menu denk mee beslis mee maak mee

DE BOUW 2017

Een creatieve bouwplaats voor iedereen!

Stichting de Loodsen
29 juli 2017 tot 6 augustus 2017
crafts, muziek, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Afsluiting De Bouw 2017

Door Ineke Kruizinga op di 1 aug

Alle bezoekers en bouwers bedankt; het was een mooie geslaagde tweede editie waar weer volop werd gebouwd en gecreëerd. Op naar volgend jaar!

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

DE BOUW 2017

Een creatieve bouwplaats voor iedereen!

afbeelding van Ineke Kruizinga

Ingediend door:

Ineke Kruizinga

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Voor de BOUW zoeken wij enthousiaste (gepensioneerde) ambachtslieden die hun kennis en hun liefde voor hun vak willen delen met en overdragen aan ouders en kinderen. Hoe bereiken wij deze vakmensen?

Wat ga je doen?: 

Van zaterdag 29 juli t/m zondag 6 augustus creëert Stichting De Loodsen midden in de stad De Bouw: een ongecultiveerde, licht anarchistische, creatieve ontmoetingsplek die in het teken staat van (de kunst van het) bouwen. Tijdens de zomervakantie van 2017 is het Museumpark een vrijplaats voor iedereen die van bouwen houdt: volwassenen en kinderen, architecten, kunstenaars, ontwerpers, toeristen en teams van studenten, collega’s en vrienden. Het publiek wordt uitgedaagd om een plek in te nemen in de openbare ruimte.

Tijdens dit stoere evenement staat bouwen centraal en zijn ontmoeten, bewegen, kennisoverdracht en actief en creatief bezig zijn belangrijke speerpunten. Te midden van alle bouwsels van amateurbouwers laten twaalf professionele (teams) van kunstenaars, architecten en ontwerpers hun bouwwerk verrijzen. De Bouw is bij uitstek een plek om je te onttrekken aan bestaande regels, waar je kunt experimenteren. Met trots kijken we terug op De Bouw 2016, die met veel enthousiasme werd ontvangen. Waar deze eerste editie vooral een bouwfeest was, geven we het festival in 2017 op een toegankelijke manier meer diepgang.

De Bouw kijkt verder dan hout en hamers. Naast het daadwerkelijke bouwen kun je bij het festival ook terecht voor een uitgebreid educatieprogramma met workshops, bouwinstructies, kennisoverdracht, muziek en theater. Door binnen de context van dit evenement elementen uit (de kunst van het) bouwen in de stad te belichten en het debat aan te gaan omtrent leven in een stad als Rotterdam interesseren we de bezoeker voor architectuur en stedenbouw, maar ook voor hergebruik en nieuwe wetenschap en technologieën. Ook wil de Bouw graag een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van basis- en sleutelvaardigheden die volwassenen en kinderen nodig gaan hebben in de samenleving van de toekomst. Denk aan timmeren, meten, zagen, verbindingen leggen, het bedenken van een goede constructie, maar ook 21st century skills als communiceren, samenwerken, creatief handelen en probleemoplossend denken.

Hoe ga je te werk?: 

Negen dagen lang staat De Bouw in het teken van bouwen. Volwassenen en kinderen worden uitgedaagd om ruimte in te nemen door de handen uit de mouwen te steken. Binnen het programma wordt aan alle doelgroepen aandacht besteed en maken we een weloverwogen combinatie tussen het aanbieden van programma voor kinderen, jongvolwassenen en volwassenen. Doorlopend worden er culturele activiteiten aangeboden die de doelstellingen van De Bouw en het bouwen zelf ondersteunen. Zo ontstaat er een gevarieerd programma van workshops, kennisoverdracht, muziek en theater. Bouwprofessionals, kunstenaars en vrijwilligers dagen het publiek uit om na te denken over (de kunst van het) bouwen en het leven in de (eigen) stad.

Het programma is opgebouwd uit drie pijlers:

 • Bouwen en (bouw)kunst

Het Museumpark is tijdens De Bouw een bouwvrijstaat. We moedigen de bouwers aan om collectief het plein in te nemen en deze leemte midden in de stad met volle overtuiging vorm, kleur en betekenis te geven, ook al is het maar voor even. Te midden van alle amateurbouwers laten twaalf professionele (teams van) kunstenaars, architecten en ontwerpers ook een bouwsel verrijzen. Zij beheersen het constructieve bouwen, maar zijn geen van allen standaardruimtemakers in hun uitgangspunten en producten. Het zijn bouwers die intuïtie, ratio en speelsheid combineren, hun werk is inventief en lowtech. Makers die het aandurven om live te bouwen, te experimenteren en ervaringen uit te wisselen met festivalbezoekers.
Naast dat de twaalf (groepen) kunstenaars, die op een interactieve manier indrukwekkende bouwwerken creëren, is er van alles te ervaren op het bouwterrein. Ook dit zal de bezoekers inspireren om zelf aan de slag te gaan en stimuleren om meer te doen dan alleen wat spijkers in planken hout te slaan. Zo zagen we afgelopen jaar een directe uitwisseling in de kunstenaar die bouwt naast een familie of kinderhut, waarbij de kinderen voor vragen direct naar de kunstenaar lopen. Bewust zijn dit daarom ook geen losstaande gebieden, ook zijn de architectonische en kunst objecten niet al af bij aanvang. Het proces meemaken en elkaars bouwwerk zien ontwikkelen zorgt voor inspiratie.
Daarnaast vragen we een aantal kunstenaars ( in veel gevallen werkzaam op het snijvlak tussen kunstenaar en educatief medewerker ) de kinderen en andere bezoekers aan te sporen om te inspireren bij het bouwen.
Bij aankomst wordt iedereen opgevangen door de door ons benoemde bouwopzichter. Daar wordt de indeling van het terrein uitgelegd, een spoedcurcus veiligheid overgedragen, maar ook verwezen naar het startpunt van de ontwikkeling van de bouwwerken. Zo start men bij het atelier wat ingericht is als teken en inspiratie werkplaats. In samenwerking met de bibliotheek wordt een uitgebreid assortiment architectonische en kunstzinnige beelden en boeken verzorgd, waaruit voluit geput kan worden. Vervolgens kunnen schetsplannen direct in 3D uitgewerkt worden met een maquette. Op de tafel is allerhande maquettemateri­aal aanwezig en wie weet krijgt het eerste idee ineens een hele andere wending. ( ook deze atelierplaats wordt begeleid door een kunstenaar, die natuurlijk meekijkt en de bouwer prikkelt verder te denken). Vervolgens stroomt de bouwer door naar de materialen ateliers en zaagwerkplaats. In de zaagwerkplaats wacht een professional hen op die samen met hen het materiaal op het juiste formaat zaagt. Deze professional stelt kritische vragen en geeft advies en tips.
Als aanvulling daarop lopen professionals, kunstenaars met ervaring in kunsteducatie rond op het plein. Ook stellen zij vragen waardoor de kinderen gaan nadenken over hun eigen kunstwerk; Wat is het bouwplan? Hoe groot wordt je kunstwerk? Is het wel stevig genoeg? Zo begeleiden ze de bouwer maar prikkelen en inspireren ook om nieuwe dingen te proberen.

 • Verdieping: Architectuur en stedenbouw

Door binnen de context van dit evenement elementen uit de geschiedenis, het nu en de toekomst van (de kunst van het) bouwen in de stad (Rotterdam) te belichten en het debat aan te gaan omtrent leven in een stad als Rotterdam interesseren we de bezoeker op een toegankelijke manier voor architectuur en stedenbouw, maar ook voor hergebruik en voor nieuwe wetenschap en technologieën. Alle programmaonderdelen van het verdiepingsprogramma, onder andere lezingen, tours en film,  brengen kennis op een luchtige, speelse manier naar de bezoekers. We vragen deskundigen om ons op verbeeldende wijze mee te nemen in hun zienswijze van De Bouw, met hier en daar een knipoog.
Daarnaast wordt met het verdiepende programma de Bouw verbonden met de directe omgeving (met onder andere de bouwput van het Collectiegebouw van Boijmans Van Beuningen). Er komt bijvoorbeeld een excursie naar de bouwput van het Collectiegebouw en we nodigen het Nieuwe Instituut uit om haar lezing Thursday Night Live! op het terrein van De Bouw te doen.

 • Culturele activiteiten

De ongecultiveerde sfeer en het rauwe, maar toegankelijke karakter van De Bouw worden ondersteund door het culturele programma met muziek, theater, competitie en workshops. In het midden van het terrein is de ontmoetingsplek van De Bouw: de Bouwbar. Daar kun je wat drinken, barbecueën en broodjes roosteren boven een vuur. Dit is ook de locatie waar ‘s avonds het programma plaatsvindt met het sfeervol verlichte huttendorp als achtergrond. Elke avond programmeren we bijvoorbeeld Rotterdamse bands en dj’s die bijdragen aan de sfeer. Daarnaast organiseren we extra activiteiten, demonstraties en wedstrijden om het bouwen te stimuleren.
Ook zijn er twee grote atelierruimtes waar workshops worden gegeven, geschikt voor jong en oud. Daar kun je leren naaien, meubels maken, lassen, stenen metselen, keramieken, figuurzagen. Er wordt met verschillende materialen en vormen gewerkt. De begeleiders van deze ateliers worden betrokken vanuit hun eigen achtergrond en kennis omtrent het materiaal en het werk wat ze zelf daarmee maken. De bouwer kan naar behoefte werken aan de hand van voorbeelden die voorhanden zijn of zelf het experiment aangaan.

De bouwer komt op een speelse manier in aanraking met de thematiek, maar wordt zeker wel verleid en geprikkeld verder te denken en te werken.

Met wie werk je samen?: 

Bij de Bouw werken wij samen met verschillende partijen in de stad. Onze samenwerkingspartners denken mee over het concept, de ontwikkeling en het programma van het festival.  Zo is de delegatie professionele bouwers geselecteerd in samenwerking met Rotterdamse instellingen zoals de Willem de Kooning Academie, de Academie voor Bouwkunst, het Centrum Beeldende Kunsten, de Kunsthal, het Nieuwe instituut en Makerspace Bouwkeet, niet-Rotterdamse instellingen zoals de HKU, Platform Scenografie en Ruimtekoers, en via evenementen als Parasite Paradise (2003), Huttenfestival De Vlek (2011), Camping Rotterdam (2010-16), Urban Campsite Amsterdam (sinds 2013) en Höhenräusche Linz (sinds 2009). En draagt OMI (Office for Metropolitan Information) zorg voor het samenstellen, uitstippelen en begeleiden van speciale tours die wij dagelijks organiseren.

Ook op het gebied van marketing en communicatie kunnen samenwerkingspartners De Bouw ondersteunen door het festival mee te nemen in hun promotie.

In deze fase van het project richten wij ons ook op de uitwerking van andere samenwerkingsverbanden. Hierin nemen wij de suggesties van FCP zeker mee. Wij zullen technische opleidingen benaderen voor een mogelijke samenwerking.

Wat is verder van belang om te weten?: 

n.v.t.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Bouwen (alle dagen) 8.500  
36 Workshops 3.000  
6 Lezingen   200
6 Tours   200
18 Muziekoptredens   2.000
8 Theatervoorstellingen   1.200
2 Wedstrijden 500  

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De Bouw is bijzonder project om meerdere redenen. In tijden van overmatig gebruik van beeldschermen zag Stichting De Loodsen de tijd rijp voor het bouwen van een groots tijdelijk huttendorp midden in de stad, waarbij zaken als samenwerking, aandacht, uitdaging, trots en “gewoon weer eens ergens een spijker in slaan” centraal moesten staan. Midden in de zomervakantie, waardoor ook gezinnen die niet op vakantie gaan, door gebrek aan geld of aan buitenruimte bijvoorbeeld, kunnen meedoen.
Hierbij ligt de focus op ons publiek op (inter)actieve en creatieve wijze interesseren voor architectuur en (de kunst van het) bouwen. Festival De Bouw is een tijdelijke leefomgeving waar bezoekers worden uitgedaagd om zelf de architecten, ontwerpers en uitvoerders van hun bouwwerk te zijn. Ze mogen een plek innemen in de openbare ruimte.
Daarnaast heeft De Bouw een verbindend karakter. Het wil haar doelgroep – volwassenen en kinderen, kunstenaars, architecten, ontwerpers en andere professionele bouwers, young professionals en studenten, vriendengroepen, clubs en collega’s, andere vrijdenkers en toeristen – in een vrije, ongedwongen sfeer een unieke ontmoetingsplek bieden die zij zelf mogen vormgeven. Bouwplek is het Museumpark, in het centrum van Rotterdam met de imposante skyline van de stad als achtergrond.

Begroting: 

De bijdrage van de FCP besteden wij graag aan de volgende onderdelen van het festival:

 • De bouwactiviteiten, denk aan de speciale werkplaatsen en de begeleiding, maar ook de materialen en gereedschap.
 • Het cultureel inhoudelijk programma van dit bijzondere festival en specifiek de workshops voor de kinderen en volwassenen, de bijzondere tours en lezingen.
 • Het aantrekken van de professionele (teams) van kunstenaars, architecten en ontwerpers financieel te ondersteunen.
Locatie(s): 
Museumpark te Rotterdam

Uitslag Beslis mee

FCP40
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek44
max 50 / 87 gestemd
totaal84
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met de BOUW 2017 bouwen jullie letterlijk en figuurlijk voort op het bouwfeest van het jaar ervoor en zoeken jullie nu de verdieping en verbreding op. Middels een programma waarin zelf meedoen centraal staat, worden kinderen en volwassenen te midden van en door de bouw- en kunstprofessionals geprikkeld in hun creativiteit. Bovendien brengt dit bouwfestival naar verwachting een diversiteit aan mensen samen, die op een laagdrempelige en DIY manier met beeldende kunst, architectuur, design en bouwkunst in aanraking komen. Jullie schetsen een duidelijke en doordachte aanpak van het festival zelf alsook van de begeleiding en activering van de bezoekers. Mooi idee is ook om hiervoor (gepensioneerde) ambachtslieden in te zetten. De samenwerking en de onderlinge rolverdeling tussen de samenwerkende partners biedt daarnaast voldoende vertrouwen voor de uitvoering en het draagvlak. Ik ga ervan uit dat deze opzet, de beoogde sfeer en het diverse programma de bezoekers zullen verleiden om actief aan de slag te gaan en samen kunstwerken te bouwen.

afbeelding van Anne Arninkhof

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met de BOUW creëren jullie een, naar verwachting, uitdagende vrijplaats. Onder leiding van bouwprofessionals, kunstenaars en vrijwilligers wordt de stad uitgenodigd om back to basics te gaan en zelf te experimenten met tools en materialen. Aanvullend aan de bouwplaats worden workshops georganiseerd en een multidisciplinair randprogramma. Dit in combinatie met de continue begeleiding zorgt ervoor dat deelnemers skills en ervaringen opdoen die verder reiken dan bouwen alleen. Hierbij is bovendien volop ruimte voor onderlinge uitwisseling gedurende het proces, en dankzij de veelheid aan samenwerkingspartners volop begeleiding. Ik ben benieuwd of de samenwerking met deze organisaties nog aanvullende kansen biedt. Tevens interessant is dat jullie de optie onderzoeken om met technische opleidingen op te trekken. Wel had ik het sterk gevonden als jullie dieper in waren gegaan om de op samenwerkingsverbanden op en rond het Museumpark. Desalniettemin geven de plannen in de huidige vorm voldoende vertrouwen in de impact op de (ontwikkeling van de) deelnemers. De mogelijke impact op het lokaal cultuurklimaat blijft echter nog vaag. Wellicht dat jullie hier met de partners in een later stadium nader vorm aan kunnen geven?

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste BOUW-ers,

Ik zou deze laatste week Denk mee fase nog even gebruiken om nader in te gaan op de uitwisseling tussen de professionele kunstenaars en de jonge en oudere medemens die naar het event komt om de handen uit de mouwen te steken. Geef ons maar iets concreter beeld van de kruisbestuiving hiertussen, zodat we iets beter beeld krijgen van het creatieve proces en de creatieve ontwikkeling van de betrokkenen. Zo kan je wat meer ingaan op de ateliers en de workshops; hoe mensen voor de activiteiten geworven worden, wat binnen de programmaonderdelen gebeurd en hoe hierbinnen gewerkt wordt. Een voorbeeld atelier of workshop iets concreter uitleggen kan al helpen.

Werken jullie ook samen met (culturele) organisaties rondom de Bouwplaats? Een samenwerking met een of meer musea rondom het park lijkt voor de hand liggend, zeker als het gaat om een tweede editie waarbij de musea al eerder eens kennis met jullie hebben mogen maken. Wordt er bijvoorbeeld niet momenteel geBOUWd aan het Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen? En ook een link met het Nieuwe Instituut wat betreft architectuur en stedenbouw lijkt niet onwaarschijnlijk. Wellicht bestaat dit alles op de achtergrond al, maar maak het dan ook vooral inzichtelijk in je plan. Jullie hebben nog tekstruimte beschikbaar zie ik.

afbeelding van Ineke Kruizinga

Beste Stefanie,

Bedankt voor al je input. We hebben jouw opmerkingen meegenomen. Hopelijk is het allemaal duidelijk.

We kijken uit naar de reactie van het FCP.

Met vriendelijke groet!

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Ineke,

Jullie hebben een verzoek tot de Beslis mee fase gedaan. Ik heb echter nog wat vragen, waarmee ik je zou willen prikkelen. En raad je dan ook aan om nog even de tijd te nemen om je plan verder te schaven voordat je doorgaat. Dat bouwen de creativiteit kan prikkelen en bevorderen ondersteun ik graag. Uit jullie plan komt het kunstzinnige aspect van jullie bouwactiviteiten nog wat te weinig naar voren in het licht van deze subsidieregeling, terwijl jullie aangevraagde bedrag best fiks is - het maximaal aan te vragen bedrag - en jullie met een deel van het subsidiebedrag de bouwactiviteiten en -tools willen financieren. In plaats van het kunstzinnige te zoeken in enkel de actieve workshops als onderdeel van de randprogrammering - theatervoorstellingen en muziekoptredens programmeren is voor ons receptieve en niet actieve cultuurparticipatie - mag nog meer naar voren komen hoe de kunstenaars met de deelnemers werken tijdens het bouwen. Hoe ziet dat er concreet uit? Wat brengen de kunstenaars daarin mee? Hoe wordt dit voor de deelnemers meer dan het op elkaar timmeren van twee stukken hout? Hoe interesseer je de kinderen en jongeren voor architectuur en design? Hopelijk helpen deze vragen jullie het plan nog verder aan te scherpen. 

afbeelding van Ineke Kruizinga

Beste Stefanie

Wij willen benadrukken dat naast dat de twaalf (groepen) kunstenaars, die op een interactieve manier indrukwekkende bouwwerken creëren, er van alles is te ervaren op het bouwterrein. Ook dit zal de bezoekers inspireren om zelf aan de slag te gaan en stimuleren om meer te doen dan alleen wat spijkers in planken hout te slaan. Zo zagen we afgelopen jaar een directe uitwisseling in de kunstenaar die bouwt naast een familie of kinderhut, waarbij de kinderen voor vragen direct naar de kunstenaar lopen. Bewust zijn dit daarom ook geen losstaande gebieden, ook zijn de architectonische en kunst objecten niet al af bij aanvang. Het proces meemaken en elkaars bouwwerk zien ontwikkelen zorgt voor inspiratie.

Daarnaast vragen we een aantal kunstenaars ( in veel gevallen werkzaam op het snijvlak tussen kunstenaar en educatief medewerker ) de kinderen en andere bezoekers aan te sporen om te inspireren bij het bouwen.

Bij aankomst wordt iedereen opgevangen door de door ons benoemde bouwopzichter. Daar wordt de indeling van het terrein uitgelegd, een spoedcurcus veiligheid overgedragen, maar ook verwezen naar het startpunt van de ontwikkeling van de bouwwerken. Zo start men bij het atelier wat ingericht is als teken en inspiratie werkplaats. In samenwerking met de bibliotheek wordt een uitgebreid assortiment architectonische en kunstzinnige beelden en boeken verzorgd, waaruit voluit geput kan worden. Vervolgens kunnen schetsplannen direct in 3D uitgewerkt worden met een maquette. Op de tafel is allerhande maquettemateri­aal aanwezig en wie weet krijgt het eerste idee ineens een hele andere wending. ( ook deze atelierplaats wordt begeleid door een kunstenaar, die natuurlijk meekijkt en de bouwer prikkelt verder te denken). Vervolgens stroomt de bouwer door naar de materialen ateliers en zaagwerkplaats. In de zaagwerkplaats wacht een professional hen op die samen met hen het materiaal op het juiste formaat zaagt. Deze professional stelt kritische vragen en geeft advies en tips.

Als aanvulling daarop lopen professionals, kunstenaars met ervaring in kunsteducatie rond op het plein. Ook stellen zij vragen waardoor de kinderen gaan nadenken over hun eigen kunstwerk; Wat is het bouwplan? Hoe groot wordt je kunstwerk? Is het wel stevig genoeg? Zo begeleiden ze de bouwer maar prikkelen en inspireren ook om nieuwe dingen te proberen. 

Naast de basis gericht op het bouwen van bouwwerken / kunstwerken zijn er twee atelierruimtes ( tevens ondersteuns door kunstenaars met educatieve achtegrond). Waar met verschillende materialen en vormen wordt gewerkt. Zo kunt u denken aan stof, schilderwerk, hout, steen, keramiek. De begeleiders van deze ateliers worden betrokken vanuit hun eigen achtergrond en kennis omtrent het materiaal en het werk wat ze zelf daarmee maken. De bouwer kan naar behoefte werken aan de hand van voorbeelden die voorhanden zijn of zelf het experiment aangaan.

De bouwer komt op een speelse manier in aanraking met de thematiek, maar wordt zeker wel verleid en geprikkeld verder te denken en te werken.

Wij hopen u zo aanvullend te hebben geinformeerd, maar mocht u graag zien dat we dit nog verder uitwerken, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. 

Groeten Ineke

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Ineke,

Verwerk alle relevante informatie in je aanvraag aan de linkerzijde. Beoordeling van de aanvraag vindt plaats op basis van de linkerkolommen en invulvelden.

afbeelding van Stefanie Weijsters

Is het voor jullie ook interessant om samen te werken met MBO opleidingen die inhoudelijk aansluiten bij jullie activiteiten?

Tip: zoek een partnerschap met Voordemakers oftewel PRAXIS - https://www.praxis.nl/voordemakers/. Zij stonden ook op de Makerfair in Eindhoven met een letterlijke en figuurlijke workshop. En wie weet wat zij meer voor jullie kunnen betekenen. 

afbeelding van Ineke Kruizinga

Beste Stefanie,

Dank voor de tip. Het is voor ons zeker interessant om samen te werken met MBO opleidingen die aansluiten op onze activiteiten, we nemen het mee!

Met vriendelijke groet,

Ineke

afbeelding van Debora van Stenis

Hoi Ineke!

Even voorstellen. Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Wat een tof project! En wat biedt een "simpel" gegeven als bouwen toch veel mogelijkheden voor een enorm rijk en bijzonder programma. 

Waar ik benieuwd naar ben: Wie is jullie doelgroep? En is er dan nog onderscheid te maken tussen een bestaande en potentiele doelgroep?

Wat betreft jullie meedenkvraag: Wat bedoel je precies met ambachtslieden? Aan welke "disciplines" denken jullie? Is de Rotterdamse haven niet een goede ingang? En hebben jullie al contact met technische opleidingen? 

Groet!
Debora

afbeelding van Ineke Kruizinga

Beste Debora,

Dankjewel voor je bericht en leuk om kennis te maken!
De Bouw richt zich op een brede en diverse doelgroep in Rotterdam en daarbuiten die van architectuur en (de kunst van het) bouwen houdt. Die diversiteit zien we terug in leeftijd, nationaliteit en culturele betrokkenheid van onze bezoekers. We maken de volgen­de onderverdeling:

 • Volwassenen en kinderen
 • Kunstenaars, architecten, ontwerpers en andere professionele bouwers
 • Young professionals en studenten
 • Vriendengroepen, clubs en collega’s
 • Andere vrijdenkers
 • Toeristen

Een belangrijke doelgroep is volwassenen en kinderen uit diverse inkomensklassen, met name Rotterdamse gezinnen met kids tussen de 2,5 en 15 jaar. Het evenement is laag­drempelig en stimuleert sociale en creatieve participatie (het festival is gratis toegankelijk, gereed­schap kun je lenen en je betaalt een kleine bijdrage voor spijkers en schroeven).
Wij zouden dit jaar meer vriendengroepen, clubs en collega’s willen aantrekken.

Wat betreft onze meedenkvraag, we zijn specifiek op zoek naar timmermannen en lassers. Het is een goed idee om technische opleidingen te benaderen. Dank!

Met vriendelijke groet,

Ineke

afbeelding van Debora van Stenis

Hoi Ineke,

Als je zo je potentiele doelgroep beschrijft moet ik ook denken aan vrijgezellenfeestjes (als je het niet erg vindt om die in huis te hebben) en familieuitjes! De zomer is daar toch ook een beetje de tijd voor!

En als je lassers zegt, denk ik ook aan DE Rotterdamse industrie van de havens. Is er daar geen link mee te maken? Het is zo onderdeel van Rotterdam dat er misschien wel een aantal enthousiaste gepensioneerde havenmedewerkers zijn?

Groet!
Debora

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste BOUWers,

Van harte welkom op het platform Jij maakt het mee! Als adviseur van het Fonds denk ik de komende tijd graag met jullie mee en geef feedback in het licht van de subsidieregeling.

Een week lang bouwen op een creatieve plek in Rotterdam, dat zal vast en zeker tot enthousiasme leiden. Jij maakt het mee is gericht op de creatieve, culturele of kunstzinnige kant van het maken. Mooi om te lezen dat kunstenaars en ontwerpers participeren. Gaan zij ook met de amateurbouwers aan de slag om de creatieve kant van bouwen te prikkelen? Graag lees ik hier de komende tijd meer over. Je projectplan kan je uitwerken via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie. Ik kijk ernaar uit!

afbeelding van Ineke Kruizinga

Beste Stefanie,

Dank voor je bericht! De projectinformatie voor De Bouw is bijgewerkt.
Aan de ene kant begeleiden de kunstenaars, ontwerpers en architecten de amateurbouwers op een hele natuurlijke wijze; ze staan naast elkaar op het plein en we zien dat iedereen elkaar helpt en dat ervaringen worden gedeeld. Aan de andere kant vragen wij tevens de professionele bouwers om workshops te geven en op deze manier de creativiteit te prikkelen van de amateurbouwers. Als je nog meer vragen hebt, horen we het graag!

Met vriendelijke groet,

Ineke