menu denk mee beslis mee maak mee

Caravantoren

Samen en toren bouwen van caravans

stichting Verzamelkunst
1 september 2017 tot 1 oktober 2017
animatie, beeldend 3D, film, fotografie
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€8.900

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Caravantoren!

Door pet van de luij... op di 5 sep

De caravantoren staat. Een droom is uitgekomen! Kom zondag 10 september langs voor een gratis workshop tijdens de Tiny House dag.
Met...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

Caravantoren

Samen en toren bouwen van caravans

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Ingediend door:

pet van de luijtgaarden

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe zullen we de caravantoren gaan inrichten?

Wat ga je doen?: 

De caravantoren biedt een kunstzinnige en maatschappelijke oplossing voor zowel het overschot aan caravans als goedkope bewoning. Deze kunstinstallatie zal Utrecht voor eens en altijd op de kaart zetten! Na veel media-aandacht en publiek voor Tour d’Artistique, het grootste rijdend museum ter wereld, zal deze stunt met caravans wereldwijde media-aandacht krijgen. Gestapelde caravans zijn nog nooit eerder ergens vertoond. Waarom? Het zet Utrecht voor eens en altijd op de kaart. Het geeft tegelijk aan dat mensen er hun eigen woning kunnen creëren! Dus is tegelijkertijd een reclame-uiting van jewelste.

Als inwoner van Utrecht rijd ik regelmatig onder het Berlijnplein. Daarnaast werken we samen met Emmaus Haarzuilens en hebben we projecten gedaan met De Vrijstaat, Roodnoot en Metaal Kathedraal. De bijzondere plek boven de A2 spreek ons te meer aan omdat alle voorwerpen een bindingen hebben met  voertuigen die er onder rijden. De auto’s hebben hun sleurhutten achter gelaten waardoor er een nieuw gemeenschap kan ontstaan.  Ook de vrachtwagens hebben hun last (de containers) van zich afgeschud. Zodat er een nederzetting kan ontstaan van creatieven die zowel de culturele as van leidsche rijn naar het oude centrum als de verticale as van auto en vrachtwagens naar hun achtergelaten last kunnen verbinden.

Wat zal er te beleven zijn?

Samen met scholieren en zorgsinstellingen uit de buurt zullen de toren bouwen. De caravans en containers zullen voor 1 september geschilderd worden door buurtbewoners. Vanaf 1 september gaan we de toren bouwen die er een maand zal staan. Aangezien het kort dag is hebben we al contact gelegd met scholen in de buurt, die zijn wild enthousiast van het idee en willen heel graag mee werken! Vooraf zullen dus alle caravans en containers volledig geschilderd worden samen met de mensen uit de buurt, scholen, BSO’s en met onze eigen creatieve crew, bestaande uit mensen uit heel Utrecht van De Meern en Haarzuilens tot Lunetten en kanaleneiland.

Waarom nu?

Nu is het de periode van tiny house movement. Iedereen wil in een klein huisje wonen. De nieuwe bewoners van Utrecht kiezen voor een kleine ruimte dichtbij het centrum. De caravans zullen al verrijzen als het Leidsche Rijn centrum volop aan het bouwen is.

We willen de hang naar de kleine ruimte omarmen door een toren te bouwen van caravans. Elke caravan is anders en zal zijn peilers vinden op containers waar menig studenten zijn jaren heeft geeft gesleten (in een van de containerwoningen in Utrecht en Amsterdam.) We willen de containers gebruiken als tijdelijke werkplek voor kunstenaars en waar workshops gegeven kunnen worden.

Tour d'Artistique

Hoe ga je te werk?: 

Na jaren getourd te hebben willen we vast leggen om de centrale plek van Nederland. In het nieuwe centrum van Nederland recht boven de A2. Waar dagelijk duizenden vrachtwagens en auto met caravans onderdoor rijden bouwen wij een door van die vervoersmiddelen! 

Wat gaan we doen?

Elke weekend zullen we workshops hebben in en rond de caravans. In de spiegelcaravan kunnen kinderen en jongeren hun theaterskills vergroten door theatermaakster Janneke Meijer. (zij weet jongeren binnen no-time selfvertrouwen om te spelen), daarnaast zal in de bioscoopcaravans filmpjes getoond worden van jongeren uit de Leidsche Rijn onder leiding van Severin van Beek en zal Munir de Vries workshops Graffiti geven. Daarnaast zal er een workshop verhalen vertellen gegeven worden in de boekencaravan.

Met wie werk je samen?: 

Het doelgroep is iedereen met een focus op jongeren. Utrecht is de hardst groeiende stad van Nederland en trek vooral jongeren aan. In Leidsche Rijn zijn er nog weinig voorziening. We willen dit probleem graag oplossen met onze toren. Hopelijk is de buurt zo enthoussiast dat we een permanent plekje kunnen krijgen en door kunnen gaan met het wekelijks verzorgen van workshops e.d.

Met wie werken we samen?

3 september Culturele Zondag, samenwerking met het Uitfeest! aanEr zullen 10 workshops (gelijk aan de10 wijken). Deze workshops bestaan -uit:zeefdrukken door Kapitaal in de zeefdrukcaravan, stijladvies door Jolanda, dichten door Raymond, Graffiti door Munir, schilderen door Anneke, eigen T-shirts persen door Radijv, fotografie door Heleen, animatie door Arnoud, spannende verhalen door Petra, googelaar Leonard en verzamelen door Pet  Ook zal er een pendeldienst zijn tussen het hart van het Uitfeest en Berlijnplein. Metaal Kathedraal, caravan - activiteiten gelieerd aan hun programma. 
Cultuur 19 en vrijstaat opzetten kinderprogramma (het gaat om buitenschoolse activiteiten!)

10 septemberTiny House movement, Ieder die alles wil weten over het maken van kleine huisjes... bouwen zelf een tiny house in een dag!

17 september Universiteitsdag - workshop in het kader van zelfontwikkeling. Van Acrobatiek tot Zen. Insamenwerking met de Univeristeit. Workshop acrobatiek door 

24 september buurtbarbeque, we gaan samen met de buurt een caravan ombouwen tot een mega barbeque! Iedereen kan aanschuiven!

1 oktober einde van de toren! Grote caravanveiling, alles moet weg! Wie maakt ons los?

Grote groep vrijwilligers die meehelpt met de opbouw: Aron, Lily, Lola, Radijv, Olivier, Joey, Rens, Ton, Gerd, Anneke, Raymond, Esther, Clarine, Marina, Marcella, Hans, en vele anderen!
Daarnaast worden de caravans geschilderd worden door:
1 wethouder cultuur met ambtenaren
2 organisatie van de introductieweek
3 Snorfabriek 
4 en tijdens workshop graffiti Munir de Vries Communicatie
Samenwerking met DUIC, AD en Telegraaf 
Samenwerking met Kunst Centraal en UCK voor de basisscholen en 
Voortgezet onderwijs. Amadeus en LRC. 

Extra evenementen: Friday night Skateparade 

Wat is verder van belang om te weten?: 

We werken samen met het Uitfeest/ Culturele Zondag en Castellum Hoge Woerd. Daarnaast met Raum, State of Flux. Raum doet de programmering van het Berlijnplein en de communicatie. Daarnaast werken we samen met twee scholen: Amadeus Lyceum en Leidsche Rijn College. En met Kunst Centraal die de basisscholen in de buurt erbij te betrekt. Het gaat hierbij om buitenschoolse activiteiten!

Tijdens het Uitfeest zullen we verschillende workshops aanbieden. Munir de Vries zal een graffitiworkshop geven, Anneke Karskens zal laten zien wat je allemaal  kunt met een rollertje en Janneke Meijers zal een een theaterworkshop geven in de spiegelcaravan. Verder zal Heleen Schoorl een fotografieworkshop geven en zal Petra spannende verhalen vertellen in de podiumcaravan. Ook zullen en filmpjes vertoond worden van verschillende filmm

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
4 graffiti 50  
4 spiegeltheater 50  
4 verhalenvertellen 50  
caravanfotografie 50  
4 caravnschilderen 50  
4 caravan pimpen 50  
4 animaties 50  
totaal   350 50000
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Er is in de wereld nog nooit een caravantoren gebouwd! Het is dus een wereldprimeur die veel media aandacht zal generen! En ook veel bezoekers. Het set Berlijnplein voor eens en altijd op de kaart. Ook het feit dat de hele toren gemaakt is door heel veel verschillende partijen is natuurlijk heel bijzonder. 

Begroting: 

Ons doel is om zoveel mogelijk mensen op een zo laagdrempelig mogelijk manier in contact te brengen met kunst. We doen dit door op grote festivals te staan en door zelf activiteiten te organiseren. We willen inprincipe heel Nederland bereiken. We hebben Berlijnplein uitgekozen omdat het het nieuwe centrum van Utrecht in wording is. Goedbereikbaar is zowel met ov (eigen treinstation) dals met de auto (er is een grote parkeerplaats).

Er is voor graffitikunstenaars weinig plek om hun werkt nog te laten zien. Voorheen was er in Utrecht de fietstunnel deze is helaas dichtgegooid. Daarnaast worden creatieve curssen steeds duurder en onbetaalbaar voor de gewone man of vrouw. Bij ons kan iedereen aan de slag zonder dat het geld kost en bovendien wordt het rijdend kunstwerk meteen tentoongesteld voor het grote publiek.

Uitslag Beslis mee

FCP28
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 106 gestemd
totaal78
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Anne Arninkhof

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Het creëren van een creatieve vrijplaats tussen Utrecht en Leidsche Rijn spreekt aan. Alsook de gezamenlijk op te richten caravantoren met artistieke werkplaatsen. Doel is om niet alleen een creatieve impuls te geven aan het Berlijnplein maar ook om te verbinden. Hiervoor is aansluiting gezocht bij de scholen (voor buitenschoolse activiteiten), zorginstellingen, de gemeente en allerhande makers. Ook de samenwerking met de tiny house movement geeft het project een actuele twist. Ontbrekende factor echter is de stem van de bewoner. Terwijl zij natuurlijk de uiteindelijke deelnemers zijn. Desalniettemin geven het brede aanbod en de diverse partners  voor nu voldoende vertrouwen in een aansprekend programma alsook het bereik van nieuwe deelnemers. De impact op de ontwikkeling van beide groepen en op het cultuurklimaat van Leidsche Rijn roept echter nog veel vragen op. Want hoe kan vervolg gegeven worden aan de kunstzinnige activiteiten van de deelnemers of aan de caravantoren zelf? Ik sluit me dan ook aan bij de tip van Giovanni om hier in de volgende fase extra aandacht aan te besteden.

afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

De inhoudelijke uitgangspunten vind ik positief, vooral omdat je in verschillende stappen de actieve cultuurdeelname wilt stimuleren. Het artistieke concept in relatie tot de locatie spreekt tot de verbeelding en de partners die je erbij zoekt zijn relevant en passend. Wat ik echter nog maar beperkt uitgewerkt vind is de wijze waarop je de bewoners uit de omgeving gaat enthousiasmeren voor deelname en hoe je hen blijvend met elkaar wilt verbinden. Het is hierdoor nog maar beperkt inzichtelijk hoe je hun behoeften en de beoogde verbondenheid vertaalt naar een duurzame opbrengst die ook na jullie eigen activiteit kan worden doorgezet. Je had bijv. partners kunnen zoeken die op andere momenten dan jullie activiteit een vervolg kunnen bieden aan de deelnemers. Daarmee zou je concreter hebben geduid wat het effect van de activiteit op langere termijn is. Mijn tip is om daar de komende tijd nog verder over na te denken.

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Hoi Johanneke, 

Morgen nog paar gesprekken en dan hoop ik ook de aller jongste er via workshops erbij te kunnen betrekken.

Groet, Pet

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Anne, 

We zullen een discussieavond organiseren over de vraag wat nu de harde eisen van een tiny house zijn. En wat het verschil is met het wonen in een trailer of caravan. Al voorbereidng ga ik naar de bijeenkomst van Tiny House in Almere. Waar ook mijn film vertoond zal worden.

Daarnaast heb ik woensdag overleg over de invulling van de workshops.

Groet, Pet

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Pet,

Ik hoop dat het je vandaag na het overleg nog lukt om de informatie over de workshops en de rol van de partners daarbij nog te verwerken in de aanvraag. Veel succes in de volgende fase!

Johanneke

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Pet, de deadline komt al in zicht dus hierbij mijn laatste vragen. Kun je nog wat meer vertellen over de duur en inhoud van de workshops? En zijn er vervolgmogelijkheden? Ik zie dat er een boel partners bij zijn gekomen. Ik lees graag meer over de manier waarop jullie elkaar versterken binnen het project. Dus welke kansen worden gecreëerd door hun bijdrage? Ook ben ik benieuwd of de Tiny House Movement inhoudelijk nog een leuke bijdrage kan leveren.

afbeelding van Anne Arninkhof

Vergeet tot slot niet om te vermelden dat de activiteiten met kinderen/jongeren buiten schooltijd plaatsvinden. Ook zie ik de begeleiding bij het bouwen/schilderen niet terug in de begroting. Let er hierbij ook op dat de ‘participatiekosten’ in verhouding staan tot het aangevraagde bedrag.

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Johanneke,

We zijn druk bezig met de andere partijen om een programma in elkaar te zetten. Naast  de caravans schilderen gaan we ook aan de slag met de zeecontainers. Hiervoor gaan we workshop organiseren met de deelnemende partijen om samen tot een beeld voor de toren te komen. Daarnaast zullen we elk weekend in september workshops aanbieden van caravans schilderen tot theater.

Groet, Pet

afbeelding van Johanneke Minnema

Beste Pet,


Goed om te zien dat je aanvraag verder is gegroeid en dat er mooie dwarsverbanden zijn gelegd. Kan je nog iets verder uitwerken welke concrete acties gekoppeld zijn aan de samenwerkingspartners? Hoe versterken jullie elkaar?

Daarnaast lees ik nog te weinig over de workshops. Jij maakt het mee is gericht op de actieve participatie op het gebied van kunst en erfgoed in de vrije tijd, dus het zelf doen/maken/uitvoeren. Hierop zou ik dan ook het accent leggen in je aanvraag: wat gaan de kinderen allemaal doen/maken/uitvoeren en hoe zorg je ervoor dat dit een waardevolle ervaring wordt voor de deelnemers?

Johanneke

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Anne, 

Klopt we werken inderdaad samen met Raum! Heb inmiddels alles zo goed mogelijk ingevuld. Net ook ff gebeld met Kunst Centraal die willen ook graag meewerken! 

Groet, Pet

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Pet, goed om te horen. Werk je trouwens ook samen met stichting RAUM? Aangezien het Berlijnplein je locatie is. Vergeet ook niet om de andere kopjes aan de te vullen en een begroting toe te voegen. Hiervoor klik je bovenaan het tabblad 'bewerken' en daarna op 'denk mee - meer projectinformatie'.

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Anne,

Alles gaat goed hier hoor! :) Hierbij nog een reactie op de je eerste bericht. 

TinyhouseMovement erbij betrekken is een heel goed idee! We waren vorig jaar de openingsact van de TinyHouse wedstrijd in Almere. Ga de Tiny mensen meteen ff benaderen. 

We zullen de inwoners betrekken door middel van sociale media en uiteraard de pers. Maar ook door met de caravans door de straten te rijden, als een soort rijdend circus. Ook hebben we contact gezocht met Culturele Zondag zodat we met hun pr meekunnnen liften. 

Als ik het goed begrijp wil je de caravantoren optrekken op het Berlijnplein. Hoe ga je de inwoners van Leidsche Rijn (en Utrecht) deelgenoot maken van het project?Uiteraard. Heb al contact met scholen. De scholieren komen dan buiten de lessen om naar ons toe. Er zijn zelf scholieren uit Bilthoven, die op zondag naar ons toekomen om mee te helpen!

 

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Pet, je bent nu halverwege de Denk mee-fase. Gaat alles goed achter de schermen?

afbeelding van Johanneke Minnema

Beste Pet,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee! Ik ben jullie coach en denk de komende weken graag met je mee. 

Ik ben nieuwsgierig naar een verdere uitwerking van wat er in augustus gaat gebeuren als de caravans eenmaal op het Berlijnplein staan. Kan je daar al wat meer over vertellen?

Ook ben ik benieuwd naar de begroting.

Succes met het verder uitwerken van de aanvraag,

Johanneke

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Johanneke,

We hebben de datum verplaatst naar september zodat we nu tegelijk kunnen beginnen met de opening van het Culturele seizoen. En aangezien de vakantie voorbij is kan iedereen nu de toren zien! 

We zullen ons door de week focussen op scholen en bso's die langs kunnen komen voor een rondleiding. Daarnaast zullen we in de weekenden voor iedereen open zijn. We zullen elk weekend workshops aanbieden met betrekking tot creativiteit. Zoals workshop Graffitispuiten. schilderen met de roller, caravans pimpen.

We bieden mensen ook inspiratie om zelf aan de slag te gaan met hun caravan of camper of Tiny House. En we werken ook samen met de Friday Night skate. Zodat de skaters ff een rondje om de toren kunnen skaten.

Groet, Pet

Pagina's