mogelijk balanceren van stokken op één vinger, wedstrijdje handstanden, een diabolo door een ring gooien, jongleren met munten, mikado al zn kop al hangend in een tissue, piramides bouwen met publiek of van het terrasmeubilair, maar ook nieuwe nog te bedenken spellen. Deze CircusGames hebben een laagdrempelig karakter en open de blik: hé, dat kan ik ook.
   
 2. Het tot stand brengen van nieuwe verbindingen: Circus meets sports
  Circus en (urban) sports lenen zich goed voor het aangaan van artistieke interactie. Zo kunnen andere disciplines het circusidioom verrijken. Andersom hebben beoefenaars van bijvoorbeeld acrogym, capoeira, cheerleading, paaldansen, breakdance en freerunners een goede basis (sterk en lenig) en kunnen profijt hebben van circustechnieken. Daarbij draaien zowel circus als urban sports niet om het winnen of verliezen, maar om het verleggen van persoonlijke grenzen, het aangaan van uitdagingen.

  Naast verbindingen tussen verschillende disciplines, zetten we ons in om ook verbindingen tussen verschillende leeftijdsgroepen en culturele achtergronden tot stand te brengen. We gaan op zoek naar nieuwe groepen die we samen kunnen brengen. De ervaring die Circusstad Festival in de afgelopen jaren heeft opgedaan helpt hierbij enorm om ‘aan de voorkant’ al een goede match te maken tussen groepen. Als voorbeelden noemen we circusartiesten van de wijkclub Odeon in het oude westen samen met een dansgroep uit dezelfde wijk of basculespringers met trampolinespringers: wie vliegt het hoogst?

  De groepen (het kan een groep, duo of individu zijn) gaan in een drietal workshops aan de slag met elkaars en hun eigen discipline. Elke groep krijgt een workshop van een circusprofessionals om zo hun eigen skills optimaal over het voetlicht te brengen. Er wordt toegewerkt naar een eindpresentatie op het Schouwburgplein tijdens Circusstad Festival 2018.
   
 3. Het bieden van nieuw perspectief: op basis van actieve vraag creëren we nieuw aanbod voor 8 - 14 jarigen.Codarts ontvangt vele aanmeldingen voor de vooropleiding circus van jongeren met een circus-, dans- of turn-achtergrond. Deze jongeren hebben de motivatie zich verder te ontwikkelen en willen wellicht de stap tot professional maken. Echter hanteert Codarts een minimumleeftijd van 14 jaar, waar in de praktijk aanmelders vaak jonger zijn. Circus Rotjeknor richt zich daarnaast meer op het aanbieden van algemene lessen voor kinderen. Een verdiepend programma met specialisatielessen voor de leeftijdscategorie 8-14 ontbreekt nu dus nog. Uit het stadsbrede samenwerkingsverband is Circusstad Festival gevraagd deze handschoen op te pakken en een passend (circus-)aanbod voor de leeftijdsgroep 8-14 jarigen te creëren.

  Met als startpunt ons netwerk van Circus Rotjeknor, de SKVR en Codarts, gaan we op zoek naar individuele, jonge deelnemers met een circus, dans en/of turnachtergrond. Hoewel doorgang nog bevestigd is, hebben de eerste deelnemers zich al gemeld. Zij worden in een verdiepend, intensief workshoptraject van 5 dagen gestimuleerd zich artistiek verder te ontwikkelen. Het workshoptraject werkt toe naar een presentatie op Circusstad Festival.
Hoe ga je te werk?: 

1. Nieuw Contact: CircusGames
kennismaken met de discipline door actieve participatie
Samen met een ervaren circusdocent worden korte spelen in het kader van circus ontwikkeld die een laag instapniveau hebben en tegelijkertijd een leuke eerste kennismaking bieden. Verspreid over het festivalterrein vinden deze CircusGames gedurende de hele dag plaats. Zo maken we het voor iedereen mogelijk om een keer mee te doen. Nu eens in de centrale Arena, dan weer op het terras of in de Circus Jungle of zelfs in de foyer van de Schouwburg. Denk aan balanceren van stokken op de vinger, een wedstrijdje handstanden, een diabolo door een ring gooien, jongleren met munten, voetbal op je voorhoofd balanceren, mikado al zn kop al hangend in een tissue, piramides bouwen met publiek of van het terrasmeubilair, maar ook nieuwe nog te bedenken spellen. Gedurende het festival wordt de beste prestatie genoteerd, verbeter jij de voorganger?

Doelgroep: Alle leeftijden (gezinnen, festivalpubliek, cultuurliefhebbers, toevallige passanten)

Strategie: tijdens de vijf festivaldagen in mei spreken artiesten en vrijwilligers van het festival het publiek dat rondloopt op het Schouwburgplein actief aan om hen te stimuleren zelf circus te doen, zowel bezoekers van het festival als toevallige passanten. Iedereen die lang hun ‘huiskamer’ loopt moet er aan geloven en wordt geprikkeld op interactieve wijze kennis te maken met het circus. Om de drempel zo laag mogelijk te houden zijn dit korte, simpele spellen in het kader van circus. We verzinnen enkele spellen vooraf, maar laten ook ruimte voor publiek om ter plekke zelf spellen te bedenken samen met de vrijwilligers. Het gaat om het aansteken van het eerste vonkje. Een eerste interactieve kennismaking die hopelijk leidt tot verder bezoek en deelname aan het festival en circus als kunstdiscipline.

Wij gaan daarbij nog een stap verder: Het festival heeft alles in zich om geïnteresseerde bezoekers verdere verdieping te bieden na de kennismaking door hen in de Circus Jungle zelf actief circustechnieken te laten beoefenen, dit onder begeleiding. Denk aan jongleren, diabolo, acrobatiek, koordlopen en zelfs tissue en balanceerstoelen! We stimuleren geïnteresseerden om na de festivalperiode deel te nemen aan lessen bij Circus Rotjeknor of een wijkcircus als Odeon (kunstbeoefening in de vrije tijd).

 

2. Nieuwe verbindingen: Circus meets sports
Ontwikkelen van de vaardigheden door actieve participatie
Amateurkunstenaars zijn vaak heel enthousiast over hun discipline. We merken honger naar nieuwe invloeden en ontmoetingen om hun eigen praktijk te verbeteren, verdiepen en verbreden. Vervolgens zien we dat dit zowel bij de amateurkunstbeoefening geldt als in de amateursportbeoefening. Door deze twee werelden bij elkaar te brengen, bieden we voor beide op een originele manier een interessante verbreding.

Circus en (urban) sports lenen zich goed voor het aangaan van artistieke interactie. Sporten die ook draaien om fysieke kracht en lenigheid en profijt kunnen hebben van circustechnieken, zoals turnen, freerunners en dansers. In 2017 hebben we een pilot gedaan met het bij elkaar brengen van groepen uit circus en sportdisciplines. De focus lag toen op het aspect van de ontmoeting; een eerste kennismaking tussen de disciplines waarbij de vonk over sloeg, maar de impact daarna beperkt bleef. In 2018 nemen we een duidelijke vervolgstap door in te spelen op de behoefte vanuit het veld naar verdieping, verleggen de focus naar de artistieke interactie én zoeken we actief naar nieuwe deelnemersgroepen.

Impact op langere duur wordt bewerkstelligd door na de festivalperiode zowel bij de circus- als sport organisaties (Circus Rotjeknor, Odeon, bij turnvereniging en freerunners) gedurende het jaar cross-over workshops te organiseren in de vrije tijd of het bij de organisaties op te laten nemen in het reguliere aanbod. Als voorbeeld noemen wij de Circus work-out die nu maandelijks bij Odeon te volgen is.

Doelgroep:
- Circusamateurs: Circus Rotjeknor en andere jeugd- en wijkcircussen uit de omgeving en de vooropleiding van Codarts Circus Arts
- Sport(verenigingen): turners, voetballers, freerunners, klimmers, breakdancers, hiphoppers en andere dansers.
Juist de verbinding met sportverenigingen maakt dat we deelnemers met diverse culturele achtergronden betrekken bij actieve cultuurparticipatie. 

Strategie en traject:
Met als startpunt ons netwerk (deelnemers pilot 2017, Circus Rotjeknor en de SKVR) werft onze participatie coördinator de deelnemers door op persoonlijke basis contact te leggen met bestaande en nieuwe netwerken.
In aanloop naar het festival (laatste twee weken van april) komen de groepen samen. De ontmoetingen vinden plaatst in de vrije tijd en/of tijdens de lessen van de groepen; dit verschilt per groep afhankelijk van hun planning.
In een eerste kennismaking worden de kenmerken van beide disciplines verkend en geven de deelnemers aan welke technieken voor hun discipline een waardevolle aanvulling zijn. Gezamenlijk wordt zo bepaald in welke richting de cross-over zich gaat bewegen en wordt een werkplan opgesteld. De deelnemers worden dus actief betrokken bij de ontwikkeling van het inhoudelijke programma; het sluit aan op hun wensen en behoeften. Vervolgens gaan de groepen individueel en samen aan de slag in drie workshops.
Elke groep krijgt een workshop van een circusprofessionals om zo hun eigen skills optimaal over het voetlicht te brengen. Er wordt toegewerkt naar de eigen eindpresentatie op Circusstad Festival op het Schouwburgplein. Als voorbeelden van nieuwe combinaties noemen wij:

 • Voetbalkunstenaars versus een voetbaljongleur
 • Piramidebouwers en boulderaars (Klimmers). De boulderaars kunnen als geen ander heel licht omhoog klimmen. Maar wel op een vaste wand. Piramidebouwers kunnen zelf stevig staan. Hebben ze dezelfde techniek? Kunnen boulderaars naar boven klimmen op een piramide?
 • Circusamateurs zoals basculespringers en trampolinespringers van turnverenigingen: wie vliegt het hoogst?
 • Circusartiesten van de wijkclub Odeon in het oude westen maken een act samen met een dansgroep uit dezelfde wijk.

 


3. Nieuw perspectief: nieuw aanbod 8 - 14 jarigen
Bekwamen: verder ontwikkelen van talent ter voorbereiding op hoger kunstvakonderwijs door actieve participatie
Op basis van actieve vraag vanuit het veld creëren we nieuw, verdiepend aanbod voor jongeren die zich artistiek verder willen ontwikkelen. Momenteel is er voor deze groep geen passend aanbod. Circusstad Festival pakt deze handschoen graag op en creëert hiertoe een verdiepingsprogramma.

Doelgroep:  8 – 14 jarigen met een circus-, dans- of turnachtergrond

Strategie: Uit ons netwerk van Circus Rotjeknor, Codarts en de SKVR, gaan we op zoek naar individuele, jonge deelnemers met een circus, dans en/of turnachtergrond. Deze worden op persoonlijke basis aangesproken en gevraagd om deel te nemen. Hoewel doorgang nog niet bevestigd is, hebben de eerste deelnemers (interesse vanuit Circus Rotjeknor en Gymnastiekvereniging Barendrecht) zich al gemeld. We verwachten 10 a 15 deelnemers te werven.

In een verdiepend workshop traject bieden we hen een passend perspectief om zich artistiek verder te ontwikkelen. Gedurende de dagen van het festival volgen de deelnemers workshops van professionals in circusstudio Odeon. Ze gaan aan de slag met alle drie de disciplines om optimale artistieke interactie en verdieping te realiseren. Als kers op de taart geven de deelnemers een presentatie op de laatste dag van Circusstad Festival 2018.
 

"Heel leuk, én belangrijk dat er aanvullend circus-aanbod voor 8-14 jarige wordt opgezet waarmee een goede aansluiting wordt gecreerd voor kinderen die van circus hun beroep willen maken. En ook voor turners die de overstap willen maken naar het creatieve en niet competitieve circus." - Soesja Pijlman, Codarts vooropleiding

Met wie werk je samen?: 

Circusstad pakt handschoen op en initieert projecten. Hierbij vragen we inhoudelijke partners als Circus Rotjeknor en Codarts Rotterdam om artistieke input. Na festivalperiode pakken partners het project over en implementeren onderdelen – daar waar kan- in hun reguliere aanbod.

Odeon: wijkpartner, locatiepartner, netwerk en na festival
SKVR: wijkpartner en netwerk

Wat is verder van belang om te weten?: 

Kader: Circusstad Festival
Het spectaculaire van circus, de creativiteit van theater, de schoonheid van dans en het meeslepende van live muziek: dat is allemaal te vinden op Circusstad Festival. Van 2 t/m 6 mei 2018 presenteert Circusstad Festival (inter)nationale circustheater voorstellingen en acts die iedereen van jong tot oud aanspreken.

We kiezen bewust voor circus dat past bij de stad Rotterdam, stoer, vernieuwend, persoonlijk, groots maar dichtbij. Trots presenteren we bijvoorbeeld de nieuwe voorstelling van Circolombia, waarmee we de rauwheid van de favela’s, maar ook haar jeugd, haar veerkracht en urban circus arts verbinden aan Rotterdam. Ook steeds meer Nederlandse makers manifesteren zich en dat laten we graag zien, onder andere in een dagelijks opkomend-talent-programma met steeds een ander jong gezelschap in het spotlight. Daarnaast ondersteunen we jong professioneel talent door hen opdrachten te verlenen of op te treden als coproducent.

Circus spreekt als fysieke kunstvorm tot hart, hoofd én lijf van de bezoekers. Het beoefenen van circustheater versterkt zowel creatieve vaardigheden als sociale en fysieke ontwikkeling en draagt zo bij aan 21st Century Skills als (zelf)vertrouwen, discipline, samenwerken en communiceren. Met het festival stimuleren we naast het bezoek daarom ook de actieve beoefening van circustheater. In workshops, participatie-projecten en een heuse ‘Circus Jungle’ kan publiek zelf circusdisciplines uitproberen. 

Eerdere participatieprojecten
In het verleden hebben we samengewerkt met trombonefestival Slide Factory (2013) in een spektakel rond Alice in Wonderland met 150 trombonisten, 150 circusamateurs en topsolisten uit beide genres. In 2015 pakten we groots uit met het innovatieve participatieproject A brand New Day. Hier mobiliseerden we 1.000 amateurs uit de werelden van kunst en sport in een presentatie op het festival. Beide projecten waren zeer succesvol. In 2017 organiseerden we een pilot editie van de Challenge waarin we vier professionele gezelschappen samen een voorstelling lieten creëren.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
10 CircusGames 300  
27 Workshops Circus meets sports  75  
9  Presentaties Circus meets sports 75 2250
5 Workshops Circus meets sports: 8-14 jarigen  10 a 15  
1 Presentatie Circus meets sports: 8-14 jarigen  10 a 15 250
       

 

Toelichting bereik

 • CircusGames: De CircusGames worden in de 5 dagen van het festival 'spontaan' gehouden. We verwachten 300 bezoekers hier actief aan te laten deelnemen.
 • Circus meets sports: We gaan in de telling uit van 9 verschillende combinaties met gemiddeld 8 deelnemers per combinatie. De groepen volgen 3 workshops van elk 2 uur.
 • Circus meets sports 8-14 jarigen: We gaan uit van 10 a 15 deelnemers. Zij volgen 5 workshops van elk 2 uur. 


Bereik en doelgroepen Circusstad Festival
Circusstad Festival beoogt 27.500 bezoekers te betrekken bij het festival.
We richten ons primair op gezinnen uit Rotterdam en de regio/rest van Nederland in al hun diversiteit. Met een laagdrempelige opzet is het festival toegankelijk voor iedereen. Bijzonder is dat Circusstad Festival het 'cultuur bij uitzondering'-publiek bereikt.
Ouders en grootouders met kinderen tussen de 4 en 15 jaar oud. Ze zijn op zoek naar vermaak in de vakantie en beleven bij Circusstad Festival een uitdagende circusdag. Het zelf circus kunnen uitproberen is daarbij een extra motivatie. Maar ook theater- en festivalpubliek behoren tot de primaire doelgroepen van het festival. We spreken hen aan met voorstellingen van internationale topartiesten in de theaters en het doorlopende programma op het Schouwburgplein waar de festivalbeleving centraal staat.

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het nieuwe circus biedt zowel vanuit culturele ontwikkeling als maatschappelijk oogpunt een interessante kans. Met dit project zetten we het onderzoek voort en zoeken we naar nieuwe manieren om circustheater een plek te geven in het amateurveld en zo veel mogelijk mensen actief te betrekken bij cultuur. De ontwikkelbehoefte van de deelnemers zijn daarbij het vertrekpunt. We verbinden daarbij de werelden van sport en cultuur en zeer uiteenlopende groepen mensen met verschillende interesses en van diverse culturele achtergronden.

De meerwaarde voor individuele deelnemers zit hem naast het artistieke aspect onder andere in het verleggen van eigen grenzen, eigen angsten overwinnen, reflecteren op succes of falen en groepsbinding.

Locatie(s): 
Rotterdam

Uitslag Beslis mee

FCP30
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 125 gestemd
totaal80
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Circus dat niet alleen gaat om het kijken naar de kunst van anderen, maar dat actief uitnodigt om mee te doen door nieuwe herkenbare verbindingen te leggen en daarmee de drempel te verlagen, dat is waar het bij Circus meets sports om gaat. De aanvraag getuigt van een artistiek-inhoudelijke visie die in combinatie met de expertise van Rotterdam Circusstad, zeker na de vorige editie, kan voortbouwen op het leggen van de verbindingen met sport, educatie en daarmee met nieuw publiek. Het slagen van die verbinding is afhankelijk van de inhoudelijke betrokkenheid van alle organisaties en de motivatie van de deelnemers. Dat zal zich nog moeten uitwijzen. Feit is wel dat dit project voor die mogelijke deelnemers een bijzonder aanbod vormt, dat bij een duurzame opzet impact kan hebben op de ontwikkeling van de deelnemers. Ik hoop dan ook dat die samenwerking met zorg wordt opgezet, zodat de beoefenaars nieuwe inspiratie kunnen opdoen die ten goede komt aan hun artistieke ontwikkeling. Veel succes met de uitvoering en houd ons via de blog op de hoogte van de ontwikkelingen.

afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

In jullie aanvraag willen jullie de werelden van circus en sport op een laagdrempelige wijze samenbrengen. Daarnaast streven jullie een aanbod na voor 8 tot 14 jarigen dat van zodanig niveau moet zijn dat het kan aansluiten bij de vooropleiding van Codarts. Twee mooie ambities waarmee je, inspelend op een behoefte van de doelgroep, de circussector een stap verder wilt brengen. Ik heb voldoende vertrouwen in de partijen die de kwaliteit van de activiteiten mede dragen. Wel is het nog zoeken naar jullie aanpak om de deelnemers vertrouwd te maken met de voor hen nieuwe invalshoeken en hoe de inhoud van de activiteiten zich verhoudt tot de vooropleiding van Codarts. Want met name de opzet van dit project staat in de aanvraag centraal, terwijl je juist ook een duurzaam effect wil bewerkstelligen. Hoe het gepresenteerde proces aansluit bij de inhoud van de vervolgtrajecten is daarom wat onderbelicht. Een tip voor volgende aanvragen, maar de begeleiding geeft voor nu voldoende vertrouwen. Positief is het aantal nieuwe organisaties waarmee jullie willen samenwerken voor de activiteiten, zoals voetbalclubs, turnverenigingen, klimorganisaties en dansscholen. Dit laat zien dat jullie voor het project een brede scope hanteren om je bereik binnen het Rotterdamse amateurleven te vergroten. Ook zien jullie daarin voor jezelf een interessante schakel voor de doorstroom naar bijvoorbeeld circustheater. Daarbij belooft de benadering van het project een interessante mogelijkheid tot voorzetting van de samenwerkingen na afloop. Wel ben ik benieuwd wat jullie onder de Rotterdamse instellingen (met name Codarts) nog meer teweeg willen brengen. Het zal de impact van het project kunnen bevorderen als jullie de inhoud hiervan de komende tijd concreter vormgeven. 

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Dirk, wat ik je verder nog wil meegeven is dat jullie op dit moment in het plan door de verschillende doelgroepen focus missen. De lijnen lopen als het ware door elkaar heen. Je zou dat scherper kunnen formuleren door concreet te maken op welke wijze jullie de doelgroepen gaan aanspreken en/of inspireren voor deelname. In hoeverre worden de doelgroepen al in een vroegtijdig stadium betrokken bij de ontwikkeling van het inhoudelijke programma? Je geeft aan dat een onderdeel inspeelt op een vraag, maar hoe zit dat bij de andere onderdelen en wat is deze vraag/wens/behoefte? Programmapunt 1 is interessant, maar past minder goed binnen deze subsidieregeling waar het gaat om actieve kunstbeoefening in de vrije tijd, doorontwikkeling etc. Dus wanneer je keuzes moet maken ter bevordering van de focus dan zou ik dit onderdeel achterwege laten. 

afbeelding van Dirk Evers

Ha Lidian, Dank voor deze aanvullende input. Ik heb mijn best gedaan meer focus aan te brengen in de aanvraag. De drie verschillende onderdelen spelen elk in op een ander participatielevel: van eerste kennismaking (CircusGames), naar ontwikkeling vaardigheden (Circus meets sports) tot verdere artistieke verdieping (nieuw aanbod voor 8-14 jarigen die stap naar vooropleiding willen maken). Het aanspreken van de doelgroepen doen we graag (via onze participatie coördinator) zo veel mogelijk op persoonlijk niveau. Hierdoor is de betrokkenheid het grootst en stimuleren we actieve participatie.

afbeelding van Lidian Fleers

Dag Dirk, welkom terug op Jij maakt het mee. Aangezien ik als adviseur jullie ook in de vorige periode heb geadviseerd had ik Diane gevraagd om als eerste frisse input te geven.

Ik zie dat jullie alweer een heel eind gevorderd zijn. Goed om te zien dat jullie actief inspelen op de behoeften vanuit de potentiële deelnemers. Zou je nog iets meer toe kunnen lichten over hoe de taakverdeling is tussen Rotterdam Circusstad, Rotjeknor, SKVR, Codarts en de sportverenigingen? M.a.w. wie levert welke (artistiek) inhoudelijke input op het project? Je geeft aan dat na de pilot de impact op de langere duur uitbleef. Hebben jullie zicht op welke wijze je dat nu beter kunt ondervangen? Jullie zijn min of meer gebonden aan de festivalperiode. Kunnen de samenwerkingspartners wellicht zorgen voor meer continuïteit? Ten slotte zou ik graag willen weten wanneer de voorbereidende workshops van start gaan, ik neem aan al voor 2 mei. Zou je in dat geval de startdatum kunnen aanpassen?

afbeelding van Dirk Evers

Beste Lidian,
Dank! Fijn om te horen dat we op het juiste spoor zitten. 
We gaan zeker verder aan de slag met je vragen. 
 

afbeelding van Diane Frenay

Ha Dirk, het plan is zeker sterker geworden. Ik ben heel benieuwd naar de cross overs die ontstaan en de ‘krachten’ die worden gemeten, het klinkt heel afwisseled en toegankelijk. Ik dacht nog aan jongeren die heel bijzondere dingen kunnen die bijna niemand kan, en die je niet direct in een circus verwacht. Dat zijn vaak dingen die jongeren onderling wel aan elkaar tonen en aan familie, maar niet zo snel aan anderen.  Hen uitdagen ze te komen tonen kan helpen?

afbeelding van Dirk Evers

Beste Diane,
Het is even stil geweest hier in de chatfunctie. Ondertussen heb ik in de linkerkolom onze plannen aangescherpt en een begroting toegevoegd. Mocht je tips of verbeterpunten hebben die het verhaal nog sterker kunnen maken, hoor ik dit uiteraard graag!
 

afbeelding van Diane Frenay

Best Dirk, ik ben je coach op dit platform. Een eerste gedachte die bij je vraag opkomt is om eens te kijken naar circus of cirucusachtige dingen zoals die in de  verschillende multiculturele achtergronden voorkomen. Een voorbeeld is het bouwen van een menselijke toren in Catalonie; dat is een volkssport die heel serieus beoefent wordt en tot de traditie behoort, die heel goed in een circus past. Zo zijn er in iedere cultuur vormen van sport, spel, theater, dans, muziek en acrobatiek te vinden. Vraag de deelnemers die je al hebt eens of zij in hun cultu(ren) voorbeelden hebben hiervan en vraag ze om mensen op te sporen die dat beoefenen

afbeelding van Dirk Evers

Beste Diane,
Wat fijn, aangenaam kennis te maken.
Dank voor je bericht en de tip! Dit gaan we zeker doen.