menu denk mee beslis mee maak mee

DE BROEIKAS

Een vernieuwende jamsessie machine met een lage...

HAL 25
4 januari 2019 tot 5 juli 2019
animatie, beeldend 3D, dans, film
jongeren, volwassenen
check facebook
€10.000

Dit project wil subsidie. Geef je stem! Denk mee Beslis mee Maak mee
FCP14
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek30
max 50 / 59 gestemd
totaal44
nog nodig31
De stemperiode is voorbij.
Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Ga direct naar de reacties

DE BROEIKAS

Een vernieuwende jamsessie machine met een lage drempel en een hoge lat

afbeelding van Ervin Skelic

Ingediend door:

Ervin Skelic

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We zoeken partners (festivals, poppodia, bookings bureaus, etc.) buiten Alkmaar voor aanvoer van artiesten/muzikanten/kunstenaars naar de BROEIKAS en vice versa. Waar moeten we zoeken en hoe krijgen we deze professionals warm voor een samenwerking?

Wat ga je doen?: 

Een glazen ruimte gevuld met planten, dikke rookwolken, knipperende TL buizen, graffiti & analoge bliepjes. Iedere 1e vrijdag van de maand wordt hier een stevige fundering gestort van elektronische live muziek. Een kolkende en dampende jamsessie machine door live artiesten, muzikanten, kunstenaars en andere creatives. Een experimentele ontdekkingstocht waar de uitkomst onbepaald is en alles draait om improvisatie. Iedereen is welkom, zowel amateurs als participerend publiek.

Na een tiental try-outs in de eerste helft van 2018, is het nu tijd voor een vervolg. De subsidie gaan we aanwenden voor de samenwerking met een aantal professionals zoals Jasmijn van Vliet (festivalorganisatrice), Harold Koopman (professioneel muzikant), Robert Kleen (professioneel muzikant) en Tamara Roos (theatermaakster). Zij gaan een belangrijke bijdrage leveren aan de doorontwikkeling van de Broeikas; bereiken, uitdagen en verder helpen van nieuwe deelnemers, Tevens zal er meer tijd en geld gestoken worden in conceptontwikkeling, creatieve input en PR om meer amateurs en participerend publiek te trekken. 

Waarom? 
Het concept is in Nederland uniek in zijn soort en er is veel behoefte in Alkmaar, zowel bij professionals als amateurs, aan een plek waar geëxperimenteerd mag worden en waar de uitkomst onbepaald mag zijn. Een creatief stadslaboratorium, waar onderling kennis wordt overgedragen, waar de instapdrempel laag is en waar je als amateur uitgedaagd wordt je skills te verbeteren en in contact kunt komen met andere organisaties en professionals. Na tien BROEIKAS try-outs kan er geconcludeerd worden dat het concept mag groeien en tijd is voor meer gelaagdheid in het experiment. 

ode aan DE BROEIKAS

Hoe ga je te werk?: 

Visie
Elke middelgrote stad heeft door zijn omvang een poel aan talenten op (amateur-) kunstgebied. Vaak blijven die talenten onbenut omdat faciliteiten ontbreken. Er zijn meestal wel podia, maar de drempel om mee te doen is vaak behoorlijk hoog of de nadruk ligt op passief consumeren. Daardoor blijven veel projecten op de zolderkamer hangen.

Missie
De BROEIKAS is hét stadslaboratorium van Alkmaar waar professionals en amateurs vanuit verschillende disciplines met elkaar kunnen experimenteren en de mogelijkheid krijgen om live hun skills te laten zien. De BROEIKAS fungeert voor jonge amateurs als springplank naar podia, festival en evenementen in de regio. En het is een plek waar participerend publiek nieuwe interesses en talenten kan ontdekken en aanwakkeren. De BROEIKAS wordt door professionals, amateurs en participerend publiek ervaren als een warm en muzikaal broeinest waar ‘experimenteren’, ‘samenwerken’, ‘co-creatie’ en ‘kennisdeling’ centraal staan en waar continu iets nieuws ontstaat.

Doel
Een levendige community opbouwen in Alkmaar waar experiment, expressie en co-creatie wordt gestimuleerd. Een community die laagdrempelig en uitnodigend is, en die vervolgens jong talent uitdaagt en stimuleert zich verder te ontwikkelen. Een kweekvijver zijn voor nieuwe talent en als springplank fungeren naar grotere podia, festivals, evenementen in de hele regio.

Sub-doelstellingen

 • Binnen één jaar de community vergroten van 500 naar 1000 leden
 • Binnen één jaar 30 nieuwe amateurs deel laten nemen
 • Binnen één jaar 10 nieuwe professionals deel laten nemen  
 • Binnen één jaar 4 BROEIKAS specials organiseren op andere locaties, podia, festivals, etc.
 • Binnen 3 maanden een samenwerkingen starten met een muzikale organisatie of initiatief uit een andere stad
 • Binnen één jaar 800 bezoekers trekken
 • Binnen één maand minimaal twee sponsoren vinden die een bijdrage leveren (financieel of materieel)   

Vraagstukken die ontstaan zijn uit de Try-outs

 • Wat als je meer professionals toevoegt aan de vaste kern?
 • Wat als je actief amateur muzikanten, kunstenaars en andere creatives gaat benaderen om te participeren?
 • Wat als je samenwerkingen gaat zoeken met festivals, locaties en soortgenoten buiten Alkmaar?
 • Wat gebeurt er met de creatieve input als de frequentie omlaag gaat van iedere week naar iedere maand?
 • Hoe kunnen we de chaos in de jammsessie controleren, zonder regels te stellen?

Waar en wanneer vinden de BROEIKAS avonden plaats?
Locatie:         Creatorium - het glazen huis op het buitenterrein van HAL 25
Data:             zeven vrijdagen van januari 2019 t/m juli 2019 
Tijd:               19.30 – 23.30

Benodigdheden

 • Een ruimte die los staat van tradities, normaliteit en geijkte associaties, waar gebouwd, gecreëerd, gewerkt, en gemaakt wordt vanuit improvisatie.
 • Iedere maand beginnen vanuit de lege huls van de kas, waarin we steeds opnieuw een eigen context creëren. Een voedingsbodem die het experiment voedt vanuit de kern.
 • Faciliteren van mogelijkheden, zoals gereedschap, ruimte, tijd en instrumenten, om te kunnen maken.
 • Bescherming experimentele vrijheid en lage instapdrempel (vrij entree, maandelijkse frequentie & niet leeftijd- of ervaringsgebonden).
 • Een vaste kern met professionals (artistiek en commercieel) voor de begeleiding van amateurs

Doelgroep
Muzikanten, elektronische live artiesten, kunstenaars, performers, film- en theatermakers, spoken word-artiesten, dichters en andere creatieve makers, van publiek - naar amateurs - tot professionals. 

Professionals
Er worden er professionals ingehuurd om hun kennis te komen delen en mee te jammen. De amateurs leren hier van en kunnen laagdrempelig in contact komen met hun netwerk. De professionals bewaken de kwaliteit, zorgen voor continuïteit en begeleiden de BROEIKAS avonden in goede banen. 

 • Projectleider: Ervin Skelic (bedrijfsleider HAL 25)
 • Marketing, PR & assistent projectleiding: Jasmijn van Vliet (festivalorganisator) 
 • Artistiek leider: Tamara Roos (theatermaker en artistiek leider HAL 25)
 • Muzikale leiders: Harold Koopman (professioneel muzikant als Herr Alt) & Robert Kleen (professioneel muzikant & visual artist)
 • Incidenteel ingehuurde professionals

De amateurs en het participerend publiek 
De BROEIKAS creëert een vrije stroom tussen maker en publiek. De avonden bieden de mogelijkheid om ter plekke iets te maken en te presenteren aan publiek. Er is interactie, er wordt geïmproviseerd, men mag meedoen en invallen. Soms ben je toeschouwer, dan weer artiest. Prik die bubbel, wat blijft er staan? Op je zolderkamer kan je soms wegdromen in waanzinnige ideeën die ver staan van de werkelijkheid. Jonge amateurs kunnen in de BROEIKAS hun experiment aan het publiek laten zien en horen, vaak voor het eerst. Zo ontwikkelen zij zich verder. Participerend publiek wordt verleid om mee te doen, en zo een nieuwe passie of talent te ontdekken.

Talentontwikkeling

Amateurs die hun eerste experimenten laten zien en horen tijdens de BROEIKAS worden vervolgens uitgedaagd en ondersteund om zich verder te ontwikkelen. Dit gebeurt zowel tijdens de BROEIKAS avonden, als daarbuiten. Zo zullen we in 2019 4 BROEIKAS-specials gaan progrmmeren op diverse festivals in de regio, o.a bijWoodlands festival (Bergen NH) en Mixtream festival (Heerhugowaard). Getalenteerde en gemotiveerde amateurs worden gevraagd hierin te particitperen naast de professionals. 

Doelgroep benadering
De doelgroepen benaderen we via de mediakanalen van partners, ambassadeurs en de BROEIKAS. Middels een beeld, geluid en videomaterialen roepen we ze op om mee te doen aan de BROEIKAS. Verder is positieve mond-tot-mond reclame een middel om makkelijk de doelgroep binnen bereik te enthousiastmeren. Die zich als een olievlek verspreidt en het bereik vergroot. Er is al een actieve community op het internet en zij zorgen voor het nog steeds groeiende bereik. Doordat de instapdrempel zo laag is, is de potentiele groep met nieuwe jammers erg makkelijk te vinden. Iedereen kan iets toevoegen.

Documentatie
Het is ons streven om ieder experiment zo goed mogelijk te documenteren. Zo zijn de bruikbare uitkomsten reproduceerbaar. Daarnaast kunnen we geluid-, video-opnames en ander beeldmateriaal gebruiken voor promotie, doorstroom/verkoop van acts en natuurlijk om van te leren.

Met wie werk je samen?: 

BROEIKAS team
Projectleider: Ervin Skelic
Taken: commerciële activiteiten (sponsoring, samenwerkingen, etc.), bewaking van concept en financiële huishouding
Uren: 16 uur per editie, 112 uur totaal

Assistent projectleiding: Jasmijn van Vliet 
Taken: marketing, PR & logistiek
Uren: 16 uur per editie – 112 uur totaal

Artistiek leider: Tamara Roos 
Taken: aanvoer van kunstenaar/theatermakers, verbindingen leggen tussen artiesten en bewaking van artistieke proces
Uren: 8 uur per editie, 56 uur totaal

Muzikale leiding: Harold Koopman & Robert Kleen 
Taken: aanvoer van muzikanten, aansluiting techniek, dirigeren van jamsessie en bewaking van muzikale proces
Uren: 10 uren per editie, 70 uur totaal

Partners 
Shuffle magazine: 
Stichting Shuffle is een stichting voor en door jongeren. Wij komen op voor wat jongeren belangrijk vinden, voor wat ze willen en wat ze nodig hebben.Wij zijn hét online podium van Alkmaar en wij bieden een platform voor mening en creativiteit. We zijn een verbindend en laten Alkmaarders graag zien hoe leuk Alkmaar en haar inwoners zijn. Bij Shuffle geldt: ‘’Talent is zin hebben iets te doen!’’. Als mensen intrinsieke motivatie tonen, dan faciliteren wij deze ontwikkeling en zo dragen we bij aan hun ontwikkeling. Bij ons is plek voor iedereen. De artikelen die we schrijven zijn maatschappelijk en cultureel georiënteerd en slechts een middel om onze doelen te bereiken. Naast het platform organiseren we events en als iets op ons pad komt dat ons kan helpen onze doelen te realiseren, dan grijpen we dat met beide handen aan.

Meerwaarde: zichtbaarheid vergroten en meer jongeren enthousiasmeren via mediakanalen en online magazine van Shuffle om mee te doen aan de BROEIKAS.  

Ray of light:
Ray of Light is een neonglasblazerij en gevelbeletteringsbedrijf uit Alkmaar, begonnen in 1999. Naast de glasblazerij hebben ze sinds 2017 een neongalerie & espressobar in het centrum van Alkmaar. Het meest interessante deel van het maakproces, namelijk het glasblazen zelf, voeren ze daar uit. Een uniek concept! Want onder het genot van heerlijke koffie kunt u de glasblazer aan het werk zien. Daarnaast hebben ze ook glaskunst, vintage en nieuwere neons.

Meerwaarde: zichtbaarheid vergroten via mediakanalen van Ray of Light, sponsoring en artistieke toevoeging d.m.v. glas en neonkunsten. 

Zeglis: 
Brouwerij Zeglis laat je proeven van bijzondere mouten, nieuwe hoppen, speciale gisten en andere lekkere, ongebruikelijke en uitdagende ingrediënten. Onze brouwer Tim experimenteert veel en haalt zijn inspiratie zowel uit oude brouwtradities als de nieuwste ontwikkelingen op brouwgebied. Sommige van onze bieren zijn vast verkrijgbaar, andere zijn tijdelijk, zodat we de ruimte hebben om te experimenteren. 

Deelname: zichtbaarheid vergroten via mediakanalen van Zeglis, sponsoring en artistieke toevoegingen d.m.v. geur en smaak experimenten.  
 

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Verschil tussen standaard jammsessies en de BROEIKAS
Veel jamsessies gaan uit van 'standards' en covers en vragen daarom specifieke start-skills van de deelnemers.  In de BROEIKAS wordt geen startniveau geeist, er is altijd iets wat je kan doen om deel te nemen. Soms is dat letterlijk een pannendeksel pakken en erop slaan. Iedereen kan meedoen en iedereen wordt uitgedaagd om zich te ontwikkelen. De drempel ligt laag en de lat hoog.

Verder heeft de BROEIKAS in vergelijking met andere jammsessies maar één begin en één einde. Het is een lopende machine, hij wordt om 19:30 gestart en om 23:30 uitgezet. Het gaat door zonder te stoppen. Er is een dirigent die de machine stuurt, hij stelt hem af, daar iets harder, daar iets zachter, soms gas bij, soms wat gas af…

Elke sessie wordt er weer gestart met een blanco papier, waardoor er weer nieuwe verassende cross-overs ontstaan. Waarin alle jammers (profs, amateurs en participerend publiek) op ontdekking kunnen gaan, geïnspireerd raken en groeien.

Tenslotte is muziek het startpunt, maar worden er crossovers gezoch met andere kunstdiciplines, zoals poezie, performance en beeldende kunst.

Bereik: 
Aantal activiteiten Type activiteiten Aantal deelnemers Aantal bezoekers
1 Jamsessie (4 jan.) 10 100
1 Jamsessie (1 feb.) 10 100
1 Jamsessie (1 mrt.) 15 120
1 Jamsessie (5 apr.) 15 120
1 Jamsessie (3 mei) 20 140
1 Jamsessie (7 jun.) 20 140
1 Jamsessie (5 jul.) 25 150

 

 

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Van meedoen naar meemaken
Het hele concept is gemaakt voor participerend publiek en de amateur. In de BROEIKAS krijgen zij de kans om direct op te treden voor echt publiek. Ze krijgen de ervaring van het optreden en ontvangen directe feedback. Deze ruimte om te spelen en te experimenten is wat ons betreft een belangrijke aanvulling op het cultuuraanbod in Alkmaar.

Hoe zorgen we ervoor dat ze mee doen en gaan meemaken?
De eerste stap is om de bezoeker of amateur veilig te laten voelen in deze experimentele omgeving. Juist door vrijblijvendheid, niets moet – alles mag, wordt een ontspannen sfeer gecreëerd. Er zijn materialen beschikbaar voor de bezoeker/amateur om te gebruiken. Van drumpadcomputer naar plasticfolie en piepschuim tot aan een typemachine en natuurlijk een microfoon. Die worden letterlijk uitgereikt. Ze doen mee. Ontstaat er iets? Dan wordt de bezoeker/amateur gevraagd om dit verder uit te denken/werken voor de editie erop. Dit gaat onder begeleiding van een professional. Raken ze geïnspireerd? Dan kan de professional ze ondersteunen door ze mee te nemen in hun netwerk om zo vervolg te gegeven buiten de BROEIKAS.

Een voorbeeld
Lonneke van Heugten (https://www.facebook.com/lonneke.vanheugten) was een beginnend dichter. In de BROEIKAS heeft ze voor het eerst geëxperimenteerd met “spoken word poetry”. Dit vond ze heel erg spannend. Maya Link, professioneel zangeres (http://www.mayalink.nl), gaf haar tips: “De eerste stap is het lastigst, want je begint “door het te doen”. Pas dan leer je jouw stem, die versterkt wordt, kennen. Vanuit daar kan je experimenteren hoe je jouw stem kan gebruiken”. Voor Lonneke is dat het begin geweest naar andere uitstapjes buiten de BROEIKAS. Ze heeft o.a. op de Kunsttiendaagse in Bergen en in het Stedelijk Museum opgetreden. Nu daagt Lonneke zelf nieuwe bezoekers/amateurs in de BROEIKAS uit om samen met haar te schrijven en spreken.

Begroting: 

Financieel
We willen meer investeren in marketing, PR en conceptontwikkeling.De doelstelling hierbij is om de online community te verdubbelen qua aantal, van 500 naar 1000, en meer amateurs/publiek te trekken voor het komende seizoen. Daarnaast blijven we de ruimte, de techniek en de experts faciliteren. Amateurs kunnen hier kosteloos gebruik van maken. Er worden professionals ingehuurd en een deel van het budget gaat naar de projectleiding. 

Locatie(s): 
HAL 25 Alkmaar
Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

De aanvraag geeft zicht op de ambities die jullie hebben om een duurzaam podium te creëeren voor een doelgroep die electronische muziek beoefent. De uitgebreide aanvraag borduurt voort op eerdere ervaringen met dergelijke activiteiten en het is helder dat jullie ernaar streven van betekenis te zijn voor experimentele professionals, amateurs en publiek. Op dit platform ondersteunen we uitdagende trajecten die bijdragen aan de creatieve ontwikkeling van vrijetijdsbeoefenaars. Over de aansluiting van jullie aanvraag ten aanzien van de doelstelling van Jij maakt het mee ben ik kritisch.

In het plan beschrijf je vooral de rol van de professionals en is de wijze waarop zij de amateurs gaan ondersteunen onderbelicht. Je benoemt bijvoorbeeld dat professionals hun kennis aan amateurs gaan overdragen en dat de amateurs hun skills kunnen verbeteren, maar de inhoud van dit werkproces is verder niet uitgewerkt. Hierdoor krijgen we geen zicht op wat er tijdens de sessies gaat gebeuren en op welke vernieuwende wijze de inhoudelijke uitwisseling tot stand gaat komen.
Daarnaast hadden we een reflectie willen zien op de leerpunten uit de pilotedities en hoe deze zijn verwerkt in het voorliggende plan om daarmee tot een inhoudelijke vernieuwingsslag te komen. Je had bijvoorbeeld met thema's kunnen werken of voorafgaand aan elke Jamsessie uitdagende opdrachten mee kunnen geven aan de deelnemers of workshopdagen organiseren met tips over de ideale Jamsessie en hoe je dat momentum nadien in de studio kunt vasthouden, etc. Ook wat betreft partners die de amateurs na afloop van de jamsessies mede kunnen ondersteunen is jullie toelichting summier. De duurzame verbinding die je voor de vrijetijdsbeoefenaars tot stand wilt brengen overtuigd daarom nog te weinig ten aanzien van het doel van dit platform. 

Kortom, ik heb zeker oog voor de potentie van het plan, maar ik zou jullie willen adviseren om bij een nieuwe aanvraag op JMHM vooral de cocreatie-onderdelen als uitgangspunt van de aanvraag te nemen en dieper in te gaan op de wijze waarop je uitdagende en duurzame verbindingen voor de amateurs tot stand gaat brengen.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Na een tiental try-outs wil je de Broeikas gaan door-ontwikkelen door een aantal professionals in te huren die moeten zorgen voor een betere begeleiding van de deelnemers en voor een groter aantal (amateur)deelnemers. Je hebt een helder beeld van wat je wil bereiken: de community vergroten, het aantal deelnemers vergroten, binnen drie maanden een samenwerking starten. Maar hoe je dat wil gaan doen wordt echter niet erg duidelijk. De wens lijkt bij dit project vader van de gedachte: door iets aan te bieden komt er vanzelf vraag.
Je geeft weliswaar een voorbeeld van iemand die door iemand anders geïnspireerd en geholpen is op één van de Broeikas sessies, maar of en hoe er sprake is van een georganiseerde vorm van begeleiding blijft onduidelijk. Ik heb waardering voor de insteek dat iedereen mag meedoen, maar de ‘vrijblijvendheid, niets moet – alles mag’ staat op gespannen voet met de ontwikkeling van de deelnemers. Uit je plan komt geen helder beeld naar voren hoe iemand de route bewandelt van ‘slaan op een pannendeksel’ naar een waardevolle cultuurparticipatie; hoe iemand van publiek doorgroeit naar actief deelnemer. Daarvoor is in mijn ogen een plan nodig dat verder gaat dan het scheppen van voorwaarden en dat lees ik bij De Broeikas helaas niet terug. Hierdoor sluit je plan te weinig aan bij Jij Maakt Het Mee. Ik wens je wel veel succes met Broeikas.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Ervin,

Ik blijf veel vragen houden. Er zijn al heel veel jamsessies in Nederland. Ook in Alkmaar. Wat maakt jouw Broeikas zo uniek? Wat heb geleerd van de try-outs? Maar vooral: hoe ga je aan nieuw deelnemend publiek komen? Hoe zorg je ervoor dat niet elke keer dezelfde mensen meedoen? En als mensen dan meedoen, hoe zorg je ervoor dat die zich ontwikkelen? Want daar zoeken wij wel naar.

afbeelding van Ervin Skelic

Hoi Alexander,

Ik heb het kopje "Doelgroep benadering" en "Van meedoen naar meemaken" uitgereid. Het kopje met "Vraagstukken die ontstaan zijn uit de Try-outs" en "Verschil tussen standaard jammsessies en de BROEIKAS" zijn toegevoegd.

Beantwoord ik hiermee je vragen?

Groet,

Ervin

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Ervin,

Ik blijf toch hangen op die rol van de bezoeker vs de deelnemer vs de professional. 'Meedoen' is in mijn ogen nog niet 'meemaken' en 'voorwaarden scheppen' (zoals materialen beschikbaar stellen) is nog 'begeleiden' en coachen. Hoe ga je ervoor zorgen dat (een deel van) het publiek écht deelnemer wordt? Nu schetst je plan het beeld van een wel erg vrijblijvend geheel. En begeleiden de professionals die amateurs ook buiten de BROEIKAS sessies?

afbeelding van Ervin Skelic

Hoi Alexander,

Het zijn mooie vragen, die mij uitdagen de diepere betekenis van dit project op papier te krijgen.

Van meedoen naar meemaken
De eerste stap is om de bezoeker of amateur veilig te laten voelen in deze experimentele omgeving. Juist door vrijblijvendheid, niets moet – alles mag, wordt een ontspannen sfeer gecreëerd. Er zijn materialen beschikbaar voor de bezoeker/amateur om te gebruiken. Van drumpadcomputer naar plasticfolie en piepschuim tot aan een typemachine en natuurlijk een microfoon. Die worden letterlijk uitgereikt. Ze doen mee. Ontstaat er iets? Dan wordt de bezoeker/amateur gevraagd om dit verder uit te denken/werken voor de editie erop. Dit gaat onder begeleiding van een professional. Raken ze geïnspireerd? Dan kan de professional ze ondersteunen door ze mee te nemen in hun netwerk om zo vervolg te gegeven buiten de BROEIKAS.

Een voorbeeld: Lonneke van Heugten (https://www.facebook.com/lonneke.vanheugten) was een beginnend dichter. In de BROEIKAS heeft ze voor het eerst geëxperimenteerd met “spoken word poetry”. Dit vond ze heel erg spannend. Maya Link, professioneel zangeres (http://www.mayalink.nl), gaf haar tips: “De eerste stap is het lastigst, want je begint “door het te doen”. Pas dan leer je jouw stem, die versterkt wordt, kennen. Vanuit daar kan je experimenteren hoe je jouw stem kan gebruiken”. Voor Lonneke is dat het begin geweest naar andere uitstapjes buiten de BROEIKAS. Ze heeft o.a. op de Kunsttiendaagse in Bergen en in het Stedelijk Museum opgetreden. Nu daagt Lonneke zelf nieuwe bezoekers/amateurs in de BROEIKAS uit om samen met haar te schrijven en spreken.

Groet,

Ervin

afbeelding van Rob van Doggenaar

Beste Ervin,

Ook van mij van harte welkom op JMHM. Ik zal je project volgen als coach en je waar mogelijk voorzien van tips, adviezen (hopelijk) helpende vragen.

Een jamsessie machine, dat wekt mijn nieuwsgierigheid. Jullie projectbeschrijving is uitgebreid, ik krijg de indruk dat jullie vaker met dit bijltje gehakt hebben. En jullie hebben al een behoorlijk netwerk en track record opgebouwd zo te zien. 

Ik sluit me aan bij de vragen van Alexander. In het eerste deel van je projectbeschrijving zie ik dat je een aantal keer amateurs benoemt, maar verderop zie ik dat niet terug. Waar ligt de focus? 

Weet dat voor JMHM de vernieuwing van de cultuurbeoefening in de vrije tijd van belang is. Of samenwerking met andere partijen. Is het een idee om samenwerking te zoeken met organisaties in Alkmaar die zich bezig houden met amateurkunstbeoefening zoals Artiance?

Ik lees graag je reactie.

Groet, 

Rob

afbeelding van Ervin Skelic

Hoi Rob,

Bedankt voor je bericht!

De focus ligt juist op de amateurs. Dit was inderdaad niet helder, daarom heb ik wat wijzigingen in het plan aangebracht.

Ik denk zeker dat Artiance een goede toevoeging kan zijn aan de BROEIKAS. Vooral wat talentenontwikkeling betreft. Sommige van onze professionals, zoals de artistieke leider Tamara Roos, hebben nauw contact met het Centrum voor Kunsten en kan daarom de amateurs linken bv. Artiance. De muzikale leider Harrold Koopman heeft goede banden met het poppodium Victorie. We hebben gezocht naar professionals met de passende netwerken om verbindingen te kunnen leggen.

Wij willen de groep met partners zeker nog laten groeien.

Groet,

Ervin

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Ervin,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Met Broeikas wil je een plek creëren waar muzikanten, artiesten en kunstenaars volop kunnen experimenteren, en die fungeert als een kweekvijver. Zoals ik je plan nu lees lijkt de focus te liggen op de professionele artiesten en kunstenaars. Jij Maakt Het Mee, is er juist voor de amateurdeelnemers. Misschien kan je daar in je plan wat dieper op in gaan: wie zijn die deelnemers, hoe bereik je ze, hoe begeleid je ze, hoe behoud je ze, etc. Succes! 

afbeelding van Ervin Skelic

Hoi Alexander,

Klopt! Het lijkt inderdaad of wij ons richten op professionals. Ik heb het woord artiest vaak in de mond genomen, maar ik doelde op de amateur. Ik heb het plan hier en daar wat aangepast, zodat dit duidelijker is.

We zetten de professionals in om een basis te leggen voor de amateur. Niet alleen om de kwaliteit te waarborgen, maar juist om amateurs te ondersteunen in hun ontdekkingsreis. De professionals geven de tools en de amateurs mogen ze gebruiken. Meedoen is laagdrempelig, omdat ze in een experiment stappen waarbij de uitkomst niet het belangrijkste is. Het gaat om de weg ernaar toe en niet om het resultaat. Verder kunnen de professionals zorgen voor contact tussen hun netwerk en de amateur. Uiteindelijk wordt zelfs de bezoeker verleidt om mee te doen aan het experiment. De bezoeker moet zicht vrij genoeg voelen om de tools die wij geven te gebruiken. Bijvoorbeeld veren, pinda’s, graffiti spuitbussen, wol, raamstiften, instrumenten, etc.

Ik heb het kopje “doelgroep benadering” toegevoegd, waarin staat uitgelegd hoe we de doelgroep willen bereiken.

Groet,

Ervin